Играта на Путин и доктрината на Асад за "полезна Сирия"

Играта на Путин и доктрината на Асад за "полезна Сирия"


Текстът е от портал "Култура". Заглавието е на редакцията. 


През последните дни западните столици, както и държавите от Персийския залив, са разтревожени от новините за засилена военна намеса на Русия в Сирия. Това се случва в новите условия на свиване на контролираните от алауитския диктатор Башар Асад територии до 25% от територията на страната, докато по-голямата й част е в ръцете на различните ислямистки отряди, както и под контрола на остатъчната Свободна сирийска армия след отцепването й от правителствените въоръжени сили.


Понастоящем Путин изгражда съоръжение в близост до военното летище край Латакия, която е основната опора на сирийския режим. Наред с военните съветници и техническия персонал се наблюдава засилено присъствие на руския военен флот, както и въздушен мост, по който се прекарва различна военна техника, включително тежко въоръжение. В арабските политически среди се говори за новата доктрина на Асад, за т. нар. "полезна Сирия", която той се стреми да създаде чрез обединяването на крайбрежната ивица и пограничните райони с Ливан. Целта на Дамаск е върху тези погранични райони да се установи контрол от страна на "Хизбула" и съюзени с нея милиции.
По такъв начин се цели създаването на обединена географска единица, в която ще влизат части от Сирия и Ливан. Всъщност резултатът от тези действия ще бъде възникването на зони под контрола на множество милиции, както това се случи в Сомалия и Афганистан. Според добре осведомени източници Асад разработва в сътрудничество с Хаменей още по-амбициозен сценарий за етническо прочистване чрез прогонването на сунитите от определени територии и настаняването в техните земи на алауити, християни, друзи и други малки етнически и религиозни групи.


Подобен план би наподобил този на Саддам Хюсеин, който засели хиляди кюрди от Северен Ирак в южната част на страната, а в техните земи, градове и села се настаниха араби от други райони на Ирак. Целта и в двата случая е промяна на демографския профил на съответните райони. Както съобщават арабски и турски медии, преди няколко седмици в Истанбул са се провели тайни преговори между представители на иранските "Революционни гвардейци" и тези на джихадистките сирийски формации, установили контрол върху територии, които режимът в Дамаск и досега не е в състояние да си възвърне.


По време на тези преговори е станало дума за размяна на територии, последвана от кръстосана размяна на шиитско срещу сунитско население, което би съответствало на замисъла за "Полезна Сирия". В този контекст повечето анализатори считат, че бомбардировките от страна на Асад над сунитските територии и използването на оръжие – взривни варели – целят прогонването на тяхното население и заселването им в съседните държави, а впоследствие мигрирането им към Европа.


Това преселение се очаква да предизвика дестабилизирането на европейските държави и засилване на вътрешните противоборства между управляващите партии и техните общества в интерес на националистическите формации. Подобна тактика може би съответства на замисъла на Кремъл по отношение на Запада. В този контекст Путин се опитва да засили противоречията между страните в ЕС и да внесе дестабилизация – икономическа, политическа, социална и демографска.


Главният редактор на излизащия в Лондон авторитетен арабски вестник "Ал Хаят" Гасан Шербел, известен с тесните си контакти с арабски лидери и политически фигури от цял свят, разкри в своя уводна статия, публикувана преди няколко дни, за свой разговор с високопоставен арабски държавник, който му разказал за срещата си с новия "цезар" на Русия. По време на тази среща Путин попитал дали Асад може да се настани в една част от Сирия, в която да бъдат заселени от 7 до 8 милиона души, сред които алаути, християни, друзи и част от сунитите, подкрепящи режима, които да живеят заедно.


Руската ескалация
Засилват се опасенията, че в Кремъл е взето решение за ескалиране на конфронтацията със Запада, макар официална Москва да отрича все по-очевидните факти за пряка военна намеса в Сирия. Руските официални лица веднъж твърдят, че действията на Русия подкрепят сирийската армия в "борбата й срещу тероризма", а друг път говорят за активизиране на хуманитарна помощ за Сирия. Както напомня лидерът на либералната партия "Яблоко" Сергей Митрохин, по същия начин преди време Русия е изпращала "хуманитарна помощ" на Куба, която за малко не въвлече света в ядрена катастрофа.


Повечето от лидерите на страните, засегнати от сирийската криза, смятат, че "Кремъл не казва истината на руския народ" и че "зелените човечета", както бяха наречени анонимните руски части в Украйна, днес се отправят и за Сирия, където, по думите на президента Петро Порошенко, ще бъде повторен същият сценарий. Самото използване на аналогията с извънземните пришълци обвива с було на непредсказуемост руските намерения. Отвъд противоречивите хипотези на анализаторите е ясно едно – всички руски действия напоследък се вписват в контекста на усилията за преодоляване на изолацията на Русия, на поставянето й във военно-политическа и икономическа блокада, както и за последващо преминаване от отбранителна към нападателна линия на поведение.


Основният въпрос е защо точно сега – пет години след започването на конфликта – Путин предприема директна военна намеса? Причините са много. Една от тях е свързана с опита му да засили тежестта на Русия и нейната роля при решаването на сирийската криза. Или пък вече разбира, че неговият съюзник Башар Асад непрекъснато губи. Освен това Путин се опасява от евентуални неблагоприятни последици след постигнатото споразумение между Вашингтон и Иран по атомната програма. Вероятно той не изключва опасността Обама да се разбере с Хаманей за преходния политически период в Сирия без Русия.


Не трябва обаче да се пренебрегва фактът, че тази ескалация идва точно след провала на ръководеното от самият Путин посредничество между Асад и саудитския крал Салман, който беше изпратил в Москва сина си Мохамед, настоящ министър на отбраната. Мохамед, когото в момента подготвят да поеме трона след кончината на баща си, се срещна там с Путин и след тричасово обсъждане на проблемите в Сирия саудитците се съгласили да приемат в Риад шефа на сирийското разузнаване Али Мамлюк, известен като "Канибал" заради кървавата му роля в конфликта.


По-късно саудитците признаха официално, че са предложили на Мамлюк добър сценарий за спиране на конфликта. Те са изразили готовност – заедно със своите партньори от Персийския залив – веднага да спрат подкрепата си за всички опозиционни сирийски сили. Цената за това е Иран и неговите гвардейци, както и "Хизбула" и иракските шиитски въоръжени групи да напуснат територията на Сирия. След това да бъде свикана Конференция под егидата на ООН, в която да вземат участие единствено представителите на режима и сирийските опозиционни групи с изключение на Ислямска държава, и по време на която без никаква външна намеса да бъде обсъдена политическата карта на Сирия по време на преходния период и преминаването на страната към демократични промените. Асад обаче не прие този план.


Русия не крие протекциите си за Асад и неговия режим. Въпросът, който Путин задава на арабския държавник, показва, че Кремъл се подготвя да премине към план Б за разделянето на Сирия. Очевидно се готви оставането на Асад като ръководител на тази част от държавата, която наричат "Полезна Сирия". Путин познава много добре силните и слабите страни на Асад, както и степента му на влияние сред алауитите, към които принадлежи. Това дава възможност на руския лидер да насочва Асад в посока, която е изгодна за Русия и нейните интереси, както и в полза на неговия сблъсък със САЩ и Европа.


След Грузия и Украйна сега Сирия е полигонът, на който Путин изпълнява военната си доктрина и показва мускули в световната политическа игра. Същевременно той се подготвя срещу евентуални заплахи, свързани с джихадистки организации в Кавказ. В доклади на различни руски институти се твърди, че в момента в Сирия воюват над 2 хиляди бойци, дошли от ислямските републики в бившия Съветски съюз. 1500 от тях са чеченци, а 150 са руснаци мюсюлмани. Всички те представляват около 20% от чужденците, които воюват в Сирия, и са ръководени от Омар Чеченеца, министър на войната в Ислямска държава.


Путин потъва военно в Латакия, опитвайки по този начин да подобри позициите си при евентуални преговори за политическо уреждане на кризата в Сирия. Той не крие опасенията си и от Асад, и от неговия съюзник Иран. Високопоставен арабски дипломат коментира пред "Ал Хаят", че руският външен министър Сергей Лавров е предупредил сирийските държавници, посетили наскоро Русия, с думите: "Не трябва да забравяте, че Сирия е една малка пешка в световната игра на Русия".


Военната доктрина на Путин
Тя бе очертана в най-общи линии от руския президент в неговата остра реч на конференцията за сигурност в Мюнхен през 2007 г. и бе заложена в руската военна стратегия, претърпяла съществени промени оттогава насам в съответствие с новите предизвикателства пред Русия. Доктрината бе приведена в изпълнение по време на грузинската война през 2008 г., в резултат на което двете области Южна Осетия и Абхазия, бяха отцепени от Грузия. По такъв начин бе "даден урок" на тогавашния грузински президент Саакашвили, който се опълчи на Кремъл.


Последва я Украйна през 2014 г., където се повтори същият сценарий. И в двата случая Путин показа, че е готов да предприеме конкретни стъпки за прилагане на доктрината и за разкъсване на обръча от кризи около Русия, предизвикани според него от Запада в стремежа му да изолира Москва. Тази доктрина предвижда недопускане на разширяването на НАТО до границите на Русия.


Това е буквалният текст, залегнал в модифицираната военна доктрина на Русия от 2010 г. Залогът на Москва е изнасянето на кризата към вътрешността на "вражеския лагер". НАТО не би приел в състава си нови държави, които са раздирани от граждански войни и сепаратизъм, каквито са Грузия и Украйна. В случая трябва да имаме предвид и Молдова, която е тиктакаща бомба заради отцепническото Приднестровие. Друг пример за измеренията на тази доктрина са балтийските държави и техните многобройни руски малцинства, чиито интереси Русия е призвана да защити.


След като бе изненадана от "Арабската пролет" и последвалите бурни и кървави събития, Русия се видя принудена в края на миналата година да внесе поредните изменения в своята военна доктрина. В документа се изтъква необходимостта от реакция срещу огнищата на напрежение чрез използване на военна сила в различни точки на света извън рамките на Съвета за сигурност. По такъв начин Путин получи правото да използва въоръжените сили на Русия извън нейните граници и в неин интерес, без да се отчита, че това ще доведе до разпадането на Сирия и разпад в региона на Близкия Изток.


Русия, която не владее изкуството на "меката сила", започна да прилага стратегия, базирана на директна военна намеса, за да си уреди място на масата, на която ще се разпределят сферите на влияние в Сирия и Близкия Изток. Дали обаче Москва няма да бъде принудена да прибегне до прякото участие на руски войски в по-нататъшен етап от сирийската криза, при това срещу опитните бойци на джихадистките милиции, ползващи се с подкрепата на Турция и на други държави в региона. И дали наистина Путин би искал да бъде въвлечен в сирийското блато, подобно на американците в Ирак и НАТО в Афганистан? Именно заради това предупреждението на Обама, който вещае крах на една пряка руска намеса в Сирия, е напълно уместно. То идва от президент, чийто народ е извлякъл поуки от военната си намеса в подвижните пясъци на Ирак и Афганистан.


Мохамед Халаф е иракски журналист, кореспондент на кувейтския вестник Al Watan. Хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Лектор в Дипломатическия институт на Министерството на външните работи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (259)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 607 Гневно

  Колко им е лесно да си играят със съдбите на милиони хора!!!
  Несъвършено е това същество - човекът.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 402 Неутрално

  контролираните от алауитския диктатор Башар Асад
  --------

  Нова опорна точка е спусната от Големия Бял Баща.
  Асад вече не е само дикататор, но е "алауитския диктатор"

  Превеждам: не се казва че е сирииски, а само на част от етносите живеещи в Сирив - алауите.
  Това е способ за разделяне на хората в Сирия, следователно за натискане в посока по-дълга гражданска воина, разруха в Сирия и масови убииства м/у етносите там.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  В този контекст Путин се опитва да засили противоречията между страните в ЕС и да внесе дестабилизация – икономическа, политическа, социална и демографска." Както напомня лидерът на либералната партия "Яблоко" Сергей Митрохин, по същия начин преди време Русия е изпращала "хуманитарна помощ" на Куба, която за малко не въвлече света в ядрена катастрофа."Скоро ще се разбере какво правят руснаците в Сирия.За доброто на"братския"сирийски народ не са отишли там де,това е ясно.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Всеки път когато Ху@ло има зорове вътре в Русия, той започва някаква военна авантюра за да отклони вниманието на руснаците. То не беше Чечня, не беше Грузия, та Крим, накрая нахлу и в Украйна. Оправи Русия, сега хукна Сирия да оправя. Сита Мара втасала, сал не се сресала.
  Да де, ама то, ластикът, може да го опъваш до време. Да сме живи, ще му гледаме сеира къде и как ще бълбукне.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Асад е светски управник и е за предпочитане пред ислямските терористи.

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Г-н Мохамед не пише нищо за ролята на ИДИЛ. Споменава ги само веднъж с галеното "ислямистки отряди".
  Поначало вариантите пред Сирия не са много - или Асад или някой друг диктатор са на власт или идват главорезите сунити които ще изколят християни, кюрди, шиити и други.

 8. 8 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Кремъл фанатично вярва, че светът не се променя и си я кара под девиза "Велики сме в готовността за жертви".
  Доста монголска философия, водеща винаги до провал.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Време за истинска хуманност, а не за оная захаросаната, дето уж всички имали права, били равни и бла-бла. Животът на някои човечета не е ценност за човечеството. Ако няма друг начин, Русия да се разпада и светът да мирясва.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Очевидно е, че Путин, който "не владее изкуството на меката сила", е на път да затъне в един нов Афганистан, като този път ще му бъде отворен и втори фронт - вътре в страната, от собствените му мюсюлмани.

  Като прибавим войната в Украйна (и бездънната яма Крим), интересно е за колко време ще му стигнат рублите, за да поддържа огъня на тези три фронта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Колко лесно било да вземеш химикалката и да чертаеш разграничителни линии по територията на държава! В тези предположения които изказва Халаф има два слаби момента - 1. Ще бъдат ли жизнеспособни поотделно тези държавици. 2. След като няма официален мир и разделяне, къде е гаранцията, че една от двете страни след като събере сили, няма да се опита да завладее това което смята, че и се полага. Също щеше да е добре къде Асад хвърля варели с напалм над сунитски селища, иначе звучи кухо.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Много е лесно за руснаците да навлезнат в Сирия ( или по точно в малката част от нея, която все още се нарича така), много е трудно обаче да се излезне от там. Това руснаците (и американците) го знаят добре още от Афганистан.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  [quote#14:"Magen David"]много е трудно обаче да се излезне от там. [/quote]

  Комитетът на майките и вдовиците на загиналите в Украйна руски войници бе обявен за "вражеска организация" и е обект на тормоз от властта в Москва.

  Същото очаква майките и вдовиците на поредния конвейер с Груз 300, който ще тръгне от Сирия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Magen David":

  Аналогията е погрешна. В Афганистан руснаците воюваха в изцяло враждебно обкръжение, където нито тила, нито фланговете са подсигурени от лоялни съюзници, затова се принуждаваха да създават гарнизони във всяка провинция, които съответно бяха примамлива цел за атакуване. В Сирия, ако руснаците се включат, ще е чрез авиационна поддръжка, чрез технологични оръжия, управлявани от руснаците и чрез координация между отделните сирийски и ирански формирования. Евентуално отделни операции на въздушно преносим спецназ.

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  "Путин се опитва да засили противоречията между страните в ЕС и да внесе дестабилизация – икономическа, политическа, социална и демографска."
  А? Путин нали искаше и в Украйна да внесе дестабилизация? Трудно ми е да преглътна тезата, че който и да е ще иска къщата на съседа му да гори. Обаче като прочета, че авторът през '78-а е избягал от режима в Ирак и е получил българско гражданство, а от '81-а е работил като кореспондент на Външно и започва да ми се изяснява как се определя наклона на моливчето му...

 18. 18 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 843 Любопитно

  [quote#16:"nikero"]Аналогията е погрешна. [/quote]
  Не съм съвсем сигурен за това. Ако руснаците се включат активно в Сирия, ще направят маса поразии, както са правили винаги. Може Асад и неговите хора да ги подкрепят, но населението - едва ли. Къде не са се о****ли руснаците, навсякъде, където пратят войски, правят жестокости и поразии.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 19. 19 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#16] от "nikero":

  Дрън, дрън ярина и мокри сънища. Путин се държи, като косоварски имам и разчита на девушкиекспортнадзор и порасналите рускоезични сирийчета в западна Сирия. Няма да стане. И рестото ще са нови хиля
  ди руснаци в цинкови униформи.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 20. 20 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#16:"nikero"]В Афганистан руснаците воюваха в изцяло враждебно обкръжение, където нито тила, нито фланговете са подсигурени от лоялни съюзници, затова се принуждаваха да създават гарнизони във всяка провинция, които съответно бяха примамлива цел за атакуване. В Сирия, ако руснаците се включат, ще е чрез авиационна поддръжка, чрез технологични оръжия, управлявани от руснаците и чрез координация между отделните сирийски и ирански формирования. Евентуално отделни операции на въздушно преносим спецназ. [/quote]
  Много опростяваш нещата. Сирийското блато ли не било враждебно обкръжение? Асад владее и се е окопал в един малък анклав, обкръжен от врагове. Вчера четох че вече срещу руснаците се е стреляло "за добре дошли" от страна на воюващите срещу Асад, и за да им покажат какво ги чака тепърва.
  А технологични руски оръжия е някакъв оксиморон

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 21. 21 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "captainFill":

  Къде ще направят поразии? Войната в Сирия се изроди във война между сунити и шиити. Шиитите само ще отправят благодарности при изпепелени селища и квартали населени със сунити. Лоялността на шиитите няма как да се изпари, защото другата алтернатива за тях е физическото им унищожение или прогонване от родните им места.

 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Най-опасното е, че липсват обективни анализи и предложения по темата за Сирия.
  Някои вярват, че руснаците отиват там безкористно за да ни отърват от фанатизираните чалми. А други са убедени в правото на Вашингтон да отстранява неудобни държавни лидери когато си поискат.
  Лошото е, че липсва позицията на Европа. От време на време някой излае нещо конюктурно и дотук.

 23. 23 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "Magen David":

  Нещо си се объркал-руснаците никога не са напускали Сирия,за да влизат пак!

 24. 24 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Същото очаква майките и вдовиците на поредния конвейер с Груз 300, който ще тръгне от Сирия. [/quote]
  Няма да е за първи път

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 25. 25 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Същото очаква майките и вдовиците на поредния конвейер с Груз 300, който ще тръгне от Сирия.[/quote]
  Груз 200, уважаеми колега!
  И нека да са повечко, защото комплексарят на 11-сантиметровите токове се впечатлява само от количество.
  ...
  "Най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век", както въпросният комплексар нарече зрелищния провал на сесесере, повлече след себе си голямо разместване на пластовете и в арабския свят. Всички съюзници на псовисалото сесесере - от Алжир и Либия до Ирак и Сирия - вече не са нито "трън в петата на империализма", нито пазар за сАвеЦката железария и чрез присъствието на "сервизни техници", "обучаващ персонал", "съветници", "помощници" и прочее сАвеЦки войници - вече не са военни бази на останките на сесесере-то.
  Удавникът путинчо се е хванал за сламката - крайбрежието на Сирия и поне там смята да даде "решителния бой", също като отчаяните есесовци, фанатично сражаващи се на стълбището между втория и третия етаж на Райхстага.
  Това ще е путиновата версия на Израел, верния съюзник на САЩ и Запада насред арабския катун.
  путинчо обаче отчаяно няма ресурс.
  Апять двойка, но паСРан!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 26. 26 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Всички "анализатори" пропускат да посочат кой инициира конфликта, кой финансира т.нар. опозиция в Сирия, кой финансира ИДИЛ. Ако не се бяха пръкнали опозиционери-терористи, Сирия все още щеше да е благоденстваща държава, нямаше да има убити, разрушения, вълни от милиони бежанци.

  Това, че режимът на Асад бил недемократичен(дали изобщо е такъв) не е основание да се сваля едно правителство, след като суверенът, сирийският народ е избрал Асад и го е поставил на поста, който заема.

  Това, което САЩ целят е контролирано от тях сирийско правителство, което да осигури достъпа на американски компании до кладенците с петрол и газ и които да започнат "узаконен" грабеж на сирийския народ. Този филм сме го гледали много пъти.

  На хората им е писнало от лицемерната щатска външна политика, искат да са свободни, сами да решават съдбините си, писнало им е от т.нар. "демокрация по американски".

 27. 27 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "Magen David":
  [quote#20:"Magen David"]А технологични руски оръжия е[/quote]...
  Затова ли Биби бързо-бързо отиде да моли бащицата ,такива оръжия да не попадат в ръцете на воюващите в Сирия?

 28. 28 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "Magen David":


  [quote#20:"Magen David"] Асад владее и се е окопал в един малък анклав, [/quote]
  Малък, малък! Колко малък? Колкото цялата територия на Израел. Крайбрежните сирийски провинции са изцяло под контрола на Асад. В тях партизански действия са невъзможни поради липса на симпатия на местните към сунитските ислямисти.

 29. 29 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#23:"rurade"]Нещо си се объркал-руснаците никога не са напускали Сирия,за да влизат пак! [/quote]
  Това е така, ама сега го правят явно и мислят да се включат с активни действия и не срещу Израел. Има разлика нали?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Весело

  През последните дни западните столици, както и държавите от Персийския залив, са разтревожени от новините за засилена военна намеса на Русия в Сирия.
  ВСИЧКИ РИБКИ ПЛУВАТ, САМО ПЪРЖЕНИТЕ – НЕ

  [email protected]
 31. 31 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 843 Любопитно

  [quote#21:"nikero"]Къде ще направят поразии?[/quote]
  Руснаците ще направят маса поразии не само на шиитите, ами на всички, ако се включат със сухопътни войски.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 32. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#28:"nikero"]В тях партизански действия са невъзможни поради липса на симпатия на местните към сунитските ислямисти. [/quote]
  А това тепърва ще видиш. Вече имаше бомбени атентати там.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 33. 33 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":
  До коментар [#24] от "Magen David":
  Груз 300 — военный термин, обозначающий транспортировку раненого солдата, вывозимого из мест боевых действий. Название вошло в обиход после войны в Афганистане.

  Вашите пожелания са най-милите ,които съм чувал досега!
  Продължавайте само така!

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Разбира се! Когато Западът не е в състояние да се справи с предизвиканият от него хаос, Путин се оказва виновникът.

  Авторът на статията е работещ в демократизиращите NGOта, спонсорирани от САЩ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#27:"rurade"]Затова ли Биби бързо-бързо отиде да моли бащицата ,такива оръжия да не попадат в ръцете на воюващите в Сирия? [/quote]
  А на тебе кой ти каза че отиде да моли. Отиде да предупреди че Израел няма да допусне предаване на оръжие на Хизбала в Ливан, и руснаците да не направят някоя грешка та да пострадат.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЕвразиецЪТ":


  [quote#3:"ЕвразиецЪТ"]Превеждам: не се казва че е сирииски, а само на част от етносите живеещи в Сирив - алауите[/quote]То си е така.Същото беше и с Кадафи и Садам,съответно за Либия и Ирак.

 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много е правилно, че руснаците засилват присъствието си в Региона поради 2 причини:

  1. Неспособността на САЩ и ЕС да се справят с причинената от тях криза в арабския свят.
  2. Баланс

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "Magen David":
  Всъщност никой май не знае какви са плановете руснаците!
  Поживём — увидим!

 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Същото е и с Организацията на майките и вдовиците на загиналите американски войници в предизвикания от Halliburton концерн конфликт в Ирак. САЩ ги обяви за застрашаваща сигурността страната организация.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#12] от "nikero":


  [quote#12:"nikero"]. Ще бъдат ли жизнеспособни поотделно тези държавици. [/quote]Че то всяка една арабска държава,бивша колония има малко или много изкуствени граници и не е много жизнеспособна.Сирия и Ирак изначално са изкуствени държави,а арабите там са почти един народ.И религиозните различия са много по-важни за тях,от колкото какво гражданство пише на паспорта им.Не случайно и Асад и Садам са от една и съща партия-БААС,днес разделена в двете държави,но с общ произход.

 41. 41 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "Magen David":
  Ако искаше да "предупреждава" можеше да го направи и без да ходи!Освен това"работно посещение"също не се връзва с твоята теза!

 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSmart":


  [quote#13:"SSmart"]Путин и Русия са виновни за войната в Сирия и ислямското нашествие в ЕС! [/quote]Не знам дали са виновни,но ги устройва и се възползват,като се опитват да внесат раздор в ЕС.Хиперактивността на Орабан и опитите му за истеризиране на нещата само са в услуга на Русия..

 43. 43 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":
  [quote#34:"socialen"]азбира се! Когато Западът не е в състояние да се справи с предизвиканият от него хаос, Путин се оказва виновникът. [/quote]
  Най-неадекватните коментари са Ваша запазена марка, респект!
  За разлика от мурзилките, които рупат опорни точки, Вие смело се опитвате да разсъждавате с голи ръце. Ха-ха-ха! автентичен социалиС

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#38:"rurade"]Поживём — увидим! [/quote]
  Точно така.
  Аз обаче бих предположил че те не мислят да се включват във войната срешу ИД, както мислят много във форума, за да спасят Европа. Мисля че са решили само да засилят анклава на Асад че напоследък взе да се пропуква.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#38:"rurade"]Всъщност никой май не знае какви са плановете руснаците! [/quote]

  Плановете на руснаците са ясни.
  - да помогнат на сирийския народ да се отърве от терористите и възстанови контрола върху петролните кладенци
  - да провери в реална обстановка новите си оръжия, като евентуално направи бизнес с други държави
  - да предупреди останалия свят да не се закача с тях, защото във военно отношение са перфектни

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#20] от "Magen David":
  Странно тези от Ислямска Държава са враждебни с рашките а правят мили очички на евреите???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кризата в Сирия и в останалия арабски свят беше причинена от концерна Halliburton и неговата администрация, ръководена от Буш и останалите висши служители на Halliburton от Белия Дом, като вице президент Дик Чейни, шеф на надзорния съвет на Halliburton и Кондолиза Райс, шеф на управителния съвет на Halliburton.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Гледайки военната карта на Сирия се вижда, че ССА в момента играе ролята на буфер между главорезите на Асад и главорезите от ИДИЛ. Онзи ден се прокрадна инфо, че ИДИЛ са стигнали до центъра на Дамаск но изцяло за сметка на войските на умерената сирийска опозиция.
  Според мен анализът е добър но това с "полезна" Сирия на Асад е умряла работа. Няма как коя да е от воюващите и заинтересованите страни, а те не са никак малко да приеме, че гражданската война е окончателно завършила.
  То, според Збигнев Бжежински "гражданката" в Русия трябва да приключи окончателно през 2017г. с победа на белите.
  А той винаги познава!

 49. 49 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#48:"kastor"]ССА в момента играе ролята на буфер между главорезите на Асад и главорезите от ИДИЛ. [/quote]

  ССА е на изчезване.

 50. 50 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#40] от "yanne":

  Знаеш ли и аз така си мислех за Либия при свалянето на Кадафи - различните територии ще се разделят по живо, по здраво, понеже ги разделят огромни пространства пустиня и няма кой знае какво да делят помежду си. То какво излезе - след като изведнъж е обявена свещена война под зеленото знаме, тя няма как да бъде спряна. В Сирия нещата са още по заплетени, защото едните държат крайбрежието, където отсъстват ресурсите от нефт и газ, другите държат пустините богати със суровини, отрязани от всякакви по важни комуникации. Логично е и двете групи да ламтят за територията на другите.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#0:"статия"]В доклади на различни руски институти се твърди, че в момента в Сирия воюват над 2 хиляди бойци, дошли от ислямските републики в бившия Съветски съюз. 1500 от тях са чеченци, а 150 са руснаци мюсюлмани. Всички те представляват около 20% от чужденците, които воюват в Сирия, и са ръководени от Омар Чеченеца, министър на войната в Ислямска държава.[/quote]

  Пък после нека кажат мурзилките, че сащ си сътрудничели с ислямската държава!
  Хе-хе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  До коментар [#12] от "nikero":


  [quote#12:"nikero"]Колко лесно било да вземеш химикалката и да чертаеш разграничителни линии по територията на държава![/quote]На Балканите как е чертана?!Как Русия е давала Северна Добруджа без жив румънец там на Румъния,за да откъсне от нея Молдова?!

 53. 53 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  то хубаво описано, но не се вързва с Евростат, който твърди че сирийци са 21% или да не мислим каквото кажат това е истината

 54. 54 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#14:"Magen David"]Много е лесно за руснаците да навлезнат в Сирия[/quote]
  Вие кога ще връщате Голаните?

  ПУТИН АКБАР
 55. 55 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#41:"rurade"]Ако искаше да "предупреждава" можеше да го направи и без да ходи![/quote]
  Тези работи не стават както ти си мислиш. Това не е предупреждение в пресата от рода на "ТАСС е уполномощена да заяви". Отида за да постигнат разбирателство по някои въпроси, като отчитане на взаимните интереси и какви са червените линии. Това го правят не за първи път! Така се избягват недуразумения и излишни жертви.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#16] от "nikero":


  [quote#16:"nikero"]Аналогията е погрешна. В Афганистан руснаците воюваха в изцяло враждебно обкръжение,[/quote]Трябва да са наистина много заслепен,за да смяташ,че някой ще посрещне с хлаб и сол руски войници в Близкия Изток.Там мурзилки няма,нито приказката за "Дядо Иван" хваща дикиш...

 57. 57 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Любопитно

  [quote#54:"voltron"]Вие кога ще връщате Голаните?[/quote]
  На кого? Може би на ИД?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#1:"ЕвразиецЪТ"]Кои го финансира този портал? [/quote]
  Теб кой те финансира?

  [quote#1:"ЕвразиецЪТ"]Нали имаме закон за конфликт на интереси, трябва някои като прави пропаганда да се казва и кои му дава парите за това...[/quote]
  Първо - защо реши че това е пропаганда, а не е излагане на голите факти?
  Второ - Да ти разберем мотивите, така да се каже. Затова питам теб кой те финансира?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#44] от "Magen David":

  Как го виждаш да засилят анклава,който постоянно ще е атакуван от ИД?Няма начин!ИДИЛ изчезва и всичко си идва на мястото.
  Не забравяй,че легендата за крайната цел на ИДИЛ след като завладее Ирак и Сирия е Израел!Не знам ,защо не осъзнаваш,че Асад и руснаците всъщност са ваши съюзници!?

 60. 60 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]Очевидно е, че Путин, който "не владее изкуството на меката сила", е на път да затъне [/quote]

  пут.ин не владее дори самия себе си (лабилна психика, породена от голямо его, комплекси за малоценност и посредствен интелектуален потенциал + много злоба) - какво остава за владеене на процеси...

 61. 61 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#57] от "Magen David":

  колегата може би е визирал "джоланите". халалните.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Разстроено

  [quote#52:"yanne"]На Балканите как е чертана?!Как Русия е давала Северна Добруджа без жив румънец там на Румъния,за да откъсне от нея Молдова?! [/quote]
  И аз направих същата връзка.
  Руснаците искат да разделят Сирия също както на времето са разделили България.
  Изобщо не са се променили. Същите имперски егоцентрични цели и намерения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нахлувайки с инвазията в Ирак, Halliburton корпорацията предизвика тотален срив, абсолютен хаос и гражданска война в Ирак.

  До 2007 година Сирия пое над 2 милиона иракски бежанци! (Йордания е много по-малка по обем макроикономика от Сирия). Това доведе до тежка икономическа рецесия в Сирия, прерастнала в икономическа Депресия, защото медлународната общественост остави Сирия сама с проблема! (Ние виждаме как Европа не може да поеме 1 милион, а Сирия пое само за 2 години 2 милиона иракски бежанци!!)

  Икономическата криза се превърна, както често в политическа, защото безработицата експлоадира в Сирия и Здравеопазването и Пенсионната и социални с-ми колабираха. САЩ и ЕС решиха тогава, че е дошъл момента да свалят Асад с ентусиазма на Арабската Пролет и Хаосът стана пълен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "yanne":

  Границите са закрепени с официален мирен договор и признати от всички засегнати страни. В случая на Сирия ще имаме ситуация подобна като в Нагорни Карабах - необявена вялотекуща война с вероятност във всеки един момент да се превърне в мащабна.

 65. 65 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ИД има влияние в Египет, Ирак, Сирия и Либия, може би и Турция? Няма как да изчезне с въздушни удари, освен ако не са с ядрени бойни глави/което не е лоша идея и без това тяхната територия е пясък/ Ако го няма Башар не само, че няма да се подобри положението, а може и ИД да имат първи официално признат президент.

  ПУТИН АКБАР
 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Любопитно

  [quote#59:"rurade"]Няма начин!ИДИЛ изчезва и всичко си идва на мястото. [/quote]
  ИД сам по себе си е паравоенна формация изцяло от наемен башибозук под крилото на Джон Кери ! С унищожението на джихатите и връщането на държавността в Сирия нещата леко леко ще си дойдат на мястото , истинските проблеми в Европа тепърва ще започнат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#56] от "yanne":

  Асадистите очевидно ги посрещат с хляб и сол.

 68. 68 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#43] от "Торбеш":

  Видя ли, че съм прав. В коментар 63 го описах. Прочети го, за да знаеш.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#45] от "faraon":


  [quote#45:"faraon"]Плановете на руснаците са ясни.
  - да помогнат на сирийския народ [/quote]Що е то "сирийски народ" и ако ще е като помощта ,дето оказаха на Афганистан или на украинците миналата година- май няма нужда...

 70. 70 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#58] от "Храбър":

  Предлагам да се обединим върху най-приемливата формулировка -Журналистите в портал"Култура" са платени,защото получават редовно заплатите си!

 71. 71 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Заглавието , което отговаря на действителността е:
  "Как Путин им рассказа играта и направи правилната стъпка за предотвратяване на поредния световен ужас"

  Да му пожелаяем успех

 72. 72 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#50] от "nikero":


  [quote#50:"nikero"]Знаеш ли и аз така си мислех за Либия при свалянето на Кадафи - различните територии ще се разделят по живо, по здраво,[/quote]Как да се разделят,като а вкарани от великите сили в една държава -Либия?!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Любопитно

  [quote#59:"rurade"]Не знам ,защо не осъзнаваш,че Асад и руснаците всъщност са ваши съюзници!? [/quote]
  Как ще помогне Асад?
  Като си сътрудничи с ИДИЛ? Чиято крайна цел както ти самият казваш е след като завладее Ирак и Сирия, да завладее Израел!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ИД е повече State of Mind , както и другите радикални сунитски течения. Промиват им се мозъците от малки. 6,7 г. деца вече са готови да извършат атентати и да режат глави. Прочистване от всякакви такива елементи на територията на Сирия е належащо и само Путин може да го направи/понеже има интерес .

  ПУТИН АКБАР
 75. 75 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#72] от "yanne":

  Кой отвън ги държи насила?

 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#65:"voltron"]ко го няма Башар не само, че няма да се подобри положението,[/quote]
  Много ясно , на всякъде където американските самолетоносачи и лебертоносците свалят някой тиранин там кланетата и кървищата тепърва започват.
  Справка - Афганистан , Ирак , Либия и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Любопитно

  [quote#64:"nikero"]Границите са закрепени с официален мирен договор и признати от всички засегнати страни. [/quote]
  Също както бяха закрепени границите на Украйна?
  Нали?
  Абе какво стана с тези граници, че не си спомням?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#59:"rurade"]Не забравяй,че легендата за крайната цел на ИДИЛ след като завладее Ирак и Сирия е Израел!Не знам ,защо не осъзнаваш,че Асад и руснаците всъщност са ваши съюзници!? [/quote]
  Ти на мен не ми ги разправяй тези приказки. Аз четох какви са целите на ИД, за които явно не ви казват истината в България. Първо да изчистят от ереста в своите редове (както те го разбират това) Второ (обърни внимание) да завладеят обратно всички земи в Европа, които са били ислямски някога. Последното значи Испания и страните от Балканите. Затова и са обявени за най-голямото зло на земята! Ако например бяха започнали борба срещу Израел всичко (според евроипейците )щеше да си е в реда на нещата. Ама виж ти каква наглост -те си позволяват да посягат на спокойствието на недосегаемите! Наистина са най-големите гадове, които трябва да се унижтожат веднага.
  А какви съюзници са ни Асад и руснаците също не ми разправяй. Това тук го знаем много добре.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 79. 79 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Ами границите на Румъния със съседните държави, закрепени от Берлинския конгрес, са си все там- през Добруджа, по поречието на Дунав и Прут.

 80. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#62] от "Храбър":


  [quote#62:"Храбър"]Руснаците искат да разделят Сирия също както на времето са разделили България.
  Изобщо не са се променили. Същите имперски егоцентрични цели и намерения! [/quote]Няма как-Русия си е все същата от столетия,само титлата на владетеля се сменя и центростремителната идеология-по времето на СССР е била комунистическата идеология,днес е някакво "източно православен комунизъм"

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  [quote#23:"rurade"]Нещо си се объркал-руснаците никога не са напускали Сирия,за да влизат пак! [/quote]
  Руснаците не влизат, а НАвлизат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#78] от "Magen David":

  На картата на новия Халифат,който бленува ИД го няма Израел,както и Балканите и Испания!
  Така,че явно сме съюзници и ние с вас!

 83. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#64] от "nikero":


  [quote#64:"nikero"]Границите са закрепени с официален мирен договор и признати от всички засегнати страни. В случая на Сирия ще имаме ситуация подобна като в Нагорни Карабах [/quote]Да-,но защо не продължиш редицата с Приднестровието,Източна Украйна,Южна Осетия-все анклави,създадени и поддържани от Русия,с цел поддържане на дестабилизация.

 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  [quote#79:"nikero"]Ами границите на Румъния със съседните държави, закрепени от Берлинския конгрес, са си все там- през Добруджа, по поречието на Дунав и Прут. [/quote]
  - Как си бабо?
  - Млеко вара.
  - Какво прави Иво?
  - Ке го кваса.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#67] от "nikero":


  [quote#67:"nikero"]Асадистите [/quote]какво е това?!Колко наистина подкрепят Асад в Сирия,или просто го търпят,до момента,в който няма да му се случи да бяга през някоя отходна тръба или да избяга в Москва?!

 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#75] от "nikero":


  [quote#75:"nikero"]Кой отвън ги държи насила? [/quote]
  Великите Сили,които чертаха границите ,след края на колониалната епоха.

 88. 88 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А ето какво е становището на независими медии:
  http://www.blitz.bg/news/article/362296

 89. 89 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#81] от "Храбър":
  Ако ще спорим за думи-ето какво пише в речника:
  навлѝзам
  Значение на думата навлизам
  1. В какво. Влизам навътре. Навлезе в гората.

  Синоними на думата навлизам
  (гл.) влизам...
  НАвлиза=влиза

 90. 90 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#82] от "rurade":

  Човекът си е прав с циничната си откровеност. ИДИЛ са заплаха за Европа, а не Израел. Докато ИДИЛ се бие срещу Хизбола и унищожава селищата на шиитите, независимо от документираните престъпления, няма да имат никакви проблеми с Израел. Врагът на моя враг е мой приятел. После защо имало антисемитски настроения!

 91. 91 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#85] от "_association.r6_":

  Ами, мъдрият българси народ го е казал;
  който плаща, той поръчва музиката

 92. 92 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#78:"Magen David"]борба срещу Израел [/quote]
  Как да се бият с който ги подкрепя. Лекувате ги, тренирате ги, нанасяте въздушни удари по противниците им.

  ПУТИН АКБАР
 93. 93 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#68:"socialen"]Видя ли, че съм прав.[/quote]
  Прав сте само пред писоара.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Весело

  [quote#78:"Magen David"]а. Последното значи Испания и страните от Балканите. Затова и са обявени за най-голямото зло на земята! Ако например бяха започнали борба срещу Израел всичко (според евроипейците )щеше да си е в реда на нещата. Ама виж ти каква наглост -те си позволяват да посягат на спокойствието на недосегаемите! Наистина са най-големите гадове, които трябва да се унижтожат веднага.
  А какви съюзници са ни Асад и руснаците[/quote]
  Виж , имаш много противоречия в твърденията ти!
  Аз си мисля ,че трябва да отделиш малко повече време да опознаеш фактите и събитията около появата на Ислямска Държава и страните които допускат развитието и възхода на радикалния ислям и го насочват срещу "приятелите си "!
  За сега руснаците като си набележат конкретен ислямист изпращат спецназ и те го ликвидират точно него !
  Примерно САЩ изпращат няколко самолетоносача и с опустошителни рейдове на цивилни обекти ако убият без да искат измежду цивилните някой ислямски водач си приписват заслуги на разузнаването !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#86] от "yanne":

  Кой воюва вече четвърта година в униформи на сирийската армия? Руснаците и иранците ли?

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  До коментар [#89] от "rurade":
  Да бе!
  Те затова са синоними, защото да не се различават изобщо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  [quote#43:"Торбеш"]... да разсъждавате с голи ръце. [/quote]  Разбиващ лаф...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#94:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] ако убият без да искат измежду цивилните някой ислямски водач си приписват заслуги на разузнаването ! [/quote]
  Пускат съобщение "ликвидирани са 50 ислямисти /всъщност цивилни/ и лидера на ИД Абу Къвтоетам - който е бил единствения ислямист.

  ПУТИН АКБАР
 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  [quote#85:"_association.r6_"]Редакционната политика на Дневник нещо не ми харесва.[/quote]
  В това сме абсолютно сигурни!

  [quote#85:"_association.r6_"]Това е несериозно и дразнещо. [/quote]
  В това също сме напълно убедени!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#83] от "yanne":

  И колко от тях имат статут на държавни образования, международно признати? Винаги са под заплаха от военна инвазия, транспортна и всякаква друга блокада. Пак ще повтора коментара си - няма ли официално разделяне, немислимо е дългосрочното обособяване на отделните територии в Сирия. Тезата за "полезна Сирия" издиша. За да съществува, трябва и другите да са съгласни с нейното съществуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK