Защо искам да има новини на турски език

Защо искам да има новини на турски език

© Надежда Чипева, КапиталКато българка и българска гражданка бих искала да имам право на новини и предавания на турски език по държавните медии. Искам да имам правото да живея в страна, в която се признават, харесват и уважават различията.


Идеята да има предавания само по някои регионални канали в този смисъл ме обижда. Тя ми припомня опасността, различията отново да бъдат скривани, изтласквани и непонасяни.


Новините на турски език не са турски новини, а не рядко ги наричат така. Това са наши новини, от България, те заедно с други медии изтъкават тъканта на общото ни социално пространство. Те са представени и на български език, именно в тях – новините на турски език става едновременното признаване от страна на обществото на турците у нас – и от страна на турците – на националното пространство, на общата информираност за събитията.
Новините на турски език са взаимно признаване и приобщаване.


Може би тези, които не харесват новините на турски език си спомнят времето, когато цял един ден всяка седмица националната ни (!) телевизия предаваше изцяло съветската телевизионна програма на Московската телевизия. Това не беше приобщаване. Превод от руски никога нямаше, нито нещо свързано с България.


Вярно е, че не разбирам предаванията на турски език. Съжалявам, че не разбирам езика. Прадядо ми навярно би разбирал много добре. И не, защото е бил роб в Османската империя. Той е бил чифликчия и търговец в Македония, турският го е улеснявал в търговията. Пътувал е още от младите си години като търговец не само из империята, но и до Италия и Австрия. Дядо ми също би разбирал новините. Той е поддържал контакти със свои някогашни съседи, а и е умеел да размени по няколко думи с турските си съграждани. Не го помня, защото е починал малко след национализацията. Новините на турски език са приобщаване и към нашето минало – но не към подчинението на османската власт, а към възможностите на империята.


Баба ми пък, родена и тя в турско, не разбираше руски. Така казваше, но или наистина не разбираше езика, или не харесваше съветската телевизия, та затова в петък не пускаше телевизора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK