Бежанската криза и мит ли е германската толерантност

Граждани на Дортмунд приветстват бежанци с плакат, който гласи "Добре дошли в Германия".

© Associated Press

Граждани на Дортмунд приветстват бежанци с плакат, който гласи "Добре дошли в Германия".Правя това от 20 години. Като журналист и син на родители, дошли от испанската област Андалусия, отново и отново пиша статии за имиграцията. В периодично мое задължение се превърна да обяснявам на германците какво е да живееш дълги, дълги години в тази красива и особена страна, без да имаш германски паспорт.


Това разказва Хуан Морено за германското списание "Шпигел" в коментар по повод това докъде се простира толерантността на германското общество и способността му да интегрира имигранти и чужденци.


Родителите ми са испански работници, пристигнали в Германия през 70-те години на миналия век, продължава Морено. Ако трябва да съм напълно откровен, те са чудесен пример за тоталния провал на интеграцията на чужденците. Десетилетия наред работиха на поточна линия в завод за гуми и въпреки това и двамата говорят развален немски, нямат германски приятели и гледат почти изцяло само испанска телевизия. И въпреки това нито един от тях не би си позволил да каже нито една лоша дума срещу държавата, превърнала се в техен дом: Германия.
През цялото ми детство се сблъсквах с обидни коментари заради произхода ми. За моите родители хора с подобно поведение никога не са били "истинските германци", а ограничени души, изолирани случаи, каквито има навсякъде. На възраженията ми, че т.нар. "изолирани случаи" са твърде често срещани, те отговаряха, че нито аз, нито брат ми щяхме да учим в университет, ако бяхме останали в Испания. Напомняха ни, че германците са им дали работа във времена, в които Испания не е била в състояние да изхранва собствения си народ. И тогава, и до ден-днешен думата, която описва отношението на родителите ми към държавата, в която те така и не се интегрираха, е една: благодарност. Освен това нещата сега са доста по-добре от преди 30-40 години, смята баща ми, намеквайки, че днешните германци са по-толерантни и мили.


Има ли наистина промяна


Това, което може да се каже със сигурност, е, че Германия днес е различна. Берлин има кмет гей; канцлерът няма деца, но е с два брака; политик бе избран за губернатор, въпреки че има извънбрачно дете. 60-годишните имат татуировки, слушат по-хубава музика от внуците си и носят по-провиснали джинси.


Страната стана неузнаваема. Световното първенство по футбол през 2006 г., на което Германия бе домакин, се превърна в символ на новата, по-спокойна, по-весела и кой знае какво още нация.


Доброволци в Хамбург сортират дрехи, получени от дарения за бежанци.

© Reuters

Доброволци в Хамбург сортират дрехи, получени от дарения за бежанци.


Но ако всичко е толкова розово, как ще обясним регистрираните 200 атаки срещу хостели с бежанци от началото на годината? Как вилнеещите неонацисти се вписват в образа на нова Германия?


В опит да намеря отговор на тези въпроси, се срещам в Дюселдорф с Армин Лашет, заместник председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и бивш министър на интеграцията в регионалния парламент на Северен Рейн-Вестфалия.


Помолих го да коментира атаките срещу хостели с имигранти, надигащите се крайнодесни настроения и растящия брой бежанци в Германия. "Всичко това ми напомня за ситуацията преди 20 години. Тогава бушуваха войните на Балканите и мнозина търсеха спасение при нас. И Германия успя да се справи".


Тежки времена


За мен това беше ужасен момент и то не само заради икономическата криза, която удари и моето семейство. Баща ми, както и над една трета от чуждите работници в Германия загубиха работата си в периода 1993 г.-2003 г. Те се оказаха в директна конкуренция с източногерманците, които бяха дори в по-лошо положение от нас.


Наред с икономическите затруднения едва ли има имигрант, който да е забравил неонацистките погроми срещу имигранти в началото на 90-те години. Обществото и медиите бяха разделени по въпроса с чужденците. Вместо мир дойде подпалването на турски дом в Солинген, при който загинаха 5 души. Ситуацията започна да се успокоява едва когато броят на бежанците намаля. За първи път баща ми обмисляше да напусне Германия.


Не смятам, че германците осъзнават какво причиниха тези смутни времена на турците, арабите, италианците и испанците в страната. И тогава, и днес повечето имигранти са наясно, че голямата част от германците не мразят чужденците и не понасят насилието. Но въпреки всичко чувството за отхвърляне остава, заедно с неприятното убеждение, че "ислямът не е част от Германия". От друга страна, много къщи в Кройцберг са украсени със знамена с полумесец и мнозина, които никога не са живели в Турция, освиркват Месут Йозил, защото се състезава за германския, а не за турския национален отбор по футбол.


Според Лашет бежанската криза, за която в момента говори цяла Европа, не е толкова страшна. "Войната в Сирия ще свърши, хората ще се върнат по домовете си и Германия ще остане в историята като страна, помогнала на сирийския народ, когато той е имал нужда".


Поддръжници на крайнодясната Националдемократическа партия в Германия по време на шествие срещу имигрантите в Риза на 9 септември тази година.

© Reuters

Поддръжници на крайнодясната Националдемократическа партия в Германия по време на шествие срещу имигрантите в Риза на 9 септември тази година.


Но, добавя Лашет, трябва да разберете германците: много от тях се страхуват. Това е естественият човешки страх от непознатото, от чужденците, които са станали прекалено много. Разбирам тези хора, но съжалявам: расист, който е расист заради дълбоки страхове, си остава расист.


Избирателна ксенофобия


Задавам въпросите си и на Оливър Декер, социолог и философ от университета в Лайпциг, посветил научните си трудове на крайнодесния екстремизъм и ксенофобията. Миналата година той публикува изследване, което бе широко коментирано в медиите. Изводът му е, че днес ксенофобията в Германия бележи упадък. Декер обаче обяснява, че това е видимо само спрямо определени етноси, докато при други – като роми и мюсюлмани, отхвърлянето е дори по-голямо от преди.


Според социолога за много от германците чужденците се разделят на две групи: полезни и безполезни. "Например италианците носят със себе си своята национална кухня", иронично обяснява той. Испанци, французи, британци и американци се вграждат добре в обществото, намират си работа и плащат данъци. Но ако новодошлите не допринасят за развитието на обществото, те биват отхвърлени.


Декер обяснява, че германската идентичност е дълбоко свързана с икономиката. "Дори бедните се гордеят, че останалият свят ни завижда за икономическото развитие. Ако то бъде заплашено от имиграцията, толерантността намалява. Германия в момента е в икономически разцвет и расизмът е в упадък. Интересно е да се наблюдава какво ще се случи след няколко години".


След всички тези разговори не знам на кого да вярвам. Може би в момента сме на прага на нов велик момент, на раждането на една нова Германия с широко отворено сърце.


Откакто се помня има усещането, че всъщност повечето германци не желаят чужденци. В момента се извършва промяна. Дали е за добро – не зная. Но това, което ми дава надежда, е една цифра. Над 30% от децата под 15 годишна възраст в Германия имат имигрантски корени. Когато след около 20 години те създадат семейства, теоретично е възможно половината от населението да не е от "етнически германци". Това и само това в крайна сметка ме кара да вярвам, че родителите ми ще се окажат прави.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "Над 30% от децата под 15 годишна възраст в Германия имат имигрантски корени."

  Когато тези 30% застанат на работа те или ще продължат трудовите традиции на германците или ще ги ерозират. Ако ги ерозират, германците няма да пропуснат да обвинят чужденците.

  подпис
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Що някой от най-отворените журналисти не постави темета, как биха били посрещнали като мигранти европейци в тези страни и това население, което сега иска да бъде прието, като бежанци ??? Нека да се поспори малко, какво би станало, ако европейци биха заляли техните страни, дали те биха посрещнали така радушно европейци, както те искат да бъдат посрещнати сега !!!

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Айдеее, подхванаха и толерантността на германците. НПО-тата не прощават. БХК и сие не спят.

  Така ли не стана ясно, че има сблъсък на култури и цивилизации, на прогресивно християнство с архаичен ислям? Както и да го дъвчат, не могат да променят обществените страхове и нагласи. Това важи и за "Икономедиа".

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Разстроено

  "...Това, което може да се каже със сигурност, е, че Германия днес е различна. Берлин има кмет гей; канцлерът няма деца, но е с два брака; политик бе избран за губернатор, въпреки че има извънбрачно дете. 60-годишните имат татуировки, слушат по-хубава музика от внуците си и носят по-провиснали джинси...."

  Ужас!!!! Бисмарк ако стане от гроба....

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  За европейци е трудно да се обобщава. Но определено народите на Балканите са презрян плебс, на който гледат с отвращение. За сметка на това, арабите ги посрещат с усмивка, топла ласка, хляб и сол. Ще си сърбат супата, ама ще е късно. Локомотивът на ЕС ще изпуши в един момент.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Хуан Морено се явява потомък на имигранти, но от християнски произход, отишли да търсят работа.В това "християнски" въобще не влагам религиозно значение. Казвам "християнски" за да отбележа само близки човешки, културни и трудови навици. Но какво става при мюсюлманите? Те на първо място слагат религията и техните си ценности, които в много случаи са в разрез не само с морала, но и със законите на страната, която ги е приела! Капсулират се и си спазват шериата! Какво да чакаш от такива, освен неприятности! Скоро германците ще изтрезнеят, но това ще стане и повод да се появят наново нацистите, което е не по-малко зло! Когато едно куче /макар и канцлер/ не може да лае, вкарва вълкът в кошарата! Това се случва в момента в Германия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Дебатът, който водим при нас за чужденците сега, в Германия е бил на дневен ред през 90те. По улиците на големите градове в Германия по-често можеш да чуеш чужда реч, отколкото немски. За мен всичко по темата е събрано тук, в три изречения: "И тогава, и днес повечето имигранти са наясно, че голямата част от германците не мразят чужденците и не понасят насилието. Но въпреки всичко чувството за отхвърляне остава, заедно с неприятното убеждение, че "ислямът не е част от Германия". От друга страна, много къщи в Кройцберг са украсени със знамена с полумесец и мнозина, които никога не са живели в Турция, освиркват Месут Йозил, защото се състезава за германския, а не за турския национален отбор по футбол." Живях 10 години в Германия, бях максимално добре интегриран и точно така я усещах - чужда за мен и към мен.

 8. 8 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Разстроено

  До коментар [#5] от "Читател":

  Локомотивът отдавна заби в глухия коловоз. За миналата нова година си бях направил резервацията за алпите още в началото на септември, като сумарно ми отне 15 мин да мина границите по пътя. Сега даже не си помислям да тръгна и вчера проверих в букинг и разбрах, че съм изпуснал момента. Какво стана със свободното придвижване на хора и стоки?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7755 Неутрално

  Уредена държавна структура и етническа толерантност са две различни неща.

  [email protected]
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4264 Неутрално

  От друга страна, много къщи в Кройцберг са украсени със знамена с полумесец и мнозина, които никога не са живели в Турция, освиркват Месут Йозил, защото се състезава за германския, а не за турския национален отбор по футбол."Проблема въобще на Европа е,че не се вижда края на тази бежанска вълна.Още по голям проблем е,че в по голямата си част е,че това население е неграмотно и не може да помогне на нито една икономика,това разбра късно Меркел.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  По ирония на съдбата през втората световна война препълнени кораби с имигранти от Европа са търсели спасение в Северна Африка.
  Този момент е запечатан в легендарния филм "Казабланка". Има дори млада красива българска двойка, за която дори нагласи ха рулетката да спечелят.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#11:"Ф.Нинов"]По ирония на съдбата през втората световна война препълнени кораби с имигранти от Европа са търсели спасение в Северна Африка. [/quote]
  Търсили са ама са били няколко хиляди за цяла северна Африка а не милион!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  ако новодошлите не допринасят за развитието на обществото, те биват отхвърлени.
  ************************

  Мдам... а това е лошо, защото...?
  Явно за автора е нормално да приемаш щастливо и такива, дето ще ти лежат на гърба и един ден като нищо може да ти резнат зелката.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]В това "християнски" въобще не влагам религиозно значение. Казвам "християнски" за да отбележа само близки човешки, културни и трудови навици.[/quote]

  това много ми хареса. това е и репликата на юрген хабермас, този прадедец, идеолог на европа, в дебата му с кардинал ратцингер, впоследствие папа бенедикт 16. там той казва: "искаме християнските ценности, но без християнската религия". ето това е трагедията на европа - не разпознава източника на ценностите си и иска да ги отдели от този източник. папата му казва ясно - не може.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Ти провери ли колко са били преди да напишеш коментара? или са джасаш ей така по инерция както винаги.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#8] от "Consumer":

  Тази имиграционна вълна ще промени много политики в ЕС, както и обществените нагласи за толерантност. Защото всичко има някакъв предел, а тукашните политикани не виждат по-далеч от носа се, че даже и цензура налагат. Сами провокират още по-големи конфликти и проблеми пред съюза.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "дневник" продължават. дали защото политиката на германия за безкритично приемане вече подлежи на преразглеждане. ако това е така, защо се публикуват съмнителни размахвания на пръст по неин адрес - отново на гърба на чувството за вина у германия след втората световна война.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов":

  По ирония на съдбата тогава Мароко (дето е Казабланка) е ФРЕНСКИ + ИСПАНСКИ протектоат, Алжир - ФРЕНСКА колония, Тунис - сЪщо ФРЕНСКА колония.
  Дали са запазени снимки от него враме, на които гостолюбиви и толерантни фелахи/бедуини държат плакати с ''Добре дошли!'' на какъвто и да е език?

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#19] от "marrad":

  Трябвало е да си останат френски/италиански протекторати... и сега щеше също да бъдат рай за живеене.

 21. 21 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ф.Нинов":

  "Трябвало е да си останат френски/италиански протекторати..."

  Пардон, може би ''френски/ИСПАНСКИ протекторати? Щото италианска тогава е била Либия, ама тогава по обясними причини - не са били само ''гостоприемните и толерантни'' местни арапи - европейците, бегащи от войната, май не са я предпочитали много...
  ...а сега в Северна Африка - и май в Африка изобщо - европейски/испански останаха само Сеута и Мелиля. Дано шпаньолците не сглупят и не ги върнат на маврите ...

 22. 22 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Това, което може да се каже със сигурност, е, че Германия днес е различна. Берлин има кмет гей" от статията
  *******************************
  Остаряла е информацията, кметът гей се оттегли ореди известно време.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#21] от "marrad":

  Италианските тузари май са ходили в Мароко .... Клаудия Кардинале е родена там...

 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  син на родители, дошли от испанската област Андалусия
  ----------------------------------------------------------------
  Поредните глупости публикувани да се вземе поредния транш.
  Да ,европейците се различаваме едни от други, но всички споделям общи основни ценности.
  Ето къде е проблема, който се премълчава :
  -------------------------------
  Той и жена му били оженени чрез предварително уговорен брак, искал същото да се случи и с 19-годишната им дъщеря.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5012127

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "sophia_gr":

  Остаряла е информацията,
  ----------------------------
  Стара-нова, важното е да се предаде настроението и да има какво да се пише в рапорта за транша....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 26. 26 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов":

  препълнени кораби с имигранти от Европа са търсели спасение в Северна Африка.
  Този момент е запечатан в легендарния филм "Казабланка".
  ------------------------------------------------------------
  Тц.
  Мароко е било френска колония, контролирано от правителството във Виши.
  Казабланка като голямо пристанище е бил средоточие на желаещите да избягат ОТ , а не ВЪВ Африка.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 27. 27 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ето го резултатът от сегашния наплив на мигранти:
  http://www.mediapool.bg/krainodyasnata-avstriyskata-partiya-na-svobodata-vtora-na-izborite-v-gorna-avstriya-news239717.html

  "Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) удвои резултатите си на регионални избори в провинция Горна Австрия, доминирани от бежанския въпрос.

  "
  На 11 октомври ще има избори за градски съвет на Виена. Очакваме резултатите , както и изводите на журналистите и политиците.

 28. 29 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Голяма е разликата от имигрант до агресивен ислямски арабин, който не мисли да работи и плаща данъци, а да получава помощи, да руши и убива в страната, която го е приютила!!

  Колкото по-нагли, криминални и антисоциални ще се окажат напиращите орди, толкова по-голямо ще е отвращението на обществото и ще се засилят и обединят крайните националисти!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 29. 30 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#29:"Ани"]Голяма е разликата от имигрант до агресивен ислямски арабин, който не мисли да работи и плаща данъци, а да получава помощи, да руши и убива в страната, която го е приютила!! [/quote]
  Зам.-областният управител на австрийската област Бургенланд издаде правилник за поведение, което трябва да се спазва от мигрантите.
  Именно през неговата област минава основната част от бежанците, идващи от Унгария. Неговият правилник има 9 точки. В една от тях се забранява секс на публични места.

  „Вие се задължавате да нямате сексуални отношения на публични места”, пише в така наречения „вътрешен" правилник.

  Бежанците са длъжни да спазват мира и тишината през нощта, да изхвърлят отпадъците в контейнерите и да проявяват толерантност. Те трябва да избягват провокациите спрямо вярващите от други религии и да зачитат религиозните символи на другите общности. "

  И това са все още само мигранти, а какво ще стане като получат всичките права , свободи и социални...?

 30. 31 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Напълно съм съгласна с "Оливър Декер, социолог и философ от университета в Лайпциг, посветил научните си трудове на крайнодесния екстремизъм и ксенофобията. Миналата година той публикува изследване, което бе широко коментирано в медиите. Изводът му е, че днес ксенофобията в Германия бележи упадък. Декер обаче обяснява, че това е видимо само спрямо определени етноси, докато при други – като роми и мюсюлмани, отхвърлянето е дори по-голямо от преди.
  Според социолога за много от германците чужденците се разделят на две групи: полезни и безполезни. "

  Много жалко, че при нас почти няма такива учени

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 31. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Тези имигранти,които идват от Африка и Азия,не идват в Европа,за да се интегрират и да се слеят с хората тук.Те идват да ползват,всичко хубаво,които тези народи са изградили с много труд,но да спазват само техните си правила и закони.Ако можедаже и да ги налагат на европейците.А това вече е меко казано дразнещо и неприемливо.

 32. 33 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Жал ми е за автора, който казва: След всички тези разговори не знам на кого да вярвам.
  Той си е германец по възпитание и мироглед, но същевременно германците не му дават да забрави, че е с имигрантски корени. А и не е направил разликата между родителите си и сегашните арабски имигранти, макар да чувства, че тя е съществената част.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 33. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Защо пресата не споменава за кражбите, грабежите, изнасилванията, извършени от имигрантите-мюсюлмани? Тези нелицеприятни факти се замитат под килима за да не се нагнетява етническото напрежение.
  Т.е. дори и да не убиват мюсюлманите-имигранти носят достатъчно други проблеми на държавата, в която са отишли.
  Освен това се говори за толерантност само на европейците към пришълците. Не се ли очаква от имигрантите също да уважават местната култура и да приемат местните традиции и порядки?

 34. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#26] от "qwertqwert":

  Малко известно е факта, че в България също са търсили убежище най-вече евреи от Централна Европа.

  Трябва да се коригирам... Клаудиа Кардинале не е родена в Мароко, а в Тунис, където през 1957 г. е спечелила наградата "Мис Тунис".
  Jeanne-Claude, съпруга на Кристо пък е родена в Казабланка... там е свирила музиката през 1930-те години.

 35. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#34:"pamela"]Защо пресата не споменава за кражбите, грабежите, изнасилванията, извършени от имигрантите-мюсюлмани?[/quote]

  А между другото, замитат се и стотиците убийства, побоища, палежи на неонацисти срещу мюсюлмани поради същата причина - да не се разпалва етнически конфликт.

 36. 37 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Според мен авторът вярно представя нещата.
  Има "експати" - чужденци, работещи висококвалифицирана работа, които се възприемат като полезни и безобидни, ако и да не научават езика и да не се интегрират, и "имигранти", които или живеят от помощи, или работят нискоквалифицирана работа и в очите на местните са със съмнителна полезност.
  В трета група сме българите - искрено желаещи да се интегрират и да станат по германци от германците. Не го казвам с ирония, гордея се, че сме гъвкави и се стремим да обикнем новата си страна и да се почувстваме у дома си. Познавам не малко българи, които се чувстват прекрасно там, където са се установили.

 37. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#36:"Отнесен"]А между другото, замитат се и стотиците убийства, побоища, палежи на неонацисти срещу мюсюлмани поради същата причина - да не се разпалва етнически конфликт. [/quote]
  Напротив - неонацистките прояви веднага се отразяват в пресата с огромна доза възмущение от страна на журналистите. Съдебните процеси също са обект на засилено публично внимание. Напълно резонно и справедливо е тези действия да се осъждат.
  Какво става обаче с престъпленията на имигрантите срещу местните? Те се водят по правило криминални, а не от расистки подбуди и за тях не се пише във вестниците. Въпреки, че мюсюлманите тероризират и насилват сексуално предимно европейки. А това не е ли расизъм? Така ли се държат в родните си страни и към сънародничките си?
  Трябва да се мери с еднакъв аршин и в двата случая след като става въпрос за престъпници и невинни жертви.

 38. 39 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Изкушавам се да цитирам прекрасната книга "Трима на бумел", писана през 1900 г.: "В Германия няма поне засега достатъчно голяма разлика в класите, която да превръща борбата за надмощие във въпрос на живот и смърт, както това е в Англия...Фрау професоршата и фрау свещарката се събират веднъж седмично на Kaffeeklatsch и си разменят клюките на равна нога. Съдържателят на обществената конюшня и докторът си пийват заедно в любимата си бирария. Богатият зидар, когато стяга голямата си каруца за излет на открито, кани майстора и шивача си със семействата..."
  Страхувам се, че в днешното мултикулти общество нещата не са същите.

 39. 40 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ф.Нинов":

  Малко известно е факта, че в България също са търсили убежище най-вече евреи от Централна Европа.
  --------------
  Не го знаех това, дай доп. инфо моля.
  Но питам какво , ако не европеец, е евреин от Чехия, Полша, Унгария?
  Ненапразно евреите и арменците са 120 % интегрирани в българското общество - споделяме еднакви ценности.
  За турците % щеше да бъде 90 без камуняшките простотии, сега е 70-80.
  С циганите НЕ споделяме еднакви ценности - под 20 %.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 41 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Много интересен анализ.Намирам известен паралел между нас и германците,що се отнася до отхвърлянето и дълбока разлика в отхвърлянето на бежанците.Поздравления за автора.

  Tony
 41. 42 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#4:"Гражданин за Eвропейско Развитие (Реформатор)"]Ужас!!!! Бисмарк ако стане от гроба....[/quote]

  По-интересно ще е, ако Хитлер стане от гроба и се върне начело на четвъртия райх.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 42. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#40] от "qwertqwert":

  Значи има бестселър по темата "Пътуването към София" от Ангелика Шробсдорф (на немски : Angelika Schrobsdorff) е германска писателка с еврейско самосъзнание. Като ученичка и младо момиче е живяла в България и в романите си описва с добро страната ни и българите, с които е общувала.
  Биография

  Ангелика Шробсдорф е родена на Бъдни вечер в 1927 г., във Фрайбург, Южна Германия, от майка еврейка и баща немец — заможен пруски аристократ, берлинчанин. Има брат и сестра от предишен брак на майка си.

  За да спаси съпругата и децата от нацистко преследване, бащата Шробсдорф урежда фиктивен брак на жена си с българин и така в 1939 г. малката Ангелика се озовава в София заедно с майка си и сестра си. Малко преди това брат ѝ е напуснал Германия, след това се сражава в редиците на антихитлеристката коалиция и намира гибелта си непосредствено преди края на войната. В София Шробсдорф е живее заедно с майка си и сестра си Бетина отначало на ул. "Оборище". Междувременно Бетина се омъжва за бъдещия професор Димитър Станишев. Следва евакуация в село Бухово поради бомбардировките и след това в средата на 1944 година, Ангелика и майка ѝ намират подслон на ул. „Мургаш“ в дома на инж. Константин Йосифов, който е съпруг на Радка Йосифова, сестра на зетя Димитър Станишев.

  Улица „Мургаш“ е многократно споменавана в произведенията на писателката, също и къщата, и обитаваните две стаи и кухня. Къщата е снимана във филмите.

  В 1947 г. Ангелика Шробсдорф се жени за американски офицер от окупационните представители в София и с негова помощ се завръща в Германия, в Мюнхен.

  В 1971 г. Ангелика Шробсдорф се жени за френския режисьор и филмов продуцент Клод Ланцман и живее при него в Париж.

  В 1983 г. Ангелика Шробсдорф се преселва в Израел и живее там до 2006 г.

  Освен родния немски език и иврит, Шробсдорф владее добре английски и френски. Българския го е позабравила. На стари години Ангелика Шробсдорф се завръща окончателно в Берлин и намира жилище близо до бащината къща, която отдавна е чужда собственост. Както самата тя се изразява в едно от последните си интервюта, „в Берлин се умира по-удобно“.

  Ето инфо за кораба Струма
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0_%28%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%29

  Статия на немски за маршрута през Черно море: http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/ksp/schwarzmeer/juden_flucht_schiffe.htm

 43. 44 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Доста обективно представяне на ситуацията в Германия.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Die Welt: Бежанците, които упражняват насилие, трябва да напуснат Германия

  Всеки, който търси убежище от либералната демокрация, трябва да приема и спазва правилата й. Дори и да е бежанец, ако упражни насилие срещу друга етническа или религиозна група, той трябва да бъде лишен от гостоприемството на приемащото общество, коментират от редакцията на германския ежедневник Die Welt, цитиран от "Фокус".Въпреки че тази линия все още не се е превърнала в официална политика на Берлин, зачестилите конфликти сред различните религиозни групи бежанци подават ясен сигнал, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за разрешаване на проблема.

  Интеграцията на новопристигналите може да бъде реализирана само при условие, че Германия постави ясни критерии за това кое е допустимо и кое не.

  Тюрингия е една от провинциите, където регионалните власти са опитали да постигнат баланс в отношенията между бежанците, изповядващи християнство и тези, които са мюсюлмани – като ги разделят на религиозен принцип при настаняването им във временни центрове за пребиваване. Необходимо е обаче да бъде намерено по-ефективно решение на проблема на федерално ниво, в Берлин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 48 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Сега в Норвегия, Дания и Швеция, скоро и в Германия: "Вестник “Дагбладед” цитира данни на полицията, според които 65% от изнасилванията в Норвегия се извършват от мигранти -мюсюлмани. Парадоксалното в случая е, че според цитиран във вестника професор по социална антропология от Университета в Осло, причината за това е “предизвикателното облекло и поведение на норвежките жени от гледна точка на мюсюлманския морал”. А още по-парадоксално е, че вместо да подкрепи необходимостта мигрантите-мюсюлмани да възприемат ценностите на приютилото ги общество, въпросния професор заключава, че “норвежките жени трябва да разберат, че живеят в мултикултурно общество и да се съобразяват с това”.
  Междувременно, според наскоро публикувано изследване, след 60 години мюсюлманите (които днес са 3% от населението) ще бъдат мнозинство в Дания.
  Ето какво казва учител в Копенхаген, пред вестник“Афтенпостен”: “В моя клас, от 33 деца, 19 не могат да кажат и дума на датски. Това, което става е катастрофа за Дания”. На свой ред, доскорошна твърда привърженичка на “мултикултурализма”, откровено признава, че вече не се чувства уютно в собствената си страна."

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 48. 49 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ф.Нинов":

  Много интересна статия, благодаря.

  И каква стана тя, Хитлер налива вода в мелницата на ционисткия проект за цивилна окупация на Палестина, от което се ражда държавата Израел, от което тръгват конфликтите в арабския свят, от което пък тръгва проекта за цивилна ислямизация на Европа....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 49. 50 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#23:"Ф.Нинов"]Италианските тузари май са ходили в Мароко .... Клаудия Кардинале е родена там... [/quote]

  Алжир! Далеч не тузари, най обикновенни граждани, бачкери и т.н.

 50. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#48:"Sars Saraktos"]А още по-парадоксално е, че вместо да подкрепи необходимостта мигрантите-мюсюлмани да възприемат ценностите на приютилото ги общество, въпросния професор заключава, че “норвежките жени трябва да разберат, че живеят в мултикултурно общество и да се съобразяват с това”. [/quote]
  Нямам думи!
  Значи жените да се откажат от начина си на живот и да възприемат средновековни порядки за да не дразнели пришълците?

 51. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  Авторът на статията е запазил една обида от едни отминали времена - през 70-те години имаше един подобен филм за емигрант - италианец в Швейцария. Някои напомнят за хилядите българи пристигнали в България след войните от началото на ХХв,. за арменците, евреите от 40-години. Но никой от тях не се е биел, не е изнасилвал, те са били повече от смирени, и са се МОЛИЛИ ЗА ПОДСЛОН!
  Сегашните бежанци са различни - те идват с банкноти от 500 евро (в Западна Европа много малко хора са ги виждали), имат нагласата че местните са ДЛЪЖНИ ДА ГИ ПРИЕМАТ, (за мен това е странно), даже в един момент се бият, крещят, изнасилват. И идват с десетки хиляди.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#47] от "Je suis Orban! #Stop islamisation of Europe":

  Ей сега ще долетят няколко ултра-толеранта да ти размахат пръст как българите оставяме много повече боклук след мачове и затова трябва да пуснем орките с отворени обятия, за да изкупим и този грях.

 54. 55 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#53] от "Sars Saraktos":

  Вече пуснаха и такава мода в H & M- ислямска. Гнус.

 55. 56 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#55:"bee"]Вече пуснаха и такава мода в H & M- ислямска. Гнус.[/quote]

  Това е само началото, ако не свалим толерастите и либерастите от власт в цяла Европа, но особено в България, Германия, Швеция, Норвегия, Дания и Австрия, жална ни майка. Като започнем от ханъм Меркел, разбира се.
  Ще си опресня познанията по АК 47, защото друго май не остана....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 56. 57 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#31] от "els_g":

  Тук за такива учени няма грантове, затова трябва да пишат майнстрийм толерастки простотии. Професори, професори, ама сиренцето е с пари и за тях.

 57. 58 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Мейнстрийм, не майнстрийм

 58. 59 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#56] от "Sars Saraktos":

  +1. Мултикултурализмът претърпя крах и е редно защитниците му да се отдръпнат. Проктът им се провали, но те продължават да стискат кокала. Като загубиш, не е ли редно да отстъпиш на следващия?! Защо продължават да ми натрапват яловата си теория?

 59. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#25] от "qwertqwert":

  Поредната "статия" в черноморския код кафяво. За 30 сребърника- пълна програма: то не бе гейове, имигранти, то не бабчета с татуировки, то не бе канцлер без деца, то не бе икономически данни за малко тежест...

 60. 61 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 437 Весело

  Написаха го най-сетне: "Бунтът на източноевропейските страни срещу диктата на Брюксел разкри една нова ситуация в Европейския съюз. Думата „диктат“ в случая не е преувеличение, защото самият председател на европейската комисия Юнкер обяви, че квотното разпределение на бежанци няма пожелателен (ерго - демократичен), а задължителен характер.


  Брюкселски дипломат от Люксембург стигна още по-далеч. Ако трябва да парафразираме думите му, то те повтарят редове от книгата на един от бащите на тиранията: „Който откаже да бъде свободен, ще бъде принуден да бъде свободен“. До там се докара Европейският съюз. „Брюкселските паши започнаха да мачкат нашите братя унгарци, словаци, чехи, румънци, поляци...“ Навярно такова би било заглавието от времето на Българското Възраждане, което не видяхме днес.


  Брюксел опита всичко по системата тояга-морков. Но повечето източни управления не се поддадоха, не преклониха глава. Те ясно разбраха, че става въпрос за оцеляването на техните общества. Източноевропейците не са живели толкова дълго в либералната мъгла. През годините елитите им само частично се покориха на виртуалния брюкселски султан. До днешният момент, когато започна пробуждането.
  Уникалното в случая е, че бунтът обедини антикомунистическите и комунистически елити в тези страни. Автентичните дисиденти като Вацлав Клаус и Виктор Орбан, бивши комунисти като Милош Земан и Робърт Фицо. Нека някой каже, че не е така. Общият отпор срещу нереформирания Европейски съюз, който доказа, че не е способен да взима решения в кризисни ситуация, роди своеобразно източноевропейско възраждане.
  И преди е имало тематични коалиции (самият Вишеградски формат е подобно нещо), но уникалното днес е, че не е за пари или приемане. Битката е за запазване на европейска и християнска идентичност. Борбата за оцеляване обедини елити и народи. Мултикултурализмът, поне засега, се разплиска пред портите на Източна Европа. Това е последното място на Стария континент, където в такъв вид и размер е останало национално самосъзнание и цивилизационна отговорност.
  С дълбока болка може да се отбележи, че в този бунт най-слабото звено се оказа България. Южният фланг на източноевропейската линия се проби оттук. Бойко Борисов направи огромна грешка с действията си по дебатите за квотното разпределение. Това е повторение на българската позиция от Пражката пролет на 1968 година. Псевдолидери от управляващата у нас коалиция излязоха с ангажирани статии громящи националистите, популистите и комунистите завзели Източна Европа. Позорен момент на опортюнизъм и политическа недалновидност. Много трудно в политиката се забравя и прощава подобно нещо. С сигурност води до липса на доверие и уважение. А най-лошото е да не се превърне в презрение.
  Дори бунтът да бъде смазан с наказателни процедури, еврофондове, майдани или интриги, той вече заби ръждивия нож в снагата на европейските институции. Оттук насетне пред ЕС има два пътя: или дълбока реформа за преформулирането му или разпад.
  Защо е важно да гледаме както се случва сред останалите източноевропейски страни, след като сме част от големия Европейски съюз? Важно е, защото ние сме източноевропейци. Свързани сме с този регион и тези народи исторически, културно, религиозно. Заедно минахме световни войни, комунистически управления, евроатлантически път. Това е нашата референтна група. Под една или друга форма това са били наши съюзници и партньори през годините, имаме сходна съдба. Били са модел за нас по болезнения ни път на откъсване от Ориента и неговите правила. Днес сме поставени пред сходен избор. В ролята на Ориента е западноевропейският и брюкселски елит в този му вид.
  Трябва да имаме самочувствие, защото и ние имаме какво да дадем и с какво да сме полезни на източноевропейския свят. Не може винаги да сме на опашката на историята. Не може да догонваме останалите и все гузно да се качваме на последния вагон. България заслужава по-добра или поне със сигурност по-достойна съдба." http://www.budnaera.com/201504f/1509280020.html

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 61. 62 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Според социолога за много от германците чужденците се разделят на две групи: полезни и безполезни. "Например италианците носят със себе си своята национална кухня", иронично обяснява той. Испанци, французи, британци и американци се вграждат добре в обществото, намират си работа и плащат данъци. Но ако новодошлите не допринасят за развитието на обществото, те биват отхвърлени."

  Че кой търпи навлеци, които имат само претенции и се смятат за най-велики?

 62. 63 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз бих попитал автора какво е положението в Испания. Щото почнаха да гонят чужденците когато започна кризата.
  А, че е живял 20 г. без немски паспорт показва само, че не е искал да получи немско гражданство. До преди 10-тина години гражданство се даваше ако си живял 12 г. в Германия. След което го намалиха на осем.

 63. 64 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#62:"bawarec"]Според социолога за много от германците чужденците се разделят на две групи: полезни и безполезни[/quote]
  Така си е. Австралия отсява полезните имигранти чрез точкова система, а тези лоито се опитват да се натресат неканени не ги допуска въобще ад припарят в държавата.

 64. 65 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ф.Нинов":

  книгата е много интересна, особено що се отнася до мнението им за българите, като пристигат в София - изживяват културен и всякакъв шок - мръсотия навсякъде, конски каруци, космати и груби мъже, плюещи и храчещи по тротоарите и т.н.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 67 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Още една статия от Задължителната програма на Дневсник - ДА ПРОМИЕМ ВАШИЯ МОЗЪК !!

 67. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2703 Разстроено

  [quote#31:"els_g"]Много жалко, че при нас почти няма такива учени[/quote]
  Огромната част от тях гледат откъде могат да получат грант и нагаждат "изследванията" си спрямо този който плаща. Няма нужда дори да ги натискат, сами тичат към парите.

  Впрочем не е нещо ново, същото беше и при социализма, както казваше онзи бореца когато го запитаха как се става шампион "Ра`ни ни наш`та партия, борим се".

  Затова когато дойде 10-ти ноември 1989г нямахме скрити в чекмеджетата романи, нямаше интелигенция която да поведе хората. Набързо се пребоядисаха някои и това ни беше "опозицията". А истинските опозиционери предвидливо ги прати ДС навреме в чужбина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 68. 69 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#48:"Sars Saraktos"], че според цитиран във вестника професор по социална антропология от Университета в Осло, причината за това е “предизвикателното облекло и поведение на норвежките жени от гледна точка на мюсюлманския морал”. [/quote]
  И В България имаме такива задни.и - виж проф.(ана) ивайло дичев например.. или др. анитонинка желязкова..

 69. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  [quote#51:"pamela"]Значи жените да се откажат от начина си на живот и да възприемат средновековни порядки за да не дразнели пришълците? [/quote]
  Четох за немско училище което съветва родителите немци да обличат децата си по-скромно за да не дразнели децата мюсюлманчета! Толерантността вече преминава във фазата на идиотизма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Според автора Германия бързо се променя към по-добро, защото ≪Берлин има кмет гей; канцлерът няма деца, но е с два брака; политик бе избран за губернатор, въпреки че има извънбрачно дете. 60-годишните имат татуировки, слушат по-хубава музика от внуците си и носят по-провиснали джинси≫. И ни дума за нивото на безработицата, за интегрирането на ислямските анклави с германския народ, за проблемите с ислямското нашествие и други подобни, очевидно несериозни и маловажни, според автора, подробности.

  Не зная защо, но ми се струва, че ако развитието на Германия се свежда само или предимно до подобряването в областта на сексуалните проблеми и до татуировките и музикалните предпочитания на пенсионерите, такова развитие прилича повече на нещо като бяг на място: Хем бягаш, хем не помръдваш ни крачка напред.

 71. 72 Профил на stankow
  stankow
  Рейтинг: 8 Гневно

  Германци, оправяйте се, щом ви харесва "мултикулта", с извинение, каквото искате правете ! Но не ми пипайте страната, че почвате да ме дразните ! И ако обичате, да не ми давате повече ъкъл, силно съм разколебан, че го имате !

  stankow
 72. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ф.Нинов": ≪Този момент е запечатан в легендарния филм "Казабланка"≫.

  Ти да видиш колко по-интересни моменти има в ЗВЕЗДНИ ВОЙНИ! И, разбира се, и в двата филма картините са безспорно доказателство за истинността и реалността на това, което показват. Нали?

 73. 74 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 605 Любопитно

  От какво бягат толкова много хора ?
  Подобно на нашите емигранти, те бягат от икономическата разруха на тези региони, от изключителното социално неравенство, от липсата на правов ред, от шокиращата разлика между бедни и богати, от липсата на образование и перспектива пред младите, в добавка и от от религиозния фанатизъм. Т.е.бягат от липсата на това, което наричаме западна демокрация. Затова бягат към Европа, не към Русия или Саудитска Арабия или ОАЕ. Има го и "синдрома на скакалеца"- тръгва един , увлича двама, те - още четирима и т.н. Има я и горещата покана на мама Меркел.
  Въпросът е, обаче, какви ще бъдат последствията от този бежански поток за Европа.
  В краткосрочен план бежанския поток ще влее свежа кръв в икономиката и в демографския баланс на държави като Германия.
  В дългосрочен план, подобно на Америка, той ще превърне Европа в мултикултурно общество.
  Потенциалната опасност за Европа, обаче, идва от характерната за ЕС слабост - липса на общ духовен идеал и на здрава ръка, която да следва дългосрочна системна политика с безапелационни правила на обединяване на подобно разнородно по произход, култура и ценности общество, каквато роля са изиграли за САЩ - ОБЩИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ, а за Латинска Америка - ЕДИННАТА ВЯРА в лицето на Католическата Християнска религия !

 74. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred": ≪Няма нужда дори да ги натискат, сами тичат към парите≫.

  Fred, това е естествено. Учените от областта на обществените (идеологическите) науки като социална прослойка винаги са били помощници на управляващия елит, независимо кои социални прослойки влизат в състава на този управляващ елит. И каква точно е политиката на този елит. Тоест, те се отнасят към управляващия (политическия) елит както чакалът към лъва. Просто защото тяхната професия е такава – да осигуряват идеологическото оръжие на управляващите (политиците). И за това на тях им плащат. Иначе ще им не наложи да питат, къде ходят по голяма нужда гладните. Защото другите не се нуждаят от техните знания, респективно от тяхната професия.

 75. 76 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  "Испанци, французи, британци и американци се вграждат добре в обществото, намират си работа и плащат данъци. Но ако новодошлите не допринасят за развитието на обществото, те биват отхвърлени."

  Не е ли нормално това ? Защо трябва а се търпят хора, да черпят от блага, за които не са допринесли ? И най-важното, които нямат желание да допринасят за страната приемник. Хора, които си мислят, че е нормално да налагат своите правила, вярвания и традиции на гостоприемните домакини !

 76. 77 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Самият журналист е пример на провал на интеграцията. Израстнал и образован в Германия, 20 години работи за немски медии, живее в тази страна второ поколение и прави ясно разграниèние с германците.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 77. 78 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#74] от "objective":

  "Т.е.бягат от липсата на това, което наричаме западна демокрация. "

  По необясними ( или май съвсем обясними!) причини любезният господин е решил да размножи горната безмислица поне под две статии, едната - вчерашна.
  Какво е мнението на ''бегълците'' за западната демокрация? Ами ето го какво е!→

  →''В ходе выступления Абу Имран высказал свой взгляд на демократию: «Вы можете быть или мусульманином, или демократом, но не можете быть тем и другим одновременно. Мне нет дела до неверных. Моё дело угождать Аллаху, а не неверным». «Закон создаётся не парламентом и не министрами, закон установил Аллах. Не может быть иудео-христианина или исламо-иудея, и также не может быть мусульманина демократа. Мусульманин не может исповедовать демократию, как идеологию», — считает Абу Имран.''
  No comment!

  Горното е от:

  http://www.sedmitza.ru/text/2537225.html

  Ако някой разбира фламандски :

  www.youtube.com/watch?v=SqWCyJNWw9c
  www.youtube.com/watch?v=HyLhuWcwRqk

  Та, значи, от ''липсата на ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ бягат навлеците,
  А???

 78. 79 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Може германците да сте трудолюбиви,талантливи,предприемчиви-последните събития показаха, че не можете да сте командири,водачи.
  Последствията едва сега започват. Мюсюлманите възприемат достигането на мигрантите и радушното им приемане в германия като победа на тяхната религия-колкото и нелогично да е за нас.
  Сем в България веднага разреши радиото да излъчва в кърджали новини на турски език. Ще започнат да се надигат малцинства в цяла Европа за власт,а Испания явно се разцепва.

 79. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  [quote#35:"Ф.Нинов"]Трябва да се коригирам... Клаудиа Кардинале не е родена в Мароко, а в Тунис, където през 1957 г. е спечелила наградата "Мис Тунис".
  Jeanne-Claude, съпруга на Кристо пък е родена в Казабланка... там е свирила музиката през 1930-те години. [/quote]
  Не само тя ами голяма част от френските филмови звезди от 60 и 70 години са родени в бивши френски колонии които са били принудени да напуснат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 80. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2880 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Но въпреки всичко чувството за отхвърляне остава, заедно с неприятното убеждение, че "ислямът не е част от Германия". [/quote]
  Този да не е някой испански муслим така да жали че ислямът не бил част от Германия. Каква трагедия наистина ако германците отхвърлят религията на мира и братството между народите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 82 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Испанци, французи, британци и американци се вграждат добре в обществото, намират си работа и плащат данъци. Но ако новодошлите не допринасят за развитието на обществото, те биват отхвърлени."
  Какво по-естествено от това?

 82. 83 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Разбирам тези хора, но съжалявам: РАСИСТ, КОЙТО Е РАСИСТ ЗАРАДИ ДЪЛБОКИ СТРАХОВЕ, СИ ОСТАВА РАСИСТ..."

  Истина е, че расистите много по-често, отколкото се приема, са мотивирани от дълбок, но прикрит страх преди всичко, отколкото нещо друго! Но го крият, защото да го признаят, конфронтират и анализират според тях е много голям резил.

 83. 84 Профил на stuttgart64
  stuttgart64
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#63] от "bawarec":
  Испания не гони чужденците, ами те си отиват сами след като свърши " paro" ( безработни помощи 6 месеца). В Испания няма
  " Harz4" нито други соц. помощи, а много от младите Испанци
  живеят от пенсията на дядо и баба, защото има 24% безработица.
  Първо си заминаха Латинците, някои от Българите и Румънците също, но все още живеят около 150 000 Българи в Испания.

 84. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#37] от "fatoumata":

  а германците как гледат на третата група? от това, което са ми разказвали, хората се чувстват добре финансово и са доволни от перспективите пред децата им в Германия, но средата им се състои изцяло от българи.

 85. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 853 Весело

  Прекалено се кахъри автора. Не е чак толкова голям проблемът, Германия ще се справи!!
  Например през ВСВ в Райха е имало на работа към 8 млн. "приятелски" чужденци и къде 4 млн. "неприятелски", които, между другото, съществено и видимо са променили расата....
  И какво, отдавна са се претопили и са германци... и с внуците на Морено така ще стане .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 87 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#74:"objective"]Потенциалната опасност за Европа, обаче, идва от характерната за ЕС слабост - липса на общ духовен идеал и на здрава ръка, която да следва дългосрочна системна политика с безапелационни правила на обединяване на подобно разнородно по произход, култура и ценности общество, каквато роля са изиграли за САЩ - ОБЩИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ, а за Латинска Америка - ЕДИННАТА ВЯРА в лицето на Католическата Християнска религия ! [/quote]
  Имаме си общ идеал - сходни конституционни ценности из цяла Европа, като светска държава, свобода, равенство, братство.... Само че напоследък забравихме да очакваме от гражданите лоялност към тези ценности. Станахме граждани-крале с права, но без задължения към държавата (не броя данъците). Личната автономия стана абсолютна, за сметка на съвместния живот и на общността.

 87. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Любопитно

  [quote#30:"marsena"]И това са все още само мигранти, а какво ще стане като получат всичките права , свободи и социални...? [/quote]
  Накрая, в цяла Европа ще се промени социалната политика и тези сами ще си тръгнат, въпреки европейското гражданство дето са получили. Просто рано или късно, някой ще се усети, че е по-лесно да няма безплатен социален обяд, вместо да се размахва все по-голяма тояга срещу мераклиите за безплатен обяд. Дори местните тарикати ще бъдат потърпевши.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 88. 89 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  За съжаление и германците се развратиха, разлигавиха и свалиха гарда срещу тъмните сили. Пуснаха дявола в олтара, както се казва.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 89. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#87:"fatoumata"]Само че напоследък забравихме да очакваме от гражданите лоялност към тези ценности. Станахме граждани-крале с права, но без задължения към държавата (не броя данъците). [/quote]
  Брой ги и данъците! Лоялният към държавата гражданин плаща данъци, тарикатът живее от тях. Т.е. на практика първият има задължения, а вторият - не. За съжаление социалната държава вместо само храна и покрив, предлага на тарикатите съвсем добър живот, какъвто има стедностатистическият работещ гражданин без стреса, разбира се.
  Затова животът на социал е толкова привлекателен за всякакъв боклук, идващ отвън.
  Социалът трябва да се премахне що се касае за трудоспособните и да се замени или със задължителен труд или на работещите с ниски доходи да се доплаща от държавата.
  На социалния паразитизъм веднъж завинаги трябва да се сложи край!
  Освен това бежанският статут да стане само временен и да не дава право за постоянно заселване. Изключение само за квалифицирани работници и то решението да бъде индивидуално без право на обжалване.

 90. 91 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#90:"pamela"]Брой ги и данъците! Лоялният към държавата гражданин плаща данъци, тарикатът живее от тях. Т.е. на практика първият има задължения, а вторият - не.[/quote]
  Не е достатъчно само да плащаш данъци, затова системата с гастарбайтерите се провали. Трябва както да си плащаш данъците, така и да си лоялен към Конституцията и нейните ценности. Затова напоследък много държави въведоха граждански обучения като условие за постоянно пребиваване и гражданство. Тези обучения трябва да станат много по-сериозни и изискванията към обучаваните трябва да се вдигнат. Имигрантите трябва редовно да ги преминават, докато се цивилизоват, иначе - бай-бай.
  Между другото, единствената причина, поради която руснаците в Латвия не могат/не желаят да станат граждани, е изискването да владеят езика и да преминат през изпит по история на Латвия. Както знаем, има някои съществени разлики между руския и латвийския прочит на историята. Тези културни и цивилизационни противоречия между двата народа се оказват непреодолими. Какво да говорим за хора, които се ръководят само от шериата.

 91. 92 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#77] от "Kephy":

  Не само това, но очевидни нищо не е схванал от родителите си.

  На възраженията ми, че т.нар. "изолирани случаи" са твърде често срещани, те отговаряха, че нито аз, нито брат ми щяхме да учим в университет, ако бяхме останали в Испания. Напомняха ни, че германците са им дали работа във времена, в които Испания не е била в състояние да изхранва собствения си народ. И тогава, и до ден-днешен думата, която описва отношението на родителите ми към държавата, в която те така и не се интегрираха, е една: благодарност.

  Има ,едно нещо което разглезенеия западняк никога няма да разбере за разлика от източно европееца. То е, че никой не ти е длъжен в живота и че, всичко което получавш трябва да го заслужиш първо. Те не разбират, че последните 25 години за нас и за цяла източна европа беше страшен труд и мъка да се постигне и малкото което имаме и просто няма как с лека ръка да хвърлим всичко на вятъра. Нашите пари не идват от експлоатацията на третия свят и колониалната ера.

 92. 93 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На мен друго ми е интересно - защо държава като Великобритания, която е имала толкова много колонии и отдавна не е ясно кой какъв е в страната им, сега се прави на интересна и протестира срещу бежанците

 93. 94 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Разбира се, че е мит, иначе нямаше да настояват за буферни горещи точки.

 94. 95 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 693 Неутрално

  "неприятното убеждение, че "ислямът не е част от Германия".

  "От друга страна, много къщи в Кройцберг са украсени със знамена с полумесец и мнозина, които никога не са живели в Турция, освиркват Месут Йозил, защото се състезава за германския, а не за турския национален отбор по футбол."

  Тези два цитата казват наистина много. А също и повдигат неприятни въпроси, като:
  - По каква причина убеждението, че "ислямът не е част от Германия" трябва да е "неприятно"?
  - За каква интеграция претендират онези, които хем живеят в Германия, хем са шовинисти към страната, от която уж са "избягали"?

  Аз имам отговор. Но той е... "неприятен".

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK