Не можем да се отнасяме към бежанците с нещо различно от уважение

Не можем да се отнасяме към бежанците с нещо различно от уважение

© Yannis Behrakis, ReutersПрепубликуваме мнението на Огнян Минчев от профила му във "Фейсбук" с негово позволение. Заглавието е на "Дневник". 


Не съм съгласен бежанският проблем да бъде оценяван единствено на базата на състраданието, което като хора дължим на бежанците. Бих искал сериозно да бъдат обсъждани въпросите - на колко бежанци може да предложи убежище Европа? Кой и защо насочва и канализира лавинообразно нарастващия бежански поток към европейските граници? Как можем да помогнем на повече бежанци в непосредствена близост със земите и домовете, които те са били принудени да напуснат?


За съжаление обаче през последните няколко дни в социалните мрежи и блогосферата буквално
експлодираха арогантни мнения на обругаване, подигравки и омраза към всички тези хора, стремящи се да влязат в Европа


Нещо повече - те биват идентифицирани с ислямските екстремисти и с диващината на т.нар. "Ислямска държава". Това е недопустимо. Бежанците не са част от "Ислямската държава" - те бягат от зверствата на тази и други ислямистки групировки, подложили на терор милиони хора в Ирак и Сирия. Обоснованото подозрение, че сред бежанците и икономическите емигранти са инфилтрирани индивиди и групи, принадлежащи към терористичната ислямистка инфраструктура не ни позволява да говорим за всички тези измъчени хора като за терористи.


Още по-неправомерни са подигравките с исляма като религия и с тези, които я изповядват. Без съмнение, сектантският радикализъм, произвеждащ терор и насилие е част от света на исляма. Но обобщенията, още повече правени с ругателски тон могат само да увеличат и ескалират злобата, омразата и непримиримостта към Европа и Запада.


Най-сетне,


като цивилизовани човешки същества ние дължим преди всичко на себе си уважение към всяко човешко същество, дори да е изгубило своя човешки образ


Като християни знаем добре, че трябва да се воюва с греха, а не с грешника. За тези, които са агностици или атеисти, но демократи е ясно, че свободата трябва да се защитава - ако е необходимо и с оръжие (тук е разликата между класическия либерален демократ и пост-модерния либерал-пацифист, за когото единствената възможност е примиренчеството).


Ние трябва да решим дали да приемем бежанци, колко бежанци да приемем, как да се включим в решаването на проблемите, създали безкрайните потоци бежанци, насочени към Европа. Това, което не можем да си позволим е да се отнасяме към тези хора с нещо различно от уважение. Без омраза, обругаване и подигравки. Защото те уязвяват преди всичко самите нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK