За антихристиянския призив на българската църква и има ли смисъл от нея

За антихристиянския призив на българската църква и има ли смисъл от нея

© Красимир Юскеселиев"Единствената "позиция" която Църквата може да има относно бежанците, е изразена в Евангелието, и тя е че те са наши ближни, и наш дълг е да бъдем солидарни с тях, да ги приемем и обичаме, независимо от етноса и религията им. Това е и единствената "позиция" която аз като християнин следвам и отстоявам, и ще следвам и отстоявам. Всичко друго е от лукавия." 


Това написа във "Фейсбук" - Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир след разпространеното в петък извънредно обръщение на Светия синод, в което висшите духовници казват, че правителството в никакъв случай не бива да допуска в страната ни повече бежанци". В него пише, че за тези, които са вече тук е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Призовава се и за разрешаване на конфликтите, които предизвикват войната. 


В друг коментар Рафаил казва да се прави разграничение, че това е мнението на Синода, а не на църквата. Синодът обаче е върховнят ръководен орган на Българската православна църква. 
Също във "Фейсбук" Юлиан Попов коментира обръщението така: 


Това, че Българската православна църква е особено невежа институция не е особена новост.


Това, че се превръща и в нехристиянска, дори антихристиянска институция е нещо по-неочаквано.


Това е институция, която по принцип не реагира на нищо, освен на глупости от типа на концерта на Мадона.


Те не проявиха грам загриженост и на обелиха една дума по време на няколкогодишния скандал със захвърлените деца, след филма за дома в Могилино. Те не са обелилили една дума за състоянието на ромските малцинства. Не са обелили една дума за изоставените деца на родители гурбетчии.


За нищо, което е свързано с милосърдие, прошка, любов, справделивост или с труден избор, изкушение или страдание. Нищо и никога, през последните 25 или 70 години. Секат гори, търгуват с трупи, окичозват манастири, возят се на скъпи коли.


Забравили са напълно способността за истинска проповед.


И сега внезапно изскачат от задушния си безпросветност с един антихристиянски призив, който подобава повече на някой националкомунистически горски комитет, но не и на църква. Дали ще им прости Господ за невежеството, не знам. Но че ще се затрият сами, това ми се струва сигурно.


Жалко за онези обикновени свещеници, които проявяват човешка грижа към другия. Дано, макар и мълчаливо, обърнат гръб на институцията, която предава тяхната святост и човечност.


През пролетта на 2008 година, "Дневник" публикува текст на Юлиан Попов по друг повод  


"Има ли смисъл от православната църква? 


Коментарът звучи актуален и сега, препубликуваме го с незначително съкращение:  

Никак не обичам да обиждам хората на религия. Ще ми се да се извиня на всеки, който би се засегнал от подобни думи. В същото време обаче искам да задам и няколко въпроса. Да ги задам като човек, който дължи нещо на тази църква, най-малкото защото едно време, когато извън "Работническо дело", "Световна класика" и скучни френски филми нямаше много територии, към които да полети фантазията ти, църквата беше там. Без много шум моите родители ме бяха кръстили в тая църква и това години наред ми даваше освежаващото усещане, че съм изиграл някого и че принадлежа към нещо, което е различно от онова наоколо. Това


беше време, когато от църквата имаше смисъл, макар и само с това, че беше там


Мина време. Берлинската стена падна. Със свободата дойдоха и много църковни имоти. Църквата се сдоби и с много посетители и с официална подкрепа от държавата. Президенти, министри и други бивши безбожници смирено наведоха глави и запристъпяха край олтара. Нормално е човек да поиска нещо от църквата в замяна на това особено положение.


Най-простото нещо, което църквата и нейните преродени служители биха могли да правят, е да проповядват. Да сте чули църковна проповед? Свещеник да обясни за какво става дума в Библията? Да се опита да обясни какво означава вяра? Какво означава жертва? Или какво би трябвало човек да направи за ближния си. Някой да е чул нещо смислено за живота или смъртта освен няколко прашни монотонни фрази от устата на все по-оядени свещеници? Малко вероятно. Православният свещеник вече не проповядва. Той отслужва службата, после се отдава на земни и съдебни дела.


Българското образование се намира в трагично състояние. Грамотността на децата е спаднала значително под грамотността на вечно хулената от нас, образованите европейци, съседна Турция. Да сте чули някой свещеник да е обелил една дума по този въпрос? Не, не сте. Освен нелепата намеса на църквата в спора за вероучението, която повече намирисваше на тревога за издателски отчисления, отколкото за детските души. Един свещеник (пак на блога ми) ми се беше скарал, че църквата не бивало да се занимава с всякакви житейски проблеми, а да дава общите морални насоки. Така ли? Кой изгради българското образование през XIX век? Кой се занимаваше с опазване и развитие на езика? Кой отстояваше независимостта на българския етнос не с отшелнически молитви, а с проповеди, с образование, със загриженост? Руското министерство на образованието ли?


Идеята, че църквата не се меси в нищо, е толкова нелепа, колкото и идеята, че трябва да се меси навсякъде


Когато обаче цял свят пламна от гняв и срам заради Могилино и заради нечовечността на нашето общество, какво направи църквата? Нищо. Църквата, в която често звучат думите на Евангелие от Матея "Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно". Не би ли трябвало тази църква да прояви загриженост за бедните духом? Или може би църквата е решила, че с блаженствата всичко е уредено и тя няма нужда да се меси в божиите дела. Преди месеци получих самотен имейл от свещеник, който страстно призоваваше за подкрепа за неговата работа с домовете. Зачетох се заинтригуван. Човекът събираше пари, за да си купи джип с двойно предаване, за да можел да стига до отдалечените места, в които тези деца били изоставени!


Къде беше и къде е църквата, когато в страната се извършват постоянно безнаказани убийства? Или и убийството не фигурира в духовните рецептори на духовните водители?


Къде е църквата, когато сред децата се надигат вълни от насилие?


Къде е православната църква, когато милиони умират от глад, когато в Бирма загиват десетки хиляди заради една малоумна диктатура, която не разрешава на хората да помагат на хората в беда? И към това ли църквата няма отношение? Къде бяха православните свещеници, когато в съседна Сърбия масово започнаха да избиват хора от друг етнос и религия?


Нямаше я. Наскоро един, наглед мислещ свещеник изрази пред мен съжаление, че сърбите не са си свършили работата докрай. Свещеник, който представлява църквата, изиграла решаваща роля в спасяването на българските евреи. Къде е сега тази църква? Няма я.


Да, църквата я няма. Тя отдавна е заменила светите писания и свещеническата образованост с нотариални актове, неверие и невежество, което трудно се простира отвъд църковните ритуали. Тя може би пази тези ритуали, за да могат един ден те да бъдат разчетени от някой друг. От някой немски студент по антропология или някой бразилски професор по балкански фолклор.


Разбира се, светлина в тунела има. Срещат се свещеници като например отец Йордан в Стара Загора, който ден по ден ходи в Старозагорския затвор, в който, скрит от очите на света, той е издигнал прекрасна църква, който подържа социална кухня, та дори и безплатен лекарски кабинет. Или отец Марин е Троян, който участва в благотворителни походи и говори на децата и като проповедник и образовател, не само като ритуален назидател. Но това са само


изключения, които би трябвало по-скоро да засилват тревогата ни, отколкото да ни карат да се успокояваме


Църквата е институция и като всяка институция тя подлежи на промяна. Няма нищо богохулно в подобно очакване. В момента Българската православна църква просто не оправдава своето съществуване. Дали тя трябва радикално да се реформира, дали да се смени, закрие или преоткрие ми е трудно да кажа. Но по начина, по който пъшка нечленоразделно под собствената си затлъстялост, тя вреди и на себе си, и на народа, чиято конституция съдържа нелепия текст за нейната традиционност. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (455)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Весело

  Дневник, много късно се сещате вече да пускате оборващите статии

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Любопитно

  Щом според автора '' Българската православна църква просто не оправдава своето съществуване.'', нека по-ясно да каже какво предлага на нейно място.../за това че трябва да приемаме с радост нехристиянските бежанци стана ясно./ ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Явно църквата е реагирала, така неадекватно и при османското бежанско настаняване, на Балканите.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Весело

  "... за тези, които са вече тук е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не"

  Какво авнихристиянско има в това? Трябва да поканим стотици хиляди да дойдат тук, за да са доволни либелралстващите ни съграждани ? И това , когато не малка част от българите мизерстват.

  "Къде е православната църква, когато милиони умират от глад, когато в Бирма загиват десетки хиляди заради една малоумна диктатура, която не разрешава на хората да помагат на хората в беда? "

  Православната Църква, явно е виновна за всички световни несгоди, включително за ставащото в Бирма. Нелепо!
  Всички трябва да сме благодарни, че я има/Православната Църква/. А, колкото до Бирма и до другите световни несгоди, многоречовият автор какво е направил за тях, че търси сметка на Църквата ?


 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Синодът на Държавна сигурност ли?
  Мани, мани...

  п.п. А какво мисли Путин по православните въпроси???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Елементарно. Християнски дълг е да се помогне на нуждаещи се хора. Не му трябват дългове на "св." синод само пари за свещи, обреди, ремонти и строежи. Необлагаеми, разбира се. Данъците са от дявола

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на bre18430477
  bre18430477
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От църквата определено има смисъл, защото това е нашата църква. От вас няма смисъл, защото вие служите на чужди господари, които не ни мислят доброто.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Нашата църква е продължение на 45 години насаждан атеизъм и милиционер-социализъм.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Това, че Българската православна църква е особено невежа институция не е особена новост."

  А дали е невежа нашата Църква. Та благодарение на нея и запазената от нея книжнина е започнало българското Възраждане и е запазено българското народностно самосъзнание през вековете, когато не сме имали други водачи, както впрочем и сега. И благодарение на единството на Църква и Народ в българското землище е създадена Екзархията, върху чиято територия възниква Третата Българска държава...

 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  БПЦ нееднократно е доказала, че в това си състояние от нея няма никакъв смисъл

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Гневно

  Християнско е да дадем убежище на тези, които бягат от ножа. Християнско е да нахраним гладните. Е тези от смъртта ли бягат? Гладни ли са? Искате тук да стане като в Швеция ли, с безкрайните изнасилвания като при това жертвите се сдобиват с обвинение за расова омраза? Или като във Франция и Англия с шериатските милиции? Църквата е абсолютно права - навлеци тук не ни трябват, а въпросният поп да си гледа работата

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Минало бешело... църквата (и не само нашата), отдавна е една прогнила, безсмислена институция, която не носи нищо.

  Религиите останаха в 20ти век, вече няма нужда от тях.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За мен реакцията на БПЦ е много първосигнална.БПЦ не помага дори на приюта на отец Иван в Нови Хан.Срамно е такова поведение,което противоречи на една от Божиите заповеди ""Обичай Ближния си!"".
  Поведениети и в момента напомня на поведението на Атака и надруги националистични формирования!

  Tony
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#7:"bre18430477"]От църквата определено има смисъл, защото това е нашата църква.[/quote]

  И аз съм за нашата БПЦ!

  Защото тя ни е съхранила през вековете като българи! А тези пуснали тази статия тук ни искат като европейчета!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#12:"Darth Plagueis"]Минало бешело... църквата (и не само нашата), отдавна е една прогнила, безсмислена институция, която не носи нищо. [/quote]
  Има и много по-безсмислени институции, а Църквата е най-старата и мисля, че в този случай е права. Аз също не желая в България да пристигат разни пришълци, които идват в Европа заради икономически облаги, които не са заслужили и изработили...

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Това, че червеният Синод, пълен с агенти на Държавна сигурност, наложен с насилие и бой веднъж от комунистическата власт и втори път от управлението на Симеон Сакскобургготски и вся осталная кагебисткая сволач, е антихристиянски, не е новина. Новината е, че в българската православна църква има и истински християни и човеци.

 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Не знам дали православната ни църква сама разбира, колко нелепо се държи във всяка ситуация, в която би трябва да и се чуе думата. Абдикирала е изцяло от нашия живот и съществува сама за себе си.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Българския народ генерално е не духовен. Затова бих казал пасивността и моралния упадък на така нар. Българска православна църква е по опасен от колкото нейното реформиране , отваряне към обществото и всъщност реално докосване до истинските послания на Ииисус Христос. Защото към се доближават единствено някои протестантски деноминации като квакерите и лутеранските църкви.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Нищо друго не може да се очаква от синодалните ченгета.
  Наследство от "развития" ни социализъм.
  "Развил" се след като нещастната ни Родина беше окупирана от руската мечка.
  Така че ВСИЧКИ БЕДИ, споходили ни след т.нар. "освобождение" са предизвикани от РУСИЯ и от нейните агенти и подлоги у нас.

 21. 21 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Има нещо вярно, но при все това поне публично изказаха това, което много хора тук коментираме, а още повече българи си мислят, но няма как да го кажат масово на онези с "началниците". Поне засега...
  П.П. Това с милиционерското минало лека-полека ще се изчиства със смяната на поколенията. Както и всичко останало в обществения ни живот де.

 22. 22 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Както имаме енергийна, банкерска, лекарска и т. н. мафии, така имаме и синодална. Кво се чудите?!

 23. 23 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#15] от "asen_asenof":

  Истинското християнство е далече от институцията църква, която от 4 век има за цел контрол над властта и богатствата.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 24. 24 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Гневно

  Българското образование се намира в трагично състояние. Грамотността на децата е спаднала значително под грамотността на вечно хулената от нас, образованите европейци, съседна Турция. Да сте чули някой свещеник да е обелил една дума по този въпрос?
  -------------------------

  Статията е голям буламач, вижте горния абзац!

  БПЦ иска да се въведе час по Вероучение, за да се чува гласа на свещениците! Ама не го искат да го чуят, защото на Нов световен ред ПРАВОСЛАВИЕТО пречи много!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 25. 25 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":
  Ужким сте демократи, а говорите като партийни секретари от времената на Живков. Да я закрием и да построим молове на мястото на църквите, че е по-лесно и изгодно.

 26. 26 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  1. Прилично е словото към Божиите раби да започва от Бога. От всички създадени от благия, преблаг и всеблаг наш Бог и Цар разумни същества, почетени с достойнството на самовластие, едни са Негови приятели, други - истински раби, трети - раби непотребни, други - съвсем чужди Нему и, накрай, други, макар и немощни, но Му се противят. Негови приятели, о свещени отче, както ние простите по ум предполагаме, са собствено духовните и безтелесни същества, които Го окръжават; истински Негови раби са всички, които без леност винаги изпълняват Неговата воля и непотребни - ония, които макар да са удостоени със свето Кръщение, но не са запазили както подобава обетите, дадени при него. Под названието "чужди на Бога" и Негови врагове следва да разбираме неверните, или зловерните (еретиците); а противници на Бога са ония, които не само не са приели и са отхвърлили Божиите заповеди, но и силно се борят против тези, които ги изпълняват.
  из ЛЕСТВИЦА (стълбица за духовен живот) Св. Йоан Лествичник

 27. 27 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "angevins":

  Те протестантите твърдят, че са по-близо до истинското християнство, но като им гледам на някои техни църкви безумните интерпретации на религията, и те не са прокопсали. Не мисля, че някога е имало нещо като истинско християнство. Но пък вярванията, обичаите и традициите на християнството ми се струват много по-подпомагащи развитието на света, отколкото някои други религии, да не ги назовавам (без да имам нищо против индивидуалните предпочитания, стига да са в умерени граници съобразно с модерното общество, не със средновековните идеи).

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":
  До коментар [#6] от "rldkfl":
  До коментар [#8] от "chicago514"
  До коментар [#12] от "Darth Plagueis"
  До коментар [#13] от "Free person"
  До коментар [#14] от "Lemmy":
  Ако БПЦ не беше взела отношение по кризата с бежанците съм сигурен, че пак щяхте да критикувате.Всъщност като не ви харесва официалното вероизповедание в България - имате богат избор, но не е необходимо да обиждате и да се подигравате.

  [email protected]
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#18:"Jessika"]Абдикирала е изцяло от нашия живот и съществува сама за себе си. [/quote]

  Не е вярно, точно сега е казала, че не ни трябват повече бежанци! И това е самата ИСТИНА!

  Разни политкоректни богохулци какво пишат в коментарите си не ме интересува!

  БПЦ е в мен, и аз съм в БПЦ!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  [quote#16:"palav_nik"]пришълци, които идват в Европа заради икономически облаги, които не са заслужили и изработили... [/quote]


  Нали се сещаш, че ние като страна до тук сме произвели над 2 млн пришълци в Европа, отговарящи напълно на това ти описание? 2 млн, три пъти повече от бежанците, дошли до тоя момент? Та май нямаме много право на писукане по въпроса..

  Колкото до църквата, наличието на други безсмислени институции не дава смисъл на самата нея.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Не дей така с факти убива капацитетът на бг журналистиката

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Основата на християнството е милосърдието.
  Становището на БПЦ е едно към едно становището на тапетаджията Николай.
  По-добре да дават мнение за Мадона и йогите.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#25] от "bilbotorbins":

  Демокрацията, отворко изключва неясно обусловени власти, манипулиращи съзнанието. Нещо си се объркал. И не, не искам да се събаря нищо.
  [quote#28:"karabastun"]Всъщност като не ви харесва официалното вероизповедание в България - имате богат избор, но не е необходимо да обиждате и да се подигравате. [/quote]

  По-голяма подигравка за БПЦ от самата нея не знам да съществува. Не аз съм баба Гуци, не аз си купувам линкълни с парите на вярващите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Няма нужда да „взима отношение“ .Може просто да изпрати малко храна и свещенници на нуждаещите се.Има и такива.

 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Това не беше ли институцията с чиято помощ бяха спасени 50 хил.друговерци? Ей за това се онвбъщавам от църквата и православието

 38. 38 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Гневно

  [quote#25:"bilbotorbins"]Ужким сте демократи, а говорите като партийни секретари от времената на Живков. [/quote]

  Точно са бивши партийни секретари, само че сега се кланят на друг бог от САЩ!

  И майната му на Православието е тяхното кредо!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 39. 39 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Не знаех, че освен западняците, има и българи, които не правят разлика между нашите си тъмни балкански субекти (един малък процент от тези 2 милиона навън) и онези тъмни субекти. Да пояснявам ли, че културните особености за съжаление до голяма степен се предопределят от религиозните предпочитания? И че за разлика от нашите тъмни субекти онези са много степени по-податливи на промиване на мозъци от фанатици и в много повече степени по-неподатливи на интегриране, бидейки от култура, много по-далечна от да речем германската спрямо българската?

 40. 40 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На българската какво..върховният кир рече и отсече..

 41. 41 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  От няколко години моята църква и иконата ми вкъщи. И гроба на родителите ми

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 42. 42 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Всъщност грешиш на няколко пъти:
  1. Имигриралите в чужбина българи въпреки че като количество са повече (към момента, това може много скоро да се промени) от прииждащите икономически мигранти от Азия и Африка, това се случва за период от 25 години, а не ударно за 1 година. Което както предполагам се сещаш има голяма разлика за икономиките приемащи такива мигранти
  2. Българските имигранти не твърдят, че са бежанци от страна във военен конфликт
  3. Каква е вероятността сред българските имигранти да има терористи и каква е вероятността сред сегашните мигранти да има такива? (Ще ти припомня, че се оказа, че спънатия "бежанец" от унгарски оператор се оказа, че е терорист. Нали се сещаш каква е вероятността това да се беше случило, ако спящите терористи бяха 0.1 процент от цялата вълна)

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#39] от "Цветна":

  А да си чувала, че един немски кмет каза, че заменя българи и румънци за чужденци?

  Самовъзприятието за нещо повече от някой друг винаги е било грешно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#27] от "Цветна":

  Християнството добива такава широка популярност сред масите в Римската империя именно заради своя как да го кажа социален характер. Когато по късно то е изградено като официална религия се променя така че да обслужва политическата класа и духовенството. А през 13 век папа Инокентий 3 забранява на миряните да четат и обсъждат светите писания, тъй като може ли да си отворят очите. Тогава започват първите сериозни наченки за преоткриване на истинското християнство. Заслуга за което имат и българските богомили. Но то е задушено от Католическата и Православната църква. После чак 16 век се появява Реформацията.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 45. 45 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#27:"Цветна"]Но пък вярванията, обичаите и традициите на християнството ми се струват много по-подпомагащи развитието на света, отколкото някои други религии, да не ги назовавам[/quote]

  Доста е спорно това. По-скоро европейското просвещение е подпомогнало развитието на света, такъв, какъвто го знаем днес. Ако т.нар. "християнски" свят не беше скъсал с теокрацията и не беше станал светски, сега и тук щеше да е нещо като Ислямска Държава, само че християнска.

 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#38] от "asen_asenof":

  Изброй ми причините поради което да харесвам православието. На всяка твоя ще казвам по две защо не трябва да ми пука за тези еретици

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#42] от "Chubachubs":

  1. Всъщност, са Емигранти, говорейки от наша гледна точка, а не Имигранти. И далеч не е толкова широк периода - 1 млн заминаха 90-91, та пак си беше толкова ударно. Т.е., тук никаква разлика, напротив.
  2. Не знам в каква връзка го казваш - говорихме си с другия потребител за идващи на място, за което не са допринесли нищо, а не за какви се обявяват.
  3. За терористи не знам. Знам обаче, че българите в Европа са основен контингент на организираната престъпност, и нашият нескромен принос е огромен в областите на кражби на коли и източване на кредитни карти. Дет се вика, и ний сме дали нещо на света...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#42:"Chubachubs"]Ще ти припомня, че се оказа, че спънатия "бежанец" от унгарски оператор се оказа, че е терорист. [/quote]

  Нищо такова не се е оказало. Прочетете малко, преди да вярвате на всяка картинка, която някой е постнал във Фейсбук:

  http://www.nytimes.com/2015/09/24/world/europe/syrian-refugee-tripped-in-hungary-denies-extremist-ties.html?_r=0

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  "те са наши ближни, и наш дълг е да бъдем солидарни с тях, да ги приемем и обичаме, независимо от етноса и религията им. "
  Ако наистина са такива,ако идват с чисти сърца и не мислят,че идват да завоюват Европа.Кой може ,отче да ни гарантира това.Кой може да ни обещае,че тези гневни и войнствени млади мъже са такива,каквито казвате.Трябва да обичаме ближния си,но и да мислим за живота на собсвтвените си деца.

 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  монахът цитиран в началото е християнин, а синода ...

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Да сте чули църковна проповед? Свещеник да обясни за какво става дума в Библията?"-пита автора.
  Като ходя на църква-винаги има проповед по време на службата!
  Проповедта не може да замени образованието и ученето-тя само напомня и разяснява на кратко Евангелското четиво и Апостола,които се четат за деня или напомня за значението на Празника,който се празнува.
  Не всеки свещеник е като св.Йоан Златоуст,чиито проповеди са били дълги часове!

 53. 53 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#44:"angevins"]А през 13 век папа Инокентий 3 забранява на миряните да четат и обсъждат светите писания, тъй като може ли да си отворят очите. [/quote]

  Католицизмът е секта, ревизирала Библията, също секта са протестантите!

  Единствено Православието е християнство! Факт!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 54. 54 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#43:"Darth Plagueis"]един немски кмет каза, че заменя българи и румънци за чужденци[/quote]

  И ние първосигнално вярваме на някакъв си немски кмет и правим генерализации на тази база? Това само потвърждава тезата ми за погрешните представи на доста хора на запад за нас, вкл. че едва ли не и ние, и румънците сме само цигани и цапаме където ни падне. Бих добавила само, че самоунижението още по-малко е помогнало някому - то е видно колко ни помага през последните години, самоунижаваме се без да има нужда и се топим, вместо да се хванем на работа. Това е друга дълга и тъжна тема обаче.

  До коментар [#44] от "angevins":
  Това не променя факта, че нито една от тези алтернативни версии на християнството е по-добра по всички показатели от първоначалната, която ние не я знаем каква е точно дори. Никога не съм отричала, че продължава да има жажда за власт в горните ешелони на църквите, но тя може да съществува напълно паралелно с вярата на обикновените хора, която до известна степен не се влияе дори от това колко ролекса имат поповете. За мен истинското християнство дори не е задължителното ходене на църква и следване 1:1 на всичките инструкции в канона - тях също някой ги е писал. Човек взема мъдростта и отхвърля ненужната плява от ограничения извън 10-те Божи заповеди. То затова за съжаление мюсюлманите още са масово в етапа на сляпо следване на нечие слово, защото все още масово стриктно следват инструкциите, писани от някого за политическите му цели, вместо да се обърнат към сърцето си и към общочовешките разбирания за морал и ценности.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  [quote#54:"Цветна"]И ние първосигнално вярваме на някакъв си немски кмет и правим генерализации на тази база? [/quote]


  Не знам кои сте тия "вие". Знам, че не е зле понякога да видиш и външната оценка за себе си.


  [quote#54:"Цветна"]Това само потвърждава тезата ми за погрешните представи на доста хора на запад за нас, вкл. че едва ли не и ние, и румънците сме само цигани и цапаме където ни падне.[/quote]
  Т.е., на запад имат грешна представа за нас, но ти имаш коректна представа за бежанците?

  Ясно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Никак не обичам да обиждам хората на религия.
  Без много шум моите родители ме бяха кръстили в тая църква...
  Къде беше и къде е църквата?...
  Автора е кръстен,но не е разбрал или родителите му (ако е бил неразбиращо дете)и кръстика му(това е най-вече негово задължение) не са му обяснили ,че той е православен християнин и че е част от тая църква!Той също е Църквата!
  Всичката помия ,която си мисли ,че хвърля върху БПЦ се излива върху главата на автора и го облива от главата до петите!

 57. 57 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За съжаление българите са твърде далеч от църквата и от християнските ценности. Трябва да се върнем най-после към тях. И да си учи вероучение във училище, както е във повечето европейски държави.

 58. 58 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#45:"persifedron1"]Ако т.нар. "християнски" свят не беше скъсал с теокрацията и не беше станал светски, сега и тук щеше да е нещо като Ислямска Държава[/quote]

  Точно за това говоря - християнският свят, както виждаме от историята, доста по-лесно е скъсал с теокрацията по мое мнение заради фундаментални причини, заложени в самата религия, както и поради определено натрупване на външни фактори. За вековете на своето съществуване ислямът не е показал такова нещо - имам предвид масово. Знаем много добре за постиженията на арабите в математиката, астрономията, Персийската империя по времето, когато вече ислямът става там официална религия, има сериозно развитие на културата под форма на поезия, строителство на изключителни образци на архитектурата. Но някак си нещата стигат до там. Може и колониалистите да имат някакъв принос като фактор нещата да не се развият и в тази религия масово, но има и фактори в самата религия, които не го позволяват - отново за съжаление до голяма степен причинени от жаждата за власт и влияние на определени кръгове сред арабските народи. Саудитските принцове виждат салафитското движение на исляма като един доста добър метод да разпрострат влиянието си по-широко и да държат под контрол населението. Както виждаме толкова векове по-късно, това им се получава прекрасно, дори се разпростира на територии с мюсюлмани, които културно и исторически преди исляма са имали сериозно развитие и то доста различно от това на арабите в пустините.

 59. 59 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darth Plagueis":

  1. 1 милион напуснали Бг 90 - 91 година както казват американските брадърс булшитираш здраво.

  2. От гледна точка на приемащата икономика си говорим за имигранти, така че правилно съм употребил думата

  3. Преди година покрай популистката вълна обхванала Обединеното Кралство беше излязла една статистика колко милярда на икономиката са донесли квалифицираните имигранти.

  4. Това с приравняването на всеки българин заминал за чужбина към член на организирана престъпна група е доста смешно изказване. Явно имаш доста огранични контакти с български "гастърбайтъри".

 60. 60 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#53] от "asen_asenof":

  Защото ти ли така си мислиш. Запознат ли си с противоречията на католицизма и православието. Отделно на това със същността на истинските Иисусови послания.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 61. 61 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ******* . Сещате се за християнството и за неговите норми единствено за да се изхрачите по него. Помощ за бежанците можем и трябва да окажем и това може да се направи без да вкарваме милиони от тях в Европа и да обричаме децата и внуците си на неизбежни войни тип "Ливан".
  Апропо, хора, чиито познания за християнството са меко казано оскъдни са много интересни като негови критици и коментатори.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 62. 62 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#53] от "asen_asenof":

  Освен това дъртофелите возещи се в лимузини и търгуващи с ,,правата'' и ''привилегиите '' си не ми се струва че са близо до Христос. Ама като има наивници целувайте им ръка..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 63. 63 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#56:"rurade"]Всичката помия ,която си мисли ,че хвърля върху БПЦ се излива върху главата на автора и го облива от главата до петите! [/quote]

  Църквата сме ние, вярващите!

  А за помията си прав, но тя се стича само по лицете на безбожниците, критикуващи БЕЗ ОСНОВАНИЕ!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 64. 64 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Ами че то ЕДИНСТВЕНАТА роля на българската църква е да пази християнството! Какво трябва да призове? Да станем мюсюлманска държава ли? Писна ми от "анализатори"!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#53] от "asen_asenof":

  Приятелю, самото наличие на икони в църквата, кланянето към простосмъртни, обожестяването на всичко извън Бог е еретизъм. Няма да споневам за суетата (Божи грях) на поповете, превръщането на божия храм в търговска институция, борбата на църквата (срещу такса) с черната магия(това пък какво е). Политеизма е ерес

 66. 66 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#56:"rurade"]Автора е кръстен,но не е разбрал или родителите му (ако е бил неразбиращо дете)и кръстика му(това е най-вече негово задължение) не са му обяснили ,че той е православен християнин и че е част от тая църква![/quote]

  Това че някакъв брадясал човек те е полял с вода по главата, без твоето знание и когато си бил невръстно дете, не те задължава с нищо.

 67. 67 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#6:"rldkfl"]Елементарно. Християнски дълг е да се помогне на нуждаещи се хора. [/quote]

  Това може да направи и без да ги заселва тук.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 68. 68 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България трябва отново да бъде християнска православна държава. А не лаицистка, както искат комунистите и техните духовни братя либерали.

 69. 69 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#61] от "civis_eu_sum":

  Християнството не е да си казваш молитвите и да пълниш гушата на дъртофелите...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 70. 70 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абсолютно прав е Светият синод! Ислямските нашественици не трябва да бъдат допускани в България ако искаме тази държава да продължи да съществува!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 71. 71 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#23:"angevins"]Истинското християнство е далече от институцията църква[/quote]

  Така ли? Къде точно?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#67] от "civis_eu_sum":

  сигурен съм, че това правят

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "persifedron1":

  Върховно неуважение към християнските ритуали. Вие атеистите сте както винаги безкрайно нетолерантни.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#69:"angevins"]Християнството не е да си казваш молитвите и да пълниш гушата на дъртофелите...[/quote]

  БПЦ има много язви, като човек погребал роднина преди две седмици го казвам, но това че теглиш майна на "поповете" не те прави нито разбирач, нито християнин. Апропо, да си казваш молитвите и да вярваш в Бога е неизменна част от християнството, аз пък да кажа.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 76. 76 Профил на Юни
  Юни
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пасквил. Светият Синод, както никога, е в час. Я защитниците бързо да отпрашват по арабския свят да видят за кво иде реч и после да ми говорят за милосърдие и ценности. Всички изведнъж пък станаха много милосърдни, бе. Що не ревахте така като събориха къщите на циганите и народа остана без покрив. Лицемерие.

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  [quote#59:"Chubachubs"]. 1 милион напуснали Бг 90 - 91 година както казват американските брадърс булшитираш здраво.[/quote]

  О, да, като отвориха границите нямаше вълна от напускащи. Никак...

  2. Нашата гледна точка е на изпращаща страна, не на приемаща, та понятието е Емигрант.


  [quote#59:"Chubachubs"] статистика колко милярда на икономиката са донесли квалифицираните имигранти[/quote]
  Т.е., квалифицираните имигранти са само българи, и те всички са квалифицирани?  [quote#59:"Chubachubs"]Това с приравняването на всеки българин заминал за чужбина към член на организирана престъпна група е доста смешно изказване[/quote]
  Приравняването и генерализацията принципно са смешни. Както ние сме известни с организираните престъпни групи, така и имигрантите у нас са обявявани за терористи. Едното поне малко или много е факт, за другото не знаем още, вероятно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "asen_asenof":

  Ами не. Не искат да го чуят, защото да се промиват мозъците на деца, е престъпление. Като станат на 18 и имат правоспособност да избират религия - да заповядат. Преди това обаче да им вкарвате измишльотини, че имало Господ, имало Ад, имало Рай и ако не си подчинен на Църквата и не си даваш дарението всяка неделя, ще гориш вовеки веков - айде у лево.

 79. 79 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#55:"Darth Plagueis"]понякога да видиш и външната оценка за себе си.
  [/quote]
  Ако говорим за мен, имам си достатъчно източници на външна оценка за себе си като част от българския народ. Но както виждаме и двамата, не съм седнала да се вайкам колко съм зле, как съм могла да се родя българка, като навсякъде навън ни мислят за мизерници и т.н., а напротив - имам си различни методи да давам различно виждане на тези хора там, т.нар. западняци, за да имат малко по-реална представа за нещата. Ни виждам защо тяхното мнение за нас като за мижитурки и диваци трябва да е приемано за чиста монета и поради това да се самоунижаваме сами. Или да им се слагаме по абсурден и видим начин, както правят разни хора с разни началници. Тази българска черта ми е много антипатична и се надявам след 1-2 поколения да се изкорени, иначе наистина ще изчезнем и тогава на нашата територия ще има доста място за имигранти.
  [quote#55:"Darth Plagueis"]Т.е., на запад имат грешна представа за нас, но ти имаш коректна представа за бежанците?
  [/quote]
  Не мисля да се хабя да коментирам точно това. Можете да прегледате коментарите под последните 20-ина статии в секция "Бежанците" тук, има доста мнения по въпроса за коректната представа за бежанците и дават в общи линии доста адекватна и безпристрастна оценка за тях.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#45:"persifedron1"]Ако т.нар. "християнски" свят не беше скъсал с теокрацията и не беше станал светски, сега и тук щеше да е нещо като Ислямска Държава, само че християнска.[/quote]

  Глупости. Дори в най-забутаното средновековие България, пък и другите християнски страни не са били като ИДИЛ.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 82. 82 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#78] от "Tzvetozar Cherkezov":

  На хората, които сте против вероучението в училищата, явно много ви харесва когато децата се бият и тормозят в училищата. И когато нямат никакви морални ценности, каквито и вие нямате.

 83. 83 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"Darth Plagueis"]Религиите останаха в 20ти век, вече няма нужда от тях.[/quote]

  Опиум за народа, историческата неизбежност и т.н. Кой пленум сте точно?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#80] от "tromokrat":

  Хахахах, ела да се разправим... Не че нещо, ама с това доказа напълно мнението ми.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#31:"Darth Plagueis"]Нали се сещаш, че ние като страна до тук сме произвели над 2 млн пришълци в Европа, отговарящи напълно на това ти описание? 2 млн, три пъти повече от бежанците, дошли до тоя момент? Та май нямаме много право на писукане по въпроса.. [/quote]

  На планетата има няколко милиарда мизерстващи жители на третия свят. Според тебе трябва да ги пускаме всичките тука, щото повечето "бежанци" са именно такива, само щото така е "честно"?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 86. 86 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#80] от "tromokrat":

  Типично по християнски, нали? По спомени от светото писание Божия син се е жертвал в името на човека. Ако за око зъб за зъб е в по-старата версия

 87. 87 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#50] от "rosiraycheva50._":

  Ами може да ти го каже статистика, психология, социология, факти, изследвания, познания по геополитика, познания в сферата на исляма(например разликата между видовете секти). Могат да ти го кажат големите умове на нашето време - които го казват нон стоп. Може да ти го каже и здравият разум на човек, живеещ в 21-и, а не в 15-и век. А могат да ти го кажат и самите бежанци, бягащи от биологичните оръжия на Асад, терорът на Ислямската държава и хаосът от битките на над 300 различни милиции и групировки.
  Но смисъл няма от това да ти го казва който и да е авторитет, което и да е изследване, която и да е статистика, докато не си избиеш предразсъдъците от главата, че тия хора са с нещо по-различни от теб и мен, че идват да завоюват Европа, а не да осигурят бъдеще на децата си(същото нещо, което и ти твърдиш, че искаш) и че ще те накарат да носиш бурка, по някакъв магически начин.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#81] от "civis_eu_sum":

  Да, а пък Светата Инквиизиция е худ. измислица

 90. 90 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 466 Гневно

  Драги, съфорумци,статията е пореден пример, че българските, евроатлантици не са българи, само погледнете коментарите им на христоянските и национални празници,няма празник който те да не са оплюли,няма личност в нашата история която да не са поругали

  България над всичко!
 91. 91 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#80] от "tromokrat":

  Чакам те. Аз съм "мръсен безбожник". Не просто атеист, а антитеист. Сиреч, човек, който смята, че всяка религия пречи на чистия и истински разум, промива мозъци на деца, подкрепя статукво на богати-бедни и пречи на обществото да просперира. Всяка религия, без изключение, РАЗДЕЛЯ хората.
  Времето, в което религията е допринасяла за човешката духовност и морал, отдавна е отминало. Преди векове. Оттогава насам, тя не бута цивилизацията напред, а я дърпа назад.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#89:"buran"]Да, а пък Светата Инквиизиция е худ. измислица [/quote]

  Светата икнвизиция не е убивала хора за това, че са пушили, пиели и прелюбодействали само да те светна. Апропо, колко според теб са били осъдени и убити от нея? Само да те видя какви са ти знанията.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 94. 94 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#82] от "npiatanasov":

  Какво общо има биенето и тормозенето? Как скочи до някакъв извод, че ми харесва деца да бъдат бити? Какви са тия глупости? Що за неадекватни простотии? От факта, че защитавам правата на децата, ти реши, че ми харесва да бъдат бити - буквално обратния извод? Колко тъп точно си?

 95. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "дневник" съвсем объркаха регистрите. в стремежа си към пропагандиране на безрезервна подкрепа за "бежанците" почнаха да привличат и "религиозната" аргументация. истината обаче е друга - ако християнският дълг на вярващите изисква помощ на бежанците в бедстващо положение, то той по никакъв начин не налага безрезервно и безкритично отстояване на безогледното приемане на всички, без значение от статус и претенция. още малко ще ми цитират папата и архиепископа на кентърбъри, за да призоват и към подпомагане на автоджамбазите от "бежански произход". но откъде да дойде тая субтилност в отграничаването.

  а че БПЦ не става за нищо, отдавна е ясно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 96. 96 Профил на HA
  HA
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В момента се решава бъдещето на Европа, включително и на България.

  До преди 20-30 години в Европа и България има предимно християни и атеисти.

  В момента исляма превзема Европа, мюсюлманите заливат Европа - чрез миграция и висока раждаемост.

  За съжаление атеистите в омразата си към християнството улесняват Европа да стане ислямски континент и за съжаление в средновековен вариант.

 97. 97 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#93] от "civis_eu_sum":

  тая пък света инквизиция като почнат да я размахват...много е скучно дори да се отговаря.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 98. 98 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#94:"abdelhaqq"]а че БПЦ не става за нищо, отдавна е ясно.[/quote]

  Много е зле уви, но аз се придържам към правилото, че по-добре с нея отколкото без. Както с държавата - корумпирана и скапана, но по-добре от анархия.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 99. 99 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#92:"Youtube.Пу"] Понеже сте тъпанари както споменах.[/quote]

  тъй като отстоявате явно разбирането, че Вие знаете какво е християнското, исках да попитам дали горното Ви изказване също е продиктувано от Вашата християнска позиция. мерси.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK