Бежанците: "скромните предложения" са на хоризонта

Бежанците: "скромните предложения" са на хоризонта

© Георги КожухаровТия дни една другарка-унгарка, писателка, е излязла с материал, в който оправдава онази част от унгарските хуманитарии, която почвала "да разбира" Орбан – (засега само) по отношение на бежанците. Няма да конкретизирам повече, защото съм сигурен, че подобни материали са публикувани или се готвят във всички страни на Европа. Тук няма "пъклен план" - просто "хората" си споделят спонтанно мисли и чувства.


От друга страна, може би ще ни успокои (а може би и обезпокои допълнително) спомнянето, че хуманитариите нееднократно са заемали антихуманни позиции. Миролюбците например: преди Втората световна война повечето американски хуманитарии-миролюбци "разбираха" Хитлер, а след Втората световна война повечето френски - "разбираха" Сталин. Ситуациите са казват сложни, информацията – недостатъчна, манипулацията – грандиозна, всеки може да сбърка.


Бежанската цунами ни е паникосала всички. И все пак, хайде този път да се постараем да не бъркаме! Добре, не всички, но поне онези от нас, които искат да не бъркат.
Просто сме в добре позната дилема и трябва да изберем между познати алтернативни парадигми: парадигмата на егоизма и парадигмата на солидарността.


Имаше едно време един спор за Европа: е ли тя Европа на Християнството или е Европа на Разума. Аз съм


за Европа на човещината, пък дали ще разбираме тая човещина разумно или християнски – това е подирна работа


Защото към бежанците - и подходът на егоизма, и подходът на солидарността могат да бъдат оправдавани и оспорвани и от гледище на разума, и от гледище на християнството (а и от множество други гледища на не по-маловажни за европейците ценности). По разум, например: "Не щем ги, защото ще трябва да ги хрантутим!" – "Искаме ги, защото те ще работят вместо нас!". По християнство: "Не щем ги, защото са мюсюлмани!" – "Искаме ги, защото помощ за нещастника е дълг на християнина!". Почнали сме вече да си разменяме тези аргументации и можем да си ги разменяме до амина. Междувременно или природата, или няколко евродиктаторски решения, взети тихомълком в ситуация на фасадна евродемокрация, ще приключат темата. Цената - в човешка смърт и страдание - с общи усилия ще забравим бързо. На внуците ще разясняваме с мило фъфлене: "Такива бяха времената".


Времената, уви, и друг път са били такива. Да се върнем от европейския ХХІ век към триста години назад, в началото на европейския ХVІІІ век. Имало тогава едни ирландци, които с християнски оправдания били подложени практически на геноцид от англичаните – зер били презрени космополитични католици, а не правилни патриотични англикани. Земята на Ирландия е бедничка, камънак, храсталак и треволяк, картофите стават малки и малко. С началнически золуми в добавка към нормалното селско тегло всяка година се произвежда глад, а той – смърт. Но очевидно недостатъчна, защото някакви опърпани жени със скруфульозни деца обсаждат честните англичани и искат милостиня. Твърдят, че освен за хляба, събират пари да емигрират през море в "Америки" (дори не знаели да кажат правилно "Америка", а уж говорели английски!) Някои успяват - и от корабите после ги хвърлят направо в Атлантика, след което капитаните обръщат за още товар. Започва ли да става познато?


Та в такава ситуация един Човек не издържал


Бил ирландец родом, отлично адкултуриран в Англия, със славата на английски писател, по име Джонатан Суифт. Като писател бил гениален, но човешкото му състрадание се оказало по-голямо дори от неговия писателски гений. Той също написал един материал. И това станало – според мен, не съм проверявал популярните мнения - най-големият му писателски провал и най-голямата му човешка победа. Можем да прочетем този материал тук на английски, а тук – в български превод. Струва си.


Но за онези от нас, които не искат в момента да четат нещо (малко) по-дълго от днешна интернет-статия - с две думи: да започнем да готвим и ядем децата им! Това е то Суифтовото "скромно предложение". Зер така решаваме с един замах всичко: няма гладни и болни деца – родителите могат да получават, поне в началато, субсидии (от Евросъюза ли казах?) за това те да бъдат отглеждани като едни "щастливи деца". Няма гладни и бунтовни бедняци, защото те вече имат месо и пари от пазара на еднофамилно произведеното биодетско. Ние разнообразяваме кухнята си... Ще спра, защото почвам да прекалявам в преразказа, както Суифт е прекалил в разказа. Претрупал го е с ужаси, слаба литература, нали? Ами тоя живот, бре? Как да го гледа човек, как да го осмисля, че и да го описва?


Поемам дъх. Доспомням си, че Суифт е човек с блестящо чувство за хумор – а тук и то му е изменило, избил е в нечовешка гротеска. Това той – едно от въплъщенията на ХVІІІ век, неслучайно наречен в Англия "Век на Просветлението", във Франция – "Век на Светлините", у нас – "Век на Просвещението". Черно му е било на Суифт пред очите.


Защото бил видял резултатите от това, че неговите английски сънародници са избрали егоистичния подход към неговите ирландски сънародници. Нищо друго. И в своето "скромно предложение" просто е довел този свободен избор до края на моралната логика на егоистичната парадигма. Ботев, по-късничко, и в по-друг контекст, и той стига до людоедския абсурд на егоистичното: "Като човек – що да прави - изяда си и месата!". Ръфа направо своите. Балкани!


Да изберем


И веднъж избрали, конкретните политики и действия, които вършат работа, ще станат за нас очевидни. Както и обратните, независимо какъв "разум" или "християнство" ги прикриват. Защото иначе лесно можем да се самоизлъжем, че разумно и християнски претегляме аргументи "за" и "против" бежанците – а реално и аргументите ни "за", и аргументите ни "против" вече са част от една и съща парадигма – парадигмата на егоизма. Тогава цялото обсъждане е привидно, а ние се оказваме наивни лицемери. В най-добрия случай.


Затова – трябва да изберем с отворени очи. И то сега. Защото "скромните предложения" за справяне с бежанците са на хоризонта и се носят към нас неотклонно, като лодките им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Весело

  Добре, а с канибалите зад оградата как да постъпим? Солидарно или егоистично?...

  Идиот... както казваше герой от филм...комедия.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Незабавно трябва да се определи квота като в САЩ и то скромна като бройка, която да предупреждава потенциални мигранти, че могат да ударят на камък и да бъдат върнати.
  И тази квота да се спазва стриктно с десетилетия.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кюранов, човешко е да им помогнем, но е идиотизъм да ги пускаме в домовете си! Всяко нещо си има предел, граница! Да загърбим проблемите с родителите си и децата си и да решим, че трябва да предоставим всичко на неканени гости с манталитет, навици и традиции напълно чужди и неприемливи за нас? Населението е 7 милиарда как ще го приемем и разселим в Европа?

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Весело

  [quote#2:"дедо Андро"]И тази квота да се спазва стриктно с десетилетия. [/quote]

  На САЩ квотата е десетина хиляди души за две години. Около 5000 на година. Те са 50 пъти по-големи по население. Следователно, България може да интегрира 100 човека на година.
  Аз прецених, че еднократно 500 е максимумът. Толкова са ни ресурсите за да не похабим куп човешки съдби.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#4:"puknatastotinka"]На САЩ квотата е десетина хиляди души за две години. Около 5000 на година.[/quote]
  Не искам да ти опонирам, но ми се струва, че издават по 50.000 зелени карти годишно. Или пък това ми познание е остаряло?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "...Просто сме в добре позната дилема..."
  Ако г-н Кюранов е в дилема, значи има безкрайно къса памет...!!!
  Статията му е с дъх на вкисната боза...

  Форумът е в будна кома...
 7. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Отвратителен пасквил на неграмотен списвач. Няма място да се паникЬосваш, Деянчо. Всяка държава има право да защитава суверенитета си от неблагодарни икономически имигранти. Едва тридесет процента от тази маса отговарят на критерия за бежанци и то докато са на територията на съседна на Сирия държава.

 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"penchoo"]Всяко нещо си има предел, граница! Да загърбим проблемите с родителите си и децата си и да решим, че трябва да предоставим всичко на неканени гости с манталитет, навици и традиции напълно чужди и неприемливи за нас? [/quote]
  така е ,
  няма База за солидарност когато има пенсии равни като покупателна способност на една пита кашкавал .

  Мамалигарите имат поговорка:
  фрати ко фрати / Брънзи ко бани....
  т.е. приятелството си е приятелство ,
  но Сиренето е с Праи

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  каквото и да претакаме по темата, САЩ нахендриха Европа в невиждано от 6-ти век, "преселение на народите"!
  Сега потенциалът на преселници се оценява на 6-10 000 000 души, стгяайте се1 Суифт няма да може да ви помогне, колкото и да го дъвчете...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тотален тюрлюгювеч , направен по формулата , изваждаме една аксиома , в случаят бежанците и имигрантите трябва да бъдат приемани и започваме да пишем и да търсим доказателства и паралели в историята.

 11. 11 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Не бъркай Зелената карта с усилия за бежанците и с пасмина икономически мигранти. В първия случай процесът е селективен. Във втория се помага на хора в истинска беда, които биха били щастливи щом са на първото място, където животът им не е застрашен. В третия случай безотговорни маси от люде, заразени от модерното консуматорство се опитват да нарушат куп държавни суверенитети, пресичайки държави без да се регистрират и създавайки хаос и потенциални терористични заплахи след себе си.

 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Твърдят, че освен за хляба, събират пари да емигрират през море в "Америки" (дори не знаели да кажат правилно "Америка", а уж говорели английски!) Някои успяват - и от корабите после ги хвърлят направо в Атлантика, след което капитаните обръщат за още товар. Започва ли да става познато?


  Авторе , ами то си има вицове бе.

  Американски конгресмени отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на Съединените щати.
  Индианецът изгледал бледоликите, попушил мълчаливо и мъдро казал:
  - Обърнете особено внимание на нелегалните имигранти... Защото ние навремето подценихме този въпрос...

 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Весело

  [quote#5:"дедо Андро"]Не искам да ти опонирам, но ми се струва, че издават по 50.000 зелени карти годишно.[/quote]

  Тези не са бежанци. Имат един прием на бежанци в средата на 90-те на 100 000 сомалийци, дето още ги интегрират като недоучил студент на изпит по анализ... Наскоро от тях прибраха 6 второ поколение американци запътили се да помагат на ИДИЛ.

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Разстроено

  Унгарската другарка е добре да си спомни 1956, когато хиляди унгарци са бежанци на Запад. Никой не ги е върнал с думите "я да си оправят държавата, какво търсят при нас". Чехите и словаците пък могат да се сетят за подобна ситуация от 1968. Егоизъм и простотия цари в главите на доста хора от бившите съветски сателити, и 25 години демокрация не стигат да се излекува.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Българските власти не могат да убедят цели части от населението да участват в обществения живот-децата им да ходят на училище,да ги ваксинират,да научат официалния език,да плащатза градски транспорт,да плащат данъци,да спазват законите.Политическата немощ граничеща с нехайно и престъпно управление.При това положение се приема безапелационно да се увеличава този процент от населението с допълнително хора отвън без ясна визия даже какво да се направи с живеещите тук.
  Българската действителност доказва,че отиваме към страна ,разделена на анклави с население не споделящо никакви общо човешки и европейски ценности и не спазващи никакви закони.

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "Знам какво ще кажеш. И би прозвучало като мъдрост, ако не беше предупреждението на сърцето ми."

  (Властелина на пръстените, Задругата на пръстена)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Референдум за прием на бежанци. Слугинажът в МС не защитава интересите ни. За референдум +, против -.

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Тези не са бежанци. При бежанците имат едни 100 000 сомалийци прибрани в средата на 90-те. Тях още ги интегрират с успеха на недоучил студент на изпит по анализ. Искат си шериат и това е. Наскоро прибраха шестима от втората реколта сомалийци, които се бяха запътили да помагат на ИДИЛ.

 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Стига сте плюли по тези бежанци, бе! Не чухте ли, че всички са лекари, инженери и учители (даже имаше и един по философия!)..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Светът е приел благосклонно 1.5 мил. българи за двадесет години! Вярно е икономически - по-развитият свят. В повечето случаи българите, приети в Европа и САЩ, са и високо образовани. Проблемът се крие в това, че примерът в момента повлича милиони от Азия и Африка, дочули за "обетованата" земя". Неизвестно количество милиони! От тях някаква част са с добро образование. Останалите какво ще правят в малката по площ и гъсто населена Европа?

 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 436 Гневно

  Върви ужасна медийна кампания с цел да умилостиви европейците и да ги подлъже да приемат не само сирийски деца, а и африканци, азиатци и прочее икономически мигранти.
  Меркел си мислеше да си внесе евтина работна ръка от от бежанския лагер в Турция.
  Е, сега е видно че Меркел и Германия са уплашени, защото с безумното си говорене, отприщи човешко цунами, заляло Европа.
  И това е само първата вълна, чуйте само как ни готвят за догодина да сме се приготвили за около 10 милиона !!!!!
  Вижте вече изтъпленията на мигрантите. Преди дни се сбиха с полицията на Унгария, после унищожиха хотел в Хърватия, а вчера са запалили автомобили в Париж.
  Меркел сега може да очаква бомби и палежи, ако не осигури веднага жилище, кола, работа и бели каки за забавление на тарамбуките.
  Колосална грешка на Меркел.
  А вчерашното решение за силово налагане на бежанските квоти е началото на дезинтеграцията на ЕС.
  Меркел, Оланд, Юнкер и прочие са пълни олигофрени.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Има вече статистика която казва,че само около23% са бежанци от Сирия.Има от Албания -8% от Афганистан-Ирак -Судан - Мали и така нататък.В момента Европа е нещо като плацдарм както се изразяват военните.Според мен ЕС трябва да вземе решение и да го представи пред ООН,че може да се справи само със сирийските бежанци.

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Защото към бежанците - и подходът на егоизма, и подходът на солидарността могат да бъдат оправдавани и оспорвани и от гледище на разума, и от гледище на християнството (а и от множество други гледища на не по-маловажни за европейците ценности)."

  тук спрях да чета. в момента, в който кажем "европа на човещината", трябва да кажем каква е тя и откъде идва. а не да се прикриваме зад плитките обобщения за това как "всичко е всичко".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Става ми гадно, когато гледам репортажи с малки деца, които гледат с неразбиращи очи ставащото, и същевременно в общите кадри стотици, в "наборна" възраст, "бежанци", помитащи всеки опит за съчувствие с агресивното и безпардонно поведение. В тези кадри малките невинни деца липсват, те се стопяват сред "родители", които никога не са били такива!
  За мен това са гурбетчии, повлекли крак, гнусно възползващи се от ситуацията, създадена от глобалните политически управници и потвърдена с недомисленото изказване на г-жа Меркел!

 25. 25 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Деянчо захаросал два сладки лафа, пробутал Хитлер като антитеза (манипулативно, но въздействащо в последните 70 години безотказно на изстрадала Европа) и разбира се! НЕ дал работещо предложение за решаване на проблема. Много обичам критики без препоръки, ама толкова да са полезни! Когато някой почне да се пеняви за човещина, веднага да ви светва червена лампичка - става въпрос за пари. Не неговите, вашите!

 26. 26 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Започва ли да става познато?
  ----------------------
  Ами не, не започва да става познато.
  Кюранов както обикновено има проблем с логиката.
  Мигрантите не просят в родните си страни, за да отидат в обетованта Америка ( където НЕ СА ги посрещали с хляб и сол между другото...) , а плащат, за да просят (узаконено) в Европа.
  В тая ***** статия само едно нещо има вярно- Избор и мерки. Веднага.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 27. 27 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Държа всеки които подкрепя имигрантите да започва разказа си с това колко имигранти е подслонил и издържа той лично!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 28. 28 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Аз пък искам да знам кой дирижира медиите, които единодушно работят пропагандно в полза на нашествието?
  Дневник, и всички останали медии, защо не отразихте съпротивата на финландците срещу мигриращите навлеци? Защо не показвате хаоса, мръсотията, агресията и бруталността, които "клетите бежанци" демонстрират перманентно?
  Вие медии ли сте или инструменти за манипулация?

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":
  До коментар [#4] от "puknatastotinka":

  Колеги, сравнете територията на САЩ с нашата и тогава пак смятайте!

 30. 30 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":
  Годишно в САЩ се издават около 50,000 зелени карти с лотария, отделно имат квота около 100,000 за висококвалифицирани емигранти, инвеститори и семействата им.
  Квотата за бежанци е 70,000 (скоро приеха закон за увеличението й на 80,000 за 2016 и 100,000 за 2017). Става въпрос за бежанци от цял свят.
  Отделно допускат лица, отговарящи на условията за убежище по хуманитарни, политически или дискриминационни причини (напр. за 2012 те са били 45,000). Основната разликата между кандидатите за бежански статут и тези за убежище е, че вторите трябва вече да са се добрали някак до САЩ, докато бежанците са лица, поискали статут, докато са все още извън територията.
  Отделно около 600,000 на година са имигрантите, допуснати поради семейни връзки с американски граждани.
  Така че САЩ приема около 1 млн. легални имигранти на година.
  Ето източника: http://www.fairus.org/issue/annual-immigration

  Imagination is as important as knowledge.
 31. 31 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е, не можете да обвините негър в расизъм тоя път !!!

  American Muslims fear a new wave of Islamophobia
  http://uk.reuters.com/article/2015/09/21/uk-usa-election-muslims-idUKKCN0RL2I120150921

  Настроение: саркастично.

 32. 32 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Идеята да се устроят на помощи 1 милион ''бежанци'' е благородна и Европа може да си го позволи,но никой не споменава,че това ще доведе до удесеторени пълчища азиатски голтаци.и тогава кво прайм,и тях ли устройваме,то това е ислямизация без бой,както предрече Кадафи.Арабският свят разполага с отвратителни компромати за европейските ''лидери'',няма друго обяснение за направо дебилната им политика.

 33. 33 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#13] от "puknatastotinka":
  До коментар [#29] от "Deaddark":
  До коментар [#18] от "puknatastotinka":
  До коментар [#30] от "Columbus":

  Много благодаря за разясненията, полезни са, поне за мен, а вярвам и за много от четящите тук.


  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако сравнението на Орбан със Хитлер и Сталин, на което едва ли би се вързал някой трезвомислещ човек, е меко казано нагло, то "християнското" оправдание за геноцида на ирландците чупи нагломера от раз. Това е тема която всяка про-англосаксонска медия трябва да бяга като дявол от тамян, защото истината за този малко популярен период от англосакската история е меко казано неудобна:

  "The Iberians are believed to have been originally an African race, who thousands of years ago spread themselves through Spain over Western Europe. Their remains are found in the barrows, or burying places, in sundry parts of these countries. The skulls are of low prognathous type. They came to Ireland and mixed with the natives of the South and West, who themselves are supposed to have been of low type and descendants of savages of the Stone Age, who, in consequence of isolation from the rest of the world, had never been out-competed in the healthy struggle of life, and thus made way, according to the laws of nature, for superior races."

  http://www.sikharchives.com/?p=8937

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#20:"Alexander97"]Светът е приел благосклонно 1.5 мил. българи за двадесет години! [/quote]

  Не знам, защо продължават да се правят подобни паралели , оборени са отдавна, но те продължават да го правят. Подобни лицемери биха върнали софийското жителство, защото селяните им били разваляли рахата в София , но няма проблеми да се приемат хора от далечни страни , защото били страдали , ами хората от малките градчета без поминък не страдат ли без поминък, но за тях няма състрадателност.

 36. 36 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Е с тези статии се оляхте Дневник-спокойно,ще си получите годишните грантове от Америка за България,няма какво да се притеснявате.

 37. 37 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  Кюранов как не е предложил пак тези дето не мислят като него да се преследват от закона, хуманиста му с хуманист .
  Колко бежанеца е настанил в хола си , нула нали . А колко му платиха да развърти перото ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 38. 38 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Кюранов, всички знаем, че не става дума за бежанци, а за нашественици. Този факт обезмисля всичките ти вопли.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  "...аргументите ни "против" вече са част от една и съща парадигма – парадигмата на егоизма. Тогава цялото обсъждане е привидно, а ние се оказваме наивни лицемери."
  Лицемери са такива,като вас.Защото ние,които живеем в България и нямаме намерение никъде да се изнасяме,искаме в тази държава да има ред и сигурност.А тези хора,които като хуни заливат Европа,нямат нито документи,нито се държат като молещи за помищ.Те се държат като завоеватели,на които всички са длъжни.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Твърде много агитпроп.
  Какво ли е искал да каже авторът?

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Във всички европейски страни рискуваш да бъдеш глобен (даже на улицата), ако при някаква проверка се окажеш без лични документи.
  Какво да кажем за хилядите емигранти, които идват без всякакви документи, и разказват каквито си искат истории?
  И трето, какви са тези идиоти, които твърдят че са загубили децата си при преминаването през морето? Аз не мога да си представя да оставя детето си без да го виждам, и да се спася, а то да се удави.

 42. 42 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Абе къде е Джонатан Суифт къде е хммм.... алах акбар!
  Айде сълзливите статийки си ги спестете!

 43. 43 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Деян Кюранов е роден в София преди 49 г. Завършил е философия в Софийския университет, където е защитил и докторат. Определя се още като самоук социолог и политолог. От 1990 г. работи в неправителствени организации. Понастоящем е програмен директор в Центъра за либерални стратегии.
  Лаладжия от кариерата, целият му трудов стаж е преминал НПОта.

 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално


  Дневник, не е ли време вече да не гледаме на снимките малки деца ? Имам две малки внучета, но те са при родителите си в България . Моят син има намерение да емигрира, но, ако все пак реши твърдо, това значи, че първо той ще тръгне, ще се устрой и ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ПРИБЕРЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ !
  Моля, престанете да публикувате снимки на деца, чийто родители са ги взели със себе си, САМО за да предизвикат жалост и да се уредят по-лесно ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Четох, че вече има над хиляда деца, изоставени от близките си след пристигането в Германия. Май в хаоса се губят или биват изоставени. Има и сираци и избягали тийнейджъри, вървящи с тълпата, които биват "припознавани" от временни "родители", за да печелят по-благосклонно отношение и повече помощи.

  Imagination is as important as knowledge.
 46. 46 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  http://www.omda.bg/page.php?IDMenu=368&IDArticle=1407

  http://www.omda.bg/page.php?IDMenu=368&IDArticle=1403

  Далеч съм от мисълта да обвинявам децата за греховете на родителите , но пък няма как и да не се набие на очи , че хората , които дават мнение по всички въпроси, участват и управляват НПОта са потомствен елит , а единиците , които са се добрали до кокала , но са без потомство , става въпрос за издигане на сексуално приятелска основа. Затова и Кутев сравни социализма със СПИН , но уви не става въпрос само за социализма , а за цялата публично-финансово-икономическо устройство на страната. Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си", заявява фриволно Кутев на 21 август. Интервюто вбесява Нинова и вчера тя избухна пред друга електронна медия - агенция "Фокус".

 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#14] от "stein":

  " ... и 25 години демокрация не стигат ..."


  25 години демокрация ???
  Не ставай смешен и жалък ! Наложеният мутро- олигархичен модел, взаймстван от Русия, ти наричаш демокрация ???
  Мога да те разбера, ако не си излизал от село !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2147 Весело

  Само дето Джонатан Суифт си е чиста проба англичанин, който само е роден в Ирландия и не е живял кой знае колко там. Както и да е. Иначе Кюранов за едно е прав - има егоизъм в цялата работа. И този егоизъм е от страна на нашествениците, които си натрисат неканени и започват да поставят условия, да имат претенции, да чупят, да вдигат бунтове и т.н. Нямам нищо против на когото му трябват такива да направи като Кантона - да си ги прибере у тях и да ги храни. Живота и имота си е негов/а. Обаче имам много против разни псевдо-хуманисти да си купуват индулгенции за Рая на морално извисените и добрите с моите пари и моето спокойствие. Щото Меркел и Юнкер ще имат въоръжена охрана и държавен транспорт до края на дните си, а аз, роднините и приятелите ми ще мааме гащи из София и други европейски градове по тъмно. Не става да се правиш на голям човеколюбец за сметка на другите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Г-н Кюранов ,приликата на мигрантите от Африка и Азия със заселниците в Америка е наистина голяма.Всички те действително са бягали от мизерия или смърт,но по друг начин погледнато това тяхно бягство е фактически инвазия-
  Завладяване на територии които не им приналежат.В Америка местното население е било практически избито(както се еслучило и в Австралия примерно) или смазано и принудено да
  живее по друг начин-начин по който завоевателте са им определили.От трета страна мигрантите в Америка са завладели и територии които практически са били "ничии" така че немогат само да бъдат упреквани че са унищожили едни хора с тяхната култура за да изградят друга.Донесли са
  болести и пороци(алкохол примерно)както ще стане и сега в Европа след инвазията на толкова азиатци и африканци.Те също носят своите проблеми примерно болести(знаеш Г-н Кюранов че в Европа са отменени ваксинациите примерно против туберколоза и младидети родени след 92 година нямат имутет а знаеш ли за в Африка и Азия каква е тази болест и какви проблеми могат да възникат в Европа само от това и тях?)Та недей да сравняваш заселването и изграждането на Америка от мигрантите със сегашната инвазия,защото е ясно
  че даже и да искат мигрантите от Африка и Азия немогат а и няма да им бъде позволено да изградят нещо друго ..освен някоя нова джамия.По скоро те идват за да разрушават а не да градят.Погледни разрухата и мрасотията която тези тълпи остават след себе си....това е краят на Европа.

 50. 50 Профил на herbarii
  herbarii
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Статията е голяма боза. Предлагам г-н Кюранов първо да подслони бежанци в собственият си дом и после да дава акъл на другите какво да правят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 51 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако се направи един стегнат логически анализ на 'статийката' - ще бъде следният:
  1. Не става въпрос за бежанци, а за икономически мигранти.
  2. От т.1 следва, че целия напън за художествено-исторически сравнения е меко казано несъстоятелен.
  С други думи: добър опит да ни изгуби времето - нито му стиска да си каже директно тезата, нито сравненията му са адекватни. Изобщо не ми се влиза в детайли.
  Разбира се, че въпросните мигранти имат човешки и икономически потенциал, който би могъл да бъде от полза на обществото-приемник, но... Има едно голямо НО.
  Зависи доколко обществото/държавата е способно да го използва. Видяхме, че дори Франция се провали, като 'мултикултурна' държава. UK е на ръба. USA е сравнително най-успешния пример с големи условности.
  Най-дразнещо НЕ е че някой из Европа иска да опита, а че го налага на останалите в ЕС.
  Зорлем наливате вода в мелницата на Сидеров и евразийските му товаршчи.
  За западната част на Европа Ориента винаги е бил нещо далечно и романтично, но за хората на Балканите - болезнена реалност.

 52. 52 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  егати турлю гювеча. толкова ли е трудно да се изразява човек ясно и възпитано и без пренебрежение за други мнения ("една другарка" втф? ).
  това е едно от най-нескопосните неща, които съм чела по темата. в никоя уважаваща се медиа на запад от калотина няма да пуснат подобни несвързани и нередактирани мисли.

 53. 53 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#48:"Тюфлекчия"]Нямам нищо против на когото му трябват такива да направи като Кантона - да си ги прибере у тях и да ги храни.[/quote]

  Ами аз пък имам против и срещу това , той ще ги храни и пои , какво става с тези хора докато се разхождат , той ли ще ни пази от тях , а когато свърши да ги храни и пои , кой ще ги поеме тези хора , защото той е поел ангажимент за 2 години , ама дори и до живот да го прави, след като умре кой ще ги гледа. Не искам да ги сравнявам с животни , но в много блокове има по един/една , която събира животни , да тя си е в апартамента, но миризмата и заразите засягат и съседите , а като умре , тези животни кво правим с тях, къде отиват.

 54. 54 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Статията на унгарската писателка представяше трезва, незахаросана позиция и отразяваше напълно обективно и смирено смесените чувства на унгарците в един много труден за тях момент. Жалко, че хора с претенции за интелигентност не могат да четат с разбиране.

  "Отговорът" на Кюранов пренебрегва легитимните съмнения и притеснения на хората и им обяснява как би следвало да се чувстват. При това положение дискусията е невъзможна.

 55. 55 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#52:"owen"]егати турлю гювеча. толкова ли е трудно да се изразява човек ясно и възпитано и без пренебрежение за други мнения ("една другарка" втф? ).
  това е едно от най-нескопосните неща, които съм чела по темата. в никоя уважаваща се медиа на запад от калотина няма да пуснат подобни несвързани и нередактирани мисли. [/quote]
  +++++++++++
  Камунисти, какво да ги правиш...

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Подобни манипулации пречат на разумното решение на въпроса. А то е строга охрана на всички граници и връщане на нелегалните нашественици. Който има право на бежански статус да влиза през граничния контрол, като покаже съответните документи, удостоверяващи националността му. Връщане на бежанците от лодките там, откъдето са тръгнали. Изгонване на тези с неустановено гражданство извън Европа.
  Бежанският статус да е временен и след прекратяването на войната да следва задължително депортиране. Това да бъде условието за бежански статут и бежанците да подписват съответната декларация. Който не подпише, няма бежански статут, защото на практика е икономически мигрант.
  Така ще се отсеят онези 80% фалшиви бежанци, които пречат на справедливото решаване на проблема.

 57. 57 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  http://www.blitz.bg/news/article/362919

  Тея още на са дошли и почнаха да се бунтуват.

 58. 58 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#47] от "niksan1":


  [quote#47:"niksan1"]Наложеният мутро- олигархичен модел, взаймстван от Русия, ти наричаш демокрация ??? [/quote]

  За Унгария, Чехия и Словакия ли говорим?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Вместо да изгради имиграционна политика според бедственото положение, ЕС продължава да прехвърля топката на гражданите си. Има милиони бежанци, очакващи да бъдат приети, очевидно няма да стане само с граждански инициативи.
  Проблемът е в липсата на организация, не в парите. Щом страна като Турция може да храни 2,5 млна бежанци, значи и за ЕС изхранването им не е истинския проблем.

 60. 60 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#25:"wiligri"]Когато някой почне да се пеняви за човещина, веднага да ви светва червена лампичка[/quote]
  Светва ми. Червена в буквалния смисъл на думата. На комунистите (пардон, левите интелектуалци) най им отива да говорят за човещина и да възпитават масите.

 61. 61 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Тоз младият Кюранов надмина и баща си.

  Между другото съм изумен, че управниците не виждат че 99,99% е неодобрението на квоти и това, че вече центъра на София заливат, та ДАНС и МВР трябва да ги ловят и правят операции и да ги тъпчат в центровете. Тук някой плака, че им били давали по 65 лева на месец. Ама чакай, това са джобните пари. А това, че ти е осигурен подслон (струва пари), че се осигурява храна (струва пари), че ти се осигурява медицинско обслужване (струва пари). Че не искаш да се интегрираш в българската среда защото в Германия кака Меркел дава повече пари, е . Това си е в 95 % икономически , при това нелегални имигранти, които щъкат през границата и тичат към Германия. Никой не знае дали Ахмед е Мохамед или обратното и не знае кой. Събирали им били пръстови отпечатъци. Ми да събират на воля. Утре Ахмед или Мохамед като викне "Аллах акбар" и си сложи бомбата между ташаците и убие 20 души в центъра на Европа какво правим. Не е въпроса в религията. Всеки има право да си вярва в неговия Бог. Когато вярваш в Бог - бил той нашия или техния имаш смирение в душата си. Но въпросът е в нещо, което се нарича (за съжаление преди години не приеха тази моя формулировка) "културно-историческа традиция". Там е проблема и за частично разбиране на въпроса, защото не е толкова еднозначен - четете Хънтингтън все пак. И психология.

 62. 62 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "stein":
  Ерде Ямбол, ерде Стамбол! Защо биете негрите Америка?

 63. 63 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Г-н Кюранов Вие като софиянец не виждате ли бездомниците - вишисти по улиците? Онази женица живееща в кашон на 50 метра от президентството? Не се ли спъвате вечер в телата на спящите несреници в подлезите? Къде Ви е християнското или разумното човешко милосърдие? Държавата ни не иска да подпомогне собствените си нещастни граждани с по една стая и подсигурена храна а Вие искате да вземаме и да издържаме нашественици, които и да ни претопят демографски след двадесетинагодини? Вие либералните толерасти шизофреници ли сте или просто Ви плащат от "Отровено общество" и им се отчитате с арогантни словоблудства?

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  "Просто сме в добре позната дилема и трябва да изберем между познати алтернативни парадигми: парадигмата на егоизма и парадигмата на солидарността."

  Началото на всяка манипулация започва с натрапването на една, две възможности от многото "парадигми". Следващата стъпка е да се внуши вяра (във светлото бъдеще, в свободата на пазара, в случая - "бежанците" - незнайно от къде, незнайно какви и незнайно защо).
  Накрая, политическите проститутки завършват с призива: "платете/изберете мен за да направя избора вместо вас!".
  И така без да се знае какъв всъщност проблем има, какво е най-оптималното решение, вярващите в проститутки ще изпразнят джобове за "правенето на политика" и така... до следващата парадигма на следващия "умник".

 65. 65 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поредната полюция с претенции за интелектуалност, и щедро подплатена с грантове

 66. 66 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Четейки коментарите разбирам, че повечето форумци здраво са прегърнали парадигмата на егоизма. Повечето предполагам са съгласни, така да бъде насочен бежанския поток, че по възможност всички бежанци да се издавят, а приемливо би било да умрат от студ. Както би казал Сталин - няма бежанци няма проблем. Да живей демокрацията и всички нейни блага, от които улавите западни политици не разбират.
  Болгар, болгар, както пък би казал Алеко Констонтинов приз устата на неговия герой. Сещате се кой.

 67. 67 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#43:"takeshi303"]Деян Кюранов е роден в София преди 49 г. ....
  Лаладжия от кариерата, целият му трудов стаж е преминал НПОта. [/quote]

  А баща му: Чавдар Кюранов (1921-2004) е член на БКП от 1948 г. Представител на България в Икономическата комисия на Европа към ООН в Женева (1965-1971), старши съветник в Съвета по човешки ресурси към Държавния съвет на НРБ (1971-1982). През 1988 г. е изключен от БКП, но на следващата година членството му е възстановено. Член на Висшия съвет на БСП (1990-1998) и председател на Обединението за социална демокрация в БСП, заместник-председател на БСП (1990-1991).

  Същата семка като другия пребоядисан грантаджия, подвизаващ се тук - Левчев.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  [quote#59:"maria_"]Проблемът е в липсата на организация, не в парите.[/quote]
  В какъв смисъл? Няма достатъчно самолети "бизнес класа", които да бъдат пратени в Бангладеш и Мианмар за да доставят чакащите и бедстващи там "бежанци"?
  [quote#59:"maria_"]Щом страна като Турция може да храни 2,5 млна бежанци, значи и за ЕС изхранването им не е истинския проблем.[/quote] Как разбрахте, че са 2.5 млн. души, като първите 300 хиляди, напуснали Турция нямат ни документ, ни индикация, че Турция ги е третирала като бежанци?
  И проблемът не е в изхранването, поне за първите шест месеца.
  Проблемът е в създаването/условията за създаване на сепаристки общности - анклави в Копенхаген, Осло, Стокхолм, Париж, Столипиново, Факултето, които са над европейските норми, извън закона. Проблемът е ЕС - "политика на две скорости", сегрегация на общности (шенгенски и нешенгенски), търговия с "ценностти" (всяка солидарност струва пари и затова призоваваме другите да се солидализират с нас, сиреч да платят вместо нас; налагане на внушени от "отвъдното" стандарти а ка "права краставица", с които се съсипва икономиката).
  Проблем е и въшната политика на ЕС по отношения подклаждане на измислени "арабски пролети" - ей на, в Либия няма диктатор, но пърлвите и най-масови бежанци тръгнаха от там, рисково, безразсъдно с лодки през Средиземно море.
  Например, защо не сме солидарни със заложниците, 2000 души, на Боко Харам? Защо проявяваме дискриминация/сепаризъм/лицемерие/егоизъм/какъвто там Гуманизъм се сетите, като се помага на иракски джихадисти, представящи се за бежанци, а не на населението в изгорялата Палмира?
  Ей тоя "умник" Кюранов на това да отговори, каква помощ е необходима - конкретно за либийските граждани, за "Мюсюлманските братя" "смачкани" от диктатурата на генерал Сиси; за "Ал Кайда", припозната от идиоти за "умерена опозиция" в Сирия; за оръжената индустрия, продаваща на ИДИЛ!

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  ЕС час по-скоро трябва да построи приемни лагери за имигрантите, където първо всички да поличат храна и подслон, да бъдат проучвани и селекционирани. Тези от тях, които ще бъдат приети в ЕС да бъдат, останалите да останат в лагерите и там да получат помощ, но процесът на приемане трябва да бъде извършван в лагерите, а не след като имигрантите вече са нахлули на европейска територия.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Весело

  [quote#66:"nnikolov_bg"] здраво са прегърнали парадигмата на егоизма. [/quote]
  По-добре егоизъм отколкото невежеството като във Вашия случай - поне ще знаят, че има проблем, който не могат/не искат да решат вместо да завират глава в пясък или да удрят чело в земята в молитва към който трябва.

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  [quote#69:"maria_"]ЕС час по-скоро трябва да построи приемни лагери за имигрантите[/quote]
  Концелагери или лагери тип "Затворен комплекс" с денонощно обслужване със спа процедури и закуска в леглото?

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#66:"nnikolov_bg"]Четейки коментарите разбирам, че повечето форумци здраво са прегърнали парадигмата на егоизма. Повечето предполагам са съгласни, така да бъде насочен бежанския поток, че по възможност всички бежанци да се издавят, а приемливо би било да умрат от студ.[/quote]
  Пълни глупости! На кандидат-бежанците трябва да се разясни, че могат легално да кандидатстват за убежище при положение, че имат документи, удостоверяващи националността им и ги покажат на границата.
  Тези, които влизат нелегално са икономически мигранти и сами са поели риска да не преживеят пътуването. Защо ние трябва да сме отговорни за техните решения?
  Гадно е да се манипулират хората от ЕС и да им се набива вина за издавените или измръзналите след като има и легални начини за получаване на статус. Но някои мигранти очевидно не отговарят на условията и търсят начин да проникнат в ЕС или в по-богата държава нелегално.

 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#68] от "wanderer":

  В ком.#69 съм обяснила каква организация имам предвид. Изобщо нямам предвид, че всички трябва да бъдат приети в ЕС, напротив трябва да влизат и там да бъдат пресявани.

 74. 74 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пример за многословно поръчково нищонеказване.
  Това не прави чест на Дневник.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  [quote#72:"pamela"]Тези, които влизат нелегално са икономически мигранти[/quote]
  Как разпознавате икономическите от терористите? Защото последните влизат легално - с фалшива американска шофьорска книжка или канадски паспорт и имаме вътрешен министър/МВР, които за две години успяват да формулират "обосновано предположение" като разкритията (за престъпна организация)остават за "светлото бъдеще"?

 76. 76 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 217 Неутрално

  НПО -тата вече формираха като тенденция нашествието да се сравнява с европейското Средновековие. Един форумен клакьор периодично ни напомня как българите на Аспарух всъщност са имигранти на Балканите. С нетърпение чакам аргументиран коментар ,как прародителите на човека от Африка всъщност са първите ,стигнали на европейския континент и по тази причина африканците трябва да бъдат приемани без възражения. Иначе ,по много точния цитат на един колега : такива като автора са наричани от В.И.Ленин "полезни идиоти".

 77. 77 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Разстроено

  Баси.... Баща му ако можеше да прочете тези приказки дали би се въртял като пумпал в гроба? То бива соросоидни приказки, ама чак пък толкова....

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  [quote#73:"maria_"]съм обяснила каква организация имам предвид[/quote]
  Питам за цената! Колко евро на квадратен метър ще струва "солидарността" към бежанците? Дискриминационно от едно евро за кв. метър как при концлагерска площ; 2000 евро как Масларова ремонтира дома за стари хора в Стара Загора или 20000 долара както е при скромно жилище на холивудска звезда?
  Няма ли да е егоистично, ако бежанците се настанят в палатки и фургони, а бургерите да се ширят в бургерските си двуетажни къщи?
  Няма ли да е дискриминационно бургерите да работят кат банкери, а "бежанецът да не може да почне работа поне като член на УС на банка?

 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Поредният напън да се замажат реалностите на живота с кухи и претенциозни приказки. Поредното доказателство какви слуги на властта са огромното мнозинство от лъже-интелигенцията ни.

  Нищо ново, навик им е от времето на Тодор Живков да слугуват и обслужват властта, тогава за да получат някое контрактче сега за някой грант, тогава за званието "заслужил" сега за специализация към фондация... времената се менят, господарите също само слугинажа на българската уж-интелигенция остава един и същ.

  И ако тогава можеха да се оправдават че са ги мачкали /не е вярно, то просто нямаше за какво със слугуването им/. То сега с какво ще се оправдават? И най-гадното е, че не се иска някаква чутовна смелост, просто да подкрепят колегите си от Вишеградската четворка. Съвсем нормално е да има някаква солидарност помежду ни от Източна Европа.

  Но те не само че няма да ги подкрепят, те ще се нахвърлят срещу тях със злоба по-голяма и от тази на господарите им. Затова ги държат и хранят, да има кой да върши мръсната работа. И вече го чуваме, Бъчварова с железен глас говори че трябва да има мерки срещу тези които са против квотите.

  Колко познато ми е това всичкото от социализма, те тогава такива пак громяха, но тогава капитализма и малцината осмелили се да не са съгласни със социализма. Продажника си е продажник независимо от системата.

  И винаги е презиран от всички, дори и от тези на които слугува. Защото те добре знаят, че утре ако се смени положението те първи ще нападнат бившият си господар за да се докарат на новият.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#19] от "venci4":

  Като помня как първите бежанци спяха под леглата в палатките, които им бяха предоставени, направо е пълно между тях с висшисти и специалисти от всякакъв вид. Дори да има такива, едва ли ще ги насочат към нас.

 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#56] от "pamela":

  Вместо да натисна плюса, натиснах удивителната, с което те докладвах .
  Моля за извинение !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#62] от "Peter Stoychev":

  Какво искаш да кажеш?? Не са ли най-големите опоненти на приемането на бежанци именно от страните, които сами са имали доста бежанци в близката история? Редно е политиците от Унгария, Чехия и Словакия малко да се замислят над този странен факт.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#75:"wanderer"]Защото последните влизат легално - с фалшива американска шофьорска книжка или канадски паспорт [/quote]
  Пробвайте да влезете в България с шофьорска книжка да видим дали ще успеете.

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#58] от "stein":

  " За Унгария, Чехия и Словакия ли говорим ? "


  Не ! Посочените по- горе държави не са протекторат на Русия, нямат пета колона и не са комундери !
  Ти не ми отговори, излизал ли си извън село и откъде имаш представа за демокрацията ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#42] от "blaserr93lrs2":

  " Айде сълзливите статийки си ги спестете "


  Както и сълзливите снимки на бедстващи емигрантски деца !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 86. 86 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#70] от "wanderer":

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита"
  Христо Ботев

 87. 87 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#72:"pamela"]Гадно е да се манипулират хората от ЕС и да им се набива вина за издавените или измръзналите след като има и легални начини за получаване на статус.[/quote]

  Думата в случая е статут, не статус.
  Вие може би все още не сте разбрали, но границите засега са затворени. Т.е. никой не може да кандидатства легално за статут на бежанец.

 88. 88 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  Поредната голяма "философска" мъка )когато един дебат расте (Godwin's law )и се вадят като аргументи сравнения с Хитлер и анаглогии с нацизма (фалации "reductio ad Hitlerum " "argumentum ad nazium" просто дискусията става излишна изпарява се


  Der Steppenwolf
 89. 89 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  В автора май заговаря комунистическата "солидарност" с "онеправданите", която я НЯМА НИКЪДЕ В НОРМАЛНИЯ СВЯТ! В нормалния свят има ПРАВИЛА, ЗАКОНИ, които се СПАЗВАТ! Затова нормалния свят е богат и устойчив, пример за благоденствие на хората! Точно обратното на комуноидната разруха, породена от фалшиви и малоумни "тези" на таквиз "мислители"....

 90. 90 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Любопитно

  До коментар [#45] от "Columbus":

  Георги Марков, който е семейно свързан с Унгария каза в интервю, че към момента на територията и са изоставени 48 000 деца, за които държавата организира подслон и храна.

 91. 91 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Другарю Кюранов, бежанците / ок. 20% може би / и тълпите от нелегални имигранти, които нахлуват в момента през разпраните Шенгенски граници нито умират от глад,нито са заплашени от смърт. Те дирят или по-добър стандарт и възможности за развитие или лежане на социални помощи.....
  Отдавна не бях чела нещо толкова измислено,нескопосано и отдалечено толкова от реалността...

 92. 92 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Любопитно

  "Бил ирландец родом, отлично адкултуриран в Англия, със славата на английски писател, по име Джонатан Суифт."

  Да, само пропускаме, че всъщност нещастието там (в Ирландия) било в следствие на политиката на тогавашната велика сила под скиптъра на британската корона. Алюзия...аналогия...тафталогия...
  Щото това, което са привили англичаните с ирландците, дори нашите османлии не са си позволявали по тукашните земи...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 93. 93 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#61:"gosho3"]Тук някой плака, че им били давали по 65 лева на месец. Ама чакай, това са джобните пари. А това, че ти е осигурен подслон (струва пари), че се осигурява храна (струва пари), че ти се осигурява медицинско обслужване (струва пари). [/quote]
  Един "бежанец" ни струва към 650лв./месечно! ЧУЙТЕ БЪЛГАРИ, И ПОМИСЛЕТЕ! Има над какво....

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  [quote#86:"nnikolov_bg"]Свестните у нас считат за луди[/quote]
  Добре, де, свестните, що не откриете едно представителство на ЕС в гр. Кобане или друг турски пограничен град и да се приемат бежанците, а бежанският поток да се насочва (със самолети, яхти, лайнери) към страните с отрицателна безработица?
  Какъв е проблема? Еврокомисарите не могат да работят на турско-сирийската граница? Не се знае коя държава е с отрицателна безработица? Няма толкова плавателни и въздухоплавателни съдове?

 95. 95 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кюранов малоумен ли е, или просто е чел Суифт в някакви марскиски варианти отпреди 1989г. ? Почти всичко в Суифт е сатира срещу Просвещението. Да даваш аналогия с един от изявените сатирици реакционери и да говориш да приемане на мюслюмани е просто смешно. Ама не се учудват предвид тука един от коментарите, дето пеше какъв е бил баща му.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 96. 96 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този Деян Кюранов е същия филосов като баща си -реформираният комунист Чавдар Кюранов. Нищо от това, което пише не става в реалността. Този човек "на разума" , не може да разбере едно нещо: Европа живя с разума си десетилетия наред и нищо разумно не сътвори, за да създаде прираст на своето собствено население. Тези мюсулмани в Европа или Близкия изток, живяха не според разума на европейците, но създадоха небивал прираст. Когато те станат мнозинство и въведат Шерията, нека да го видя този състрадателен либерален социалист как и по кои ислямски вестници ще си пише глупостите.
  За разлика от него, слава Богу, че в Европа все още е останал по някой друг политик, който слага Христа по-високо от човешкия разум, защото и Маркс, и Хитлер , и Троцки, и Ленин мислеха с човешкия си разум, ама всички видяхме какви ги сътвориха.

 97. 97 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#87:"nnikolov_bg"]Думата в случая е статут, не статус.
  Вие може би все още не сте разбрали, но границите засега са затворени. Т.е. никой не може да кандидатства легално за статут на бежанец. [/quote]
  Ето разликата между юридическите термини статус и статут:
  Статус ( лат. status) означава състояние, положение. В правото този термин се използва за да се означи правното положение на физическите и юридическите лица, т.е. съвкупността им от права и задължения, които те имат в правния мир. Затова казваме "правен статус", "трудовоправен статус", "правен статус на жената" и др.
  Статут (лат. statutum) означава устав, правилник, нормативен акт или сборник от нормативни актове. Например уставите (устройствените актове) на международните организации се наричат Статут. Статут на НАТО.
  Така, че правилното е статус.
  И колко бежанци от Сирия с документи са върнати на българската граница?
  От този хаос, създаден от нелегалните, които не са депортирани навреме от Гърция и Италия, страдат и истинските бежанци.

 98. 98 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Аз не разбрах кои са "скромните" предложения на автора на статията?

 99. 99 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Интересно, как авторът си представя бъдеща Европа, защото днешната е мечта и цел на десетки милиони мюсулмани населяващи Азия и Африка? Според него и още шепа ''хуманисти'' от нов вид, толерантността ни задължава да ги посрещнем, настаним, храним и отглеждаме децата им. Да ги обгрижваме и да работим здраво за тяхното добруване и спокойствие. Подобно самоубийствено поведение не се представя за висша християнска привилегия. Аз ли съм луд, та не ги разбирам?

 100. 100 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#97] от "pamela":

  Не мисля, че сте права, що се касае до българското право. То всъщност възприема думата статут. Цитирам чл. 8, ал. 1 от Закона за убежището на бежанците:
  Статут на бежанец в Република България се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение, намира се извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK