Спасяването на партиен редник, или с каква цел прокуратурата прави предварителни проверки

Спасяването на партиен редник, или с каква цел прокуратурата прави предварителни проверки

© Юлия ЛазароваКонкретен случай от практиката на прокуратурата, който ясно илюстрира как предварителната проверка се използва за осуетяване на дело срещу министър. Признанието на Софийска градска прокуратура, че има документна измама, но не може да  заведе дело, понеже е изтекъл давностният срок (а той е изтекъл именно заради забавянето на прокурорската проверка) осветява скандална практика и би трябвало да провокира дълбока реформа на прокуратурата, но такава не се очертава.


Скандалният случай показва и основателността на предложението в проекта за изменение на Закона за съдебната власт да се премахне т. нар. предварителна проверка. Случаят показва и защо прокуратурата се съпротивлява на такава промяна.


Заради значимостта на проблема препечатваме статията на Галина Гиргинова от сайта "Съдебни репортажи". Заглавието е на "Дневник".
На 8 септември 2015 г., две години след оповестяването на случая в медиите, градският прокурор на София Христо Динев призна, че бившият министър в кабинета Орешарски, оглавил Министерството на инвестиционното проектиране (създадено по идея на ДПС), Иван Данов е извършил документна измама. Той обаче не можел да бъде наказателно преследван, защото прокуратурата сама е възпрепятствала това – не е образувала наказателно преследване (досъдебно производство)срещу него през юни 2013 г., а е започнала прокурорска проверка без всякаква правна стойност.


И така – до изтичане на срока, в който е могла да се поправи (май 2015 г.)


Самопризнанието на прокуратурата по този иначе съвсем прозрачен случай би следвало да постави началото на мащабна реформа на прокуратурата, ако, разбира се, имаше политическа воля за това. Най-малкото би улеснило приемането на измененията на Закона за съдебната власт, които отменят предварителните проверки (нерегламентирана с процедура и срокове дейност на прокуратурата преди образуване на досъдебно производство, в която не се събират доказателства).


В началото на юли тази година главният прокурор Сотир Цацаров определи поправката като "безумие". По-късно аргументите на Цацаров залегнаха и в официалното становище на прокуратурата по проекта за изменение и допълнение на ЗСВ, в което се казваше, че законовата промяна ще доведе до две "неблагоприятни алтернативи" – отказ да се образува досъдебно производство поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление или незаконосъобразно образуване на такова в нарушение на НПК. "И в двата случая ще бъдат накърнени права на граждани", посочиха тогава от държавното обвинение.


Съпротивата на главния прокурор срещу опита да се спрат възможностите за злоупотреба от страна на държавното обвинение с предварителните проверки, които могат да продължават безсрочно, да се ползват като средство за спасение на "нашите хора" или за предупреждение срещу неудобните, има своето обяснение. Казусът "Спасяването на Данов" от последните дни показва каква политическа мощ може да има в предварителната проверка.


Заможният безработен от Франция


На 3 юни 2013 г. изданието "Биволъ" публикува разследване, придружено с документи, в което се изнасят данни за извършено престъпление от действащ тогава министър – този на инвестиционното проектиране. Министерството е създадено по настояване на ДПС, а първоначално на поста е назначен Калин Тихолов – бивш водач на листата на ДПС в Несебър на местните избори през 2007 г. с активно участие в множество скандали с презастрояване и незаконно строителство по Черноморието, последният от които "Дюнигейт". След медийния скандал по повод биографията му Тихолов е сменен с арх. Иван Данов, който дели с него един кабинет в архитектурния университет в София. Оказва се обаче, че неговата биография не е по-законосъобразна.


Публикацията на "Биволъ" разкрива, че новоназначеният министър на инвестиционното развитие арх. Данов в периода септември 2004 г.- май 2005 г. е подавал декларации с неверни факти пред социалните служби на Франция, като е твърдял, че е трайно безработен и отседнал на територията на Франция, въпреки че по това време е пътувал и е работил в Университета по архитектура строителство и геодезия в България и имал фирма "Данов и партньори". В резултат е получил без основание 15 000 евро от френската социална система. Фактите в тази история сочат, че има сериозно съмнение, че Данов е извършил документна измама – престъпление по чл. 212, ал.1 от Наказателния кодекс, което към момента на деянието (май 2005 г.) се наказва с наказание лишаване от свобода до 8 години, а давността за наказателно преследване за това престъпление е 10 години.


Това означава, че ако в този срок не започне досъдебно производство, разследване не може да се провежда и не може да се накаже евентуалният извършител на престъпление. Ако обаче в този срок прокуратурата и разследващите органи започнат наказателно преследване, давността спрямо лицето, срещу което е насочено преследването, се прекъсва и започва да тече нова, която може да продължи с още 5 години. С други думи, ако прокуратурата бе образувала досъдебно производство след публикацията в "Биволъ" от юни 2013 г. и бе привлякла Данов като обвиняем, тя щеше да разполага с още седем години да разследва дали Данов е извършил документна измама (до май 2020 г). Нищо такова обаче не се случва.


За предварителната проверка като спасяване от наказателна отговорност


Въпреки че прокуратурата има задължение да се самосезира по публикации, които изнасят данни за извършени престъпления, осем месеца след текста в "Биволь", от държавното обвинение не предприемат нищо. През март 2014 г., след като става ясно, че прокуратурата няма да се задейства сама, авторът на разследването Атанас Чобанов подава сигнал до държавното обвинение. Тогава е разпоредена предварителна проверка от прокурор Ирена Ганчева. Ако прокуратурата беше започнала досъдебно производство и в този момент, давността за наказателно преследване нямаше да изтече. Проверката продължава 10 месеца и както казахме, не прекъсва давността. Междувременно Данов излиза от властта на 19 ноември 2014 г., когато министерството е закрито. Проверката приключва през януари 2015 г. от прокурор Боряна Бецова с отказ да се образува наказателно производство заради липса на извършено престъпление. При прокурор Бецова има съмнителна концентрация на дела, свързани с ДПС – проверките срещу Делян Пеевски и "Протестна мрежа", разследването срещу бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров. Засега всички те приключват в полза на ДПС.


Бавенето по казуса "Данов" е в пълен противовес с начина, по който процедира държавното обвинение по казуса "Чобанов". Вече бившият министър Данов, след постановлението на прокурор Бецова, подава сигнал срещу автора на журналистическото разследване на 13 март тази година. Този път предварителната проверка не губи никакво време, а прокуратурата започва през юни досъдебно производство срещу журналиста за набедяване. След медийния скандал за двойния аршин на прокуратурата на 8 септември лично градския прокурор на София Христо Динев отменя постановлението на Софийската районна прокуратура, за чието съществуване не е имало как да не е уведомен веднага след постановяването му.


В постановлението на градския прокуро Динев прокуратурата казва вече съвсем безопасно за Данов, защото сама е пропуснала възможността да го преследва наказателно до май 2015 г. и да удължи срока на давността до май 2020 г., а и след като вече не е на власт, че има достатъчно данни за извършено от него престъпление – документна измама. Обаче прокуратурата споделя, че вече няма какво да направи – давността за наказателното преследване е изтекла.


От кухнята на предварителните проверки, в които се сготвя недоверието в независимостта и компетентността на прокуратурата


Междувременно журналистът, изнесъл за първи път фактите около френската афера, подава втори сигнал – този път до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане за проверка на случайното разпределение на прокурорската преписка. Становището на ИВСС, с което "Съдебни репортажи" разполага, проследява хронологично как прокуратурата смазва случая и дава основание да се очаква, че нито ИВСС, нито ВСС ще се впечатлят от това.


От становището стават ясни няколко отклонения в движението на преписката, които би следвало да са от особен интерес за ИВСС. Прокурорската преписка по сигнала на журналиста е образувана на 4 март 2014 г., а е разпределена на наблюдаващ прокурор на 21 март. "Интервалът между завеждането на преписката и нейното разпределение на наблюдаващ прокурор е 16 дни. Проверяващият екип намира, че този период е неоправдано дълъг", констатира ИВСС. Причините за аномалията обаче очевидно не са изследвани, въпреки че в акта има констатация, че нормалната практика е преписките да се разпределят на наблюдаващ прокурор до 3 дни след постъпването им.


След 16 дни в безтегловност преписката е разпределена на прокурор Ирена Ганчева от отдел 1-ви "Специализиран" в Софийската градска прокуратура (СГП), който се занимава с дела срещу членове на Министерския съвет. С други думи – това е звеното, което би следващо активно да работи за разкриване на корупцията по високите етажи на властта и в него трява да има добре подготвени и независими прокурори. Фактологията по казуса "Данов", който е съвсем елементарен, обаче е красноречиво свидетелство какво е действителното състояние в елитното звено на прокуратурата, което се оказва ефективен инструмент не за наказателно преследване на престъпността, а за изтичане на давността.


Няколко дни по-късно прокурор Ганчева възлага проверката по френската афера на МВР, а на 12 май от полицията искат удължаване на срока на проверката, което обвинителката уважава за период от два месеца.


В началото на юни (6 юни) 2014 г. в прокуратурата постъпват материалите от МВР "с мнение за вземане на отношение по компетентност" (в акта на ИВСС не се излагат повече подробности). Вместо да се произнесе дали да се образува производство прокурорката назначава допълнителна проверка. Междувременно – на 24 юли, Ирена Ганчева става част от екипа, който разследва делото "КТБ", а със заповед на градския прокурор тя е изключена от случайното разпределение на делата заради фактическата сложност на досъдебното производство, по което в последствие е обвинен Цветан Василев. Пак според правилата в СГП, след като прокурорът е изключен от случайното разпределение, всички негови преписки се възлагат по случаен признак на заместващ прокурор. Така ден, след като от МВР връщат проверката "Данов" в прокуратурата, тя е разпределена чрез компрометираната система "LawChoice" на друг наблюдаващ прокурор и така се пада вече публично известната прокурор Боряна Бецова.


Следва меко казано необяснимо действие на прокурор Бецова – на 12 юли тя назначава нова проверка, въпреки че такава вече е направена. Два месеца по-късно от МВР отново искат удължаване на срока, което прокурорката уважава за срок от 60 дни. През ноември от полицията предават материалите на държавното обвинение "с мнение за вземане на отношение по компетентност", но на 10 декември 2014 г. Бецова връща преписката на МВР пак за допълнителна проверка. Тук отваряме една скоба – докато прокуратурата и МВР си играят на пинг-понг с разследването, прокурор Бецова дори изисква от автора на сигнала – журналиста Атанас Чобанов, да събере доказателства вместо прокуратурата, като й предостави и превод на френските документи, на които стъпва публикацията за престъпленията на бившия министър.


В крайна сметка на 14 януари 2015 г., както казахме – десет месеца след започване на предварителната проверка и четири месеца преди да изтече абсолютната давност, прокурор Бецова я прекратява, като напълно игнорира доказателствата, които сочат, че Данов е извършил документна измама. Постановлението й е обжалвано от Чобанов, но апелативната прокуратура се произнася след месец май, т.е след изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване. Това е и основанието въобще да не коментира дали Данов е извършил престъпление или не.


Да, обаче, този въпрос няма как да не бъде коментиран по делото, образувано по сигнал на Данов срещу Атанас Чобанов, защото набедяването е престъпление, при което един гражданин е обвинил друг пред компетентните да го разследват власти в извършване на престъпление. По иронията на съдбата (а и поради недобрата юридическа консултация, която явно Данов е получил, за да пусне сигнал) именно по делото за набедяване прокуратурата е оставена без място за лавиране – трябва да каже ясно дали Данов е извършил престъпление или не е. Или с други думи самият Данов преодоля бездействието на прокуратурата в негова защита.


И какво от това?


Във всяка нормална държава постановлението на градския прокурор на София, в което се признава, че


прокуратурата сама е осуетила наказателното преследване срещу министър - това би станало повод на мащабна политическа дискусия за реформирането й


Предстои да видим дали ВСС и ИВСС ще се включват в познатия рефрен на "как ехото заглъхва"


И докато прокуратурата спаси от наказателно преследване близкия до ДПС министър, от началото на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров (за когото бившият градски прокурор Николай Кокинов  каза, че е личен избор на премиера Бойко Борисов) се натрупаха солидно количество факти за политическата обвързаност на ръководеля на държавното обвинение с партията. Казусът "Данов" се нарежда в тази редица, а изходът от него е доказателство, че


най-важният тест – този за партийна независимост на главния прокурор, не беше издържан от Цацаров.


Вероятното удобно оправдание, че всеки прокурор решава по вътрешно убеждение делата си, в този случай съвсем ясно е опровергано, защото


по делото има доказателства, че Върховната касационна прокуратура живо се е интересувала от разследването


. Според акта на ИВСС в рамките на две месеца – през ноември и декември миналата година от ВКП два пъти са изискали справка за движението на прокурорската преписка. С други думи главният прокурор Сотир Цацаров е бил запознат с усилията на прокуратурата да (не) разкрие престъпление, извършено от приближен до ДПС министър.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Свинските черва не щат реформи,защото ще спрат да се пълнят.

 2. 2 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Мисля че е дошло времето някой луд с пушка и 10 кила тротил на колана да се разходи във ВСС. Иначе ще си играем на демокрация още 1000 години.

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 488 Гневно

  Цацарофф ОСТАВКА !!! Веднага !!!

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 914 Весело

  Текстът е интересен, но се замислям за друго - освен Вагинин, Манолов и ремсисткия вариант на Лукарски, БСП имала ли е други министри при Орешарски? Оказва се еничар до еничар, като явно Станишев добре е осребрил отдаването на столетницата.

 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Казусът "Данов" се нарежда в тази редица, а изходът от него е доказателство, че най-важният тест – този за партийна независимост на главния прокурор, не беше издържан от Цацаров.

  И така ще бъде докато не се въведат непосредствени избори за главен прокурор, както президентските. Само тогава ще е независим. Само, че нито една политическа сила в България не иска независим главен прокурор.

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Това означава, че ако в този срок не започне досъдебно производство, разследване не може да се провежда и не може да се накаже евентуалният извършител на престъпление.

  Това както и цялата теза на авторката е грешно. Давностния срок не е до започване на досъдебно производство, а до произнасяне на окончателната присъда. Грешна е и тезата за отпадането на предварителната проверка. Вярно е, че се използва от прокуратурата за нечисти цели, но правилното е не отмяната и, а просто съответните прокурори да си понасят отговорността.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#5] от "koko65bg":

  Тогава ще е съвсем зависим.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":

  Не мисля така. Ако има няколко кандидата много по-голяма е вероятността да се избере този който наистина ще бъде независим. Естествено медиите ще се надпреварват да очернят различните кандидати в зависимост от това кой им плаща. Обаче ще остане този за когото не могат да намерят нищо важно което да го компрометира - надявам се, че има и такива прокурори.

 9. 9 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  " Данов в периода септември 2004 г.- май 2005 г. е подавал декларации с неверни факти пред социалните служби на Франция, като е твърдял, че е трайно безработен и отседнал на територията на Франция, въпреки че по това време е пътувал и е работил в Университета по архитектура строителство и геодезия в България и имал фирма "Данов и партньори". В резултат е получил без основание 15 000 евро от френската социална система."

  И това се прави от хора,считащи се за "елит"-а на тази страна!Какви претенции може да има тогава, към действията на не толкова"елитни",български граждани?!Които правят същото.Било то във Франция,било то някъде другаде.
  А действията на правораздавателната система,не са ли обект на критики(основателни)отвсякъде?!И какво от това?!Някакви изменения?Дали ще го разкаже Галина Гиргинова или някой друг,няма никакво значение.Кучетата си лаят,керванът си върви.Статии,дискусии,анализи,коментарии,купища словесни излияния и...нищо.Това е.

 10. 10 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Цецо, какъв ужас, НК е сгрешен от 1968 г. и половин век съдят хора по него. Добре, че си ти да го видиш. :-) Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:
  1. (изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., бр. 153 от 1998 г.) двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица;
  2. петнадесет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от десет години;
  3. десет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години;
  4. (изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) пет години за деяние, наказуемо с лишаване от свобода повече от една година, и
  5. две години за всички останали случаи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  За всеки се намира. Дори не е необходимо да е вярно. Но за избори трябват пари и организация. Е, няма как да си независим при това положение.
  Дори и в щатите където местните прокурори се избират, главния прокурор не е изборна длъжност.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  """. . .Становището на ИВСС, . . . проследява хронологично как прокуратурата смазва случая и дава основание да се очаква, че нито ИВСС, нито ВСС ще се впечатлят от това. . . """"
  . . . .
  """. . . елитното звено на прокуратурата, се оказва ефективен инструмент не за наказателно преследване на престъпността, а за изтичане на давността. . . .""
  . . . . . .
  """"". . . най-важният тест – този за партийна независимост на главния прокурор, не беше издържан от Цацаров. . . . ""
  --------------

  О С Т А В К А на угоената цаца ! ! !
  И си е лика прилика с дебелян !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "neznaiko.bg":

  дааа, имаше - акушерката на моника се сещам веднага, и други имаше.

  ... sorry, I'm fucked up inside!
 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":


  [quote#11:"Цецо"]За всеки се намира. Дори не е необходимо да е вярно. Но за избори трябват пари и организация. Е, няма как да си независим при това положение. [/quote]

  За всеки може да се намери по нещо. Но ако е избираем - има шанс да се отсеят кандидатите и да остане най-добрият. Кандидатурите могат да са предлагани от съответните професионални сдружения и подложени на публично обсъждане. Като останат трима кандидати май е възможно финансирането на избори от бюджета. Трябва да има и механизъм за отзоваването на главния прокурор ако не си върши работата. Само, че това не трябва да е в правомощията на депутатите от НС - не са безпристрастни (нарочно не използвам по-силни думи).

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3166 Любопитно

  А преди около месец премиерът заяви, че предстоящите промени в съдебната власт ще влязат в сила през 2020 година, след мандата на Цацаров. За да продължава прокуратурата с безобразията си ли?
  Кой ще поеме отговорност за описания казус, кой? Или и той ще оттече като безбройните нарушения досега.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Честно казано, аз не виждам излизане от тресавището, в което се намира съдебната система, до като това излизане зависи пряко от нейното желание...!!!

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Цацаратурата се ползва за „смачкване“ на обвинението или внасяне на некадърно обвинение/ нарочно/ и оправдаване.Чакайте да видите какво ще стане с Бисеров.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  С Бисеров ще стане същото като с фалшивите подписи на Боце.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  То вече нищо не може да ни учуди.Ние живеем в страната на чудесата.

 20. 20 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Предварителната проверка е изобретение на пловдивската путкурватура.Те така правят-предварителна проверка-проверява се човекът какъв е и на кого е и едва тогава се образува дело.Така се заобикаля НП и НПК ,а се работи по други закони-ЗСВ или закон за народните читалища.И ти чакай от такива гении на правото да прилагат закона-да ама не.

 21. 21 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма никакъв смисъл Василев още да е в Сърбия и всички го знаем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK