Какво иска Турция от Европа?

Реджеп Тайип Ердоган на конференция в Анкара в началото на септември<br />

© Umit Bektas, Reuters

Реджеп Тайип Ердоган на конференция в Анкара в началото на септември"Дневник" препубликува текста от портал "Култура". Акцентите са на редакцията.


Ясно заявеното от Москва намерение да увеличи военната помощ за президента Асад, последвано от изпращането на самолети и тежко въоръжение, както и логистичната подготовка, свързана с разполагането на над 2000 руски военни, присъединили се към вече намиращите се в Сирия руски съветници, изненада Турция. Анкара заяви, че следи отблизо действията на Русия по разширяване на военното летище в Латакия с цел приемане на големи военни самолети. За руско-турските отношения е характерно съчетаването на сътрудничество и координация с остро съперничество за влияние в раздирания от политически борби и въоръжени етнорелигиозни конфликти Близък изток. Обстоятелството, че американският президент обърна гръб на Сирия и Близкия изток, създаде вакуум в региона, който бързо бе запълнен от Русия и Иран. Тези две сили са едновременно съюзници и съперници, поради разминаването на стратегическите им интереси и опасенията на всяка от тях да не бъде изтласкана от другата при евентуална промяна на обстоятелствата, която би наложила пренареждане на съюзите.


От самото начало на битката за Сирия, превърнала се в кръвопролитна гражданска война,
Путин застана зад Асад, което влезе в противоречие с намерението на Ердоган да свали неговия режим


В тясна координация с Иран, въоръжените отряди на ливанската Хизбулла и Ирак Путин подкрепи Асад, снабдявайки режима му с оръжие и икономическа помощ. Същевременно Дамаск се възползва от руската военна експертиза, а руските съветници предадоха на сирийците тактиката на т. нар. изгорена земя, изпитана в чеченската война. В подкрепата си за Дамаск Кремъл стигна дотам, че пое отпечатването на сирийска валута, след като Швейцария отказа да изпълни договорите за нейното отпечатване. От своя страна Ердоган се съюзи с отцепниците от сирийската армия и им предостави военни бази в Турция. Същевременно той прие на своя територия опозиционните дейци, подкрепени и от арабските страни в Залива. Последните са гневни от дълго време на династията Асад – баща и син, поради стратегическия им съюз с шиитски Иран, освен това се опасяват от намеренията на Техеран да разпространи шиитската доктрина в техните сунитски общества с цел налагане на контрол върху целия регион. Тази заплаха се конкретизира след американската инвазия в Ирак и идването на власт в Багдад на шиитските партии на политическия ислям. Техеран оказа пълна подкрепа на шиитските въоръжени групировки и милиции в тяхната съпротива срещу американците и съюзниците им от "Коалицията на желаещите" от 2003 г., сред които бе и България, която даде свои жертви в Кербала. Терористичният акт, който причини смъртта на българските войници, бе една от многото прояви на шиитските отряди – финансирани от Техеран – в битката им срещу съюзниците.


Така


Путин и Ердоган се оказаха приятели/противници на сирийския терен


Но въпреки различните им цели и стратегически интереси днес и двамата са обединени от стремежа да причинят проблеми на Запада – Европейския съюз и САЩ, злоупотребявайки с нещастието на сирийските бежанци. Целта е да се настроят европейците срещу собствените си правителства и срещу Европейския съюз, като покажат провала на провежданата от Европа в продължение на четири десетилетия политика на мултикултурализъм и интеграция на различните етнорелигиозни общности. Разбира се, Путин следва цели, които са коренно различни от тези на ислямиста Ердоган. (За тях писах в предишния си текст "Путин пренася украинският сценарий в Сирия").


Що се отнася до новия турски султан, за него САЩ, Европа и НАТО са виновни за оцеляването на режима на Асад, тъй като отказаха да се намесят пряко в сирийската война и да гарантират по този начин политическа промяна в Дамаск. Другият грях на Вашингтон е засилената подкрепа за сирийската кюрдска партия "Кюрдски демократичен съюз", която всъщност е клон на обвиняваната в тероризъм и сепаратизъм от Анкара ПКК. Тези опасения се засилиха след като кюрдите успяха да разгромят "Ислямска държава", която бе завладяла кюрдските територии в Сирия. Гневът на Анкара бе провокиран от обстоятелството, че с помощта на САЩ и Европа кюрдите успяха да установят контрол върху пограничната ивица, простираща се на 70 километра и включваща град Тел Абияд. Последният бе граничен пункт, използван от турската служба за сигурност МИТ за снабдяване на "Ислямска държава" и други джихадистки организации с оръжие. Освен това през Тел Абияд бяха вкарвани европейски и други джихадисти в Сирия и Ирак. Градът бе и основен пункт за трафик на петрол, антики и пари.


Предизборните сметки на Ердоган


Случиха се немалко събития, които объркаха сценария на турския президент: отстъплението на "Ислямска държава" под напора на отрядите на кюрдската народна съпротива, загубата на Партията на справедливостта и развитието, която не успя да получи абсолютно мнозинство и по този начин обрече плановете на Ердоган за промяна на конституцията и въвеждане на президентско управление. Към тях трябва да добавим и огорчението на Анкара от обстоятелството, че през изминалите години кюрдите съумяха да изградят свое успешно самоуправление и да гарантират сигурност и мирен живот за населението в градовете, в които съставят мнозинство.


Всичко това накара Ердоган да преосмисли следваната дотогава външна и вътрешна политика и да промени правилата на играта във вътрешнополитически, регионален и международен план. Той обяви война на "Ислямска държава", която подкрепяше от самата й поява, използвайки като претекст терористичния акт в Суруч. Тук трябва да отбележим, че някои турски медии обвиниха МИТ, че стои зад този атентат, отнел живота на много цивилни граждани. За това писа във вестник "Миллиет" известният журналист и писател Кадри Гюрсел, но впоследствие вестникът се разграничи от него и под прекия натиск на Ердоган прекрати договора му.


Турският президент поведе битка на два фронта – срещу "Ислямска държава" и срещу кюрдите


Битката му срещу "Ислямска държава" служи единствено, за да прикрие истинските му намерения – разгром на плановете на сирийските кюрди и проваляне на започналия преди две години политически процес в ПКК. Както разкриха някои западни медии, само едно от 10 въздушни нападения е срещу "Ислямска държава", останалите са насочени срещу кюрдски позиции в Сирия и северен Ирак.


Това е и една от причините Турция да е недоволна от директната военна намеса на Путин в Сирия. Този нов руски активизъм ликвидира в зародиш намеренията на Ердоган за създаването на "защитена зона" в северната част на Сирия, в която да бъдат настанени бежанците, потърсили убежище на турска територия. В представите на турския президент подобна стъпка ще бъде последвана от налагането на забрана за полети на сирийската авиация на север и от последващ разгром на Асад, което на свой ред би осуетило създаването на кюрдски автономен район по модела на кюрдската автономия в Северен Ирак. За да подразни Ердоган, Асад подкрепи кюрдските намерения. Същото важи и за Иран, макар Техеран да репресира собствените си кюрди.

Путин и Ердоган на среща през седмицата, на която обсъждаха проблемите със Сирия<br />

© Pool, Reuters

Путин и Ердоган на среща през седмицата, на която обсъждаха проблемите със Сирия


Новата политическа карта, възникнала на турско-сирийската граница, предизвика паника в Анкара поради факта, че за пръв път кюрдите установяват контрол върху една ивица, която се простира от Кобане до Хасака. Това доведе до влошаване на отношенията между Ердоган, Обама и Брюксел. Турският президент ясно заяви, че "Ислямска държава" е външен, а не вътрешен проблем за Турция. От друга страна, ПКК и сирийските кюрди са вътрешно предизвикателство. Според турския анализатор Самих Идиз тази ситуация поставя турските власти пред твърде ограничен набор от възможности – да продължат политиката срещу течението на събитията, докарвайки нещата в Сирия до провал, или да провеждат политика, близка до реалностите.


Цената на геополитическата игра в Сирия и региона е висока. По всичко изглежда, че Ердоган и неговите арабски съюзници не успяха да разберат това навреме. Стореното от "Ислямска държава" е възможно най-лошото, на което е способен политическият ислям от появата му с ислямската революция в Иран през 1979 г. Турски и западни наблюдатели смятат, че разпростирането на "Ислямска държава" върху широки територии на Ирак и Сирия не би било възможно без активната подкрепа на турските тайни служби. От самото начало тези геополитически сметки целят установяване на контрол върху сунитските райони в Ирак, намаляване на иранското влияние върху шиитските територии и постоянната заплаха, идваща от оста Техеран-Дамаск.


Бежанският потоп и "защитената зона"


В този контекст следва да се разглеждат проблемите, породени от бежанската вълна, която залива Европа. Този внезапен прилив започна от Турция – Ердоган разпореди да се отворят морските граници на Турция, за да могат да преминават бежанците от Сирия, Ирак и други страни и да упражнят натиск върху Европа, САЩ и НАТО. Целта на Анкара е да накара Запада да промени позицията си относно създаването на "защитена зона" на сирийска територия, за което настоява Турция. Посланието на Ердоган към Европа е: "ако не промените своята политика, гответе се за още по-големи политически, икономически и културни проблеми". Това свидетелства за раздразнението и недоволството на турския лидер от западните му съюзници в момент, когато страната му понася тежестта да приеме и гарантира човешки условия за живот на над два милиона сирийски бежанци.


Осведомени източници твърдят, че напоследък турската тайна служба


МИТ е засилила дейността си сред бежанците в страната с цел да ги насърчи да емигрират в Европа, като същевременно гарантира неприкосновеността на трафикантите и трафикатските мрежи


Нещо повече, сътрудничеството включва предоставяне на фалшиви карти за самоличност за бежанците, както и редовни сирийски паспорти. Същевременно се издават разпореждания пътните власти да не възпрепятстват преминаването на колите с бежанци до морските пристанища в близост до гръцките и българските брегове. Така Ердоган, както и Путин, се опитва да превърне бежанците в проблем за европейските правителства, за да изтъргува със Запада създаването на споменатата "защитена зона". Начело на трафикантските мрежи стоят предимно турци, подпомагани от сирийци и иракчани, живеещи в Турция. Те предоставят на бежанците, търсещи убежище в Европа, надуваеми гумени лодки срещу 1000 долара на човек. Показват им как да ги управляват и ги изпращат да прекосят морето до бреговете на Гърция. Това разказват подробно оцелели бежанци в три последователни броя на излизащия в Лондон вестник "Ал Хайят".


Турският вестник "Йени шафак" твърди, че


турската армия е разработила план за създаване на "защитена зона" в северната част на Сирия


Нейната широчина ще е 45 км, а дължината – 110 км. Същото издание съобщава, че 18 000 турски войници ще влязат в Сирия от двата пропускателни пункта Маршадбенар и Каркаш. Според медията създаването на зоната е било договорено на среща между министър-председателя Давутоглу и президента Ердоган. Друг влиятелен турски вестник – "Миллиет", съобщава, че турската армия може да установи контрол чрез артилерийски обстрел 40 км навътре в сирийска територия. Арабският в. "Ал Кудс ал Араби", излизащ в Лондон, цитира три турски издания, според които "армейското командване е получило заповед за привеждане в състояние на готовност за операция по осуетяване създаването на кюрдска автономия в Сирия". Според опозиционни сирийски източници през последните няколко седмици турската армия е извършила прегрупиране и е оборудвала команден център в пограничния район, от който да бъде осъществявано командването на бъдещата инвазия, чиято цел е създаването на "защитена зона". Същите източници не изключват това да стане преди парламентарните избори в Турция, определени за 1 ноември тази година.


В този контекст сирийският опозиционен лидер Мишел Кило заявява пред ливанския в. "Ан Нахар", че Турция ще създаде зона с дължина 140 км и ширина 40 км, която ще бъде прочистена от "Ислямска държава" и от редовната сирийска армия. Според близкия до управляващата Партия на справедливостта и развитието турски анализатор Мохамед Захид Гюл, цитиран от същия ливански вестник, защитената зона ще бъде създадена в резултат на постигнато споразумение със САЩ. Захид Гюл добавя, че сирийската война ще продължи дълго, независимо дали Асад ще остане начело на режима в Дамаск или не. Ето защо Турция иска да запази границите си, като разсели бежанците в защитената зона в Сирия.


Ердоган е убеден, че създаването на подобна зона ще реши проблемите като с магическа пръчка. Вашингтон и Брюксел обаче не споделят неговата увереност, което увеличава пропастта между Анкара и съюзниците й от НАТО. Вашингтон вече уведоми Анкара, че ще осигури въздушен чадър само за обучените с американска помощ бунтовници. Това означава, че САЩ не са съгласни да поемат защитата на ислямистката организация "Ахрар аш-Шам", на която Анкара възлага надежди да контролира въпросната зона. Освен това Обама се противопоставя на влизането на турски войски в Сирия. Според турските медии някои висши турски военни също имат съмнения относно целесъобразността от инвазия в Сирия и затъване в близкоизточното блато, което би имало непредвидими последствия.


Според проф. Саваш Генч от университета Фатих в Истанбул Вашингтон ще откаже създаването на "защитена зона". От своя страна Ердоган е решен да отстоява тази идея, която формулира за пръв път преди четири години. Той вече разпрати сигнали до правителствата на 28 държави в ЕС, в които предупреждава, че милионите сирийски бежанци ще достигнат до границите им, ако Европейският съюз не даде зелена светлина на Турция за създаването на зоната. Самият Давутоглу заяви преди дни, че засега няма разбиране на този проблем от страна на световните столици.


Обама и играта на международните баланси


Американският президент се изтегли от Ирак, защото искаше САЩ да се въздържат в бъдеще от разрушителни военни авантюри. Това в крайна сметка доведе до излизането на Вашингтон от международния баланс на силите в региона. Американската администрация се оказа в капан, след като сирийският бунт се превърна в разрушителна гражданска война. Бившият държавен секретар Хилари Клинтън бе първата, която разбра това объркване в политиката на Обама. В своя реч в Брукингс инститюшън миналата седмица, тя заяви че подкрепя ядреното споразумение с Иран, но счита, че в него няма ясна стратегическа визия за региона.


Обама насочи усилията си към изолиране на Русия в резултат на агресията на Москва в Украйна и анексията на Крим. Днес обаче показва склонност за отстъпки пред Путин спрямо Сирия, както и готовност да обсъжда оставането на власт на Асад, въпреки че досега настояваше той да бъде отстранен и това бе предварителното условие за постигане на политическо решение. Това може да се тълкува като капитулация на американските интереси пред ултиматума на Путин.


Самият Обама изглежда разколебан в последната година на своето управление. След като икономическите санкции срещу Русия не дадоха очаквания резултат, днес той е разколебан и в Близкия изток. В негово лице както Путин, така и Ердоган, виждат слаб нерешителен лидер, което им позволява да шантажират най-голямата сила в света, още повече, че следващият президент, независимо дали ще е републиканец или демократ, ще има различен подход към Русия. Американски анализатори отбелязват, че двама от кандидатите на Републиканската партия избраха за място на диспут библиотеката на президента Рейгън, което според тях е знак, който Путин добре разчита като по-твърда политическа линия по отношение на Кремъл. Именно затова можем да кажем, че Ердоган избра най-благоприятния момент да обяви война на кюрдите в Сирия, което в крайна сметка ще доведе до гражданска война и в неговата страна.


Големият въпрос сега е – какво ще направи Европа, за да се справи с новите опасни геополитически предизвикателства в региона? Защото очакваните бурни събития в тази част на света през следващите години ще пораждат нови и нови бежански вълни, които няма да се насочват към Русия, нито към богатите страни на Залива.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Турция следва да иска Европа да натисне Еродган да се оттегли. Иначе Турция се връща в Азия след цял век напъни да стане европейска държава.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Много добър анализ . Липсва само войната на СА в Йемен...и може би вече взетото или предстоящо решение за прекрояване на границите.?

  [email protected]
 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Големите си играят мръсните игрички, а в същото време измират хиляди невинни.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  Голяма патаклама,скоро и китайски войници щяло да има в Сирия.Всеки се кюска за нещо си.Ако спре скоро мурабето и се вдигне пушилката може и да се разбере кой какво е спечелил и загубил.

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много добра статия.
  Най-после истината и за Ердоган и за САЩ.
  Иначе само руснаците бяха лоши.
  А Турция наистина провокира това нахлуване на емигрантите в Европа, но и на тях може да им излязат през носа последствията.
  Как беше - каквото повикало, такова се обадило...

 6. 6 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Ердю защо толкова ненавижда кюрдите? Виждам нещо фройдистко тук.
  Да не е бил ... като малък?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Всъщност въобще не ме интересува какво иска Турция. Не от Европа само - по принцип.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Вариантите са три. Всичките грозни, но живота не е безкрайна веселба и нещастието не е нещо , което се случва само на другите.
  1.Наплив на 5-10-15-20-50-200 милиона "бежанци" към богатия Север.
  2.Поредната пълномащабна война в район, където няма от "добрите" и ще доведе до нова ескалация на ислямизма и тероризма.
  3. Създаване на защитени, буферни и т.н. зони - по същество окупиране на части на териториите на проблемните държави и силово налагане на мир в тези зони.

  Европейския интерес в случая съвпада с турския - вариант 3.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  Не е ,не е само Турция провокирала нахлуването ...Я погледнете още миналата година какво пише Обама на Борисов...
  „До
  Н. Пр. Бойко Борисов
  Министър-председател на Република България София
  21 ноември 2014
  Уважаеми господин министър-председател,
  Поздравления за избирането Ви за втори мандат като министър- председател на България. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с Вас за задълбочаване на връзките между нашите две страни.
  Надявам се, че като министър-председател ще продължите да водите управлението си по пътя на реформите, включително чрез борба с корупцията на всички етажи и надпартийно с цел изграждане на по-силна и по-благоденстваща България и благоприятен за чуждестранни инвестиции климат. Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстояватенуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия.
  Желая Ви всичко най-хубаво за успешен втори мандат и очаквам нашето бъдещо сътрудничество.
  С уважение,
  Барак Обама“

  [email protected]
 10. 10 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Политиката на Ердоган относно Сирия е почти идентична с американската. Единствената разлика е отношението към кюрдите. Там САЩ са сдържани защото пък си държат кюрдите като резерв срещу увеличаващото се шиитско влияние в Ирак.
  По-интересното в горния анализ е споменатия "общ интерес" на Турция и Русия в дестабилизирането на Европа. Докато Ердоган (но далеч не всички политически сили в Турция) има интерес да засили ислямизацията на турците в Европа и така да увеличи влиянието си, то Русия едва ли има интерес да дестабилизира Европа. Русия и Европа не са конкуренти на световната икономическа сцена, за Турция хептен да не приказваме. САЩ обаче имат голям интерес да дестабилизират една икономически мощна обединена Европа, която с утвърждаване на еврото като втора световна резервна валута диша във врата на долара.
  Иначе е добре написано, че Ердоган е доста забъркан в кризата и главният му проблем са кюрдите. Той е като играч на карти, който играе сам за себе си срещу всички други и не знае кой и кога ще го цака с кюрдската карта.

  heruvim
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  Страхотен анализ, браво!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това, че нашите войници са убити от шиитски отряди, въобще не е вярно, защото Садам беше суннит и шиите в този момент бяха от добрите и бяха на страната на САЩ, и като следствие получиха властта. Дори в тази война Сирия подкрепяше САЩ, защото Асад и Садам бяха врагове. В сирийските паспорти пишеше че важат за цял свят с изключение на Израел и Ирак. Отношенията на двете страни се стоплиха, след като Садам беше свален и убит. По това време бях в Алжир и алжирци, които подкрепяха Садам викаха подигравателно на сирийците " Децата на Буш.

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#10] от "херувим":

  Русия едва ли има интерес да дестабилизира Европа
  ---------------------------
  Напротив, Русия има жизненоважен интерес от слаба и разединена Европа.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Ердю защо толкова ненавижда кюрдите?"
  цитат от коментар на "dgd"

  Искат да се отцепват и да си правят държава. Нормално е той да не го иска. Лошото е, че той пък иска да си отцепи територия от Сирия. А като знам, че са членки на НАТО - и Турция и САЩ, нещо ми се размазва картинката. Останалите членки пък мълчат по въпроса с ИДИЛ.
  Орел, рак и щука, както се казва.
  Затова и няма кой да спре мравките, пъплещи към Европа...

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Хода на Путин изненада не само Ердоган, но и Обама. Никой не може да разбере, как Русия успя да прехвърли незабелязано 28 самолета в Сирия. За самолетите научиха след като вече бяха на сирийско летище.
  Толкова за американското военно разузнаване.

 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  "САЩ, Европа и НАТО са виновни за оцеляването на режима на Асад, тъй като отказаха да се намесят пряко в сирийската война"

  Какво стана с международните закони и ООН?

 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  А Турция наистина провокира това нахлуване на емигрантите в Европа
  ----------------------------
  викаш 2 милиона бежанци и 5 милиарда разходи - бълха ги ухапала турците, длъжни са да се оправят и да не пускат никого към Европа.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Турция действа не само като съюзник ,но и като политически представител и говорител на ИД пред Европа!Следователно не може да иска нищо-повечето цивилизовани държави не преговарят с терористи и не им изпълняват исканията!

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Вие сте се объркали нещо!? В моментра Ердоган казва, какво иска Турция!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Доколо седмица е по-добре.
  Колкото доо коментар [#17] от "qwertqwert":
  През последните два месеца те просто не ги спираха.
  Сега от двата милиона - не можеш да приемеш толкова хора, без да се замислиш дали можеш да ги подслониш и нахраниш за толкова дълго време.
  Освен, ако не си имал и други сценариии...

 21. 21 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Бе накрая трябва да дойде горския и да ги изгони всички.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#12] от "baxter":

  Точно това щях да отбележа и аз! Интересно как авторът на статията е определил нюансите на религиозната принадлежност на камикадзетата!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много добре натъманени заключения от суннита Халаф, който е на заплата в Катарското посолство. Причината за мечтите на мюсюлманския брат Ердоган са тясно свързани с имперските му интереси. Логистичната подкрепата която дава на Ал Нусра, официалния представител на Ал Каида, подкрепена с милиардите на САрабия и Катар са последвалите действия на мюсюлманския брат. Хвърлени бяха милиарди за да бъдат събрани и обучени десетки хиляди зомбита от цял свят за да задоволят глобалните интереси на страните от Голфа и Ердоган.Ако погледнем картата и видим кои територии са завладяни от ИД ще видим ясно чии интереси обслужва. Отваря се широк път между страните от Голфа и Турция. Но "умната" война на Буш някак си помрачава пейзажа, защото създаде шиитски Ирак и направи естествен съдружник на шиитски Иран., най голямата пречка за осъществяването на този план.Това наложи създаването на ИД в Ирак, за да дестабилизира и без това крехкото правителство на Ирак и да свали Асад.

 24. 24 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Пари!

  Имало едно време ссср...
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Весело

  Цитат : ""Турция ще създаде зона с дължина 140 км и ширина 40 км, която ще бъде прочистена от "Ислямска държава" и от редовната сирийска армия.""
  Ако е рекъл Асад ... може и да стане ?!
  = Не подобава на държава като Турция да говори глупости, които не зависят от нея

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Добре написано, като цяло!
  "Целта е да се настроят европейците срещу собствените си правителства и срещу Европейския съюз, като покажат провала на провежданата от Европа в продължение на четири десетилетия политика на мултикултурализъм и интеграция на различните етнорелигиозни общности. "
  Освен дето политиката на "политика на мултикултурализъм и интеграция на различните етнорелигиозни общности" почна да запецва и да дава пробойни чак след нефелните "Ирак 2003", "Арабска пролет 2011" и "Украйнски крендел 2013" те са в основите на всички проблеми в Европа и на Изтока .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3577 Весело

  Иска - иска в мътна вода риба да лови /кюрдска, сирийска и каквато пипне!/

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "tribiri":

  Така са му наредили. А и тоя не може една дума на български да напише првилно.Явно това са готови писания, а той просто ги превежда и то със сериозна помощ, щото както ти казах, грамотността на българския му език е плачевна.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Нищо няма да създаде Турция в описваната зона, защото Асад отдавна се изтегли оттам и сега таази територия населена основно с кюрди се управлява от кюрди. Кюрдите изгониха ИДИЛ отттам не Ердоган или Асад......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Малко повърхностен ми се вижда този анализ, макар и претрупан с много факти и различни цитати. Ердоган няма дългият хоризон на Путин, и основното, което иска, е да си спаси задника. Защото след изборите партията му загуби мнозинството си, а никой не иска да влиза в коалиции с него. Не е изключен вариантът всички срещу неговата партия, което включва много неизвестни, вклчючително разследвания срещу него за годините му корумпирано управление и импичмънт. Затова и играе ва банк с военна агресия, защото няма много полезни ходове.

  nègre littéraire
 31. 31 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#13:"qwertqwert"]Русия едва ли има интерес да дестабилизира Европа
  ---------------------------
  Напротив, Русия има жизненоважен интерес от слаба и разединена Европа. [/quote]

  Аз мога да обоснова моето мнение. За Русия една обединена демократична Европа не е никаква опасност. Нито икономическа, нито военна, никаква. Европа за Русия е най-предпочитаният икономически партньор и купувач на суровини, каквито Русия има в изобилие. Във военно отношение демократична и обединена Европа не може да бъде опасна за никого.
  Какъв ще да е интересът на Русия от слаба и разединена Европа?
  Можеш ли се обосновеш?

  heruvim
 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  [quote#4:"chicago514"]Голяма патаклама,скоро и китайски войници щяло да има в Сирия.[/quote]

  А аз четох, че вече имало... та там си е егати... кой с кого срещу кого... иди разбери...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на herbarii
  herbarii
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Интересна статия. Изглежда всеки се мъчи да отреже по голямо парче от баницата преди изборите в САЩ защото след тях Америка няма да има за президент друг балък като Обама,и няма да се остави да бъде манипулирана.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Той наш Боко отвори тази приказка, по предложение на Давудоглу, та се наложи Долад Туск да му обяснява, че тез работи не стават така, защото засягат и суверинитета на чужда държава.

 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#13:"qwertqwert"]Напротив, Русия има жизненоважен интерес от слаба и разединена Европа. [/quote]

  Глупости. Европа е може би най-важният клиент на Русия, а всички знаем, че руската икономика се гради основно на износ на изкопаеми неща, та от какъв зор ще иска да я съсипе, след като зависи от нея?
  Трябва и да се мисли малко, а не да се кара само на опорни точки.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Има и друга една малка подробност, която убягва на анализа. Земите, в които турската армия иска да прави "защитена зона", в момента се контролират от милициите на сирийските кюрди, които успешно си ги отвоюваха, не без помощта на Иран. Самите сирийски кюрди, които подчертвавам са светско настроени, виждат като основна заплаха, след ИДИЛ и Ал Кайда, навлизането на турската армия в техните земи. Така че турците ако решат да влизат, първо че никой няма да ги подкрепи, освен евентулано няшият Митоу, който ще е "рамо до рамо" с тях, и второ, изобщо няма да ги посрещнат там с хляб и сол и ще затънат в кървава партизанска война.

  nègre littéraire
 37. 37 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "herbarii":

  Слаба Европа е приоритет на други. Най големия кошмар на янките е евентуалното обединение на руските ресурси с германските технологии. Тъй че създаде и проблема в Украйна, като начало на нов конфликт. Разделяй и владей.

 38. 38 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Зоната за сигурност обхваща точно тези територии ,които са потенциална бъдеща автономия на сирийските кюрди. Ердоган опитва да убие с един куршум два заека - да се отърве от 2-та милиона бежанци и наводнявайки с тях зоната ,да ликвидира напълно вероятността за кюрдска автономия. Опитва се и да прилага номера с тоягата и моркова и на Европа : ако не помогнете със зоната ,пращам ви ги в ЕС. Затова руснаците му пречат и то много. Изглежда че ,му пречат вече и американците ,които очевидно си пазят кюрдите в резерв . Общо кюрдите в Иран ,Ирак ,Сирия и Турция ,вероятно вече и в Ливан са 40 милиона и обхващат географска територия почти колкото цяла Турция. Я си представете една държава , с такива размери ,в центъра на Близкия Изток - съюзник на САЩ или Русия !

 39. 39 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Близкия Изток от 2015 удивително напомня Европа от 1915.

 40. 40 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Към коментар 34, имам предвид Доналд Туск, извинявам се.

 41. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Др. Мохамед Халаф пристига в НРБ преди 40 години като млад член на Иракската компартия за да изучава интересната специалност "Партийно строителство" на опита на българските другари и с парите на иракските комунисти. Не става ясно от статията какво иска Турция от Европа но за др. Халаф е ясно какво иска - винаги да е на правилната страна на историята. Независимо кой е обявен за "правилен".

 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Нищо от това нямаше да навреди силно на ЕС ако имахме разумни политици и ако Обама нямаше награда за мир

  подпис
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#15] от "dissident":
  "Никой не може да разбере, как Русия успя да прехвърли незабелязано 28 самолета в Сирия. "

  Ти май си чел сутрешните сводки на ЦРУ и сега установяваш пропуски.

  подпис
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#35] от "Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe":
  "Европа е може би най-важният клиент на Русия, а всички знаем, че руската икономика се гради основно на износ на изкопаеми неща, та от какъв зор ще иска да я съсипе."

  Разединена Европа е по-добър клиент от обединера Европа. Няма да обяснявам каква е логиката, защото образованите хора го знаят.

  подпис
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Нашият цирк е, че ББ поднася в Брюксел предложенията на Ердоган и в замяна на това Ердоган спира потока към България.
  Дано тази селска хитрост на ББ не се разпадне след като Ердоган разбере, че няма полза от ходатайството на ББ.

  подпис
 46. 46 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#36] от "Карл-Велимир Шустерлинг":

  Бяха отвоювани от кюрдите, но с помощта на мюслманския брат Ердоган вече в северна Сирия няма кюрди. Детенцето, което "разплака" света е едно от изгонените кюрди от Ердоган, но този факт беше дискретно прпуснат от медиите.

 47. 47 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Путя уж е в изолация ,а всеки иска среща с него и му се подмазва

 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  [quote#44:"Иван К"]Разединена Европа е по-добър клиент от обединера Европа.[/quote]

  Разединена = слаба = бедна.
  На кого е нужен такъв клиент?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  До коментар [#6] от "dgd":

  Почти си в десятката. Ердо е КЮРД!
  Комплекси...
  !

 50. 50 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#41] от "Каишков - Гласът на Америка":

  И в България за втори път управлява "един другар" ,при това верен приятел на Турция ,завършил докторат с парите на "българските другари " ,така че тоя аргумент издиша. И интересно коя е "правилната страна",след като в българските медии, Турция вярно и последователно се брои за приятелска държава ? Явно някои хора ,като чуете критика към САЩ /или Русия ,все едно/ ,реагирате като кучето на Павлов.

 51. 51 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#17:"qwertqwert"]бълха ги ухапала турците, длъжни са да се оправят и да не пускат никого към Европа.....[/quote]

  Да де,ама те са едни от преките виновници за войната в Сирия,нека сега ги хапят бълхите и тях.

 52. 52 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Неутрално

  турската армия е разработила план за създаване на "защитена зона" в северната част на Сирия
  ________

  Да влизат, кюрдите ги чакат! Кюрдистан е време да стане независим!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 53. 53 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#6] от "dgd":

  Такован от кюрди като малък ли?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 54. 54 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#15:"dissident"] Толкова за американското военно разузнаване. [/quote]

  Ами пидорашките като мамят и лъжат
  Russian fighter jets enter Syria with transponders off

  http://edition.cnn.com/2015/09/24/politics/syria-russian-fighter-jets/index.html?sr=tw092415russianfighterjet615pVODtopLink

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 55. 55 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#37:"baxter"]Слаба Европа е приоритет на други. Най големия кошмар на янките е евентуалното обединение на руските ресурси с германските технологии. Тъй че създаде и проблема в Украйна, като начало на нов конфликт. Разделяй и владей. [/quote]

  Точно САЩ искат слаба Европа, за да не се съюзи тя с Русия!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 56. 56 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#45:"Иван К"]Нашият цирк е, че ББ поднася в Брюксел предложенията на Ердоган и в замяна на това Ердоган спира потока към България. [/quote]
  Нали се сещаш, че Ердоган не е толкова глупав, а и турското разузнаване има добри позиции в Европа и много добре знаят каква никаква тежест и влияние има нашия премиер-турист на срещите на лидерите в ЕС. Доказателството е, че въпросното писмо въобще не е било обсъждано на срещата. По скоро играта със задържане на потока от бежанците е друга - на този етап на Ердоган не му е изгодно да дестабилизира България, най малкото защото влиянието, което турците имат тук е достатъчно за да ни държат на къс повод.

 57. 57 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#44:"Иван К"]Разединена Европа е по-добър клиент от обединера Европа. Няма да обяснявам каква е логиката, защото образованите хора го знаят.[/quote]
  +++++
  На ушанките трябва да се обяснява...
  Раазединена Европа е най-удобният клиент за Путин, защото няма да има обща енергийна политика, няма да има съд за монополиста газпром, нито ще има глоби за злоупотреба с монополно положение на пазара.
  Ще има отделни държави, които ще преговарят поотделно за цените на газа и всяка ще получава не търговската цена, а цената, според това колко дълбок поклон е направила пред нозете на путин къси.
  И изобщо не е чудно, че ушанките пелтечат вдъхновено по основните опорни точки на Русия- те винаги са поставяли руските интереси над българските и европейските.

 58. 58 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Турски и западни наблюдатели смятат, че разпростирането на "Ислямска държава" върху широки територии на Ирак и Сирия не би било възможно без активната подкрепа на турските тайни служби"

  Турция играе изключително отрицателна роля в конфликта и по въпроса за бежанците. Време е ЕС да има по-активна политика в Бл. Изток. И тази политика да е независима от САЩ

 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#57] от "marsena":

  Тъпо!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#59] от "Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe":

  Не позна.
  Това значи най-малкото ниска цена на гАза.

  Това за което те боли е падението на любимата ти Русия.
  Е, Путлер я загроби. Никой друг.
  Сърди се на него, не на истината.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "херувим":

  ++++

  Поздравления, колега! Отново в десятката ...

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 62. 62 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  И да, Русия перманентно се стресе от страх пред демократична и обединена Европа.
  Затова след ВСВ окупира и превърна Източна Европа в санитарен кордон, който да я пази от Запада.
  Затова при разпада на соцлагера Русия хленчеше истерично НАТО да не се разширява и се тресеше само при мисълта, че бившите сателити ще станат натовски държави.
  Затова Русия прегази Грузия и Украйна, които имаха открити намерения за интеграция с ЕС.
  Демократична и обединена Европа е заплаха за плешивото руско императорче с примера си, с благоденствието си , със свободата и демокрацията си.
  Разединена Европа е мечта за путин, затова му трябваше и троянски кон в ЕС и НАТО, но добре, че България отказа да изпълнява тази роля.

 63. 63 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Но въпреки различните им цели и стратегически интереси днес и двамата са обединени от стремежа да причинят проблеми на Запада. Целта е да се настроят европейците срещу собствените си правителства и срещу Европейския съюз, като покажат провала на провежданата от Европа в продължение на четири десетилетия политика на мултикултурализъм и интеграция "

  Добре че въпросния псевдо-анализатор арабист е написал горната глупост в началото, за да не си губя времето да чета изсмуканата от лицемерните му пръстчета статийка. Провала на мултикултурализма в Европа, започна с планирането на атентата на 11 септември и последващата политика на Буш-младши, който развихри Близкия Изток, като слон в стъкларски магазин.

 64. 64 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#61] от "homoeconomicus":


  [quote#31:"херувим"]Какъв ще да е интересът на Русия от слаба и разединена Европа? [/quote]
  Апцелутно никакъв. Слаба и разединена Европа не може да бъде надежден търговски партнер

 65. 65 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Много добър анализ.
  Започва да просветва гадничката роля на ислямиста Ердоган за възхода на ИД.
  И за "зоната на сигурност", с която подлъгват нашия баламурник да подкрепи.
  По-далече от турските напъни за нова Османска империя.

 66. 66 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Смятам, че Европа трябва да подържа неясна позиция за буферната зона в Сирия до изборите в Турция. Същевременно Европа да затвори НАПЪЛНО достъпа на мигранти по суша и море с бодлива тел и морски патрули около Гърция. На Ердоган не трябва да се дава каквато и да било подкрепа - той и неговите недодялани тъпаци са срам за страна като Турция. Нека първо загуби изборите, а после - ясна позиция с О.К. за буферна зона в Сирия под контрола на западни сили. Докато трае неясната позиция на Европа, времето да се печели и използва за фортифициране на границите, така че пиле да не може да прехвръкне - това може да се направи бързо и ефикасно, средствата ще са по-малки, отколкото посрещането на стотици хиляди чужди елементи. Европа има капацитета да се отърве от султана Ердоган и неговата клика - прекалено много поразии направиха тия тъпаци. Да вървят на майната си в някоя шариатска държава. Хора с ислямистки виждания не бива да виреят близо до Европа.

 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  [quote#60:"Росен (путлер капут)"]Това значи най-малкото ниска цена на гАза. [/quote]

  А защо реши, че ако всяка държава се пазари за себе си, няма да спазари най-ниската възможна цена? Всъщност, е логично, когато цената е еднаква за целият ЕС, това означава, че за някои държави (Германия, Франция) ще е евтино, а за други (България, Румъния) ще е скъпо. Просто разликите в стандарта на живот са различни от там и разликите за евтино и скъпо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#62] от "marsena":

  Мдам... ето какво става, когато човек задълбае прекалено в опорните точки - стига се до написването на подобни нелепици.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Най-сетне безпристрастен материал. При това добър. Прави впечатление, че всички играчи споменати в статията действат от позицията на националните си интереси. Ха сега познайте, кой кибик гледа тъпо на случващото се, без най-малка представа за това, що е то национален интерес и има ли той, кибикът, такъв. Май националният интерес на кибика се крие в краткото "да се снишим докато отмине бурята" и "каквото кажат началниците". Но бурята по-скоро се превръща в ураган, а началниците просто ще сритат кибика и ще го похарчат.

 70. 70 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#57:"marsena"]Раазединена Европа е най-удобният клиент за Путин, защото няма да има обща енергийна политика, няма да има съд за монополиста газпром, нито ще има глоби за злоупотреба с монополно положение на пазара.[/quote]
  +++++
  Напълно вярно - Русия открито не признава Европа като една страна и се опитва да се договаря сепаративно с отделни държави. Майната им и на тях - в момента, в Германия, фирмата Ауди строи тридесетина завода за изкуствен природен газ - с излишъците от соларна енергия се прави хидролиза на вода. Полученият водород се свързва с въгледвуокис и се получава метан (природен газ). Това е само един от векторите, чрез които е ясно, че интелектът е много по-важен от природните ресурси. Западът никога не е зависил и няма да зависи от друг, освен от самия себе си.

 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  [quote#10:"херувим"]САЩ обаче имат голям интерес да дестабилизират една икономически мощна обединена Европа[/quote]
  САЩ имат интерес от силна обединена Европа, която е най-важния им икономически и военен партньор.
  Тоест, истината пак е точно обратната на това, което си написал.

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#68] от "Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe":

  Добре де, опровергай ги.

 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  [quote#67:"Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe"]А защо реши, че ако всяка държава се пазари за себе си, няма да спазари най-ниската възможна цена? Всъщност, е логично, когато цената е еднаква за целият ЕС, това означава, че за някои държави (Германия, Франция) ще е евтино, а за други (България, Румъния) ще е скъпо. Просто разликите в стандарта на живот са различни от там и разликите за евтино и скъпо. [/quote]
  Баси. Цял коментар без нито една вярна дума. В момента България купува може би най-скъпия газ в Европа. На братски, православни, високи цени от Росссия. Според теб излиза, че това е невъзможно. Е да де, ама е факт. Ако и това не знаеш, трябва да се върнеш в първи клас.

 74. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#71] от "Blood Red Skies":
  САЩ имат интерес от силна обединена Европа, която е най-важния им икономически и военен партньор.
  .............
  Да, точно, особено от силно € и независим ЕС.
  Затова подлсушват Меркел и Оланд като откачени,
  Камерун им снася сам, каквото трябва.
  САЩ имат интерес от САЩ, от нищо друго.
  Облада ги и тях манията за една империя, за господство над света. Впросът е кога ЕС ще се усети, че САЩ ги работи отзад яко.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  [quote#73:"Blood Red Skies"]В момента България купува може би най-скъпия газ в Европа.[/quote]

  И на кого е вината за това? На България, дето не умее да се пазари или на Русия, дето се е възползвала? Не е луд който яде баницата... Да не би Русия да ни ги избира тези слаби управници, а? Как Германия се урежда с ниски цени?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  [quote#71:"Blood Red Skies"]САЩ имат интерес от силна обединена Европа[/quote]... и за това системно режат енергоносителите към Европа ѝ съсипват индустрията със санкции срещу Русия , които не вредят на Русия, а на ЕС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Любопитно

  [quote#74:"СДС"]Затова подлсушват Меркел [/quote]
  Ти не би ли подслушвал Меркел, ако знаеш, че предшественика й е на работа в Газпром?

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#75] от "Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe":

  Какво значение има чия е вината. Значение има високата цена. Което напълно опровергава приказките ти, че отделните държави щяли да си договарят по-ниски цени, отколкото ЕС като цяло. Когато се направи европейския енергиен съюз, ще се договарят по-ниски цени, защото Европа ще е единен огромен клиент. Когато купуваш повече, продавачът обикновено ти дава по-ниска цена. За България конкретно пък със сигурност цената ще е по-ниска. А мен в крайна сметка ме интересува на мен да ми е евтино и не ме интересува дали е така за другите държави.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Среща на налудничавият султан и още по налудничавият император.

  chavo64
 81. 81 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#78:"Blood Red Skies"]Какво значение има чия е вината.[/quote]

  Разбира се, че има значение. Ако имахме силни политици, цената щеше да е друга.

  [quote#78:"Blood Red Skies"]напълно опровергава приказките ти, че отделните държави щяли да си договарят по-ниски цени, отколкото ЕС като цяло.[/quote]

  Айде пак да обясня, това, че България плаща висока цена, е по вина на некадърните и слаби политици, дето мат'риала си ги избира, ако бяха свестни, то щяха да съумеят да се спаразят качествено.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 82 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Може би най-реалистичният и точен анализ, появил се в публичното пространство. Авторът проявява дипломатичност и не задава въпрос от какъв зор Борисов стана говорител на Ердоган и Давутоглу пред Европа. Застъпвайки се за въпросната зона за сигурност в кюрдкските региони до границата с Турция. Точно така е. Това е средство на Анкара да неутрализира кюрдите, които водят ефективна борба с главорезите от ИД. Също така - за пръв път публично е изречена истината, която прозира отвсякъде, относно бежанците от Турция към Европа. Това е инструмент на Турция да накара европейците да клекнат пред намеренията им, огласени от Борисов. Цитират се факти. Как Турция агитира сред бежанците, как ги праща към европейските граници. Снабдява ги с фалшиви документи, с плавателни съдове и пр. Писмото на Давутоглу до Борисов издаде, че Турция може да ги праща към Гърция, но в един момент може да ги насочи към България. Не стотици хиляди, а милиони. Силно оръжие.

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#79] от "danail72":

  А ти сигурно си мислиш, че вечно ще купуваме единствено и само скъп руски газ. И че вечно ще се договаряме сами с Росссия, а не заедно с ЕС като цяло.

 84. 84 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Статията е добра. Показва обаче и какво целят и постигат тези, които обвиняват американците за всички злини по света. Ако американците се намесват е лошо, а ако спрат да се намесват пак е лошо. Най-веселото е, когата го проповядват едни и същи хора.

 85. 85 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  [quote#81:"Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe"]Разбира се, че има значение.[/quote]
  Ама разбира се, че има значение. Само че е тема на съвсем друг разговор. Кой договори най-високите цени с Росссия? Защо? Получи ли нещо в замяна или да?
  [quote#81:"Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe"]Ако имахме силни политици, цената щеше да е друга[/quote]
  А ако България беше на Екватора, щяхме да ядем безплатно и целогодишно банани.
  Не е ли по-лесно и по-бързо да използваме силата на обединена Европа, за да постигнем изгодни за нас цени на газа, вместо да разчитаме, че някога, в неопределеното бъдеще, родните политици ще станат по-добри българи?

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  Явно журналистите които писаха преди няколко седмици че потокът от бежанци към Европа се управлява от център в Турция посредством апликация за мобилните им телефони са били на правилен път. Статията безспорно дава доста интересна фактология и разширява дискусията за ролята на МИТ (Турската Разузнавателна Служба) в касапницата на региона, но МИТ е само инструмент, тя не прави политиката, особено външната.

 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  До коментар [#65] от "D-r D":

  Има ли такива които да не си дават сметка за амбициите на "нео-османлийците"? Неприятното е че някои от техните цели съвпадат с тези на фундаменталистите, например "отвоюванет на земите някога принадлежащи на мюсюлманите". Май България попада в тази категория, та и Европа до Виена.

 88. 88 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Чудесен анализ! Тук-там има дребни пропуски, но е безспорно, че "Така Ердоган, както и Путин, се опитва да превърне бежанците в проблем за европейските правителства"...а не, че клетите бежанци, инженери и лекари, бягат от сабите на ИД....

 89. 89 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#79:"danail72"]ние сме богата държава и може да продължим да финансираме фашагите в Украйна чрез транзитни такси. [/quote]
  Ами щом 70+ години финансираме комунягите в Кремъл, по всички възможни начини, явно сме (бяхме) "богата" държава....

 90. 90 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  [quote#85:"Blood Red Skies"]Не е ли по-лесно и по-бързо да използваме силата на обединена Европа[/quote]

  За сегашния момент наистина е по-добре така. Обаче, не може вечно да разчитаме някой друг да се грижи за нашите интереси, затова изборът на качествени управници трябва да е приоритет.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  До коментар [#47] от "tenevski":

  За "подмазване" на Путин едва ли става въпрос, но все пак Русия е фактор който може да промени баланса на силите в една малка операционна зона с много деликатни отношения (само помислете за "нашите кюрди", ПКК, шиити в държави и шиити като Терористични организации, сунитите в Турция, Ирак, Сирия и подкрепата им за другите терористични организации, от АлКаеда та до ИД, мощни криминални структури, дърбавите от Гълфа подклаждащи антишиитската политика, Германия като една от държавите които актовно поддържат кюрдите и с оръжие, и потокът от бежанци към Германия и т.н.). Хората в САЩ пет пари не дават за суматохата освен да изразят съболезнование към съдбата на нещастните бежанци, но за Европа тук има жизнено важни интереси, оттам се променя и целият политически баланс и между "големите'.

 92. 92 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ердоган иска под някаква форма да въстонови влиянието в пределите на Отоманската империя, но там има по-силни от него играчи. На първо това е място Израел. Очаква го пълен провал, ако не се съобрзи с реалността!

 93. 93 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#57] от "marsena":
  +++++++
  Толкова е очевадно, но мнозина са зомбирани - Пут*ин иска слаба и разединена Европа за да задоволи комплексарските си амбиции за величие и да изнудва милиарди за горивата си. Истинските интереси на Русия, руския народ никога не са му били приоритет. При нормални управляващи в Кремъл Русия би сътрудничела за една силна Европа тясно икономически свързана с руските ресурси и потенциал за развитие. Това би превърнало симбиозата между ЕС и Москва в световен колос. Но няма как да стане с чугун,нагайка,вмирисани ботуши и комплекси и имперски фанфари в главата.....
  И тъй като луд умора от геополитика няма, сега се навира с всички сили в сирийското блато...

 94. 94 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#73] от "Blood Red Skies":

  [quote#73:"Blood Red Skies"]В момента България купува може би най-скъпия газ в Европа. На братски, православни, високи цени от Росссия. Според теб излиза, че това е невъзможно. Е да де, ама е факт. Ако и това не знаеш,[/quote]

  Какъв брат си ти с руснаците? Какво православие те гони? Не си ли евроатлантик и натовец? Защо рИвеш за ниски цени?

  nègre littéraire
 95. 95 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Така Ердоган, както и Путин, се опитва да превърне бежанците в проблем за европейските правителства"! За Ердоган ми е ясно. Ама защо му е на Путин?

 96. 96 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Любопитно

  До коментар [#94] от "Карл-Велимир Шустерлинг":

  Чакай бе, руснаците не бяха ли братушки? Нали много ни обичат? Защо ни продават толкова скъп газ?

 97. 97 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#91:"daskal1"]Хората в САЩ пет пари не дават за суматохата освен да изразят съболезнование към съдбата на нещастните бежанци, [/quote]
  Напротив тъкмо Хамерика спонсорира ИД по техни си начини, и отделно и самите бежанци . Пред журналисти самите бежанци споделят че нейде по пътя получават пари от хамерикански фондации за да стигнат до Германия

 98. 98 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#88:"Коки"]но е безспорно, че "Така Ердоган, както и Путин, се опитва да превърне бежанците в проблем за европейските правителства"...а не, че клетите бежанци, инженери и лекари, бягат от сабите на ИД[/quote]

  Ха-ха-ха. Намери ли си твоята опорна точка в този ненужно раздут анализ? Путин е виновен за бежанците, а ИД са сподвижници на Майка Тереза, нали така? Това мразилките съвсем психясахте, взехте вече диваците от ИДИЛ да защитавате и припознавате като свои духовни братя.

  nègre littéraire
 99. 99 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#41:"Каишков - Гласът на Америка"] Мохамед Халаф пристига в НРБ преди 40 години като млад член на Иракската компартия за да изучава интересната специалност "Партийно строителство" на опита на българските другари [/quote]

  Точно така! Но" Дневник" за кой ли път препечатва материали с анти-руски пасквили от портал"Култура", който се издържа с финансовата помощ на ф-я "Америка за България" и ф-я "Комунитас". И пак написан от д-р Мохамед Халаф - опортюнист и ренегат. От доста години в услуга на централи, които дълги години се бориха с комунизма. Загърбил дългогодишното си сътрудничество с специалните отдели на МВнР, МО и МВР. Сега е сладкодумен любимец на телевизиите, венцехвалец на арабските пролети и върл критикар на режима на Башар Асад.
  Когато се публикуват само едностранчиви материали, как във форума да има едно информирано мнение - основа за коректен дебат.
  Пак ще запитам: защо поне веднъж не се взе интервю или препечата някое от публичните мнения и анализи на доказания специалист по проблемите на Близкия Изток и Сирия д-р Мохд Абуаси, завършил журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и защитил докторат по политология в областта на международните отношения. Тясната му специалност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света. От 10 г. е директор на авторитетния Център за близкоизточни изследвания.
  Дано дочакаме някой ден и това да се случи! Ама надали!

 100. 100 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#96] от "Blood Red Skies":

  [quote#96:"Blood Red Skies"]Чакай бе, руснаците не бяха ли братушки? [/quote]
  Бяха, бяха. Ама вече не са. Когато имаше Южен Поток, имаше и евтин газ. Когато ще се строи Турски поток до Гърция, гърците ще получават евтин газ. Когато има Северен поток 2 - евтиният газ ще е за немците. Анладън му? Като си голям арслан, ще ходиш накрая насран.

  nègre littéraire
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK