За Кристо, известните българи по света и прабългарщината

Христо Явашев - Кристо

© Associated Press

Христо Явашев - Кристо1. Ще започна с едно стихотворение на световноизвестния сръбския поет Васко Попа в български превод:


Малката кутия


На малката кутия
й растат първите зъби
расте й малката дължина
малката ширина малката празнина
и въобще всичко което има
Малката кутия расте още
и сега в нея е шкафът
в който тя беше


Тя расте още и още и още
и сега в нея е стаята
и къщата и града и земята
и света в който тя беше


Малката кутия се сеща за своето детство
и от преголямо жадуване
става пак малка кутия


Сега в малката кутия е
целият свят такъв мъничък
че лесно можете да го сложите в джоба си
лесно да го откраднете лесно да го изгубите


Пазете малката кутия


Това стихотворение на Васко Попа вероятно ще озадачи някои читатели. А някои дори ще се ядосат може би, защото нещата, които не разбираме, или ни оставят безразлични, или ни ядосват.  


Стихотворението "Малката кутия" е за човешкото същество като една малка кутия. Човешкото същество е бременно с цялата вселена. Цялата вселена е в него. Знаем: "Познай себе си и ще познаеш вселената!" С опита, със сетивното възприятие и разбирането, светът около нас става част от нас. Той е в съзнанието ни. Някои казват, че е само там. Човекът е една крехка вселена.


"Малката кутия" на Васко Попа е също и стихотворение за стихотворението. То самото е една кутия, една празна отвътре метафора, в която можем да сложим като ценно съкровище своята собствена мисъл или въображение. Най-ценното на една кутия е празнотата й, която ние запълваме.


Всяко стихотворение, изображение, скулптура, песен - всяко произведение на изкуството - е една малка кутия. Материална опаковка на духа. Пакетиран дух.


2. Художникът Кристо е известен със своите "пакетажи". Той пакетира понякога истински обекти - сгради, мостове, части от езера и планини. И така ги превръща в произведения на изкуството. Макар и за кратко, защото неговите проекти обикновено са временни. Но историята ни показва, че макар и да е по-дълготрайно от нашия живот (ars longa, vita brevis), изкуството също е преходно. То изчезва, когато престанем да го виждаме като изкуство. То не може да съществува без публика, или когато публиката не разбира езика на автора.


Кристо (Христо Явашев) е може би най-известният жив художник в света днес.
Той е сигурно и най-известният българин.
При всяко положение е един от малкото световноизвестни българи.


На 13 септември в София се откри впечатляваща голяма изложба, "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти", аранжирана от самия автор, в Софийската градска художествена галерия. Жан-Клод е покойната съпруга на художника, с която десетилетия работят заедно по мащабните си проекти. Изложбата включва 130 оригинални отпечатъци и "тиражирани обекти" (като опакован брой на вестник "Ню Йорк Таймс" или опакован телефон), както и фотографии на техни творби от периодa 1963-2014, от "Желязната завеса" до нереализираната още "Мастаба". Христо Явашев емигрира през 1957 г. Той заминава от другата страна на "Желязната завеса" и става невъзвращенец.


"Желязната завеса" е инсталация от петролни варели, преграждащи тясна парижка улица. "Мастаба" е мащабен проект, който, ако се релизира в пустинята на Абу Даби, ще бъде единственото постоянно произведение от такъв характер на Кристо и Жан Клод. Това е пресечена пирамида изградена от цветни петролни варели, по-висока от египетските. Междувременно художниците са "пакетирали" Райхстага в Берлин, Пон Ньоф в Париж и много други неща.


Освен автор на тези смайващи проекти, които дори само поради своя размер и вписване в природната или градска среда са събирали всъщност огромна публика на много места по света, Кристо е страхотен рисувач, както се вижда и от самите скици и проекти за пакетираните обекти, и от ранните му портрети и етюди. Той е учил в Художествената академия в София през 1950-те.


3. Под интервюто, което Кристо даде  за "Капитал" по повод изложбата се появиха и злобни коментари. Един умник на стената ми прати Кристо в "картонажната фабрика" (явно до там е стигнало разбирането му за модерното изкуство, което съществува от времето на баба му, или прабаба му, от началото на миналия век). Но много хора коментираха негативно и като нещо изключително важно това, че художникът е дал интервюто на английски.


Tъжно е, че когато се заговори за най-известния в света жив българин по форумите се коментира не друго, а това на какъв език той дава интервюта.


Първо,
Кристо е художник и работи с пластичен, невербален език.
Така че няма особено значение на какъв език дава интервюта този световен художник, който впрочем никога не крие, че е българин.


Второ, Жан-Клод, неговата съпруга и съавтор, не беше българка.


Трето, Кристо е напуснал България преди вече близо 60 години и не се е връщал оттогава.


Четвърто, (и съвсем не най-маловажно), той е "беглец" и "невъзвращенец" от комунистическа България.


Дали и отношението на държавата ни към него, и към хора като него, успели да се промъкнат през Желязната завеса и пожънали успехи от другата й страна, като към врагове и престъпници не е част от причината тези творци да се алиенират от България?


Същото важи за Цветан Тодоров и за Юлия Кръстева, които също напускат комунистическа България в началото на 1960-те, за да станат едни от най-известните френски писатели. По комунистическо време към тях имаше определено враждебно отношение. Такова отношение имаше дори и към световноизвестния оперен певец Борис Христов, и към видния немски драматург Димитър Гочев. Дори когато наскоро Самуел Финци стана актьор на годината в Германия се появиха злобни коментари в българския "Фейсбук" по този повод.


За съжаление, у нас най-често се проявява непрязън, ирония и злоба дори към тези българи, които са станали по-известни тук, без да напускат България. Дали това е завист или е раздразнение, че не разбираме какво точно правят? И двете. Завист - от страна на колеги. Гняв - от страна на тези стари другари, които изобщо не обичат да чуват, че има успешни българи "на запад". А често и неразбиране - от страна на хора, които мислят, че знаят какво е изкуство и обичат да заклеймяват всичко, което според тяк не е изкуство.


Но нали изкуството се прави за хората, ще кажат те? Защо ние не го разбираме? Така е, изкуството се прави за хората, но това не значи, че концертите с музика на Бетовен или Дюк Елингтън ще събират по-голяма публика от концертите на Мадона или на някоя чалга певица. И ако на чалга певицата е "достъпна" за по-голяма публика, трябва ли да обявим Бетовен за по-некадърен от нея?


Арабският средновековен автор Ибн-Фадлан пише следното за волжките българи: "Ако срещнат или видят човек, притежаващ енергичност и гъвкавост и познание за нещата, те казват: "Този има право да служи на нашия господ". И така, взимат го, слагат му въже на шията, закачват го на дърво, държат го докато изсъхне."


Сред българските националисти има тенденция да пренебрегват тракийския корен на нашата нация, както и славянския, да пренебрегват дори съучастието ни в православната византийска култура и да се фокусират върху "прабългарщината". Понякога си мисля, че имат право.


Ако пък някой от тях ми възрази, че Ибн-Фадлани е писал само за волжките, а не за дунавските прабългари, или че и този арабин е част от световната конспирация срещу българщината и прабългарщината, ще му припомня един роден "извор" за нашия ръбат национален характер: Вицът за българския казан в ада, където нямало нужда от дяволи, защото който се опита да се измъкне, бива изтеглен обратно навътре за краката от сънародниците си.


Трябва още да кажем, че един световен творец е поданик единствено на Държавата на духа. Общочовешкият дух няма националност. А ако някой световен автор е българин, трябва да сме доволни от това, а не да му правим сценки на обидени далечни роднини. Още повече, ако ние сами сме го прогонили.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (368)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Тази статия прави гръмки твърдения за Кристо и още по-гръмки обобщения за българите.

  Не, че няма нищо вярно в тях - сигурно има.

  В крайна сметка това са субективни неща.

  Бих искал да кажа, че съвсем не е български патента да се оплюва всичко наред - и хубаво и лошо.

  Вероятно някои нации го имат повече от други, но пък и само до нации не е. Погледнете коментарите под кое да е видео на популярен западен изпълнител и ще видите, че е същото.

  Джъстин Бийпър например...които, впрочем, е къде по-известен от Кристо (без да давам оценка дали така трябва да бъде).

  Второ, изкуството на Кристо е също субективно. Не се срамувам, че не го разбирам. Не бих стигнал до там да го оплювам, все пак човекът е направил неща, които аз не мога, вкл. да убеди големи учреждения да му съдействат. Но крайният резултат не ме впечатлява и не ме провокира към размисъл освен за връзката между човешката упоритост и успеха.

  Да е жив и здрав!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Пакетажите не струват. Факт.

 3. 3 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Четвърто, (и съвсем не най-маловажно), той е "беглец" и "невъзвращенец" от комунистическа България."

  Ако Кристо беше беглец и невъзвращенец само от комунистическа България, той за този четвърт век, откакто има демокрация, все щеше да намери начин да зърне бащината си къща и близките склонове на родната Стара планина, както и да посети гробовете на майка си и баща си. Очевидно той е беглец и невъзвращенец въобще от страната България. И всичко българско и родно му е досто чуждо. Аз разбирам Кристо да използваше английски в интервютата с български журналисти, ако това му бе езикът на детството и с него просто по-лесно се изразява. Каквито са например случаите с децата на десетки хиляди български имигранти в САЩ, на които им е много по-лесно да общуват на английски. Те българския език, по разбираеми за нас, родителите, причини, го говорят с известен акцент и не могат да се изразяват пълно на него. Но английския език на Кристо е кошмарен - и като тежък акцент, и като речни и словесен запас. За какво се пъне да го говори с българи тогава, след като очевидно на български би се изразил доста по-добре?!

 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Хайде пак - любимата тема на дневник -- колко сме прости и колективно не признаваме успелите и тн и защо само ние сме такива и тн. Всеки има право на мнение- и защо да не бъде критикуван като е забравил родния си език? Успеха му дава извинение ли? Кое всъщност му е българското освен че е роден тук? И защо всъщност трябва да бъде уважаван? Не съм наясно с нещо друго да е направил освен че е бил успешен в изкуството си което много малко хора разбират=

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Джъстин Бийбър с/у Кристо? Голямо сравнение направи.

 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Кристо е един от най-харесваните и впечатляващите творци на 20 век. това, че е българин може само да ни радва. и да ни напомня как трябва да се грижим и подкрепяме родните ни таланти. и никога да не позволяваме селяндурщината ни да взема превес над живота, културата, изкуството, политиката и икономиката ни (както се случва днес).

  п.п. когато искам да прочета малко оптимистични, или критични, но вдъхновяващи думи за българския народ, отгръщам "Книга за българите" на А. Страшимиров, или "Оптимистична теория за нашия народ" на И. Хаджийски.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Амбицията на някои автори като Левчев да превърнат масовия българин в космополит е трогателна. България спрямо цивилизования свят е като село в Източните Родопи спрямо София. Отиди и разправяй на местните за градския начин на живот или модерно изкуство. Няма да те разберат.

  България е периферия - между Европа и Ориента.

 9. 9 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#1:"Боби Колев"] Второ, изкуството на Кристо е също субективно.

  Не се срамувам, че не го разбирам.

  Не бих стигнал до там да го оплювам, все пак човекът е направил неща, които аз не мога, вкл. да убеди големи учреждения да му съдействат. Но крайният резултат не ме впечатлява и не ме провокира към размисъл освен за връзката между човешката упоритост и успеха. [/quote]

  преди да си поставиш лоша диагноза , убеди се че действ си прав.
  Припомни си приказката "новите дрехи на краля" и си изпий кафето на спокойствие...
  повредата Не е в твоя телевизор!

  [quote#3:"kirsner"]И всичко българско и родно му е досто чуждо. Аз разбирам Кристо да използваше английски в интервютата с български журналисти, ако това му бе езикът на детството и с него просто по-лесно се изразява. [/quote]
  постът ти абсолютно обективен ....

  по същество.. ще припомня БГ поговорката :
  "пази боже сляпо да прогледне"

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не е правилно, другари, да не харесвате Кристо и други "артисти", които бягат от "комунизма". Те правят правилното изкуство, в което присъства българския дЕсидентски дух, нищо че говорят на български само с конете си а иначе за да не се излагат пред чужденците говорят езика на някой цивилизован народ, заключи червения дЕсидент, другаря Левчев младши.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Пълни глупости.

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Комплекси, колега. Дълбоки комплекси. И ние трябва да се възхищаваме и прекланяме пред такъв човек? Не, благодаря.

 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#8:"peaspiring"]Амбицията на някои автори като Левчев да превърнат масовия българин в космополит е трогателна[/quote]
  Те американците са най големите космополити. Изобщо не държат света да се съобразява с американския начин на живот и американските интереси. И да не ги харесваш тези неща изобщо не изпращат бойна авиация да ги наложи. Трогателни са.

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#7] от "полувишис":

  Ха, добре казано!

  Аз пък го намирам у Чудомир. "Не сме от тях, как' Сийке..."


  До коментар [#4] от "Пешката":

  Както писах по-горе аз например съм склонен да уважавам хората, постигнали повече от мен (в области, в които съм се опитвал).
  Ако се опитате да накарате някой голям град да ви позволи да опаковате сграда вероятно ще добиете идея за какво може да го уважавате.

  Впрочем за друго исках да кажа: без да съм ни най-малко впечатлен от изкуството на Кристо заставам твърдо на позиция, че е глупаво да бъде критикуван, че дава интервю на английски.

  Ако не всеки, то повечето отгледали деца в чужбина знаят за какво става дума.

  Ако не всеки, то почти всеки, който няма редовен контакт с българи , а е потопен в работа с други нации и езици неминуемо губи собствения освен ако не полага специални усилия да го поддържа.

  Човекът е бил 60 години извън България, със съпруга, която не говори български.

  Оставете го на мира, съвсен нормално е да дава интервю на английски!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Поздравления за вашия коментар,както и за изложбата на Кристо.
  Да,Малката кутия,е у дома.
  Много хейтъри,много нещо.
  Имах честта да познавам 3-мата братя лично,всеки има своята харизма,напук на тъмните години от Желязната завеса.

  Tony
 15. 15 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Кристо безспорно е най-известния българин. Замесен е дори и в една серия на "Дъ Симпсъннс". Владо Левчев, от своя страна, има големи шансове за приза "Най-нагло и безочливо БГ ", макар, че битката за това отличие е жестока.

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Сред българските националисти има тенденция да пренебрегват тракийския корен на нашата нация, както и славянския,
  =======================================
  И се правят че не виждат основния принос на САЩ без който българската нация би била непълноценна. Изкривяват историята, пренебрегват американските ни бащи - основатели, уж руснаците нещо ни помагали. Уууууу.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 532 Неутрално

  чувствата са взаимни.
  че сме злобни и завистливи - такива сме. ама и всичките тези, дето ги е изброил автора, не е като да им е много мило за България, не ли? аз лично основно се дразня от пълното им отричане на всякаква връзка със страната от която идват, с една такава пугнуса някак си. не разбирам що тогава на мизерниците, дето сме останали тука, трябва да ни е мило за тях.
  да не говорим, че аз не харесвам това, което кристо прави, и намирам юлия кърстева за интелектуално арогантна; лично мнение.
  посленият пример е с иван кръстев, който в статията в НЙТ се опита да се направи на някакъв морален съдник за страната си (и то в момент и по въпрос, който никой не се занимава с нас). бях потресена, вкл. и от посредствеността на усилието.

 19. 19 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "..Гняв - от страна на тези стари другари, които изобщо не обичат да чуват, че има успешни българи "на запад". ..- Левчев е от "младите другари"! Той се е нагодил към "новите" силни на деня, които са си пак от старата бащина черга!
  А до колко т.н. Кристо е българин и художник е друга тема!

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Както често съм виждал и в други твои постинги логика има, просто е невярна логика.

  До средата е що-годе правилно. Избягал от комунистическа, ама 45 години по-късно се оказало, че е толкова избягал, че няма значене дали е вече комунистическа или не.

  За което едва ли трябва да го обвиняваме, освен ако не сме националисти.

  От това, че се изразява зле на английски съвсем не следва, че може да се изрази по-добре на български.

  От това, че говори с българи съвсем не следва, че се пъне да говори с българи. Мисля лесно можем да повярваме, че са го търсили за интервю, а не обратното.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  С първото изречение съм съгласен, с една две малки корекции (в "КАПС". С второто-категорично НЕ!
  [quote#0:"статията"]А ако някой световен автор (ИЛИ ДРУГ) е българин, БИ трябвало да сме доволни от това, а не да му правим сценки на обидени далечни роднини. Още повече, ако ние сами сме го прогонили.[/quote]

  "Ние" не сме го прогонили. "Ние" в смисъл обикновенните хора, не партийните деятели/партйната линия или гилдата/съюзът му (която по време оно беше безпрекословен изпълнител на нарежданията на "другарите отгоре". Не познавам ранните му творби, и перепетиите му по време оно в България, дори и не съм чувал за тях. Явно не се е вписвал в "линията", стъжнили са живота му, и той избрал да стане невъзвращенец, късметлията.

  В нормално общество някои биха харесали творбите му, други-не (аз съм от вторите, за туй-по нататък), но едва ли биха му стъжнили живота. Ама НРБ НЕ БЕШЕ нормално общество. Колкото и да ми/ни се пИнявят тук разните им "другари", "социални", "отнесени", "бубите", "комундантчета", антикорпократчета и вся пстальная партийная $Voл@4

  Относно дали ТРЯБВА да бъда доволен от това че някой българин е известен...Не е ли да е личен избор от кое да съм доволен, към кое да съм безразличен, и кое да не ми се харесва? Или ПАК трябва да следвам някаква "линия"?!?

  П.С. Относно Кристо: Не съм впечатлен от художестената стойност на творбите му. Въпрос на личен вкус. Много по впечатлен съм от това че той успява да прави мащабни неща, от които не всеки е във възторг и захласа.

  Същото важи и за архитекта на онуй странно червено здание на ъгъла на Бул. Петко Тодоров и ул. Бяла Черква (кв. Иван Вазов/Южния парк). Уважавам този архитект, който е убедил инвеститорите да вложат пари в това...кхм...кхм архитектурно недоразумение (лично мнение), и финансов провал (общо мнение в пазара за НИ)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#3:"kirsner"]Но английския език на Кристо е кошмарен - и като тежък акцент, и като речни и словесен запас. За какво се пъне да го говори с българи тогава, след като очевидно на български би се изразил доста по-добре?! [/quote]
  За първото нямам мнение, не съм чул/видял въпросното интервю

  За второто-не бъди толкоз сигурен Човек който дъъъълги години не ползва майчиният си език, доста често се затруднява да се изразява на него, особено ако ползва и терминология. Знам това от личен опит
  До коментар [#3] от "kirsner":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#18] от "owen":

  Така е. Подкрепям мнението ти.

 24. 24 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Статията навежда на един съвършено естествен въпрос - по какво озлобеният към родината си Кристо се различава от злобеещите по негов адрес българи?
  Въпросът е риторичен, мисля...

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#24] от "nenad":

  защо пък да злобе Кристо към родината си?
  Защото не говори на български ли?
  Все пак е дошъл и е направил изложба в София.

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Трябва още да кажем, че един световен творец е поданник единствено на Държавата на духа. Общочовешкия дух няма националност. А ако някой световен автор е българин, трябва да сме доволни от това, а не да му правим сценки на обидени далечни роднини. Още повече, ако ние сами сме го прогонили.[/quote]
  Така е Владо и ако този автор не се чувства българин а гражданин на света не виждам защо толкова много трябва да се гордеем с него?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#14:"Free person"]Имах честта да познавам 3-мата братя лично[/quote]
  Абе, напъва ме един въпрос - на кой език Кристо общува с братята и роднините си в България?

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":

  съпругата му Жан Клод спийкваше същия инглиш като Кристо... помежду си двамата си говореха на френски.

 29. 29 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#25:"Ф.Нинов"]Все пак е дошъл и е направил изложба в София.[/quote]
  Да, направи изложба, но не е "дошъл". Не го знаеш, но имаш амбицията да се изкажеш. Типично.

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#27] от "nenad":

  значи на Портите в Ню Йорк се запознах сплеменика на Кристо , който е нещо като дясната му ръка по проектите.
  Поне половин час разговарях с него на български, разпитвайки го какво ли не... но виж това съм забравил да го питам - на какъв език разговаря с чичо си.

 31. 31 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#21:"Мойше! Толкоз!!!"]"Ние" не сме го прогонили.[/quote]
  Така е. Факт е и опитът на г-н Левчев, син на др. Левчев, да ни вмени колективна вина. С което дава поредното доказателство за това, че дали "г-н", дали "др", един истински Левчев е винаги болшевик по душа.

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Кристо е кръстил сина си Кирил.
  Двамата обаче са скарани и не си говорят.
  Кристо описва сина си като ултраляв революцер, който иска да промени света.... звучеше така, като, че ли Кирил смята баща си за тлъст буржоа.

 33. 33 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хора като Кристо (без да твърдя, че разбирам изкуството му), ме карат да вярвам в българският геном. Верно, че този геном е и в злобните тролове (изпляскали се и под тая статия), но все пак някаква надежда.

  chavo64
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  всъщност писанието въобще не е за кристо или за други мимоходом споменати българи .писанието си е един непоръчан бъркоч , който обаче лесно се продава .
  "Аз гледах как вий бягате надолу
  към лодки и спасителни лъжи.
  Окрали храмовете, вий се молехте
  грехът на чужда памет да тежи."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":

  "От това, че се изразява зле на английски съвсем не следва, че може да се изрази по-добре на български."

  +++++++++++++++++един път

 36. 36 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#26:"Julian Mall"]не виждам защо толкова много трябва да се гордеем с него?[/quote]
  Идеята, че трябва задължително и последоватлено да се "гордеем" с успелите си сънародници / а Кристо е един свръхуспял наш сънародник!/ е, меко казано, подозрителна в своя морал. Възпитаван съм да мисля, че трябва да изграждам самочувствието си единствено на собствени постижения, а не като се катеря по гърбовете на лидерите.
  Истинският проблем е в това дали българите одобряват отношението на Кристо към бивашата му родина. Е, повечето от нас / такова е моето усещане, никой не ме е упълномощавал да говоря от името на всички!/ не одобряват това отношение. Което не означава, че това неодобрение трябва да стане аргумент за отричането на творчество на художника. Какъвто и да е към родината си, Кристо е голям творец на модерността. Дори да не харесваме творбите му / аз не си падам по този вид изкуство, независимо дали е дело на Кристо или Уорхол/, фактът, че нашият бивш сънародник е постигнал много е просто безпорен. За което има моето уважение. И не изпитвам никакво уважение за отношението му към България и езика ни!
  Това е.

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Освен Кирил ако Жак Клод и Кристо имаха втори син кръстен Методий сигур форумните експерти по българщината щяха да дадат благоволенито си туряйки печата "БЪЛГАРИН"

 38. 38 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 470 Весело

  Г-н Левчев от много време се опитвам да прочета нещо ваше от начало до край,но уви никога не успявам.Ерудицията и интелекта ви са безспорни, но скуката която струи от вас е с впечатляващи пропорции.Преподавайте, вероятно в това е силата ви!

 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Първо, ИЗВЕСТЕН и наистина ВЕЛИК, тоест достоен за подражание, не е едно и също.
  Второ, терминът "прабългари" е идиотски, това преди 20 години го доказа Петър Добрев - НЕИЗВЕСТЕН и досега колкото заслужава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Изключително развеселяващи коментари!
  Сещам се за слепците, опитващи се да определят какво е слон, опипвайки го.
  Соца ни е нанесъл непоправими щети! Явно!!!
  Често си мисля за това, че грамотността и наличието на комп не донасят нищо добро - само разнасят нечия културна неграмотност и агресивна некомпетентност.
  Същевременно се сещам за прегледите "Нова българска музика", на които непрофесионалната публика реагираше изключително вярно на авангардни творби на българи-композитори от световно ниво! Това сега тотално изчезна - и прегледите и публиката. Останаха такива архаизми като Каиш, Соци - другите не изброявам - екземпляри, подобни на официозите, громящи "неправилната" музика. Страната ни бързо потъва в мрака на безкултурието. Свястното се изнесе - някои се връщат за кратко, други не, но всички те орат на световната културна нива - не на нашата.
  Да ги съдим ли, че тук ще потънат в тишината или просташкия крясък?

 41. 41 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 728 Неутрално

  колко от бг гражданите в големите градове се връщат в селата откъдето са, да попитам аз....защо искаме от кристо да се връща на място, на което той чувства, че не принадлежи...аз нямам и не искам да имам нищо общо със селото, от което прадядо ми е дошъл в Пловдив и не виждам основание да изисквам от който и да е българин да се завръща в родината си

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":

  трябва да видиш какъв немски шпреха Арнолд Шварценегер в момента...

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  иначе в момента истински горди прабългари са братята Кубрат & Тервел Пулеви.... няма шест-пет...

 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Проблемите на десния грантов интелнктуалец.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Най-велики са тези. А ако и оплюят 1944-1989 година, то са супер!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":
  [quote#22:"Мойше! Толкоз!!!"]...За второто-не бъди толкоз сигурен Човек който дъъъълги години не ползва майчиният си език, доста често се затруднява да се изразява на него, особено ако ползва и терминология. Знам това от личен опит..[/quote]

  Не знам на колко си , ама съм гледал десетки предавания с български евреи живеещи в Израел ,които нямат никакво ,ама никакво затруднение с българския език ,въпреки че са напуснали страната 5-6-10 годишни.Просто съм им се възхищавал на фона живелите в Англия и САЩ по 1-2 години и върнали се ,които така почват да "замятат" че като стане въпрос за хляб и вода след кратко забавяне и уж мислене питат как беше това на български.
  Относно Кристо за мен не е важно дали е се спори относно това какъв е -дали е българин или ескимос ми е все едно.
  Спора за мен се корени в това ,че некви малобройни снобари се опитват да представят този амбалаж като изкуство , подкрепяни и акламирани от други нискоразредни снобари.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 47. 47 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "tlnet":

  да, факт!

  раздута и измислена слава, дори не е пост модерно, а де моде

 48. 48 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Най-известните българи в момента по света са двама Христовци.
  Единият е боготворян в България, другият е определено недолюбван. Защо?
  Ами защото единият е простак, а другият не е.
  А да не си, в днешна България, това вече е трудно да се прости.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#9:"Цълвул.БГ"]по същество.. ще припомня БГ поговорката :
  "пази боже сляпо да прогледне"[/quote]

  Не се притеснявай, ти нямаш надежда да прогледнеш скоро!

 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Никой не е профет в собствената си страна!

 51. 51 Профил на plamen__ivanov
  plamen__ivanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дрогарьо лефчеф-син, "невъзвръщенец" е политическа категория на онзи режим на венцехвалещите лефчефци-бащи ("Живков = Ботев". Измислена от него, по съветското оказание "невозвращенец", и употребяване от неговите хора за заклеймяване на напусналите светлата социалистическа родина на куманистическата партия. Както и хиляди други измислици, които нямат място ("петилетни", "ръководна роля", "прогресивна класа", но такива като вас - "възвръщенци" - все им го намират.
  Хан Аспарух с десетки хиляди роднини и воини възвръщенци ли бяха?
  Жалки, просперирали класово-роднински автори...
  Както просперираше и самият "термин".

 52. 52 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Той не се смята българин.

  В интервю казва, наистина е роден в България, но е само 1/4 българин, 1/2 македонец и 1/4 чех.
  Майка му била македонка, а баща му половин българин, половин чех.


 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#29] от "nenad":

  и кво сега? искаш 80 годишен човек да ти дойде на крака в София ли?

 54. 54 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#46] от "navy":

  Всичко зависи от това дали има с кого да говориш езика. Да не забравяме, че интернет е новост (сравнително), а Кристо не е почитател на компютъра.

  Един от поводите да съм в този форум е точно този - езика....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 55. 55 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Кристо е Художник само в ранните си творби в България и първите години във Франция.
  И то наистина много добър художник.

  После илюстратор, по близък до дизайнерството, макар и иноватор.
 56. 56 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Кристо е много известен и със сутрешната си закуска, кисело мляко с чесън и банан.

  "Ich pelle mir jeden Morgen einige frische Knoblauchzehen, zerdrücke sie in Naturjoghurt. Dazu esse ich eine Banane", sagte der 76-Jährige der Bild-Zeitung. Auch wenn es manchen bei dieser exotischen Mischung schauern mag: Dieses Frühstück halte ihn jung und gesund, versicherte der gebürtige Bulgare.

 57. 57 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Повечето от коментиращите тук звучат някак обидени или ядосани. На Владо Левчев ли, на Кристо ли, или на Ибн-Фадлани? А някои, като другаря Каишков, са ядосани пак на американците Но не видях коментари за странния обичай на прабългарите...

 58. 58 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#53:"Ф.Нинов"]искаш 80 годишен човек да ти дойде на крака в София ли?[/quote]
  Нищо не искам. Ти твърдиш, че е дошъл на крака. Ама и това вече си забравил. Особености на паметта след определена възраст...

 59. 59 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#46:"navy"]Не знам на колко си ,...[/quote]
  На много съм! И съм извън България от 68 (1968)
  [quote#46:"navy"] ама съм гледал десетки предавания с български евреи живеещи в Израел ,които нямат никакво ,ама никакво затруднение с българския език ,въпреки че са напуснали страната 5-6-10 годишни[/quote]
  Зависи от хората, и средата им. Тези които си поддържат тесните роднински/приятелски връзки с други от български произход, и четят български книги, са си запазили що годе езика. На какво ниво-ПАК зависи от средата, и от средностатистическото образование на средата.

  Моят случай беше по различен: По ред причини избягвах общуването с българите от емиграцията 48-49, и общувах почти изключително с местни израелци, и новодошли такива от къде ли не, но комуникацията беше на иврит. Е, и на руски/английски/полски на чашка/в кревата, разбира се Над 20 г' ползвах български само в писмата с родителите си, и много рядко някой телефонен разговор. И срещи с приятели "на запад".

  По тази причина българският ми беше окаян, като почвах да идвам тук чат пат след прехода, но се пооправи след като "открих" ей тамо преди десетина години българските форуми в нета. Сега е що годе наред, но с професионални термини все още се затруднявам
  До коментар [#46] от "navy":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 60. 60 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  [quote#52:"Ixquick"] 1/4 българин, 1/2 македонец и 1/4 чех. [/quote]
  До коментар [#52] от "Ixquick":

  Сигурно е прапрапра.......внук на Филип втори?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 61. 61 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Като по правило, чудесно описаните от г-н Левчев "национал-специалисти", реагиращи и тук по долнопробния, просташки начин, са впутинясани чуждопоклонници, подлоги на "здравата ръка", смятащи всички жени за курви (сякаш ги е раждал съседа), живеещи в алкохолно фолк гето, вечно ограбени от несправедливия Божи свят.
  Типично за всеки простак от Ванкувър до Пекин.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 62. 62 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#12] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Разликата, другарю, е че когато американците (германци, англичани, французи) не харесват или не разбират нещо, не го оплюват. А българите го оплюват.

  Българинът разбира от политика, икономика, футбол, и какво ли още не. Но пък избира политици, които го водят за носа, и си остава най-бедния гражданин на ЕС, въпреки че е специалист по всичко и обикновен дървен философ.

  Та така и с изкуството на Кристо. Като не разбираш, поне си мълчи.

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#58] от "nenad":

  ами дошъл е с изложба в София.

  Дай сега аз да те попитам нещо, а именно на теб беше ли ти известно, че синът на Кристо се казва Кирил?

 64. 64 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално  [quote#63:"Ф.Нинов"]беше ли ти известно, че синът на Кристо се казва Кирил?[/quote]

  Не, не ми беше известно.

 65. 65 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#64] от "nenad":

  а можеше да се казва Франсоя или Пиер, предвид доминантната роля на Жан Клод

  все пак българщината се е наложила и бум "Кирил Явашев" активен борец за подобряването на света.

 66. 66 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#47:"ana_ni"]раздута и измислена слава, дори не е пост модерно, а де моде[/quote]
  +++
  [quote#46:"navy"]Спора за мен се корени в това ,че некви малобройни снобари се опитват да представят този амбалаж като изкуство , подкрепяни и акламирани от други нискоразредни снобари. [/quote]
  +++

  [quote#49:"princess_x"]Не се притеснявай, ти нямаш надежда да прогледнеш скоро! [/quote]
  споко за мен , не съм притеснен
  постове като горните два ме успокояват

  ако НЕ приказката "новите дрехи на краля" ..то

  "Хитрецът сочи луната а Глупакът гледа в пръста му" /Лао Тзъ/

  "Вкусовете се сменят но модата е Вечна" /Коко Шанел/

  една от двете мъдри мисли да разбАреш..
  ще си помогнеш И Финансово
  ...........
  Никога не подценявам Глупостта на хора-обединени в големи групи /Четвърти закон на Карло Чипола/

  останалите закони- в "подписа" ми

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#20:"Боби Колев"]От това, че се изразява зле на английски съвсем не следва, че може да се изрази по-добре на български.[/quote]

  Езикът на Кристо е изкуството, както и на всеки истински художник.
  Думите са за писателите или за ''философите'' с каквито е пълен този форум.

 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#32:"Ф.Нинов"]Кристо е кръстил сина си Кирил.
  Двамата обаче са скарани и не си говорят.
  Кристо описва сина си като ултраляв революцер, който иска да промени света.... звучеше така, като, че ли Кирил смята баща си за тлъст буржоа.[/quote]

  Аз пък четох едно интервю с Кристо, в което той доста гордо говори за решението на сина си да зареже доходоносната си професия и да се посвети на 'променянето на света'. Бях пуснала връзка към това интервю под друга статия за художника.

 69. 69 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#35:"owen"]До коментар [#20] от "Боби Колев":

  "От това, че се изразява зле на английски съвсем не следва, че може да се изрази по-добре на български."

  +++++++++++++++++един път[/quote]

  Обикновено хората, които ползват няколко езика, не се изразяват идеално на нито един от тях. Но за сметка на това често езикът им е доста образен и метафоричен.

 70. 70 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз се гордея, че българите по света успяват не само да се интегрират, но и се превръщат във важна част от обществения и културен живот на страната, която ги е приютила. Не, това не е отричане на родината.
  Гордея се и с това, че много хора в българския културен и обществен живот са с чуждестранни корени. Това означава, че българите сме по-гъвкави и отворени към света, отколкото сме свикнали да мислим. Ние пазим своята култура, но умеем да приемем и чуждата.
  При все това, липсата на желание и мотивация за учене и развиване у част от българското население е наистина плашеща, тя ражда и завистта, на която сме свидетели. Надявам се с отварянето ни към света матрялът постепенно да се осъзнае, че съдбата му е в собствените му ръце.

 71. 71 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  "В интервю казва, наистина е роден в България, но е само 1/4 българин, 1/2 македонец и 1/4 чех. "
  Така, сега да поправим грешките. Македонци няма, а българи, значи е 3/4 българин и 1/4 не чех, а чешки евреин. Което поставя още по-ребром въпроса за безродието му. Защото има един български евреин комунист лежал по затворите по царско време, после изселван, носел жълта звезда, изобщо пострадал човек заради убежденията и произхода си. След войната се изселва в Израел, прави кариера като военен парашутист и става герой от войните. Написа книга в защита на цар Борис III в която признава, че той е спасил евреите и отхвърли всички обвинения на ционистите, талмудистите, соросоидите и сатанистите по въпроса. И като дойде в България да представи книгата си по телевизията говореше такъв прекрасен български от 40-те години и с такава любов за България, че съжалих, че веднага не го направиха почетен гражданин, а и орден можеха да му дадат. Предпочитам евреин - български родолюбец, отколкото българин отцеругател като Кристо. А и съвсем между другото Кристо нито е автор, нито творец,нито прави изкуство, ама темата е дълга.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 72. 72 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Сега не ми се търси отново, но бях пуснала връзка за едно интервю с Кристо, в което той обяснява много обстойно причините, за да не пътува до България - накратко, защото няма време. Цялото му внимание и време са посветени на изкуството му, защото той сам финансира проектите си и не използва никакви спонсори. Пътува там, където се налага, заради поредния проект или където има купувач за произведенията му. В България няма НИТО ЕДИН колекционер, който да е проявил интерес към негови творби и по тази причина той не е идвал тук.
  Личното ми мнение е, че е свободен да прави каквото желае и да говори на какъвто език му скимне. Родината ни напоследък не е най-яркият пример за гордост.

 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#71:"Sars Saraktos"]Предпочитам евреин - български родолюбец, отколкото българин отцеругател като Кристо. А и съвсем между другото Кристо нито е автор, нито творец,нито прави изкуство, ама темата е дълга.[/quote]

  От тези две твърдения може да ти се направи пълен портрет - но и тази тема е дълга, а и не заслужаваш моето внимание.

 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#72] от "princess_x":

  има друг интересен факт, а именно в Ню Йорк Кристо живее в същото жилище/ателие от 1964 г.

 75. 75 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#73] от "princess_x":

  Като не заслужавам вниманието ти, защо ми отговаряш

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 76. 76 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#65:"Ф.Нинов"]а можеше да се казва Франсоя или Пиер, предвид доминантната роля на Жан Клод [/quote]
  Хипотезата, че съпругата на Кристо би пожелала въпросните имена за сина си, е много интересна. И говори за несъмнения артистизъм на хипотетизиращия!

 77. 77 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#62:"peaspiring"]Разликата, другарю, е че когато американците (германци, англичани, французи) не харесват или не разбират нещо, не го оплюват. А българите го оплюват. [/quote]
  Няма никакво съмнение, че толерантността към различното е по-силна сред споменатите народи, отколкото сред нас, българите, но иначе генерализирането си е типично българска черта. Вие давате чудесен пример чрез това "американци-ТЕ", "българи-ТЕ".
  Колко е смешен подобен подход можем лесно да се убедим, като хвърлим едно око на коментарите за някой от проектите на Кристо. Например този / коментирали са предимно американци, които, според един нашенски експерт, "не плюели"/:
  http://nycgates.blogspot.bg/

 78. 78 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Ако България роди някога гений, това ще е геният на завистта."

  Пенчо Славейков

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 79. 79 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#72:"princess_x"] бях пуснала връзка за едно интервю с Кристо, в което той обяснява много обстойно причините, за да не пътува до България - накратко, защото няма време[/quote]
  Много любезно от негова страна
  Отказът от говоренето на български пак ли е поради липса на време?

 80. 80 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 799 Неутрално

  "Вицът за българския казан в ада, където нямало нужда от дяволи, защото който се опита да се измъкне, бива изтеглен обратно навътре за краката от сънародниците си."

  Израел просперира не заради това, че еврейте са по-интелигентни от нас или че са гениеални. Двама еврей може да се карат помежду си до болка, но когато имат да решават проблем касаещ и двамата, ела да видиш как работят заедно...
  Цар Борис III го каза така - народа ми русофил, министрите ми германофили, само аз в тая държава съм българофил...
  Аз ще добавя - роден е тук, няма и капка българска кръв, но рядко може наистина да се намери Българин като него.
  Това е.

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#76] от "nenad":

  значи възниква въпрос дали човек, кръстил сина си Кирил, се идентифицира с България?
  Ти как мислиш? А?

 82. 82 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Вицът за българския казан в ада, където нямало нужда от дяволи, защото който се опита да се измъкне, бива изтеглен обратно навътре за краката от сънародниците си.

  Вицът не е само български- чувал съм го и в доста други езикови версии. Няма нужда сами да се плюем.

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Аз лично мисля да видя изложбата, без да се влияя от хейтърските изяви на лузъри, комплексари, класово-партийни културоведи и псевдо-патриоти с афинитет към руската душевност и нагайка. Анани ми е приятел, може да идем заедно и после да се почерпим някъде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Имаме Мая Манолова за омбудсман, а Филип Димитров за конституционен съдия, а сме седнали да обсъждаме защо Кристо не говори на български.
  Това е положението, драги съфорумци. Да живее посредствеността! Само тя ни кара да се чувстваме значими.

 85. 85 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#81:"Ф.Нинов"]значи възниква въпрос дали човек, кръстил сина си Кирил, се идентифицира с България? [/quote]
  Значи възниква въпрос дали човек, който нееднократно и по различни начини е казвал, че няма и не иска да има нищо общо с България / нещо, на което всеки от нас има ПЪЛНО право!/, може да бъде обявен за идентифициращ се с бивашата си родина заради името на сина му!

 86. 86 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#85] от "nenad":

  а някой питал ли го е защо той не иска да има нищо общо с България?

 87. 87 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Левчев, заради такива като баща ви Кристо напусна България и не иска да говори на български. Айде малко приличие, може да не пишете по темата. Страшна погнуса предизвиквате вече. Никой не ви репресира, ама дръжте се поне едно поколение по-далече от публично размахване на пръст. Представям си Людмила Живкова, великомъдрените й речи, от едната страна се хили угоднически Левчев, а от другата - Кристо Явашев. ???

 88. 88 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#83] от "Norman Granz":

  Питай го на какъв език говори с брат си

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 89. 89 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#86:"Ф.Нинов"]а някой питал ли го е защо той не иска да има нищо общо с България?[/quote]
  Нямам представа, не съм се интересувал. Но съм убеден, че Кристо се е възползвал от едно естествено за модерния човек право - да се идентифицира с когото и каквото си пожелае. Убеден съм и в това, че никой няма право да го съди за решението му. Какъвто и избор да е направил за себе си.

 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#88:"Sars Saraktos"]Питай го на какъв език говори с брат си[/quote]

  На български. Анани не знае добре английски, а всяка година му ходи на гости в Ню Йорк по за 2-3 месеца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#89] от "nenad":

  значи според мен Кристо се стреми да запази някакъв неутралитет по същия начин, по който се обличат известни модни дизайнери.
  Ако беше дошъл в Бълагрия щяха да изкочат от дупките маса хора, които да се опитат да го привлекат за техните си каузи.
  Все пак, трябва да отчитаме факта, че когато станаха промените в България, Кристо вече си беше суперстар (като вързаст и като известност).
  Това не е Весо Маринов, а съвсем друг калибър....

 92. 92 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#90] от "Norman Granz":

  Уф, отдъхнах си, поне с един човек да говори на езика свещен на моите деди...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 93. 93 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#83:"Norman Granz"]Анани ми е приятел, може да идем заедно и после да се почерпим някъде.[/quote]
  Срещите с връстници са хубаво нещо!

 94. 94 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#91:"Ф.Нинов"]значи според мен Кристо се стреми да запази някакъв неутралитет по същия начин, по който се обличат известни модни дизайнери. [/quote]
  Нямам никакво намерение да влизам в хипотетични предположения. Фактът е налице - човекът е скъсал с България. Има право на това, направил го е. Точка.
  Еднакво глупаво е както да се обвинява Кристо за това, като се използва въпросното решение за "аргумент" срещу творчеството му, така и да се търсят аеродинамични обяснения в стил "принцеса на Тъпотата".
  Човекът е доказан творец. Можем да харесваме творчеството му, или не. Това е въпрос на вкус и също е неотменно право. Но нямаме право да отричаме Кристо и творбите му само заради изборите, които е направил в живота си.

 95. 95 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#90:"Norman Granz"]Анани не знае добре английски[/quote]
  Че то и Кристо говори английски като папуас, щяха да се разбират чудесно и на този език!

 96. 96 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#3:"kirsner"]За какво се пъне да го говори с българи тогава, след като очевидно на български би се изразил доста по-добре?! [/quote]
  Защото е инат. Всички българи сме инати. И ако не беше такъв шантав инат сигурно нямаше да стигне дотук. Бас хващам, че това с езика не е единствената му неразбираема странност, но просто в България най-много се обсъжда. И Кристо ще си намери майстора. Да не мислите, че с брат си говори на английски?

 97. 97 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Той е сигурно и най-известният българин."
  Едно от най-важните неща, които ни правят българи е езикът ни.
  Този човечец дори не говори български!!!
  Обзалагам се, че повечето хора по света няма да свържат Кристо с България.

 98. 98 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "tlnet":
  Тя и Мона Лиза не е красива, нали?

 99. 99 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Може би просто смята , че България още не е демократична страна? Впрочем и аз смятам ,че сме пост комунистическа , но не демократична.

 100. 100 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#71:"Sars Saraktos"]А и съвсем между другото Кристо нито е автор, нито творец,нито прави изкуство,  ама темата е дълга.[/quote]

  а Глупостта - вечна

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK