Бодливата тел

Бодливата тел

© Велко Ангелов, КапиталПрепубликуваме текста от портала "Култура":


Оскъдицата, в която живеем, е не само материална, както ни се струва. Тя е тотална.


Защо в Западна Европа посрещат бежанците с транспаранти: "Добре дошли, бежанци!", а ние сме враждебни, настръхнали, уплашени. Защото Западна Европа е богата, а България бедна – само затова ли? Когато България е посрещала арменските бежанци – богата ли е била? А когато е посрещала руските белоемигранти – богата ли е била? И задавала ли си е въпроса – това бежанци ли са или имигранти? Тези прокудени хора и техните потомци и досега живеят в нашето общество десетилетия наред, не са се превърнали в заплаха, а напротив, напълно са се интегрирали с нас, станали са част от нас, обогатили са ни.
А нашите емигранти на Запад? Още от първите дни след черната дата 9 септември, след която започват претърсвания на домове, преследвания и разстрели без съд и присъда, стотици българи се устремяват на Запад. Бягат с риск за живота си. Границата се превръща в желязна завеса, но тя не ги спира. На граничните бразди се стреля на месо, но те намират начин да ги преминат. Границата е разорана и оградена с бодлива тел, стърчат вишки, граничарските кучета се обучени да залавят всеки беглец, граничарите получават ордени, когато заловят някой "изменник на родината", но българите все пак бягат и бягат през целия период на комунизма. Както издигнатата бетонна стена в Източен Берлин не спираше бежанците, така и бодливата тел, граничарските кучета и стрелбата на месо не спираха бегълците през нашата граница.


Какви бяха тези бегълци и "невъзвращенци", кои бяха – Борис Христов, Христо Явашев, Георги Марков, Цветан Тодоров, Румяна Узунова…стотици, хиляди…прогонени от тоталитарния режим в Отечеството. Търсеха и намираха подслон и свобода в други държави. Отечеството ги лиши от гражданство и им издаде задочни присъди. В комунистическата преса бяха обругавани като "изменници на родината". Мнозина се поддаваха на комунистическата пропаганда. Но повечето не се поддавахме и им се възхищавахме.


Но само те ли са? След падането на комунизма стотици хиляди наши сънародници се устремиха на Запад. Европа и Америка ги приеха. Сега работят, печелят, пращат пари на родителите си, които не могат да живея с мизерните си пенсии, отпуснати от тяхното отечество. Статистиката твърди, че два милиона българи живеят извън страната ни. Те не са ли били бежанци в началото? Не са ли били и те подгонени от тоталитарния режим и после от икономическата мизерия в родината си?


И на фона на всичко това днес се чуват не малко гласове на яростни ксенофоби, страхуващи се от бежанската вълна, която преминава през България. Повечето само минават, усещат нашата враждебност и не искат да останат при нас, но ние сме агресивно враждебни дори към това, че само преминават. Дори и това преминаване нас ни обижда. Германия отделя милиарди, за да ги настани и приюти, Швеция ги посреща с плакати "Добре дошли, бежанци", а ние ги ругаем, ритаме и се страхуваме от тях. Наричаме ги нашественици. Виждаме в тях само заплаха.


Това е истинският въпрос и истинският проблем – защо Западна Европа е гостоприемна и толерантна към тях така както беше гостоприемна и толерантна към българите, когато те бягаха през бодливата тел, а ние сега сме негостоприемни, нетолерантни, враждебни и уплашени? Защо сме толкова различни от нормалните европейски народи? Това е истинският въпрос и истинският проблем. Затова казвам, че оскъдицата, в която живеем, е не само материална, тя е тотална. Тя е преди всичко духовна. Враждебността не може да се предизвиква от материална оскъдица. Липсата на съчувствие и състрадание, липсата на човечност не могат да се обясняват с по-ниските ни заплати и с бедността ни.


Половинвековното тоталитарно комунистическо манипулиране и промиване на мозъците ни направи немислещи, лишени от съчувствие, разедини ни от Европа, от нейния дух и ценности. Внедри ни своите стандарти на мислене и поведение – другият непременно е враг, той непременно е лош, той трябва да бъде следен, за него трябва да се доложи където трябва, пред когото трябва. Затова ще бъдем оценени, затова ще "Партията" ще ни въздаде. Чудовищното промиване на мозъците започваше от пионерската организация, комсомола, беше абсолютното условие за приемане в партията с главно П.


Комунизмът остава в рефлексите ни, в инстинктите ни, някъде дълбоко в гънките на душата ни, предаваме го без да знаем и без да искаме, дори без да знаем как на децата си, заквасваме ги с този квас. Оказва се, че семената на тези отровни духовни бурени, посети тогава, днес са пуснали дълбоки корени. Днес берем отровните плодове на бездуховната комунистическа пропаганда, която подмени исконните християнски и общочовешки духовни принципи, заложени във всеки човек, принципите, от които са били водени нашите предци, принципите, които живеят и до днес в истинските европейци, приемащи бежанците със състрадание и съпричастност.


През това време ние се лутаме в безсмислени разсъждения дали са бежанци или имигранти, дали са сирийци или иранци, дали напускат страната си заради война или заради мизерия, дали са ислямисти, дали са терористи, дали няма да претопят славната ни българска нация…приемаме ги като бедствие. Но днес в България всичко е бедствие – наводненията, свлачищата, ромите, турците, политиците…


След 1989 година ние не успяхме да се завърнем към своите корени, не успяхме да намерим истински себе си като българи, християни и европейци. Оставихме любовта си към България на атакистките и патриотарски крясъци. Занемарихме любовта си към Христос. Европа за нас не е нищо повече от примамлива туристическа дестинация.


Затова не малка част от българите, прекосили границата с риск за живота си, днес не желаят нито да се връщат в България, нито да имат български паспорт, нито дори да говорят на родния си език. Тоест отрекоха се от нас, чувстват ни чужди.


Затова ние отново оградихме границите си с бодлива тел, след като половин век мечтаехме да я премахнем. Тази нова бодлива тел е по-страшна от онази на комунистическия режим, защото е поставена по наше желание. Тя ни огражда не само от сирийцити, но и от европейците. Огражда ни още и от нашите сънародници, тоест от самите нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  е хайде не сме толкова елементарни
  Бежанците които се цитират не са искали да се въведе арменски или руски език като официален и най важното не са искали да се въвежда шериат това е малката разлика

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  Не сравнявайте арменците и белогвардейците с тези хора.Първо,те не са били такива огромни тълпи.Второ,ние нищо не сме им осигурявали,просто сме ги пуснали да живеят в държавата ни.Те сами са се оправяли и с работа и с прехрана.знаели ли,когато моите деди са бягали от Беломорска Тракия във вътрешността на страната и два пъти са се връщали обратно/втория път вече не могли да отидат там,откъдето бягат, а остават в Ивайловград/,държавата им дава някаква стара къща да живеят,нищо повече.Всеки се е спасявал сам и сам си търсил работа ,и прехрана за семейството,а това са били земеделци.Вземали да работят ччужди ниви,като деляли реколтата.Тези хора да искат да работят това?Не,даже децата не ходят на училище.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1298 Разстроено

  ...Да не говори, че арабите и другите"опушени" правят деца, както казват добър ден...!!! Аз поне съм бил в Лондон, Париж и Амстердам и зная за какво говоря...Дано след години Европа не заприлича на Афроазиатска провинция...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Комунизмът унищожи и най-малката човещина,която българите бяхме успели да съхраним и която дори турците не са успели да унищожат!
  Остана само недоверието към всичко чуждо,интересчийството,егоизмът,подозрителността,завистта и всичко друго отрицателно,което можете да се сетите!
  Никак,ама никак не се гордея с това!

 7. 7 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Тези прокудени хора и техните потомци и досега живеят в нашето общество десетилетия наред, не са се превърнали в заплаха, а напротив, напълно са се интегрирали с нас, станали са част от нас, обогатили са ни."

  Може ли пример по-близък до релността?
  Напримеееер, как с еинтегрират алжирските мюсулмани във Франция? А индийските и пакистанските във Великобритания?

  Долу евроатлантическите ценности!
 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  значи който е против емигрантите е комунист хайде стига вече с тези простотии

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1818 Гневно

  "Защо в Западна Европа посрещат бежанците с транспаранти: "Добре дошли, бежанци!", а ние сме враждебни, настръхнали, уплашени."

  Защото, уважаема госпожо, на запад не са яли 500 години дървото на исляма.
  Ние сме. Парен от каша ярян духа.
  Това първо.
  Второ, хората, чиито имена цитирате, вероятно без тяхното знание и разрешение, избягали от комунизма бяха единици, а не такава вълна.
  Трето, тези, които заминаха, заминаха със знанията си, уменията си, същата религия и желанието да постигнат пълна интеграция, а не да променят държавата по своя мярка и да живеят от помощи.
  Четвърто, в другите държави нямат огромни маси паразитиращо население, а когато нашето направи плах опит да се засели там, мигом забравиха за цялата си тлерантност и ни го върнаха обратно. Подозирам че и в този сучай си нямат и най-малка представа, за какво са се абонирали
  Пето, ако обичате ПРЕСТАНЕТЕ ДА ВНУШАВАТЕ ЧУВСТВО ЗА ВИНА НА ХОРАТА, просто защото са информирани и знаят за какво иде реч!
  Като сте толкова хуманистично настроена, хвърлете се с голи гърди върху бодливата тел за да могат т. нар. "бежанци" да преминат отвъд а после си вземете няколко от тия здрави и прави мъжаги в къщи да си ги отглеждате.
  Надявам се че ще останете доволна

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "След падането на комунизма стотици хиляди наши сънародници се устремиха на Запад. Европа и Америка ги приеха. "

  Но кандидатстваха по съответния ред, ходеха на интервюта по посолства, вияяха по опашки. И ходеха за да работят, а не да цоцат социални помощи! И не да поставят условия кой как да се облича, както в Германия са поставили ултиматум на близко до лагера училище!

  Долу евроатлантическите ценности!
 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Чудесна статия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  монената има две страни.
  И не всички са щастливи от наплива последните седмици.
  Не случайно Германия и Дания затвориха почти буквално сухопътните граници.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#8] от "1001":

  Меко казано!Ако предпочиташ може и атакист или просто обикновен облъчен егоист!

 15. 15 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  " Повечето само минават, усещат нашата враждебност и не искат да останат при нас, но ние сме агресивно враждебни дори към това, че само преминават."

  Защото отделяме з готовност по 1000 лева на месец за издръжка на някой, който дори не знаем кой е! А хора родили се и работили в България, заслужили хиляди пъти повече пред тази България са с по малко над 200 лева пенсия! Защото не може гостът да е с по-висок приоритет за домакина отколкото собствените му дете и жена!
  Защото не може да се вподигравате с нашите майки и бащи, давайки им по 5 лева за коледа и то ако отговарят на един списък условия, а за някакъв закононрушител с неустановена самоличност с готовност да развързвате кесията и да му давате безусловно по 1000 лева на месец!
  Ей тази несправедливост е в очите на хората!

  Долу евроатлантическите ценности!
 16. 16 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "Защо в Западна Европа посрещат бежанците с транспаранти: "Добре дошли, бежанци!", а ние сме враждебни, настръхнали, уплашени."

  Защо наричаш активистите на американски НПО-та "Западна Европа"? Знаеш ли какви са настроенията сред нормалните европейци? Ако беха толкова толерантни (в НПО-вския смисъл на думата) щеха отдавна да са интегрирали мюсюлманите си, а не децата им родени там да се записват с хиляди в ордите на Ислямска Държава.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 17. 17 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Затова казвам, че оскъдицата, в която живеем, е не само материална, тя е тотална. Тя е преди всичко духовна. Враждебността не може да се предизвиква от материална оскъдица."

  Ослъдицата е оскъдица на законност и самоуважение, авторе!
  Моята майка не е по-малко заслужила от един закононарушител с неустановена самоличност и цели!

  Долу евроатлантическите ценности!
 18. 18 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Половинвековното тоталитарно комунистическо манипулиране и промиване на мозъците ни направи немислещи, лишени от съчувствие, разедини ни от Европа, от нейния дух и ценности. "

  Авторе, вие колко бежанеца прибрахте у дома си?
  И между впрочем с какво ще ги храните днес на вечеря?

  Долу евроатлантическите ценности!
 19. 19 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Защо искат да ни заличат.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 20. 20 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "След падането на комунизма стотици хиляди наши сънародници се устремиха на Запад. Европа и Америка ги приеха."

  Приеха ги избирателно. Доста не приеха, доста върнаха и още връщат. Особено по-мургавите. Немаме причина да се топим от умиление пред нелегалните имигранти. Никой нищо не ни е давал даром.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 21. 21 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Проверявайте текстовете за наличие на пълни глупости преди да ги публикувате!

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 22. 22 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 652 Гневно

  Претенциозен, тенденциозен и ужасно невеж текст.
  Правят се сравнения между култури, манталитет и еволюционни нива, които нямат допирни точки в нито една вселена.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 23. 23 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#3:"bee"]Прекалихте с тези манипулативни статии.[/quote]
  Абсолютно!

  Долу евроатлантическите ценности!
 24. 24 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Уважаеми съфорумници, с нападките си срещу авторката, вие доказвате фактически нейната правота. Призовавам ви още веднъж да прочетете статията и да схванете същността й.
  За мен тази статия обяснява един цял век развитие на българския народ.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 25. 25 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1165 Гневно

  "Комунизмът остава в рефлексите ни, в инстинктите ни, някъде дълбоко в гънките на душата ни, предаваме го без да знаем и без да искаме"

  Не съм съгласна с мнението на авторката...!!!
  Статията е тенденциозна и обидна за мен...
  Твърдя, че не съм ксенофоб, точно обратното, приемам всички и всичко, защото съм възпитана в добрите български, патриархални традиции.
  Но не приемам, неканените у дома гости да се разпореждат с порядките на къщата ми, при все, че ще ги подслоня и нахраня...
  Още по-малко приемам натрапници да ми демонстрират права, които може би у тях имат, но тръгнали по света, никой не им е длъжен, преди да докажат, че са достойни да ги получат...!!!
  Ако тези тълпи, наистина искат да променят живота си, те биха го засвидетелствали с отношението си към гостоприемните жестове и помощ, която получават по пътя си, а не да демонстрират пренебрежение, като отказват дрехите, храната и водата, която им се дава от посрещачите им...!!!
  А, и да не забравя...добре, че балканджи Йово и хубава Яна, отдавна са на небето, щото Планината би се притурила от воплите им...!!!

  Форумът е в будна кома...
 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Защо не приемаме дружелюбно бежанци мюсюлмани?Отговорът е много прост.След като турците са завоювали балканите и са ни тормозили 5 века,то всичко това вече ни е заложено генетично в кръвта...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#24:"дедо Андро"]Уважаеми съфорумници, с нападките си срещу авторката, вие доказвате фактически нейната правота. Призовавам ви[/quote]
  Аз призовавам авторката да напише статия на тема:
  "Бежанците, които прибрах и издържам в дома си"

  Долу евроатлантическите ценности!
 28. 28 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "След 1989 година ние не успяхме да се завърнем към своите корени, не успяхме да намерим истински себе си като българи, християни и европейци. "

  Госпожо или госпожице, лицемерието се излива от монитора като кална вада по стълбите на метростанция "Стадион Васил Левски". Християнството ,което повечето либерали дълбоко мразят, се споменава само като сопа за да ни бият по главата, че видите ли, ни липсва християнско съчувствие и удобно се избягват други негови "неудобни" аспекти.

  Християнството изисква да се помага на хора в нужда, което може да се направи без Европа да се самоунищожава приемайки цяла Африка и Близкия изток. Ако толкова търсите състрадание, съчувствайте на тези които ще станат жертва на ливанизацията на Европа, ако недай си боже това безумие продължи още малко.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3028 Весело

  "Защо Западна Европа е гостоприемна и толерантна към тях така както беше гостоприемна и толерантна към българите"

  Спрямо българите имаше визи.
  А и до този момент сме под мониториг що се отнася до Шенген. И никога в Мюнхен и Виена, българите не са посрещани на гарата с бъклица и дрян...

 30. 30 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#25:"Ghost"]Още по-малко приемам натрапници да ми демонстрират права, които може би у тях имат, но тръгнали по света, никой не им е длъжен[/quote]

  [quote#25:"Ghost"]те биха го засвидетелствали с отношението си към гостоприемните жестове и помощ, която получават по пътя си[/quote]

  Явно не си ходила в арабска страна и затова нямаш идея. Арабина е началник, горд. Под достойнството му е да работи. Евентуално може да прави някаки далавери. Всички трябва да му се подчиняват. Често му се получава, защото му работят индийци и пакистанци. И остава с впечатление, че така трявба да е и по целия останал свят.
  Аз в Саудитска арабия нямаям право дори да ям ябълка на открито по време на Рамазана им. Въобще не говорим за облекло или д апия по една бира някъде.
  Те искренно ни се смеят на глупостта! Те смятат, че са по-висши от нас и изпозлват нашата толерантност и закони срещу нас. Те никога няма да направят същото за нас!!!

  Долу евроатлантическите ценности!
 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#1] от "1001":

  Не можете да си представите колко много си живеят според шериата,вече и германци.И все по-често виждам забулени "нинджи". Преди седмица някъде, дори видях германска двойка ...ако не бъркам названието "салафисти" или нещо такова.
  Не можах да разбера приравняването на арменският с руският език. Поне в Русе имаше арменско училище и никой не е насилвал никого да учи арменски.
  Сравнението Ви е Не на място. И по тази причина получихте минус от мен.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние си отглеждаме *ЦИГАНИ *.
  И според темпа на популация , добре си ги отглеждаме .
  Няма как да несме мнителни и по отношение на имигрантите.

  п.п Парен каша духа...!!!

 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Има голяма разлика между бежанци-християни/атеисти и бежанци-мюсюлмани. Настройката на ума и ценностната с-ма са съвършено различни.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Ех тази Теодора колко е мелодраматична! Неправилни думи, неспособни да докоснат ни душата, ни сърцето. Слабо. Претенциозно. Беззъбо. Писателка!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "Дневник" призовавам ви за малко повече смелост. Симулирайте някаква минимална обективност, ей толко - нюню, и публикувайте един нормален материал, критичен към масовата миграция без да е расистки, разбира се. Няма да рухне небето, а спонсорите да ви лишат от средства. Просто отразете и гледна точка, която споделят 90% от читателите ви, а не само тази на шепа либерални интелектуалци.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 36. 36 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Не случайно филмът Време разделно стана най-обичания български филм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#1] от "1001":

  Как са пристигнали арменците у нас? Задайте си този въпрос и потърсете отговор в мрежата.Задайте си и друг въпрос "Какво означава ""приобщено малцинство без да се асимилира"".
  За мен арменците са достойни за уважение,приобщили са се и по нищо не се различават от българите. Т.е сетих се по какво,по това,че нямат безработица и не мрънкат когато им е трудно.И това ги издига в очите ми!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 38 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Драга ми Теодора, това не са бежанци, това са нашественици! Те не почитат и не спазват правилата, те тъпо се стремят през бодлива тел и полицейски кордони да достигнат страната в която са им казали да отидат! Нашествията трябва да се спират! За това има полиция и войска!

 39. 39 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Германия ще си избере по-интелигентните и по-образованите от бежанците, ще им даде по една тресчотка и един електрифициран винтоверт да завиват болтове, а останалите ще изпрати обратно кой от къде е.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Поредната манипулативна статия. Къде в Европа ги посрещат с плакати "Добре дошли".. пред камерите!!! Я погледнете в градчета и паланки където мине ордата скакалци, как хората се свиват уплашени от инвазията, вижте цензурата за мненията против навлеците... Що баба Меркел ги канеше всички, а сега иска да ги връща, що затвори границата, нали са добре дошли??
  Поредното оливане на журналисти в преследване на "правата линия", ама закъсняхте, утре линията ще е обратната. Тогава ще препечатате от "портала Култура" точно обратното мнение и пак ще се биете в гърдите, че сте правилни!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1243 Неутрално
 43. 43 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Наистина са досадни тези левичарски текстове за промивки на мозъци и внушаване чувство на вина. Истината е много проста - ако имигрантите бяха украинци, арменци, евреи или каквито и да били други хора, свикнали на труд и ред, неизповядващи религията на мързела, безразборното детеправене и мирът, налаган с меч в името на всевишния, никой българин нямаше да има нещо против да се помогне. Но ни е писнало от джипсоподобни, непроизвеждащи нищо добитъци. Имаме си от тях в излишък. 500 години не са се интегрирали, тези също няма да го направят. Най - много ние да заприличаме на тях. Още повече. Това е като с циганките в Чистотата. Как можеш да очакваш най - мърлявият, който живее в кочина, да ти чисти улиците. И с тези така. Виж им държавите и ще ти стане ясно какво ще привнесат в Европа. И защо Украйна не е в списъка с опасните държави, и там има война? Къде са украинските бежанци? Защо такива от Мароко, Мали и Афганистан? Това са хора от други континенти, какво правят чак тук като бягат от война? Хайде Европа да си отвори очите и стига с политкоректните простотии, че е заприличала на щраус. С глава в пясъка и оголени задни части. А пришълците харесват тази поза и прииждат на талази.

 44. 44 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "защо Западна Европа е гостоприемна и толерантна към тях"
  Това е подвеждащо и не вярно.В Германия имаше много протести и са насрочени още. Официялната политика и налаганата от средставата за масова информация картина не е показателна за това какво е мнението на "запада".Афторката може да "скокне" до някое малко градче в Германия или Австрия и да се опита да звърже разговор с някой местен.Е,тогава със сигурност ще си дооформи мнението за гостоприемността и толерантноста.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сова":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Прави впечатление, че се изредиха основните грантаджии. Изокаха, написаха по нещо вяло колкото да заработят парите си, но не впечатлиха. Защо преди 70-75 години българи са рискували живота си за да спасят евреите, а сега нашествениците дори не трогват? Нека Димова открие 10-тте разлики.

 47. 47 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#10:"Thermobee"]Дневнук, не знам защо спонсорите ви си хабят парите за такава ниска класа... Не сме толкова глупави.[/quote]
  Е, холан, мож да не сме йоще, ма нема да е лошо да допооглупеем дотолкоз, че да папаме без вазражения и таквизи статии. Та затва са харчат парити на спонсорити, ти недей си мисли че бадява!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Искрено съжалявам, че съм посещавала литературния кръжец, ръководен от г-жа авторката, в "Славянска беседа". Сега се чудя- как съм могла да поверя критиката на стиховете ми на човек с такова мислене и с такъв манталитет...Добре, че нещата се стекоха така, че повече от 2-3 пъти не съм присъствала на сбирките...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3030 Неутрално

  За сведение на Теодора Димова, възхваляваща "западняците", че ги чакали с плакати ... ето ви прясно от днес.
  Подплашили са се там управляващите кръгове от ... нетолерантността!

  Цитирам:
  Представители на социалната мрежа „Фейсбук“ и правителството на Германия заявиха за създаването на работна група, която ще следи антимигрантските публикации и проявите на ксенофобия в интернет. Решението е взето поради нарастването на расистките настроения във връзка с масовата миграция на бежанци от Близкия изток в Европа, пише The Wall Street Journal, цитиран от Фокус.
  „Групата ще търси неприемливо съдържание и ще го изтрива колкото се може по-бързо“, коментира създаването на наблюдателната група министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас. От „Фейсбук“ изразиха увереност, че тази мярка ще ускори откриването на публикации, критикуващи приема на мигрантите и ще следва блокиране на ползватели на социалната мрежа.

  Решението е взето поради нарастването на расистките настроения във връзка с масовата миграция на бежанци от Близкия изток в Европа ...
  Толкоз!

  А как толерантните ще борят нетолерантните, като им запушват устите с хвърковати чети, разбира се най-толерантно ... е, това е друга тема.
  Или май същата, а?

 50. 50 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Заради такива тендециозни писания, смятам, че трябва да се приеме закон за чуждестранните агенти,такъв какъвто се прие в Русия. Само та ще знаем,кой плаща за такива опити за промивне на мозъците ни.  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 51 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 574 Гневно

  стига манипулирахте народа бе.... баси и медиите скапани!!! много добре ми беше като 2 месеца не ви четох... и мисля да спра завинаги! ше ви се невиди и пропагандата... колко с'тинки ви цакнаха да пишете тия глупости и да пропагандирате само едната страна на монетата беееее, продажници!

 52. 52 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#49] от "xm...":

  Първо се започва с триене на постове в интернет, после ще започнат да изтриват и хора по лагери. Нищо ново под слънцето включително и това, че България отново е в грешния отбор.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Авторката пита, "Защо в Западна Европа посрещат бежанците с транспаранти: "Добре дошли, бежанци!", Само че след тези транспаранти първо, Германия постави контроли по границите си, от където влизат поканените гости, а след това реши, че поне половината от поканените от нея и пристигнали гости трябва да бъдат препратени в други държави, които никога не са канили такива гости. Нещо, на което в нашата обругавана от собствените си зомбита държава казват, че С ЧУЖДА ПИТА МАЙЧИН ПОМЕН прави.

  Та въпросът към авторката е: Защо гостоприемната Германия кани неограничен брой гости, които после не иска да приеме и иска да ги теслеми на нас и на другите като нас, които никога не сме ги канили и които изобщо не ни трябват?

  Защо, лейди Димова?

 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2309 Гневно

  Писна ми от това самобичуване и вменяване на вина. Другите държави - целите в бяло, сал България най-черна от всички.
  Не ви ли омръзна от толкова антибългарски материали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Авторката да си сложи транспарант добре дошли и да приюти една фамилия с десетина чавета и тогава да пише глупости

 56. 56 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1640 Любопитно

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Не се притеснявай, очаква се вълна от емигранти от Украйна! Интересно ми дали поне тях ще приемем с отворени сърца?

 57. 57 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Имах по-високо мнение за Теодора Димова. Тезите ѝ са твърде плоски - сравнява кон с кокошка (бежанци от кланета, при това християни с мигранти мюсюлмани), може да е добър автор, но очевидно е слаб, да не кажа никакъв анализатор.
  То освен патос по дадена тема, съществуват политически процеси, съществуват статистики, съществува елементарно познание на религиите и тяхното отражение в светския живот, съществуват официални прогнози и разбира се съществува историческа памет.
  Дневник, ако позволите мнение, цитирайки авторката, обиждате огромната част, вероятно над 95%, от коментиращите във форума ви по темата с т.нар. бежанци:
  "И на фона на всичко това днес се чуват не малко гласове на яростни ксенофоби, страхуващи се от бежанската вълна, която преминава през България"

 58. 58 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Дневник, не закъсняхте ли с публикуването на поредния манипулативен пасквил? Гледам баш демокрациите Германия и Австрия си затягат граничните контроли, Унгария почти поведе война срещу арабската напаст, вие още дремете на етап псевдо-анти-расистки оплювки срещу българите.

 59. 59 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 652 Разстроено

  До коментар [#49] от "xm...":

  "А как толерантните ще борят нетолерантните, като им запушват устите с хвърковати чети, разбира се най-толерантно ... е, това е друга тема.
  Или май същата, а?"

  Иначе казано ( и като перифразираме част от една някога популярна следдесетоноемврийска песничка) - ''комунизмът ( и присъщата му цензура!!!) се завръща - стига сте спали деца!''...

 60. 60 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Ама нека се разберем най- накрая !

  Значи, бодливата тел върви заедно с противопехотните мини !

  Не става само с бодлива тел .

  Говорим за държавна граница , която по конституция е неприкосновена .

  Не говориме за ограденато с бетонови колци лозе и вила на бай Иван, нали ?

  Предлагам на Бъчваровица да подходи по- серозно към проблема , до като не е станало наистина твърде къяхд !

  (((

 61. 61 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Ако жените и децата се смятат за бежанци,то младите мъже трябва да не се смятат за бежанци,а за дезертьори,които отказват да се бият с джихадистите,а чакат други от Западна Европа да дадат живота си,за да бъде освободена тяхната страна.Според мен Западна Европа трябва да събере всички млади мъже т.н. бежанци да ги обучи да воюват и да се използват като опълченци в една бъдеща сухопътна операция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 593 Любопитно

  Изключително несполучлива статия. Рядко срещан хаос от объркани мисли, сбирток от "аргументи", на които от колко дни вече доказваме несъстоятелността, огромно невежество и никаква логика. Бас държа, че авторката е мразела математиката от дъното на душата си
  Съжалявам, че на български думата "патетичен" не се свързва със силното отвращение от сълзливостта, както е на английски, защото би подхождала идеално за определение на помията, която Дневник ни предостави под надслов "Култура".
  Ако авторката си бе направила труда да прочете коментарите дори само под две-три от статиите досега, едва ли щеше да ни поднесе тази развалена манджа. Но, както се казва, "чукча писател, не читател"...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#56] от "charlesdegaulle": "Не се притеснявай, очаква се вълна от емигранти от Украйна! Интересно ми дали поне тях ще приемем с отворени сърца?"

  Ако са българи, преселени там от времето на турското робство, ще ги примем. Ако са от Западна Украйна и не са българи, да вървят в Полша. А ако са от Източна Украйна те направо ще си отидат в Русия.

  А ти знаеш ли, че Шарл де Гол не е искал такъв ЕС, като сегашния? Че е искал Европа на отечествата, тоест, съюз на напълно суверенни държави?

 64. 64 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#63] от "glog":

  "А ти знаеш ли, че Шарл де Гол не е искал такъв ЕС, като сегашния? Че е искал Европа на отечествата, тоест, съюз на напълно суверенни държави?"

  Знам.

 65. 65 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Теодора два въпроса:
  - как са се интегрирали нашите емигранти на запад и как турците и арабите в тези общества,
  - как са се интегрирали арменците и белогвардейците и как турците и циганите в българското общество. Все в българите ли е причината?
  Като си отговориш, ще разбереш защо не искаме пришълци.

 66. 66 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  15 г момиче закла майка си в Дания с 20 удара с нож, докато спи.
  Живеят до общежитие за бежанци, малката израснала с арабите от него, постепенно взела да си татуирва йероглифи, сетне един с 15 г по-стар арабин и завърта главата и чука, тя е била на 14 г , той на 32 г., оказва се, че е ислямист, прави и промивка на мозъка. Майката се кани да я праща в провинцията, да я отърве от тазси гнусна среда на бежанци. В резултата дъщерята я убива, помогнал и е един арабин. А принца, в който се била влюбила , бил екстрадиран в Швеция, там била жена му децата му, малката е била лъгана до основи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 67. 67 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  Ето това е момичето
  http://www.bild.de/news/ausland/familiendrama/daenemark-tochter-toetet-mutter-stiefvater-so-wurde-lisa-zur-killerin-42582586.bild.html
  и на инстрагам
  https://instagram.com/lisaborch/
  А журналистите, които тласкат хората към доверие към мюсулманските бежанци, това са престъпници и когато утре бъдат заколени хора: доверчиви деца и момичета,
  техните, на подобни журналисти, пислаки ще бъдат оцапани с кръв, но те именно първи ще заронят крокодилски сълзи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 68. 68 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 593 Гневно

  До коментар [#67] от "СДС":

  ++++ Абсолютно вярно!
  Според мен, управниците на цяла ЗАПАДНА Европа (и някои от Източна!) се държат в шах със заплахата да бъдат изнесени компромати срещу тях, като, предполагам, че им е обещано да не пострадат. И понеже наивниците никога не биха почерпили опит от патилите (визирам нас, българите с 5-вековното мюсюлманско иго), не знаят, че първите, които са били жестоко и показно ликвидирани, са били "ръководителите" - за да няма кой да организира съпротивата срещу вероломните изчадия...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 69. 69 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 476 Неутрално
 70. 70 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 887 Неутрално

  явно обаче и Западът тия дни скоростно си преомисля тактиката и стратегията, та скоро го очакваме заклеймен от иначе уважаваната г-жа димова.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 71 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Явно промиването на мозъци няма да спре скоро. Интересно защо всичките "правозащитници" пишат в един и същи стил - поетично ,патетично и назидателно. За щастие НОРМАЛНИЯ българин отдавна е показал ,че е преди всичко здравомислещ и дуракоустойчив. Иначе едва ли щеше да оцелее при 500 годишна ислямска окупация ,три национални катастрофи ,45 години комунизъм и 25 години мафиотски преход. Последните два периода перманентно облъчван през тотално манипулирани и цензурирани медии. Горният пасквил е доказателство за това - медиите се надпреварват да дават трибуна според спонсора ,в коментарите по форумите преобладават 90% обратни мнения , може би защото здравомислещия български народ продължава да смята т.нар. роми за обикновени цигани ,т.нар. български турци за родоотстъпници и т.нар. бежанци за нагли икономически емигранти ,търсещи щедра социална алтернатива в толерантните системи на развита Европа.Разбираемо е ,че като типичен български журналист е изключително изгодно да следваш партийната линия на силните на деня ,но на нашето незначително читателско ниво ефекта е точно обратен. Ами в крайна сметка, какво значи 1300 годишна история и 11 вековна християнска традиция пред удоволствието да се направим на морални колоси,добре подплатени с финикийски знаци ? Пиши си ,не ни пречиш.

 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пещерните антикомунисти халтураджии от Портала "Култура" бързат настроят с поредната си халтура Народа против бежанците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ми бягаха след 9ти Септември, защото бяха част от един деградирал, корумпиран, антихуманен, олигархичен, фашистки режим, който беше бомбандиран от САЩ и Великобритания. Подобни колаборатьори фашисти бяха избесени по дърветата без съд и присъда във Франция, Италия, Белгия, Холандия.

  "А нашите емигранти на Запад? Още от първите дни след черната дата 9 септември, след която започват претърсвания на домове, преследвания и разстрели без съд и присъда, стотици българи се устремяват на Запад. Бягат с риск за живота си. Границата се превръща в желязна завеса, но тя не ги спира. На граничните бразди се стреля на месо, но те намират начин да ги преминат. "

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 74. 74 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Уважаема Теодора,
  Преди ноември 1989 година, преминалите границата българи, които искаха да отидат на Запад първо минаваха през цедката лагери за бежанци (може би тогава това не беше точния термин).
  Биваха проучвани, издаваха им се документи и никой не им обещаваше социални помощи.
  Така, че аналогията е несъстоятелна.

 75. 75 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Западна Европа изобщо не посрещат бежанците с "Добре дошли!". Там горят центрове за бежанци. Западна Европа затвори границите си. Срамота!

  Идеите, които халтураджиите от Портала Култура изповядват като Пазарен Фундаментализъм, Обективизъм, Монетаризъм, Индивидуализъм, Егоизъм, Пещерен Антикомунизъм и пещерна русофобия, Либертарианство и Неолиберализъм докараха и правърнаха Европа и Европейската Идея в халтура, докараха неонацисти и ксенофоби, и днес човешкият живот не интересува никого.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 76. 76 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#75] от "socialen":

  стига с тия главни букви, никой не Ви чете и без тях.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "abdelhaqq":

  Четат повече отколкото можеш да си представиш.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4821 Весело

  До коментар [#76] от "abdelhaqq":

  Недей така, и аз прочетох днес нещо от колегата "социален" адресирано до мен. Е, забравих за какво става въпрос, но го четох

 80. 80 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#29] от "palav_nik":

  +1. Тотално малоумно сравнение на "авторката". Ние и всички страни от ИЕ се редихме за визи и ни унижаваха на интервюта- докато те пуснат да следваш там, ти искаха безчет документи, пари да имаше. И да не забравяме, че точно т. нар. Западна Европа ни остави зад Желязната завеса и заради нея попаднахме под съветския ботуш. Ама къде акъл у "авторката"...

 81. 81 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Ти колко сомалиеца, еритрееца, прие у вас да храниш, поиш, настаниш, да заведеш на лекар и да им платиш курсовете? Как ти прилагаш теорията на толерантността на практика, освен да НЕ приемеш престъпници на изхранване у вас? На думи всички можем всичко, но как един от вас не показа интеграцията на практика? Дори и германия се отказа и търси начин да хлопне кепенците. Толкова с толерантността ви...И нали проповядвате любов, човечност, какви са тези обиди и злоба?!

 82. 82 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 422 Неутрално

  ОК, след обвинението за комунистически рефлекси, поне мога ли да загатна за количествените натрупвания дето водят до качествени изменения?

  Как може въобще да се сравняват една шепа- ама буквално една шепа - българи, избягали по времето на комунизма, с преселението на цели народи през последните няколко месеца?

  Толкова ли е трудно да си представиш от какво, аджеба, може да ги е страх хората, виждайки как неуправляеми тълпи да заливат и опоскват цели райони в Европа?

 83. 83 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#62] от "els_g":

  +1. хахах Толкова си може авторката- написала статия в любимия на Дневник черноморски код кафяво.

 84. 84 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#82] от "alicekapital":

  Не знам тълпи от българи да са газили границите като орда от орки. За нас имаше ГКПП, с паспортите в ръка, с визите бяхме, с печатите, с билетите от оторизирани фирми, които имаха право да превозват на запад....

 85. 85 Профил на stuttgart64
  stuttgart64
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#9] от "rapidfire":
  Точно заради такива мисли като вашите не се връщат Българите
  от странство. С отговора си потвърждавате твърдението на Автора с 100%. Както и да е, " вземи си куклите, дай си ми парцалите" оставаме всеки със своето мнение и от мен добри
  пожелания за развитие на демокрацията в България.

 86. 86 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#64] от "charlesdegaulle": "Знам

  Отлично! Радвам се, че е така.

 87. 87 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Явно е, че авторката на статията тотално е сбъркала с ваксата. Потвърждава го и много голямата част от мненията по-горе!
  Ситуацията днес е много по-различна.

 88. 88 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#78:"socialen"]Четат повече отколкото можеш да си представиш.[/quote]

  Тц

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#88] от "civis_eu_sum":

  и аз това си викам, изумително себечеститяване от колегата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Интелектуалната оскъдица на автора на тази статия е тотална! Трансперантите "Добре дошли, бежанци!" се държат не от германци, а от пристигнали вече сирийци, иракчани, афганистанци и всякакви други неевропейци, и тук-таме някой европейски продажник от НПО или просто кръгъл глупак!!!
  Така че, след като тезата на автора му е грешна, всички нататъшни напъни за мисловна дейност са безсмислени.

 91. 91 Профил на bwc35435107
  bwc35435107
  Рейтинг: 242 Любопитно

  Живеем във време, когато здравият разум и способността обективно да оценяваш ситуацията са равносилни на расизъм, ксенофобия, шовинизъм и какво ли още не. Иначе разликата между авторката и тоталитарното общество, за което тя говори почти я няма - всички са с еднакво промити мозъци и с еднаква неспособност да виждат нещата в детайли и в перспектива, само дето са промити в насока противоположни възгледи. Тоталитарните общества може би поне имат способност за самосъхранение, докато заради такива клоуни, поддържащи безпрепятственото създаване на предпоставки за радикален ислям в Европа, сме застрашени и ние адекватните хора, както впрочем и европейската цивилизация въобще. Иначе най обичам като мислим за хората от запада като за богове, неспособни да правят грешки, чието мнение е равносилно на думата господна. След като авторката е толкова състрадателна, винаги може да отиде и да им помага на място - в северна африка, близкия изток и където й е угодно. И само един въпрос имам за следващата й статия - като свършат "бежанците от Сирия" (понеже те в момента са само от Сирия, както всички виждаме ), колко още бежанци от други конфликтни региони на света сме готови да приемем? Само за справка - някъде около 4.3 милиарда души живеят с по-малко от 2.5$ на ден.

 92. 92 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ееех, Теодора, тезата ти издиша, за съжаление.
  И Източна, и Западна Европа се нуждае от "граждани" - хора, лоялни към нейните ценности.
  Бежанците и имигрантите, намерили подслон през годините у нас, станаха отлични граждани на България и никой дори не забелязва, че са потомци на чужденци. Без много от тях общественият и културният ни живот не би бил същият.
  Българите в чужбина също (с малки изключения) са отлични граждани, някои от тях (особено по-отдавнашните преселници) вече са важна част от обществения и културен живот на страната, която ги е приела. Франция например е приютила много български писатели, музиканти, преподаватели и други интелектуалци и хора на изкуството, познава ги и ги обича.

  Тези, които отказват да станат "граждани" на приютилата ги държава, срещат презрение и на Запад, и на Изток. Знам това много добре, като българка имам шанса да общувам и със "западняци", и с араби, живеещи на Запад. Най-крайните изказвания от двете страни, които съм чувала, са съответно "Полицията не смее да закача престъпниците, защото ще възникнат размирици сред онези имигрантски общности, които разчитат на престъпността за прехрана" и "тук всички са расисти".
  Та такива ми ти работи. Да, в България духовна криза има, има лумпени, които ще ви нападнат/убият, ако сте по-мургав или ви вземат за гей например. Това обаче не е цялото българско общество и поводи за самочувствие и гордост имаме и днес. Както ти самата беше писала, вече четвърт век живеем под останките на комунизма, а те са много тежък товар. Нека имаме малко смирение, любов и търпение към българите. Те не са по-големи расисти и ксенофоби от западните си събратя.

 93. 93 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#65:"volarok"]Теодора два въпроса:
  - как са се интегрирали нашите емигранти на запад и как турците и арабите в тези общества,
  - как са се интегрирали арменците и белогвардейците и как турците и циганите в българското общество. Все в българите ли е причината?
  Като си отговориш, ще разбереш защо не искаме пришълци. [/quote]
  Да, това беше и моята теза.

 94. 94 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Отново някой комплексар се е облегчил на метеното като си е изповръщал жлъчта към род и родина, за да се почувства различен и най-вече "европеец".
  Само идиот или непочтен в мислите си човек може да прави тези сравнения. И само болшевик по душа може с такава лекота да лепи етикети върху хора, които нито познава, нито са му направили нешо лошо.
  България е приемала бежанци от Тракия и Македония, прокудени от жестокостите на властите в Турция, Гърция и Югославия. Но това са били наши братя и при тях не стои въпросът за интеграцията.
  България е приемала арменски бежанци, но това са били хора с християнска култура т.е. близки до нас. И едва ли някой днес ги разглежда като чужденци, още повече че те казват за България "у нас".
  По подобен начин стои въпросът с бежанците от Съветска Русия.
  Сравненията между нас и Европа в днешни дни са съзнателно изкривени, за да подхождат на тезата на автора. Преди всичко "благородната" Европа въведе контрол по границите си, за да не допуска "бежанците", наричани вече с основание просто мигранти . Франция предложи източно-европейските страни да бъдат превърнати в санитарен кордон. Шведите пишат за 500% нарастналата престъпност у тях, дължаща се на същите тези мигранти.В германия протестите срещу убийствената политика на Меркел растат. Самата дума "меркел" у тях се употребява вече в обиден смисъл.
  И още много примери могат да се дадат в противовес на псевдо-интелектуалците, парадиращи с нарцистичната си любов към човечеството и отвращението си от собствения си народ.
  Ние, скъпи "човеколюбци", не сме ксенофоби. Просто не искаме да изчезнем, заляти от една многомилионна вълна от хора, които не желаят да се борят за своето и на децата си бъдеще, а искат да се настанят на готово в уредени страни и да ги превърнат в кочина. Защото те никъде не се интегрират. Навсякъде те си остават затворени, но разрастващи се агресивно общности .

 95. 95 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#1] от "1001":
  А сегашните искат ли тези неща? Я се напъни малко да се сетиш!

  И на мен не ми харесва нашествието на чужденци. Но няма да пиша злобни параноични глупости срещу тях, защото така най-вече ще изложа себе си.
 96. 96 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Да сравниш българин, който след една година става по немец от немците с арабин, на който и правнуците няма да са мръднали и на йота от сегашното си първобитно самосъзнание е идиотско.

 97. 97 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#44] от "Без соц":

  Абсолютно! Из малките, провинциални градчета на Германия и особено Австрия, са ме гледали с открита неприязън! Нищо, че съм бял, нищо че съм християнин, нищо че съм прилично облечен...! С пари в джоба и знаещ до някъде езика им...!
  Сега чета и трябва да вярвам, колко били толерантни и какви ценности имали! А ние тука, сме едва ли не зверове, след като сме сърбали мохамеданската попара!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 98. 98 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 887 Весело

  [quote#14:"doroteus"]или просто обикновен облъчен егоист! [/quote]
  другарке, елементарна култура и възпитание изисква да обиждате на егоист едва след като сте приела няколко произволни бежанеца в собствената си къща и ги храните със собствени средства поне месец.
  всичко друго е безпочвена пропаганда и ЕЖК

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 99. 99 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Защо в Западна Европа посрещат бежанците с транспаранти: "Добре дошли, бежанци!"
  -----------
  Еее, ама айде престанете с тези лъжи!
  Ако Германия е преценила, че и трябват тези имигранти, то другите държави нямат ли право на собствено мнение по въпроса?!
  Всяка държава си има специфика, история, икономическа ситуация, която според която формира мнението си.
  Освен това, ако това с "добре дошли" беше вярно, то нямаше да убеждава другите в ЕС да приемат квоти.
  Освен това

 100. 100 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 476 Гневно

  Поредното толерастко л@йно, изср@но на страниците на "Дневник" !

  Трий, блокирай - това е !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK