Не можем да се отнасяме към бежанците с нещо различно от уважение

Не можем да се отнасяме към бежанците с нещо различно от уважение

© Yannis Behrakis, ReutersПрепубликуваме мнението на Огнян Минчев от профила му във "Фейсбук" с негово позволение. Заглавието е на "Дневник". 


Не съм съгласен бежанският проблем да бъде оценяван единствено на базата на състраданието, което като хора дължим на бежанците. Бих искал сериозно да бъдат обсъждани въпросите - на колко бежанци може да предложи убежище Европа? Кой и защо насочва и канализира лавинообразно нарастващия бежански поток към европейските граници? Как можем да помогнем на повече бежанци в непосредствена близост със земите и домовете, които те са били принудени да напуснат?


За съжаление обаче през последните няколко дни в социалните мрежи и блогосферата буквално
експлодираха арогантни мнения на обругаване, подигравки и омраза към всички тези хора, стремящи се да влязат в Европа


Нещо повече - те биват идентифицирани с ислямските екстремисти и с диващината на т.нар. "Ислямска държава". Това е недопустимо. Бежанците не са част от "Ислямската държава" - те бягат от зверствата на тази и други ислямистки групировки, подложили на терор милиони хора в Ирак и Сирия. Обоснованото подозрение, че сред бежанците и икономическите емигранти са инфилтрирани индивиди и групи, принадлежащи към терористичната ислямистка инфраструктура не ни позволява да говорим за всички тези измъчени хора като за терористи.


Още по-неправомерни са подигравките с исляма като религия и с тези, които я изповядват. Без съмнение, сектантският радикализъм, произвеждащ терор и насилие е част от света на исляма. Но обобщенията, още повече правени с ругателски тон могат само да увеличат и ескалират злобата, омразата и непримиримостта към Европа и Запада.


Най-сетне,


като цивилизовани човешки същества ние дължим преди всичко на себе си уважение към всяко човешко същество, дори да е изгубило своя човешки образ


Като християни знаем добре, че трябва да се воюва с греха, а не с грешника. За тези, които са агностици или атеисти, но демократи е ясно, че свободата трябва да се защитава - ако е необходимо и с оръжие (тук е разликата между класическия либерален демократ и пост-модерния либерал-пацифист, за когото единствената възможност е примиренчеството).


Ние трябва да решим дали да приемем бежанци, колко бежанци да приемем, как да се включим в решаването на проблемите, създали безкрайните потоци бежанци, насочени към Европа. Това, което не можем да си позволим е да се отнасяме към тези хора с нещо различно от уважение. Без омраза, обругаване и подигравки. Защото те уязвяват преди всичко самите нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Не можем да се отнасяме към бежанците с нещо различно от уважение
  ***********************************

  Класическото "Аз тее та оважаам, беееее!" става ли за отношение?

 2. 2 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  лично да, политически трябва да се отнасяме чисто прагматично.

  определено обаче и исляма е част от проблема.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  'Бежанците не са част от "Ислямската държава"
  Никой не може да гарантира,какви са тези хора,защото всички са без документи.Може всички да не са,но със сигурност между тях има ислямисти.По-добре да проявим предпазливост сега,отколкото да се чудим,как да се спасяваме утре.

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Уважение за бежанците в палатковите лагери в Ливан, Йордания и Турция. Към нашествениците и усвоителите на грантове - презрение!

 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-голямото наказание и най-голямата опасност за бежанците са коментарите на такива като Минчев, Смилов, Дайнов и сие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Бежанците" са 80% мъже от 20 до 30 години..което внася голямо съмнение.. Иначе за реалните бежанци съм съгласен..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Не можем да се отнасяме към бежанците с нещо различно от уважение"

  Е уважение, увжение...колко да е уважение? -Като към всеки закононарушител на НК.

  Долу евроатлантическите ценности!
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Нито въпросните пришълци имат нужда от нас българите, нито пък ние от тях. Кой, откъде е...

 9. 9 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Като християни знаем добре, че трябва да се воюва с греха, а не с грешника. За тези, които са агностици или атеисти, но демократи е ясно, че свободата трябва да се защитава - ако е необходимо и с оръжие
  *****************************

  Ааааааа, горното е в стила на Граучо Маркс: "Това са моите принципи. Ако не ти харесват, имам и други."

 10. 10 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Получило се е едно голямо "бля-бля-бля"...
  Авторът е точно това :
  "...пост-модерен либерал-пацифист, за когото единствената възможност е примиренчеството..."
  а не това :
  "... класически либерален демократ..."

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По-скоро трябва да си отговорим какво е уважението ни към всичколози като Минчев и сие.

  Смятам, че е най-доброто всичколозите да не се занимават с бежанците и така да не настройват хората с отношението им към всичколозите против изстрадалите бежанци.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Аман, не пресъхна ли чековата книжка за тея поръчкови фейсбук статуси, изхалтурени набързо в поръчкови статии?

  Ако някой някъде там още си мисли, че усиленото писане за нелегалните ислямизиращи ни имигранти като за бежанци ще предизвика сълзливи чувства ... съветвам го да си наеме пиар специалист, че явно нещо не му се отдава ...

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кирето":

  Обобщено -

  Неолиберал!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Бежанците не са част от "Ислямската държава" - те бягат от зверствата на тази и други ислямистки групировки, подложили на терор милиони хора в Ирак и Сирия. Обоснованото подозрение, че сред бежанците и икономическите емигранти са инфилтрирани индивиди и групи, принадлежащи към терористичната ислямистка инфраструктура не ни позволява да говорим за всички тези измъчени хора като за терористи.
  *************************************

  Ахааааа, значи "обоснованото подозрение"....не ни позволява да говорим за тях като за терористи, но ни позволява да обобщаваме, че "БежанциТЕ не са част от ИДИЛ"!
  Колко логично!

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...За съжаление обаче през последните няколко дни в социалните мрежи и блогосферата буквално експлодираха арогантни мнения на обругаване, подигравки и омраза към всички тези хора, стремящи се да влязат в Европа.." Какво ще се случи с ЕС гражданин, който от едната страна на държавната граница замеря с блокове АСФАЛТ, БЕТОН и КАМЪНИ жандармерията на съседната държава? А това сигурно е израз на дълбокото "уважение" на имигрантите към безплатната бутилирана питейна вода?
  http://www.liveleak.com/view?i=32c_1253841222
  А може би сн. 24 тук показва "уважението" на имигрантите към държавната власт на държава, чиято държавна граница искат да преминат незаконно- не през ГКПП-тата и без документи за самоличност?
  http://www.dnevnik.bg/photos/2015/09/16/2611303_fotogaleriia_ungarska_jandarmeriia_otbluskva/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Минчев, а знаеш ли, че едва 20% от имигранти, които ти неизвестно защо наричаш "бежанци" достигнали до Германия са сирийци? Наясно ли си, че са отказали да изпращат децата си на предоставените за тех градина и училище, защото не се говорело там на сирийски? Те няма и на работа да идат защото там не се говори на сирийски, немците на сирийски ли да научат или цяла Европа за да им е добре на тези навлеци навсякъде където им хрумне да се заселят?

 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 540 Любопитно

  САМО ПИТАМ, ОТГОВОРИ НЕ ЧАКАМ (ЗАЩОТО ЗНАМ, ЧЕ СТЕ ПЛАТЕНИ ЗА ДА НИ ПОКАЗВАТЕ СНИМКИ НА ДЕЦА И ЖЕНИ, ДА НИ УБЕЖДАВАТЕ ЧЕ ПОВЕЧЕТО МИГРАНТИ СА ИНДЖИНЕРИ И ЗЪБОТЕХНИЦИ И ДА НИ ОБЯСНЯВАТЕ КАК ТЕ ЩЕ ПОМОГНАТ НА ИКОНОМИКИТЕ НИ В ЕВРОПА):

  1). Защо богатите арабски държави не приемат техните братя, а ЕВРОПА трябва да ги храни?
  2). Защо няма решение за малцинствените проблеми в Европа, а сега трябва да наливаме пари в икономически мигранти от Африка/Азия?
  3). Защо Европа да приеме само 100 000? Ами другите? Вие знаете ли, че има по 50 милиона души, които само чакат сигнал и ще тръгнат към Европа. Всички ли да приемем? И да храним?

  Хора,

  опомнете се!

  Завладяват ни тихо и кротко!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 18 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Моля Дневник да отрази как ги посрещат финландците:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-infor-granskontroll-i-tornea/
  Кви са тези сълзливи работи, шъ съ уважаваме>

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Добре, за бежанците съм съгласен. Ама, се избягва отговор на три въпроса
  1. Откъде идват тези "бежанци"и не са ли повечето по икономически причини тръгнали за Европа;
  2.Ако са бежанци,не е ли нормално да преобладават жени, възрастни хора и деца?;
  3.Опитват ли се тези хора да налагат своите правила в държавите, в които нахлуват и отнасят ли се с уважение към местните традиции и бит /отговорът на последния въпрос е пряко свързан с исляма/

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  ".... Бежанците не са част от "Ислямската държава" - те бягат от зверствата на тази и други ислямистки групировки..." Призовавам автора да докаже тезата си и да представи публично правният статут на ВСЕКИ нелегален имигрант, достигнал без регистрация в друга ЕС държава Германия За да се нарече едно лице "бежанец", то вече би следвало да притежава законно предоставен статут на бежанец, придружен с документи за самоличност, издадени от държавата, дала статута. Тогава?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Да уважаваме мъже между 20 и 30 години със завидно здрава физика по-корави са от американски морски тюлени? А от кой бягат такива мъже? Това по-скоро са десантчици от колко бягащи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...По думите на Стоян Райчевски, за поне три поколения българи думата „бежанец” има по- друго значение. „Ние я свързваме с нашата голяма българска драма, когато стотици хиляди българи бяха изгонени от български етнически територии, отнети от България по силата на Берлинския договор, по- късно в резултат на първата национална катастрофа след Междусъюзническата война и според клаузите на Ньойския договор, за нас бежанци това са българи, бягащи от Македония, Тракия, от Западните покрайнини, търсещи убежище, спасение от преследващи ги и нападащи ги маси”, каза Стоян Райчевски. Той отбеляза, че те идват в България без всякаква подкрепа- морална или материална, мнозина изгубили близки по пътя, оставили ограбени имоти и опожарени домове. „Пристигат с по една дреха на гърба си, някои боси, болни, други кървящи, превързани, т.е. хора, бягащи от война, бягащи от преследващи ги тълпи, които ги ограбват, които ги убиват, тези, които имат късмета да оцелеят, пресичат българската граница и търсят убежище в Майката- родина”, каза Стоян Райчевски..."
  http://www.focus-news.net/news/2015/09/18/2120491/stoyan-raychevski-dumata-bezhanets-v-saznanieto-na-savremenniya-balgarin-pridobiva-drugo-izmerenie-v-poslednite-sedmitsi-i-mesetsi.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И те така те. Сакън да не им нараним чувствата. Е на мен лично много малко ми пука за хора които незаконно преминават граници и реват, че всички са им длъжни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вонин":
  .... Нито е тихо нито е кротко...

 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  "Още по-неправомерни са подигравките с исляма като религия и с тези, които я изповядват. Без съмнение, сектантският радикализъм, произвеждащ терор и насилие е част от света на исляма. Но обобщенията, още повече правени с ругателски тон могат само да увеличат и ескалират злобата, омразата и непримиримостта към Европа и Запада."

  Аре, още един галфон с мирния ислям и радикалния ислям. Има един ислям и той е корана.

  А, цивилизованият свят вече ражда лидерите и героите. Скоро и воините.

  https://www.youtube.com/watch?v=EtTsHNC5iiw

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Разстроено

  Бих искал сериозно да бъдат обсъждани въпросите - на колко бежанци може да предложи убежище Европа? Кой и защо насочва и канализира лавинообразно нарастващия бежански поток към европейските граници?
  ___________________
  Конспиративните теории се оправдават САЩ има дългосточен план да превърне до няколко десетилетия Европа в своя подчинена Ислямска Държава в условията на ТТИП подобно на Саудитска Арабия , Египет, Пакистан, Косово и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Още по-неправомерни са подигравките с исляма като религия.." Глупости, огнянов- "неправомерно" значи незаконно! НЯМА закон, който да забранява критиката и сатирата с една религия! Съотнесено към наказателното право на ЕС в 21 век, как се нарича човек, който на възраст под 30 години, си "харесва" за жена момиченце на 4-5 години, "изчаква" я да стане на 9 годишна възраст!!!! и се съвкупява с нея?! Такъв човек е педофил и извършва престъпление, наказуемо най- малко с 3, а в някои държави- до 8 -10 години лишаване от свобода! И този човек се нарича мохамед и е основен персонаж в ислямската религия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  НК Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Гневно

  Хора,

  опомнете се!

  Завладяват ни тихо и кротко
  =====================
  На границата м/у Сърбия и Унгария съвсем не тихо и кротко.
  -------------------------------------------------------------------------------
  НИ УБЕЖДАВАТЕ ЧЕ ПОВЕЧЕТО МИГРАНТИ СА ИНДЖИНЕРИ И ЗЪБОТЕХНИЦИ
  ========================================
  Инженерите и зъботехниците започнаха да показват истинската си същност и нрави.А това е само началото.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 30. 30 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "За съжаление обаче през последните няколко дни в социалните мрежи и блогосферата буквално

  експлодираха арогантни мнения на обругаване, подигравки и омраза към всички тези хора, стремящи се да влязат в Европа."

  Това просто не е вярно- по-голямата част от мненията в социалните мрежи са умерени и съвсем ясно се налага мнението:

  Съчувствие към бежанците, пострадалите, болните, жените и децата.

  Непримиримост към мигрантите, които са млади, здрави , прави, търсещи на хляба мекото и с непрекъснати претенции и непризнаване на законите на държавите, през които преминават.

  Толкова!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Гневно

  "... Това, което не можем да си позволим е да се отнасяме към тези хора с нещо различно от уважение..." АБСУРД! Първо докажете, че за всяко едно физическо лице поотделно от имигрантският поток има правно основание да му се предостави статут на бежанец; после нека да видим какво е правосъзнанието на тези лица- дали уважават и са готови да приемат като свое ЗАДЪЛЖЕНИЕ спазването на законите на приелата ги държава и чак тогава - ако ЗАСЛУЖАТ моето уважение, ще го получат! УВАЖЕНИЕ НЕ СЕ ДАВА ЕЙ ТАКА- ТО СЕ ЗАСЛУЖАВА С ПОСТЪПКИТЕ И ДЕЛАТА НА САМИЯТ ЧОВЕК!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 348 Неутрално
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Любопитно

  [quote#19:"daam"]Опитват ли се тези хора да налагат своите правила в държавите, в които нахлуват и отнасят ли се с уважение към местните традиции и бит [/quote]
  Октобер Фест в Германия е под терористична заплаха защото бил обиден за исляма с бирата и разголените момичета !!!
  http://highwaymail.co.za/wp-content/uploads/sites/50/2014/03/Oktoberfest-1-500x506.jpg?2a5d20
  Меркел може да предизвика масови безредици с толерастията си !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Уважение априори към преселници / мигранти / няма!

  Зависи от тях - дали спазват законите и дали се съобразяват с културата и бита на приемащата държава.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Значи, лозунгът е "Към всички талибани и ислямисти с УВАЖЕНИЕ"

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#34:"КокаКольо"]Щото аз където и да съм обикалял по света е трябвало да драпам със зъби и нокти за да живея сносно.И на мен не ми беше приятно да се върна от САЩ в мизерията щото не ми даваха да остана легално, но се наложи.НИКОЙ НЕ БЕшЕ ТОЛЕРАНТЕН С МЕН, ИСКАХА ДА РАБОТЯ КАТО ЖИВОТНО ПО 14 чАСА НА ДЕН...Повечето от тези хора бягат от бедност като мен, а не от война, стига сте ни лъгали.Ми оправих се в неоправената България, да се справят и те в скапаните си клоаки Афганистан, Пакистан и всякъв друг стан. [/quote]++++++++++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Популист и комунистическа подлога.
  Ама трябва да се усвояват грандовете нали ?

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  абе според вас по бай Тошово тва чиче писало ли е такива статии?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  До коментар [#32] от "_association.r6_":

  Подготвя нов Наръчник с инструкции към имигрантите-МЮСЮЛМАНИ

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#39] от "extraCACA":

  Тинк-танк Огнян Минчев,по бай Тошово,преподаваше марксизъм
  в СУ.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 44. 44 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#41] от "stenli1":

  Да се арестува! : )))

 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Любопитно

  [quote#32:"_association.r6_"]А бе, къде е Сорос? [/quote]
  Дарк Сорос ативира унищожителя на планети ! От тук нататък нещата изглеждат необратими!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Огнян Минчев трябва да е изпил поне половин литър водка за да постави начело в такава тема въпросът за уважението. Защото само за пияният руснак е характерно да те хване за ревера и с преплитащ се език да те запита за върховната за него ценност "Ты меня УВАЖАЕШЬ?". Зададено с такъв тон и по такъв начин че е невъзможно да му кажеш че боклук като него няма начин да бъде уважаван.

  Ние понеже тази вечер все още сме трезви ще му покажем няколко филмчета. И ще го попитаме ТАКИВА ли трябва да уважаваме и ЗАЩО по дяволите трябва да го правим? Предупреждавам, има още много такива.

  Иначе статията си е класическата изтъркана манипулация в стил "Дай да си отработя гранта". Като се започне от манипулативното многократно разобличавано "бежанци" и се мине през сърцераздирателните снимки на нещастници в морето и т.н. Които впрочем доброволно са се поставили в това положение, никой не ги е вадил насила от безопасният бежански лагер да ги товари в лодките.

  Та ето снимките и филмчета за другото лице на "нещастните бежанци". Предупреждавам, има още доста такива.

  http://www.front.bg/galleries/nemski-vlak-sled-upotrebata-ot-bejanci

  https://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI


  https://www.youtube.com/watch?v=l1oXGXCN_Hc


  https://www.youtube.com/watch?v=_nOoApMMz88

  http://7plus7.net/2015/09/18/video-вижте-първи-реакциите-на-жените-от-ар/

  https://www.youtube.com/watch?v=ZV315xqbRK8&feature=youtu.be

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/55243-imam-da-zavladeem-evropa-s-pomostta-na-allah.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Ето какво раздава на ''бежанците'' преди да влезнат в Европа организацията на Сорос w2eu.Идват организирано и знаят точно какви са им правата !

  https://www.youtube.com/watch?v=W3Tk74-O-so

  http://www.w2eu.info/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#5:"socialen"]Най-голямото наказание и най-голямата опасност за бежанците са коментарите на такива като Минчев, Смилов, Дайнов и сие.
  [/quote]

  Водещи грантояди.
  Де-факто това са наемници на чужди сили.
  Българофоби.

  Дайнов си казва в прав текст, че мрази българите, дето пият ракия, а не уиски, че и фашисти казва на бабите по селата, дето не харесвали африканци.

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Те са тук !

  https://www.youtube.com/watch?v=UZMHkyIteyg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Гневно

  ...(тук е разликата между класическия либерален демократ и пост-модерния либерал-пацифист, за когото единствената възможност е примиренчеството)...
  -----------------------------
  е точно тук, между скобите е и причината оттук нататък да не чета, слушам и коментирам пълничкия политолог с удобни тези-еднодневки!
  казвам го с убедеността на постмодерен пацифист-непримиренец!

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  много противоречива статия, принципно уважавам минчев, но имам чувството, че тук се е опитал да напъха всичко наедно. не става. а и "дневник" да престанат с това препечатване на фб статуси, несериозно е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Българите сме състрадателни хора и при една истинска бежанска вълна не се съмнявам, че много от нас биха отворили домовете си и споделили хляба си с хората в нужда.
  Тези тълпи обаче дето налазиха Европа в последните месеци са всичко друго но не и бежанци - Минчев явно е един от последните дето не могат да го проумеят. Хора, които са намерили по наколко хиляди долара да платят на трафиканти, пристигат във маркови дрехи, говорят по скъпи телефони, оплакват се от скоростта на интернета в центровете за настаняване няма как да предизвикат нашето съчувствие и съпричастност.
  Хора, които правят щит от малките си деца за да пробият полицейски кордони и да проникнат на територията на суверена държава без да се регистрират няма как да спечелят уважение.
  Хора, които нямат грам респект към културата и традициите на приютилите ги а по най-нагъл начин почват да настояват гостоприемниците им да променят своите порядки, така че да са в унисон с техните за мене са просто едни паразити.
  И доколкото е прав Минчев, че не трябва с лека ръка да се лепят етикети на всички, докато вътре сред тях някой не надигне глас за да се разграничи от поведението на събратята си и да изрази поне грам критика към държанието им, то дотогава аз няма да имам грам угризения да ги наричам нагли опортюнисти и да си спестя уважението си за някой друг.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#22:"logika"]...По думите на Стоян Райчевски, за поне три поколения българи думата „бежанец” има по- друго значение. „Ние я свързваме с нашата голяма българска драма[/quote]
  Те затова толкова упорито злоупотребяват с нея макар че многократно беше доказано, че нито правно нито чисто фактически тези са бежанци.

  Точното наименование за тях е НАШЕСТВЕНИЦИ, голяма тълпа която насила иска да влезе в държавата ти без да е поканена.

  Но понеже Опорната точка е да се предизвика съчувствие се спекулира с историческият спомен на българите за беломорските бежанци, за арменските бежанци, как тогава сме отворили страната си и сърцата си да приютим тези нещастни хора.

  Сегашните нашественици нямат нищо общо с онези бежанци и използването на този термин е една ОГРОМНА МАНИПУЛАЦИЯ. Именно упоритото използване показва че става дума за манипулация, не за случайна грешка. Е, ние пък всеки път когато я използват ще дадем десетки доказателства че тези не са никакви бежанци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#27] от "той не е Огнянов , той е Минчев, но позицията му е донякъде подобна на тази на най-старата професия

 58. 58 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "като цивилизовани човешки същества ние дължим преди всичко на себе си уважение към всяко човешко същество, дори да е изгубило своя човешки образ"
  Не съм съгласна. Както не съм съгласна и с твърдението, че ако ме ударят по едната буза, трябва да обърна и другата. Не могат да очакват съчуствие от нас, когато става въпрос за бъдещото ни оцеляване. Тук става въпрос за националната ни сигурност и трябва много бързо да се вземат адекватни решения, иначе положението е катастрофално.

 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#54:"lustmord"]Хора, които правят щит от малките си деца за да пробият полицейски кордони [/quote]


  ето тази употреба на малките деца.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Бря, бря Огито Минчев станал голям християнин за някой друг долар.
  Дори и мнозинството от нашествениците да не са ислямисти те са резервоара мюсюлмани който захранва ислямистите. Особено когато огромната част от тях се окажат разочаровани че Германия не страната мечта както са си я представяли.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ако аз отида при тях и да поискам помощ то първото което ще ми предложат за да заживея с тях е да приема тяхната религия и след това ще може да говорим а ние трябва да ги уважаваме до тогава докато и ние не започнем колективно да ходим в джамии.Не нещо друго но сами си го правим и никой не ние е виновен след като не им поставяме някакви условия.Вярно че не е хуманно но по ли е хуманно да загубим всичко което сме постигнали и да се върнем в 16 век.Затова щом искат да живеят с нас то да приемат нашата религия и да заживеят по нашите човешки закони.На който не му отърва да си седи там където му е мястото и да се моли на своя идол да го пощадят.

 62. 62 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 544 Гневно

  Аха-а, видяха, че със сълзлива патетика не им се получава и смениха думата - уважение.
  Само че, уважение, минков, не се дава току-така. То се заслужава. И как са го заслужили? С това, че нарушават държавните граници, все едно са в Арабията? С това, че не зачитат законите, че хвърлят камъни срещу полицията, че си унищожават документите или че изхвърлят дрехи, вода и храна? Или може би с това, че лъжат непрекъснато и че използват като щит деца и жени?
  Сбъркахте с думата, г-да манипулатори. Много сбъркахте.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  [quote#48:"EREBUS"]организацията на Сорос w2eu[/quote]

  тц, не позна... това е организацията която поддържа w2eu
  http://bordermonitoring.eu/
  http://bulgaria.bordermonitoring.eu/

  виж там, да не излезе че требе да благодариш на чичо ти Сорос че не идват насам

 64. 64 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Сълзливите статии за бежанците са финансирани от разрушителите на техните общества, и от онези, които щели да приемат 10 000 за 5 години-държава в Северна Америка, сравнима по икономика и население с ЕС, но с активна "бомбено-ракетна" външна политика кажи-речи на всякъде по света.
  А Огнян е бивш АОНСУ-вец, завербуван от нови господари! Ай сиктир! #ЛУСТРАЦИЯБЕ! Никаква гласност за писаниците на АОНСУ-вци! Едните АОНСУ-вци менторстват с ръсене на мозък, другите въртят парите! А държавата става все по-зле! И е заплашена освен от демогравска пропаст, и от промяна на етническия и религиозния състав от бежанци!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Аз, за разлика от О.Минчев, мисля, че към т.н. бежанци трябва да се отнясяме с дълбоко неуважение.
  1. Защото по-голямата част не са бежанци, а икономически имигранти.
  2. Защото не бягат от зони с военни действия, а идват от свободна страна - Турция. ( и следователно повече не са бежанци!)
  3. Защото рискуват здравето и живота на невръстните си деца.
  4. Защото нямат никакво уважение към законите и реда на страните, през които минават.
  5. Защото влизат в престъпни договорки с трафиканти и други представители на мафията.

 68. 68 Профил на mitko.dedov
  mitko.dedov
  Рейтинг: 581 Разстроено

  В Европа живеят мюсюлмани. В големите европейски градове, като Лондон, Париж, Берлин, Амстердам и други, има успоредни общества, в които се съблюдава ислямското право и не светското право на съответната държава. Там не ги закачат, защото те са равносилни на нашите цигани: обслужват изборни победи. Следователно ние имаме провален мултикултурен модел, защото очевидно културата на малцинството презира културата на мнозинството, но се ползва от стопанските и техническите постижения на същата тази презряна култура. Мюслитата, обаче, не могат да вдянат връзката между култура и стопанско развитие. Имаме провалена интеграция. И сега в задачата се пита: има ли смисъл да си доставяме още от този проблем? Мисля, че прекалихме в раздаването на европейска обич към всички други, но не и към собствените си съотечественици. Европа е тръгнала да защитава правата на всичко живо и умряло, но не и на коренните си жители. Хубаво, отказ от фашистките национализми, които подпалиха ВСВ, но не и отказ от собствената култура в името на един ляволиберален интернационализъм или мултикултурализъм, както искате го наречете.

 69. 69 Профил на mitko.dedov
  mitko.dedov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#67] от "kirsner":

  Много добре казано!

 70. 70 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Минчев е прав за едно - не бива да съдим всички с един аршин и не трябва да изпадаме в истерии. Но е пропуснал да доразвие размишленията си как и защо се достигна до подобна ситуация.
  Това, което ЕС има нужда в момента на политическо ниво и в обществените дебати е завръщане на рационалността и здравия политически разум. Човещината и претенциите за цивилизованост налагат да помагаме,но това не означава да заселваме континента с още милиони неинтегрируеми или трудно интегриращи се популации.
  Истериите трябва да престанат, ЕС трябва спешно да намери своите истински лидери и да заработи отново като общност. Над 1 млн. човешки същества тръгнали на път или вече пристигнали някъде в Европа трябва да прекарат сносно зимата и догодина около 90% от тях върнати на територии,където има сигурност и условия за що годе нормално преживяване, докато конфликтът в Сирия и Ирак приключи. ЕС трябва да се ангажира сериозно, не само финансово, в уреждането на този въпрос. Икономическите имигранти от които не се нуждае нито една страна членка чинно да бъдат репатрирани....
  Европа просто е различна от 1980-та ,да речем, нелегални имигранти винаги ще има, но подобни вълни от стотици хиляди за няколко месеца и милиони на година са просто неприемливи. За създадения хаос и колапс на Шенгенската система да не говорим.
  Ако ЕС иска да бъде фактор през 21-ви век е длъжен да покаже, че контролира не само границите си, но може бързо и адекватно да отговори на всякакви кризисни ситуации. Да покаже, че да живееш в Съюза е привилегия за която трябва да се пребориш с упоритост,трудолюбие и талант....
  ЕС трябва всъщност да покаже на себе си и света,че се взема на сериозно,че уважава гражданите си и цени имигрантите си....

 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Любопитно

  До коментар [#54] от "lustmord":
  Като изключим първия абзац, общо взето има резон в останалото. Проблемът и в България, и до голяма степен останалите държави в ЕС, е че се изпада или в истерии или в черно-бяло либаристично или националистическо-ксенофобско етикетизиране на случващото се...
  А ни е нужен откровен и прагматичен дебат.

 72. 72 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "С С К":

  И седнал пребоядисаният да ме учи на европейски ценности хахахах Да си ги прибира и да си ги гледа в къщата, а не да иска ние да ги гледаме, за да може др. Минчев да се упражнява по теория на толерантността. Още не знам да има обявена диктатура, макар че натам вървим да ни е забранено критичното мислене. Къде ни връща този? От преди 1989г ? Все пак не сме толкова с промити мозъци от ... фин. стимули, че да казваме на черното бяло.

 73. 73 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вонин":

  И всичките искали да продължат да учат. един не каза, че иска да кОпа и да изкарва пенсиите на "защитниците", "милосърдните" и прочие псевдо- толеранти. Исак него да издържат, а тук някои потребители, които с пяна на усат, защитават престъпниците, ще чакат да им изкарват пенсиите. хахаха

 74. 74 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#4] от "neznaiko.bg":

  Имам доста познати мюсулмани. Всички са трудолюбиви хора и нямат нищо против нас - християните. Не може 3% от тях в Близкия изток (радикализираните) да определят 97% от останалите. Всички те ни победиха в леглото - трябва да се примирим с това, че са повече от нас. Да не говорим за това, че от Сирия идват доста християни... Въпроса е, колко мюсолмани реално можем да приемем, без да станат мнозинство в близко бъдеще. И колко деца трябва да имат младите, за да компенсират това. Гемания се справя доста добре, защо не и ние? Проблема е в законите ни, трябва да могат да започнат работа от първия ден, да се издържат сами. Поне тези, дето искат да се установят у нас...

 75. 75 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  С такива дежурни статии редакцията на Икономедия успя да постигне точно обратният ефект на търсеният.

 76. 75 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bullet":

  Еха, всичките 20 протестиращи от +5милиона население? УАУ! И това ли ти е доводът? Да бяхме прочели статията ли, к'во ли?

 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#74] от "charlesdegaulle":

  религията е зло

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#74] от "charlesdegaulle":

  "Всички те ни победиха в леглото - трябва да се примирим с това, че са повече от нас.":

  Хайде да престанем да се залъгваме, че европеецът е импотентен и не може да прави деца. Просто му наложиха схеми, при които той здраво бачка и плаща данъци, а другите живеят на социалки и се размножават като зайци. При което, като отговорен човек, той няма възможност да създава многобройни семейства. Защо преди 40-50 години средното германско или френско семейство се състоеше поне от 4 души, а днес средностатистически се състои от 2.2? Защото някой го превърна от семейство в данъкоплатец.....

 79. 79 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#74] от "charlesdegaulle":

  хич не са 3%, по-скоро са 25%
  3% може да са в страни като Турция или в Германия.

  Birds of a feather flock together.
 80. 80 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#78] от "kirsner":

  нямаш идея каква мизерия е било преди век, не е това причината.
  ето как са изглеждали преди век нещата в богатата западна Европа
  http://tywkiwdbi.blogspot.bg/2013/03/ill-bet-they-didnt-sing-heigh-ho-heigh.html

  хората вече си гледат повече кефа, защото могат

  Birds of a feather flock together.
 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#80:"rldkfl"]хората вече си гледат повече кефа, защото могат[/quote]
  или защото са работили, и то много!

 82. 82 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  "Това, което не можем да си позволим е да се отнасяме към тези хора с нещо различно от уважение. "

  Значи Огняне, ако някой дойде в къщата ти, като счупи входната ти врата, нахълтва през прозореца, разбива стените за да влезе, и иска да го храниш, но не с каквото имаш, а каквото той иска, ти ще го уважаваш, така ли? Ще ми се да го видя от някъде! Гоуем смех че падне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 83. 83 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Според автора, "като цивилизовани човешки същества ние дължим преди всичко на себе си уважение към всяко човешко същество, дори да е изгубило своя човешки образ" - нещо, с което нямам разумно основание да се съглася. Когато другият е загубил своя човешки образ и се е превърнал в див звяр, той трябва просто да се застреля, за да запазим невиновните от неговите зверства. А уважение дължа само към тези, които го заслужават.

  След това авторът ни казва, че "Като християни знаем добре, че трябва да се воюва с греха, а не с грешника". Не зная авторът от къде знае това, но макар много добре да познавам Библията, в нея подобна глупост никъде няма. А Библията е единствената свещена книга, върху която е основано християнството. Пък и не ми е ясно как можеш, примерно казано, да воюваш с престъпността, без да воюваш с престъпниците, които са създатели и носители на тази престъпност.

  Да, в Новия завет има нещо като внушение, че когато грешникът се осъзнае, на него може и дори трябва да му се прости. Но, първо, това е религия, а не политика. А в светските държави би трябвало политиката да не се влияе от религията, нали? И, второ, това може да стане само след като той се осъзнае. За това пример ни дава сам Господ Бог, който по времето на Ной с потоп унищожава всичко живо на Земята, като се изключи само това, което е в ковчега на Ной. А и по-късно изгаря цели два града, Содом и Гомора, чийто жители са потънали в грехове.

 84. 84 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Любопитно

  Не думай ве, Минчев, ти си бил християнин! Жив да не бех! Кръщенето у тайния параклис на АОНСУ ли го провеждаха или на партийно събрание?

  Професорът, който откри разлика "между турци и български граждани" няма право да говори за бежанци изобщо. Аре, улево.

 85. 85 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  каква е целта на тези откровено умни и красиви статии , естествено безплатни . да се радикализира обществото ? част от чий сценарий е ? този , шамана , че и главата ни ....къде е крехката граница , чрез "единствено уважение " към насаждане на омраза . та вижте коментарите , хора които традиционно си разменяме закачки ( изключвам агресивните никове . целта и обучението им е същото ) сме на едно мнение , което вече е радикализация .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 86. 86 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#16] от "penchoo":

  не искам да оплювам нации , но съм работил и учил дълго време с десетки сирийци ,които после и останаха тук да учат ,докато бяхме студенти ,много от тях се оказаха остриета и то много подготвени на тяхната и нашата ДС , под предлог приятелство ни докладваха и най малките подробности ,след това се случи да работя с колега сириец , никога ,по никакъв повод и начин не се случи той да помогне на мен или друг по някакъв начин ,който му нарушаваше спокойния начин на работа или работното време ,след години ,се случи така ,че той се разболя и близо година аз трябваше да поема цялата му работа безвъзмездно и от хуманитарно чувство , помогнах му ,той ми благодари ,но до тук ,не може да се разчита на тези хора за нищо ,те си гледат строго по арабски интереса ,независимо дали са християни или мохамедани ,щото имаше и от двете религии ,манталитета им е друг

 87. 87 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Уважение всекиму - вересии никому.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 88. 88 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#84:"Lemmy"]Не думай ве, Минчев, ти си бил християнин! Жив да не бех! Кръщенето у тайния параклис на АОНСУ ли го провеждаха или на партийно събрание? [/quote]

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 89. 89 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#77:"rldkfl"]религията е зло[/quote]

  И държавата е зло - дай да я премахнем и нея да видиш колко хубаво ще стане.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 90. 90 Профил на bondybg
  bondybg
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тоя Огнян М. Като е толкова "широко" скроен що не прибере 10-20 от тях вкъщи да ги обгрижва??!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 91. 91 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Това, което не можем да си позволим е да се отнасяме към тези хора с нещо различно от уважение.
  ======================================
  Ако тези бежанци нещо ни лъжат или не спазват законите значи изобщо не ни уважават. Защо ние да ги уважаваме тогава.

 92. 92 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С други думи: "Затваряйте си устите". Добре, известно време ще ги затваряме, а после какво?
  Стюардесата ще се появи и ще попита пътниците: "Между другото, някой да знае как се управлява самолет?"

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Ако някои богати държави могат да помагат на бежанци няма проблем. Въпросът, е че с добрите условия на живот идват и правила. Правила като, това че ако има срок за завършване на сграда не може да кажеш, че не се работи в събота. Като живееш някъде не може да искаш 10г по-късно предизборна агитация на майчин език, защото не си научил местния. Като каже шефа, че иска секретарката с къса пола не може да се инати, че фереджето е част от нея. Не може клиентите да чакат, а служителите да ги няма понеже е дошъл часа за молитва. Не, това не е дискриминация, а част от рзбиранията на държавите, където искат хората да отидат. И това е същото като да не се клати пияница по улиците или готина мацка да е по монокини в консервативна държава

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 95. 95 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#67:"kirsner"]Аз, за разлика от О.Минчев, мисля, че към т.н. бежанци трябва да се отнясяме с дълбоко неуважение.
  1. Защото по-голямата част не са бежанци, а икономически имигранти. [/quote]Икономически мигранти са и 2 милиона българи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#78:"kirsner"]Защо преди 40-50 години средното германско или френско семейство се състоеше поне от 4 души, а днес средностатистически се състои от 2.2?[/quote]В БГ спадът в раждаемостта е дори още по-драстичен и без да има някакви конспирация. Просто ниската раждаемост е един вид социална епидемия. Хората свикват с мисълта, че "нормативът" е едно или две деца. Веднъж затвърди ли се тази представа, демографската криза е гарантирана.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 97. 97 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#95:"Николай Николов"]Икономически мигранти са и 2 милиона българи.[/quote]

  Да, които са отишли в чужбина в рамките на 20 години, в повечето случаи легално, не са правили български гета, терористични групи, не са предявявали претенции на домакините си за джамии, религионзи училища и зони "свободни от порока", асимилират се, не раждат по 100 деца, не взривяват метростанции, не стрелят по карикатуристи и т.н.

  Важно - не идват 2 милиона наведнъж и след 2-то милиона кранчето секва. Онези не са два а 100 милиона и повече, а след тях още милиард потенциални "бежанци".

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK