Откажете цигарите! Заради Пеевски.

Делян Пеевски в пленарна зала

© Анелия Николова

Делян Пеевски в пленарна зала"Може ли държавата да се намесва така, че на един и същ пазар да възнаграждава едни играчи, а други да наказва? В България може", пише в коментар за "Дойче Веле" Ясен Бояджиев. "Дневник" препубликува текста.


Когато през август депутатът от ДПС, известен дотогава като "успял млад мъж" (макар и притежаващ само един малък влог и един стар опел), реши да разконспирира 5 процента от собствеността си в "Булгартабак", в интернет се появи предупреждение, пародиращо черните надписи по цигарените кутии: "Пушенето уголемява (следва название на част от тялото) на Пеевски!". Предупреждението срещна масово одобрение и събра огромен брой коментари, един от които гласеше: "Най-после имам сериозен мотив да откажа цигарите".


Разконспирирането стана чрез вписано в Търговския регистър дарение от майката на депутата. Сега държавата му готви нов, още по-голям дар, който може да мотивира още повече хора да се откажат от вредния навик.
Игри с акциза


На последното си заседание миналата седмица правителството прие проект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Някои от тези промени се отнасят до акциза на цигарите.


Най-напред се предвижда относително леко повишение на този данък. Това не е изненада, защото е част от предварително обявен още в края на миналата година график, по който до 1 януари 2018 година акцизът трябва да достигне минимално ниво, определено за целия Европейски съюз. За да не бъдат натоварени потребителите (и разочаровани пушещите избиратели) с прекалено голямо еднократно поскъпване и за да не бъде стимулирана контрабандата, това повишение ще бъде направено плавно, като първата стъпка предстои от 1 януари следващата година. Дотук добре.


Заедно с общото му ниво обаче, правителството променя и структурата на данъка. Това е възможно, тъй като акцизът при цигарите има два компонента. Всяка кутия цигари първо се облага с твърда, еднаква за всички сума - т.нар. специфичен акциз, който се определя на база 1000 къса. Втората част е пропорционалният или адвалорен акциз, който представлява процент от продажната цена. Сега правителството предлага известно понижение на специфичния (от 101 на 70 лева) и едновременно с това - рязко повишение на пропорционалния акциз (от 23% на 38%, които през следващите две години ще станат съответно 40 и 42%).


Тази игра с акциза не променя сумарния резултат, но дава възможност за диференцирано въздействие върху различните сегменти на пазара. В резултат от това цигарите от ниския ценови сегмент ще поскъпнат с малко (примерно с двайсетина стотинки), а от средния и високия - с много повече (с лев и нагоре). Така ножицата между най-евтините и най-скъпите цигари ще се разкрачи още повече.


Официалното обяснение


Спорно е дали и доколко от правна и икономическа гледна точка това очевидно неравностойно третиране на играчите на един и същ пазар е правомерно и справедливо. В случая държавата го възприема като част от присъщата си политическа функция - чрез данъците да разпределя и преразпределя публичните ресурси. Официално обявената сега цел е борбата срещу контрабандата - "съществуването на евтини марки цигари на нашия пазар не стимулира търсенето на контрабандни цигари". Звучи логично, но на практика контрабандата едва ли би се трогнала от тази логика.


"Евтини" цигари е имало винаги, но те никога не са достатъчно "евтини", за да обезсмислят огромните печалби, които се получават от спестените акциз и ДДС. А и, както показа практиката през тази година, контрабандата се влияе от друг тип мерки. През първите пет месеца на годината бе наложен физически контрол - активно присъствие на митничари във фабриките на производителите, по границите и складовете. В резултат от това продажбите на цигари с бандерол скочиха за половин година с 5% и с цели 9% в сравнение с първото полугодие на миналата година. За съжаление обаче физическото присъствие на митничарите вече приключи - вероятно са заети с друга работа.


От миналата година в закона е предвидена и друга ефективна форма на контрол - свързани с митниците дигитални броячи на цигарите. Тяхното монтиране във фабриките обаче не е започнало, понеже финансовото министерство не е намерило време да поиска съответното разрешение от Европейската комисия. Мимоходом да споменем, че според извършените по международно призната методика изследвания, цитирани лично от шефа на митниците, през миналата година 70% от изпушените цигари без бандерол са били българско производство.


Кой печели


Сега се твърди, че очакваният ефект за бюджета от повишения акциз на цигарите ще възлиза на близо 120 милиона лева през следващите три години, като това изчисление допуска, че нивата на потребление по отделните ценови категории ще се запазят. И тази сметка обаче едва ли ще се окаже вярна. Днес 60 на сто от изпушените цигари са от средния и високия ценови клас. Практиката недвусмислено е показала, че при тяхното рязко поскъпване и при силно разкрачване на ценовата ножица значителна част от потреблението бързо се измества към по-евтините цигари. Което е може би истинската цел на цялото упражнение с акциза? Защото единственият сигурен печеливш от него ще са местните производители на цигари (именно техните марки съставляват огромната част от т.нар. нисък ценови клас). Държавата им гарантира по-голям пазарен дял, повече продажби, приходи и печалби - още един голям дар за "Булгартабак" и неговия собственик.


С което обаче подаръците не свършват. Същият правителствен проектозакон предвижда забрана за пренасянето и държането на повече от 40 ръчно свити цигари - явно също за да се стимулира пушенето на фабричните. Сега остава полицията да прави внезапни хайки по улиците и да "преджобва" пушачите...


Последният (засега) подарък е отдавна обещан и "купен" - цели три парламента имаха грижата за това. Само дето "връчването" му се позабави по обективни причини. Дойче Веле писа вече два пъти за това. През 2012 година, по време на първия мандат на ГЕРБ, пак с аргумента за борба срещу контрабандното производство, парламентът прие абсурдната забрана за производството на т.нар. цигарени гилзи (готови цигари, но без тютюн). Очевидната цел бе да се удари бизнесът на най-големия производител на такива гилзи, за да бъде завладян на безценица. Което и стана - две години по-късно той вече бе в офшорната орбита на "Булгартабак". Така от забраната вече нямаше смисъл и правителството на Орешарски предложи нейната отмяна. На предишния парламент обаче не му стигна времето да я приеме, та се наложи миналата седмица днешният парламент да довърши започнатото. Явно в този случай контрабандата не е заплаха.


Само че пушачите имат още един сериозен мотив да откажат цигарите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Аз съм ги отказал много преди Пеевски да се появи в телевизора. Сега сте ха ход Вие пушачи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 696 Весело

  "Откажете цигарите! Заради Пеевски."

  Да бе да, Пеевски като не пуши да не е много убав?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 3. 3 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Отказах цигарите преди 8 години. Трудно е, а и самата мисъл за Пеевски едва ли ще откаже пристрастените.

 4. 4 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 773 Весело

  Плаячовци.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Тоя Пеевски да не почне да произвежда и алкохол, че ще станем и трезвеници! Иначе си купувам вносни цигари, не от неговите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 859 Разстроено
 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1656 Весело

  Цигарите съм ги отказал отдавна. Тези на Прасчо.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Спрях цигарите доста отдавна.
  "Виваком" не ползвам.
  Жълти парцали - даже не ги поглеждам.
  В добавка.......и сметката в банката на Цеко закрих.

 9. 9 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Не купувам цигари на Булгартабак, нито пазарувам от Лафка. Не гледам Канал 3, не си купувам вестниците му, не влизам в сайтовете му. Но май не е достатъчно

 10. 10 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 524 Весело

  Е, щом ДВ казва... Нали са последна инстанция.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе просто ги откажете.
  Кой няма да отслабне от това, но вие ще сте по-добре.
  Повярвайте ми!

 12. 12 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не вервам, че Бат Бойко...ще го допусне!!!

 13. 13 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Само да препоръчам: "Табекс" при мен проработи.
  Разбира се, всеки човек е различен....а и мотивацията е много важна.
  Успех на решилите да откажат тутуня!

 14. 14 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Абре, тук не става дума за това кой пуши кой не пуши. Става дума за фундаментални правила, които явно не се спазват.

 15. 15 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Прасешки цигари?
  Ко?
  Нье!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 16. 16 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не е ли достатъчно да купуваме вносни марки?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 17. 17 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Весело

  Що да отказваме цигарите, бе Яворчо?! Пазарът на цигари на г-н "Кой" е толкова огромен, че ще му накривим шапката на г-н Пеевски, като не пушим!

 18. 18 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  А най-добре мислете за кого и какво гласувате!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Само да добавя към писаното от Ясен Бояджиев в Дойче Велле:Връх на цинизма е ежечасното излъчване на реклама по всички ТВ медии за борба с контрабандата и в тази реклама участва и Булгартабак!

  Tony
 20. 20 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Излиза, че държавата се отказва от 120 млн. лева приходи от акцизи, които влизат директно в джоба на Пеевски. Освен това, ще му даде и пазарен дял за сметка на качествените цигари от вносителите.

  Олигархия в действие.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 21. 21 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Към # 17
  Пардон, говорех на Ясенчо!

 22. 22 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Аз взех превантивни мерки - купувам си доста скъп и с доста по-добро качество тютюн за свиване. Който е решил да пуши, поне да го прави както трябва.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Дали пуша или не, това не е нещо, което ще спре държавата, да прави всевъзможни врътки, лупинги и услуги на обръчите на агата, докато последният все още диктува и нарежда.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Симбиозата Мин Фин - Делянчо е неразрушима. Гарантирано от Герб.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Докато агата от сараите си има главен прокурор, премиер, финансов министър, финансов надзор, КЗК, НСО... дреме му на феса, колко ще се заричаме да не му пушим цигарите и да не купуваме от лафка.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  "Реши да разконспирира 5 процента от собствеността си в "Булгартабак"

  А останалите 95% чия собственост са...

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "Игри с акциза"

  Същото се отнася и за горивата.
  Има сама два акцизни склада, през които задължително по закон трябва да минат всички вносителите. И те са собственост на руските фирми - Лукойл и Петрол...

 28. 28 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ами ако отвори обществени тоалетни .
  Кво праим ...?

 29. 29 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 410 Неутрално

  А с Левски какво да правим

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#29] от "slovenia":


  [quote#29:"slovenia"]А с Левски какво да правим [/quote]

  Ами аз с Левски приключих още януари 1969, в момента, в който го пое МВР.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  ГЕРБ прави подаръци на своите,иначе за всичко е виновен Костов.

 32. 32 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Моите, не ги произвежда той, нито са контрабанда...

  Форумът е в будна кома...
 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Е, някой да коментира Бостан? На мен ми е любопитно каква е тази "коалиционна" тишина по отношение на споменатите законови промени от страна на РБ, или съм пропуснала нещо?

 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#28] от "Thomas More":
  Отиваш да му се пи*аш на тоалетните,но нали парите не миришели,пък и явно Прасчо не подбира

 35. 35 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Май Булгартабак, трябваше да свърши като Кремиковци, Химко или Балкан. По нямаше да се използва като бухалка.

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Наистина сериозен мотив

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 297 Любопитно

  Ако не за друго то само за това си заслужава!

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Ако откажем и пиенето заради "цар" Киро и секса заради майка му на тоя, остава само да се бръснем и да берем душа

 39. 39 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Путк@ им м@йчина на #Кой-чо и Булгаристан табак.
  Тоя само Руснаците ще го свитнат.
  Другите са баби.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  Аде сега Делянчо виновен за акцизите!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Под тези мнения се подписвам с двете си ръце!Все едно аз съм ги писал!

  [quote#9:"velkov58"]Не купувам цигари на Булгартабак, нито пазарувам от Лафка. Не гледам Канал 3, не си купувам вестниците му, не влизам в сайтовете му. Но май не е достатъчно [/quote]
  [quote#14:"8th_ball"]Абре, тук не става дума за това кой пуши кой не пуши. Става дума за фундаментални правила, които явно не се спазват. [/quote]
  [quote#27:"palav_nik"]Същото се отнася и за горивата.
  Има сама два акцизни склада, през които задължително по закон трябва да минат всички вносителите. И те са собственост на руските фирми - Лукойл и Петрол... [/quote]
  [quote#18:"virtual brain"]А най-добре мислете за кого и какво гласувате![/quote]

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7527 Неутрално

  Аз не съм ги пушила и преди, сега е ваш ред пушачи - спрете да се убивате.

 43. 43 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Обемният млад и успял мъж си има държава, някой да се учудва?
  Цигари не пуша поне от 20 г., така че по тази точка съм му спестила приходи.
  Жалко, че повечето пушачи, оплетени в никотиновия си глад не мислят въобще за тези по-дълбоки взаимовръзки...

 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  "За съжаление обаче физическото присъствие на митничарите вече приключи - вероятно са заети с друга работа."

  Заети са те......
  От средата на лятото, когато това мнозинство направи редица, да кажа..... гафове, съм толкова отвратен......
  Извиват се като змиорки, как да скрият, че всъщност играят в полза на на гласоподавателя, а на други фактори.
  Колкото до спирането на цигари и купуването на небългарски пак е добре. Спомням си преди години /което се е позабравило/ ДПС направиха всичко възможно, за да не бъде купен Булгартабак от БАТ

 45. 45 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Откажете се от автомобила (поне, когато имате възможност за друга алтернатива за предвижване - пеша, колело, метро), ЗАРАДИ ЛУКОЙЛ!

 46. 46 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "Orchid":

  "Жалко, че повечето пушачи, оплетени в никотиновия си глад не мислят въобще за тези по-дълбоки взаимовръзки... "

  Това е все дано наркоман да мисли за избитите хора по пътя, по който е стигнал наркотика до него.

 47. 47 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#13] от "manu_chao":
  [quote#13:"manu_chao"]Само да препоръчам: "Табекс" при мен проработи....... [/quote]

  Да ти кажа най-помага "Инатин Форте" в максимални дози.
  Иначе аз ги отказах точно на връх Милениума ,когато Прасчо на Мама Грух беше още малък даже да налапа биберона Порт Бургас.
  Преди това прасках по 2 - 2,5 кутии син Трезор на 24 часа .Ви паур!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 48. 48 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#38:"shileto"]Ако откажем и пиенето заради "цар" Киро и секса заради майка му на тоя, [/quote]

  [quote#45:"irons"]Откажете се от автомобила (поне, когато имате възможност за друга алтернатива за предвижване - пеша, колело, метро), ЗАРАДИ ЛУКОЙЛ! [/quote]

  [quote#2:"Daniboy"]"Откажете цигарите! Заради Пеевски." [/quote]

  [quote#8:"manu_chao"]"Виваком" не ползвам. [/quote]


  Всичко е възможно !Без много проблеми.

  А се откажете от Топлофикация обаче !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 49. 49 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За първи път да ме е яд, че не пуша. Щото ако пушех, отма щях да ги откажа.

  Pivoley
 50. 50 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Заглавието не е добре.
  Не трябва да е "заради Пеевски",
  а "напук на Пеевски".
  Мгуана уна; е!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 51. 51 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 581 Неутрално
 52. 52 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Що па заради Пеевски? Нали има парки на Филип Морис, на гърците Карелия, на Бритиш АмерикЪн Табако и т.н. ?
  Авторът иска да каже не купувайте продуктите на Булгартабак.

  П.П. Непушач съм.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 53. 53 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цигарите ги отказах. Добре е. Не заради Прас, но идеята хич не е лоша. Консуматорът е голяма сила. Ако започнем по-скоро да я прилагаме тая идея, ще е супер. Като някой започне да се бъзика с нас - избъзикваме го и ние. Аз например от Пафка не купувам...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#53] от "t_":

  Виж ми "лозунга".
  Не съм го променял от 2010 г.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 55. 55 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Държава за твърде лична употреба

  generator
 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  [quote#45:"irons"]Откажете се от автомобила[/quote]
  Абе, най-добре е да умрем. Ще видят данъци Горанов и Бойко на кукуво лято! А на Пеевски не само, че няма да има кой да му купува "марката", ами няма да има кой да му работи.

  Ама аз съм от завистливите - само като си помисля, че тия тогава ще се радват на еко-рай, и меракът ми за умирачка се изпарява.

 57. 57 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#5] от "today":

  Пушим контрабанда и си варим ракийта в "Леденика". За да им е гадно)))

 58. 58 Профил на readit general
  readit general
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Единственият път когато успях да откажа тютунопушенето беше под влияние на идеята, че Бат Бойко лапа от акциза. Но явно мотивиращата сила на горепосоченият мамин дундер на дядо отрочето е в пъти по-силен мотиватор. Мисля да започна от другата седмица. Останали са ми две-три кутии купени от Гърция.

 59. 59 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Откажете цигарите, но не се отказвайте от държавата...на Пеевски. Все някой ден "и това ще мине", както се казва в една притча за един мъдрец.

 60. 60 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#3] от "stinkfoot":

  Точно вида на мамка му и прасе е достатъчен, за да откажеш и цигарите и ракията дори!

 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  "Откажете цигарите! Заради Пеевски" - това може да го каже само малоумен, изтрещял протестър от най-ниския мисловен пласт. Не заради собственото си здраве, не заради собственото благоденствие и самочувствие, не заради финансовото робство, не заради децата, не дори заради обществото... заради Пеевски бе! Толкова жалка пропаганда не бях чел! BTW спрете партното заради Газпром, и спрете колите заради Лукойл. Идиот!

 62. 62 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Бойкотирам Пеевски по какъвто мога начин - не пазарувам от Лафка и не чета изданията му. Не пуша, но не заради него, телевизор нямам пак не е заради него.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  [quote#17:"laundromat"]Що да отказваме цигарите, бе Яворчо?! Пазарът на цигари на г-н "Кой" е толкова огромен, че ще му накривим шапката на г-н Пеевски, като не пушим![/quote]
  То и в Израел един производител с голям пазар си мислеше така, ама успя да ядоса хората, те спряха да купуват неговата стока и онзи клекна. Май за мляко или сирене ставаше дума. Този, колкото и да му е огромен пазара, ако общественото мнение се обърне срещу него, после ще има удари и в лавката и със субсидиите (помощите или там както ги наричат) за тютюнопроизводителите, а там вече ще го боли много...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз не пуша и не пазарувам от Лафка - не съм изхарчил в Лафка и един лев. От Пловдив съм и пазарувам преимуществено в двете големи ПЛОВДИВСКИ вериги хипермаркети, които предлагат продукцията на множество малки и средни производители от региона, наред с всички останали, които могат да се намерят и в "чуждите" вериги - малко или много по този някакъв ефект остава на територията на България, в български производители. Правете и вие така, не е трудно. И най-вече мислете преди да подадете гласа си. Даже още повече мислете преди да решите ДА НЕ ГО ПОДАВАТЕ!!

 65. 65 Профил на Николай Стефанов
  Николай Стефанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо - Няма нищо лошо в това правителството да подпомага местните производители с всички законни мерки, дори напротив - похвално е!
  Второ - В случая не може да става и дума за подпомагане на местните производители, защото новата структура на акцизите разграничава ценови категории, а не произход на производителя. Основните чуждестранни вносители на цигари имат и марки в ниския ценови сегмент, така че е въпрос единствено на тяхна маркетинг стратегия да предложат тези марки и на нашия пазар. В този смисъл, анализът на "Дойче веле" е дълбоко неверен, манипулативен и очевидно подплатен щедро от вносителите на цигари, които искат да продават в България само скъпите си марки.

  Николай Стефанов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK