Страхът от другия, страхът от бъдещето

Страхът от другия, страхът от бъдещето

© Yannis Behrakis, ReutersУжасът от другия обикновено подхранва представата, че той е по-активен сексуално от нас. Произвежда повече деца, изнасилва жените ни и някак мистериозно успява да ни направи леко импотентни. И защо е всичко това? Защото сме се размекнали и не искаме да браним родината с оръжие в ръка под водителството на неофашистките партии и интелектуалците от ДС.


Думата ми е за бежанците, разбира се. Погледнете само за какво точно е "дебатът", ако тази истерия може да се нарече така. Става дума за това дали да се държим прилично или да обливаме тия нещастници с расистки обиди и параноични подозрения. Разсъжденията за това, че бягащите от ислямска държава непременно са бойци на ислямска държава приличат на това, дето на село възприемат изнасилената жена като безчестна. А това, че идват 70 на сто млади мъже (и което има съвсем просто обяснение) ни звучи като сексуална заплаха. Те не са бежанци, лъжат ни - може би така, както нашите сънародници през 90-те лъжеха, че са политически дисиденти, за да получат по някоя марка докато ги проверят в лагерите. Има хора, които лъжат, разбира се; 40 на сто от искащите убежище в Германия са от западните Балкани и ще бъдат отпратени, не се съмнявайте. Но значи ли това, че по принцип всички са такива? Да тръгнеш с подозрение към другия преди още да си вникнал в проблема му - ами това у нас е масово медийно заболяване, ние подозираме всеки, за всичко. Внимавайте, защото


има една граница, отвъд която подозрението разрушава обществото, превръща се в психическо отклонение
в параноя.


По политиките аз лично не виждам особени разлики. Трябва ясно да се разграничават бежанци от икономически мигранти; едните да получат съответния временен статут, другите - според както прецени дадената държава. Не виждам крайно десните говорители да ходят и да разобличават граничните служби, не забелязвам споменатите патриотични говорители да дават идеи в тази посока. И обратно, не съм видял либералната интелигенция да призовава към отказ от контрол и ред. Е добра, за какво тогава е цялата врява?


Удивително нещо: способността за човешко съчувствие се превърна в обида, в национално предателство. Българският националист развява бруталния си егоизъм като знамето на Райна Княгиня и смята, че някой ще му се възхищава. Ама не става, егоизмът буди по-други чувства. Които догодина ще опитваме да изтрием с поредната кампания за подобряване на имиджа на страната. Примитивната презумпция е, че съчувствието ще подкопае реда. Само че между закона и съчувствието връзката не е така проста. Европейската цивилизация - 14 века доминирана от християнството, впрочем - е направила така, че трябва едновременно да съчувстваме и да изпълняваме закона. Това, че свещеникът ще иде при убиеца в килията му и ще го утеши, не означава, че ще използва връзките си да го измъкне. Тъкмо обратното. Наблюдавайте внимателно: тези, които днес раздават вода и дрехи на бежанците в Австрия или Холандия, няма да тръгнат да спират самолетите, които ще извозват онези от тях, чиито бежански статут няма да бъде признат. Въпрос на цивилизация. Не тази на Държавна сигурност, другата.


Можем разбира се да обсъждаме рационално политиките на Европа. Дали Дъблинското споразумение, според което бежанците остават в страната, откъдето са влезли, не беше несправедливо (включително за външна страна като България). Дали г-жа


Меркел сбърка като отвори границите си - или напротив, рязко промени егоистичния облик, който страната й беше добила около гръцката криза


(Гърция е сред най-печелещите от жеста й). Тъкмо в този момент Германия отново поставя въпроса за участието си в Съвета за сигурност на ООН - едно място за което претендира не с оръжие, а с хуманитарни жестове. И още. Дали Шенген не повтаря грешката на еврозоната: в единия случай беше създадена обща валута без финансов министър, в другия - зона на свободно движение без централизирана охрана на границите и съответните институции.  Тези въпроси не си задаваме само ние и малко тромавия механизъм на ЕС в момента тръгва на много по-бързи обороти. 


Само помислете: толкова голям писък за няколко стотин хиляди бежанци. А какво ще стане утре, ако климатичните промени залеят с вода или оставят без поминък стотици милиони? Ако избухне някой нов Чернобил? Ако националистите успеят да накарат етносите да се колят в Турция, Русия, България... За съжаление светът не е застрахован срещу бедствия и ако една война в Близкия изток предизвиква такава паника, много сме зле. 


Най-неприятният момент у нас това е усещането, че непременно трябва да сме най-нещастни, ерго - че на нас се дължи помощ, не на някои други, които само се преструват. Завист към чуждата беда; робски, просешки манталитет. В западна Европа мигрантите са винаги най-долу в социалната стълба, вършат нископлатена работа, борят се при много тежки условия. У нас обратно, на бежанеца се гледа като на привилегирован - точно както правим с ромите, които впрочем въпросните крайно десни мислители също смятат за мигранти. 


Погледнете сайтовете - основният аргумент е този, как така ще даваме пари за бежанци, а не на нашите пенсионери. Войната в Ирак била американска работа, че всичкото било една сложна конспирация за овладяване на Европа от американците. Параноя. Защо ли този аргумент не се появява във Франция и Германия, които за разлика от нас, измекярите, отказаха да участват в авантюрата на Буш?


Въпросът не е в това да даваме много, защото очевидно страната е бедна - въпросът е в готовността да се включим според скромните си сили в гасенето на пожара


Да бъдем страна от Първия свят, не от Третия; да бъдем господари, не роби. Утре пак ще дадат едни пари за подобряване на образа на България с розички или слънце: а сега, когато можехме да направим нещо истинско, с което да ни запомнят, се свиваме в черупката си.


Съвсем друг въпрос е икономическата миграция - и всички имаме интерес той да се отдели от бежанския. Обезлюдени страни като Германия, която има демографския профил на България, в продължение на десетилетия внася работна ръка по гастарбайтерските програми. 750 000 турци през 60-те, още толкова югославяни, гърци, италианци. Прекрасно интегрирани, повярвайте ми, съавтори на немското икономическо чудо след войната. Същото правят навсякъде в развития свят, защото никакви мерки не обръщат кривата на раждаемостта така, както би се искало на бизнеса (икономическият цикъл е по-кратък от порастването на детето). Това е политика на отделните страни и аз не бих се тревожил за Германия - ще си вземат колкото им трябва.


Говоря цинично, за да е ясно - капитализмът има нужда от онова, което Маркс нарича резервна армия на труда, хора, които включваш в производството в периоди на подем. Съчувствието тук е от съвсем друг порядък: трябва да се даде шанс на мотивираните, на талантливите, да им се позволи да влязат в големия свят по легален начин, а не скачайки от лодките в морето.


Едни страни искат да са силни и богати, други като България са се примирили с това, че постепенно се превръщат в старчески дом. Вероятно в основата на всичко е монополната икономика, която процъфтява у нас - оградил си едно голф игрище, изгонил си всички, за да е просторно, ами не ти се ще да идват "пришълци", нали така? Същото с изкупвачите, с енергията, с обществените поръчки. Икономика като немската, която разчита на производство и конкуренция


не гледа на мигрантите като на натрапници, защото трябва да се работи - колкото повече дойдат, толкова повече стойност ще създадат


Били мюсюлмани - ами такива идват, няма наплив на християнски населения към Европа, дори китайците понамаляха, защото онази икономика стана супермощна и взеха да мигрират там. Пък и дали аятоласите на национализма не преиграват малко с религиите в един свят, където всеки има мобилен телефон?


Изследванията показват, че във Франция мюсюлманските имигранти са много по-добре интегрирани от анимистите от черна Африка, защото имат здрави семейства - понякога дори по-здрави от християнските. Руската и сицилианската мафии са съставени от християни, нали така. Има политики за тези неща от десетилетия, хубаво е нашите говорители да се информират преди да говорят. Завърта се из Фейсбук едно видео, където някой говори неразбираем език и зад него гамен прави знак за отрязване на главата - и хопа, разбрахме всичко, ще ни колят. Кой, къде, какво - нямаме време да проверяваме.


Разговорът трябва да е не за емоции, а за интереси: имаме или нямаме нужда от хора?


Голфът няма нужда от много хора, но иначе? Как да си избираме мигранти със съответни специалности, на съответна възраст, с деца, готови да се интегрират и т.н. Българският бизнес трябва да поведе първи този дебат, а гражданството ни лесно ще се успокои, ако знае, че тия хора идват не за да им "даваме", а за да работят. 


А това, че сме били християнска Европа стана съвсем смешно след егоистичните изявления на Синода, повтарящи думи на вече открито политиканстващия "дядо" Николай.


На едната страна имаме папа, който не само призовава за милосърдие, но взима бежански семейства при себе си, на другата - погнуса от страданието


Да припомня ли, че бащата на Меркел, лутерански пастор, избира да се премести в Източна Германия, за да е близо до притеснените от режима вярващи, които имат нужда от него? Нашите предпочитат да прекадяват офисите на новобогаташи.


Една и съща религия ли е това? Едната универсалистка, основана върху убеждението, че всяко човешко същество има мястото си на тази земя, на другата - едно партикуларистко окопаване във върховната ценност на нашето лично оцеляване като племе. Ако позволите теологическа шега: не сме били виновни за нещастията в Близкия изток - ами не ги ли праща всичките всемогъщия бог, на който, предполага се, Синодът служи? Да не сме изпаднали в някакво манихейство, където доброто и злото са с изравнени сили? 


Нека се съгласим, че трябва да се пази границата. Но и че това сами не можем да правим - за това е добре да бъдем готови да предадем част от суверенитета си в граничните политики на Европа. Няма нищо страшно в това, същото направихме във военната област и слава богу. Нека проумеем и че светът е шарен, че все повече хора от всякакви места ще идват у нас. Назад към телените огради на комунизма път вече няма, дори да се иска това на някои застаряващи идеолози. Значи трябва да имаме от сега ясна стратегия за това какви потоци от мигранти искаме да привлечем, как да ги интегрираме, на какво да ги обучим, как да използваме таланта им. Засега ни пази това, че сме бедни и никой не иска да идва тук, но нали идеята е да забогатеем, да станем като Лондон, Париж, Ню Йорк. Франция приема над двеста хиляди мигранти годишно, Англия над 300, САЩ над милион. В Европейския съюз 10 на сто от гражданите живеят извън страната, където са родени. 


Много много далеч сме от всичко това - и въпреки това ужас, расизъм, апокалиптични възгласи. Какво печелим, като насаждаме ужас от чуждите? Живеем хипнотизирани от едни безотговорни политици и техните говорители, които обещават да ни спасят от демоните, които сами си измислят, само да гласуваме за тях отново и отново.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (311)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Такива като този защо се захващат с тази тема? Настройват така само българите против бежанците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Мен лично най-много ме смущават демографските показатели.
  След няколко десетилетия един работещ ще трябва да издържа:
  - пенсионерите (нямам против)
  - инвалидите (нямам против)
  - социално слабите (съгласна, с някой уговорки. Например социалните помощи да се дават под формата на учебни помагала, храна и облекло.)
  - държавна администрация (съгласна, ако е реформирана)
  - учители, лекари, полиция, съд (няма как)
  - работещите в сивия сектор (против - не се солидаризират с останалите)
  - попове (категорично против. Сложили си касички до всяка икона в църквите, смучат миряните, изнудват държавата, никому не помагат, данъци не плащат. Само се "молят за нас" и отдалечават част от гражданите от образование, внушавайки им налудности.)
  - военни (не може без борба с тероризма)

  Това е истинската заплаха за България

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  "Въпросът не е в това да даваме много, защото очевидно страната е бедна - въпросът е в готовността да се включим според скромните си сили в гасенето на пожара"
  Въпросът не е дали ще се включим в гасенето на пожара! Световните агенции до една предадоха репортажи в които ясно се вижда, как т.н. бежанци трошат портали на границите, хвърлят пренебрежително подадените им храна и вода, държат се изключително арогантно и демонстративно не спазват законите! И каква да е реакцията на подобни действия?! Да им правим вятър с паунови пера ли? Това не са бежанци и толкова! Стига с тези сълзливи статии, които имат едната цел, да ни насадят чувство за вина! Няма да стане! Това са чиста проба заселници! Заселници и нищо повече! Но Европа не е Америка от преди 200 години! Европа е пренаселена и няма място за нови заселници! Затова е противопоставянето срещу заселниците, а не по расови причини! И срещу исляма който носят и който е нанесъл безброй страдания на човечеството! На това празните кратуни не го разбират! Повтарят мантри от общочовешката ценностна система, без въобще да мислят конкретно! Може да има мултикултурно общество, но основата на това е КУЛТУРАТА! Не може да има хомогенно общество между маймуни и леопарди, например! Няма как да стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Страхът от исляма, драги, не от другия. Не спекулирайте!

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Руската и сицилианската мафии са съставени от християни, нали така.
  ============================
  А американска мафия няма, защото САЩ са страна в която живеят добрите бели елфи. Сигъл, Лучано, Ал Капоне са обитавали Долната земя и са говорели оркски. Интересно когато Запада рано или късно обърне плочата за бежанците Дичев каква песен ще запее.

 6. 6 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  "А какво ще стане утре, ако националистите успеят да накарат етносите да се колят в Турция, Русия, България... " (пропуска се църквата)

  "Руската и сицилианската мафии са съставени от християни, нали така. " (и родната, в по-голямата си част)

  "Дали аятоласите на национализма не преиграват малко с религиите в един свят, където всеки има мобилен телефон?"
  (знаят, че преиграват)


  А това, че сме били християнска Европа стана съвсем смешно след егоистичните изявления на Синода, повтарящи думи на вече открито политиканстващия "дядо" Николай. (а...не, тук не става дума за политиканстване, а за заболяване)

  На едната страна имаме папа, който не само призовава за милосърдие, но взима бежански семейства при себе си, на другата - погнуса от страданието (без коментар)

  Да припомня ли, че бащата на Меркел, лутерански пастор, избира да се премести в Източна Германия, за да е близо до притеснените от режима вярващи, които имат нежда от него? Нашите предпочитат да прекадяват офисите на новобогаташи. (това им подсказва вярата):

  Ако позволите теологическа шега: не сме били виновни за нещастията в Близкия изток - ами не ги ли праща всичките всемогъщия бог, на който, предполага се, Синодът служи? Да не сме изпаднали в някакво манихейство, където доброто и злото са с изравнени сили? (тук няма философия, те си падат малко тъпички).

  Живеем хипнотизирани от едни безотговорни политици и техните говорители, които обещават да ни спасят от демоните, които сами си измислят, само да гласуваме за тях отново и отново. (спасяват ни, като ни построиха над 8000 църкви):

  Страхотна статия!

 7. 7 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 925 Весело

  "тези, които днес раздават вода и дрехи на бежанците в Австиря или Холандия, няма да тръгнат да спират самолетите, които ще извозват онези от тях, чиито бежански статут няма да бъде признат. Въпрос на цивилизация. "

  Много добре попадение.
  Поздравления за автора!

  "Да, България"
 8. 8 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Явно, авторите на статиите, захранващи форума, имат една единствена задача: Да ни накарат да повярваме, че на човека му е най-добре тогава, когато му е най-зле. Да тушират естественото чувство за самосъхранение, без което нито едно живо същество не може да оцелее и като личност, и като биологичен вид или род, и да помагаме на тези, които, целенасочено или не, ведъж настанили се в Европа, предопределят нейното ислямизиране и постепенното изчезване на европейците като биологична група от хомо сапиенс от лицето на планетата.

  Е, малко трудно ще им бъде. Просто инстинктът за самосъхранение е достатъчно силен и може да бъде лесно елиминиран само чрез щедро подкупване. Но нали няма как всички обикновени хора от всички народи в Европа да бъдат подкупени?

  Впрочем, нека да почакаме да започнат изборите в европейските държави и да видом как народите на Европа възприемат гибелното нашествие на ислямистите, което им се представя като нещо, което те непременно трябва да приемат и подкрепят, забравяйки и загърбвайки своите собствени жизнени интереси.

 9. 9 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#4:"Читател"]Страхът от исляма, драги, не от другия. Не спекулирайте![/quote]

  И с какво точно ви страхува исляма?

  Говорил съм с мюсюламани - не изглеждат чак толкова страшни.

  "Да, България"
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  Пак ли пасквили, дето ни внушават вина? Аман бе.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#1] от "socialen":

  Мерак да се покажем на публиката!!! Его!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#9] от "errata":

  КИЕВСКА ЖУРНАЛИСТКА УЖАСЕНА ОТ НАШЕСТВИЕТО НА „МИГРАНТИТЕ” В ЕВРОПА
  Киевската журналистка Аида Боливар пропътувала с влак Будапеща-Виена, заедно с арабски „бежанци”. В момента тя е щастлива, че „мигрантите” по пътя не са я убили.
  „Живяла съм 5 години в арабски държави: Мароко, Египет и Тунис. Владея свободно арабски език, познавам Корана. Затова някой да ме обвини в някакво мое негативно отношение към представителите на други нации или религии е просто невъзможно.
  Но ситуацията, в която попаднах на 31 август, промени тотално моя мироглед.
  Пристигнах в Будапеща с намерение да продължа за Виена. На гарата видях огромно количество хора с арабска външност: абсолютно мръсни, немити, шумни, крещящи. Заради тях не можах дори да се добера до входа на сградата. Крещяха различни оскърбителни фрази, опитваха се да ми отнемат куфара. Разбирах, естествено, всичко, което говорят. Тези хора, като истински животни, без да се притесняват, удовлетворяха биологическите си нужди направо на улицата. Арабските жени крещяха – биеха ги.
  В моя вагон влязоха 5 човека с билети. Седнахме спокойно, все пак влакът беше почти напълно празен. За броени минути обаче се случи нещо невероятно: крясъци, строшено стъкло... Като облак се втурнаха стълпотворение от хора. „Бежанците” си говореха за това дали не си заслужава да ни ограбят – щяло да бъде угодно за Аллах дело. Били сме неверници /кафири/. А за мен конкретно коментираха дали няма да е добре и да ме изнасилят – облечена съм била като непорядъчна жена. Т.е. – нямам хиджаб на главата. Не съм мюсюлманка и вече по силата само на това – лошо.
  Час по-късно влакът спря на неизвестна за мен спирка. По радиото съобщиха, че по-нататък влакът няма да продължи. След известно време отблокираха вратите и желаещите можеха да слязат. Аз и още 4 човека започнахме да си пробиваме път през тълпата „мигранти”. Не искаха да ни пуснат да преминем. Местната гара беше просто окупирана. Мигрантите ставаха все повече и повече. Вече им беше дадена храна. Храна имаха предостатъчно.
  Хляб, ябълки, всевъзможни закуски просто се търкаляха по улицата. Те ги тъпчеха отгоре. „Мигрантите” изкрещяваха само една дума: „money”. Т.е. дайте пари. „Бежанците” се опитваха да отнемат от околните скъпоценности, дърпаха им куфарите. Те искат само да получат пари от Европа. Абсолютното мнозинство от тях нямат никаква професия, а и не желаят да се занимават с каквото и да било.
  Освен ненавист, друго нищо не изпитват към европейците”.

  http://podrobnosti.ua/2058510-aida-bolivar-arabskie-bezhentsy-hoteli-menja-iznasilovat.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#9] от "errata":

  [quote#9:"errata"]И с какво точно ви страхува исляма? [/quote]
  С агресивността си, с нищо друго!!! Не че ние християните не сме агресивни, не, но сме си ние!
  Както казват по нашия край "Уважение всекиму, вересия никоме!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#9:"errata"]И с какво точно ви страхува исляма? [/quote]
  Исляма толкова хуманно реже глави, че въобще не трябва да се страхуваме от него! Ама на невежите не можеш го обясни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#12] от "Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe":

  Попаднала е журналистката на лошо място в лошо време!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#12:"Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe"]Крещяха различни оскърбителни фрази, опитваха се да ми отнемат куфара. [/quote]

  Ми ето - тълпа развинели се, диви араби и не успели да отнемат дори куфара на крехката, руска журналистка (само се опитвали).

  Аз ви казвах, че не са чак толкова страшни, а сега и журналистката го потвърждава!


  "Да, България"
 18. 18 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като оставим настрана правописните грешки, статията избирателно коментира несериозните възражения срещу вълната от мигранти и пропуска основателните, важни въпроси, които нормалните хора си задаваме и тук, и на Запад.
  Тук-таме дежурните обиди към българите, а вътре в "чурупката" - празно.
  Такива статии вече сме чели в Дневник, давайте нещо по-сериозно.

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всъщност идеите, че сме длъжни да се жертваме, но да дадем подслон, препитание и гражданство на ислямските нашественици, са нещо като вирусите на СПИН. Веднъж влезли в нашия мозък, те, подобно на биологичните СПИН вируси, умъртвяват социално-политическо-културната ни имунна система и като личности, и като общество, и предопределят нашата социално-политико-културна смърт. И като личности, и като общество.

  Защото, нека не забравяме: Тези хора са убедени ислямисти, а основна заповед на ислямизма е свещенната война срещу неверниците (християните) и езичниците (всички, които не са ислямисти, юдаисти или християни). Който не вярва, да седне и да прочете Корана. Така че жертвайки собствените си жизнени интереси като личности и като общество, ние всъщност помагаме на един прикрит враг да ни унищожи. И като личности, и като общество.

 20. 20 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Гледах уважаемият професор в петък вечер по БНТ, участваше в ''Панорама''. Темата беше отнова свързана с т. нар. бежанци. Човекът говореше толкова отнесено и неадекватно, цитираше някакви абстрактни фрази, направо ме вбеси с неговите глупости. Може да е учен, но е природно прост и наивен.
  Мога само да му припомня, че българският народ е имал 5 века поробители османлии или ислямисти. Сега си имаме роми и те почти не се интегрират. Така, че нямаме място за повече ''гости''. Българската нация или християни са застрашени да изчезнат заради такива ''учени и кухи глави'' като него. Това трябва да се разбере.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 21. 21 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#9:"errata"]И с какво точно ви страхува исляма?
  [/quote]
  Не ислямът ни страхува, а затворените общества, които се самоизолират.
  Наблюдавам от известно време мюсюлмани на Запад: децата им ходят на училище, но не участват в училищните екскурзии, не ходят на басейн (някои държави плащат за уроци по плуване всяка седмица, страхотен жест за такива като мен, неоценен обаче от мюсюлманите, които се обиждат), родителите не идват на събиранията, които се организират 1-2 пъти годишно. Децата растат със съзнанието, че са различни, родителите им не допускат сближаване с немюсюлманските деца. Забрадените майки се събират в групичка и общуват само помежду си.
  Никоя друга общност не прави така. После децата порастват и се оказват изолирани от обществото.
  На Европа й трябват граждани, а не гастарбайтери.

 22. 22 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Страх от другия няма. Има страх от исляма.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "errata": ≪Говорил съм с мюсюламани - не изглеждат чак толкова страшни.≫

  Еrrata, не се прави на наивна, нито си мисли, че другите са наивници. Не всеки нормален човек, а дори и всяко говедо знае, че не е важно КАК ИЗГЛЕЖДА дадено нещо – ВАЖНО Е КАКВО Е ТО НА ПРАКТИКА.

  Разбрахме, че изглеждат невинно. А защо не ни кажеш какви са на практика? Не като отделни личности, а като ислямска общност, като каквато те навлизат у нас?

 24. 24 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#21] от "fatoumata":

  По принцип това е така и точно заради това Меркел каза, че грешките с гастербайтерите от 60-те няма да бъдат повторени!

  Между другото тук в Япония понякога разговарям със забулени майки от училището, а те разговарят и с японски майки. Системата/държавата определя как ще се развият нещата.
  Освен това досега не съм видял забулена японка женена за мюсюлманин независимо колко вярвящ е съпруга и.


  "Да, България"
 25. 25 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#23] от "glog":

  Не съм жена, а мъж. Иначе отговорих на "fatoumata":

  Държавта/системата ги прави такива каквито са.

  "Да, България"
 26. 26 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  В статията не се засяга въпросът: Кой и защо създаде тази мигрантста вълна и този страх?
  Според мен, Америка с нейния стремеж да доминира не само политически, но и икономически.
  Защо мигрантите атакуват богатата западна Европа, а не също така богатите Саудитска Арабия, Кувейт, Дубай, Катар и другите арабски емиратства? Нали те говорят същия език, изповядват същата вяра и имат близка култура и манталитет?
  Защо тези мигранти НЯМАТ документи за самоличност, пък джобовите им пълни с пари, с които да плащат на трафикантите и да живеят известно време? Тези пари дали не са им дадени от ИДИЛ, Ислямска държава, Саудитска Арабия или Алкайда? Дали тези мигранти не изпълняват нечия платена поръчка да атакуват Европа? Америка има интерес да дестабилизира икономически Европа. В потвърждение на това е и нейната подкрепа за фашистите в Украйна - да създадат проблем чрез тях за Русия и Западна Европа, който да се отрази и върху икономиките им! На всичко тава европейските лидери нямат силата да кажат БАСТА на американските си кукловоди. Защо?????

 27. 27 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Странни нагласи чета.

  България намалява с 70-80 хиляди годишно.

  Щели да влязат две села бежанци, които, виждате ли, щели да сринат обществото, при положение, че само ромите са около 800 000.

  Религиозен и националистически популизъм.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#26:"Дедо Либен"]Америка има интерес да дестабилизира икономически Европа. [/quote]
  [quote#26:"Дедо Либен"]На всичко тава европейските лидери нямат силата да кажат БАСТА[/quote]
  Е как да кажат нещо като половината ЕК са имплантирани от американски банки и корпорации?
  http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/hronika-za-gibelta-na-germaniya

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А защо "Страхът от другия, страхът от бъдещето" не се проявиха, когато в България започнаха да се заселват английски и немски пенсионери, а? Явно българина не е такъв параноик, колкото си мисли автора и въобще не се плаши от заселници! А по новините съм гледал и японски възрастни семейства, живеещи в България и те също бяха добре приети!
  Но българинът не е и толкова глупав и за разлика от автора може да прави разлика между заселващи се в България европейци и прииждащи тълпи от мюсюлмани, за които, съгласно Корана, всички ние сме втора група хора, неверници, а неверниците трябва да се избиват! Мохамед го е казал - единственият говорител на техния бог и никой няма право да спори с него!

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Нека се съгласим, че трябва да се пази границата.
  ...
  Ако Дичев беше казал само това, да му стисна ръката ... и ОК, да спазваме международните договори, които сме подписали, например Женевската конвенция и т.н.
  Останалото обаче са "интелектуалски" бръщолевения на човек, който през живота си друго не е и правил !
  Апропо, сравнението с нашите имигранти от началото на 90-те, които лъжели, че са политически, е направо безобразно и цинично !
  "Професоре", тогава /1090-та/само в РБ от бившия блок комунистите спечелиха "изборите", и първия 1 млн българи избягаха ужасени именно от това !!!
  Аз не желая да живея в ислямизираща се ВЪПРЕКИ ЗАКОНА Европа, и това също е мое право !
  П.П. Има инфо за манекенка /с мюсюлмански произход/ от Лондон, която се е обесила, за да не бъде насилствено омъжена от "интегрираното" си семейство ... Бог да прости !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  1990-та е годината, лапсус ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Любопитно

  [quote#27:"М.Георгиева"]България намалява с 70-80 хиляди годишно.

  Щели да влязат две села бежанци, които, виждате ли, щели да сринат обществото, при положение, че само ромите са около 800 000.

  Религиозен и националистически популизъм. [/quote]
  И какво, след 25 години систематично и безразборно придобиване на човешки ресурс от нашите западни доброжелатели е време да заселим страната с каквото дойде "ислямист" така ли ?
  Да даваме данъци за да храним пришелеца защото така и така не можем да си изхраним пенсионерите на които малко им остава с лоша храна и скъпи лекарства !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Авторе, хуманист неземен, ти колко мигранти приюти у дома си?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "М.Георгиева":

  Георгиева, циганите са христяни, само в последните години започнаха опити да ги помохамеданчват, ама те като манталитет са далеч от спазването на мохамеданските правила, така че нямат шанс!
  Тук говорим за прииждащи хора, за които:
  "Вашите жени са орна нива за вас. Качвайте се на нивата си, когато пожелаете“, е казано в Корана (2,223).
  Като жена както си вижда това отношение, а?
  Чети, чети и се образовай - жена от турски произход го е писала това:
  http://www.mediapool.bg/nedzhla-kelek-rolyata-na-zhenata-v-islyama-e-da-bade-orna-niva-za-mazha-news160448.html

 37. 37 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  Аз си мисля, че ако внушенията за нетърпимост към бежанците успеят и омразата завладее обществото, най-много ще пострадат нашите, родни социално слаби, без оглед на етноса и възрастовата категория.

  До коментар [#33] от "Нефертити":

  Авторът е много по-умен от теб.

 38. 38 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "errata":

  [quote#9:"errata"]И с какво точно ви страхува исляма?
  Говорил съм с мюсюламани - не изглеждат чак толкова страшни.[/quote]

  "Страхува ни" с това, че е ШИЗОФРЕННА идеология. А с нея се промиват ежедневно умовете на мюсюлманите. Става им като втора природа. Затова е и толкова ужасяваща, когато се насочва от жажда за власт, богатства и слава. Спомнете си Ницше и Хитлер.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 39. 39 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Дичев, ти си безнадежден теоретик. Като бях дете и тийнеджър, родителите ми не рядко ме приземяваха, като ме наричаха "дървен философ". Ставаше дума за мои тези, дето пламенно защитавах, но които издишаха поради липса на реален житейски опит. И двеста книги на Достоевски да си чел, пукната пара не струва твоята интелигентност, дето не подкрепена с житейски опит. Като пишеш книги или там с каквото се занимаваш, живееш по принуда в измислен свят. За разлика от теб, съм живял 10 години в Западна Европа. Мисля, че доста по-добре разбирам Германия и западноеврпейците от теб. Тъкмо защото примитивните турски и не малко марокански, тунизийски, алжирски и не знам си какви още арабски орди не подлежат интеграция в Германия, Франция, Белгия и където и да е, тези страни и лично фрау Меркел не ЖЕЛАЯТ ТУРЦИЯ В ЕС. Видни б-г мениджъри и бизнесмени, сто пъти по-умни от теб, майстори-разбирачи на човешката същност и първокласни търговци, които търгуват със световни компании и техните мениджъри, надути пуяци от западния свят, които смятат, че владеят планетата, създали от нищо нещо, работещи на най-най-високо ниво, наричат ислямските орди, които ни заливат "инвазия". Ти мой човек имаш повърхностен поглед. И претендираш да си начетен, но дори там издишаш.

 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  Хора, които през живота си не са раздлелили сено на 2 магарета, дават акъл и оценки

 41. 41 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Мнго плоско г-н професоре. От всичката толерастия, която ни се натрапва, най-много да се пръкне някой нов комплексар с мустачки, който ще запали не само чергата, но и къщите на всинца ни.

  Има разлика между истински бежанец (вижте снимки на българи от Беломорието и на арменци от Ван ) и тези, които виждаме по гарите.

  За държанието им, въобще да не говорим.

 42. 42 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Автора е болен от либерализъм. И май е заразно.

  Попътен вятър в главите!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Държа ти този тон, защото каквото повикало, такова се обадило. За разлика от Германия, където има цензура, дебатът в родината ни е прекрасен, нищо истински обидно не съм чул по отношение на ордите-завоеватели, които ни заливат, и нищо, което да не сто процента вярно. Аз съм живял с такива "бегълци" от войни в Германия, в една и съща сграда. В апартамента под нас живееха косовски албанци. Първо мъжът беше избягал и получил убежище, войната в Косово свърши, но аман-заман, с молби и съдействие от работодателя и немски приятели, бил си изградил вече живота в Германия - дадоха му разрешения за пребиваване. После докара и жената си с трите деца - по линията на Червения кръст и помощта на състрадателната западна църква. В момента, в който тя получи разрешение за постоянно пребиваване, той си спря работа. Жена му веднага започна да чисти домове на черно, а вече имаха право на социални помощи. Аз и приятелката ми се скъсвахме от работа, едвам си плащахме сметките за ток, осигуровки, данъци и т.н. Нашите албански "бегълци от войната", която отдавна беше свършила, по цял ден и най-лошото - по цяла нощ - купонясваха. Нали не им се налагаше да ходят на работа, с пари от моите данъци им плащаха огромни детски, пари за ядене, за парното (с прозорци отворени посред зима), наема, осигуровки и т.н. Дори билети за мач чат пат им даваха безплатно, дето струват десетки евро. Изродите не ни оставяха да спим, а когато им правех скандали, ме наричаха расист. Те ме смятаха за абсолютен тъпак, защото ходя на работа. Милиони са тези, които влязоха в Европа, абсолютно неспособни да се интегрират, нежелаещи да се интегрират и нямащи никакъв шанс на пазара на труда. И нямащи никаква сметка да работят - по техните разбирания. Те отиват в Германия и Швеция, за да НЕ работят до края на живота си.

 45. 45 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 497 Весело

  поредната голяма "колумнистка "мъка!явно на автортът проблемът му е сексуален??
  а статията насочена определено към мъжката публикатръпнещите от подсъзнателен страх европейци,от идващият сексуален алфа мачо Моамед да им краде женските
  а останалата част от измъчената му "творба",за да съм в тон с темата за сексуалността, е пример за интелектуална импотеност

  Der Steppenwolf
 46. 46 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#42:"Читателят"]Автора е болен от либерализъм[/quote]
  Според мен - нищо подобно ... болен е от алабализъм !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 47. 47 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#36] от "cristo_n":

  Според мен най-добро е това общество, в което никой тарикат не може нито да те помехамеданчи, нито да те похристиянчи.

 48. 48 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 225 Неутрално

  „Позицията на Светия Синод на Българската православна църква да не се приемат още имигранти в България е правилна, защото сме застрашени. Държавата си я загубихме, но е важно да не останем и без родината си.Трябва да помагаме на хората, но не и толкова глупаво, че да си дадем родината. Това е нашата земя, на която трябва да се раждат българи. След 50 години Европа ще се дехристиянизира, ако приеме всичките имигранти, които искат да дойдат тук.“

  Това заяви пред БиТиВи йеромонах Никанор от Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“.

  „Има 2 милиона сирийци в Турция, а повечето от тях са мъже. Нека те да се борят с терористите в страната си. Нашият народ е в голяма демографска криза. Всъщност тя е криза на оцеляването. Не че църквата ни не е милосърдна. Но ако приемем едно голямо миграционно „тяло“, когато излезем от тази същностна и демографска криза, не се знае дали ще имаме нашата България.“, каза още йеромонах Никанор.

  „Светците отци казват когато помагаме на някой, който се дави, да му подадем пръчка, за да не може да ни завлече в реката. Ако се наложи, трябва да пуснем пръчката, за да не се самоубием в желанието си да спасим другия“, заяви свещеникът.

 49. 49 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#9] от "errata":

  лично мен ислямът изобще не ме възторгва, но не там е работата. всички сме говорили с мюсюлмани, не се превземайте. само че има голяма разлика межъд ислямът както го изповядват по наште ширини и там откъдето идват бежанците, и мен версията на последните изобщо ама изобщо не ми е по вкуса. в това е проблемът.

 50. 50 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  а какво да правим жените, дето не се чувстваме импотентни? доста сексистки - и глупав - подход, но пък така излиза, че само мъжете имат проблем с бежанците.
  има някъв пойнт от време на време в текста, но е така нескопосно написано. освен това ми писна разни интелектуалци да ни правят на идиоти. комунистически подход - държиш се с хората като с идиоти, набиваш им канчето, и си мислиш, че те ти вярват.

 51. 51 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#24:"errata"]Между другото тук в Япония понякога разговарям със забулени майки от училището, а те разговарят и с японски майки. Системата/държавата определя как ще се развият нещата. [/quote]
  Как според теб трябва да се развият нещата? Да ги задължим да идват на басейн или да задължим всички останали деца да си слагат буркини, за да не им се виждат телата?
  А когато учителите те канят на вечеря в училищния стол? Ами отидохме, пихме по чаша вино, хапнахме, запознахме се с едни много приятни поляци, обаче забрадките ги нямаше. Или са обидени от събирането, или имат твърде много деца, за да си губят времето с такива мероприятия.
  Само че ако не можеш да размениш 2 лафа с човека до теб, общество няма. Има само фасада, или "чурупка", както се изразява авторът.
  Може би в Япония няма колективни мероприятия с участието на други култури, кой знае?

 52. 52 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Страх от сексуалното величие на пристигащите нещастници? А бе Дичев, ти с всичкия ли си, та ръсиш подобни простотии? Ти самият познаваш ли битието и писанията на тези навлеци та ги разтягаш тез локуми? Ама такива като теб трябва да ги турат за интегратори и на всеки неинтегриран навлек по една тояга по голия му з@дник, по шериатски.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#16] от "М.Георгиева":

  ''Предлагам форумните попове да не се включват в дебата''

  М. Г., комунистке невежа и пишман ''физичке'', дето и паскалът не знаеш за какво е мерна единица, каква си ти, че да ''предлагаш''? Следващото си ''предложение'' по стар партсекретарски табиет ще придружиш ли със ''сакралното'' ''Кой е за? Против? Няма!Въздържали се? Няма! Приема се единодушно!''?
  ...ама като гледам - ''бурни и дълго нестихващи овации'' няма да получиш!

 55. 55 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#49:"owen"]само че има голяма разлика межъд ислямът както го изповядват по наште ширини и там откъдето идват бежанците, и мен версията на последните изобщо ама изобщо не ми е по вкуса.[/quote]
  Факт. Нашите турци не ги заменям за никакви пришълци, въпреки че гласуват за крадци. Рано или късно ще им уврат главите.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#44] от "the_european":

  скоро четох един анализ във ФТ, че германия може да се поучи и да вземе пример от положителния си опит в интеграцията на мюсюлмани от западните балкани, т.е. косовски албанци. не се шегувам, беше сериозен текст.

 58. 58 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#47] от "М.Георгиева":

  Абсолютно съгласен, но ти сигурна ли си, че те са съгласни?
  Аз съм християнин, то дори кръстчето си не нося, а техните жени пресичат границите със забрадки, а мъжете им се гъзят по пътищата в отправяне на молитви към Алах...
  Християнството през годините е извършило своята реформа и вече не е онази религия, която е преследвала и избивала еретици, магьосници, неверници, богомили. Тяхната религия обаче все още не се е променила. Сигурен съм, че измежду сирийците има доста хора, които не са чак толкова вярващи мюсюлмани, но ми е достатъчно и 10% да са силно вярващи и нещата стават опасни!

 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Весело

  [quote#24:"errata"]Между другото тук в Япония понякога разговарям със забулени майки от училището, а те разговарят и с японски майки. Системата/държавата определя как ще се развият нещата.[/quote]
  Ми тя системата в Япония си го е определила — исляма е третиран като секта от опасните, а Корана е забранено да се внася на арабски. Може, но само на официален език (японски). Забулените майки със сигурност са без японско гражданство и може да бъдат помолени да си тръгнат във всеки един момент. Просто си има гео-политически особености в Япония, и японците си ги ползват.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#47] от "М.Георгиева":

  Това чете ли го? И то е писано от мохамеданин, но прогледнал мохамеданин, който вижда опасностите в религията! Когато такива хора станат мнозинство, и те ще променят религията си както християните са променили своята, и тогава вече няма да има нищо притеснително.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/24/2615626_psihoanaliza_na_mohamed_ili_edin_isliamoved_za/?ref=id&_ga=1.135570865.1062130666.1421839585#comment-87

 61. 61 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#54] от "marrad":

  Просто казвам, че лица без какъвто и да е финансов принос, не следва да участват в решения, касаещи разпределение на средства.
  Освен това, някой бежанци биха били много полезни за икономиката, докато поповете - не са и няма да бъдат никога.

  Не се ядосвай, мисли рационално.
  Без социална дейност, налагаща финансиране, поповете ще опеят всичко живо.

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Хм ... Гледам и не вярвам на ушите си с какво рвение, с какво детско упорство и тропане с крачета продължава тази кампания.

  Дичев няма как да не се сеща и за другата страна на монетата - онази, предизвикалата тази реакция.
  Вълната от имигранти беше пусната, именно "пусната", без да се съобразяват, поне като психологическа подготовка на мастния мат'рял през медиите. На всичкото отгоре я изпуснаха и от контрол.
  И когато мат'рялът, връз който се изсипа това "пишманинженерство", реагира като ощипан, защото се усети, че през главата му и без да го питат, "политиците" и "елитите" вместо да си кажат високо, обговорят и пооправят грешките - тръшнаха се "да го прокарат", на всяка цена. Е, и мат'рялът реагира съответно. Каквото повикало - таквоз се обадило.
  Като бройка имигрантите не би трябвало да са проблем за Европа. Но като "технология" на "вкарването им" - вече е проблем. Мат'рялът се усеща, че "предводителите му" си играят игрички на негов гръб и през главата му.
  Бих посъветвал Дичев да се позамисли защо Меркел проведе ключовата си среща с най-силният немски синдикат именно в Източна Германия. И защо въобще опря да се обяснява със синдикатите в Германия ...
  Колко са нефелни "инженерите" на процеса говори най-вече това, че "отговорът" на мат'ряла е засилване и избуяване на ксенофобията. Точно защото е ниско нивото на "предизвикателството", и като "менажиране", и като "обосновка", изключително на ниво емоции - такъв ще е и масовият "отговор" - първично емоционален, на фалцет и в кресчендо. Такова е нивото! И е зададено точно от "умниците", които, както виждеме сега и при Дичев, продължават по същата песнопойка!
  За което ксенофобските, та чак до фашизоидните кръгове, им казват едно голямо "Благодаря!". Защото е в тяхната тоналност, на емоционалната първосигналност, на отсъствието на почтеността, на замазването на отговорността, на пропагандата срещу здравия разум!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на blandula
  blandula
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ...с омраза, с нетолерантност, с липса на разум и образованост....

 66. 66 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#50] от "owen":

  статията има определено сексистки подход.може би авторът има някаква фиксация "мъжка потентност-импотентност"която доминира мисълта му а може би мисленето му е като на иман-жените не съществуватили пише втора част на "творбата" си само за женските страхове(да свикваме с отделните пространства
  само,че лакът на толерантността която профетира,се напуква много при такъв сексистки подход на писанеи когато дава примери за другите светове(където явно никога не е живял)трябва да знае,че такава статия няма да му я публикуват

  Der Steppenwolf
 67. 67 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Неутрално

  рядко малоумна статия, рядко несъстоятелни и нелепи тези, рядко щастие отвсякъде...

  reddit.com/r/The_Donald/
 68. 68 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако националистите успеят да накарат етносите да се колят ....
  Обикновено това го прави ЦРУ като в Сирия и много други места-така,че каквото и да ни готвят ние няма как да го знаем!
  Можем само да се борим с последиците след като ни се случи!

 69. 69 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 514 Неутрално

  некъф, назначен за политолог, седнал да ми разяснява християнските ценности...Като става въпрос за извънбрачни връзки и деца, няма проблем, че сме християни и това е грях, ама видиш ли за бежанците щом става въпрос, трябва без съмнение всички да се завърнем в лоното на Църквата и да заживеем по канона...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 70. 70 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Параноята в милата родина е факт за разлика от 10те милиона имигранти. Както е и факт, че до сега без бежанския проблем пак не сме в състояние да решим нашите си проблеми.
  В общи линии, ако не се стегнем, ако не сложим в ред България, ако не се опитаме да върнем част от българските имигранти и не привлечем още от други страни работата ни е спукана.
  Едно нашествие на бежанци само ще ускори това без да е основната причина.

 71. 71 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Руската и сицилианската мафии са съставени от християни, нали така."-пита автора.
  Не е така-да си християнин и мафиот са два полюса!
  Не можеш да изпълняваш Божиите заповеди,да искаш да вървиш по пътя на спасението и да водиш духовен живот и в същото време да си мафиот-написано е и в Свещеното писание-
  24. Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона. (Мат. 6:24)

 72. 72 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#8] от "glog":

  Тъй.
  Това е борба за надмощие в рамките на хибридната война, която се води. Лесно може да се види кой на коя страна е. Има два лагера. Това момче е от тези, дето разказва, как трябва населението да се примири, как решението как ще изглежда светът е взето и по-добре да наведеш глава да стегнеш куфара и да се подготвиш да напуснеш дома. Все пак имаш избор на къде да хванеш.
  Другият лагер, плаши с ислямизация, плаши с унищожаване на християнската цивилизация, плаши с кръв.
  Единственото, по което си приличат, е че и двата лагера защитават чужди интереси - не български!!! Изборът е наш. Но какво става, когато и двете ябълки са гнили?

 73. 73 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тъй.
  Това е борба за надмощие в рамките на хибридната война, която се води. Лесно може да се види кой на коя страна е. Има два лагера. Това момче е от тези, дето разказва, как трябва населението да се примири, как решението как ще изглежда светът е взето и по-добре да наведеш глава да стегнеш куфара и да се подготвиш да напуснеш дома. Все пак имаш избор на къде да хванеш.
  Другият лагер, плаши с ислямизация, плаши с унищожаване на християнската цивилизация, плаши с кръв.
  Единственото, по което си приличат, е че и двата лагера защитават чужди интереси - не български!!! Изборът е наш. Но какво става, когато и двете ябълки са гнили?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Страхотен и много силен материал на Ивайло Дичев (към когото не изпитвам добри чувства). Много ми липсва неговото присъствие в телевизиите, вместо талибани като Боян Саръев и Божидар Димитров.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако авторът си мисли, че с подобни текстове прави услуга на мигрантите силно се заблуждава. Фройдиските напъни да се вмени сексуален подтекст в подозрението, с което много хора посрещат тълпите агресивни млади мъже, щяха да са забавни, ако нямаше емпирични доказателства за "културните" им особености:

  http://www.gatestoneinstitute.org/5195/sweden-rape

  В Швеция броят на изнасилванията на глава от населението е потресаващ, неколкократно по-висок дори от развиващи се държави. Войнстващата политкоректност задължава медиите там при отразяване на престпъленията винаги да говорят за "шведи" и "шведски мъже", без значение произхода им, дори и да са чужди граждани.

  Тези откровени лъжи, както и странно снизходителното отношение на правосъдието към подобни престъпници (отчитайки "културните" им особености) няма как да не се отрази на общественото мнение. Дори в Германия, където доскоро се се биеха в гърдите колко са гостоприемни и ръкопляскаха на мигрантите по гарите започва да отразява малко по-трезво:

  http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/stundenlange-massenschlaegerei-in-fluechtlingsunterkunft-in-kassel-calden-13827235.html

  За неговорещите немски, в статията става дума за неколкочасов масов бой между албанци и пакистанци (!?) в бежански лагер. Та вече се прокрадва и малко по-различна линия от повтаряната до повръщане история за инженера/лекаря/архитекта (по избор на редактора) Ахмед от Алепо и младото семейство с две малки деца, което търси само мир.

  Изобщо цяла Европа се надигат "десни" популисти, които обаче наред евентуалното ограничение на масовата имиграция ще натворят и ред глупости. Вече виждаме началото на разпада на свободното движение на хора и стоки в Европа, едно от малкото смислени постижения на ЕС.

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 786 Неутрално

  "Обезлюдени страни като Германия..."

  Дичев, ти наясно ли си колко е гъстотата на население на Германия? На квадратен километър? И за сравнение знаеш ли колко е примерно на "не-обезлюдени" страни като САЩ, Канада, Австралия, Франция?
  Вие вече тези статии почнахте да ги пишете съвсем без да имате връзка с реалността.

 79. 79 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#57] от "owen":

  Ами какво да кажа, освен, че косовските албанци, макар и мюсулмани, все пак са европейци и са живели и израснали в Европа, а не в някоя далеч по-неразвита в цивилизационно отношение страна. Колко е успешна интеграцията им е доста спорно. Тези, които нахлуват сега в Европа от Африка и близкия изток, с малки изключения не знаят нищо друго, освен да крещят Аллах Акбар. Те са - по нашите стандарти - изключително прости хора, с мислене назадничаво дори за средните векове. За децата на техните деца има шанс за интеграция, за тях - нула.

 80. 80 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Г-н Дичев, откъде на къде Ви хрумна за това, че видите ли "Ужасът от другия обикновено подхранва представата, че той е по-активен сексуално от нас." Сигурен съм, че такъв страх е последното нещо, което може да е причина. Раждаемостта е въпрос на религия, култура, осъзнаване на ролята на жената и др., но няма общо с половата активност!

 81. 81 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":
  ТОВА Е ЛЪЖА:
  [quote#2:"М.Георгиева"]След няколко десетилетия един работещ ще трябва да издържа: [/quote]
  .....
  [quote#2:"М.Георгиева"]- попове [/quote]

  Православната църква е отделена от Държавата!
  От работещите не се удържат НИКАКВИ пари,които да се дават на свещеници!

 82. 82 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#76] от "LvM":

  Ето. Отново плямпате глупости без думичка да прочетете. В Швеция документираните случаи на изнасилване скачат не преди 40 години, когато започва създаването на мултикултурно общество, а преди 10, когато юридическата дефиниция на изнасилване е променена и включва буквално всичко. Много, много по-широка от всяка друга легална дефиниция. Другата главна причина е, че Швеция е страна номер едно в статистиките по равнопоставеност на половете. Там жените не се чувстват притеснени и притиснати от патриархалното общество. Там нямат проблем да докладват. Видиш ли, в Швеция не са повече изнасилванията от другите страни, просто в другите 90% от изнасилванията въобще не са репортвани.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Sweden

  Но това статистики, анализи, логика - вие да ги използвате? Защо ви е? Нали можете да си ръсите расистките гнусотии, ползвайки фундаментално сгрешени логически методи?
  Мизерия.

 83. 83 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 786 Неутрално

  "Прекрасно интергрирани, повярвайте ми, съавтори на немското икономическо чудо след войната"

  Като тези ли?
  https://www.youtube.com/watch?v=2TO47M46mPY

 84. 84 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":
  ТОВА Е ЛЪЖА!
  [quote#2:"М.Георгиева"]Сложили си касички до всяка икона в църквите, смучат миряните,[/quote]
  Всеки влизал в църква знае,че има поставени няколко касички за дарения!Не е под всяка икона,а в някои храмове даже е само една касичка!
  В тях,който иска слага по собствено желание,ако нещо иска да помогне Църквата!Всяка касичка е запечатана и се отваря само от църковното настоятелство,а не от един човек!
  Но тази практика е описана даже в Свещеното писание:
  "41. И седна Иисус срещу съкровищницата и гледаше, как народът пуска пари в съкровищницата. Мнозина богати пускаха много.
  42. А една бедна вдовица, като дойде, пусна две лепти, сиреч, един кодрант.
  43. Като повика учениците Си, Иисус им рече: истина ви казвам, че тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата;
  44. защото всички пуснаха от излишъка си, а тя от своята немотия тури всичко, що имаше, цялата си прехрана."
  От Марка Свето Евангелие,гл.12

 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  [quote#74:"Sars Saraktos"]...с омраза, с нетолерантност, с липса на разум и образованост.... - цитат на коментар #65 от “blandula”

  Точно по-това се познават либерастичните толерасти, които мразят всичко българско и родно и работят за унищожението[/quote]
  Всъщност точно така 1:1 са работели нацистите и за десетилетие докараха пълна разруха в страната си. Така работят и ИД в момента... и територията се скапва. Сега, ако искаш същото и за България, продължавай в същия дух.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 86 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Ужасът от другия обикновено подхранва представата, че той е по-активен сексуално от нас. Произвежда повече деца, изнасилва жените ни и някак мистериозно успява да ни направи леко импотентни."

  Това сериозно ли?

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Твърде симптоматични станаха тези статии в Девик, изглежда подготвят народа психологически за голяма вълна от пришълци. След изборите?

  Авторе, никой няма нищо против хората, бягащи от войната. Но нека на тези хора се гледа като на бежанци, не като на потенциални заселници, имиграти. Мюсюлманите, които вероятно се готвите да насадите в България нямат нищо общо с българските работливи и кротки мюсюлмани. Ако смятате да ни "омешвате" с тях, забравете. Може да предизвикате големи проблеми на страната ни.

  Ако сте се запритеснявали за обезлюдените райони в България, поканете бесарабски българи, ако щете украинци, хора, които много лесно биха се адаптирали към средата в нашата страна.
  Направете така, че трудът на село да се бъде икономически изгоден за селскостопанските работници, не прекупвачите да печелят от труда на хората, защитете производителите от масовите набези на крадците. Ако направите всичко това, мнозина от българите биха заживяли на село.

 89. 89 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#5] от "Каишков - Гласът на Америка":

  И все пак е вярно, че в България играят руската, италианската и турската мафии, а не американската или японската.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 90. 90 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":
  [quote#2:"М.Георгиева"] смучат миряните[/quote]
  Ние миряните ,ако има нещо такова ще го кажем!След като никой не го съобщава значи няма такъв проблем!
  Ти обаче НЯМАШ право на глас,тъй като не си християнка и не си част от Църквата и нейния живот,а само я хулиш-съответно си лъжесвидетел и антихристиански трол!

  [quote#2:"М.Георгиева"]Само се "молят за нас" [/quote]
  Църквата се моли и за невярващите и непросветени като теб-да ги помилва Господ Бог,да ги вразуми,просвети и спаси!
  "44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят,
  45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни."Матея, гл.5

 91. 91 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#82] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Ако бяхте прочел целия текст от първия линк вместо да ми цитирате уводния параграф от Уикипедия щяхте да установите, че вашите възражения и оправдания са разгледани подробно и оборени. Розовият фашизъм, който заклеймява всеки повдигащ подобни въпроси непременно като расист ще изиграе много лоша шега на "онеправданите" групи, които вие така страстно защитавате.

  Именно това нагло отричане и релативиране на съществуващи проблеми ще докара западните общества до една точка на кипене, когато за съжаление порядъчни и продуктивни хора ще пострадат заради малкият процент нагли техни сънародници.

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 92. 92 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Само помислете: толкова голям писък за няколко стотин хиляди бежанци."

  Ами да, какво са няколко стони хиляди, според автора - явно нищо.

  До коментар [#61] от "М.Георгиева":

  На някой пак Прометей му нашепва разни неща или Пандора с нейната кутия надарява /приятелите на М. Геортиева, дето й говорят/.
  Интересно М. Георгиева, какъв принос имаш ти за страната /с данъци, осигуровки/, като гледам нивото - твърде нисък /ако изобщо имаш някакъв/ Само скрита зад анонимността впръскваш отрова и елементарност

 93. 93 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ТъмнИ нещата драскачът самомнително! Уж критикува управляващите и други, пък на дело е защитник на Меркел и нейния подход. А тя вкара Европа в най-голямата криза! И пак иска да излезе чиста. Фактически, от позицията на държавата-хегемон в ЕС, тя упражнява истински диктат! Взема решения и ги налага на послушно "узаконяващите" ги. Оланд й трябва само за параван - с него дават вид, че заедно решават. На Европа й липсват наистина добри политици! Както и мислещи хора. ИНТЕГРАЦИЯТА не се развива, противоречията растат, само две - три държави се облагодетелстват за сметка на "Юга" - докога?
  Общо взето, авторът се държи точно като ония платени, които уж патриотично, тъпчат достоинството на страната и народа, като им вменяват все някаква вина! И това е все в полза на някоя чужда държава!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 94. 94 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Страхът от другия, страхът от бъдещето."

  Общото в заглавието и темата на статията е СТРАХЪТ! Всеизвестно е, че това е унищожителна, деструктивна разрушителна емоция, особено когато е прекомерен и постоянен. Ако човек се страхува много от нешо, или се страхува постоянно от разлини и много неща, тогава страхът става доминираща негова характеристика - не винаги и непременно видима - която определя неговия начин на живот и мислене, мотивацията и действията, превръша се в рефлекторен, в критично важен фактор в живота му.
  Ако визираме конкретно България, тя бе (е) около 70 години под комунистическо (про)руско робство, диктатура - през 45 години открита и призната, през следващите 25 години - олигархо-монополистична, прикрита зад фасадата на привидна демокрация.
  А основното оръжие, основният инструмент за утвърждаването и запазването на една диктатура и управлението и е .. СТРАХЪТ! Който при достатъчно дълго време и особено в затворена система, каквато бе България (70 години са на прктика няколко поколения българи) се превръща във втора природа, макар и срамежливо аномнимна в конкретните й проявления.
  Подобно второ "АЗ" в човека не може да изчезне и отмине за една нощ, или за една, за десет години, то става манталитет и начин на живот, на мироглед и светоусещане. Съчетан с липсата на добро или всестранно образование и култура при конкретния човек, той дефинира враждебността му към всичко други, към другия, непизнатия, различния. Към околния свят, към властта и дървавата с нейните институции.
  Диктаторските управления и техните репресивни структури, като една Държавна сигурност отлично познават и експлоатират страха като основно, мощно оръжие при постигането на целите им, вкл. с насаждане, култивиране и провокиране на непрекъснати конфликти, конфронтация, внушаването и подчертаването на реални и илюзорни заплаи и опасности от всякакъв характер - религиозен, етнически, социален, културен...
  Не са малко и политиците и управленците, особено популистите, които успешно използват страха за свои си лични и котерийни цели.

 95. 95 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ужасът от другия обикновено подхранва представата, че той е по-активен сексуално от нас.
  .................
  Днес в Германия всзеха решение,
  бежанци мюсулмани и бежанци християни
  ще бъдат настанявани отделно, в различни общежития, понеже вчера стана масов побой на .., хм, религиозна основа.
  Просто не са компатибилни двете.
  Иво, ромите активни ли са сексуално, че ги раждат по 9-10?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Гневно

  Това поредно милозливо излияние демонстрира само интелектуалната импотентност на автора му. След като точно е посочил че Европа е такава благодарение на християнската цивилизация защо не направи едно сравнение какво е постигнала ислямската "цивилизация" за същите 14 века. С какво е "обогатила" европейската и ако двете предишни нашествия бяха успешни щеше ли да има днес европейска цивилизация? Сега продължава третото нашествие което явно вдъхновява автора който сигурно вярва че този път наистина ще ни обогатят дотолкова че да приемем подчиненото си положение на неверници и да плащаме на праведните нашественици данък джизие за правото да живеем на континента си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 97. 97 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Браво на професора!
  За съжаление мислещите и възпитаните в хуманизъм на малка в БГ, обидно малко.
  И отговорът им се изчерпва с изсъсканото: "Вземи си ги у вас..."
  "У нас" е Земята, на която живеем. Тя е на всички.

 98. 98 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Автора е гнусен сребролюбец готов на всичко да се покаже , казвам го най отговорно, да обвиняваш хората , които се страхуват за жените и дъщерите си и тяхната сигурност , че го правили, защото се чувствали импотентни е безпардонна наглост в опит да си заработи грант от някоя организация. Дори и наркотрафикантите не си изкарват парите по толкова гнусен начин , колкото този господин Ивайо Дичев . Другите манипулации нема кво да ги коментирам.

 99. 99 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#92:"daam"]Интересно М. Георгиева, какъв принос имаш ти за страната /с данъци, осигуровки/[/quote]
  Стига бе, тя те спасява от самия теб, ти ми говориш за някакви данъци и осигуровки. Не издребнявай!
  Между другото, тролът Георгиева явно има проблем само с българската църква. Ислямът не я изпълва с чак такива силни чувства.

 100. 100 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мохамед Халаф преди дни помести много добра статия, компепентно обясни процесите и източниците им. За организираното нашествие спомена, че е дело на турска тайна служба. Злоупотребява се със значението на думата "БЕЖАНЕЦ". Тия не са такива - били са при преминаването от Сирия в Турция. Сега, на огромни тълпи, насилствено се преселват в Европа. На Меркел ако й трябва нова евтина работна ръка, можеше да го напреви по нормалния ред. Но тя явно реши да си направи допълнитела реклама преди новия мандат - за което драпа - но сгреши. И в оценката на възможностите на Германия, и начина, по който натрапва "милостивото" гостоприемство на немците на останалите страни. Сигурността на Европа бе тествана и се видя, че я няма никаква. Едно нашествие без оръжие, но със сила, я извади от равновесие. Реакцията - с огромно закъснение и неадекватна.
  Поради противоречивостта и нереалистичността на европолитиката и нейните обявени цели и методи. Турция и останалите муслимски страни използват принципите на Европа, но не ги споделят, а основателно ги смятат за будаллък и използват!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK