Балът на жертвите

9 септември 2015 г. и БСП

© Анелия Николова

9 септември 2015 г. и БСПТекстът е от портала "Култура"
 

Има нещо стъписващо в българския досег с паметните дати в историята. Това особено проличава на всеки 9 септември, а и не само тогава. Не знам как да го определя иначе, освен като исторически гърч, чийто травматичен ефект върху настоящето така и не отшумява. Дори 71 години по-късно. Дори когато историята отдавна е слегнала гробовете и на жертви, и на палачи, а физическата разправа е само памет. Дори когато секирата на жестокостта е косила не само "чужди", но и "свои". Дори в рамките на предизборна кампания за поредните местни избори, когато хора, причисляващи себе си към "европейското ляво" и към една "лява България", тръгват пак да бранят един "9 септември" като "съкровената истина за поколенията". Развявайки покрай тази "истина" освен флаговете на България и Русия и знамето на самозваната Донецка република. И всичко това като "образец на борбеност за избори" (Михаил Мирчев).


В историческата наука


за подобни травматични реакции отдавна е изнамерен термин – симптомът на "Бала на жертвите"
Странен симптом, донякъде сходен със Стокхолмския синдром в социалната психология, когато заложникът се привързва към похитителя си дотам, че започва да изпитва непонятна близост с него.


Става дума за следното: веднага след Френската революция възниква традицията родственици и близки на екзекутираните веднъж в годината да си устройват "балове на жертвите" (les Bals des victimes). Историкът Жюл Мишле описва тези "балове на паметта" така: жените подстригвали или вдигали косите си по начин, както би го сторил палачът. Съответно и мъжете, и жените връзвали на врата си червена лента там, където евентуално би минал ножът на гилотината. Нещо повече: при поканата за танц, мъжете не кимали с глава, а сякаш с отсечен удар изобразявали момента на гилотинирането. Интересното е, че "баловете на жертвите" били започнати от потомци на "бившия режим", тоест от поколенията на аристокрацията, покосена първа от Френската революция, но скоро след това към тях се добавили и потомци на деятели на Терора, които на свой ред, подобно на Робеспиер, минали под ножа на гилотината.


За историците на Френската революция тези "балове на жертвите" са ситуация-модел на болезнена и "непреработена памет", бликваща в резултат от страданията, които едни французи са причинили на други французи, без да бъде поискана и съответно да бъде дадена прошка.


Ситуация, която белязва, макар и несъзнателно, живота на всяко следващо поколение, чак до ден днешен, и определя избори в настоящето. В случая "9 септември" – от непотърсената отговорност, през накърнената справедливост, та чак до безмилостното ни отношение едни към други и към други хора, озовали се в беда.


Неразкаялият се палач и съответно непростилата жертва в лицето на своите потомци продължават да се въртят в призрачния хоровод на "мъртвешкия танц", който често сменя фигурите си по най-гротесков начин. Защото някои от бившите палачи скоро стават жертви, а пък потомците на техните жертви на свой ред трупат мъст и така потенциално се формират следващите палачи на нови жертви (ето я лошата безкрайност). Без да забравяме и още една специфика на случая "9 септември". За разлика от Френската революция той става възможен в условията на окупация от чужда армия, чиито танкове и палачи от "Лубянка" скоро налагат своите "правила на играта", за да рукнат потоци българска кръв. Този спомен допълнително утежнява хоровода на "мъртвешкия танц", което го прави още по-гротесков под разветите чужди флагове.


А  днешните стъпки са само част от "бала на жертвите", които на този ден символно скланят глава. Или за да продължим метафората: по-точно е да се каже, че едни навеждат глава, за да понесат удара, а пък други, макар и символично, грабват брадвата.


Което обяснява защо паметта за "9 септември" е толкова "изострена" и съвсем не е "обезвредена"


Има и една трета специфика на комунистическия терор, която значително го отличава от нацисткия. Културологът Александър Еткинд я формулира така: нацисткият терор е по-интензивен, но далеч по-ясно локализиран – расово (евреите, ромите и т.н.) или групово (душевно болните, недъгавите и т.н.).


Комунистическият терор обаче е доста широко спектърен. Той засяга както цели класи (буржоазията, селяните-кулаци, интелигенцията в опозиция и  т.н.), така и големи  групи (евреи, кавказци, поляци, украинци и т.н.). А в определени периоди комунистическият терор започва безмилостно да коси и собствените си редици (1937 г. в СССР; процесът на Трайчо Костов през 1949 г. и сходни процеси в социалистическия лагер на "враговете с партиен билет"). Тоест, освен убийство на другите, комунистическият терор е и само-убийство, избиване на "своите".


Интересното е, че тези авто-репресии изобщо не разколебават комунистите в правотата на собствения им идеал. Напротив, потомците на репресираните се явяват на "баловете на жертвите" с гордо вдигната глава, заявявайки че с кръв са споени с Идеята. Вероятно с убеждението, че това обръща хоровода на "мъртвешкия танц" в тяхна посока, без да си дават сметка, че то само му придава още по-зловещ вид.


Примерите са добре известни. Ала все не дочакваме да ги чуем от парламентарната трибуна на този ден (Янаки Стоилов пак нарече 9 септември "забележителна дата в нашата история, макар и пораждаща противоречиви оценки"). Как и защо, можем само да гадаем. На другата страна в "бала на жертвите" е отредено да говори и за жертвите в ляво – за социалдемократите и анархистите, включително и за хората около Трайчо Костов.


Ето защо ще се опитам да проследя


една от тези линии в "ляво" при обръщанията на "жертви и палачи", защото тя задава важни "маркери на различието", открояващи истината


И така, Трайчо Костов. Убеден комунист, минал през школите на Коминтерна. В годините на войната той е секретар на ЦК на нелегалната БРП (к). През 1942 г. е арестуван, по време на прочутия провал, когато са осъдени на смърт Антон Иванов, Атанас Романов, Петър Богданов, Никола Вапцаров и др. Получава доживотна присъда, след застъпничеството на своя някогашен съученик Станислав Балан (тогава личен секретар на цар Борис III), който съобщава на близките на Трайчо Костов, че животът му е пощаден, а войната скоро ще свърши и той ще излезе от затвора.


На 9 септември 1944 г. пощаденият Трайчо Костов на практика поема ръководството на  БКП в отсъствието на Георги Димитров, който остава в Москва. Трайчо Костов подготвя наредбата за Народния съд и тази за създаването на първите концлагери (ТВО – Трудово възпитателните общежития). Трайчо Костов подготвя разправата с цялата опозиция – буржоазна, но и земеделска и социалдемократическа (бившите партньори в ОФ). Пощаденият Трайчо Костов е този, който безпощадно подготвя хилядите смъртни присъди на Народния съд, договаряйки целия този маскарад на правосъдие чрез шифровани телеграми с Москва. В тях той от София (под псевдонима Спиридонов) чертае заедно с Георги Димитров (Дед) от Москва колко да бъдат убитите и какви да са репресиите. Ето само една от тях, запазена в архивите:


19 декември 1944 г. Утре почва Народният съд. Тодор (Павлов) предлага министрите от Филовия и Божиловия кабинет да бъдат осъдени на смърт, Багрянов и компания – до живот, а от Муравиевия кабинет някои да бъдат евентуално даже оправдани. Ние още не сме решили окончателно, но сме склонни да бъдем по-строги. Багрянов, Драганов, Станишев, Сталийски и ген. Руси Русев – на смърт, останалите от тоя кабинет – на 15 години. Не ни се иска да освобождаваме когото и да било от Муравиевия кабинет, освен ако решим, че Гичев напр. би ни бил нужен за борба срещу Гемето… Ти как мислиш? Спиридонов.


Пет години по-късно


хороводът на историята се обръща


Трайчо Костов изпада в немилост пред Сталин и сам попада в списъка на обречените. Свалят го от всички постове. Отправят му всевъзможни обвинения – от вредителство до шпионаж в полза на Тито и други чужди разузнавания. Арестуват го и го инквизират жестоко, заедно с цяла група от т.нар. "патриотични индустриалци" и експерти, подготвили национализацията и новата социалистическа планова икономика.


Присъдата е категорична:


Нашата партия успя да разкрие агентите на врага, промъкнали се в нея. От борбата срещу трайчокостовщината нашата партия ще излезе по-опитна, по-закалена. Нашата партия ще се очисти до край от трайчокостовщината – абсолютно докрай.


(Вълко Червенков, Работническо дело, 30 ноември 1949 г.)


В спомените си Стефан Богданов – друг бивш убеден комунист и шеф на комунистическото контраразузнаване, който на свой ред се превръща в жертва – разказва как следователите Никола Дворянов и Бачи Зеев измислили нови мъчения и унижения, за да сломят Трайчо Костов. С часове го биели с тънка пръчица или молив по носа, връзвали го на какви ли не "колела". На скалъпения процес той прави опит да се отрече от налудничавите си показания. Прокурорът прекъсва заседанието. Когато го подновява, присъстващите в залата забелязват, че Трайчо Костов сякаш отсъства, гледа с блуждаещ и невиждащ поглед. Когато чува присъдата "смърт", той припада. Близки на един от осъдените в същия този процес, който е бил зад него в съдебната зала, са ми разказвали, че през цялото време един от милиционерите навивал белезниците му така, че да се впиват в костта, докато той не издържал и изгубил съзнание. Отново Стефан Богданов свидетелства, че във вече обесения Трайчо Костов не друг, а Мирчо Спасов изстрелял цял пълнител на автомата. След реабилитацията му през 1956 г. БКП нарича един булевард в София на името на Трайчо Костов, но отказва да издири неговите кости в безименната яма на Софийските гробища.


Така Трайчо Костов се влива в "бала на жертвите" от Народния съд, които намират гибелта си по същия начин. Гибел, за която и той е спомогнал навремето.


В началото на 50-те години пък един от неговите мъчители от ДС – следователят-садист Бачи Зеев – на свой ред бива арестуван от доскорошните си другари и подложен на инквизиции (явно набелязан като "изкупителна жертва" и инструмент за следващи обвинения във вътрешните редици). Ала през 1953 г. Сталин умира и сценариите се променят. Някъде там се случва и тази история, разказана ми от бивш затворник, с която искам да завърша обзора на целия този зловещ исторически хоровод.


За да се отърват от компрометирания Зеев, бившите му другари решават да си послужат с ръцете на някоя от бившите му жертви. Изборът им пада на земеделеца Петър Коев, бивш депутат и сподвижник на Никола Петков. Близо година Коев е зверски инквизиран от Зеев и било известно, че е дал клетва – оцелее ли, да отърве земята от този изверг.


И така, една вечер килията на нищо неподозиращия Петър Коев се отваря и вътре надзирателите хвърлят вързания бивш следовател, който като животно на заколение вперва поглед в човека, когото е подлагал на чудовищни мъчения.


Самият Коев впоследствие разказва пред затворниците, че цялата кръв се събрала в главата му; съзнанието му се замътило, виждал всичко около себе си в червено. Вдигнал юмруци и тръгнал да размаже изверга, отнел не един човешки живот, но в последния миг нещо го задържало. Спрял се и не на себе си започнал да крещи от болка онова, което се било насъбрало в душата му. После се свил в другия край на килията. Останал там часове. Гледал вързания бивш инквизитор, гледал го, но нищо не предприемал. А на сутринта счупил на две парчето сух хляб, което имал, и му подал половината. Тогава нервите на Зеев не издържали и той започнал да вие като ранен звяр, докато надзирателите не го изнесли и не го натикали в друга килия.


Не мога да се подпиша под истинността на тази история, може и да е затворническа легенда.


Ала съм убеден в едно: тя носи обрат в "бала на жертвите". И дори като притча казва нещо, над който хората, продължаващи да честват "9 септември", е време да се замислят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "Гледал вързания бивш инквизитор, гледал го, но нищо не предприемал. "
  Истината е, че не всеки и не винаги е способен на убийство с голи ръце, въпреки желанието му и натрупаната мъст...за разлика от дуги, които биха го направили заради спорта, дори без мотив...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Доста поучителна притча, адресирана до немалък за съжаление брой българи. Но дали те ще я прочетат много внимателно?
  ----------
  "Дневник", думичката "който" в следния текст:
  [quote#0:"Статията"]И дори като притча казва нещо, над който хората, продължаващи да честват "9 септември", е време да се замислят.[/quote]
  би трябвало, май че, да бъде заменена с "което".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Майка им => Раша-на-Пут'

  им е много мила и свидна >

  затова веят Рашистки и болшевишки байраци.

  - АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не мога да се подпиша под истинността на тази история,
  ======================================
  Ако не е истина е добре измислено казват италианците. Значи макар и да не е истина, в случая тази поговорка не важи.

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  ЗАХАРИ СТОЯНОВ

  "Да бъде проклета оная минута,
  когато е стъпил руски крак в нашата земя,
  когато се е произнесла за първи път
  думата освободителка и покровителка! "

  - JE SUIS => Захари Стоянов !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  във вече обесения Трайчо Костов не друг, а Мирчо Спасов изстрелял цял пълнител на автомата
  ============================================
  Мирчо Спасов ходел винаги не с един а с два автомата и целия окичен с пълнители. Но по най нови данни той го изгаря с немска трофейна огнепръскачка, която също си носел непрекъснато, действие, което по късно вдъхновява кървавия диктатор Ким да гори наляво и надясно.

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Злото и доброто са във всеки от нас. Според древната притча, побеждава онова от двете, което ние нахраним.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"barcelonski"]когато се е произнесла за първи път
  думата освободителка и покровителка![/quote]
  Друго си е да си поданик на Османската империя, тази най демократична и освободена общност на народи с фесове и мустаци, светъл пример за всички демократи по света. Прав сте колега.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Просто, като прочетем статитята, става ясно, прав е Янаки Стоилов..... 09.09.1944 е забележителна дата в нашата история....
  На някои им е мъчно, но историческите факти са си факти.... нито да добавиш, нито да извадиш....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално


  Ако не беше ...

  [quote#5:"barcelonski"]стъпил руски крак в нашата земя[/quote]

  сега щеше да поздравяваш сутрин рано с "Чок селям агалар!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#8:"Каишков - Гласът на Америка"]Друго си е да си поданик на Османската империя,[/quote][quote#10:"boby1945"]ега щеше да поздравяваш сутрин рано с "Чок селям агалар!" [/quote]в Опорните Ви Точки

  на Библиотекарската Мутра Гестапо
  прозира
  "Освободителката" и "Цара Освободител"

  ама то не е така и при нас Не важи този Локум

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Любопитно

  До коментар [#8] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Петракиева, с какво руското робство е по-добро от турското? Левски е казал, че който ни освободи, той ще ни зароби. Той по твоите критерии е соросоид и грантаджия, нали?

 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Гневно

  [quote#9:"boby1945"] 09.09.1944 е забележителна дата в нашата история.... [/quote]
  Така е, забележителни убийства сте извършвали ад собствения си народ.

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#8] от "Каишков - Гласът на Америка":
  До коментар [#10] от "boby1945":
  колкото и да налагате
  Опорните Точки на Гестапото >
  все повече българи считат Раша
  за Завоевате, Агресор и Асимилатор.

  Ето указанията които следваме >


  "Време е, трябва вече, щото
  българските деятели, офицери, учители и пр.,
  когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място."

  ЗАХАРИ СТОЯНОВ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  [quote#10:"boby1945"]сега щеше да поздравяваш сутрин рано с "Чок селям агалар!" [/quote]
  Няма такова нещо. Най-много до 2 г. след Априлското въстание сами щяхме да се освободим. Световното обществено мнение беше изградило нетърпимост към престъпленията на турците.

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мафиотите в политиката много добре знаят че 9 септември е пълна лудница, но се опитват да ни правят на гламави аха да се излъжем да им дадем достъп до общите активи на обществото.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945":


  [quote#10:"boby1945"]сега щеше да поздравяваш сутрин рано с "Чок селям агалар!"[/quote]

  Много полосък довод.
  Та ние 500 години сме удържали да не се поздравяваме по този начин, 500 години сме запазили идентичност, а след това, изведнъж, щели да ни потурчат за някакви си 30 години.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#17] от "simval":

  Ами поппрочети малко историята, Иван Вазов и подобни източници и тогава пиши за идентичност....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#15] от "Blood Red Skies":

  Много наивно и неверно...... никоя "световна" сила освин Русия не е и мислила да си мърда и пръста на темата "освободение на българите"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#14] от "barcelonski":

  Захари Стоянов и останалите русофоби около него, на практика не можаха да освободят България.

  Това направи руската армия, подпомогната и от румънски войски, 1877-78.... това е историческата истина....
  Останалото са приказки на баня!!!

  Захари Стоянов умря 1889 и не моа да се прояви политически.... но като гледаме Стамболов.... имаме едно наум и по тази тема ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#18:"boby1945"]Ами поппрочети малко историята, Иван Вазов и подобни източници [/quote]ТЕНК'Ю, ТЕНК'Ю Бейби-Боби ...

  Иван Вазов - Рашиста > НЕ ЧЕТЕМ

  на сълзливият роман
  за братушките "Под Игото" > НЕ ПЛАЧЕМ

  Четем => Захари Стоянов:

  "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!
  Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! "

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 22. 22 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Защо Вазов го е написал?

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=775&Level=2

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Струва ми се, че авторът не е разбрал добре смисъла на историята между Зеев и Петър Коев. Първо, това е естествената реакция на нормалния човек, за разлика от Зеев и много други комунисти, които тоталитарната машина е превърнала в нечовеци. Неслучайно и след 1953, и след 1989 у нас няма никакви отмъщения на хора, които са били репресирани от комунистите. Второ, Коев е постъпил така, съзнавайки, че удържа нравствена победа над своя мъчител. Историята за Коев и Зеев е разказана и от художника Тодор Хаджиниколов в неговите спомени, той я чува лично от Петър Коев. Хаджиниколов разказва и друга история от лагера Белене. Там е вкаран друг от следователите на Трайчо Костов - Георги Йорданов. Един легионер давал храна и въобще се грижил за новопристигналия от следствието изтощен бивш следовател. По някое време Йорданов го питал: "Колко време се търкаляш из лагерите?". "Пет години". "Да знаеш, че двете са ти от мен". Без да го познава, като видял в списъка, че е легионер, му добавил още две години към трите, които му били определени. "Няма значение. Като те гледам на какво приличаш, трябва да ти се помогне." - казал легионерът. Има още много подобни истории и когато са разказани лично, ясно се вижда съзнанието за нравствената победа над мъчителя. Така че не става дума за прошка, защото няма и разкаяние, а само временно изпадане в немилост. След 1955-56 всички тези изпаднали комунисти са реабилитирани и продължават да ползват облагите на властта. Днес техните деца и внуци управляват България. Кой има морално право да иска прошка от жертвите?

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Цитат:"Вдигнал юмруци и тръгнал да размаже изверга, отнел не един човешки живот, но в последния миг нещо го задържало. Спрял се и не на себе си започнал да крещи от болка онова, което се било насъбрало в душата му. После се свил в другия край на килията. Останал там часове. Гледал вързания бивш инквизитор, гледал го, но нищо не предприемал. А на сутринта счупил на две парчето сух хляб, което имал, и му подал половината."

  Справедливост, срещу Отмъщение!
  Възмездието за извършените престъпления, трябва да е справедливо отсъдено, по съвестта, но не на управляващата върхушка, а на обществото!
  Поклон, пред жертвите на всеки един терор!
  И справедлива присъда, за всеки, който тероризира обществото!

 25. 25 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#20:"boby1945"]ахари Стоянов и останалите русофоби около него, на практика не можаха да освободят България. [/quote]
  Освобождението на България => е дело на българите.

  Рашистките Мутри > проведоха окупация под формата на "освобождение".

  - Панима'йш .... ??!

  Библиотекарските Ви Опорни Точки > цвъцнати на всеки километър > не вървят .... !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 26. 26 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Матушка им Раша
  окупира 2 пъти България

  един път като "Освободителка"

  втори път като "Окупаторка"

  Дядя им Вазов възпя първата окупация в старческите си емиции ...
  А съвременните
  Библиотекарско-Гестаповски Мутри
  ни налагат Опорните си Точки ............

  "Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България"

  Загари Стоянов

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 27 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#19] от "boby1945":

  Бобò, ако мислиш, че имперска Русия е водила война с Турция от някакви възвишени подбуди, значи си много зле информиран...
  Войната е била единствено и само заради имперските амбиции / които се проявяват и днес при Путя/ на "матушката".
  Ти явно си от тия дето смятат, че руският император Александър е наречен "освободител", защото ни бил освободил....
  И да ви обясня нещо елементарно, на теб и на Каиша, историята "другари" е такава, каквато се е случила. Имало е подходящите условия, интереси, даже и хора ако щете. Какво е щяло да бъде "ако" еди какво си, това никой не знае. Факт е, че винаги сме им се оказвали на пътя и те са ни клали и бесели , понякога индиректно, а понякога директно.
  А руснаците, от както са им махнали крепостничеството, не са мръднали от тогава до сега - същите алкохолизирани, нискоинтелигентни и пиещи антифриз мужици са си...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#22:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Защо Вазов го е написал? [/quote]
  Толко'з можете ... позитанските цвъцковци

  да пуснете линк със старческите възгласи на Дядя Ви Вазов ..... по-бездарно няма как да го направите.

  Ти беше виден Цвъцко още от времето на Флашките, клозетните записи, екологичният патриотизъм ....... - н'ъл тъй .. !!!?

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#18] от "boby1945":

  Бобче, хубаво е да четеш, похвално.
  При тебе проблемът е в мисленето.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  [quote#19:"boby1945"]никоя "световна" сила освин Русия не е и мислила да си мърда и пръста на темата "освободение на българите[/quote]
  Името България не фигурира никъде в Сан Стефанския договор. Независима България не се е предвиждала. Предвиждала се е Задунайска губения. Самата война не се води за освобождение на България, а за излаз на Проливите. Затова Россссия е против Съединението.

 31. 31 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#27] от "Кирето":
  ...Именно. Русия винаги е искала да има "стъпка" на Балканите - единствената причина да ни "ОСВОБОДИ"...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поредната халтура на Тони Николов от портала "култура".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Младите четат тази халтура на пещерен Антикомунизъм и и вярват, за съжаление.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#33] от "socialen":


  [quote#33:"socialen"] ... на пещерен Антикомунизъм ...[/quote]

  Под една друга статия написах:
  - Какво било пещерен комунизъм?
  - Да наречеш бандитите престъпници.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 35. 35 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Глупости. Османската империя е разфасована накрая от Лондон и Париж. А да защитаваш извергите от 1944 или си малоумен или техен потомък.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#27] от "Кирето":

  Ако мислиш че баща ти те е направил от
  [quote#27:"Кирето"]някакви възвишени подбуди, значи си много зле информиран... [/quote]
  Но въпреки това го уважавай и обичай докато си жив, щото иначе щеше да ми липсваш във форума.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#35] от "angevins":

  Вярно като факт, макар и не 100%, че
  [quote#35:"angevins"]Османската империя е разфасована накрая от Лондон и Париж. [/quote]
  Например горният героизъм на Лондон и Париж не попречи кюрдите да си останят вече 100 години без държава, а им беше обещана още в 1915, освен това те са около 30-40 000 000, къде къде повече от нас...

  Също не попречи гърците от Малката Азия, живели там 6000 години да бъдат изцибани към днешна Западна Тракия, таман 2. 300 000 души. Когато в днешна гърция срещнеш табела на населено място започващо с "Неа" да знаеш че там ивеят наследниците на изгонените от Малката Азия гърци, в голяма степен заради факта, че
  [quote#35:"angevins"]Османската империя е разфасована накрая от Лондон и Париж[/quote]
  И самите гърци са си виновни, войната 1921-22 в Малката Азия, ама това отделна тема.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#35:"angevins"]А да защитаваш извергите от 1944[/quote]

  Те неса изверги, просто наказаха монархо-фашетата и помощниците им поставили България в услуга на Хитлер 1941-44, в унисон с решенията на Техеранската конференция 1943 .....
  Всичко под благия надзор на Съюзната Контролна Комисия СКК .....
  Апропо, за невежите в историята, според представителя на САЩ в СКК, единствената реална политическа сила с около 10000 въоръжени мъже /според него/ в 1994, 1945, в страната е била САМО БРПк.....
  Даже бат Чърчил е отчел този факт на 09.10.1944 когато се е срещнал с татко Джо, познай къде !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  Вие лафрангите сте неуки по рождение или просто трудно учите и четенето ви е проблем?
  Вчлен 6 на Сан Стефанския мирен договор пише следното:
  Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение.
  Територията на България ще обхваща земите от река Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казата Враня до планината Карадаг. Оттам границата ще мине по западните граници на казите Куманово, Кочани, Калканделен до Кораб планина. След това границата се спуска на юг по Черни Дрин и после по западната граница на казите Охрид, Старово и Корча стига до планината Грамос. Оттам границата тръгва на изток през Костурското езеро, стига до река Мъгленица и се спуска до Солунския залив. Границата заобикаля Солун и през Бешичкото езеро излиза на Орфанския залив. От Буругьол границата извива на север към Родопите до Чепеларе, откъдето завива на изток и се спуска по Арда, после минава през Източна Тракия до Черно море, като оставя Одрин в Османската империя, а Лозенград, Люлебургас и Малко Търново - в България. Границата напуска морския бряг при Мангалия и през Добруджа излиза на Дунава при Расово (Член 6).

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Глупак си ти Бобо, пълен тъпак...
  Какво общо има това дето си изпльокал с това, което аз съм се опитал да ти обясня...
  С мен можеш да се заяждаш колкото си искаш, но не намесвай родителите ми.
  Ма такива сте вие, бившите ОФ-активисти - избягвате отговорите, когато няма какво да кажете..
  И последно, идиотино, дядо ми, а и баща ми достатъчно са страдали от вас и вашата мерзка власт, мръсни комунисти и убийци...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  ..................казва нещо, над който хората, продължаващи да честват "9 септември", е време да се замислят...............

  Щом са носили и знамето на Донбабве освен руското тези няма да се оправят никога.
  Ще чакаме естественият подбор да си каже думата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#33] от "socialen":


  [quote#33:"socialen"]Младите четат тази халтура на пещерен Антикомунизъм и и вярват, за съжаление. [/quote]
  Добре Соци,
  остави младите.
  Подозирам, че си бил там.

  Кажи ми КАК може знамето на Донбабве да бъде част от честването ви за преврата от 9-ти септември?
  Как?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#40] от "Кирето":

  Факти, Кирето на бате, само факти....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#43] от "boby1945":

  Кое са факти, бре каскет...?
  Че сте избили сумати народ, че сте национализирали имотите на дядо ми и че такива като тебе са се възползвали от неговият труд наготово?
  Защото само знаете да взимате, а не можете да създавате, защото сте прости обирачи на мандри.
  Ако ще и сто години да минат, вие ще продължавате да смятате чуждото за свое и да мислите как да го откраднете.
  В ада ще горите за вечни времена.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 45. 45 Профил на it
  it
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "Кирето":

  "Ти явно си от тия дето смятат, че руският император Александър е наречен "освободител", защото ни бил освободил..."

  Александър II е наречен "Освободител", защото през 1861 премахва крепостничество в Русия. Бил е с доста либерални възгледи за времето си.

 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен (путлер капут)":

  Ще обесня. 9ти Септември е празник на антифашистите, а в Киев знаеш кои управляват. Заради тях се разцепи и Източна Украйна. Знамето на ДНР е израз на Антифашизма.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#45] от "it":

  Е защо сега му отваряш очите на Бобо?
  Той е от тия дето си мислят, че "Освободител" е защото ни е освободил от турците...Нали така ни учеха другарите 45 години...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#44] от "Кирето":

  За "избития" народ 1944-45 търси Великите сили и монархо-фашетата дето ни набутаха за помагами на Хитлер 1941..... Техеранска конференция, Съюзническа контролна Ковисия, Московско примирие, срещата на татко Джо с Чърчил 09.10.1944 ....

  За имота на дядо ти, не знам не познавам случая....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#45] от "it":

  ти по ги знаеш, Не те знам дали си воъбще от българия....

  Щото някъде в България на един царски паметник, забравих къде беше, е написано на архаичен български, но пък със златни букви ..... "Царю Освободителю, признателна България!"

  Обърни внимание, за 25 години реститутски "преход"1 никой не открадна буквичките ..... а се краде топтан повсевместно.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#48] от "boby1945":


  [quote#48:"boby1945"]За "избития" народ 1944-45 търси Великите сили[/quote]

  А за след тези дати кого да търся, бе Боби?
  За всички несъгласни с "народната" власт, чак до '89-та, кого да търся?
  И продължаваш да твърдиш, че Александър е "освободител" заради руско-турската война...?
  Реститутски преход?
  Това какво е, би ли пояснил, моля?
  Само цървули, които ОФ-то ги е настанило да живеят на хората в жилищата и след '89-та, когато истинските собственици са си ги върнали, само те могат да говорят така.
  Е, те пак си остават цървули, това е до живот...
  Ти си безнадежден случай...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  [quote#35:"angevins"]А да защитаваш извергите от 1944 или си малоумен или техен потомък.[/quote]А да защитаваш осъдени военнопрестъпници от режима вкарал България във война 1941-1944 в съучастие с Хитлер какъв изверг трябва да си ?
  = Историята си е история ... имало го е и едното и другото = НЯМА ДВЕ ИСТОРИИ !!! ... една е !
  Историята след 1944 не може да се разглежда без издевателствата 1923, 1925-1927,1941-1944

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Разстроено

  [quote#46:"socialen"] Знамето на ДНР е израз на Антифашизма.[/quote]+++ Някои батальони на властите в Киев бяха обявени за "неофашисти" от Конгреса на САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#50] от "Кирето":

  както вече ти обясних дръвчо, император Александър 2 е ОСВОБОДИТЕЛ в съзнанието на целокупния български народ, което можеш да прочетеш и сам на паметника му на пъпа на София... когато ви докарат на екскурзия попитай госпожата за паметника.... и да не питаш все едно ще ви заведат там.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#53] от "boby1945":

  Бобчо, първо си изчегъртай калта от галошите / да, ние в голЕмио град така казваме на опинците, за разлика от тебе/, изпери каскета и тогава ми говори за "целокупният народ"...
  И не ми отговори на това :

  [quote#50:"Кирето"]А за след тези дати кого да търся, бе Боби?
  За всички несъгласни с "народната" власт, чак до '89-та, кого да търся? [/quote]

  Увърташ, като партиен секретар на отчетно-изборно събрание...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#54] от "Кирето":

  Ами ти си написал сам бе опинец! Народната власт...!!! Нея търси....
  Тя, Народната власт, ви слагаше в ред гяволетата, циганетата, зозите, суингите, бродяги, пичаги и разните там хитряги, крадльовци и подобната сган .....
  Ще ти кажа, нямахме никакъв проблем с общественият ред в това време, както имаме днес.... някои от младите софиянци не знаеха какво е това просещ циганин....

  Май щом подскачаш значи си от контингента на Народната власт ..... Май познах? да не си нимислил да правиш бал на "ертвите" по никое време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В българския бал палачите "поемат вината с мезета", а жертвите реагират като Петър Коев, за чест ... или за съжаление ...

 57. 57 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Би трябвало да се приеме закон, че който вее флаг на друга държава да бъде разследван за шпионаж и да се забранява достъп до държавна или общинска работа. Ако е народен представител незабавно да бъде уволнен. То е ясно, че им се плаща, поне да се ограничат щетите.

 58. 58 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  КОМУНИСТИЧЕСКАТА Е НАЙ ДЕМАГОГСКАТА В СВЕТА.ЛОЗИНГИТЕ ''СВОБОДА,РАВЕНСТВО И БРАТСТВО''РЕАЛНО СТАНА ''ДИКТАТУРА,ПРИВИЛЕГИИ ЗА КОМУНИСТИТЕ,ОМРАЗА КЪМ ВРАГА. И ТОЗИ С ПАТРИЕН БИЛЕТ.ВСИЧКИ РЕВОЛЮЦИИ ОТ ФРЕНСКАТА ,РУСКАТА И АРАБСКИТЕ ПРОЛЕТИ ДОЙДОХА С КРЪВ ,ОКХРВАВИХА УПРАВЛЕНИЕТО СИ.РОБЕСПИЕР ,ЛЕНИН ГО РАЗЬРАХА И БЯХА УБИТИ ОТ ИСТИНСКИТЕ РЕВОЛЮЦ-РИ-МАСОНИТЕ а те БЯХА МАШИ НА ТЕЗИ ЗА НОВ СВЕЕТОВЕН РЕД .

 59. 59 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  русия до 1863 г беше робовладелска/мужици роби без право надокументи и имот,придадени на помещиците/цар алекс,втори ги освободи и затова го наричат''освободител' ,а че е освободил бъгария.заветите на петър велики о русия да стъпи в цариград и проливите.затова русия/води осем войни с турция ,от които само поседната е успешна и русия ни завладя като губерния и от натмска. на др.вел сили си изтегли войските си.от тогава българия до днес е разделена на русофили и русофоби.така или иначе ако не беше тази война нямаше да има българия,независимо ои подьудите на русия.

 60. 60 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#39] от "boby1945":

  Да всички искаме Санстефанска България, но този договор е бил просто трик да се печелят симпатиите на българите от руска страна. Той не е бил легален, тъй като Русия вече е била подписала меморандум с Австро-Унгария да не се създава голяма славянска държава на Балканите. Освен това промяната на европейските граници ставало съгласувано със всички Велики сили.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#60] от "angevins":

  Лъжи, лъжи ама не се оливай!!! Вредно е ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Ти да не си дете на 14 години, че така реагираш? Когато избухва Априлското въстание и въстанието в Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора започват война срещу Османската империя. Австрия се е стремяла към достъп до Средиземно море затова не е искала двете княжества да се слеят. За да си осигури австрийския неутралитет руската дипломация няма друг избор освен да се съгласи на тези компромиси и да обещае това да не се случва. Това по късно засяга и бъдещето на България.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#62] от "angevins":

  Аз ти разправям че си лъжко, ти рупаш ли рупаш....

  Всичките договорки преди и след подписването на Сан Стефанския ПРЕЛИМИНАРЕН мирен договор, като "Райхщадското споразумение от 1876 г." , "Будапещенската тайна конвенция от 1877 г." и "Лондонското споразумение за промяна на Санстефанския договор от 18/30 май 1878 г", ЗАЩИТАВАТ максимално интересите на българското население.... като се имат предви и интересите на другите народи на Балканите,, както и на великите сили....
  Апропо само Русия от всички участници в горните преговори и договори защитава интересите на българите....


  Така че войната не водена и Сан Стефанския ПРЕЛИМИНАРЕН мирен договор не е подписан за да е, както пишеш:

  [quote#60:"angevins"]този договор е бил просто трик да се печелят симпатиите на българите от руска страна. Той не е бил легален,[/quote]
  И си е легален, и не е трик и затова българите в основната си маса смятат руснаците за Освободителите ни от Османско присъствие (алафрангите, дето са на друго мнение сте един файтон хора) ...
  Изопачаването на истината, обикновено се нарича лъжа, а "изопачителите", обикновено лъжковци.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#63] от "boby1945":

  Ти не си добре сериозно. Признаваш за договорките с Австрия и Англия което напълно доказва че Санстефанския договор е бил един фарс по скоро спиране на военните действия. Не отричам ролята на Русия за освобождението но това едва ли не обожествяване е малоумие. Освен това България си е платила предостатъчно.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#64] от "angevins":

  Ти първо прочети какво пише в споменатите договори и съглашения, после давай генерални мнения, кой кого и за какво освободил!!!
  [quote#64:"angevins"]Не отричам ролята на Русия за освобождението но това едва ли не обожествяване е малоумие. [/quote] ако си бил 482 години под османско присъствие, нон стоп, е понятно обожествяването, което така те вълнува...

  Апропо, добре отбелязано:
  [quote#64:"angevins"]Освен това България си е платила предостатъчно.[/quote]
  България си плати с три национални катастрофи и четири загубени войни подред 1887-1947 (Парижския мирен договор), една трета територия и население загубени именно заради провежданата от Кобургите и слугите им Стамболов, Данев, Радославов, Филов, Багрянов и тути кванти РУСОФОБСКА политика и упорито участване във войни на страната на противниците на Русия, Германия и Австро унгария....

  А за ПРЕЛИМИНАРНИЯ Сан Стефански мирен договор подписан на 19.02.1878 ст.стил, ако искаш да си томен, не пиши глупости от рода на:
  [quote#64:"angevins"]бил един фарс по скоро спиране на военните действия. [/quote] военните действия са били спрени месец преди това при Одрин....
  Ако искаш клюка, подписан е точно на 19.02.1878 ст.стил, а не на друга дата, за да ознаменуват 23 години от възкачването на Император Александър 2 на престола....18.02.1855 ст.стил

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#65] от "boby1945":

  Добре добре няма смисъл да спорим. Тъй като интерпретираш нещата по твой си русофилско болен начин.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#66] от "angevins":

  Ами фактите от историята са такива! Нито да извадиш, нито да прибавиш, както се казва!!! А че не ви изнася на лафрангите, това си е ваш частен интерес!!! Не е история!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#67] от "boby1945":

  Да фактите са си факти.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#46] от "socialen":


  [quote#46:"socialen"]Ще обесня. 9ти Септември е празник на антифашистите, а в Киев знаеш кои управляват[/quote]
  Знам.
  Няма фашисти там.
  Фашистите са в главите ви тук.
  А според коментари в руски сайтове хунтата била не в Киев, а в Кремъл.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 774 Любопитно

  Страхотен текст на Тони Николов. За съжаление червената чума и нейните метастази/някои в кафяв оттенък/ продължават да задушават и убиват България.
  Има обаче един допълнителен момент в болнавостта на българското общество,който авторът пропуска, но колегата dark'star в постинг #51 / с който по принцип сме на диаметрално противополжни мнения / е отбелязал много точно. Никой никога не е поискал прошка,нито се е разкаял,нито пък някога са простили не само за 09/09/1944 и последвалите десетилетия на репресии, но и за 1923-та , 1925-27, 1941-1944.......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK