Деветосептемврийският преврат и лъжата за Съветската армия - Освободителка

На 9 май пред Паметника на съветската армия в София

© Георги Кожухаров

На 9 май пред Паметника на съветската армия в СофияДевети септември провокира спорове и до днес с оценката на историческите събития, сполетели България в края на Втората световна война и годините след нея. Сигурно е, че на тази дата е пречупен ходът на българската история. Властта е сменена насилствено. Но за какво говорим - за революция, за окупация или за преврат?


Документалната следа от историческите събития по това време ни помага да направим информирана оценка. За съжаление след окупацията СССР плячкосва военните архиви на България. Историческите документи и до днес не са върнати, а в тях се крият тайните за една от най-мрачните страници в историята на страната. Червената, по-късно Съветска армия, нахлува вероломно в България на 8 срещу 9 септември 1944 г. СССР окупира България, с което подпомага насилствената смяна на властта. Страната е залята от червен терор. В кратки срокове с репресии се установява комунистическа диктатура.


Седмиците, предшестващи деветосептемврийския преврат, са изпълнени с динамични дипломатически совалки и преговори, насочени към изваждане на България от войната, сключване на примирие със съюзниците САЩ, Великобритания и СССР и денонсиране на Тристранния пакт. Комунистическият заговор обаче има за цел да постави България под влиянието на СССР. Неутралитетът и бъдещото демократично развитие на страната са осуетени, а България е поставена в зависимост, изцяло в орбитата на Съветския съюз.
На 22 август 1944 започва изграждане на стратегия за съветско настъпление в България. Към страната ни се насочва тежка и бързо предвижваща се военна техника. Повече от 250-хилядната армия на Трети Украински фронт се струпва в Добруджа, край румънско-българската граница. Там са и близо 500 танка и между 700 и 1000 самолета. Силите са съобразени с числеността на Българската армия: по това време около 280 хиляди, при мобилизация - около 500 хил.


На пети септември 1944 СССР обявява война на България. Българската армия получава нареждане да не оказва съпротива и където е възможно, да седи далеч от пътищата, по които Червената армия навлиза в страната. Комунистическата партия и партии и организации, с които тя си сътрудничи в рамките на Отечествения фронт, пречат на правителството и се подготвят за преврата.


Дипломатическите совалки между България и съюзническите сили САЩ и Великобритания са описани в разсекретената дипломатическа кореспонденция на САЩ. В секретна телеграма от 23 август 1944 на генералния консул в Истанбул се казва, че доверен информатор от България му е поискал незабавна среща. Дипломатът пише:


"... На 3 август Георги Кисельов и Стойчо Мошанов са били номинирани от българското правителство като делегати с правомощия за финално решение, които да установят контакт и незабавно да започнат преговори в Истанбул с представителите на САЩ и Великобритания и наблюдатели от Съветския съюз с цел извеждане на България от войната и установяване на неутралитет по отношение на Оста и Съюзниците"


Информаторът му се позовава и показва документ от външния министър Първан Драганов (осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран на 1 февруари 1945), адресиран до Никола Балабанов (тогава посланик в Турция).


В телеграмата се посочва още:


"С цел да не се предпоставя неблагоприятно българската позиция Багрянов и Драганов са предали на 19 август Нота до Кирсанов, съветски представител в София, информирайки го за решението на България да изпрати делегати за среща с американски и британски представители, допълвайки, че България ще приветства и съветски наблюдатели на разговорите."


Дипломатическата кореспонденция от 23 август 1944 описва Кисельов като "заместник-председател на Българския съюз на индустриалците, водещ производител на памук, представляващ правителството си на търговските мисии в Русия през 1940, също и в Германия и Италия. Говорещ български, френски и италиански". Според него е необходимо да се действа бързо, защото съществува "опасност от германска реакция по отношение на вече приетия открит курс на българското правителство след речите на Багрянов от 17 август и Драганов от 22 август".


Трябва да се отбележи, че дипломатическата кореспонденция на САЩ и Великобритания съдържа информация, че България желае да се присъедини към съюзниците като военна сила още от началото на 1944. В телеграма на държавния секретар до посланик Хариман в СССР от началото на февруари същата година се казва:


"Българският посланик в Турция в резултат на разговор, който е имал с българските регенти, министър-председателя и лидерите на опозицията, моли чрез американски представител да започнат разговори с правителството на Съединените щати с цел България да се присъедини към Съюзените нации. Предложено бе българска мисия да бъде изпратена в Истанбул и да се очертаят условията, при които българската армия би се присъединила към съюзниците като военна сила."


Към този момент правителството на САЩ все още няма позиция по въпроса.


В цитираната по-рано телеграма от август 1944 се казва, че премиерът Багрянов е изложил себе си и България на политически и физически риск, защото германските военни части са все още силни, въпреки че основната част от тях се е оттеглила. Пак там се посочва:


"България може да очаква най-добро предложение от Русия, но предпочита чрез някаква жертва да си гарантира статуса на демократична страна, постигайки съгласие с основните съюзници. Успехът в това ще зависи изцяло от съюзническите условия, защото сурови такива биха накарали българите да се обърнат масово към Русия, принуждавайки правителството в същото."


Предприемайки ходовете за излизане от войната, правителството на България отчита "липсата на интерес от страна на САЩ в балканската политика".


На 25 август Кисельов предупреждава генералния консул на САЩ в Истанбул, че действията за извеждане на България от войната трябва да бъдат предприети незабавно. Според него: "Руската армия може всеки момент да се появи на Дунава, което може да доведе до преврат и установяване на комунистически режим." Кисельов смята, че са възможни дори и непредвидими и неочаквани военни действия, които да са предизвикани от опит на Германия "да пресече усилията на България за измъкване от войната в този момент на несигурност".


На същия ден, 25 август 1944, Кисельов и Мошанов са потвърдени от консула на САЩ в Истанбул като упълномощени правителствени представители, които да преговарят със съюзниците, в присъствието на съветски наблюдатели. Целта на преговорите отново е описана като излизане на България от войната и обявяване на неутралитет. Пак по това време САЩ уведомяват СССР, че не виждат проблем преговорите да се водят в Турция. Представителите на САЩ и Великобритания уведомяват Кисельов и Мошанов, че всяко действие на българското правителство, благосклонно към съюзниците, например спиране на враждебните действия към Съюзените нации, прекратяване на отношенията с Германия, извеждане на немските войски от България, освобождаване на пленени войници на съюзниците и др., ще бъде прието като знак за искреност.


По настояване на Великобритания Мошанов заминава за Кайро, а Кисельов остава в Истанбул, за да поддържа диалога със САЩ. На 30 август нещата са се променили значително. В телеграмата си до Държавния департамент генералният консул на САЩ в Истанбул пише:


"Българското правителство е предприело драстични действия, за да докаже своята искреност Около 4800 немски военни бегълци от Румъния бяха разоръжени; другите германски части, намиращи се в България, с официално решение се изпращат извън страната (без да се обезоръжават), като крайният срок е утре вечер; немското Гестапо напусна София на 27 август. Враждебността към Съюзените нации е прекратена чрез изтеглянето на българските военни части от Сърбия, започнало на 26 август в 8 ч. сутринта. В допълнение към това антиеврейските закони са отменени с регентски указ, гражданството на евреите е възстановено, предприети са мерки за връщане на имуществото им. Настоящият парламент ще бъде разпуснат до 10 дни с цел, както казва Мошанов, "тези престъпници да могат да поправят грешките си".


Междувременно, на 27 август, Бекерле - немски пълномощен министър в София, напуска страната обиден, но се завръща след няколко дни, казвайки, че "България е направила грешна стъпка, за която ще се кае".


Събитията в Румъния предизвикват паника в София. Съседката ни обявява война на германците, а Вермахтът не успява да завземе Букурещ. Червената армия напредва. В секретна телеграма от 30 август консулът на САЩ в Истанбул пише до американското правителство:


"...Увеличават се знаците, че Русия играе двойна игра в България. Съобщението, че Москва приема заявения от България неутралитет, беше получено и оповестено по българското радио. Съветската легация обаче информира комунистите, че всичко това е лъжа. Кирсанов, съветският шарже в София, замина за Москва, оставяйки втория си секретар, който твърди, че не знае нищо за намеренията на Русия - информация, за която жадува българското правителство. То вероятно ще издържи на руско присъствие по границата, но ако руснаците я прекосят, това може да доведе до комунистическо управление. Руснаците питат защо българите не искат мир чрез Москва при "по-добри условия". Българите отговарят, че не са във война с Русия и действат в съответствие с това"


Историята на съюзническите бомбардировки над страната хвърля допълнителна светлина за двойната игра на СССР по отношение на България. Георги Кисельов информира консула на САЩ в Истанбул, че Русия се възползва от бомбардировките, за да настрои българите срещу съюзниците, а СССР иска да "вразуми" България и фактически не допуска прекратяването им. Според съветските официални представители "българското правителство е продало страната си на Германия и активно подпомага нацистите".


Усилията на правителството и съюзниците да извадят България от войната не успяват да ни защитят и СССР нахлува в страната на 8 септември. Последвалият преврат, терорът и диктатурата унищожават елита и политическата опозиция в страната. Няколко месеца след началото на окупацията в дипломатическата кореспонденция на САЩ се съдържа информация за течащата обществена и политическа деградация в България. В началото на декември 1944 американският представител в България Барнс пише до Държавния департамент: "Правителството на Отечествения фронт е заложник на комунистите." Според него те са единствената добре организирана политическа група в страната заради 10-годишното управление на "дворцовото правителство", което е заличило регистрациите на всички бивши законни партии. Той обобщава, че "през този период комунистите продължили незаконно да развиват своята организация". Според Барнс "комунистите имат въоръжена милиция от около 10 хиляди души, а останалата част от населението е разоръжена". Пратеникът обобщава:


"Обиските, терористичните актове, дори екзекуциите не са необичайни в градовете и селата. Въпреки това правителството е разделено по въпроса за разоръжаване на милицията (комунистическите министри едва ли ще обезсилят собствените си хора) и се страхува от изостряне на въпроса "комунисти срещу армията". Според неговия доклад "революцията от септември и окупацията на страната от руснаците е деморализирала българската армия. Дисциплината е нарушена съществено".


Според Барнс никой не знае на чия страна е армията. Изпращането на военни части да преследват германците "отвъд Дунава, дори до Берлин", макар и прието от правителството като благоприятно за България, не среща подкрепа сред населението и армията. Барнс смята, че никой не е готов на тежки жертви, въпреки че това решение е свързано с условията за окончателния мир на България.


По-нататък в доклада на Барнс се посочва, че земеделската партия, която представлява голямата част от електората, не е добре настроена към комунистите и правителството. Според тях то не показва достатъчно кураж да постави интересите на страната над компромисите, когато става въпрос за това възходът на комунистите да бъдат спрян.


Барнс отчита пред Държавния департамент, позовавайки се на високопоставени руски представители:


"...популярността на руснаците намалява бързо в сравнение с началната фаза на окупацията. Руснаците винаги са били "освободители" за българите. Българите са семпли хора с огромно желание за напредък. Те копнеят за знания и се възхищават на културата. Отнасят се към своите освободители от 19 век като фини и културни хора. Днешната Руска армия е груба и действа силово. Има извършени ексцесии от руски войници - нищо изненадващо, вероятни кражби, насилия над личността и обири. Ефектът е, че илюзията е разсеяна. В същото време руското висше командване е в страната, за да защити България от "алчността" на приятелите на Великобритания, например Гърция."


Намеренията на СССР постепенно стават ясни за съюзниците. В своя телеграма до Държавния департамент с дата 16 октомври 1944 посланикът на САЩ във Великобритания пише:


"Интересно е да се отбележи, че Съветското правителство планира да продължи окупацията на България след прекратяване на враждебните отношения с Германия. В ранните фази на преговорите по условията на примирието с България съветският представител възразяваше енергично, включително и срещу условията на САЩ и Великобритания, включващи каквото и да е условие за окупация на България, независимо от факта, че ние пояснихме, че се надяваме да не се възползваме от това право в значителна степен, а сме главно загрижени да бъде добавено в примирието като начин за осигуряване на неговото спазване от България."


На 17 октомври 1944 посланикът на САЩ в СССР Хариман пише до Държавния департамент:


"... В случая с България руснаците категорично отказват да приемат включване на каквито и да е специфични условия в примирието, даващи равен глас на трите сили в Контролната комисия, след прекратяване на военните действия с Германия Руснаците продължават да отказват да включат обща клауза по отношение на България, задължаваща я да изпълнява което и да е искане на съюзниците по отношение на възстановяване на мира и сигурността"


Същото се потвърждава от посланика отново на другия ден, когато той пише:


"Молотов отхвърля предложението трите правителства да имат равно участие през втория период по отношение на практическата работа и отговорността на комисията. Той твърди, че практически това би означавало елиминиране на съветското ръководство над дейността на Контролната комисия, което при сегашните обстоятелства в България единствено би довело до липса на каквато и да е посока в дейността на комисията при прилагането на условията на споразумението и така няма да е в интерес на съюзниците."


Контролната комисия за България има за цел да регулира и наблюдава изпълнението на условията по примирието. СССР фактически отнема възможността на съюзниците да влияят върху демократичните процеси в следвоенна България, продължават окупацията и подпомагат установяването на комунистическа диктатура. Съюзното (Съветско) Главно командуване установява пълен контрол върху стопанството на страната, комуникациите и средствата за масова информация.


Организираният скоро след преврата Народен съд служи като инструмент за кървава саморазправа с интелигенцията, елита и опозицията, без оглед на наличието, степента или отсъствие на вина. Георги Димитров инструктира: "Никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля." Всяка антикомунистическа съпротива е унищожена.


Компартията, БРП (к), въпреки че се нарича българска, трудно може да бъде приета за такава, защото тя е инструментът, чрез който България е тотално подчинена на съветската империя. Ролята, която тази партия изиграва в описаните събития, в най-добрия случай е на съучастник и слуга на сталинската диктатура.


Крайното установяване на комунистическата диктатура в страната по съветски модел, започнало с деветосептемврийския преврат и ликвидирането на всякаква опозиция и съпротива, се ознаменува с издигането на "Паметника на Съветската армия" в София, а комунистическата пропаганда нарича лъжовно окупационната съветска армия "освободителка".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (353)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 2 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    133 млрд. лв. е струвала съветската окупация на България
    www.168chasa.bg/Article/4146877.

    Хубаво е да се прочете!

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  3. 3 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 1229 Неутрално

    "Паметника на Съветската армия" в София трябва да се премести в музея за тоталитарно изкуство!!! Църквата Александър Невски да се наименова на български светец!!!! Поне това....

  4. 4 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 3368 Неутрално

    Авторът е желателно да се запознае с повече и с по-сериозна информация преди да пише исторични есета.....

    [email protected]
  5. 5 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    Искрено се надявах въобще да сме забравили, че този ден е нещо по-различно от обикновена дата в календара (както е за 8-годишния ми син, например), но уви, все още не е така.

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  6. 6 Профил на npiatanasov
    npiatanasov
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Със сигурност България щеше да е по-добре ако не беше дошла съветската армия. Със сигурност щяхме да живеем по-добре, със сигурност щяхме да сме по-патриотично настроени, със сигурност щяхме да запазим в много по-голяма степен традициите си, религията си, даже историята си. Но да не забравяме, че вече е било решено, че БГ ще е в източния блок и просто е нямало друга възможност. Чърчил е настоявал България да е в руската сфера на влияние. Така или иначе - каквото било - било. Нека гледаме напред, да не се съобразяваме с минали комплекси и да си гледаме интереса. Щом други бивши соц държави могат да са успешни и да вървят напред - и ние можем, стига да поискаме. Но то не става с нихилизъм и преклонение пред Запада, а с патриотизъм, морал и родолюбие.

  7. 7 Профил на popovski31
    popovski31
    Рейтинг: 1307 Неутрално

    "Девети септември провокира спорове и до днес"


    За разумните люде и дума не може да става за спор - предатели извършиха преврат с помоща на чужда армия,въведоха диктатура и избиха десетки хиляди!

    За жалост,за делата си останаха ненаказани!

    А за още по-голяма жалост,днес все още има хора,които милеят за комунизма...

  8. 8 Профил на gbj06554106
    gbj06554106
    Рейтинг: 541 Любопитно

    Но нищо не прочетох за уговорката между Сталин и Чърчил за разпределение на сферите на влияние - съгласно самия Чърчил?

  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  10. 10 Профил на palav_nik
    palav_nik
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    Съмнителна птица е този Стойчо Мошанов. Има непреки улики, че е играл двойна игра при преговорите в Кайро и Цариград, в полза на Кремъл. Не случайно е доживял до дълбока старост без и косъм да падне от главата му...

  11. 11 Профил на shilliew
    shilliew
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#1] от "Веселин Дечев (десидент)":

    9 септември 1944 година винаги ще е черна дата в историята на България. Извърши се цялостна ПОДМЯНА - престъпници и хаймани от най-долна класа се добраха до власт с помощта на чужда армия, която пък вилнееше над местното население. И после всичко това бе замито под надслова "освобождение от фашистки режим", въпреки че германските нацисти нямаха думата в София.

    А вие плямпате за съвсем друго нещо.

  12. 12 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 838 Разстроено

    Това, че СССР унищожава икономиката ни е едно. България не води военни действия през цялата ВСВ. Икономиката ни е непокътната!! По-лошото е, че ни унищожават морално. С убийствата по 9-ти и преследванията на всеки инакомислещ след това. С петата си колона днес, с насадения от тях "морал", алкохолизма, кражбите...

  13. 13 Профил на npiatanasov
    npiatanasov
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#3] от "dobrich":

    Във Виена също има паметник на съветската армия, при това по-голям от нашия. Никой не си и помисля да го махне. Не смятам, че паметника на съветската армия е проблемът на България. Защо първо не се погрижим за липсата на морал в обществото ни, за възпитанието на децата, за ширещия се нихилизъм, простотия, бездуховност, липсата на ценности у хората?!

  14. 14 Профил на Лелка
    Лелка
    Рейтинг: 1303 Любопитно

    [quote#1:"Веселин Дечев (десидент)"]Очевидно ще им анужда от ново Освобождение и нов Народен съд.[/quote]
    Несвободният духом винаги ще бъде роб.Това е най-голямото престъпление на превратаджийте от 9.9. - сломиха свободния и предприемчив дух на българина,принудиха го да чака на държавата и да се уповава на връзки и протекции,"втория начин"стана първи,всяка инициативност,пробивност чрез трудолюбие в собствена полза бяха унищожени и се възцари посредствената некадърност.Властваща и днес.Та затова на баба Пена и дребна пенцията.

  15. 15 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1850 Неутрално

    До коментар [#9] от "AnarchaosBG":

    Глупости на търкалета. Русия щеше да ни обяви война и без повод, защото такава е била волята на Великите сили в този момент. Цар Борис Трети до последно спазва балансирана политика.

    И кои сме ние и какъв сте Вие, г-не?

  16. 16 Профил на npiatanasov
    npiatanasov
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#12] от "charlesdegaulle":

    Така е. Комунистите унищожиха българите морално. Направиха ни като западняците - материалистични, консуматори, без семейни ценности, без родолюбие, без вяра, без традиции, без нищо.

  17. 17 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 1620 Неутрално

    [quote#13:"npiatanasov"]Във Виена също има паметник на съветската армия, при това по-голям от нашия. [/quote]

    Олеле...

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  18. 18 Профил на Julian Mall
    Julian Mall
    Рейтинг: 2805 Любопитно

    "на тази дата е пречупен ходът на българската история. "

    Новоизпеченият историк Асенчо Генов въвежда нови термини. Не знам как може да бъде пречупен хода на историята докато на земята има човешки същества ще има и история за тях. Сигурно е имал предвид посоката на обществено -икономическото развитие на страната но момчето е младо позволено му е да бърка. А иначе е близо до истината че и тогава и сега страната ни е била с нулев интерес за САЩ и Англия.

    По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  19. 19 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 861 Неутрално

    Най-мрачната дата в историята ни !!!

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  21. 21 Профил на shilliew
    shilliew
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#8] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

    И Сталин, и Чърчил са си боклуци заради действията им спрямо България. Не се опитвайте да окалите само единия... Показателно е, че англичаните не избраха Чърчил повторно за премиер след войната (имало е нагласи да се избере човек, несвързан с войната).

  22. 22 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Весело

    [quote#13:"npiatanasov"]Във Виена също има паметник на съветската армия, при това по-голям от нашия. Никой не си и помисля да го махне[/quote]

    Явно някой е бил доста пийнал при посещението си във Виена и му се е видял троен

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  23. 23
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  24. 24 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    [quote#11:"shilliew"]Извърши се цялостна ПОДМЯНА - престъпници и хаймани от най-долна класа се добраха до власт с помощта на чужда армия[/quote]
    Не виждам масова съпротива?
    Не виждам блюстителките на евроатлантическиет ценности да са ни защитили или поне да да направили янкакъв опит да ни защитят?
    Виждам едни 1 000 000 членове на БКП, угодници, готови на всичко за някоя дребна привилегийка. Виждам едни 20% от населението докладващи какво яде комшията и какви вицове разправя брат им, с кого се чука сестра им.
    Не виждам и един съветски войник да е карал Иван да снася на ДС срещу брата си , срещу баща си.

    В Русия съм! В Русия съм!
  25. 25 Профил на name.mg.forum
    name.mg.forum
    Рейтинг: 381 Неутрално

    е-хехе-хе

    Сигурно е, че на тази дата е пречупен ходът на българската история. Властта е сменена насилствено.
    -------------
    Севте в историята, вкл. и българската власт е сменена насилствено.
    Голямо откритие е направил Генов - "пречупен ходът на българската история"

  26. 26 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    До коментар [#20] от "polux":

    Ми може да дава апартаменти под наем, бе другарю!

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  27. 27 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1850 Неутрално

    Колкото до самата дата - може би най-черната дата в историята на България. Така както турското робство не е успяло да пречупи нацията ни, го направиха комунистите и техните производни след 09.09.1944 г. и 10.11.1989 г. Разбира се, с любезното съдействие на Москва.

  28. 28 Профил на npiatanasov
    npiatanasov
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#22] от "nv":

    До коментар [#17] от "Darth Plagueis":

    Ами има си паметник, колкото и това да не ви харесва. Големи рубладжии са австрийците, факт.
    И не са членове на НАТО даже... ей тоя Путлер как още не ги е завладял бе!!!!

  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  30. 30 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 493 Любопитно

    [quote#9:"AnarchaosBG"] Но вие сами си докарахте това, [/quote
    За"ние"-ясно. А,"вие",кои сте?

  31. 31
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  32. 32 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 694 Весело

    на тази ли точно дата всички решиха да умозаключават и исторосъзерцават?
    точно 1/3 от живота ми мина в онова сравнително тихо (слава Богу!), но непрестанно, натрапващо нашепване "какво е + и какво -", сега отново старите дитирамби.
    9 септември е крайно срамна дата за част от обществото ни и крайно необходима за останалата част. точка. пириъд. капут.

  33. 33 Профил на Безуспешно чакащ промяна
    Безуспешно чакащ промяна
    Рейтинг: 415 Неутрално

    Ами то май все така става с нас. Все ни укопира някой, който ни унищожава елита, после тъкмо си създадем нов и хайде пак. И ето ти ефект. Министър Председател говорещ като каруцар, алчни руски агентчета потриващи пръстчета и някои от тях даже не се крият, а дори се наричат "Националисти", колкото и пародично да е това.

    Леко обезчовечен...
  34. 34 Профил на Лука
    Лука
    Рейтинг: 0 Любопитно

    [quote#00:"Асен Генов"]Червената, по-късно Съветска армия, нахлува вероломно в България на 8 срещу 9 септември 1944 г.[/quote]
    Абе Генов, СА може и да навлиза "НЕСПРАВЕДЛИВО" В България на 8. септември 1944.г., обаче
    НЕ Е ВЕРОЛОМНО, чичовото!
    ОБЯВЯВАТ ни ВОЙНА, както ФОРМАЛНО си му е редът!
    Ти сам пишеш:
    [quote#00:"Асен Генов"]На пети септември 1944 СССР обявява война на България. Българската армия получава нареждане да не оказва съпротива и където е възможно, да седи далеч от пътищата,[/quote]
    Къде видя ВЕРОЛОМСТВО?

    Въобще не е лошо да си систематизираш понятията!
    Не ме интересува твоята русофобия - тя си е твой проблем, ама се излагаш с високопарни изрази и думи, дето не са ти ясни и така излагаш каузата, заради която се пенявиш!

    Человек и человек — люди. Яйцо и яйцо — муди.
  35. 35 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    До коментар [#28] от "npiatanasov":

    Да, с надпис само на руски, и с цветя само от руски делегации.

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  36. 36 Профил на AnarchaosBG
    AnarchaosBG
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Статии като тази се наричат "ревизионизъм на историята". И на запад се появяват от време на време подобни статии, опитващи се да оправдаят сътрудничеството с Хитлер или да убедят аудиторията, че "Хитлер не е бил толкова лош - убивал е и комунисти", "ние почти не сме сътрудничели с Хитлер" и "комунистите са много по-лоши". Такива "историци"-ревизионисти ако не влязат в затвора повече никога не публикуват в реномирани списания и с кариерата им е свършено.

    "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
  37. 37 Профил на name.mg.forum
    name.mg.forum
    Рейтинг: 381 Неутрално

    ИСторията е такава каква то е.

    Но както е казал Оруел - "който владее миналото , владее и бъдещето".

    Затова историята се интепретира след всяка промяна на властта/конюктурата/гео;олитиката, с цел да се прочете през нужното за новоте силни на деня призма.

    Сега на силните им е нужна борба с Русия => се пише колко е трагичен 9.9.1944.
    Преди е било нужно дружба с Росия => пишело се е колко е велик 9.9.1944

  38. 38 Профил на Karla Hanneman
    Karla Hanneman
    Рейтинг: 434 Любопитно

    [quote#9:"AnarchaosBG"]ако не се бяхте съюзявали с Хитлер - нямаше да има "окупация" [/quote]

    Кои това? Питам , щото "бяхте" те изключва от българите , а гледам занеш български?
    От военен и съветска медицинска сестра да не си правен?

    Karla , Майти Готическа Принцеса!
  39. 39 Профил на ojo72
    ojo72
    Рейтинг: 488 Неутрално
  40. 40 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 861 Неутрално

    [quote#13:"npiatanasov"]Във Виена също има паметник на съветската армия[/quote]
    Ти виждал ли си го ?
    Щото виенчани са го скрили отлично, да не дразни хората ... и защото този "паметник" е бил едно от условията на червената армия да напусне Австрия !

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  41. 41 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1039 Любопитно

    Съветската армия няма пръст в окупацията,поради простата причина,че тогава още не е съществувала.До 1946 година е била Работническо-Селска Червена Армия.Не че има голяма разлика,но все пак....

  42. 42 Профил на Лелка
    Лелка
    Рейтинг: 1303 Весело

    [quote#20:"polux"]Някой пита ли това момче откъде му е доходът?[/quote]
    Питаха го - НАП чрез ревизия,поискана от "независимата"прокурорка,дето рече,че Пеевски е просто успял млад мъж и няма скрито-покрито....Чист излезе мискининът А.Г. и продължава пъкленото си дело и громи ли громи здравите сили на световния пролетариат и рублозависимите по света и у нас.

  43. 43 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7342 Неутрално

    "Георги Димитров инструктира: "Никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля."
    И след като е унищожено всичко умно,образовано и интелигентно,ние вече повече от 70 години дълбаем надолу и още не сме стигнали дъното.Азиятският комунизъм спря развитието ни,защото не можаха да ни простят ,че сме много по-развита държава от тях. Дори в плана "Маршал" не са разрешили да участваме.Окрали са и орхивите,и златото и всичко,каквото е имало за крадене в БНБ.Издържали сме огромен военен контингент чак до 1947 година,че и след това.

  44. 44 Профил на Безуспешно чакащ промяна
    Безуспешно чакащ промяна
    Рейтинг: 415 Неутрално

    До коментар [#15] от "Читател":

    Чудех се как да се изкажа уважително към съответния господин, но не намерих нецензурен начин. Благодаря, че ми показахте как

    Леко обезчовечен...
  45. 45 Профил на name.mg.forum
    name.mg.forum
    Рейтинг: 381 Неутрално

    За съжаление след окупацията СССР плячкосва военните архиви на България.

    ----
    Същото е станало и на ЗАпад, там САЩ и АНглия са плячкосали архивити.
    Например са взели гермнските военни разработки - пример Бай Браун и неговите ракети, със все Браун са закарани в САЩ.

    Въобще след всяка война победителя взима, победения му взимат.
    АББА: "The winner takes it all"

  46. 46
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  47. 47 Профил на Само Левски
    Само Левски
    Рейтинг: 953 Неутрално

    Истината е че България не е била във Война със СССР. На 05.09.1944 год. Съветския съюз обявява война на България, окупира страната и налага масов терор над българското население като избива хиляди българи, чрез поставените от Сталин лица - Георги Димитров и компания.

  48. 48
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  49. 49 Профил на AnarchaosBG
    AnarchaosBG
    Рейтинг: 434 Весело

    До коментар [#38] от "Карла":

    Русофобите-хитлерофили, по-късно пиночетофили-рейгънофили, а сега отново най-вече русофоби

    "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
  50. 50 Профил на soul
    soul
    Рейтинг: 443 Неутрално

    Нов закон за защита на държавата и обуздаване на рубладжийската пета колона, по зла от азиатските си господари!Долу всички "паметници" на неслучили се събития и предатели!

    „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
  51. 51 Профил на citoplast
    citoplast
    Рейтинг: 988 Неутрално

    [quote#20:"polux"]Някой пита ли това момче откъде му е доходът?
    [/quote]

    Толковали успяхте да измислите с главата си? Много важен въпрос?

    Имало едно време ссср...
  52. 52 Профил на name.mg.forum
    name.mg.forum
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Червената, по-късно Съветска армия, нахлува вероломно в България на 8 срещу 9 септември 1944 г.
    ---------

    Червената, по-късно Съветска армия, нахлува вероломно навсякъде в Източна Европа.

    Армията на другите победители наглува не по-малко вероломно в Италия, Германия, и другите страни на Запад.

    Въобще армиите победителки по принцип от как свят светува нахлуват вероломно
    А как ли иначе да нахлуват?

    Наполеон как е нахлувал? Сигурно грациозно

  53. 53 Профил на polux
    polux
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#26] от "nv":

    Другар най-вероятно е бил татко ти, за да те издържа докато се изучиш...

  54. 54 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 3368 Весело

    До коментар [#46] от "Лука":

    Има , има титани на мисълта...Предполагам, че това е само подгряващо интро....

    [email protected]
  55. 55 Профил на Лука
    Лука
    Рейтинг: 0 Любопитно

    До коментар [#7] от "popovski31":


    [quote#7:"popovski31"]предатели извършиха преврат с помоща на чужда армия,[/quote]
    Втора и трета дружина от танковата бригада(елитно БЪЛГАРСКО поделение), които имат над 90 бойни машини... ЧУЖДА АРМИЯ ли са?

    Человек и человек — люди. Яйцо и яйцо — муди.
  56. 56 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    До коментар [#53] от "polux":

    Е тук не позна: баща му (демек дядо ми) е бил околийски началник на Берковица до 1944 г.; после са го интернирали на село и са му забранили да работи, а баща ми е трябвало да бъде осиновен от далечен роднина с "чисто" минало, за да може да влезе в университет...

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  57. 57 Профил на не на безразличието
    не на безразличието
    Рейтинг: 833 Неутрално

    До коментар [#13] от "npiatanasov":

    ама в виена няма промити мозъци ,и не е мачкал червения ботуш 50г,не давайте тъпи примери малоумно е,и едва ли австрия е искала да бъде 16-та република

    'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
  58. 58 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    До коментар [#38] от "Карла":

    [quote#38:"Карла"]От военен и съветска медицинска сестра да не си правен?[/quote]

    Според мен си е направо Станишев

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 4884 Неутрално

    [quote#13:"npiatanasov"]Във Виена също има паметник на съветската армия, при това по-голям от нашия[/quote]
    Само че в Австрия има загинали руски войници. А тук няма, с изключение на няколко разстреляни от съветската военна комендатура за криминални престъпления.
    Пробвай друга опорна точка.

    Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
  60. 60 Профил на name.mg.forum
    name.mg.forum
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Статията на Генов напълно съответсва на максимата на Оруел - "който владее миналото, владее и бъдещето".

    Гранта му идва от САЩ, САЩ има враг Росия, съответно задачата на Генов е така да интепретира историята, че да очерни миналото на Росия/СССР, съоптветно да заложи негативно отношение към Росия сега и за в бъдеще.

    Англо-саксите това го правят вече столетия.
    А и не само те, но те са най-големите майстори на пропагандата.

  61. 61 Профил на dimko
    dimko
    Рейтинг: 541 Весело
  62. 62 Профил на AnarchaosBG
    AnarchaosBG
    Рейтинг: 434 Весело

    Най-смешното от всичко е опитът да се представи като нещо сериозно това, че като е станало ясно накъде вървят нещата хитлерофилите изведнаж станали хитлерофоби и ужким решили да се откажат от Хитлер

    "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
  63. 63 Профил на Karla Hanneman
    Karla Hanneman
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#49] от "AnarchaosBG":

    Всъщност не правиш друго във форума , освен да доказваш старата поговорка за това дето не ходи по гората , а по хората...
    Твое право е.

    По темата , България всъщност не е продадена на салфетката. На прочутата салфетка имаме само 50% руско влияние , ама на др. Сталин половинчати истории само с Германия е можело да му пробутат.

    Karla , Майти Готическа Принцеса!
  64. 64 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    До коментар [#60] от "ЕвразиецЪТ":

    Товарищ, на български Русия се пише с "У"...

    Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
  65. 65 Профил на bobbyperu
    bobbyperu
    Рейтинг: 537 Неутрално

    Всъщност 09.09.1944 е венеца в усилията на Русия/СССР....да унощожат Българиял
    Процес започнат с Руско-турската война дш 1878-1879 г., продължил с диверсиите през Съединението, убийството на Стамболов, масовото подкупване и развращаване на всякакви хора и личности, и така до 1944 г. когато на власт бяха поставени отявлеени предатели, престъпници и блюдолизци готови на всичко за власт и пари.....

  66. 66 Профил на polux
    polux
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#56] от "nv":

    Извинявай за бележката ми, беше излишно враждебна, заради персоналния тон, който ти си позволи (с "другарю". Татко ти и дядо ти - ако са живи, да са ти живи и здрави! Аз съм на 35 и не съм бил "другар". Но и мога да различа пропаганда от история.

    Също така ми е неприятно, че един, откровено недообразован човек, като Генов, издържан в акциите си изцяло от фондации на правителството на САЩ, вече пише историята ни по вестниците на хонорар на Държавния департамент, а мнозина го наивно го възприемат като говорител на демокрацията....

  67. 67 Профил на citoplast
    citoplast
    Рейтинг: 988 Неутрално

    [quote#64:"nv"]Товарищ, на български Русия се пише с "У"[/quote]

    Той от къде да знае? Каквото му подаде флашката това е!

    Имало едно време ссср...
  68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 4884 Неутрално

    [quote#38:"Карла"]те изключва от българите ,[/quote]
    Това е муня бе, Карлитке. Джебелският ром-ислямист. Когато е на опашката за социални помощи се сеща, че е български гражданин. През останалото време плюе по България и българите.

    Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
  69. 69 Профил на npiatanasov
    npiatanasov
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#56] от "nv":

    Ей, всичките демократи в този форум ще се окажете репресирани, от вековни антикомунистически родове, дисиденти едва ли не... това би било прекрасно и щях да ви вярвам, ако политическите ви възгледи не бяха 1 към 1 с Манифеста...

  70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 4884 Любопитно

    [quote#60:"ЕвразиецЪТ"]Статията на Генов напълно съответсва на максимата на Оруел - "който владее миналото, владее и бъдещето". [/quote]
    Защо? Кое не е вярно от написаното?

    Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
  71. 71 Профил на пустиняк
    пустиняк
    Рейтинг: 657 Неутрално

    [quote#3:"dobrich"] Църквата Александър Невски да се наименова на български светец!!!![/quote]

    Важно е паметника на съветската армия да бутнем! Да искат руснаците паметник на съветската армия "освободителка" е все едно турците да искат паметник на турската армия, "освободила" ни от гнета на Шишмановци!
    Абсурдно е!

    А светците са достояние на всички хора от всички народи. Св. Александър Невски не е бил агент на СССР, че да изпадаме в такива нелепости!

    Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
  72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 4884 Любопитно

    [quote#66:"polux"]Но и мога да различа пропаганда от история. [/quote]
    Как го правиш?
    [quote#66:"polux"]че един, откровено недообразован човек, като Генов[/quote]
    Откъде знаеш дали е образован или не? Ти по-образован ли си? Докажи твърденията си.

    Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
  73. 73 Профил на Никола Николов
    Никола Николов
    Рейтинг: 446 Неутрално

    До коментар [#13] от "npiatanasov":

    Във Виена има паметник защото по пътя си до нея са загинали войници на червената армия. Напълно оправдано и морално е да има такъв паметник.
    Къде обаче са гробовете на руските войници в България?! И какво налага да има такъв паметник у нас? Реално това е паметник в чест не на запиналите руски войници на наша територия, защото такива няма, а в чест на окупационна войска. И тук е въпросът, къде е паметникът на убитите, изнасилени и ограбени българи от червената армия?!

  74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 4884 Неутрално

    [quote#71:"barel"]Св. Александър Невски не е бил агент на СССР, че да изпадаме в такива нелепости! [/quote]
    Има нелицеприятна роля по отношение на България. Не случайно за известен период от време преди 9.9.1944 храмът се е казвал Св.Св. Кирил и Методи"й.

    Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
  75. 75 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#9] от "AnarchaosBG":

    [quote#9:"AnarchaosBG"]ако не се бяхте съюзявали с Хитлер - нямаше да има "окупация" от страна на Червената Армия и може би нямаше да има и комунистичски "преврат".[/quote]
    Глупости!
    Защо не се случи същото например с Финландия, която дори воюва рамо до рамо с Германия срещу СССР?
    Единствената разлика между България и Финландия, освен това, е че във Финландия нямаше продажна комунистическа пета колона.

  76. 76 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 848 Неутрално

    До коментар [#62] от "AnarchaosBG":

    А пък още по смешен е сегашния рев на путлерофилите рублофили.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  77. 77 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3260 Неутрално

    Преди няколко години журналистът от "24 часа" Пенчо Ковачев публикува свое изследване за 9. 09. Та според архивите, тогава са регистрирали м/у 9 и 10 хиляди "активни борци против фашизма" - около 3000 партизани, останалите - някакви помагачи и ятаци. Как се е случило, та през 80-те години числото на въпр. борци, да разбираме -хрантутници и тарикати, се е увеличило до 240 хиляди? Толкова семейства с привилегии в която сфера се сетим, с мръсните им номера и доноси... За тях "развитият социализъм" е бил построен... от останалата част от народа и за негова сметка.

    "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
  78. 78 Профил на greeneyes
    greeneyes
    Рейтинг: 2951 Неутрално

    [quote#36:"AnarchaosBG"] опитващи се да оправдаят сътрудничеството с Хитлер или да убедят аудиторията, че "Хитлер не е бил толкова лош - убивал е и комунисти", "ние почти не сме сътрудничели с Хитлер[/quote]
    Комунистите ли имаш предвид? Щото те по заповед от Масква бяха станали най-големите подръжници на "братската германска националсоциалистическа партия"? След това пак по заповед от Масква станаха антихитлеристи. Абе, продажна комунистическа антибългарска партия.

    Пазете се от доносника vesolr
  79. 79 Профил на leslin
    leslin
    Рейтинг: 517 Неутрално

    Ей, да знаете,такива дето пускат противоречиви коментари, взаимно отхвърлящи се понякога,са тролове.Някакво шизофренно раздвоение има в тях,едно мислят,друго после изсмукват от пръстите си.Пуснати са само да дразнят хората.Справка:
    Гражданин за Eвропейско Развитие (Реформатор),
    npiatanasov

  80. 80 Профил на AnarchaosBG
    AnarchaosBG
    Рейтинг: 434 Любопитно

    Значи не можело да има паметник на руските войници, които не са водили бойни действия срещу българи, но пък можело да има паметник на американските пилоти, бомбардирали София и убили българи. Може във Франция да има съд за колаборационистите и стотици смъртни присъди, но българските колаборационисти с нацистие са едва лине национални герои и невинни жетви. Ето това е ревизионисткия морал.

    "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
  81. 81 Профил на pie13513863
    pie13513863
    Рейтинг: 320 Разстроено

    До коментар [#33] от "Безуспешно чакащ промяна":
    [quote#33:"Безуспешно чакащ промяна"]Все ни укопира някой,[/quote]
    Какво ни прави?
    [quote#33:"Безуспешно чакащ промяна"] колкото и пародично да е това. [/quote]
    Наистина е пародИЧно това!

  82. 82 Профил на ck2013
    ck2013
    Рейтинг: 888 Неутрално

    жалко че червените плъхове се измъкнаха без да получат възмездие в този сват.

    “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
  83. 83 Профил на Голямото прочистване
    Голямото прочистване
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Всяка революция си е един преврат, който служи после на разни хитреци да се докопат до властта по недемократичен път. Аз не знам някъде по света и в историята, след революция или преврат , властта да е взета от нормални хора и народа да не страда. За мен " революция" е мръсна дума.

  84. 84 Профил на Петърчо
    Петърчо
    Рейтинг: 464 Неутрално

    Аз имам следния въпрос -


    Защо тази част от историята не се учи в училищата с големи подробности?

    Децата трябва да знаят за тези изверги и начина по който са избили толкова невинни, за да налагат режима.

  85. 85 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1074 Неутрално

    Преврат извършен от мързеливци, крадци, безделници и най вече предатели подпомогнати от чужда армия и за награда вземаха дълги години "народни" пенсии без ден трудов стаж. Наследниците им влизаха със специални квоти в университета с предимство и сега станаха бизнесмени

  86. 86 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 720 Неутрално

    [quote#9:"AnarchaosBG"]ако не се бяхте съюзявали с Хитлер - нямаше да има "окупация" от страна на Червената Армия и може би нямаше да има и комунистичски "преврат".[/quote]
    Пълна глупост!
    Полша да не би да се е била съюзила с Хитлер, та Сталин я окупира и наложи комунистически режим.

  87. 87 Профил на pie13513863
    pie13513863
    Рейтинг: 320 Любопитно

    До коментар [#83] от "jovanoty":
    [quote#83:"jovanoty"]Всяка революция си е един преврат, който служи после на разни хитреци да се докопат до властта по недемократичен път. Аз не знам някъде по света и в историята, след революция или преврат , властта да е взета от нормални хора и народа да не страда.[/quote]
    Напълно вярно.
    Без значение е, какви са мотивите и предпоставките за революцията.
    Може да е спонтанна, възникнала от социално-икономически напрежения в страната, може да е инициирана и спонсорирана от външни сили по политически причини, но... когато започне "кипежът" и "разместването на пластовете в държавата", винаги отгоре изплува МРЪСНАТА ТИНЯ!

    Но революциите имат траен успех САМО в "проблемни" общества!
    Примерно "Ноемврийската революция в Германия, 1918" не постига съществени успехи за разлика от "Октомврийската революция в Русия, 1917".
    За мен обяснението е в по-добрия жизнен статус на немското общество като цяло, независимо от загубената война и унизителната капитулация, в сравнение с руското общество.(лично мнение, може и да греша.)

  88. 88 Профил на polux
    polux
    Рейтинг: 381 Неутрално

    На Генов пак някой му е дал флашка с текст и му е казал кво да прави... )))

  89. 89 Профил на slovenia
    slovenia
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Интересни коментари от наследниците на комунистите

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  90. 90 Профил на Никола Николов
    Никола Николов
    Рейтинг: 446 Неутрално

    До коментар [#80] от "AnarchaosBG":

    Всички загинали войници заслужават някой да почете паметта им. В този смисъл трябва да има паметник на американските пилоти, загинали в бой, независимо, че сме били противници. Така американският народ почита своите жертви.
    И точно тук е разликата ние сме издигнали паметник, а не руското правителство, за да почетем паметта на чужда армия, която ни е прегазила, без да даде нито една жертва. А жертвите на червената армия в България нямат паметник. Това е парадоксът!

  91. 91 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#80] от "AnarchaosBG":

    [quote#80:"AnarchaosBG"]Може във Франция да има съд за колаборационистите и стотици смъртни присъди, но българските колаборационисти с нацистие са едва лине национални герои и невинни жетви.[/quote]
    Май не знаеш какво значи колаборационист и пишеш глупости. Но ще те светна. Френските колаборационисти са национални предатели, защото държавата им воюва с Германия и те работят за тези, които са ги победили и окупирали. Ако искаш да приложиш същото определение за българи, трябва да наречеш колаборационисти тези които работят в интерес на чужда армия, окупирала родината им. Единствената чужда армия, която окупира България, заграбва българско имущество обявявайки го за военни трофеи, секвестира храни и стокии е изцяло на издръжката на окупираните е РККА (съветската армия) И колаборационисти (национални предатели) са тези, които са взели властта и работят в интерес на окупаторите.
    Стана ли ти ясно, или да ти повторя.

  92. 92 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    Рейтинг: 410 Неутрално

    Няма такива изроди, като червените еничари в цялата ни история. Обаче електоратът се радва на внука на правешкия убиец, агент на кгб и диктатор и му пляскат в разни малоумни предавания...

  93. 93 Профил на gbj06554106
    gbj06554106
    Рейтинг: 541 Любопитно

    До коментар [#21] от "shilliew":
    Нещщо сте се объркАли
    Въобще не се опитвам да окалям някои - един, двама или трима /щото случая има и трети/

    Истината, и само истината.
    Затова истината требе да се знае. Св. Ив. Генов Бояджийски е направил едно боклучаво внушение с цел манипулация - нещо храктерно за умните, красивите и готините.
    И някой требе да му припомни цялата истина, а не само угодната нему...

  94. 94 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 1229 Неутрално

    [quote#71:"barel"] Св. Александър Невски[/quote]
    Той е руски светец, част от руската история и няма нищо общо с България. Освен това е патрон на патриаршеската катедрала на БПЦ. Ако тръгнем по центъра на София вървим по булевард Руски, Дондуков, преминаваме край паметника на руския цар Александър Втори, руската църква...Много "руски", но тези личности са свързани с българската история, Александър Невски - не...Поне патриаршеската катедрала трябва да носи името на български светец, Св. Иван Рилски примерно?

  95. 95 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 1229 Неутрално

    До коментар [#93] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
    До коментар [#88] от "polux":
    До коментар [#9] от "AnarchaosBG":

    Писмо на Георги Димитров до Сталин от 22.09.1944 г. с което го моли да спре престъпленията на съветски войници и да разреши на населението по нашето черноморско крайбрежие да......лови риба:
    http://prikachi.com/images.php?f=images/337/4555337o.jpg

  96. 96 Профил на lordcris
    lordcris
    Рейтинг: 740 Неутрално
  97. 97 Профил на Николай Георгиев
    Николай Георгиев
    Рейтинг: 1088 Любопитно

    До коментар [#13] от "npiatanasov":

    Паметникът на Съветската армия във Виена е:
    1. в памет на 17000 загинали съветски войници;
    2. извън центъра на Виена;
    3. в сравнение с "нашия" е със сравнително скромни размери;
    4. има немалко натиск да се премахне.

    В тази връзка може ли да ми кажете "нашия паметник" в чия памет е издигнат? Може би в памет на тук разстреляните за престъпления солдати или на българските граждани, жертви на червения терор?

  98. 98 Профил на pie13513863
    pie13513863
    Рейтинг: 320 Весело

    До коментар [#96] от "lordcris":


    [quote#96:"lordcris"]Смърт за комунизма! [/quote]Свобода на Народа!

  99. 99 Профил на stambo
    stambo
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#6] от "npiatanasov":

    Но не става и само с преклонение пред Изтока

  100. 100 Профил на Prokopieff
    Prokopieff
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Асанчо Ге(й)нов пак е ср.ал на метеното.

    От 1934г. насетне България се управляваше от един диктаторски и тираничен режим, контролиран от двореца и няколко приближени до него военни. Режимът, бидейки неизбран от никого, дошъл на власт по изцяло конспиративен начин, се характеризираше не само управленска и държавническа некомпетентност, но и с грубо погазване на естествените права и принципа на народния суверенитет.

    Монархическата диктатура упражняваше терор и насилие над политическите си противници, приемаше реакционни закони, противоречащи на всякакви демократични принципи, целящи единствено да съхранят нейното политическо господство. Фалшифицираше изборите, забраняваше политическите партии и потъпкваше правото на свободно сдружаване.

    Но най-голямото й престъпление си остава неравноправното подчиняване на външната политика на страната на интересите на германския Райх. Близо 75 % от икономиката на страната бе обвързана с германската. България изнасяше за Германия предимно селскостопанска продукция и то на крайно ниски цени, както и суровини, а внясаше готови германски изделия. По време на войната положението се влоши още повече. Хлябът не достигаше, защото трябваше да бъде хранена хитлеристката армия. Липсваше здравеопазване – хиляди умираха от малария и туберколоза. Нямаше електричество. Цялата земя се обработваше примитивно, особено в Странджанския край.

    Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK