Свободата да не избереш страна – Руси Чанев на 70

Снимката е предоставена на "Дневник" <a href="https://www.facebook.com/PeopleOfSofiq?fref=ts" target="_blank">от People of Sofia .<br /><br /></a>

© People of Sofia

Снимката е предоставена на "Дневник" от People of Sofia .Има един вид актьори, които напълно са се слели с образа на героя, който са изиграли в киното или театъра. Когато се опитваме да си представим Капитан Петко Войвода, автоматично си го представяме като Васил Михайлов; когато се опитаме да си представим Захари Стоянов, автоматично си го представяме като Стоян Стоев и пр. В този случай актьорът е получил правото на един вид историческо битие.


Друг вид актьори са тези, чийто образ се побира в една единствена реплика на герой, който са изиграли. Стефан Данаилов не е Стефан Данаилов без "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" от "Дами канят" (1980 г.), както и Георги Русев не е Георги Русев без "Аз например може и да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам" от "Вилна зона" (1975 г.). И макар че автор и на двете реплики е Георги Мишев, те са станали запазена марка повече на героите, отколкото на сценариста. Тук актьорът е получил правото на един вид литературно битие.


Има обаче и трети вид актьори, които живеят в съзнанието ни не като исторически образ или крилата фраза, а някак метафизично. Това са онези, които са уловили с играта си някакъв национален, а в някои редки случаи дори и универсален тип на човешко поведение. Най-известният пример е образът на Бай Ганьо, пресъздаден от Георги Калоянчев във филма от 1991 г. Когато искаме да се надсмеем над себе си, показвайки какво полуцивилизовано нещо сме българите, винаги се сещаме най-напред за този образ. В него като че ли е въплътена самата идея на българското.
Руси Чанев, чиято 70-та годишнина честваме днес, несъмнено е от третия вид актьори – тези, които помним с националния или универсалния човешки тип, уловен в техните герои. Естествено, малцина могат да изброят всичките му над 50 роли в киното и театъра. Ако обаче искаме да видим какво представлява човекът, който по един кротък и естествен начин отказва да се отъждестви с господстващата идеология, можем веднага да посочим образите на Петела (във филма "Авантаж" от 1977 г.) или поп Алигорко (във "Време разделно" от 1988 г.). Тези


две роли на Руси Чанев имат сигурно място в социалния портрет не само на българина, но и на европееца


Първата роля на Руси Чанев е във филма "Понеделник сутрин" (1965 г.) на Ирина Акташева и Христо Писков. Героят му на име Велко е член на корабостроителна бригада (спечелваща си почетното звание "комунистическа"), привързан е към своя бригадир (изигран от Асен Кисимов), и когато последният се влюбва до уши в момиче (изиграно блестящо от Пепа Николова), което никак не се вписва в нормите на комунистическия морал, той единствен от бригадата не застава от страната на морала. Романтик, който си няма момиче, боксьор, който не се боксира, Велко вече носи в себе си зародиша на миролюбивия неконформист, който десет години по-късно ще се разгърне в образа на Петела.


Когато през 1977 г. филмът "Авантаж" на Георги Дюлгеров излиза по екраните, той е истинско събитие. В свят, в който всеки трябва да се определи или като заклет комунист, или като враг на партията и на народа,


Руси Чанев изиграва по великолепен начин образ, който не иска да се определи


Петела е ловък джебчия, симпатичен бродяга, ироник, блестящ имитатор, най-добрият бригадир, когато е между бригадирите, най-добрият пример за пионерите, когато е между пионерите, най-примерният затворник, когато е в затвора, накрая и беглец от затвора и страната – изобщо, всичко друго само не и определен. Човек живак, а не човек от стомана.


Следва Дилбер Танас в "Мера според мера" (1981 г.), отново на режисьора Георги Дюлгеров. Филмът е посветен на борбите за национално освобождение на Македония и по-специално на Илинденското въстание от 1903 г. В онези години темата е абсолютно табу и филмът отново изненадва с гледната си точка – тя не е тази на официалната партийна историография, Македония не е представена като плячка на великобългарските интереси, изобщо на историята не се гледа като на класова борба, а през една особена смесица от родолюбие и авантюризъм.


Тук Руси Чанев играе не толкова с образа, колкото с гласа си


Речта на Дилбер Танас (както и на почти всички герои във филма) е на струмишкия диалект, а не на книжовния български. Нещо повече, актьорът не реди думите, не ги чете, не ги декламира с очаквания патос, ами щастливо се носи по речта като музикант, който е налучкал хубава мелодия ("Га се пече леб, требе да ти си изпОти челОто и гЪзот" и пр.). Което и създава силното внушение на филма, че преди да бъде свобода на избор и движение в живота, свободата е да можеш да си излееш думите, без да бъдеш ограничаван. Претърпял провал в освобождението на Македония, Дилбер Танас поне може да говори свободно за нея.


Това е и иронията, която кара комунистическата цензора да спре филма. Макар и свободна, България не позволява на словото да се лее. За да съберат документален материал за филма си, Дюлгеров и Чанев трябва да получат достъп до Централния партиен архив. Не могат да снимат документите, не могат да ги изнасят, не могат да използват магнетофон – единственото позволено е тетрадка със специален формат, която накрая се връща осакатена. След много години Руси Чанев ще разкаже в едно от редките си интервюта, че е запомнил от онзи момент най-вече стотиците чекмедженца, в които са подредени и охранявани историите на хората. Абсурдисткият ужас на комунистическата държава – словото да не се движи, но да бъде поставено и пазено в чекмедженца!


След като през цялата си кариера е имал проблеми с цензурата


– "Понеделник сутрин", "Цар и генерал" (1966 г.) и "Мера според мера" са спрени, а "Авантаж", въпреки че донася Сребърна мечка на Г. Дюлгеров, не се разпространява, - през 1986 г. Руси Чанев ще участва във филм, който е поръчан от властта. За да се легитимира т.нар. Възродителен процес, в ЦК на БКП се взема решение за филмиране на суперпродукция по романа на Антон Дончев "Време разделно", пресъздаващ принудителното помохамеданчване на Родопите през XVII в. Ролята на поп Алигорко, който се опитва да спаси паството си от бедата, е поверена на Руси Чанев.


Повърхностен като идеология, спорен като историческа достоверност и бутафорен със самоцелните сцени на насилие, "Време разделно" е шедьовър в актьорската игра на Иван Кръстев като Манол, Йосиф Сърчаджиев като Караибрахим и Руси Чанев като поп Алигорко. Тримата образуват своеобразен триъгълник: Манол защитава християнската си вяра докрай, Караибрахим – тъкмо напротив, предава докрай всичко, което му е близко, а Алигорко се помества някъде между двамата, предпочитайки да не се определя крайно, отколкото да си загуби живота. Оцелява единствено героят на Руси Чанев.


Ролята във "Време разделно"


ще утвърди Руси Чанев не просто като добър актьор, но като актьор, който е успял да пресъздаде общ човешки тип


Като се почне с Велко, мине се през Петела, и се стигне до Алигорко, това е типът на човека, който не иска да вземе страна в конфликт, налагащ краен избор между "да" и "не", но предпочита да живее и да се носи неопределено. Този вид свобода е дълбоко свързан с това, което сме като българи – може би повече от идеята, въплътена в Бай Ганьо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  Жив и здрав, да е! "Мера според мера" и "Авантаж" за мен, са най-добрите му постижения!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 2. 2 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Честито!

  Браво и за статията да поприпомни някои от творбите. „Мера според мера“ си го спомням, че го гледах като дете и въобще не бях останал с впечатление за цензура или каквото и да било противоречие на доктрината.

  Може би е имало някаква промяна в официозната историография покрай 1300 годишнината на България. Много на мода бяха книгите на Мърша (ами не е Мерсия) Макдермот.

  @)----,--'--
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  Да е жив и здрав!
  Изключително талантлив и интелигентен актьор.

 5. 5 Профил на Heart of Lothian
  Heart of Lothian
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да бъде здрав, Руси Чанев, днес става на 70!

  vick.eu
 6. 6 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Руси Чанев е най-добрият български актьор, лично мнение.
  Да е жив и здрав!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 7. 7 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Любим актьор! Да е жив и здрав!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 8. 8 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Честит празник на Руси Чанев! Жив и здрав да е още дълги години!
  Довечера ще изгледам "Авантаж" в негова чест!
  Наздраве,Петел!

  Джордж Оруел-1984
 9. 9 Профил на x6
  x6
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "След като през цялата си кариера е имал проблеми с цензурата
  ..."Цар и генерал" (1966 г.) са спрени "

  Дежа вю.
  Сегашните лобисти на Путин, САЩ и ЕС, не дават на медиите една дума да кажат за Симеон Сакскобурготски, камо ли филм да направи някой.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Неутрално

  Талантлив актьор,който така ще си отиде
  непопулярен за широката публика.
  Далеч по-повърхностни артисти направиха
  кариера и име,несъразмерни на таланта си.
  Да е жив и здрав.
  Това е най-важното.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Неутрално

  [quote#9:"x6"]не дават на медиите една дума да кажат за Симеон Сакскобурготски, камо ли филм да направи някой. [/quote]
  Аз лично ще настоявам
  да се направи ФИЛМ
  ЗА ВСИЧКИ ДЕЛА,които този човечец
  Е ВОДИЛ, ВОДИ и ЩЕ ВОДИ
  СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
  Даже ЦЯЛ СЕРИАЛ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ

 12. 12 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Честит юбилей на Руси Чанев, да е жив и здрав.
  Един от най-любимите ми български актьори.
  "Мера според мера", телевизионната версия с "интервютата", е любимият ми български филм! Най-вече заради играта на Руси Чанев и участието на Григор Вачков в първата серия.
  В "Авантаж" също е велик.

 13. 13 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#6] от "Антони Де ла Реа":

  Споделям напълно!
  Да е жив и здрав! Авантаж беше голям филм, постижение в киното ни. И Мера според мера също

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 14. 14 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Честит юбилей!
  Само ще допълня, че сентенцията "Га се пече леб, требе да ти си изпОти челОто и гЪзот" е не по-малко запомняща се и даже съдържателна от цитираните реплики на Ст. Данаилов и Г. Русев.
  Жив и здрав!

 15. 15 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Моята любима сцена от "Мера според мера" може би е тази, в която Дилбер Танас го доведоха при ръководителите на революционната организация в София, в един ресторант. Той едва се беше докопал дотам, галден, окъсан. И той казва на Гоце Делчев:
  "Любезни бай Гоце, човеколюбецо. До гроб съм верен на тебе и на Македония! Ама аз умирам бе, братко! Нема леб! Нема огин!
  Въшките ке ме изедат...."
  И после, като поръчват на келнера Дилбер Танас се изцепва:
  "А яз сакам баклава, со повече сироп!"
  Ех...

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Жив и здрав да е Руси!

  И с още хубави роли да ни зарадва!

 17. 17 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#15] от "nick_wolf1":

  [quote#15:"nick_wolf1"]Моята любима сцена от "Мера според мера" [/quote]

  За мен подобна любима сцена е когато с Чернопеев и младотурците обявяват Хюриета и Дилбер превеждаше речта на Чернопеев на турски.
  Еее, Танасе, яс една дума да кажа, ти пет превеждаш...
  (или подобно, в този смисъл)

 18. 18 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Невероятен АКТЬОР....за мен най харизматчният и привлекателен
  бг-артист който съм имал удоволствие да гледам.............
  Да си Жив и Здрав...за много години

 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Честит юбилей! Да е жив и здрав,наистина голям български актьор!

 20. 20 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Вечна слава! Тотален колос. "Петела" е най-пълнокръвният персонаж в цялото ни кино въобще, а "Авантаж" е истински шедьовър. И като сте започнали с цитатите : "За да краднеш, бако, трябва дупце яко".

 21. 21 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 683 Неутрално

  С една дума - гениален!

 22. 22 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Много здраве и дълголетие за Руси Чанев!
  И аз свързвам името му с "Мера според мера"... Голям артист!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 23. 23 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Да е жив и здрав Руси Чанев още много години.
  Това е актьор от друго измерение.

  До коментар [#6] от "Антони Де ла Реа":
  Руси Чанев е най-добрият български актьор, лично мнение.

  Аз бих отишъл и по-далеч - това което той сътвори с Дилбер Танас в "Мера според мера" (на който е и съсценарист) е просто чудовищно като игра - аз специално нито Марлон Брандо, нито Лорънс Оливие признавам пред тази роля.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Заедно с Тодор Колев, Руси Чанев е актьор оставил най-дълбок отпечатък в съзнанието ми. Личности, които за разлика от вярно служилите на властта по онова време, остават най-верните показатели за качеството на българската киноиндустрия и драматургия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Уникален актьор! За мене в Мера според мера и Авантаж е незабравим!

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Гениален актьор. Желая още много забележителни роли на Майстора за да ни радва още дълго.
  Мера според мера е връх. Няма как да не се харесат образите му (и Танас, и Алигорко), далеч от всякакъв патос, истински, героични по свое му без да са герои...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 598 Весело

  Руси Чанев е специален актьор - тънкото в играта му е, че тя се налага, едва ли не и като лично постижение на самия зрител ...
  Дилбер Танас събра народната ни "статистика" и културните ни критерии за високо изкуство ...
  Честито, Бургаско момче !!! ...

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  А Гочев можеше и повечко да се постарае за тази статия вместо по дежурному да ни описва конфликта на артиста и репресивната система от онова време ( понякога си мисля, че има някакъв темплейт за подобни случаи, на който сменя заглавието и го пълни със съдържание според случая).

  И чудя се дали преднамерено е пропуснал една друга от страхотните му роли - поета бохем Кирил от "Илюзия" на Л. Стайков по сценарий на Константин Павлов щото някакси щеше да да му обърка еднопластовите политанализи.

 29. 29 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Да е жив и здрав Руси Чанев и ако още твори, желая му успех. Помня едно интервю от соца на Кеворкян с Вълчо Камарашев във всяка неделя. В типичния си арменски стил-и много правилно-Кеворк запита актьора как е толкова известен и обичан без да е звезда. И понеже бай Вълчо го погледна учудено, той му даде пример с останалите му колеги от Сатиричния-Калоянчев, Парцалев и останалите. Демек "нямаш главна роля, а хората те познават така добре." Руси Чанев, поне това което съм гледал, е същият тип, поддържащи роли на големите звезди. Вижте "Осъдени души", играе прекрасно, "Най-дългата нощ", също. В "Мера според мера" не съм го гледал.

 30. 30 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Велик актьор е Руси Чанев!

  Но знаете ли, че на същата дата 18 септ. 1945г. е родена и Катя Паскалева, един не по-малък великан на професията!

 31. 31 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Да си жив и здрав Руси! Обичаме те и те ценим, приятелю!

 32. 32 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  В "Мера според мера" е най-великото "израстване" на героя, а Руси Чанев е герой - велик артист.

  Коментиране на анализираното, вече...
 33. 33 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Всички по-горе изразени мнения и оценки за Руси Чанев /с изключение на коментари 3 и 9/, напълно съдържат всичко, което и аз чувствам и изпитвам към таланта и обаянието на този Голям актьор - наистина Страхотен !
  Честит юбилей !

 34. 34 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Жалко, че филмите които Руси Чанев и Георги Дюлгеров наравиха не попаднаха в десетката за най-добри български филми.

 35. 35 Профил на ZanzibarHero
  ZanzibarHero
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всички филми създадени с публични средства да се "качат" на сайта на Парламента...

  Да се започне с филмите на Руси Чанев!!

 36. 36 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Ми аз не виждам какво е направил Тодор Колев освен да препарира Петела и така в много роли, да кажем всичките му "култови".
  Хвана ме гнус - не знам как Чанев го и траел. Бездарие.

 37. 37 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 552 Неутрално
 38. 38 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#34:"canuck99"]Жалко, че филмите които Руси Чанев и Георги Дюлгеров наравиха не попаднаха в десетката за най-добри български филми. [/quote]
  Аз пък, в контеста на това, което е написано тук, и което споделям, по-скоро съм доволен, че не са в тази "десетка" ...
  Господ здраве да му дава !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 39. 39 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Голям артист, да е жив и здрав, че толкова много любими артисти си отидоха в последните години. За мен изпълнението на ролята му в "Авантаж" беше най-доброто в цялата му филмова кариера. Велик филм, с велик артист. Честит рожден ден!

 40. 40 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Голям актьор. Една от любимите ми роли на Чанев е във "Време разделно", където изгражда един страхотен образ.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 41. 41 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Антони Де ла Реа":

  Най-добрият български актьор!
  откакто е актьор
  няма равен

  Георги Гочев е направил прекрасен анализ

 42. 42 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "canuck99":

  да, ама май избраха време разделно за най-добър бълг.филм, не заради играта, а от криворазбран патриотизъм

 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Руси Чанев е най-великият български актьор. Ако някой се съмнява, да посочи по-велик.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Да е жив и здрав още дълги години

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на danielagrigorova
  danielagrigorova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля ви! Уважавано от мен издание и не само от мен, а допуска правописни грешки???... Къде са редакторите ви??? .......Цензурата е контрол върху словото и други форми на човешка изява. В повечето случаи, макар и не винаги, той се упражнява от държавни институции. Мотивът за прилагане на цензура най-често е подобряването или стабилизирането на обществото. Цензурата обикновено се отнася за публичното поведение, като формално се изразява в криминализиране на определени изяви. В по-общ смисъл като цензура се определя и неформалното изключване на определени идеи или форми на изразяване от масовите комуникации. Обектът на цензурата може да варира от определени думи до цели концепции. За една от най-негативните й форми се смята автоцензурата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK