Салът на Европа

Салът на Европа

© ReutersПрепубликуваме текста от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник".


В окото на бежанския циклон Старият континент е принуден да прибегне до спешни, в това число и до някои временни решения. Такава е ситуацията. На всекиго е ясно, че има случаи, в които си заставен да действаш, за да отстраниш най-тежките последици от катастрофата (в случая хуманитарна), като паралелно с това обмисляш и най-лошите сценарии. И едва ако ти остане време, можеш да се вайкаш защо това се случва точно с теб и защо точно сега. Пред лицето на катастрофата вайканията не само че не помагат, ами размътват и малкото здрав разум, потребен за общото оцеляване.


Преди да премина към конкретните аргументи по случващото се, ще се опитам да илюстрирам днешната ситуация в Европа с една от безсмъртните картини от нейното културно наследство – "Салът на Медуза" на френския художник от времето на романтизма Теодор Жерико (1818 г.). Веднага искам да уточня, че "Салът на Медуза" изобщо не е романтична алегория, а картина, пресъздаваща една трагедия, която навремето разтърсва цяла Европа. "Медуза" е френска фрегата, сновяща между Стария и Новия Свят, която превозва френски колониални чиновници. До онзи 2 юли 1816 г., когато в опит да стигне по-бързо до крайната точка, корабът поема по опасен маршрут и попада на опасни рифове на около 50 км от бреговете на Мавритания. Лодките не са достатъчни, за да поберат екипажа и пасажерите. Тогава се взима общо решение – от дървения материал на кораба да се изработи огромен сал, на който се качват 147 души. И тук започва трагедията. Брегът не е чак толкова далеч, но салът трудно се управлява, липсват весла и навигационни средства. Начинанието предполага единение и солидарност между спасяващите се, но те се разделят помежду си. Излиза буря, която допълнително изостря ситуацията и моралът е първата жертва. Формират се две "армии" – пасажерите, от едната страна, а войниците и моряците – от другата. Още след първата нощ се взима решение да се отърват от най-слабите, които биват изхвърлени зад борда. Освен по безпомощност, изборът е и по етническа принадлежност. В резултат на страховата невроза десетки хора слагат край на живота си.
Борбата на сала на "Медуза" е за място в центъра и за това "групата на силните" да задържи провизиите

Стига се и до най-страшното – до канибализъм. Малцината оцелели ги прибира друг кораб и то недалеч от брега.Още преди два века, въз основа на тази голяма човешка трагедия, лекари разсъждават над поведението на хората на борда и изработват първите поведенчески модели на оцеляване в тежки ситуации.


Като стигат до два основни извода:


–  Онова, което обрича оцеляващите на сала на "Медуза", е пълната липса на солидарност; тя прави невъзможно управлението на плавателния съд, независимо, че брегът е физически достижим, и съответно превръща всички на борда в жертви; така агонията трае цели две седмици;


–  В основата на всичко е жертването на по-слабите. То е втората гибелна грешка, защото тя отприщва порочния кръг на убийствата и води до обезумяване. Тъкмо "групата на силните", тоест на разполагащите с провизии, е тази, която тръгва на човекоядство, за да презастрахова живота си.


Спирам дотук. Историята със "сала на Медуза" обаче още през XIX в. се е осмисляла сериозно в Европа отвъд индивидуалната си катастрофалност; осмисляла се е като "разпад на солидарността". Като нàглед за това


докъде може да се стигне, ако се потъпчат основните човешки правила


върху които се гради човешкото съжителство.


И това не са празни приказки. Представете си само за миг, че двеста години по-късно Европа е тъкмо такъв сал, в чийто център едни хора държат "провизиите" и имат закътано място в средата на плавателния съд, което ги запазва (засега) от бурята на геополитическия циклон. А в същото това време немалко други хора искат да се качат на сала, уплашени от бедствието. С надеждата, щом циклонът отмине, да стигнат заветния бряг.


В така създалата се ситуация има чисто човешки, има и прагматични аргументи.


Вече дни наред чувам в медиите или чета по форумите гневни възгласи срещу аргументите на състраданието. Аргументи, изложени блестящо от Теодора Димова в "Бодливата тел", така че няма нужда да ги повтарям.


Затова ще прехвърля аргументацията в полето на прагматиката с най-важния въпрос: а какво да се прави? Какво е решението?


1. Да, на сала на Европа, колкото и голям да е той, няма място за всички. И все пак, той побира около 700 млн. жители, които живеят в относителна хармония. И не са водили войни (с изключение на бивша Югославия) от седемдесет години.


Колко хора би могъл да приюти този сал, без да избухнат размирици на борда или да се преобърне? Тоест, без да се промени из основи европейският ред?


Ето този въпрос днес се нуждае отговор.


Отговор sine ira et studio, без гняв и след обмисляне. Като се отчитат постоянните нива на миграция към Европа; а също и фактът, че цялото население на Сирия е вече много под началните 20 млн. души и само една, все пак малка част биха потърсили убежище на Стария континент. Това са фактите.


И най-важното, пак повтарям, нека осмислим всичко това не с емоции, а с хладнокръвие.


Тръгвайки от обратната хипотеза: че утре европейските държави ще кажат "не" на всички мигранти. Как точно ще стане това, не знам, но да се опитаме да си го представим.


2. Има ли обаче заграждения в света, които биха могли да удържат на напора на десетки, ако не и на стотици хиляди хора? Нима телените мрежи, а и минните заграждения спряха през годините решилите да избягат от блока на реалния социализъм? Да, вярно е, мнозина оставиха костите си там, но в ключови години – 1952 г. в Берлин, 1956 г. в Унгария, 1968 г. в Чехословакия, имаше масов "изход" на десетки хиляди хора отвъд Желязната завеса. Да не припомням как паднаха загражденията през 1989 г. И тези потоци от хора не ги спряха войските на Варшавския договор, които стреляха на месо.


3. Очаквате ли днес някой да спре мигрантските потоци от Близкия Изток с картечници?


Наистина ли си го мислите? Представяте ли си го в рамките на днешния свят, с днешното международно законодателство, по силата на което обединена Европа е това общество, което е.


Ако си отговорите с "да", замислете се над себе си


Дори Волен Сидеров и Магдалина Ташева, да не говорим за Марин льо Пен, за "истинските финландци" и още по-истинските фламандци не се ангажират публично с подобно твърдение. Никой, с изключение може би на съвсем маргинални групи от неонацисти в Европа.


Да, Европа има граници, те трябва да се охраняват, има и заграждения, за да се насочват и проверяват потоците от хора.


И пак въпросът е: какво е решението?


Едни хора прииждат от някъде като приливна вълна, ядрото от тях са прогонени от войната, към тях навярно се добавят и други мигранти (по ефекта на "снежната топка").


4. Ако отговорът е, че потокът от хора не може да бъде спрян, като бъде удавен в кръв, то и решението е друго. Следователно


тази човешка вълна трябва да бъде разпределена така, че "салът Европа" да не се преобърне


Пак повтарям: може да не ни се иска това да се случва, може никога да не искате да виждате тези хора, но ситуацията е такава. И ако не се вземат мерки (разпределение и пренасочване на потока), ако не се заделят достатъчно средства (на европейско равнище, но и от новия бюджет на страната) утре или вдругиден (въпрос на време е) по автомагистрала "Тракия" или "Люлин", по жп линиите ще тръгнат хора, устремени към спасението си, както те го разбират. Като ще носят на ръце децата си.


Нещо, което не зависи от нашето "искам" или "не искам". Не посочвам с пръст никого и не назидавам. Струва ми се, че енергията, която хабим в тази много тежка ситуация, е до голяма степен "енергия на заблуждението", което изобщо не ни помага за намирането на евентуално решение и избягването на най-лошото.


Катастрофата не е въпрос на наше желание. Нито войната в Близкия Изток.


Можем да говорим дълго и да спорим за причините. За онова, което през 2001 г. предизвика атентата срещу "Кулите-близнаци" в Ню Йорк. За ударите в Афганистан и войната в Ирак през март 2003 г. За позицията на Европа, за разделението между Източна и Западна Европа по повод на тези събития. За ролята на Иран в конфликта. За сериозните тектонични размествания в региона десетилетие по-късно. За променената позиция на Турция и гражданската война в Сирия. За новата руска военна политика в Близкия Изток. За очертаващите се промени в региона и за създаването на нови държави. За това как ще изглежда всичко след 1 ноември, тоест след предсрочните избори в Турция. За това ще има ли една или две кюрдски държави.


И най-важното за нас – какъв бежански поток би имало към България при евентуална война на Турция с кюрдите?


Много въпроси, които нямат нито лесен, нито ясен отговор.


Но те подсказват какво бихме могли да очакваме и за какво трябва да се подготвяме (дори да приемем, че това са най-лошите сценарии).


Може нищо от това да не се случи. Дай Боже. Но може и да стане факт в обозримо бъдеще.


Това не е въпрос на наше желание. А на развой на събитията.


Подготвеността е въпрос на благоразумие. За да се избегне най-лошото на "сала на Европа".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 661 Неутрално

  ох, благодаря на Бог. Тамън да стане 7.28 без поредната политкоректна статия и аз да получа инфаркт - и, ето, вече, я имаме, спасен съм. И то от Тооони Никооооолов, воайла, медам е месьо, тежката артилерия

 2. 2 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Дневник, благодаря ви!
  Най-накрая една смислена статия по въпроса.
  Дамо има повече такива!

  "Да, България"
 3. 3 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Преди да обмисляме хипотетични варианти как да се справим с последствията от мигрантския поток (не бежански, защото един истински бежанец не може да има претенции за Германия или Швеция и да твърди, че ако трябва да остане в Унгария или България е по-добре да се върне в Сирия), трябва да отстраним причината за това преселение. А това минава през основна ревизия на външната политика на САЩ и ЕС. Може да се започне с осмислянето на един очевиден факт: Башар Асад с вдичките му недостатъци все още е единствената алтернатива на ИД в Сирия и ако не му помагаме, нека поне не му пречим да възстанови стабилността в страната. Докато не е станало прекалено късно.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/blog.php

  Чавдар Михов
 4. 4 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Уви, тони, тони, наближаваш момента в който ще те попитам що не умре под гредетин.
  1. Има моменти, в който целокупните народи са в грешка, факт. И тони го знае, но доскоро не манипулираше факта.
  2. Този път целокупните европейски народи не са в грешка. Вие замисляте ли се, че освен сърцераздирателни снимки, напоителни коментари и политически физиономии не ви поднесоха една ЕДНА една цифра по въпроса? Що? Щото нема екзит полове? Шото нема икономически анализи? Щото нема..., айде да не продължавам
  3. ех, тони

 5. 6 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#3:"Чавдар Михов"] ... защото един истински бежанец не може да има претенции за Германия или Швеция и да твърди, че ако трябва да остане в Унгария или България е по-добре да се върне в Сирия[/quote]

  Защо да не може?!
  В Унгария законодателството го задължава да работи едиснтвено в бежански лагер (подобен на тези в Турция и Ливан), а в Германия може да работи където си иска. Как може от някой да очакваш да прекара целият си живот в лагер или да гледа как това се случва с децата му?!

  "Да, България"
 6. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Автора, наистина ли мисли, че Европа трябва сама да си строши предварително кораба (за да е готова да приеме МИЛИОНИ азиатци и африканци), за да направи от дъските му сал, та да може да побере колкото се може повече?
  И, защо да го прави при положение, че тия които ще се качват на сала, са "човекоядците"(ерго-ислямисти).
  За тях свещенна цел, не е да доплува сала до Америка, а до Мека!
  Където, всички дружно ще живеят в шериата....е, ще живеят, тия приели исляма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  И най-важното за нас – какъв бежански поток би имало към България при евентуална война на Турция с кюрдите?"Ами то въобще има ли някой който може да даде някакъв смислен отговор по въпроса на този или следващ бежански поток.Това което трябваше да стане,стана-затвориха се границите.Сега тези бежанци които бягат от война ще бъдат регистрирани,всичко каквото трябва,пръстови отпечатъци,които не искат,обратно.

 8. 9 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тони Николов, а аз виждам нещата малко по-други! Салът Европа е претоварен, а ти предлагаш да вземем и гладни канибали на сала!

 9. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Светът на хората /включително и тези от САЩ/ е нехомогенен . През т.н. "бежански проблем", днес наблюдаваме мащабен опит за инженерия над социалната ентропия в глобалното ...
  Метафората на автора е твърде бедна, за да обясни явлението ...

 10. 11 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Нима телените мрежи, а и минните заграждения спряха през годините решилите да избягат от блока на реалния социализъм?"

  - как не те беше срам и грях да напишеш това? Да, спряха ги, разбира се. Хората си отидоха от този свят с неизпълнена мечта.
  Малцината, които успяха да преминат, бяха настанявани в лагери за бежанци.

 11. 12 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Гневно

  "...И ако не се вземат мерки...утре или вдругиден...по автомагистрала "Тракия" или "Люлин", по жп линиите ще тръгнат хора, устремени към спасението си, както те го разбират. Като ще носят на ръце децата си..."

  Айде и този "автор" се изказа...
  Не прпоумявам, защо подобните, нему всячески се стараят да ни вменят дългът да приемем хилядите "дезертирали мъже", прикриващи се зад няколко ревящи деца, чиито майки са били принудени да ги грабнат в ръце и пряко волята си да ги понесат по един, толкова рискован път към ...какво...???
  Само не ми казвайте, щастие, щото аз щастието го разбирам по различен начин...!!!

  Форумът е в будна кома...
 12. 13 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 781 Любопитно

  Боза.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 13. 14 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На вниманието на аФтора -
  Колкото повече пътници приемаш на сала, толкова повече ще идват- аксиома!, което означава , че неизбежно ще дойде моментът когато трябва да ги спреш, независимо с какви средства. Не ги ли спреш, потъват всички вкупом! Това ли искат собствениците на сала?- едва ли.
  Така че хайде да мислим в посока на жизненоважния въпрос- как да спасим сала, а не всичките мераклии да се качат на него.

 14. 15 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Много поучителен пример. Ако Европа е салът в бурното море, /нали това иска да каже авторът/ , а морето е околоевропейският свят барабар с Турция и Русия, обхванат от бури, той предлага да се изхвърлят бедните и слабите /източноевропейците/ за да се натовари на сала де що се види морска гадина, октоподи , риби акули и кашалоти. За да се гарантира потъването.

 15. 16 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#12:"Ghost"] "дезертирали мъже", прикриващи се зад няколко ревящи деца, чиито майки са били принудени да ги грабнат в ръце[/quote]
  Това е отдавна изпитан метод за натиск и пробив към начертаната цел- напред жените и децата, отзад "смелите мъже".
  Всяка майка би предпочела да остане в турските лагери, където има сигурни храна, подслон и елементарни удобства за хигиена. Нямам представа какви са тия "майки" грабнали пеленачета и тръгнали по дългите пътища към обетованата земя. Това е пълен абсурд- ПЪЛЕН! И всеки, който е гледал дете , знае за какво говоря.

 16. 17 Профил на Една българка
  Една българка
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Кой каквото ще да ми разправя, това си е мюсюлманско нашествие в Европа. Защо не отиват в страни на едноверци? Защо Европа? Някой вярва ли, че тия количества хора наистина могат да се интегрират? Що не погледнете турците в Германия и мароканците във Франция? А за Холандия какво съм чела....Единственото разумно нещо, което съм прочела до тук, е да се намесят Европа и САЩ в Азия и да променят там нещата.И още нещо - какво мисли по въпроса КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА? Какво е казал Папата - не знам да си е отварял устата....

 17. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3160 Гневно

  Тонито и той даде своя принос в подкрепа на нашествениците и то с този пример който трябва да води до точно обратните изводи. Както и да разпределяте пасажерите върху един сал той може да носи определено число хора и когато се надхвърли салът потъва и всички отиват на дъното. Това ли препоръчва на европейската цивилизация?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Катастрофата не е въпрос на наше желание. Нито войната в Близкия Изток.

  Можем да говорим дълго и да спорим за причините. "


  Що така , др. Николов?
  Да не говорим за причините, докато в други случаи охотно и патетично ни убеждавате, че не трябва да се забравя историята , и всички требе да помним.

  А не трябва ли и да не забравяме българската мъдрост - който е надробил попарата, той да я сърба..

 19. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много точно сравнение на Тони Николов между Салът на Медуза и Салът на ЕС.Лошото е,че дисбалансът е нарушен вече.Само Европа не може да се справи.Нека Русия и САЩ се разберат,разбира се заедно с ЕС и ООН,защото процесът е необратим и часовникът отброява обратно.
  Лично аз мисля,че процесът е необратим.

  Tony
 20. 21 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С цялото ми уважение, не сте прав г-н Николов !
  Европа не е салът на Медуза ! Тея спокойно можеха да си стоят в Саудитска арабия, Турция, Ливан, Египет, а не ходят до Швеция. Това е нашествие с цел асимилация ! на 1 милион от тия се падат по-малко от 10 хиляди истински бежанци и то не се знае и те дали са такива. Щото и на мен да ми кажат кво стоиш тука да те вкарат във войската на Асад, я иди в Германия ще ти дадат помощи, ще си правиш квото си искаш и аз ще викам оо ма що да оставам в България и Унгария - тия мизерни страни.
  Тия дето тепърва мислят да дойдат да им е ясно, че не ги искаме, защото войни имаше и в Афганистан и Ирак няколко пъти, но бежанците от тия страни са десетки пъти по-малко от сега. И дори да допуснем че приемем всичките 20 милиона сирийци, утре като тръгнат 200 милиона нигерийци ще те питам кво ще правиш.
  И не ни пробутвай, че видиш ли всички трезво мислещи са еквиваленти на подлогата Сидеров и изкуфелия Льо Пен !

 21. 22 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#19] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Стига си опявал бе? Ясно е като две е и две четири. Комбинацията между ислямска религия, традиции и светоусешане, и от друга страна , комунистическо-левичарска идеология създаде демоните на арабските диктатори , а след тяхното пропадане , хаоса на средновековието. Активно поддържан от любимия ти сатрап Путин , разбира се.

 22. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  Салът вече потъва ,а ние се чудим още колко да качим на него? Просто аналогията е грешна. Някой правил ли е проучване колко са бежанците и колко другите ,които искат само Германия?

 23. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#17:"Една българка"]Какво е казал Папата - не знам да си е отварял устата....[/quote]

  Аржентинското комуне се изказва само когато трябва да плюе по паството си заради неравенството в доходите и промените в климата. Неговата адженда е друга - не добруването на хората.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  "Колко хора би могъл да приюти този сал, без да избухнат размирици на борда или да се преобърне? Тоест, без да се промени из основи европейският ред?" - и на база на какво въобще Европа е длъжна да приема хора от къде ли не? Понеже те не могат да си уредят държавите и живеят зле там дай ние да плащаме. Нали преди 50 години ореваха орталъка за освобождаване от колониализма - е сега са свободни. Ама нещо много бързо се наиграха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 26 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#12:"Ghost"]... прикриващи се зад няколко ревящи деца, чиито майки са били принудени да ги грабнат в ръце и пряко волята си да ги понесат по един, толкова рискован път към ...какво...??? [/quote]

  Алтернативата за тези майки е да гледат как децата им вегетират в лагери насред пустинята, чакащи поредната пратка помощи.
  За разлика от българския, някои други етноси не са толкова овчедушни.

  "Да, България"
 26. 27 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредния интелектуалец с кухи аргументи, като почнат да им хвърчат куршуми над главите докато катерят оградата ще видим дали няма да размислят. Писна ми от такива зареяни в принципи и интелектуални тегоби герои, които не са в състояние да предложат никакви реални решение, за сметка на безмислени лозунги прокламации и "универсални" принципи и права.

 27. 28 Профил на Ironside
  Ironside
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Има доста ирационални страхове около бежанците.
  Първо, ако ЕС приеме САМО сирийци и ги приеме всички, то популацията на мюсюлмани в Европа ще се увеличи само малко - от 4% на 5%.
  Второ - много хора се страхуват, че мюсюлманите ще "превземат" Европа, защото раждаемостта при тях е доста по-голяма. Проучванията показват, че това е само в началото, и с напредъка на интеграцията и повишаването стандарта на живот, както и образованието, тази тенденция намалява и дори се изравнява с раздаемостта на местното население. Освен това нивото на раждаемост в Сирия намалява още преди войната, а доста от бежанците имат задоволително ниво на образование. Има и други твърдения, които лесно могат да бъдат опровергани с факти, но... на кой му пука за фактите!

 28. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Каквото и да се каже,както и да се каже,ако тази вълна продължи в същите размери,за Европа има реална опасност.Повечето от тези хора,без документи,без да знаем целта им ,от къде и за какво идват ,остават реална заплаха.И това няма нищо общо със състраданието.

 29. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#22] от "zegi":

  Може да е ясно за некои обикновени хора. И уважавам тяхното мнение - те имат право на такова.
  Но по - разсъдливите могат и да имат друго мнение.

  Мъдреците са казали:
  Умния се съмнява, другите - вярват...

  С уважение

 30. 31 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#28:"Ironside"]Има доста ирационални страхове около бежанците. [/quote]

  И на мен ми се струва, че форумите на дневник са обхванати от някаква масова психоза. Най-веороятно повечето съфорумци разчитат предимно на български информационни източници, а те са много бедни на фактология. Или дават само повърхностни факти без задълбочен анализ (пример разликата в законодателството на Германия и Швеция с останалите ЕС страни и т.н.).

  "Да, България"
 31. 32 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 644 Весело

  [quote#30:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Мъдреците са казали:
  Умния се съмнява, другите - вярват... [/quote]
  [quote#19:"ПРОРОК ИЛИЯ"]който е надробил попарата, той да я сърба..[/quote]
  Кат те гледам си от верващите. Че Роналд Рейгън е надробил попарата в Тутраканската селищна система.

 32. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  До коментар [#1] от "stokn":

  Покажи ми една стена, дето да е спряла мераклиите да минат оттатък. Дори китайската стена не е спасила китайците. Ако ти е далече, си спомни за Османската империя, с яката армия и якото помохамеданчване, как накрая се е сринала. Дори у нас, кльона не успя да спре хората и днес имаме 2 милиона зад граница.
  Стените помагат само срещу животни, и то временно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 34 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От 67 години Израел се бори да не бъде изхвърлена в морето! Сега Европа трябва да реши ще замени ли Израел!

 34. 35 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Авторът на това писание да уточни 400,500-на ЕС,или 700млн с Русия, жители има Европа,защото,като казва "Европа" може да приеме всички 20 млн от Сирия,уобно забравя,че в тях има не малка група мюсюлмани,будисти и други,които са отдавна жители на този континент.А в неконтролируемия поток от желаещи да се качат на удобната част на "сала" ,повечето мюсюлмани,то за часове-наведнъж,и на който не му се вижда многомилионния край,застрашава европейските жители от тяхната идентичност,когато ЕС ще се покрие с джамии,от които няма да можем да видим църквите и ще жведаме демонстрация на нрави,характерни за шериата-толкова далеч от европейските ценности.Ако 120-те хиляди се настанят в ЕС,потоците от бедни и прогонени от размирици в страните си,каквито има от векове,няма да спре.Тогава салът ще потъне понесен от прекалена доза хуманност,"поучена от събитията",които авторът изброи.Защото ЕС ще трябва непрекъснато да заделя милиарди за трудната интеграция на хора,които имат твърде различна култура и традиции от европейците/Германия вече обяви първите25млд/,вместо да се развива икономически.Хора,преграждащи пътя и скачащи по колите ще се увеличават,поради неонговорната политика на тези,които ги канят любезно,без да се замислят за последствията,отразяащи се обикновенно на по-бедните страни в ЕС и поради широко отворените врати на някои държави,които по-бавно загряват,за какво става въпрос.След като отрезвеят,те затягат контрола,с което тълпата се озверява,пуска напред малолетниците с камъните,след това мъжете з апо-тежките атаки и накрая жените с плачещите деца,за пред камерите...познат сценарий от барутените полета на Близкия изток.На тези хора може да се помогне бизо до страните на конфликта,като се изградят,ако трябва и нови градове/Китай построи такъв,който стои празен в една арабска страна/,където те да са сигурни и могат да живеят бизо до своите братя по религия и култура,дори да работят,ако им се създадат условия.Рискованите пътешествия до "сала на Европа"и то до по-удобната му част,не бива да се поощряват от новоизлюпени хуманисти,само за да се демонстрират ценности и правила,които вече видяхме, ЕС нарушава.ЕС трябва да се погрижи за себе си и огромните си проблеми вътре в съюза,които чакат решение,като задели финансови средства и подпомогне нуждаещите се в Близкия изток и Азия.

 35. 36 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#28:"Ironside"] и с напредъка на интеграцията и повишаването стандарта на живот,[/quote]

  !!!???
  К'во ?
  Дай примери. Де са се интегрирали. Щот Меркел и Камерън са на друго мнение.

 36. 37 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "gost22":

  Стените на Израел и Унгария!

 37. 38 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ...в новоизградените им градове,мюсюлманите трябва да се научат да живеят рационално-демократичен ред и планиране на броя на децата в семействата им.Да харчат толкова,колкото могат да произведат.

 38. 39 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички ли в портал"Култура" са платени да пишат такива статии?

 39. 40 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Европа би могла да приема ограничен брой бежанци/емигранти. Всяка икономика, включително тази на ЕС е с ограничен капацитет. Надхвърлянето на бройката пришълци би довела до унищожаването на икономиката на Европа. Да не говорим, че в пределите на Стария континент със сигурност навлизат джихадисти, които в даден момент по всяка вероятност ще стартират терористични актове.

  Смятам, че САЩ биха могли да поемат поне същата бройка бежанци от БИ, която Европа посреща. Същото важи за СА, Йордания, Ирак и други държави. Не е редно целия поток да се насочва към Стария континент. В противен случай възниква логичния въпрос "само европейците ли са хуманисти"?

  Още нещо, нека международната общност проведе авторитетно разследване, за да установи кой предизвиква войните в БИ, кой финансира терористите, кой ги въоръжава, кой ги обучава в специализирани лагери, кой изкупува на безценица продавания от ИДИЛ нефт.

  Нека виновника за войните в БИ поеме отговорност за проблемите, породени от появата на бежанци, съответно да осигури тяхното препитание. 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ...Старият континент е принуден да прибегне до спешни, в това число и до някои временни решения...
  Автора явно не разбира ,че този поток няма никога да спре ако няма ясни правила!
  В момента правилата не се спазват и незаконната и нелегална емиграция само се увеличава,вместо да намалява!

 42. 43 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "demos":

  Кой и къде ще се изградят тези градове

 43. 44 Профил на bwc35435107
  bwc35435107
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "errata":

  Г-це еррата - повечето форумци по тази точно тема разчитат на здравия си разум, способността обективно да преценяват фактите, житейския си опит и чувството си за самосъхранение (тяхното, на тяхното поколение и цивилизацията, към която принадлежат). Вие най-вероятно бихте предложили на човекоядците на сала да изядат собственото ви тяло и това на децата ви като апотеоз на състраданието ви спрямо положението на въпросните човекоядци. Е, аз не бих. А пък не се информирам само от български сайтове, живял съм навън и смея да твърдя, че имам добро образование. Чудно?!?

 44. 45 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И тези потоци от хора не ги спряха войските на Варшавския договор, които стреляха на месо.
  ЛЪЖА-автора се надява да няма читатели живели тогава или да си мълчат за да мине!Не мина!
  Никой не е стрелял на месо 1989г-промените бяха започнали и никой даже не си го е и помислял!

 45. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  [quote#0:"заглавието"]Салът на Европа[/quote]

  Все пак се предполага, че на сала на Европа трябва да има само европейци. Другите континенти си имат собствени салове.
  Тогава няма да има въпроси относно пренаселване, разпределение на благата, как да интегрираме варварите и т.н. Запада овладя демографията чрез модела на 2-те деца. Време е същото да направят и мюслите, а не да търсят нови територии за плячкосване и изхранване на многобройната си челяд.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 46. 47 Профил на gunyogunev2
  gunyogunev2
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тия не са мигранти! Тия СА ЗАВОЕВАТЕЛИ!

  Преди МНОГОООО време ХАН Тервел не ги е пуснал!
  Сега ние ли ще ги пуснем!?

 47. 48 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ....И ако не се вземат мерки (разпределение и пренасочване на потока), ако не се заделят достатъчно средства (на европейско равнище, но и от новия бюджет на страната) утре или вдругиден (въпрос на време е) по автомагистрала "Тракия" или "Люлин", по жп линиите ще тръгнат хора, устремени към спасението си, както те го разбират....
  Авторе чети новините-вчера публикуваха статия ,че от приетите в Република България никой не остава!
  Просто си заминават за Германия ,където ще получават тлъсти социални помощинай-вероятно много по-големи от твоя хонорар!

 48. 49 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Африка и БИ са едни от най-богатите региони в света. Проблемът е, че в тези региони изключително бързо пръкнаха страшно много милиардери, за сметка на обедняващото население, което тъне в нищета, мизерия. Несправедливото разпределение на благата в тези държави осигурява на европейците нови бежански върни в бъдеще.

  Затова световната общност трябва да преосмисли своята ценностна система и направи всичко възможно да ограничи безкрайното обогатяване на отделни индивиди за сметка на безкрайното обедняване на цели народи.

  ..................................................................................

  Дори Волен Сидеров и Магдалина Ташева, да не говорим за Марин льо Пен, за "истинските финландци" и още по-истинските фламандци не се ангажират публично с подобно твърдение. Никой, с изключение може би на съвсем маргинални групи от неонацисти в Европа.
  ----------------------------------------------------------------------

  Е това надхвърля всякакви граници по необективност на родната журналистика, насаждаща омраза срещу ръководството на една българска партия, зад която стоят стотици хиляди наши сънародници.

 49. 50 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ....И най-важното за нас – какъв бежански поток би имало към България при евентуална война на Турция с кюрдите?....
  Ако,ако,ако....
  В историята няма "АКО" за минали събития ,а бъдещите хората няма как да ги знаят!

  "34. И тъй, не се грижете за утре, защото утрешният ден сам ще се грижи за своето: доста е на всеки ден злобата му."
  Евангелие от Матея ,гл.6

 50. 51 Профил на bwc35435107
  bwc35435107
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Имам въпрос към всички, които смятат че проблемът лежи в липсата на състрадателност. Как смятате щяха да са настроени съответните източно европейски държави, в случай че бежанците бяха от Украйна? Някак си, просто някак си, ми се струва, че границите нямаше да бъдат затворени.

 51. 52 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  [quote#28:"Ironside"]Освен това нивото на раждаемост в Сирия намалява още преди войната, а доста от бежанците имат задоволително ниво на образование. Има и други твърдения, които лесно могат да бъдат опровергани с факти, но... на кой му пука за фактите! [/quote]

  Колко са образованите - Държавната агенция за бежанците казва следното: 28% нямат образование, 32% имат начално образование, 23% имат основно образование. При хората с по-високо образование разбивката изглежда така: 12% са завършили училище, а по около 2% от бежанците имат дипломи съответно от университет или от полувисше учебно заведение.

  Т.е това "доста" излиза, че са около 2-6%. Е ако това е доста за вас на мен ми се струва доста...малко.
  [quote#28:"Ironside"] раждаемостта при тях е доста по-голяма. Проучванията показват, че това е само в началото, и с напредъка на интеграцията и повишаването стандарта на живот, както и образованието, тази тенденция намалява и дори се изравнява с раздаемостта на местното население. [/quote]

  с напредъка на интеграцията казвате - а ако не искат да се интегрират? турците в германия според вас интегрирани ли са? бил съм в турски квартали и в берлин и във франкфурт - може да живеят спокойно и тн.но не бих казал че са интегрирани. фактите относно демографската динамика в европа говори сама за себе си - Германия - обетованата земя за имигрантите е на предпоследно място в европейския съюз по раждаемост (8.3 %)- т.е германецът не ражда и в същото време е над средното ниво на смъртност в европа (т.е висока). Освен това 75% от всички чужденци в ЕС се насочват и живеят в германия - според статистиката това са близо 10% от населението на страната. Е като имаме предвид, че германия е икономическия двигател на ЕС излиза, че този двигател в една по дълга експозиция ще започне да се задъхва от към човешки ресурс (населението измира, а раждаемостта не може да компенсира), но ако си мислите, че вкарването на допълнителни чужденци там с висока (първоначално според вас) раждаемост ще им е от полза не бих се съгласил. И до момента социалната политика на германското правителство с безбройните си и прекалено щедри програми за съдействие (Харц 4 например) и др. дразни германците то не ми се мисли когато на врата им увиснат още няколко милиона (тази година 800 хил, другата?, по-другата? а от африка вече строят саловете а там не са 20 млн - там са 200-500 млн бъдещи туристи) какво ще се случи там чисто политически. Ще издържи ли съюзът който очевидно съдейки по настоящите събития и политическа адекватност много повече икономически отколкото политически! Моята прогноза - не ако запази подобно поведение.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "errata":

  Странен коментар за човек използващ думите на цар Леонид от битката при Термопили за подпис!

 54. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  [quote#37:"Peter Stoychev"]Стените на Израел и Унгария!
  [/quote]
  И въпреки стената, в Израел си махнаха кошчетата за боклук по улиците (или слагат взривоустойчиви) зад стената... Та както написах, стените не действат адекватно срещу мотивирани хора. Трябва нещо зад стената да прецака мотива за прескачането И.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Точно такива, като автора, искат на Европейския сал на медуза да допуснат да се качат толкова неевропейци, че всички, заедно с претоврения сал да отидат на дъното на ислямския океан.

  Наистина ли има образовани журналисти и политици, които вярват на лъжите си, които ни разправят? Или нас ни мислят за пълни тъпаци, та ни облъчват така нагло и толсова интензивно с такива непроходими глупости?

 56. 57 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-рационалното решение е омиротворяване на региона и дългсрочно присъствие на сили на ООН...Богатите арабски държави биха могли поне отчасти да финансират военната намеса както и последващото възтановяване на Ирак и Сирия. Най-важното е до момента, в който това се случи да не допуснем да озвереем и така да загубим точно онези ценности заради, които се гордеем, че сме Европейци.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 57. 58 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#52] от "bludniq_sin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

 58. 59 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#55:"gost22"]Трябва нещо зад стената да прецака мотива за прескачането И.[/quote]

  Нужна е адекватна политика от страна на ЕС, т.е. е всяка държава да прецени колко пришълци може да приеме. Ако Германия е казала, че може да посрещне 800 000, нека изпълни обещанието. Да не забравяме, че Германия е най-мощната икономика в Европа, винаги има нужда от допълнителна работна сила, включително неквалифицирана.

  За разлика от Германия у нас безработицата е 10%, че и отгоре. Няма изгледи скоро да бъдат открити нови работни места. Мисля, че 15-20 000 сирийци е пределът на възможностите на нашата страна.

  Другото нещо, което Европа е длъжна да преосмисли е нейната роля в световната политика. Не може Европа да се остави да е послушничка, колонизирана от "големия брат", постоянно да чака нарежданията на Вашингтон. Нека покаже повечко характер, нека преследва своите цели, които понякога се различават от тези на САЩ.

  Цивилизована Европа трябва да направи всичко възможно войните в БИ да бъдат прекратени в най-кратки срокове, съответно бежанският поток минимизиран. Сигурен съм, има начини това да се направи, въпросът е има ли желание. 59. 60 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 704 Гневно

  "3. Очаквате ли днес някой да спре мигрантските потоци от Близкия Изток с картечници?

  Наистина ли си го мислите? Представяте ли си го в рамките на днешния свят, с днешното международно законодателство, по силата на което обединена Европа е това общество, което е.

  :Д Брат какво международно законодателство? Къде беше международното право когато САЩ нападнаха Ирак през 2003 г., къде беше международното право, когато НАТО бомбардираха Сърбия през 1999 г. С картечници не знам, но може би трябва да опитаме. Щом една стена намалява притока с 25 пъти като случая с Унгария с картечници ще е бая повече. И да срещу онези озверели животни, които наблюдавах на Сръбско-Унгарската граница трябва и картечници, за да не чета как въпросните животни изнасилват жени и деца в приютите за бежанци (Gießen) в Германия или момичета от местното население или как сбърканите германци съветват по-малдите момичета да се покривали, за да не дразнели въпросните зверове. Картечница им е малко. Това не са хора, а животни, видя се и от хотела, в който бяха настанени в Хърватска.

  А за соца, да, стената и границата спираха бая хора. Защо не изнесете данни, защо ГДР построи Берлинската стена (13 август 1961 г.), защото германците масово хващаха метрото от Източен Берлин и завършваха в Западен, откъдето и не се връщаха. Германската комунистическа партия беше алармирана, че ако това продължи населенеито на Източната част пък и на ГДР ще намалее значително през следващите години. Така че стени, картечници и минни полета, ако трябва. Но най-напред трябва да се ликвидират изродите от ИДИЛ, за да могат тези хора да се приберат в това, което е останало от страната им. Но аз гарантирам, че тогава сред тях ще настане такъв вой. Те не искат в Сирия, те искат там където по цял ден се мотаят, а Ханс плаща сметката, пък, ако може и през това време, докато Ханс е на работа да се уреди нещо с жена още по-добре.

 60. 61 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 704 Неутрално

  А и къде е международното право, когато Русия го нарушава, а да на мястото си, нали то е с двойни стандарти. Не, че одобрявам руската агресия срещу Украйна, но американската не ми е по-симпатична.

 61. 62 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Според мен Европа първо трябва да заяви, че може да приеме само Х на брой пришълци, а второ да заяви, че го прави временно и след отпадане на причините за идването им в Европа ще ги върне по родните им места. Това би допринесло до голяма степен за успокояване на ситуацията

 62. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#6:"errata"]В Унгария законодателството го задължава да работи едиснтвено в бежански лагер[/quote]

  Ами, идеята на тези лагери е, нуждаещите се от помощ да има къде да се подслонят, когато положението в държавите им се оправи дотолкова, че да могат да се върнат обратно. Затова и работата е в самия лагер, да работят за собствените си нужди и след някоя и друга година да се приберат в държавата си.
  Та, ако някой не е съгласен с това, а иска друга държава, с други условия, то значи той няма намерение да се връща обратно. А поне 90% от сега прииждащите, не идват с цел да се приберат след време, а да се устроят. Гледах репортаж с трима млади мъже, които отиваха към Германия, та директно си казаха, че като пристигнат и се устроят, ще приберат семействата си - жени, деца, братя, сестри, майки и бащи при тях. Та, дори и тези тримата да успеят да си намерят работа, мислиш ли, че с една заплата ще могат да издържат цялата рода, като пристигне един ден?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 64 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пак стигаме до основното - тези хора НЕ са бежанци, тези хора СА мигранти. Бежанеца се вдига от района на военни действия и нещастие и се локира в най-близката страна, в която няма военни действия и в която хората са близки като език, манталитет, религия, мироглед.

  Което, уви не е случая със сегашните миграционни потоци. Тези хора не само, че не се установяват в страни, съседни на Сирия, а тръгват с ясната идея да идат в Европа. И то не просто в Европа, а в ЕС. И то не просто в ЕС, а в страните с най - висок стандарт - Германия, Австрия, Норвегия, Швеция и т.н. Малко избирателно бежанско поведение, а?

  Защо използват Средиземноморските държави и тези от бившия Варшавски договор само за транзит? Тука война няма, настаняват ги под покрив, хранят ги, лекари им осигуряват, дрехи им дават и т.н. Еми много просто - защото те не са в Европа само докато свърши конфликта. Те са тук, за да останат...завинаги. И от тази гледна точка не искат да се установят в държавите от Източния блок и Средиземноморието, а в тези, в които има перспектива, дългосрочна перспектива.

  Другото обидно в цялата ситуация е разликата в това как посрещнаха българи, румънци, поляци, чехи и т.н. когато решиха да тръгнат по Европа за да работят - каквото право имат като граждани на ЕС и как посрещат сега тълпа от мюсюлмански мигранти. Нали така? @Дневник? @Тони?

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 64. 65 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#3:"Чавдар Михов"]Башар Асад с вдичките му недостатъци все още е единствената алтернатива на ИД в Сирия и ако не му помагаме, нека поне не му пречим да възстанови стабилността в страната. Докато не е станало прекалено късно. [/quote]

  Велика заблуда! Башар отдавна е пътник. Проблемите и разделението в Сирия са много големи. Основно се бори както и татко му със собствения си народ - до последния сириец! ИД само се възползваха от ситуацията . Нитто човешки нитто материални нито военни ресурси има за да съхрани , а още порвече да възстанови контрол над страната. Путлеровата авантюра с пряката му намеса има за цел да съхрани поне 20% процента от отаналата под контрол територия и то в основно алавитската област на Латакия. Самите алавити също бягат и не искат да умират за сатрапа си. Да не говорим за основната маса сунити и християните. Путлер съвсем не от лична любов към садатчо си вре носа а за да е прави на мъж и да задържи под свой контрол база за флота си евентуално летище. Освен това имитирайки че уж помага в борба с/у ИД се надява да се спазари за отстъпки с Запада(т.е. да накарат Украйна да легне под него и да преглътнат анексията на Крим). Ясно е че последното няма как да стане. Освен това е доста вероятно в Сирия да си опари задника от много страни по зле отколкото СССЕрето в Афганистан на времето със всички, както тогава призтичащи последствия както вътре в русия така и в глобален мащаб.

 65. 66 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Имам рационализаторско предложение. Да се проведе открит референдум, кой е ЗА и кой е ПРОТИВ нашествениците. След което всички вече влезли и влизащи у нас нашественици да бъдат на разноските на тези, които са гласували за това, да ги прибираме у нас, и на техните наследници. Не само сега, но и впоследствие, чак до последния жив от третото поколение на сегашните нашественици..

  Така де, който дава идеята, нека да си я осъществи, но за своя, а не за наша сметка.
  До коментар [#39] от "rurade":

 66. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#16:"marsena"]Нямам представа какви са тия "майки" грабнали пеленачета и тръгнали по дългите пътища към обетованата земя. [/quote]

  Все по-често се появяват съобщения (засега основно в неполиткоректни медии, другите явно не смеят) за изоставени деца на "бежанци" навсякъде из Европа. Все повече се налага мнението, че тези деца не са на бежанците, които се представят за техни родители, а са взети да се използват за предизвикване на съжаление у европейците. Затова и натрапниците отказват регистрация по пътя, щото официално ще бъде записано, че пътуват с деца и после няма да могат да се отърват от тях, докато сега могат да ги захвърлят, щом стигнат до страната, в която са решили, основно Германия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "rurade": "Всички ли в портал"Култура" са платени да пишат такива статии?"

  Защо се учудваш? Такава им е професията, такива са и служебните им задължения! 68. 69 Профил на it
  it
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Първо, илюстративната снимка е достатъчно красноречива - 100% млади мъже, нито едно дете, жена или старец. Второ, преди седмица Виктор Орбан го каза много точно: "Не става въпрос за 10 000, 100 000 или 500 000 мигранти. Това е само началото, ще дойдат милиони"!

 69. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  [quote#59:"faraon"]Нужна е адекватна политика от страна на ЕС, т.е. е всяка държава да прецени колко пришълци може да приеме. [/quote]
  Всяка държава, трябва да прецени кои бежанци трябва да върне в изходна позиция в бежанските лагери в Турция, или направо в Сирия, още при първото примирие. Със сигурност, изведнъж ще настане мир, ред и спокойствие в ЕС.
  Стараха идва не от бежанците като хора, а от различния им манталитет и най-вече от недоверието на европейците в собствената им правораздавателна система.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 71 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много песимистична статия.Ако аз бих бил колумнист или журналист който се вълнува от проблема с мигрантите,и ако евентуално бих искал да използвам подобна аллегория(allegoria)
  ne бих "използвал"" Le Radeau de la Méduse" на Т. Géricault' а "Запорожцы пишут письмо Турецкому Султану".Идеите на казаците от в Картината на Репин (от тук нататък)много по точно би паснала за сегашната ситуация с мигрантите отколкото ситуацията на салът на Медуза.Так и трябва да се отговори на експанзията-както са отговорили храбрите украински казаци.

 71. 72 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Ето как Китай с лекота може,да реши проблемът с пренаселеноста си.Ръководителите на страната,да прочетат т.2 от анализа и си напраят извод-там пише,"няма стена,която може ,да спре хиляди мигранти"Значи,спокойно могат,да изпратят едно 5-6 милионно стадо на първо време..

 72. 73 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Проблемът на нашите т.нар. десни интелектуалци, които, повечето, се определят и като християни - включително и Тони Николов, за когото мисля, че е напълно искрен в това, което е написал, е, че понеже са малко и от доста време не са достигали до властта, освен ако не им подхвърлят нещо като залъгалка (пример - положението на Реформатоския блок и особено на ДСБ) са се фанатизирали и за тях всичко, което идва от Запада, е хубаво, а всичко, което прави Путин, а също и Орбан, е лошо. Въпросните хора би трябвало да се замислят какво е положението на християните в Сирия, където единствената им надежда за физическо оцеляване е правителството на Асад; така, както относителен мир между религиозните общности в Египет имаше, преди Мубарак да бъде свален от власт. Тези общества не се се развили достатъчно, за да станат демократични, още по-малко населението може да се интегрира в Европа, особено когато Европа им играе по свирката и ги оставя да живеят по свои закони, които с в противоречие не само с т.нар. европейски ценности, но и с всякакво нормално законодателство. по дяволите, трябва ли да се случи нещо с някой близък на НПО лелка или на политкоректен журналист, за да се усетят най-сетне тези хора! Те сякаш живеят на друга планета и изобщо не виждат какво става!

 73. 74 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Тъй като си имам и по-интерсно занимание ще се задоволя със следния коментар относно статията:
  Г-н Николов очевидно иска да блесне с историческия пример който използва, но тактично пропуска да спомене безкрайната редица от исторически примери какво се случва с едно общество, което допусне големи количество от много различни и по-бързо размножаващи се групи в него. Примери: Византийската империя и славяните през 5 век, сърбите и албанците през 20 век, цяла Африка (на всеки препоръчвам да се поинтересува за историята на африканските народности), Америка (след Колумб), Азия (примернио Индия след идването на Исляма и по-късно след идването на моголите), Тайван (кое е било доминантното население преди 500 години), Япония/Хокайдо (айну), Австралия, Нова Зеландия, Хавайте (те са отличен пример).

  Резултатът на подобно допускане е безкрайни конфликти кулминиращи в етнически геноцид на някакъв етап. Историята е доказала, че или се противопоставяш или изчезваш. Това между другото е и биологичен закон.
  Аз не искам да оставям това в наследство на децата ми.

 74. 75 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Между другото, аз ли нещо пропускам или само Кунева от РБ се е изказала за "бежанците", а другите са се покрили. Радан Кънев няма ли да изкаже позиция? Аз досега гласувах за тях, но вече са съвсем неадекватни, Кунева става все по-нагла (за какво изобщо я взеха и осъзнават ли колко гласове изгубиха с този си ход?) и все повече си личи не само слабостта на тази коалиция, но и некомпетентността и безгръбначието на лидерите на отделните партии!

 75. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Любопитно

  Хм ...

  А защо не се сетихте за тези дълбокомъдрия за нашите цигани, за трайно безработните в западналите ни региони, за откъсването на децата от нормална среда, за пенсионерите ни?

  Лицемери!

 76. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Аз да напомня и факти, които много бързо се забравят заради криворазбраната политическа коректност: терористите, взривили автобуси в Лондон и тези, взривили влак в Испания преди няколко години бяха също такива "бежанци", потърсили и намерили убежище в съответните държави.
  Лондонските терористи са стрували на държавата около половин милион паунда, дадени като социални помощи.
  Такава е благодарността към държавите, които са ги приютили.

 77. 78 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Нека да отделим емоционалното от рационалното- тази статия остава само до емоцията.

  Като видя снимки на плачещи деца и хора- ами и аз реввам.

  Обаче. Няма- просто няма- начин Европа да поеме къде що има бедни, гладни и нещастни хора. Може ли, да кажем, да дойдат народите от Иран, Ирак, Авганистан, Еритреа, Сиера Леон, Сирия, Палестина, Мали, Етиопия, Бенин, Уганда и Либия? Ако не може, не е ли редно мигрантите (защото аз въобще не съм против миграцията) да минават по процедурата, да спазват правилата и да се приемат предимно тези, които има с какво да допринесат към обществото, където искат да се местят?

 78. 79 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Борбата на сала на "Медуза" е за място в центъра и за това "групата на силните" да задържи провизиите"

  Извинете за отклонението, но това ми припомни още веднъж положението в България след 10-и ноември 1989.
  В центъра - БКП, ДС и да не забравяме АОНСУ.

 79. 80 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Хубави думи на автора - да вземе тогава 1-2 сириеца у дома си.

  Много е лесно да кажеш 20 милиона сирийци - ще ги приобщим.
  А останалите нации, които искат в ЕС?

  Това, което ме притеснява не е броят, а това че над 90% са мъже и това, че имаме огромни културни различия с тези хора и няма причина да жертваме начина си на живот, за да ги приобщаваме.
  Защото те няма да променят своя начин на живот...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 80. 81 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ултралибералистите стигнаха до там да си хвалят взаимно статиите. Явно оформящото се обществено мнение и последните новини и снимки по медиите ги извадиха от равновесие. Ако бяха положили половината труд да защитават интересите на пенсионерите ,безработните и бягащите млади хора .... но при липса на достоен материален интерес -толкова. От коментарите може да се съди ,че постигат успешно обратния ефект. Така че ,не им се сърдете - те всъщност косвено помагат на здравия разум.

 81. 82 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 524 Весело

  Пореден опит за литературно философстване с цел доктриниране на масите и прокарване утопи4ният диктат на Меркел и компания никакви медузи миграция на утопи4ните фантасмагории на левите илюминати в дясното пространство,това е господин авторе литературен "философе" което се слу4вапролетни революии (и без да са октомврийски)до демокрации не водят революциите си имат своят естествен ход:бунт ,хаос и анархия и подновена тирания !идеите за всемирната демокрация,всемирните 4овешки права и щастливото хомогенно всемирно общество са толкова абсурдни колкото онази идеи за щастливите селяни прегърнати със щастливите работници и запътени към щастливото бъдещетози социален експеримент да се предвижват такива огромни групи от хора и утопи4ният дилирум за интеграции,братство,всеобща любов ще има същият край като вси4ки утопи4ни експерименти

  Der Steppenwolf
 82. 83 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "stokn":

  Добре, че не продължи...

 83. 84 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "errata":

  То изобщо ако има как Унгария, а и много нашенци биха пратили бежанците направо в трудови лагери доживотно... Фашистки наклонности, какво да се прави. Човешката памет е къса.

 84. 85 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#82] от "La Loba Esteparia":

  От толкова усмивки сте забравила за правописа: дЕлириум, прИдвижват. Проблеми и с членуването. Най-важното, неясна мисъл. Опитайте отново, с по-малко патос.

 85. 86 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#64] от "TheJ0kerr":

  "Другото обидно в цялата ситуация е разликата в това как посрещнаха българи, румънци, поляци, чехи и т.н. когато решиха да тръгнат по Европа за да работят - каквото право имат като граждани на ЕС и как посрещат сега тълпа от мюсюлмански мигранти. Нали така?"

  Е какво ни обидиха нас, 2 млн. българи мигранти? Да не са ни били, да не са ни преследвали с кучета, да са ни пръскали със сълзотворен газ? Особено преди да станем част от ЕС.

 86. 87 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#80] от "kilgore":
  Ето това е основата на проблема: паническия страх от различния, от другия. Не се бойте, Вие си нямате представа колко сте различен от един финландец, например. Съжителството с различни от нас хора е реалност, която не може да се избегне. Но не става въпрос за налагане на единия или другия стил на живот. Различни култури и вероизповедания могат да съжителстват мурно и нормално, ако бъде победен този див първичен страх от непознатото. В Лондон живеят много индийци и пакистанци и не съм забелязала това да е някакъв проблем.

 87. 88 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#81] от "fvi03474382":

  Да Ви питам само, бягащите млади хора мигранти ли са?

 88. 89 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#85] от "st_kilda":

  моята неграмотност е позната на форумъти призната от мен самата -нямам идея от структура на изре4ението, нито от пълен 4лен и изоб6то от граматика и и е винаги се съмнявам къде е правилно в бг език да се сложат писането ми е базирано на фонети4ното познание на езика ако изоб6то мога да твърдя 4е го познава. хайде сега при толкова солидарност и толерантност нетърпимост и ирония към някой който се опитва да пи6е на езикът ви!???

  Der Steppenwolf
 89. 90 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#78] от "alicekapital":

  А тези, които няма с какво съществено да допринесат към обществото, какво ще ги правим? Може би мислите да ги обявим за низши хора и да ги предадем за вторични суровини? Като един чичко с мустак от Австрия преди години? Я се осъзнайте малко и мислете, преди да напишете поредния бисер.

 90. 91 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#89] от "La Loba Esteparia":

  Вие сте поет/еса! Как не познах! Превъплъщение на Маяковски!

 91. 92 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#91] от "st_kilda":

  не на Robinson Jeffers по- ми приляга от 6колата на John N Gray сам останалото от CV то ми го оставям на ва6ата фантазия

  Der Steppenwolf
 92. 93 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#90] от "st_kilda":

  Ако обичате не ми преписвайте ваши си измишлъотини. Всяка страна в Европа има правила, ред и процес, по който предценява дали да вземе мигранти извън Европа. Трябва да се спазва реда - толкова ли е сложно за разбиране?

 93. 94 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#74] от "johnniewalker":

  "Примери: Византийската империя и славяните през 5 век,"

  А още по- добре, Византийската империя и българите от 7 век...

 94. 95 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#93] от "alicekapital":

  Аз не прЕписвам никога! Това са изводите, които се налагат от писанията Ви. Аз пак питам какво предлагате да правим с тези, които нямат принос към обществото. Сигурно имате и начин за измерване на приноса. Това е бездруго ценен инструмент, който може да намери приложение и в Родината. Подозирам, че сред сънародниците ни също ще откриете хора с недостатъчен принос. Така може изобщо да вземете и с един масраф да очистите и нашето общество от навлеци.

 95. 96 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Абстрактните размишления са едно, здравият разум казва друго. По принцип уважавам много Тони Николов като автор и приемам част от тезата му, че на "сала ЕС" няма сговор и адекватна реакция на ситуацията. Но оттук нататък да се впускаме във философски спекулации за това дали Европа трябва да приеме всички плуващи наоколо мераклии, за да запази ценностите си, е безпредметно.
  Аз самата не съм против миграцията,идеята много култури да живеят под една политическа шапка и т.н. Нито пък смятам,че огромния брой и вероизповедание на имигрантите тази и последните години са основният проблем.Но това, което се случва в момента е един театър на безумието и неадекватността на европейските елити. Поставени са на карта както идеите за върховенство на закона, така и моралът на европейската цивилизация.
  Морално ли бе досега елитите, общо взето, нищо да не правят при случващото се в Сирия, защо не бе направено почти нищо за истинските бежанци в Ливан,Йордания,Турция? Морално ли е да прикриваш политическата си гузност с фалшиви обещания, които не можеш да изпълниш / Меркел / или за чийто последици не си помислил и за миг. Морално ли е да приемаш милиони, а дадеш статут само на част от тях и да оставиш останалите в ръцете на подземния свят и да се шляят из цяла Европа,докато лъжеш собствените си граждани,че депортираш всички,които не отговарят на условията?
  Можем да продължаваме в този дух безкрайно,но има ли смисъл.....
  П.п. ЕС не може да приюти всички гладни,бедни или нещастни хора на света,защото не е Царството Божие, а политически съюз на полуфедерилали се държави,чиято основна цел е благосъстоянието и добруването на собствените му граждани. И тъй като ЕС олицетворява и стремежа към идеята за справедлива и социална държавност, едва след или паралелно с цел 1, би могла да помага и на други политически ентитети и групи хора по света. Но защо това трябва да включва задължителното им заселване в Европа, остава загадка за мен...

  ThePirinEagle
 96. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Г-н Николов, историята със сла на "Медуза" се е случила преди 2 века, или по-точно преди 198г. И картината пресъздава един малко митологизиран момент, когато една млада жена, ядосана на мъжете, разкъсва дрехиге, показва хубавите си гърди, шашва мъжете,... и поема командването (истинска французойка), и спасява останалите живи.

 97. 98 Профил на Mora Prokaza
  Mora Prokaza
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Бе какви 700 милиона бе! Бежанците в Европа са по-малко от милион тази година. Явно расистите не могат да сметнат какъв процент е това и пълнят гащите от страх. При това съотношение да се говори за кризи, смяна на етнически и културен модел е толкова смешно, че чак е жалко.

 98. 99 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#98] от "Mora Prokaza":

  Голям +

 99. 100 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#95] от "st_kilda":

  Говорим за хора, които нямат право да се заселят в определена страна. И за това, че всяка страна има право да реши кой от тях да приеме. По свои си критерии- било Америка, Австралия или европейска страна. Не сте ли забелязала?

  И моля, ако ми намерите някоя правописна грешка, да не я мятате като контра-аргумент по темата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK