Изборни несъвършенства

Предсрочни парламентарни избори 2014 гласуване бюлетини бюлетина урна

© Надежда Чипева

Предсрочни парламентарни избори 2014 гласуване бюлетини бюлетина урнаПубликуваме коментара на Йовко Ламбрев от блога му с негово позволение. Акцентите са на "Дневник". 


Предходната ми публикация предизвика разни дискусии, в които някои хора защитават тезата, че текущият offline начин на гласуване им изглежда някак приемливо несъвършен. Което мога да си обясня единствено с наивност или навик. Затова искам да споделя за мой пряк личен негативен опит като наблюдател. И не – не в някое село, където кметът коли и беси, не в някой малък град със зависими от крупен работодател хора, а в центъра на София – район Възраждане. Моля, да обърнете внимание, че


дори не става реч за някакви хитроумни манипулации, а за чиста проба некъдърност или невникване в детайлите
При това от състав на секционна комисия, който е опитен и се е занимавал с много избори преди аз да им се случа наблюдател.


Първата история е от изборите за евродепутати през 2014 година.


Секцията отваря в ранни зори, запечатва се урната, проверяват се всички неща, наблюдателите се регистрираме пред председателката на секционната комисия с пълномощните си. Гласоподаватели още няма. Членовете на комисията, които са от същата секция, решават да гласуват докато няма хора, за да не стои урната празна. Забелязвам проблем, който обаче в текущия контекст с три гласа на хора от самата комисия не е от особено значение, но би могъл да бъде, когато започнат да идват хора отвън. Затова засега не се обаждам. Останалите наблюдатели четат вестници или си цъкат в телефоните и дори не обръщат особено внимание – повечето от тях са хора с опит в избори, а някои са били и членове на изборни комисии преди, като един дори е бил председател, както ще разбера по-късно през деня.


Появява се най-ранобудният "външен" гласоподавател. Всички го познават, винаги идвал пръв. Съсед им е. Говорят си на "ти" с председателката. Разбирам, че няма да се поправят, защото не осъзнават, че пропускат нещо важно. За да се убедя обаче, трябва да изчакам гласоподавателят да пусне бюлетината си.


Изчаквам следващия гласоподавател и учтиво се намесвам:
– Извинявайте, но искам да обърна внимание, че не правите важна проверка, която гарантира, че гласоподавателите използват именно бюлетината, която им давате.


В стаята настъпва тишина и кратко стъписване, след което секретарят, който къса бюлетините започва да се оправдава:
– Не е вярно. Аз гледам за поредните номера, когато подавам бюлетината.
– Точно така. – съгласявам се аз – Но не го правите, когато гласоподавателят излиза от тъмната стаичка. А това е важно.


За незапознатите – бюлетините са на кочани и са номерирани. Когато гласоподавател влезе да гласува, за него се откъсва бюлетина, която има номер в единия ъгъл, същия номер е отпечатан и на крайчето от бюлетината, която остава към кочана. Идеята е, да не се гласува с предварително подготвена бюлетина. Така гласоподавателят е длъжен да използва именно тази, която му се дава в момента. А за да е сигурно, че той се връща от тъмната стаичка именно с нея, а не с някаква друга, комисията трябва да свери дали номерчето в ъгъла е еднакво с това, което е останало върху кочана. След което да откъсне това номерче/ъгълче, за да направи бюлетината анонимна и едва тогава гласоподавателят я пуска в урната. Моите хора


не правеха именно втората проверка, което опорочава цялата идея


И очевидно не осъзнаваха защо се занимават изобщо с тези номерца.


След втората ми реплика в стаята е станало още по-тихо. Всички ме гледат неразбиращо. Ама ВСИЧКИ! Не само комисията, която трябва да е ходила на инструктаж, трябва да си е чела правилниците, а и всички останали наблюдатели и застъпници. Това за мен беше по-големият шок… И в този момент се намесва председателката (иначе мила женица) и по милиционерски ме скастря:

– Наблюдателите не бива да пречите на изборния процес. Какво не е наред? Всичко е наред. Проверяваме номерата на бюлетините от кочана преди да ги откъснем – и те съвпадат.
– Разбира се, че съвпадат – упорствам аз – вероятността да не съвпадат е малка и ако е така, ще е по вина на печатницата. Но идеята на номерчето е, че трябва гласоподавателят да върне същата бюлетина, която сте му дали. И за да сте сигурни в това, трябва да проверявате това номерче и след като той излезе от тъмната стаичка, преди да сте го откъснали, а не го правите. Проверете си инструкциите!


Останалите наблюдатели се размърдват вече. Един дори промълвява тихо:

– Колегата е прав.


Секретарят обаче още не е стоплил:

Ама откъде ще се вземе друга бюлетина? Нали няма бюлетини в тъмната стаичка?…


Тук вече не знам дали да се разсмея или да заплача. Но понеже председателката е плашлива женица, започва да се рови в документите си:

– Да. Май наистина трябваше да се проверява и преди и след…
– Да. – Казвам аз. – Защото някой може да си донесе готово попълнена бюлетина и да ви върне нея, вместо тази, която сте му дали.
– Добре. По-тихо! – разпорежда се председателката, защото е настанала лека суматоха в стаята – Оттук-нататък да се сверяват номерата и след като хората връщат бюлетините.


Да добавя ли, че едва след 5-6 души по-късно секретарят вдигна глава, погледна ме и каза:

– Колега, прав бяхте. Разбрах, какво имахте предвид. Прав сте… Наистина е важно.


Втората история е от същите избори, но малко по-късно, когато изборният ден е приключил, секцията е затворила и комисията трябва да преброи бюлетините.


Няма да споменавам дребни нарушения от вида, че по правило вратата се заключва и не се отваря, не се допускат външни лица и т.н. Не – това не се спазваше, влизаха както технически лица (свърши мастилото на принтера), така и откровени натрапници, които искаха данни за гласуването, вкл. жената на един от секционната комисия за да му донесе незнайно какво. Но…


Най-впечатляващо за мен бе, че


комисията не знаеше как се броят преференциите


и щеше да си натвори едни глупости в протокола.


Не знам защо, но при тези избори много хора мислеха, че ако не се посочи преференция гласът автоматично се брои за първия, което не беше така. На следващите избори вече внесоха такава поправка, за да могат да бетонират водачите на листи и да стане трудно изместването им, но на тези ако искаш да гласуваш преференциално за водача на листата, трябваше изрично да го посочиш. И ако гласоподоавателите не го бяха осъзнали, защото вероятно не беше акцентирано добре върху това, то каква бе изненадата ми, че секретарят на комисията искаше да се въвеждат в протоколите всички бюлетини без преференция като гласове за първия в листата. И отново имаше спор, и отново се четоха правилници, председателката звъня до РИК за да пита, докато го озаптим.


На следващите избори пак се случи така, че бях наблюдател в същата секция при същата комисия (бяха с един човек по-малко, но същия състав) – да казвам ли, че пък тогава част от тях пак не бяха разбрали, че празните преференциии този път се брояха наистина за водача, но добре, че им бяха подготвили дуракоустойчиви в това отношение протоколи, та не можеха лесно да сътворят пак глупост покрай това. Макар че, тогава протоколите пък бяха доста сложни, и ако се загледате в архивите на ЦИК, ще се хванете за главата колко зле са попълнени много от тях.


И понеже не ми се разказва повече, че се депресирам… Нали съм ясен с посланието? Не говоря за някое село в планината, а за София, в центъра на столицата, опитна комисия, уж минала инструктаж… добронамерени хора, които не го правят нарочно – наистина – просто толкова си могат…


И сега си представете възможно ли е да не се бях обаждал, да си цъках в телефона или да решавах кръстословици, както правят повечето наблюдатели? Или на колко други места из страната подобни комисии от немарливост или незнание може би са сътворили подобни или по-страшни "чудеса"? А знаете ли колко комисии изобщо не се справят с правилното броене на бюлетините и попълване на протоколите? И чак накрая добавете отделно местата, където нарочно се случват манипулации…


Наистина ли някой вярва, че текущата система на гласуване е достатъчно сигурна и устойчива на влияния? Не – не е. Просто при електронна алтернатива ще има други проблеми и пробойни за запушване и контрол. Но и тази сега има такива. Това е горчивата истина. Не хранете погрешни илюзии, че понеже нещо, с което сте свикнали и ви изглежда горе-долу наред, то наистина е такова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  И моето впечатление /от София/ е, че доста членове на избирателни комисии въобще не знаят какво да правят и пропускат елементарни неща

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Да ти кажа правичката Йовко - колкото и да е съвършена изборната система, като има "несъвършенства" в главите на избирателите...ползата е никаква.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]като има "несъвършенства" в главите на избирателите...ползата е никаква.
  --------------------
  Гърците разправят, че когато Аристотел създал логиката, от радост устроил пиршество, за което заповядал да заколят 100 овце…
  Оттогава овцете не обичат логиката…

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  По селата си правят каквото си искат, пуснете си търсене в Google за дьорт, дьорт, дьорт

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Бил съм член на СИК и в София, и в областен град, и в селска секция. Целта при подбора на кадри за секционните комисии е да се уредят нашите хора с едни пари от изборите. А дали могат да свършат работа никого не интересува. Все ще се намери един-двама грамотни, които искат или не искат, ще трябва да свършат цялата работа. Иначе изборният ден няма да свърши и за тях. Най-храпиращ случай бе с назначаването на абсолютно неграмотна жена от квотата на ДПС, естествено.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Винаги съм мислил, че наред с корупцията, некомпетентността на администрацията е страшна разрушителна сила !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1175 Весело

  Сиреч да внимаваме дали ще проверяват и втори път номерчето. Ами ще внимаваме, де!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тия грантови разбирачи започват сериозно да досаждат.И малките деца знаят,че ГЕРБ и ДПС вече са купили изборите.Или са ги ''подготвили''.ако държим на политкоректност или цвъковски сленг..

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Поне неразбориите с броенето щяха да се избегнат,ако бюлетините не се брояха в секционните,а в районната избирателна комисия от една нарочна комисия.

 10. 10 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Ти изобщо прочете ли статията? Или си цвъкаш така, по принцип? Или коментара ти е към друга статия.
  Има една коментаторка, и тя коментира на олимпийски принцип. Да не ти е братовчедка?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  При предишните избори ЦИК май не изнесе данни колко подменени и поправени протоколи има.А имаше много.Как ще се разбере ,кои заради глупост и кои за фалшифициране?

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 437 Неутрално

  И супермодерни технологии да притурите, системата остава същата: възпроизводство на представителния модел, под който успешно и уютно се крие олигархичната диктатура.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Йовко, малко си заблуден, че в селата из планините хората се справят по-зле в изборните комисии. Като чета впечатлениятата ти си затвърждавам мнението, че се справят по-добре.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  [quote#9:"rosiraycheva50._"]Поне неразбориите с броенето щяха да се избегнат,ако бюлетините не се брояха в секционните,а в районната избирателна комисия от една нарочна комисия.[/quote]
  Вероятно не сте участвала в избирателна комисия за да го предлагате. Аз пък съм участвал в 3 избори и добре помня какъв ужас беше. И то точно когато дойде време за броенето, през деня в общи линии е клатене на краката, автора правилно го е описал. Ако успеехме да си предадем протоколите и тръгнем преди 2 часа през нощта се считаше за успех.

  Това за бюлетините само от едно секция, представяте ли си ако се съберат всичките секции, виждали ли сте я зала Фестивална пълна с комисии чакащи да си предадат протоколите? Само да ги предадат, не да ги преброяват бюлетините. Колко души ще е тази комисия която ще брои, колко време ще и отнеме? И тогава ще настъпи наистина златно време за подмяна на чувалите с бюлетините, докато се брои в секциите такава подмяна е абсолютно безполезна.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 15. 15 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Благодарности и поздрави на Автора!

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Търчете. Тамо са парите
  Започна кампанията за местните избори. 71 партии и 3 коалиции са се регистрирали, броят на кандидатите още не е съобщен официално, но са десетки хиляди. Десетки хиляди ще са членовете на избирателните комисии, както и застъпниците и наблюдателите на изборите. Ще се похарчат маса пари – официално около 40 милиона държавни и – неофициално – няколко пъти повече от партиите и кандидатите.
  Залогът е огромен.

 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  В повече от половината от общините в България кметът е най-големият работодател, а в тези, които не е, разпределя основния дял от баницата под формата на обществени поръчки и европроекти. Ако кметът е твой, имаш работа и бизнес. Ако не е – мри.

 18. 18 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От 1992 участвам в изборни комисии, а от 2000 нямам нерви и само като наблюдател ходя и то не от сутринта... Наблюденията са ми, че преди НДСВ в комисиите участваха много мотивирани хора, които ходеха на инструктажи и наблюдателите работеха "за идеята". После почна да се плаща и на наблюдателите, а комисиите, зарази заплащането започнаха да се "уреждат" партийни хора, много често откровенно неграмотни и некадърни. Особено страшно стана с младежите на ГЕРБ, които всичко знаеха и то по-добре, само дето не можеха да смятат и да пишат без правописни грешки (нищо лично, просто продукт на времето си, пък и от другите партии няма много младежи, освен откровенно заплатените наблюдатели на Ковачки и ДПС - говоря за София). Май и комисиите не минават добър инструктаж с препитване, дали все пак нещо са разбрали.
  В пъти по-читаво е машинното гласуване, а за електронното да не говорим. Пък и макар недемократично, това ще минимизира вота на неграмотните и необразовани хора. Все пак някак си не е правилно те да ни определят бъдещето, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK