Willkommen, bienvenue, salaam alaikum - дайте перспектива на бежанците

Willkommen, bienvenue, salaam alaikum - дайте перспектива на бежанците

© ReutersЕвропа трябва да приеме повече бежанци и икономически мигранти - за доброто на света и за свое добро 


Твърде дълго време Европа си затваряше очите пред отвратителната и кървава гражданска война в Сирия и се опитваше да държи извън Европа огромните маси от страдащи хора. Изведнъж обаче вратите на континента се отвориха под натиска на две политически сили. Едната е моралната съвест, която най-после бе разбудена от покъртителната снимка на удавилото се сирийско момченце на един турски плаж. Другата е политическият кураж на германския канцлер Ангела Меркел, която каза на своя народ да забрави за страха си от имигрантите и да прояви състрадание към хората в беда. 


Десетки хиляди търсачи на убежище се насочиха към Германия с влак, автобус и пеша, скандирайки "Германия, Германия!" и бяха посрещани от приветстващи ги тълпи. Германия показва, че и Европа може да приема изнурените, бедни и скупчили се натясно маси от хора, жадуващи да дишат свободно. 
Тя казва, че може да приеме не хиляди, а стотици хиляди бежанци. 


Толкова голям брой неизбежно ще породи много опасения: че местната култура ще бъде залята от външни пришълци, че това ще бъде твърде голямо бреме за икономиката, че социалните помощи ще трябва да бъдат ограничени и дори че могат да се промъкнат терористи. В цяла Европа са във възход антиимигрантските партии. И в Америка някои политици искат да градят стени, за да държат чужденците навън. 


Въпреки това инстинктът да се гледа на мигрантите главно като на бреме е дълбоко погрешен. Отговорът на тези познати страхове е не да се издигат повече бариери, а да се решават възникващите трудности и рискове, за да се направи така, че миграцията да подобрява живота както на мигрантите, така и на местните. Отправната точка е чувството за перспектива.
Willkommen, bienvenue, salaam alaikum 


Като заможен и мирен континент, заобиколен от обширни райони на бедност и хаос, Европа е силен магнит за мнозина, търсещи по-добър живот. 4-те милиона сирийски бежанци са съизмерими с 1.2 млн. от балканските войни през 1990-те г. и с 15-те млн. след Втората световна война. Агенцията на ООН за бежанците - UNHCR, е пресметнала, че в света в момента има 59.5 млн. бежанци и други насилствено преселени хора.


Willkommen, bienvenue, salaam alaikum - дайте перспектива на бежанците

© Reuters


Европа не може да приеме всички.


Истина е обаче, че повечето хора предпочитат сносен живот в собствената си страна. Освен това, историята на миграцията е каталог от преувеличени страхове и безброй примери на преселници, които са формирали много жизнени общности, обогатили приемащите ги страни: евреите, арменците, виетнамските "хора от лодките", угандийските азиатци са само няколко примера от многото.


Германското гостоприемство в случая е оправдано морално, икономически и политически. То дава пример на света. 


Тези, които определят политиката, трябва да помислят за три групи: бежанци, икономически мигранти и местни гласоподаватели. Да започнем с бежанците. Сирийците съставляват най-големия контингент от търсещите убежище в Европа. Тероризирани от бомбите варели на режима на Башар Асад и от джихадистите на "Ислямска държава", те следва да бъдат признати за бежанци от всяка гледна точка заради "основателния страх от репресии", според терминологията на международната конвенция за бежанците от 1951 г. Да помагаш на сирийците, е очевидно морално задължение. 


Тази отговорност пада не само върху Европа, а и върху целия свят.


Необходима е координирана политика за справяне със сирийската криза по цялата верига на насилствените преселения.


Необходими са съгласувани усилия за ограничаване на войната, като се започне със създаването на защитени зони. Агенциите на ООН, изнемогвайки от напрежението, трябва да бъдат добре финансирани. Съседите на Сирия, които са приели най-голям дял от бежанците, имат нужда не само от палатки в пустинята, а от помощ, за да могат да пращат децата на училище и да дават работа на родителите им. Америка, западните страни и особено богатите монархии от Залива трябва да приемат много повече сирийци - така, както 1,8 млн. бежанци от Индокитай бяха настанени през 1970-те и 1980-е години. 


Willkommen, bienvenue, salaam alaikum - дайте перспектива на бежанците

© Reuters


Транзитните страни се нуждаят от помощ


за справяне с човешкия поток, а и за да "абсорбират" поне част от него. Бежанците трябва да могат да кандидатстват за убежище в Европа, без да рискуват живота си, оставяйки го в ръцете на каналджии и трафиканти. Това може да изисква създаване на приемни центрове в транзитните страни. В Европа бежанците трябва да бъдат справедливо разпределяни между страните от ЕС. Онези мигранти, на които е отказан достъп, трябва да бъдат бързо репатрирани. Страните от Западните Балкани (Албания, Косово, Сърбия) трябва да бъдат определени като безопасни (и техни граждани да не получават убежище). 


Бежанците са размесени с икономически мигранти.


Те се качват на същите лодки и негодуванието срещу мигрантите намалява подкрепата за бежанците. Как тогава да се отнасяме към онези, които идват за по-добър, а не за по-безопасен живот? 


Приемащите страни може и да не могат да подбират


измежду тези, които идват в търсене на закрила, но искат да изберат онези, които идват да работят. Готовността да приемат законни мигранти дава на страните повече възможности да връщат нелегалните. Издаването на повече работни визи дава на съседните страни начин да участват в системата, а следователно и причина да сътрудничат за ограничаване на нелегалната миграция.


Фундаменталният въпрос обаче е, че Европа се нуждае от икономически мигранти. Тя има твърде малко собствени работници, които да плащат пенсиите на нейните собствени граждани и да предоставят услугите, които те търсят. Мигрантите са нетни приносители в обществената хазна. Те внасят икономическа динамика. Те като правило са инициативни хора, готови да започват нов живот и да се оправят сами. 


Willkommen, bienvenue, salaam alaikum - дайте перспектива на бежанците

© Reuters


Местните гласоподаватели, разбира се, може да не са толкова въодушевени


от тяхното присъствие. Новодошлите имат нужда от жилища, училища, здравни грижи. Има известни данни, че те "дърпат" по-ниските надници и заплати надолу, макар и минимално. Там, където трудовите пазари не са гъвкави, мигрантите могат да се превърнат в отритната от обществото класа. Това обаче не значи, че Европа трябва да се превръща в крепост, а че е необходима добра публична политика и то особено за такива отворени, гъвкави трудови пазари, от каквито Европа се нуждае, независимо дали приема или не мигранти. 


Избирателите се страхуват, че имигрантите няма да се интегрират. Старата идея за християнските корени все още прозира зад модерната европейска идентичност. След терористичните атаки от 11 септември в Америка и след терористичните убийства в Европа отношенията с мюсюлманските малцинства се обтегнаха. Въпреки това състраданието към мюсюлманите, изпаднали в нужда, е част от противоотровата срещу основаната на омразата джихадистка идеология. Ако милионите измъчени сирийци бъдат оставени да мизерстват по периферията на Европа, те ще се превърнат в източник на екстремизъм, който няма да зачита никакви граници. 


Обичай чужденеца


Има, естествено, предел колко мигранти може да приеме едно общество. Но броят, предложен от Европа, не се доближава до този предел. Границите на социалната толерантност са размити. Те се променят с времето, обстоятелствата и ръководството.


Немското гостоприемство показва, че хората в Европа са по-благоразположени, отколкото допускат техните нервни политици.


Политиката на страха може да бъде заменена от политиката на достойнството. Госпожа Меркел разбра това. Същото трябва да направи и останалият свят. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  Имам много добра идея – ако се приберат документите на нашите роми и големи групи се завъртят за известно време по границите, можем да ги обявим за бежанци и да ги изпратим към гостоприемна Германия...И за тях ще е най-добрият вариант за социални квоти за милиарди евра......Даже се замислям, че ще се намерят и други желаещи......

  [email protected]
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Стига вече пропаганда, почна да нагарча сериозно!

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дайте, хубаво.
  Ама не ни карайте и ние да даваме.
  Вие си ги искате...

 4. 4 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Хубава статия. Но няма как с рационални аргументи да се победи ирационалната ксенофобия и расизъм, за съжаление.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стига с тази пропаганда! Вече има достатъчно имигранти мюсюлмани в Европа и е видно, че този модел не работи. Политиката на Европа трябва да е да насърчава европейците да раждат повече деца, а не да си внася хора с различна култура които се затварят в гета и цоцат социалната система.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Любопитно

  Колко от мъжете (хм... бежанци), ще преминат на полиграф въпросът, дали имат симпатии към "Ислямска Държава"?

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Ай тъй! Аферим! Машалла! Ашколсун! Идвайте още, малко сте!

  Впрочем, за сетен път ще попитам - колко бежанци взе "Икономедиа" на работа или им предложи подслон в домовете на служителите си?

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  AnarchaosBG, ти ли ги пишеш такива сърцераздирателни.
  Направо ти препоръчвам да тръгнеш по света и къде що видиш хора в бедност или насред войни, да ги водиш тук.
  В Берлин имам предвид, не у нас.
  Да видиш после какво ще избуи...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#8] от "theanalyser":

  Него не го интересува какво ще избуи, важното е анархията да властва.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Искам да попитам тук коментиращите и особено тези които живеят в чужбина - виждали ли са случай мюсюлманка омъжена за местен християнин? За какво съжителство можем да говорим въобще?

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  И нещо по въпроса за бежанците от друга гледна точка
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4974521

  [email protected]
 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "Фундаменталният въпрос обаче е, че Европа се нуждае от икономически мигранти. Тя има твърде малко собствени работници, които да плащат пенсиите на нейните собствени граждани и да предоставят услугите, които те търсят. "

  Мега лъжа.

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Willkommen, bienvenue, salaam alaikum - дайте перспектива на бежанците..." НЕ! В ЕС 1во трябва да се задействат недискриминационното отношение към българските граждани! Защо германски работодател се мръщи на български работник, а с удоволствие наема нелегалния африкански икономически имигрант,м? Защо една българка със средно образование в ЕС не може да си намери работа като сервитьорка и когато видят, че е естествена блондинка, всички работодатели й отказват, а наемат лица с тъмен цвят на кожата/ има такъв случай в Ю.К./? На нашите български пенсионери кой дава "перспектива" за по-висока пенсия? На мен кой ми дава перспектива незаконно да пресичам границите на ЕС държави не на съответните места, от които законно може да се влезе в другата ЕС държава; защо ми снемат пръстови отпечатъци при подмяна на личната карта и паспорта ми; защо съм длъжна да си плащам данъците; да си плащам осигуровките и защо работя, след като вместо родителите си, Германия иска да ме задължи да храня 4-5 чужди граждани?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#11] от "InmoInvestments":

  А ти какъв си, бре? Марсианец?

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Бягащият от смърт и разруха,стига до първата свободна земя и благодари на бога си за избавлението.Явно вече се търси не спасение,а рахат - в Германия или поне Швеция.И това вече не е призив за хуманизъм,а за инфантилизъм.
  Вместо да се обявява гостоприемство за 160 хил.,трябва да се разгласи,че няма да се приемат хора без документи.Щото бежанците явно биват разни.

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Е толкова глупости на едно място не бях чел одавна. Чия глава успя да ги натвори тези?
  Да не би да има и сирийско сп. "Икономист", където да списва видния анализатор от хелзинския комитет Хасан Ахмед?

 20. 20 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Много толерантни нещо станаха изведнъж западняците. Ама ни връщат ромите и се дърпаха до последно да отворят трудовия си пазар за нас. Като спрат да ги връщат тогава ще им повервам. Гнус ме е от лицемерната европейщина!

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар №15 от "logika":
  Браво за този коментар!
  Точно това щях да кажа, че е имало сценарий за това нашествие.
  Помните ли как преди около два месеца леля Меркел призова всички македонци, черногорци, сърби и албанци да напуснат Германия.
  Причината вече е ясна - немците си правят кръвопреливане от нов източник.
  Въпросът е, защо и ние трябва да го правим...

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Е ако са работиливи хората защо да не се интегрират.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Фундаменталният въпрос обаче е, че Европа се нуждае от икономически мигранти. Тя има твърде малко собствени работници, които да плащат пенсиите на нейните собствени граждани и да предоставят услугите, които те търсят.
  ...................
  Глупости на търкалета. Само във Франция като отделно взета страна безработицата е колосална. Да си намериш работа по специалността е като да удариш петица от тотото. Всички държавни програми в областта на културата и науката са спрени. Млади хора с висше образование са принудени да станат продавачи в супера за жълти стотинки. И да работят почасово допълнително, за да си докарат някакъв стандарт.
  Истината е, че в Европа няма работа, след като изнесоха производствата в Китай и цяла Азция, а има много сериозна безработица.

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Хехе, булшит. Вижте коментарите под оригиналната статия.
  Повечето форумци (световни) мислят трезво и наричат нещата с техните имена ))
  http://www.economist.com/node/21664136/comments#comments

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1090 Весело

  Приемане и състраданието към тези бежанци в Дойчланд е най-бързия начин за връщането към изконните германски ценности от преди 70 г.!

 27. 27 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Колкото до тези статии, пишат се от хора, които не живеят в Европа. Или Европа не им харесва. Самият подход е грешен - хората, емигрантите. Няма цифри, няма конкретика, просто те убеждават, че така трябва.
  Мило и романтично.
  А ние "баламурниците" даже не ги и четем, още в началото им разбираме, кога се опитва да ни гъбаркат...

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#11:"InmoInvestments"]Бих наел специалисти от тези хора, но български граждани-никога ! [/quote] Аз пък бих наела само български граждани, но НИКОГА- лица, представящи се за бежанци, КОИТО ОФИЦИАЛНО НЕ СА ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ! Сигурна съм, че и във Вашата държава в НК -то ви има подобен текст:
  НК Чл. 227. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 81 от 1999 г., в сила от 14.12.1999 г., отм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., нов - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) (1) Който наеме на работа едновременно пет или повече незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.
  (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на лице, което наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец, за който деецът знае, че е пострадал от трафик на хора.
  (3) Който наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец, ненавършил 18-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до тридесет хиляди лева.
  (4) Който системно наема на работа един или повече незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева.
  (5) Наказанието по ал. 4 се налага и на лице, което наеме на работа незаконно пребиваващ на територията на Република България чужденец при условия на труд, които съществено се различават от условията на труд на законно наети лица и накърняват човешкото достойнство.
  (6) В маловажни случаи по ал. 2 - 4 наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 538 Неутрално


  До коментар [#15] от "logika":
  " Защо германски работодател се мръщи на български работник, а с удоволствие наема нелегалния африкански икономически имигрант"
  Защото те ни смятат за прокажени поради факта, че сме били в един блок с Русия. Те мразят руснаците и ни нямат никакво доверие. Така че както и да им се навеждаме, те винаги ще предпочитат аборигените пред нас, хората от Източния блок. А и нашата политика е толкова безгръбначна, че няма как да ни уважават.

 30. 30 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Кой и*иот е написал тази статия, няма нито име нито нищо, редкацията на дневник или пак сте превели от няко чужда медия, я Ройтерс, с които имате договор и работите, или някой друг.

  Масово левите партии в Германия и в други страни лобират да се приемат повече от тези хора. За тях това е бъдещ електорат, който ще се чувства безпомощен и на който червените кхмери ще обещават щедри социални помощи и придобивки така че въпросните хорица да не трябва да си дават много зор за препитание, нито пък за образование или дет има една дума да се трудят и да станат хора. Разбира се сульо и пульо от цял свят може да дойде, но не и хора от Балканите (то вярно, че и те прекаляват малко, но все пак) или дет се вика те веднъж вече бяха бежанци, втори път не може.

  Германците казаха на целия трети свят: Елате повече сега ще се опитват да ни прехвърлят на нас. Няма да стане (не говоря за България, тук е ясно, че пожарникарът слуша по-големите началници). Вишеградските държави, плюс Финландия и Балтийските страни отказват да приемат задължителни квоти. Бежанците ще се разпределят на доброволен принцип. Германците почнаха вече сериозно да дразнят всички с прекомерното си и изопачено гостоприемство. Репортажите акецнтират върху 200-300 объркали се немски граждани или футболни агитки (последните знаем колко акъл имат в главата), които посрещат с хляб и сол въпросните хора, за които не се знае кой е терорист, кой е мигрант, кой наистина бяга от войната в Сирия, но нали Меркел им обеща, че ще ги приеме и там в Германия е хубаво, но не благодарение на тях, а най-вече на самите германци, всички се юрнаха на там, докато не разберат, че Швеция дава по-хубаво обслужване или Норвегия. Но в последната Брейвик ще излезе от затвора след някоя и друга година и съм сигурен, че все повече като него ще се навъдят. Даже сега разбрах, защо и беше атакувал младежки лагер на цоциалистите.

  Накратко, който ги кани да си ги гледа.

 31. 31 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това са хора, които се смесват с други хора в Германия, и всичко, което ще се случи в бъдеще е по силата на естествения ход на нещата.
  Средният сириец и иракчанин е значително по-читав индивид от средния българин.
  Оставете на европейските държави да мислят за бъдещето си, за България се разбра, че и най-окаяните вече гледат да я заобиколят...


  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 32. 32 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 599 Неутрално

  У Европа жените не ходят зачулени. По света има места, където жените ходят зачулени - тия бежанци са за там.

 33. 33 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Значи пак да питам, тия като са все мъже - германки ли ще си вземат или после ще дойде и родата?
  Търся да се информирам, понеже нашите медии представят много едностранчиво нещата.

 34. 34 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#28] от "logika":

  Съжалявам, но проблемът по легализацията на тези хора е мой и винаги съм помагал, имах българи работещи за мен преди години, но ги уволних, най-некадърните работници и с най-голяма уста. Предпочитам румънци !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "... Същото трябва да направи и останалият свят..." НЕ- МЕРСИ! Гледайте си там африканците и оставете България ОТНОВО да стане ЕДИНСТВЕНИЯТ ЩО-ГОДЕ ХОМОГЕНЕН "остров" сред останалите афиканско-европейски държави!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#34:"InmoInvestments"]Съжалявам, но проблемът по легализацията на тези хора е мой[/quote] Не- не е Ваш- българите СМЕ ЕС граждани и от 01.01.2014г. имаме ПЪЛНИЯТ ОБЕМ ТРУДОВИ ПРАВА на ЕС трудов пазар! Как твърдите, че сте ЕС работодател, пишете в бг. форум на бг. език, а не знаете този факт?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  InmoInvestments, ми що дориш в български форум.
  Пиши в румънския например.
  Или в сирийски...

 38. 38 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Меркел е мръднала, за сега никой не смее да и го каже, но този ден наближава...

  Форумът е в будна кома...
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#29:"proza"]Защото те ни смятат за прокажени поради факта, че сме били в един блок с Русия[/quote] Не- защото ВЕЧЕ имаме пълният обем трудови права на ЕС трудов пазар и за това МОЖЕМ и да им отнемем тяхното работно място, защото обичайно повечето от нас пристигат с дипломите си или са вършили в унитата на техните държави -т.е. имат ни за конкуренти за работното си място, а това значи, че : не сме глупави, не сме необразовани; не сме прости, имаме умения за работа в екип и гъвкавост и комуникативност и т.н.!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#12] от "neznaiko.bg":

  Да, виждал съм и то доста и познавам такива. Не разбирам какъв ви е въпросът и проблемът ?

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#40] от "InmoInvestments":
  Вие наистина ли не знаете, че от 01.01.2014г. ОТПАДАТ ВСЯКАКВИ ограничения на ЕС трудов пазар за български и румънски граждани?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "InmoInvestments":
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1195784
  Отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар 1 януари 2014 От днес отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари.

  Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници, се посреща с безпокойство в някои страни членки. Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хора, Ислямска държава, че не може да победи със сила Европа е ясно, но на тихия фронт ни удариха здраво.
  И то с упражнение за трети клас - масово преселение по границите.
  Ако се потвърди, че и те са замесени, жална ни майка.
  Първо беше карикатурите на Шарли - не можело, че се обиждат.
  После бутнаха и християнските символи - пречели им.
  Сега и емигрантите не сме можели да им връщаме, както каза и премиерът на Турция Давутоглу - Европа нямала право да е християнска крепост, а е трябвало да приеме всички мюсюлмански емигранти.
  Отворете си очите бе, Брюксел.
  Заплатите са ви бая големи, заслужете си ги...

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  До коментар [#43] от "theanalyser":

  Голямото промиване на мозъци е факт.
  – човешки права, демокрация, наш дълг, мултикултурализъм…
  А ние също имаме човешки права. Най-вече – да живеем нашия живот, на наша земя, в общество, което ние сме си създали…
  демокрацията е власт на народа, вярно. Но – на тукашния народ. Не на нахлуващите пришълци…

  [email protected]
 45. 45 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#43] от "theanalyser":

  Ивинете, но гледате прекалено много филми. Хората на ИД могат спокойно да си летят със самолети и да преминават границата по легален начин. Имат достатъчно средства за това. А и оставете на европейските служби да решават това. Доста добри са и следят движението на такива хора. На вас , както се казва, още ви миришат краката за такива сложни деиствия.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":
  Точно така.
  И ние българите чакахме седем години, за да отворят някои страни трудовия си пазар за нас, при положение, че вече бяхме страна членка на ЕС.
  А сега за сирийците - от вратата та в леглото.
  Как става така бе, фрау?
  И теб, Дейвид, и теб питам.
  Нали нямаше работа за българите там.
  Като вземете сирийци, откъде ще намерите такава за тях.
  Или послъгваме леко.
  И не толкова леко...

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#31:"shinjuku"]Средният сириец и иракчанин е значително по-читав индивид от средния българин. [/quote] Нима? Средният сириец, който НЕ ЗНАЕ какво е това"канализация"- за разлика от средният българин, на когото това му е известно даже от археологическите разкопки от римско време? Знаете ли защо сирийците масово са изпочупили кранчетата на чешмите? Защото НЕ ЗНАЯТ за какво служат! Тези хора са отдалечени С ВЕКОВЕ от манталитета и на най- простия български гражданин! И много лъжат нелегалните имигранти- как пък всички лекари, инженери, стоматоложки и учителки не са научени на елементарно зачитане на чуждите закони, а прекосяват незаконно 20 държави и нагло ИЗИСКВАТ тези държави да ги пуснат по територията си БЕЗ да им установят самоличността ,м? Какво правосъзнание имат и кой гарантира, че ще спазват законите на държавата, която ги приеме на своя територия и няма да вършат престъпления, след като съзнанието им ДОПУСКА лъжата и презрението към чуждите закони?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  InmoInvestments или каквото сте там,
  видяхме как работят европейските служби, видяхме и френските, ще видим сигурно скоро и немските.
  Колкото до краката - речникът ви показва, че добрите обноски са нещо трудно изпълнимо с оглед възможностите на вашият интелектуален потенциал.
  Колкото до филмите - филми гледаше и ЦРУ, докато самолети се приземяваха върху Кулите, точно на тази дата. Филми от същия жанр имаше и в Лондон и в Мадрид и в Бургас.
  Няма да изброявам повече, че няма да ми стигне полето.
  А вие си гледайте "Великолепният век"...

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За ВСЯКО нещо, придобито в живота ми, с изключение на любовта на съпруга ми към мен, съм ВОЮВАЛА- т.е. съм СЕ ОТКАЗВАЛА от част от свободното си време, финансите си, инвестирала съм интелект, лично време, постоянство и труд и за това умея да ценя всяка своя победа и придобивка.Нищо не ми е дадено наготово! И аз не съм единствена- МАСОВО българските граждани, които познавам, са в същото положение. Дали нелегалните имигранти, които се изсипаха на орди, имат такова отношение към живота? Те какво могат да СЪЗДАДАТ, изградят и инвестират от себе си като НАСРЕЩНА ЦЕНА за предоставените им наготово условия за по-добър техен живот?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Искаме,не искаме,бежанците са факт и този факт просто трябва да го осъзнаем.Ако си припомним Яворов,нека си припомним "Изгнаници клети,отломка нищожна",написано за арменците.
  Трябва да се намери решение и всяка нация трябва да поеме своята тежест.

  Tony
 52. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 855 Неутрално

  The Economist проспиват няколко факта от ОГРОМНО значение:
  1. Големи мюсюлмански общности се интегрират много трудно,по-скоро се капсулират в себе си и водят паралелен обществен живот в Европа.
  2. Големите мюсюлмански общности в ЕС досега не са застанали в своето мнозинство ясно и гласно срещу радикалните ислямистки идеи и джихадизъм. В техните среди израстват нови поколения радикализирани религиозни фанатици ненавиждащи всичко европейско.
  3. В ЕС има десетки милиони безработни,мнозинството от тях млади хора, за какво ни е да внасяме още десетки милиони нискоквалифицирани имигранти? За квалифицираните отделните европейски страни си имат вече собствени програми или си изработват.
  4. Не всеки сириец,еритреец или афганистанец е бежанец,но 95% драпат за страните с най-големи социални помощи. Защо?
  5.Новодошлите може и да не са чак такава конкуренция за местния работен пазар,но определено натоварват локалните социални системи без да допринасят почти нищо при сегашните условия в ЕС.
  6. Няма как Европа да поеме всички мераклии от цял свят, но ще се съглася с The Economist, че на много страни като Турция,Йордания,Ливан и т.н. трябва да се помогне истински, и то не само финансово....

 53. 53 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  Като гледам това преселване с тез ранички на гърба......ме хваща срам - ние за уикенда тръгваме с повече багаж

 54. 54 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#29:"proza"]До коментар [#15] от "logika":
  " Защо германски работодател се мръщи на български работник, а с удоволствие наема нелегалния африкански икономически имигрант"
  Защото те ни смятат за прокажени поради факта, че сме били в един блок с Русия. Те мразят руснаците и ни нямат никакво доверие. Така че както и да им се навеждаме, те винаги ще предпочитат аборигените пред нас, хората от Източния блок. [/quote]

  Не е това причинината. Германците като народ дори уважават руснаците.

 55. 55 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Щраусът си е заровил главата в пясъка и говори оттам! Но нито той се чува, ни другите го чуват! Лозунги, празни приказки, да запълват ужаса, който обзема европейците с всеки пореден ден от заливащите ги орди на гъргорещите недоволни "гости"!

 56. 56 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 239 Неутрално

  [quote#6:"lone_wolf"]дали имат симпатии към "Ислямска Държава"?[/quote]
  Ами щом като са дали няколко хиляди евро, за да избягат от Ислямска държава, мисля че отговорът е ясен.

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Хм- каква интересна новина само...Защо ли германците вършат описаното по-долу? Der Spiegel: Германия е готова да мобилизира 4000 войници заради бежанската криза 11 Септември 2015 | 17:18 | Агенция "Фокус"Берлин. Около 4000 германски войници ще бъдат мобилизирани през уикенда, за да помагат в случай на силен наплив на бежанци. Това заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен пред германския седмичник Der Spiegel.Само през уикенда около 4000 войници ще бъдат поставени в готовност за мобилизация в случай на нужда, заяви министърът. По време на визитата си в Прага германският външен министър пък заяви, че страната очаква около 40 хиляди нови бежанци през този уикенд.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар №"56" от jig:
  За мене бягат от Асад.
  Който ги кара да се бият с Ислямска държава.
  За земята си...

 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  Значи- все пак Германия НЕ ИСКА всякакви икономически имигранти от Африка и Азия с неустановена самоличност да се мотат из Германия волно и свободно, че чак и вика на помощ АРМИЯТА СИ, за да "....[quote#57:"logika"] за да помагат в случай на силен наплив на бежанци. [/quote] И как точно "помага" един войник?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#56] от "jig":

  За него е ясно само, че са кафяви/черни, мюсюлмани, турци/араби/роми и трябва да ги мрази. А логиката я е оставил на заден план.

 61. 61 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "theanalyser":

  За тебе и слънцето може да е зелено, ама не е.

 62. 62 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#61] от "Tzvetozar Cherkezov":
  На мен Балканджи Йово ми е оставил съвет.
  Простичък.
  Да внимавам с една от религиите.
  Дето не търпи други...

 63. 63 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#59] от "logika":

  Германците така се оплетоха, че сами не знаят какво искат вече.

  Хаосът, който създадоха Меркел, Оланд и Юнкер е пълен.

  Останалите държави от ЕС започнаха да се подготвят за момента, в който посочените "европейски лидери" съвсем се издънят.

  За сега се организират на регионален принцип- Вишеградската четворка, Балканската тройка, Скандинавската петорка и т.н.

  Истинската трагедия за мигрантите ще настъпи, когато Меркел затвори границите на Германия, което наближава с бързи темпове.

  Тогава ще я последват и Швеция, и Австрия , и Дания, и Белгия...ще имаме стотици хиляди измамени мигранти по средата на пътя и не ми се мисли какво ще става.

  Зима иде!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 64. 64 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Както пее Милена - изводът е братя, да няма защо, защото тнднтнднддо...
  Ама аз пак да питам:
  Защо трябва да превръщаме Европа в разграден двор?
  За да угодим на другите ли?
  Или защото нямаме смелост за категорични решения?
  Ми има и други лидери, ако е така.
  Не е задължително винаги Меркел и Оланд да карат влака...

 65. 65 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пълни глупости, писани малоумни икономисти.

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  [quote#2:"zxp53317185"]Стига вече пропаганда, почна да нагарча сериозно! [/quote]
  Това не е пропаганда а манипулация. Хвърлени са ОГРОМНИ средства за промиване на мозъците и манипулиране на общественото съзнание. Започвайки от упорито налаганото "бежанци" докато с просто око се вижда, че това са хора търсещи по-добър живот, не спасение на живота си.

  Доста време се чудех защо това се прави защото обясненията които ни даваха бяха съшити с бели конци и не издържаха никаква критика. И същевременно носеха съвсем очевидни негативи на политиците на които им се налагаше да се изправят срещу острата обществена реакция против приемането на тези уж бежанци, също и поради съвсем реалните опасности които ще доведе ако това решение бъде наложено.

  Така че въпросът беше КОИ го налагат и ЗАЩО? Следвайки старото правило "На кого е изгодно?" истината полека изплува: Изгодно е на големите корпорации които си осигуряват десетки милиони нови потребители. В съвременният свят проблем е не производството, проблем е на кого да го продадеш. Е, тези бъдещи купувачи ти идват на крака. При което с тяхната раждаемост те ще растат експоненциално.

  И второто е което статията срамежливо признава, дъмпинг на заплатите. Само мисълта, че някой чака на вратата за мястото ти и вече претенциите намаляват.

  Това е обяснението за невероятната упоритост с която политиците прокарват нещо толкова нежелано от хората. Правят го дори с риск за политическата си кариера. Просто изпълняват поръчката на тези с многото пари.

  А че Европа щяла да загине? Това е последното което ги интересува, тези хора отдавна имат само една родина, ПАРИТЕ. Накрая ще се оттеглят на някой тропически остров уредили своето и на децата си бъдеще. А ние тук ще живеем в помийната яма която те са ни създали с безотговорността си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#62] от "theanalyser":

  Балканджи Йово е живял през 19-и век. Сега е 21-и. Стегни се.

 68. 68 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чи те имат перспектива бе, егона пращат им я хуманитарна помош: http://cs4.pikabu.ru/post_img/2015/09/10/11/1441913548_197800181.jpg

  Язе само не можем да разберем оти гръцката полиция им я е спрела. И перспективата им е спрела, и хуманитарната помош!!? Ма ша са опрай, ша пратат още и перспектива, и хуманитарна помош, ма не през Гърция, па кога бежанцити са уредат некое летищи да има само за них, оно ша им довозат и още, и по-убава перспектива, и по-бронирана, и по-взривителна и прочее!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 69. 69 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tzvetozar Cherkezov":
  Аз съм се стегнал, споко.
  И ти ще се стегнеш като дойде основната им група, ама да не е късно.

 70. 70 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Лелеее а тия от Турция, Ливан и Йордания как толкова време не разбраха, че бежанците като правило са инициативни хора, готови да започват нов живот и да се оправят сами? Какви глупаци, а? Да им се изсипе такава благодат, такъв късмет, а те вече 4 години да не разберат!

  "Има, естествено, предел колко мигранти може да приеме едно общество. Но броят, предложен от Европа, не се доближава до този предел. "

  Нещо съм изпуснала, какъв викате, брой са предложили от ЕС? Да не би да става дума за онея 30% дето искат да ги разпределят? Само тази година се очаква влезлите да са 1 милион, за следващата може и да са повече. Та какъв викате, че бил предела? И кой точно предел на влезлите или на преразпределените?

  "Да помагаш на сирийците, е очевидно морално задължение."
  Очевидно. Ама защо да спираме, нека благородно да продължим. А да помагаш на украинците не е ли морално задължение? А да помагаш на афганистанците не е ли морално задължение? А да помагаш на сомалийците не е ли морално задължение? А да помагаш на либийците не е ли морално задължение? А да помагаш на иракчаните не е ли морално задължение?

  В момента на 1,5 млн бежанци от Афганистан изтичат разрешителните и Пакистан отказва да ги продължи, наше морално задължение е да приемем тези хора, нали? Или се лъжа, само сирийците е морално, а другите - не?


 71. 71 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Гневно

  как не ви е срам! Първо, 1/2 от бежанците идват от държави, където Чичко Сам си е играйкал на война!
  Второ, вие на нас-граждани от страна на ЕС- не давате друга перспектива, освен емиграцията! Защото корупцията е тъй жизнено важна за всяко българско правителство, като слънцето и въздуха, за всяко живо същество!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 72. 72 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#33] от "theanalyser":

  Ясно е, че тези млади мъже са тръгнали на рискованото патешествие, а после, като се установят ще изтеглят и родата.

 73. 73 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#50] от "logika":

  Въпросите са правилни, и аз се питам за същото.

 74. 74 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  А Меркел друга песен пееше преди 5 години.

  Merkel says German multicultural society has failed

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11559451

  Кой й плати да смени плочата?

 75. 75 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  И на германците взе да им писва тоже

  ANGELA MERKEL NOT WELCOME!
  Probably because she chosen her new people of the middle east above the German people.

  Read more at http://www.liveleak.com/view?i=82e_1441931933#Et5JLDF8wO0MC2yx.99

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Не разбрах от кого е тази статия,но не трябва ли да попитат и хората,живеещи в европейските държави,дали искат неканени гости,които да нахлуят в дома им,да седнат на масата и да си поръчат разкошен обяд,който няма да плащат.

 77. 77 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  ехееее, аз това от колко време го подватям - още не бяха тръгнали тълпите през Македония, Сърбия и Унгария
  лошото е, че никой от управляващите не се досеща!

 78. 78 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "Старата идея за християнските корени все още прозира зад модерната европейска идентичност. "

  Нещо лошо ли е това?!

 79. 79 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#78] от "volarok":

  Да. Европа е светска, не християнска. Избийте си от главите, че вашите малоумни вярвания са по някакъв начин по-добри от техните малоумни вярвания. Точно защото са абсолютно еднакви е дадено навсякъде правото всеки да си вярва в каквото си пожелае.

 80. 80 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Бежанците трябва да могат да кандидатстват за убежище в Европа, без да рискуват живота си, оставяйки го в ръцете на каналджии и трафиканти. Това може да изисква създаване на приемни центрове в транзитните страни."
  Чакаме и нашите партньори САЩ да се включат. Няма нужда бежанците да наемат лодки за Америка, опасно е.
  Скоро няма да чета това списание.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  До коментар [#51] от "Free person":

  "Искаме,не искаме,бежанците са факт и този факт просто трябва да го осъзнаем."

  А каква е причината? Без причинно-следствената логика фактите могат да се третират повратно ... както го прави "Икономист" (16 млн. "бежанци" са обградили Питербург, Москва, окупирали са Париж, Прага, Варшава и т.н.) или като наш екс министър (кхан ювиги Аспарух бил турил пръстов отпечатък за "социална помощ" от императора на Източната римска империя).
  Ако се приеме, че има "бежанци" от Пакистан (без военни действия), то режимът там трябва да бъде заклеймен като диктаторски. Ако се приемат йеменци за бежанци, то Саудитска арабия трябва да бъде осъдена да плаща репарации за вероломното нападение там.
  За сирийците е още по-сложно: едно на ръка че нямат документи; второ - от къде бягат? От Голандските възвишения, окупирани от Израел? От вярата в Аллах, налагана от опозицията на светското управление? От "диктатора" Асад, от който преди не са бягали? От мизерните и дискриминационни условия на труд в монархиите от Персийския залив?
  Как да помогнем, когато някой (като "Икономист" укрива, дори заблуждава за причините? Ако причината за тази трагедия не се елиминира, трагедията няма да има край.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tzvetozar Cherkezov":

  "Балканджи Йово е живял през 19-и век. Сега е 21-и"

  Като сме 21 век, да пратим луксозни пътнически самолети в Сирия за извозване на "бежанците"! Тъй де, защо хората да рискуват живота си като директно могат да бъдат доставени до икономиките с дефицит на работна ръка.
  Може и галерии, как през 16-17 век са извозвали "бежанците" от Африка за Новия свят. Великобритания има много богат опит в такива "спасявания". Що не акустират няколко лайнера а ла "Титаник"?

 83. 83 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#79:"Tzvetozar Cherkezov"]Да. Европа е светска, не християнска.[/quote]
  Европа е светска , защото е християнска , ако престане да бъде християнска ще престане да бъде и светска.

 84. 84 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Е, и? Да не би човеконенавистната ФАШИСТКА религия да се е променила?! Даже е станала по-опасна с новите оръжи и технологии....

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 85. 85 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#67:"Tzvetozar Cherkezov"]Балканджи Йово е живял през 19-и век. Сега е 21-и. Стегни се. [/quote]

  Балканджи Йово не е реална личност , а метафора /събирателен образ на българина. И да може това да се отнася за 19 век, но тези хора не живеят дори в 19век , някъде в тъмните времена средновековието, тоест това , което е казано за тях важи с пълна сила и днес.

 86. 86 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#30:"doxen"]Даже сега разбрах, защо и беше атакувал младежки лагер на цоциалистите.
  [/quote]
  Ами той още тогава го каза , защо е гръмнал комсомолците , защото , ако гръмне имигранти , е безсмислено те така или иначе си прииждат, той искал да удари, тези които ги пускат и всъщност носят вина.

 87. 87 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А защо направо да не осигурим на всеки бежанец и по едно жилище, по една нова кола и поне по 2000 евро на месец. Така да нали си говорим за солидарност и милосърдие :

  Pivoley
 88. 88 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#63:"mr.demons&wizards."]Истинската трагедия за мигрантите ще настъпи, когато Меркел затвори границите на Германия, което наближава с бързи темпове. [/quote]

  Истинската трагедия - освен за мигрантите - ще е за страните, където те се озоват в този момент....

 89. 89 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Толкова сълзи, сополи и лъжи, колкот има в този памфлет, рядко се срещат на едно място.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 90. 90 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#79:"Tzvetozar Cherkezov"]Европа е светска, не християнска. Избийте си от главите, че вашите малоумни вярвания са по някакъв начин по-добри от техните малоумни вярвания. Точно защото са абсолютно еднакви е дадено навсякъде правото всеки да си вярва в каквото си пожелае. [/quote]

  Това е абсолютна глупост - европа е светска, точно защото е христянска. Защото има места, където светското не съществува, а е заместено от шариата!

 91. 91 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"AnarchaosBG"]Хубава статия. Но няма как с рационални аргументи да се победи ирационалната ксенофобия и расизъм, за съжаление.[/quote]

  Коментар на мястото си.
  За радост на всички по-горе с негативните си коментари, хубаво е, че нямаме идея какво е да си на тяхното място. Заспивайте довечера спокойно, без да летят бомби към главата ти.

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  До коментар [#91] от "Чичкото":

  Не е ли малко лицемерно да не си мръднеш малкия пръст за стоте хиляди клошари в България, за 500-те хиляди безработни, за умиращите десетки хиляди българи поради липса на лекарства, болници транспорт, а в същото време да призоваваш останалите да последват участта на горните? Разбирам да си платил 50-60 млрд. лв. данъци, та да увещаваш другите какво трябва да направят с твойте данъци. Моля, представи данъчна декларация! Ако си платил под три хиляди евро (годишната помощ за бежанец) ДОД, замлъкни завинаги! Иначе си гьонсурат. Оня, анархиста не плаща данъци. И това измислено списание не плаща данъци у нас. Затова бръщолевят глупости.

 93. 93 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#82] от "wanderer":

  Точно такива мерки се обсъждат в момента. Създаване на приемни центрове в държавите, от които идват най-много - Турция, Либия, Ливан, регистрирането им там и след издаването на легални документи, подкрепа чрез самолетни и корабни билети. Легално влизане, вместо нелегален трафик. Ти го казваш с някакъв сарказъм, явно мислейки си, че това са абсурди, но точно това са адекватните мерки, които ЕС трябва да предприеме, за да се спре с измирането на хиляди хора и осакатяването на физиката и психиката на десетки хиляди по пътя. Вие може и да не го разбирате, но ЕС до момента НАРОЧНО не правеше нищо по въпроса с трафикантите и не улесняваше трудностите, пред които са изправени бежанците - защото колкото е по-трудно, толкова по-малко ще идват. Но след хилядите смърти тази година, европейците на запад се събудиха за това колко нехуманна и изродена е цялата ситуация и самият суверен - народът - натисна за приемане на повече бежанци. Това не го е измислила Меркел. Меркел просто е изключително хитър и умен политик, който знае кога и как да се противопоставя на хорското мнение и кога и как да се носи по него. Както горе някой написа - Меркел преди 5 години не искаше бежанци. Сега иска, но не защото тя на стари години е станала нежна бабичка, а защото немският народ иска бежанци, а тя много добре знае какво да прави, за да остане на власт.
  Та, много ти благодаря за сарказма, ама ти не разбираш, мисля, в какво положение сте всичките вие тука. Вие сте българи и посредством това - част от ЕС. В ЕС(че и в България, защото е правова държава, но това не ви прави впечатление) дискриминация по религия не се допуска. По цвят на кожата, етнос или каквото и да е - също. Това няма да се промени, колкото и да мрънкате. Просто мога да ви кажа само едно - свиквайте. ЕС ще приема бежанци, при това конкретно за сирийците - ще приеме всичките. Ако не ви харесва, дали са ви правото за организиране в партии. Събираш подписи, плащаш таксите, записваш партията в изборите, правиш кампания, избират те, правиш правителство и оттам нататък се чудиш как точно да излезеш от договорите на ЕС, като не забравяш да излезеш от сума ти декларации и конвенции за защита на бежанските, мигрантските и човешките права България, като адекватна държава, е подписала през годините И естествено, промениш Наказателния кодекс и Конституцията, така че да може да се дискриминира по религия. За последното ще ти трябва и Велико народно събрание.
  Другият вариант е да започнеш да вярваш в ценностите на модерното секуларно западно общество. От което си част.
  Желая ти успех.

 94. 94 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#90] от "xhi13317223":

  Хахах, какво? Европа е светска, защото е християнска? Ти знаеш ли какво значи светски? Европа е светска, защото през вековете папата се е намесвал твърде много в делата на европейските монарси и на тях им е писнало някакъв палячо, представящ се за пратеник на господ, да им пречи да си управляват както си пожелаят поданиците. Европа е светска, точно защото е ОТРЕКЛА намесата на християнството във властта!
  Върви се образовай и стига си плямпал глупости. И се радвай, че не живеем наистина в държава, в която религията има някаква власт. Защото тогава наистина щеше да проплачеш.

 95. 95 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#85] от "takeshi303":

  Наясно съм какво е Балканджи Йово.
  Ти не си наясно, че стереотипното ти мислене за хора, които допреди войната са изкарвали парите си чрез най-обикновени и нормални професии като водопроводчици, шивачи, собственици на магазини, малки бизнеси и компании, доставчици на домати, включително и по-високообразовани като лекари, е смешно. Смешно е да си мислиш, че Сирия, която имаше преди войната БВП много по-високо от това на България, е изкарвала тия пари с някакво средновековно мислене. Смешно е да придаваш на 22 милиона души характеристики, които са присъщи на 10 000 джихадисти от ИСИЛ, от които въпросните хора БЯГАТ. Защо не си впрегнете умовете в нещо по-смислено от това да обяснявате наляво-надясно, че да си мюсюлманин значи да си средновековен главорез с ятаган? Адекватни хора сте, по дяволите! Започнете да мислите и говорите адекватно! Избийте си нерационалната омраза от главите! Има достатъчно логически аргументи против приемането на мигранти(не на бежанци) и още повече против взимането на МНОГО мигранти, а вие сте се редуцирали до най-обикновена малоумна ислямофобия! Ама освестете се, 21-и век е! Обясняваш, че те живеели в средновековието, но ВИЕ сте с манталитета, че те са врагът, че те са нашественици и че те ще ви заробят! ТОВА е да живееш в средновековието, а не тяхното бягане от войната!

 96. 96 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#95:"Tzvetozar Cherkezov"]Смешно е да си мислиш, че Сирия, която имаше преди войната БВП много по-високо от това на България, е изкарвала тия пари с някакво средновековно мислене. [/quote]
  Това не е вярно , при 22 милиона население имат сходен на нас БВП , които сме 7 милиона или 3 пъти по малко , отделно Сирия не е голям производител на петрол, но имаше за собствени нужди и да изнасят по малко , тоест дори и този мизерен БВП го дължат и на петрола.

  http://www.google.com/publicdata/explore?ds=wb-wdi#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR:SYR&ifdim=country&hl=bg&dl=bg&ind=false

 97. 97 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#95] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Тук не става въпрос за някаква ислямофобия , а за емпиричен опит , заселването на тези хора в дадена територия води до мизерия и разруха от Ливан до преградията в Западна Европа го наблюдаваме , няма нито едно място дето да са се заселили и да не го виждаме, нито едно , с компактно население от близкият изток и да не е мизерно и с висока престъпност . Ама то ставали , защото били необразовани , ами да се образоват бе , в цяла Европа образованието е безплатно от началното та до университета , където таксите са символични.

 98. 98 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 581 Гневно

  Вие не сте добре.
  Честно. Това е нехуманно. Някакъв иска да му представям ГДД...?!

  Вие луди ли сте бе? Хората, бягащи от там не си обичат родината много повече или по-малко от вас! Но собственото им "правителство" не им дава да живеят там. Това няма нищо общо с мизерията в която ние живеем - ние поне имаме правото да живеем. На тях им се отнема. Ако ви гонят вас, няма ли да искате да сте някъде другаде, но не там където те избиват без причина?! Някой ще трябва да ви приеме и да ви помогне. Това някой от вас помисли ли го?!

  Просто не разбирам защо се позволяват коментарите под тези статии - точно толкова радикално звучене имат, колкото и на ИДИЛ.

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 99. 99 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#97] от "takeshi303":

  Отново глупости. Най-малкото, имаме 11% население от турски етнос в България - проблеми, поне откакто аз съм жив, НЯМА. Хората си работят, интегрирани са, плащат си данъците, бунтове не е имало, тероризъм не е имало, всичко е окей. Същото важи и за западните държави. Във Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Швейцария, Белгия тези групи са пословични с факта, че са вече интегрирани. Да, ИМА неинтегрирани общества, но отново и отново чрез сума ти изследвания се доказва, че причинно-следствена връзка между религия и престъпност няма; причинно-следствена връзка между цвят на кожата и престъпност няма; причинно-следствена връзка между етнос и престъпност няма. Единствената причинно-следствена връзка, която се наблюдава навсякъде, във всяко общество е между бедност и престъпност. Когато човек е беден, той е в огромната част от случаите и необразован, глупав и отчаян. Това е микс от характеристики, който води до престъпност. Не религията, не цветът на кожата и не етносът.
  А това "да се образоват, бе" е типичният изказ на човек, който въобще не е наясно със ситуацията на необразованите, неинтегрирани хора. ВИЕ ги отритвате от обществото, от училищата, от работните места. Расизмът е навсякъде в България и в Южна и Източна Европа. Спрете да мислите за тях като за паплач, дайте им възможности да учат, работят и живеят достойно и вижте какъв е резултатът. Защото резултати има бол, навсякъде, включително и в някои общини в България с циганите. Колкото и те са виновни за своето стереотипно мислене спрямо българите, толкова и вие сте виновни за вашето стереотипно мислене спрямо тях. Само дето докато те са глупави, необразовани и отчаяни, вие не сте. На вас не ви струва нищо да спрете да се държите с тях като с червеи. Дръжте се като качествените хора, които вярвате, че сте.

 100. 100 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#92] от "wanderer":

  Не е лицемерно да защитавам правото на хора, избивани в собствените им държави да искат по-добър живот някъде!

  Също така, плащам достатъчно данъци и издържам двама пенсионери, защото държавата е абдикирала. Но едно дете или една майка, една баба - те как да живеят там, където освен, че ги избиват, преди това се гаврят с тях. На теб ще ти е Ок да изнасилят всички жени пред теб от семейството ти, да изгледаш и как ги избиват и накрая да те ранят да умреш в мъка - физическа и душевна? Ако си съгласен, че тези ХОРА не заслужават по-добър живот от описания или дори на 50% доближаващ се от описаното, то ме хваща страх сред какви диваци и варвари живея.

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK