Битката срещу съдебната реформа: хванаха се за "квотите"

Главният прокурор Сотир Цацаров (в средата) на дискусия за съдебната реформа, организирана от АБВ - март 2015

© Велко Ангелов, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров (в средата) на дискусия за съдебната реформа, организирана от АБВ - март 2015Квотите във Висшия съдебен съвет! Какво ли ще е пък туй чудо, питат се хората пред телевизора...


Думата "квоти" дни наред насища ефира, изричана от партийни водачи пред репортерските диктофони в контекста на съдебната реформа. След като Конституционният съд отказа да тълкува предварително проекта за промени на конституцията, топката се върна в полето на парламента и противниците на промените на съдебната власт се хванаха за "квотите".


Знак, че
поддръжници и противници на конституционните промени се готвят да се пазарят със залози, които не съобщават в прав текст


даде изявлението на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) веднага след решението на КС: "Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари на Висшия съдебен съвет. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения", каза той.


Последва реакция на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, че лично той ще напусне мнозинството, ако се промени решението за разпределение на квотите. (Другата червена линия, от която реформаторите преди ваканцията заявиха, че няма да отстъпят, е правомощието всяка камара (колегия) да взема кадровите и дисциплинарните решения и те да не бъдат "санирани" от пленума.)


Последва изявление на Цветан Цветанов: "От ГЕРБ искаме да знаем какво е становището на Венецианската комисия. Знаете, че официално още нямаме резултат (от последната мисия у нас на делегация на комисията - бел. ред.). Убедени сме, че между първо и второ четене ще имаме доклада им и ние ще се постараем да се съобразим с техните заключения."


(Ако г-н Цветанов е чел мотивите към проекта за промени на конституцията, под който се е подписал като вносител, трябва да е видял, че Венецианската комисия от години повтаря, че в кадровия орган на съдебната власт броят на съдиите, избрани от съдии, трябва да е по-голям от останалите членове на органа. И че решенията за съдиите трябва да се вземат от съдии. И че не само Венецианската комисия го е казвала, а многократно и Консултативният съвет на европейските съдии към Съвета на Европа. И едва сега България склони да започне преструктурирането на ВСС - в минималния вариант, позволен от конституцията.)


Пръв обаче въпроса за квотите постави председателят на АБВ, бившият президент Георги Първанов - той дори нарече проектираното разпределение "поставяне в политическо менгеме за прокуратурата".


За какво става дума?


(Припомняме за масовите читатели, неизкушени в детайлите на темата: ВСС се състои от 25 души и това не може да бъде променено от обикновено Народно събрание, от които трима са членове по право - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища -  Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Останалите 22-ма членове представляват двете квоти на съвета - 11 се избират от съдебната власт (професионалната квота) и 11 от парламента (парламентарната квота).


Проектопромените на конституцията предвиждат разделяне на ВСС на две камари (колегии), като съдйската да се състои от 6 съдии плюс шефовете на ВКС и ВАС, плюс 5 избрани от парламента -  общо 13 души, тоест съдиите, избрани от съдии, са с 1 повече от парламентарните избраници.


А прокурорската камара (коректното название е прокуроско-следователска) да се състои от 4 прокурори и 1 следовател, избрани от прокурорите и следователите, плюс главния прокурор, плюс 6 членове, избрани от парламента - общо 12 души, тоест броят на прокурорите, следователите и главния прокурор е равен на броя на парламентарната квота, или 6 на 6.)


С други думи,


в съдийската колегия отиват 5 избраници на парламента, а в прокурорската - 6


По-големият с 1 човек брой на парламентарната квота в прокурорската камара явно е дал основание на Първанов да види "овладяване на прокуратурата и поставянето й в зависимост като в политическо менгеме".


Дали прогнозата на Първанов е израз на тежък манталитетен дефицит на президента и сегашен партиен водач, за когото избраниците на партиите във ВСС не могат да са нищо друго освен оръдия за политически натиск върху професионалните квоти за прокарване на политически цели в правосъдието? Или прозират притеснения на г-н Първанов от съвсем друг характер зад грижата, представена като опазване на независимата прокуратура от политически натиск?


Завесата пред същинския проблем, който опонентите на проектираното разпределение на парламентарната квота всъщност искат да прикрият, беше открехната още през април от министъра на правосъдието Христо Иванов в негово интервю пред "Дневник". На въпроса какви компромиси е трябвало да бъдат направени за преструктурирането на ВСС, той казва:


"Последният компромис, който аз лично направих – оттеглих предложението си за един допълнителен представител на парламента в прокурорско-следствената камара, за да бъдат 7 вместо предвижданите сега 6 избрани от парламента. Това направи възможно г-н Цацаров да подкрепи пред премиера този пакет."


Цитатът дава да се разбере еднозначно, първо, че


квотата на парламента за прокурорската камара е договорена с главния прокурор, тоест отстъпката е вече направена


извън всички други компромиси, включително и този  да не се пипа мандатът на първия обвинител.


Но тогава за какво пледира Първанов? И защо нито той, нито Румен Петков, нито някой от кръга на опонентите /БСП я пропускаме, тя се е самоотписала като играч/ не кажат публично как предлагат да се разпределят 11-те парламентарни избраници за ВСС, а повтарят само втръснали заклинания как щяла да бъде овладяна независимата прокуратура? И защо  Данаил Кирилов "поддава" за ново преразглеждане на квотите?


(Че главният прокурор не е обект, а субект на реформата - го знаехме от самото начало, нека не се правим на слепи и глухи.)


Възниква обаче въпросът наистина ли (или само проформа) главният прокурор е приел за достатъчен компромиса за разпределението на парламентарната квота, за който съобщи министърът на правосъдието, или сега негови лобита в парламента трябва да досвършат нелицеприятната работа, за да не излезе прокуратурата  опонентът на реформата?


И защо точно Първанов се нагърбва с мисията?


Имат ли някаква връзка описаните в медиите особености при закупуването на хотела на сина на г-н Първанов, без значение верни или не, които обаче всеки момент биха могли да послужат са самосезиране на прокуратурата за някоя предварителна проверка, която впоследствие да си загасне, както е припламнала?


От склонността на политиците  в конкретния случай за преразглеждане на квотите наднича повтарящият се базисен порок на българската политическа реалност:


самите те - партийните водачи, смятат избраниците си във ВСС за своя политическа и икономическа агентура, внедрена в управлението на съдебната власт 

Те не искат или по даденост не могат да схванат, че парламентарната квота в нашите условия играе ролята  /би трябвало/ на гражданска квота, на представител на обществото и обществен контрольор във ВСС, друго средство за контрол ние гражданите нямаме. В другите европейски държави с аналогично на българското управление на съдебната власт ролята на гражданската /парламентарната / квота е да предпази системата от капсулиране и да осигури отчетността и отговорността й. И понеже прокуратурата, макар и да се намира вътре в съдебната система, не е съдебна власт, защото


не мястото, а функциите на един орган определят същината му и оттам мерките, които трябва да се вземат, за да работи той ефективно, отговорно и отчетно

съвсем логично и адекватно на целта на реформата е именно в прокурорската камара да са повече парламентарните избраници, а не в съдийската. При това те са наравно с прокурорите плюс следователя и главния прокурор - 6 на 6, а не са повече. 


Съвсем друг е въпросът, че политическите партии в парламента си търсят за ВСС обичайно предани, но неграмотни/негодни индивиди. Ами изберете достойни, загрижени за независимостта и ефективността на правосъдието юристи, господа Първанов и Кирилов! И тогава няма да е прокуратурата в "политическо менгеме"!


Не е страшна парламентарната квота за независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата, ако бъдат избрани адекватни и принципни юристи. Давам веднага пример: В сегашния ВСС двама членове от парламентарната квота - Галина Карагьозова (номинацията на БСП) и Юлиана Колева (ГЕРБ) са образец за принципност, честност на позициите и дори безразсъдна смелост - Карагьозова неколкократно влезе в полемика с главния прокурор, а Колева публично призна, че ВСС си е позволявал да върши закононарушения.


Другаде ги стяга чепикът опонентите на сегашното разпределение на парламентарната квота:


само във ВСС може да се търси отговорност от главния прокурор, не в парламента


Защото не парламентът избира главния прокурор, следователно за нищо не може да му държи сметка. Докато във ВСС може да му се търси отговорност - само там. Не е вярно, че конституцията е запречила всяка възможност за това, не е вярно, че над главния прокурор е само Бог.  


Там я стяга чепикът прокуратурата - да се запази същата възможност за неотговорност: тя хем твърди, че няма нищо против да отговаря и да се отчита (пред парламента, където конституцията не го позволява), хем се мръщи на парламентарната квота в прокурорската колегия на ВСС (където единствено може да й се търси отговорност по конституция), че ще е с 1 човек по-голяма от квотата в съдийската колегия.


Същинският проблем  - и то точно в полето на политиците - беше формулиран в същото интервю от Христо Иванов: "Превръщането на парламентарната квота от "хранилка за партийни службогонци" в истински инструмент на обществено участие и отчетност е реално предизвикателство. Това ще изисква както промяна в правилата за номинации, така и усвояване на нови практики за диалог и прозрачност от страна на партиите, и по-голяма активност в кампанията за избор от страна на медиите и обществото."


(Ще ги видим партиите в парламента, като дойде ред на промените в Закона за съдебната власт - там е предвидена такава цедка за парламентарните представители във ВСС, че кръв ще се лее в опит да бъде отхвърлена... Но пък тогава г-н Първанов би трябвало да гласува с две ръце "за", ако наистина се е загрижил за независимостта на прокуратурата и да не бъде тя "в политическо менгеме".)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 489 Гневно

  Докато мине на второ четене, ще се хванат и за други неща, а тези които наистина искаме промяна ще се хванем за знаете какво....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  (Ще ги видим партиите в парламента като дойде ред на промените в Закона за съдебната власт),ще ги видим.

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тази бездарна палячовщина, по кух повод и с никакъв краен ефект, наричате БИТКА?
  Хмък.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 517 Гневно

  За какво ли няма да се хванат, само да не мине.
  Ех, вие, тук си спестявам квалификацията за да не ме баннат.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "съвсем логично и адекватно на целта на реформата е именно в прокурорската камара да са повече парламентарните избраници, а не в съдийската. При това те са наравно с прокурорите плюс следователя и главния прокурор, а не са повече."
  Нито е логично, нито е адекватно! А главния прокурор спокойно както и председателите на ВАС и ВКС може да си го броим към парламентарната квота. Някой съмнява ли се, че тези позиции не са политически? Друг е въпросът, че кариерното развитие на редовия прокурор и следовател ще зависи от решенията на прокурорсо-следователската камара, а там има 6 представители от НС (т.е от статуквото) + главния прокурор - и ако тук не виждате възможност за натиск върху прокурори от страна на статуквото под заплаха от кариерни проблеми - здраве му кажи.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Гоце тези дни каза , че ЕС /имайки предвид Венецианската комисия/ се меси в законодателството. След 10 г в президентството ,той не разбра ,че Венецианската комисия не е към Европейския съюз ,а към Съвета на Европа.Съвсем различна институция.И искате от него компетентно мнение?
  А Цв.Цв, по същия повод каза подобна глупост.От тези хора ли зависи реформата? Няма ли свестни юристи в НС?

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Не е по темата ама аз да попитам - какво стана с Христо Бисеров? Защо журналистите не питат Цацаров при всяка негова публична поява?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Чакат ни нови исторически компромиси в БОСТАН-а.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Пазарлъците на Първанов и на присъдружната му партийка БСП говорят само за едно според мен и то е,че те смятат,че никога повече няма да се върнат във властта.
  Промените,които се искат касаят Основния закон,който не може да се изменя както изборният кодекс - когато на Общата и скимне.
  А и вече не могат да разчитат на нейното агресивно нищонеказване и "Експертиза"/любима дума/!

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  В момента, без да има различни колегии, от всичко 22 души от двете квоти във ВСС 18 (осемнадесет) са СЪДИИ. Несменяеми, професионални съдии от кариерата ако мога така да се изразя! Този факт обезсмисля напълно истериите на Бравопетя, но пък засилва подозренията, че наистина целите на квотите са съвсем, съвсем други, не много прозрачни, и вероятно нелицеприятни.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Не само те, уважаема Петя, ами и вие

  Квоти, моти ...

  Докато по всякаквите му там квоти все опират до тефтерчето на Красьо Черничкия - все тая!

  К'во станА с тойзи човек, тефтерчето му и списъка от авери в него?
  Е, докато няма отговор на този въпрос - всичките лакардии за "Реформа", че дори и сведена до квоти, е просто една пушилка от кадилница с евтин тамян за омайване на мат'ряла и елементарно пренареждане на креватите ...
  Било то дори "историческо" ...

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  С едното раделяне на ВСС, ОТ РАЗ няма да реши проблемите на корупция, клиентелизъм, шуробаджанащина и олигархични зависимости, които се развиват и разрастват от 26 години!
  КАДРИТЕ, кадрите решават всичко, дори и при НЕперфектна система! А дори и при перфектна система, ноподходящите кадри ПРОВАЛЯТ всичко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Петя, добре казано ...
  Основна ЦЕЛ в последните 25 години - да няма никаква отговорност за червената мафия , ограбила България ..Постигната ..
  Основна причина ТОВА да е така - прокуратурата и в по- малка степен съдиите ..Потомсвени,корумпирани, негодници , с произход - БКП - , семейственост, връзки, мафия в Съдебната система..
  Цел в това отношение - ПОСТИГНАТА.....

  BIG AL
 15. 15 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  [quote#6:"hodounski"]Няма ли свестни юристи в НС? [/quote]
  Явно в НС няма безпристрастни и неподатливи на корупция юристи. И те си го знаят.

 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Основно училище за ТОП прокурорите и част от съдиите : Симеоново и РАБфак- в СУ ...)
  Т.е , пак БКП ...
  Основна пречка , ТОВА да се промени - Гоце , ДПС и БСП с участието и на 'дипломата ' търсещ 'съгласие " - Боко ...))

  BIG AL
 17. 17 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ключови, бих казал даже съдбоносни, месеци до Нова година предстоят. Искам и ние като общество да си свършим работата. Нека се чува нашето мнение. Ако искаме да стане нещо ито без компромиси нека отделим от времето си и при важните гласувания да покажем присъствие ) Успех, България!

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Основният фактор за излагащата ни Съдебна система - в ЕС и по света :
  Прокуратурата - ОСТАВА не пипната , нереформирана ...
  Основно искане, натиск , договорки , ТОВА да остане така - на Главния прокурор и провалилите се прокурори и следователи / корумпирани / ...,
  подкрепени от Гоце , ДПС и БСП и не без участието на светейшеството от ГЕРБ ...))

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Основна ЦЕЛ на горните партии е : да покажат , измамят , изпързалят ЕС и света - че НЕЩО добро се прави и ще има...реформа ..:)
  Основна дилема пред Реф. блок : докога ще присъстват в ТОВА правителство , след като може да се отиде на Нови избори ...)

  BIG AL
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#9] от "virtual brain":

  Абе много "партийци" се упражняват да коментират и пишат в Дневник ! Едно време партийци викахме на членовете на ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ,която никога не греши - БКП !

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Основна цел на червената мафия , управляваща България през последните ,почти 25 години - да продължат да управляват, да бъдат НАД закона , да ни се смеят в очите , да бъдат НЕдосегаеми - ПОСТИГНАТА , засега ...)

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Средства за постигане целите на червената мафия - маргинали, свои , като Гоце, сидеров, ДПС -доган , неадекватни , корумпирани, взаимообвързани , семейни , подкупни , негодни мерзавци ....
  във ВЛАСТТА ...В Нар. събрание, Съдебна система ....
  ЦЕЛ - постигната , засега ...

  BIG AL
 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1951 Любопитно

  Интересно, повечето коментират "истериите" на Петя, а никой цитираното от нея признание на правосъдния министър:
  На въпроса какви компромиси е трябвало да бъдат направени за преструктурирането на ВСС, той казва:

  "Последният компромис, който аз лично направих – оттеглих предложението си за един допълнителен представител на парламента в прокурорско-следствената камара, за да бъдат 7 вместо предвижданите сега 6 избрани от парламента. Това направи възможно г-н Цацаров да подкрепи пред премиера този пакет."

  И особено последната му фраза!

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#19] от "BIG AL":

  И те /РБ/ да останат извън Парламента,или както се казва да го "гледат през крив макарон"!

 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Основна причина "битката да е ..кървава е :
  Запазване на милиардите ограбени от цял един народ ,присвоени от червената МАФИЯ,
  с които милиарди -да векува във ВЛАСТТА , да живее по- добре , дори от преди 1989 година
  да се представя и за в бъдеще - за 'аристокрация, несменяема , да мачка нормалното , ЕВРОПЕЙСКО развитие на България , да се стреми , както преди- БЕЗконтролно да влияе на управлението на България - во веки веков ...
  И в крайна сметка , ако може , да установи путинов модел на държавно и политическо устройство на България - за да са вечни...
  Една престъпна каста , на руски агенти , налагаща ретрограден модел на развитие на европейска България ...
  Ще успеят ли ???
  Това е проблема ...

  BIG AL
 26. 26 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#24] от "doroteus":
  Извън парламента ще останат Гоце, Дудук-ДПС и Атака! Ако РБ откажат директно и ясно да участват в окончателното погребване на съдебната реформа (ако се стигне до там) и в нови "исторически" компромиси на мафията от статуквото за опазване на корумпираните задници на партийните върхушки, то РБ ще е много по-силен в следващото НС!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3207 Весело

  До коментар [#18] от "BIG AL":

  Е нали Боце каза ,че цаците няма да пипат? Ще си изкарат мандата!

 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#10:"doroteus"]Пазарлъците на Първанов и на присъдружната му партийка БСП говорят само за едно според мен и то е,че те смятат,че никога повече няма да се върнат във властта.[/quote]
  Бре, герберите много "критични" към Гоце Първанката - най-първия приятел на Бойку?
  Ами ЦвЦв и Данаил Кирилов в чий хор пеят? Не оформят ли трио от дуета Гоце-Доган?

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Смешен плач! Всъщност целта на цялото занятие е прозрачна - овладяване на съдебната власт от една мъничка джавкаща партийка с големи песове покровители зад гърба си. Това е то, с един файтон хора да влезеш през задната врата и да вземеш властта. Това, което не успяха да направят четвърт век, и за което им се плащаше и плаща и в момента, искат да направят сега с "истерически компромис". Самият Първанов се оказа един рядко срещан интригант. Тоя ще продаде и "себе си дори". Едно друго лайно, което преди дни получи индулгенция от съда и беше оправдано, заплаши в прав текст всички, които са имали досег с политическата му нечистоплъност. Той анализира. Той следи и ще следи. Хе-хе-е! Симеоновци?! Независими?! Една смълчала се и потънала в старческа дименция стогодишна баба?! Смешна "Атака" на четири крака?! Някакви барековски люспи?! Един сарай работещ за чужди интереси?! Какви люде само определят съдбата на страната и бъдещето на съдебната система в частност?!
  Смешен плач!

 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1951 Весело

  [quote#28:"choss"]Бре, герберите много "критични" към Гоце Първанката - най-първия приятел на Бойку?
  Ами ЦвЦв и Данаил Кирилов в чий хор пеят? Не оформят ли трио от дуета Гоце-Доган? [/quote]


  От "Таралеж вълна и от ГЕРБерче самокритика!"

  Христо Иванов е отстъпил на Цацаров, само и само да прокара началото на Реформата, а "хорът" на каракачанките го олая, щото са "критични". И уж "играят в един отбор", това по Вожда Им

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8239 Неутрално

  Вън мафията и от парламента, и от съдебната система, и от прокуратурата и от политиката. Докато съществуват зависимости между тях,нищо няма да се получи.

 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всъщност готвените промени от партийна гледна точка са нещо важно за отделните партии, и затова между тях и техните застъпници в медиите се вдига такъв голям шум. От общополитическа гледна точка обаче предлаганите реформи нямат почти никакви възможности наистина да направят съдебната система ефективно работеща.

  Защото структурната промяна може да предостави повече възможности за ефективна работа, но няма как да накара корумпирани хора да работят съвестно. За това се изискват съвсем други реформи, които нашата политическа класа няма никакво намерение да прави. Така че реалната цел на тази реформа всъщност е преразпределяне на партийното влияние върху работата на съдебната система.

 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#23] от "batzdravo":
  Това показва до каква степен са орязани първоначалните идеи на праводъдното министерство и лично на министъра от разни "исторически компромиси". Кабинетът Борисов 2 няма да успее да прокара нищо повече от една далечна имитация. Показателно е,че дори и при това положение се вдига толкова пушилка от разни страни - прокуратура,политици, КС вероятно и т.н....

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Драга Петя,
  Казаното от теб, носи моя акцент под дописката с изказването на Министър Христо Иванов и е тежка част от моята теза за проекта на Съдебна реформа - Без в резултата й да сме постигнали повече достоверно Общество в собствено политиката, сама сещаш - адекватно по-независима Съдебна власт няма да сме постигнали и всичкото ни усилие ще е изтекло в "кръговото" на статуквото...

 35. 35 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Засега квотите не спънаха процеса, да видим какво ще стане нататък.

 36. 36 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като чета по-горе статията и действията и приказките на Цецо на Кумецо, и глупавите му опити за поредните му лъжи и манипулации, с които явно подпечата договорката му с Пеевски инслугата му Цацаров да го спасят от затвора след две произнесени ясни осъдителни присъди, и сещайки се как отчаяно лично той се нае да внася контразакон на ДПС по заповед на Пеевски и Доган за да провали истинска съдебна реформа - тази на РБ, и не мога да се сдържа да не се запитам:

  Този наистина ли е кръгъл идиот и не разбира и схваща прости неща и елементарни взаимовръзки, или е обикновен неграмотен манипулатор?

 37. 37 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#33:"thepirineagle"]Кабинетът Борисов 2 няма да успее да прокара нищо повече от една далечна имитация.[/quote]
  Аз не съм убеден, че има намерение за това. По-скоро са налице признаци и ясно доловими сигнали, че факторите в ГЕРБ саботират прикрито съдебната реформа, чрез мъгляви интерпретации, със забавяне чрез процедурни хватки, чрез задкулисен натиск и това което декларират (подкрепа за съдебната реформа) е само прах в очите.

 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#35] от "stein":

  Ще с появят другите квоти и кулата ще се срути ...

 39. 39 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 850 Неутрално

  "За какво става дума?
  (Припомняме за масовите читатели, неизкушени в детайлите на темата: ВСС се състои от 25 души и това не може да бъде променено от обикновено Народно събрание...)


  Петьо, и ти почна да се излагаш като кифладжийка! И защо да не може да се променя броя на членовете от обикновено народно събрание? Някога да са опитвали да променят броя на членовете на ВСС и КС да е казал, че за това трябва ВНС?

 40. 40 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 850 Неутрално

  В момента ВСС се състои от 24, а не от 25 човека. ( Камен Ситнилски, прокурор, бе отстранен). Така че може да се сглоби прокурорска колегия от 11, а не от 12 човека.( съдийската колегия остава 13). В такъв случай ще се запише, че парламентарната квота и за съдийската колегия, и за прокурорската колегия, се състои от по 5 човека, или общо 10 човека ( а не както е сега- 11 чоека). По този начин ще се отговори и на предизвикателството парламентарната квота да стане по-малка от професионалната. И се решава проблема. Заяждането за квотите показва колко тежки са рецидивите в съдебната система и колко големи зависимости между политици и магистрати са били изграждани.

 41. 41 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Трудно политиците ще се разделят с влиянието си в съдебната система.Колкото и да им се иска на ГЕРБ,БСП,ДПС и АБВ процеса е необратим.Бойко Борисов е властолюбив и не би жертвал властта си заради някакви си квоти в ущърп на Веницианската комисия,а ще се опита да влияе задкулисно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK