Бежанците ни предизвикват

Бежанците ни предизвикват

© Carlos Barria, Reuters"Възможно ли е да изживеем тези промени не като пречки пред развитието, а като възможност за същинско човешко, социално и духовно израстване?" Това казва в послание за Световния ден на мигрантите и бежанците (който предстои на 17 януари 2016 г.) папа Франциск. Препубликуваме текста от портал "Култура" с позволение на редакцията. Акцентите са на "Дневник".


Скъпи братя и сестри,


в Булата за извънредната Юбилейна година на милосърдието отбелязах, че "има моменти, в които сме призвани да обърнем по-голямо внимание на милосърдието, за да бъдем по-видими носители на действието на Отца в нашия живот". Божията любов иска да достигне до всеки човек. Тези, които приемат прегръдката на Отца, от своя страна отварят своите обятия, за да могат всички да бъдат обичани като деца и да се чувстват "у дома" в голямото човешко семейство. Бащината Божия загриженост се открива към всички, подобно на грижата на пастира за неговото стадо, но тя е особено силна за онези овци, които са наранени, уморени или болни. Исус ни учи, че Отец се снижава, за да помогне на тези, които са изложени на физическо или морално бедствие; а колкото по-тежко е тяхното състояние, толкова по-могъщо се разкрива Неговата Божествена милост.
В наше време миграцията се разраства в целия свят


Бежанците и тези, които напускат своите домове, се превръщат в предизвикателство за хората и общностите, за техния традиционен начин на живот; понякога те преобръщат културните и социални хоризонти, с които се сблъскват. Все по-често пострадалите от насилието и бедността стават жертви на трафиканти, след като напуснат родните си места и докато се опитват да преследват мечтата си за по-добро бъдеще. А ако оцелеят от трудностите и обидите по време на пътуването, се сблъскват с латентно подозрение и страх. Накрая те често се сблъскват с липсата на ясни и конкретни политики, които да регулират приема на мигрантите и да изработват краткосрочни или дългосрочни планове за интеграция, основани на уважението на правата и задълженията на всички. Днес, повече отколкото в миналото, Евангелието на милосърдието тревожи нашата съвест, не ни позволява да приемаме за даденост страданията на другите и изисква отговор, основан на богословските добродетели на вярата, надеждата и благотворителността, и намиращ практически израз в делата на духовно и телесно милосърдие.


Всичко това ме накара да избера за предстоящия през 2016 г. Световен ден на мигрантите и бежанците следното мото:


"Мигрантите и бежанци ни предизвикват. Отговорът е Евангелието на милосърдието"


Днешните миграционни движения са структурна реалност и нашата основна загриженост в настоящата остра фаза трябва да бъде развитието на програми, обърнати към причините за миграцията и промените, които тя поражда в живота на обществата и народите. Всеки ден международната общност се сблъсква с трагичните истории на милиони мъже и жени, породени от нетърпимите хуманитарни кризи в различни части на света. Безразличието и мълчанието се превръщат в съучастие всеки път щом станем свидетели на това как хора загиват от задушаване, глад, насилие и корабокрушения. Независимо от мащаба, това е винаги трагедия, след като е загубен дори един човешки живот.


Мигрантите са наши братя и сестри, които търсят по-добър живот далеч от бедността, глада, експлоатацията и несправедливото разпределение на световните ресурси, които трябва да са поделени справедливо помежду ни. Не искаме ли всички ние по-добър, по-достоен и благоденстващ живот, който да споделим с онези, които обичаме?


В този момент от човешката история, белязана от големи мигрантски движения, идентичността не може да бъде второстепенен въпрос. Тези, които мигрират, са принудени да променят някои от най-съкровените си характеристики, онези пък, които ги приемат – независимо дали им харесва или не – също са принудени да се променят. Възможно ли е да изживеем тези промени не като пречки пред развитието, а като възможност за същинско човешко, социално и духовно израстване, като растеж, който зачита и насърчава тези ценности, които ни правят още по-човечни и ни помагат да изживеем по-здрава връзка с Бог, с другите хора и цялото творение?


Присъствието на мигранти и бежанци представлява сериозно предизвикателство за обществата, които ги приемат. Тези общества се сблъскват с нови ситуации, които могат да създадат сериозни трудности, ако липсват необходимата мотивация, управление и регулация.


Как да направим така, че интеграцията да бъде източник за обогатяване и откриване на позитивни перспективи пред общностите


и да бъде предотвратена опасността от дискриминация, расизъм, краен национализъм и ксенофобия?


Библейското откровение ни призовава да приветстваме чужденеца; то казва, че вършейки това, ние отваряме врата за Бог, че в лицето на другите виждаме лицето на самия Христос. Много са институциите, сдруженията, движенията и групите, епархийските, националните и международните организации, които изживяват чудото и радостта от срещата, споделянето и солидарността. Те чуват гласа на Исус Христос: "Ето, стоя пред вратата и хлопам" (Откр. 3:20). И въпреки това продължават да съществуват дебати за условията и ограниченията за приема на мигранти, не само на ниво национална политика, но и сред някои енорийски общности, чието традиционно спокойствие изглежда застрашено.


Изправена пред тези проблеми, може ли Църквата да не бъде вдъхновена от примера и словото на Исус Христос? Отговорът на Евангелието се състои в милосърдието.


На първо място, милостта е дар от Бог Отец, който се открива в Сина. Божията милост е източник на изпълнената с радост благодарност за надеждата, която се открива пред нас в тайнството на изкуплението с Христовата кръв. Милосърдието подхранва и укрепва солидарността към другите като необходим отговор на безкористната Божия любов, която "се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий".


Всеки от нас носи отговорност за своя ближен: ние сме пазители на нашите братя и сестри, където и да живеят те


Загрижеността за изграждане на добри отношения с другите и способността за преодоляване на предразсъдъците и страха са основни средства за насърчаване на културата на среща, в която сме готови не само да даваме, но и да приемаме от другите. Гостоприемството се състои както в даването, така и в приемането.


От тази гледна точка на мигрантите трябва да се гледа не само като на лица с редовен или нередовен статут, но преди всичко като на хора, чието достойнство следва да бъде защитено и които са в състояние да допринесат за напредъка и благоденствието на общността. Това е особено валидно за случаите, когато те се отнасят отговорно към задълженията си към тези, които ги приемат, когато с благодарност приемат материалното и духовно наследство на приемащата страна, спазвайки нейните закони и решавайки нейните проблеми. Миграцията не може да бъде сведена само до нейните политически и законодателни аспекти, до икономическите последици от нея и до съжителство на различни култури на една територия. Всичко това е допълнение към защитата и насърчаването на човешката личност, на културата на среща и единството между хората, при което Евангелието на милосърдието вдъхновява и поощрява обновлението и преображението на цялото човечество.


Църквата е на страната на тези, които защитават правото на всеки човек да живее достойно


– на първо място, като уважава правото на хората да не емигрират и спомага за развитието на страната, от която произхождат. Този процес изисква преди всичко подкрепа за страните, които са напускани от мигранти и бегълци. Защото солидарността, сътрудничеството, международната взаимопомощ и справедливото разпределение на земните блага са същностната основа наред с необходимостта от по-решителни усилия, за да бъдат премахнати причините, които карат хората – поотделно или като общност – да напускат своята естествена културна среда, особено в регионите, които се превръщат в източник на миграционни движения. Във всички случаи е необходимо на колкото се може по-ранен етап да бъдат премахнати условията, които карат хората да бягат в резултат на бедност, насилие или преследване.


Необходимо е също така


общественото мнение да бъде насочвано така, че да бъдат избягвани неоправданите страхове и спекулации срещу мигрантите


Никой не бива да остава безразличен пред новите форми на робство, налагано от престъпни организации, които купуват и продават мъже, жени и деца, за да ги превърнат в работници по принуждение в строителството, селското стопанство, риболова или на други пазари. Колко непълнолетни деца и младежи са принуждавани да се бият в милициите като войници! Колко хора стават жертва на трафика на органи, на сексуалната експлоатация и принудата да просят! Днешните бежанци бягат от тези неморални злодеяния и очакват от Църквата и човешката общност протегната към тях ръка, която ги приема, лицето на Господ, "Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха" (2 Кор. 1:3).


Скъпи братя и сестри, мигранти и бежанци! В сърцето на Евангелието на милосърдието срещата и приемът на другите се преплитат със срещата и приема на самия Бог. Приемането на другите означава приемане на самия Бог! Не допускайте да ви бъдат отнети надеждата и радостта, родени от срещата с Божията милост, проявена в хората, които срещате във вашето пътуване! Поверявам ви на Дева Мария, майка на мигрантите и бежанците, и на св. Йосиф, изпитал горчивината от емиграцията в Египет. На тяхното застъпничество поверявам и тези, които влагат толкова енергия, време и ресурси за пастирското и социално обгрижване на мигрантите. На всички вас изпращам своя най-сърдечен апостолически благослов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 977 Неутрално

  След намесата на Путин, всичко ще си дойде на местото по сталински. Нема жив бежанец, нема проблем...

 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Папата казал ли е нещо за това че се колят масово Християни? Най слабия папа!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  Докато Бог изпитва вярата ни с вълната бежанци, в свещения мюсюлмански град Мека хиляди правоверни се събраха, за да убият Сатаната с камъни...Резултат - хиляда петстотин и шейсет и седем на нула в полза на дявола! Но няма лошо, тази смърт е най-богоугодната, защото е настъпила в джихад, ревностна битка за Аллах.
  Истината е, че религиите най-често са противоположни.
  Работата е в това, че Коранът не допуска друга религия. Изключение се прави за християнството и юдейството, но само ако са в подчинено положение и плащат специален данък.

  [email protected]
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Боговете сигурно са полудели ".....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Гневно

  Папата, все едно чете заупокойна молитва за християнството...

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Този еретик папата защо постоянно трябва да се бърка в политиката? Не е негова работа!

  http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/umal9zali9gczmkaavye.jpg
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fb/49/a1/fb49a10ed8f9c59c5f581b61b4bee562.jpg

  Ето едно от многото доказателства, че католическата църква е ерес:

  http://i.ytimg.com/vi/i7GLGfHZdos/hqdefault.jpg

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 9. 9 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да се чудиш този приемник на същите папи ли е дето са организирали кръстоностни походи.

 10. 10 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Моля, на вниманието на папа Франциск: нека се погрижи да спре геноцидът над християните и погрома на църкви в завладените от "Ислямска държава" територии.....
  Как пък ЕДИН ислямски духовник не заклейми зверствата срещу християните?!?!!

  http://www.express.co.uk/news/world/608224/christian-martyrs-George-Weidenfeld-Patrick-Sookhdeo-Syria-Barnabus-Fund-relocate-charity

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Папата постоянно обърква енориашите си. Лоша работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Всъщност папата преди да отиде в САЩ говореше за "Дяволската тор" , „икономиката, която убива“, „капитала, почитан като идол“, „необузданата амбиция за пари, която направлява всичко“. и т.н.

  Но друга ми беше мисълта а именно ,че по време на турското робство на Балканите цели 500 години Рим много добре се е разбирал с Турска ислямска империя и са били в чудесни дипломатически отношения!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Бежанците са мюсюлмани, да си ходят в Мека и Медина и техните ходжи да се грижат за тях. В Европа има достатъчно бедност, безработица, немотия в католическия свят, папата да не спи, а да действа милосърдно. За бежанците да се грижат Малайзия, Дубай, Оман, Бахрейн, Катар, Кувейт и другите им мюсюлмански събратя. Мека се намира в Азия.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ghost":

  Абсолютно точно.

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Преподобни или там както ти викат, много се съмнявам, че радикалчетата, които са ни полазили ще се трогнат от Евангелието на милосърдието. Много се съмнявам, че ще ги трогнат християнската ни състрадателност и милосърдие. Като започнат да ни гърмят по градския транспорт и влаковете, недоволни за разгулния ни начин на живот, за това че пеем и танцуваме не по техните канони, за това че се обличаме неприлично, за това че нашите деца развалят техните, тогава каква проповед ще да ни предложиш за да ни успокоиш?

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Тука се сблъскват две религии,едната от които учи ,ако имаш две ризи,дай едната на ближния си и друга,която казва да се унищожават неверниците.Какво трябва да направят в този случай християните,папата не казва.Ние обаче не искаме да да ставаме жертвено агне на мюсюлманите.

 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Я да чуем какво ще кажете за последното кърваво деяние в Орегон.. 10 убити - всичките ХРИСТИЯНИ.. Като убиецът е питал за религията и ако е християнин - смърт..
  Какво ще кажа Папата за това?

 18. 18 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Християнството също не допуска друга религия,но.... в душите на хората!
  Примери много,ето от Свещеното писание-
  2. Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството;
  3. да нямаш други богове, освен Мене.
  4. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
  5. не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,
  6. и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.
  7. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно. Изход гл.20

  24. Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона. Матея гл.6

  5. Или мислите, че напразно говори Писанието: "до ревнивост Бог обича духа, който е вселил в нас"?Яков,гл4

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6634 Неутрално

  За да страх и конфликти с тях, по добре мюсюлманите да ги пращат в държави с такова население, а при нас християните, ако има с такава религия - добре.

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Съмнявам се, че много от съфорумците ще прочетат внимателно какво казва папата, да не говорим, че ще поискат и да разберат.
  Много силно слово.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Неутрално

  г-н берголио, приемете ги тези убаффци в безкрайната аржентинска пустош и оставете пренаселената европа да се оправя със собствените си проблеми

  reddit.com/r/The_Donald/
 22. 22 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Сравнението с нашата "църква" е потресаващо.

 24. 24 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Какво ме интересува мнението на схизматиците?
  Преди 1000 години римската архиепископия промени самостоятелно канона и бе отлъчена от всички останали православни християни. Защо сега пак да не преиначава светото писание?

 25. 25 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  Нашата църква е национална още от времето на Симеон Велики (официално от сина му Петър). Диоцеза и се е променял с изменението на границите на България.
  Логично е да се интересува на първо място от съдбата на България (без България няма и българска църква).

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobri_i":

  Нашата църква беше християнска, докато комунистическите атеисти не я подмениха.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Глупости.
  От 1872 до 1945 българската екзархия е в схизма с останалия православен слят.
  Точно в този период, църквата си е чисто българска и се стреми единствено да защитава българските интереси - извършва полу-принудителна християнизация на помаците в Родопите, отнемане на епархиите по южното черноморие от Вселенската Патриаршия и т.н.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Потресен съм ! Няма ли поне един християнин тук за да защити светеца ? Поне Вие го подкрепете ! До коментар [#26] от "spiegel":

  Bukalemun
 31. 31 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Прочетох го!После прочетох и какво е казал Господ Иисус Христос за папата
  "15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:
  16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?
  17. Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:
  18. не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове.
  19. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.
  20. И тъй, по плодовете им ще ги познаете."
  Евангелие от св.апостола Матея гл.7

 32. 32 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В Библията е казано: "Кога видите мерзостта на запустението да седи на най- високо место, дошло е времето ..." Сина Божий да дойде на земята.

  Папата знае, че човек трябва да избере един път - с Бог или с дявола. Не може и с двамата! Затова да не събира християните с демоните мюсюлмански!

  За Меркелоида не искам да говоря!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  ами. мои познати католици постоянно са шокирани от папата. в усилията си да угоди на мнозинството на света (фасилитирането на възстановяването на отношенията САЩ-Куба, пропалестинските изказвания, рязката критика към Курията, изказванията за гейовете, популизмът, който се опитва да привлече с мъглявите си изказвания за бежанците - списъкът постоянно расте ад инфинитум), той успява да отблъсне консервативните му енориаши, сиреч - разочарова твърдия електорат, без да печели външния свят. защото външният свят чака да чуе успокоително слово, което да не го раздразва и да го убеди, че "папата е пич". вместо реално да раздразни невярващото ухо с посланието на благовестието, ерго и да уважи онези от енориашите му, които отстояват вярата си...въпреки "голямата папа", оказва се, напоследък. впрочем, не видях папата да споменава думата "мюсюлмани". дали е случайно, да запитам реторично.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 538 Неутрално

  " Бащината Божия загриженост се открива към всички, подобно на грижата на пастира за неговото стадо, но тя е особено силна за онези овци, които са наранени, уморени или болни"
  Абе този овчар ли е, или папа? Аз нямам желание да се превъплъщавам в ролята на овца, за да се харесам на клира. Който се чуства овца, да им се кланя.

 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#29] от "dobri_i":

  Намери и ти какво да дадеш за пример - едно черно петно върху църквата ни. И не аз наричам насилието над българите мюсюлмани "черно петно върху светата църква", а Светия Синод, когато през 1934 осъжда покръстването под водачеството на митрополит Симеон. БПЦ не е била национална заради това, а защото е работила за националното самосъзнание, за образованието и за самоуправлението на българина. Защото е олицетворявала единството на българите в Отечеството и в земите, останали под чужда власт. Защото там, под гръцко и сръбско, е обединявала българите. Днес БПЦ нито е църква, а фирма, нито е национална, а продадена на руснаците, нито е християнска, както се вижда от позицията им.

 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti":

  Още веднъж и по-ясно мога да кажа, че това са думи на истински християнин и духовен водач.

 37. 37 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Мограцията от целия свят се разраства най-много към западна Европа,защото там им обещават по 2-3000 евро на месец.

 38. 38 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ето това е един истински духовник!

 39. 39 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Иначе състрадателно слово, но отправено към погрешен адресат, това го прави вредно!

  Какво излиза, че папата ни призовава да окажем помощ на свирепите мюсюлмани, които считат за свое задължение да режат главите на християните?!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 40. 40 Профил на jiva voda
  jiva voda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако му се гледа акъла на папата нашите мъченици за милата ни вяра българска - света Злата Мъгленска, света Акилина Загливерска, света Керана, мъчениците от Батак, момичетата от Калиакра, хисарската девойка изгорена жива и хиляди знайни и незнайни наши светци и мъченици е трябвало да подходят мултикултурно и да видят в насилниците Христос. Да ама не. То и дяволът е изкушавал Сина Божи с цитати от евангелието. Пазете се от вълци в овчи кожи. Време на духовна бран е!

  flow
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Впечатлен съм! Аз не съм католик, но приемам посланието на папата без никакви резерви. Чудно ми е само защо един милиард католици по света не могат да го приемат. Сигурно защото са католици само по звание, а нямат нищо общо с християнските ценности.

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#41:"Judjuk"] Сигурно защото са католици само по звание, а нямат нищо общо с християнските ценности.[/quote]

  може би е обратното: защото им е останал някакъв здрав разум, продиктуван от християнските ценности.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Къде бе папата когато Хитлер избиваше евреите? По манастирите покръстваха невръсни еврейчета. Защо сега няма нито един покръстен?

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#42:"abdelhaqq"]може би е обратното: защото им е останал някакъв здрав разум, продиктуван от християнските ценности.[/quote]

  Здрав разум, продиктуван от християнските ценности използван за отхвърляне на християнските ценности. Признавам, че това надхвърля интелектуалните ми възможности. Все пак аз съм обикновен човек от народа.

 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#44:"Judjuk"]Признавам, че това надхвърля интелектуалните ми възможности.[/quote]

  нормално е, все пак.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Според мен, речта на папата е лицемерна.Откъде накъде от гражданите на една държава ще се изисква да приемат всякакви лица с неидентифицирана самоличност,с коренно противоположен манталитет и битие спрямо тези граждани, а религиозната институция ще призовава да се приемат само лица, които имат обща религия с тези, които евентуално биха ги приели? Мисля, че изявлението на нашата църковна институция е много по-адекватна. И да спрат всички да прикриват проблема, а той се нарича" имигрантите- мюсюлмани" и невъзможността за интеграцията им в едно ЕС общество! Защото самите висши германски политици признават, че единствено те създават проблеми в европейските градове, в бежанските лагери и на полицията!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  За пореден път браво на папа Франциск за неговата достойна, хуманна, милосърдна и най-вече християнска позиция по отношение на бежанския въпрос! Почти напълно споделям неговото мнение и позиция!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#43:"Peter Stoychev"]Къде бе папата когато Хитлер избиваше евреите? По манастирите покръстваха невръсни еврейчета. Защо сега няма нито един покръстен? [/quote]

  Бил е дете в Аржентина през ВСВ и тогава още не е бил папа. А за спасяването на евреи от нацистките изроди от страна на католически свещеници явно дори не си чувал, но ако ти е интересно може да прочетеш това:

  http://www.catholiceducation.org/en/culture/history/they-must-never-be-forgotten-priests-and-nuns-who-rescued-people-from-the-holocaust.html

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rescue_of_Jews_by_Catholics_during_the_Holocaust

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#2:"shileto"]Папата казал ли е нещо за това че се колят масово Християни?[/quote]

  Много пъти го е правил! Много пъти е защитавал християните в Близкия изток и винаги е заставал в тяхна защита и подкрепа!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#10:"manu_chao"]Как пък ЕДИН ислямски духовник не заклейми зверствата срещу християните?!?!![/quote]

  Всъщност има и такива мюсюлмански духовници, които направиха точно това, но явно ти не си чувал за тях и техните речи и позиции по темата. Ето един чудесен пример за това идващ от главния иракски шиитски аятолах:

  http://www.news.va/en/news/asiairaq-ayatollah-al-sistani-the-violence-against

  Има и други примери, достатъчно е да потърсиш в интернет....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#31:"rurade"]После прочетох и какво е казал Господ Иисус Христос за папата [/quote]

  И как разбра, че цитирания от теб евангелски текст на нашия Господ Исус Христос го е бил адресиран към папата!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#39:"Ани"]Какво излиза, че папата ни призовава да окажем помощ на свирепите мюсюлмани, които считат за свое задължение да режат главите на християните?! [/quote]

  Ти Ани така ли разбра и възприе това слово на папата!? А, да си замисляла, че всъщност в голямата си част тези сирийски иракски бежанци бягат именно от тези свирепи терористи, които се настаниха в Сирия и Ирак!? Да си чувала, че изродите терористи от ИД в Ирак и Сирия убиват не само християни, но също така и мюсюлмани... даже мюсюлманите убити от тях са даже повече!? Да си чувала за това?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2006 Весело

  [quote#53:"Иво"]А, да си замисляла, че всъщност в голямата си част тези сирийски иракски бежанци бягат именно от тези свирепи терористи, които се настаниха в Сирия и Ирак!? [/quote]

  Всъщност Ивчо данните на терен показват доста различна картинка. Показват нагли завоеватели, които се държат арогантно и смятат всячески да използват страха на европейците да не бъдат обявени за расисти и ксенофоби, като ги принудят с изнудване да изпълняват всичките им желания. Въпрос на време е да поискат законови промени които да превърнат Европа в циганска кочина, като тези от които бягат. Тия дето ти и папата ги редите са някаква измислица, която звучи добре, но просто не е вярна - все пак има телевизия, други медии, всичко се вижда. Това е братле - колкото и да не ти се иска да е така.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#54:"Тюфлекчия"]Всъщност Ивчо данните на терен показват доста различна картинка.[/quote]

  показват, ама на който "има очи да вижда". в момента в който аятоласите ми се превърнат в авторитет за "ислямско-то", значи сме мръднали в посока загуба на критична дистанция, да го формулирам любезно.

  а иначе, папата е не само неприятен (лично мнение), но и подвеждащ (външно наблюдение и констатация). заради левичарските послания и поставянето на собствените му съ-верници натясно с подобни изказвания, където те трябва да избират реално между вярата си...и него.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#55] от "abdelhaqq":

  Мдааа - другарят папа се опитва да вкара християнската вяра там, където тя никога не е била, поне според посланията оставени от Евангелието. Христос и апостолите му са призовавали за честност, трудолюбие и милосърдие - не за преразпределение на богатствата и "християн-социализъм". Има огромна разлика между това да помогнеш на ближния си по собствена воля, и това да ти вземат едната от двете честно спечелени ризи и да я дадат на някого по неизвестно чие осмотрение. Със сигурност не по преценка на Бог.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Ако Папата беше апелирал точно обратното , колко ли " сладък " диалог би се провел тази вечер тук ! Числото на коментарите щеше да е трицифрено. До коментар [#50] от "Иво":

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#54:"Тюфлекчия"]Всъщност Ивчо данните на терен показват доста различна картинка. Показват нагли завоеватели, които се държат арогантно и смятат всячески да използват страха на европейците да не бъдат обявени за расисти и ксенофоби, като ги принудят с изнудване да изпълняват всичките им желания.[/quote]

  Сигурно има и такива бежанци, но далеч не всички са такива. Има и съвсем нормални от тях, които показват благодарност и признателност на държавите и хората, които са ги приели при тях.... примери за това има много.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на jiva voda
  jiva voda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хисарската чешма "Момина сълза"

  Хасан бей Оглу бе зъл и жесток управител на Хисар и неговите околности. Не един золум причиняваше той над трудолюбивото българско население. Всички трепереха от него и таеха в душата си голяма омраза. Възседнал буен алест кон, придружен от цяла свита гавази, също на коне, Хасан бей Оглу кръстосваше из близките села и с любопитство и със зла мисъл надзърташе над каменните зидове, дано види някоя хубавица.В такива дни всички се криеха. Носеха се само крясъците на кокошки и жалният вой на кучета. Но ето че един ден той съзря в двора на беден българин млада, хубава и стройна девойка, която щом почувствува нечистия му поглед, се втурна в къщи и занемя от уплаха.Трепна злото сърце на Хасан бей Оглу. Пожела я. Поиска хубавата българка да бъде в харема му.Не помогнаха молби, ридания, протести и сълзи. Със силата на властта си той я изтръгна от ръцете на близките й, потопи ги в мъка и скръб. Въведе я в харема си. Но и там девойката не прекланяше глава. Продължаваше да се съпротивлява. Не даваше на бея нито сърцето, нито любовта си.Хасан бей Оглу изреди всички средства, за да я укроти. Обещаваше й нови конаци, градини, прислуга, коприна и накити от злато и сребро. Но нищо не помагаше, нищо не сломяваше упоритостта й. Чиста все още беше любовта й към нейния избраник. За него тя копнееше през цялото време.Тогава Хасан бей Оглу закипя от ярост. Реши жестоко да я накаже.Беше хубав майски ден. Тих ветрец галеше младите зелени листа на дърветата, разнасяше аромата на пролетните цветя. Лееха се гласовете на пойните птички. Хасан бей Оглу разпореди да приготвят най-хубавите ястия и напитки. Покани скъпи и влиятелни гости.Когато шумният и пищен обяд завършваше и вече всички бяха с повишено настроение, Хасан бей Оглу нареди на две ханъмки да съблекат непокорната българка, да намажат тялото й с гюлово масло, да й дадат тепсия с баклава и да я въведат при гостите, за да ги почерпи.Затрепера от срам и обида девойката, но с решителен план в главата си тя пое тепсията с баклавата. Приведе леко глава и влезе при гостите. Всички ахнаха пред прекрасното й тяло.На всекиго тя поднасяше баклава с поклон, но колкото наближаваше бея, толкова повече бушуваше нещо в душата й. Когато стигна до него, решителност изпълни цялото й същество и без много да мисли вдигна тепсията и с всичка сила я стовари върху главата на бея.От силния удар Хасан бей Оглу падна мъртъв на земята. Настана суматоха.Хванаха българката и още същия ден, заради тази й дързост, я осъдиха на смърт чрез изгаряне.Късно след обед, когато слънцето бе вече залязло, хиляден народ се тълпеше с шум и врява точно там, където днес e изворът «Момина сълза». Наближаваше необикновеното зрелище.Пъргави турци бяха натрупали голям куп сухи дърва и напалили буен огън. Пламъците му озаряваха цялата околност. После побиха стълб сред кладата. Скоро доведоха непокорната девойка. Зашумя тълпата, забуйствува, нададоха се викове и ридания. С мъка няколко турски заптии провряха през тълпата ведро със затоплен катран. Съблякоха девойката и намазаха голото й тяло с гъстата черна течност, качиха I на кладата, завързаха я здраво за стълба и я запалиха.Дигна се дим, а после буйни пламъци обгърнаха гордата българка. Но тя не издаде ни стон, ни вик.Видяха само как от двете й прекрасни очи се стекоха две бисерни сълзи.Тозчас тълпата онемя. Точно там, гдето паднаха сълзите на девойката, бликна буен топъл извор. Този нов извор хората нарекоха «Момина сълза». Той и досега се нарича «Момина сълза» и облекчава болките на страдащите.Сутрин, на обед и привечер, през всичките дни на годината хиляди посетители на Хисар, дошли от различни кътове на страната, се тълпят пред малката чешмичка на топлия минерален извор «Момина сълза».Чува се тихо ромолене, глъч на хора, пълнят се чаши., стъкла, «хисарчета», стомнички. После всички се оттеглят на страна, под сянката на грамадните брестови дървета, и пият глътка по глътка бистрата като момини сълзи живителна вода с дълбока вяра в нейното целебно действие.Много гости на Хисаря четат надписа над чешмата: «Момина сълза», но малцина знаят кога и по какъв случай изворът е получил това име.

  (ИЗ ХИСАРСКИ ЛЕГЕНДИ)

  източник: Kaldata.com, samoistina.com

  flow
 60. 60 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Папата ни обяснява, а който каквото разбрал.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#56:"Тюфлекчия"]Мдааа - другарят папа се опитва да вкара християнската вяра там, където тя никога не е била, поне според посланията оставени от Евангелието. [/quote]

  Точно обратното е, и в своето слово папата много добре се обосновал и то въз основа отново на Светото Евангелие, а аз бих добавил и това:

  „Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден“ (Лука 6:36).

  Или:

  "43 Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си."

  44 Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят"

  45 за да бъдете синове на вашия Отец, Който е на небесата; защото Той прави слънцето Си да изгрява и над злите, и над добрите и дава дъжд на праведните и на неправедните.

  46 Защото ако обичате само онези, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците?

  47 И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?

  48 И така, бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец. Евангелие на Матей 5:43-48

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#55] от "abdelhaqq":

  +++++++++++++++++++++++++++

  Именно. Изключително неприятен човек.

  За съжаление доста хора смятат, че който е на тази позиция, непременно казва "свети" неща. За тях папата е авторитет, който не подлежи на каквото и да било съмнение. Изобщо не могат да си представят, че е възможно да каже глупост, а камо ли да има вредни послания.

 63. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  "Всеки от нас носи отговорност за своя ближен"

  Сори, господин папа, объркал си се, аз не нося отговорност за идиотизма на своите ближни, които се избиват взаимно, нито за глупостта на света, нито за когото и да било другиго. Всеки пълнолетен и с акъла си човек си носи собствената отговорност. Не ми приписвайте задължения, които нито са ми във възможностите, нито съм ги поемала.

  Не съм овца, а само крава и нямам нужда от пастир. За другите не знам, както вече казах, не отговарям за тяхната глупост.

  И крайно време е да спреш с тая мантра с "несправедливото" разпределение на земните блага. Тази простотия беше на мода миналия век. По вашите краища в Южна Америка може и още да е модерна, но това не я прави по-малко вредна.

 64. 64 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Прав сте, Иво, данните показват, че има пострадали и мюсюлмани, но това не е основание да отвориш сърцето си за демоните и да ги приемаш в страната и къщата си! Тези изверги служат на злото, на дявола! Те не са хора! За лошите хора се болиш да се поправят, но от демоните трябва да се пазиш!

  Моля се Бог да ни пази от тях!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 65. 65 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Иво, харесахте ли поведението на мигриращите орди? На границите, по гарите, боевете им полицията, в хотелите, които обезкостяват и превръщат в местата откъдето преминат в страшни гледки?! Наглите им претенции къде да отидат и кога да бъдат пуснати?!
  Освестете се и вижте реалността!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 66. 66 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 296 Неутрално

  В общи линии това послание на папата съдържа красиви думи с призив за християнско отношение към мигрантите, независимо от религията им. Същото направи и нашата БПЦ. В посланието на папата, обаче, не е изразено становището на Римо-Католическата Църква за това дали да се приемат нови мигранти или не. Обществото ни поиска от БПЦ да се произнесе по този въпрос. БПЦ го направи точно, ясно и конкретно и съответно беше обвинена от някои хора в нехристиянско отношение, с което аз лично не съм съгласен...не, че мнението ми е от значение за някого. Любопитно ми е какво би казала Католическата Църква и папата в частност (точно, ясно и конкретно - както го направи БПЦ) за това да се приемат ли още мигранти в България и в ЕС, имайки впредвид ситуацията към настоящият момент и последствията от приемането на мигранти, за които няма готовност да се осигурят нормални човешки условия - и съответно как ще се отрази върху рейтинга им. И тогава пак можем да говорим за становището на БПЦ.

 67. 67 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  И какъв е резултата от сравнението според Вас?

 68. 68 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ''...Рим много добре се е разбирал с Турска ислямска империя и са били в чудесни дипломатически отношения! ''

  Явно битките при Лепанто (1571) и Виена (1683) са целяли заздравяване на ''приятелските отношения''? А те се случват точно в посочения от тебе петвековен период.

 69. 69 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#33] от "abdelhaqq":

  И този, както и повечето от коментарите на любезния господин, оценявам положително ( но не ''позитивно''!).
  Все пак ... не може ли вместо ''фасилитиране'' - ''улесняване'', а вместо ''ад инфинитум'' - ''до безкрайност''?

 70. 70 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel": ≪Нашата църква беше християнска, докато комунистическите атеисти не я подмениха.≫

  Тя и сега си е християнска. Докато католицизмът се превърна в ислямизъм.

  Папата очевидно не е чел Библията (или я е чел както дяволът чете или тълкува евангелието), в която сам Господ Бог е казал (на Мойсей): КОЙТО ЖЕРТВУВА НА КОЙ ДА Е ДРУГ БОГ, ОСВЕН САМО НА ГОСПОДА, ЩЕ СЕ ОБРЕЧЕ НА ИЗТРЕБЛЕНИЕ (Изход, 22, 20).

  Впрочем, в Цялата Библия няма нито едно мяста, в което Иехова или Исус Христос да са казали, че трябва да помагаме на хора, придържащи се към религия, която въздига в култ унищожаването на християните, ако те не приемат исляма. Макар на много места да е казано, че трябва да помагаме на ближния.

  Е, ако папата или нашите соросоиди считат, че терористите от ИДИЛ са им ближни, това вече е друг проблем. Да си го признаят, за да сме наясно с кого си имаме работа.

  Пък и хайде да не се правим на много умни. Папата е католик, а българите са източно-православни. Това, което той казва, може и да е свещенно или задължително за католиците, но няма нищо общо с източноправославните българи. Или с тези, които изобщо не са религиозни и не са съгласни тяхното поведение да се определа от неща, казани или написани преди две хилядилетия.

 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво": ≪А, да си замисляла, че всъщност в голямата си част тези сирийски иракски бежанци бягат именно от тези свирепи терористи, които се настаниха в Сирия и Ирак!? Да си чувала, че изродите терористи от ИД в Ирак и Сирия убиват не само християни, но също така и мюсюлмани.≫.

  А ти да си чел или да си се замислял над факта, че в Европа джихадисти стават основно мюсулмани от третото поколение на тези, които дойдоха в Европа след Втората световна война и бяха кротки като божи кравички? Да си се сетил, че не човекът като личност, а религията е тази, която превръща мюсюлманите в смъртни врагове на християните, независимо дали те, християните, са наистина вярващи или не?

 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Чувал съм от стари хора, че при нашествие на скакалци, са палели синурите на нивите, за да ги спрат и унищожат!
  Милосърдие се оказва на хора, а не на нашественици!

 73. 73 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#69:"marrad"]Все пак ... не може ли вместо ''фасилитиране'' - ''улесняване'', а вместо ''ад инфинитум'' - ''до безкрайност''? [/quote]

  напълно плозибилно е

  בני אתה אני היום ילדתיך
 74. 74 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 442 Неутрално

  What keeps you alive? The guide to never giving up | Neri Karra | TEDxBournemouthUniversity. ето историата на една Балгарска бежанка . сега носи успех за друга държава Турциа.https://www.youtube.com/watch?v=QxhAxAxwaAo

 75. 75 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#73] от "abdelhaqq":

  "...плозибилно..."

  Ъъъъ ...т.е. плаузибилно? ( все пак латинският оригинал не беше ли "plausibilis"?) ....ми ...в известна степен ...

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#64:"Ани"]Прав сте, Иво, данните показват, че има пострадали и мюсюлмани, но това не е основание да отвориш сърцето си за демоните и да ги приемаш в страната и къщата си! Тези изверги служат на злото, на дявола! Те не са хора![/quote]

  А, кои според вас са демоните в случая!? Ако, става въпрос за изродите главорези от ИД или фронт ал-Нусра съм съгласен с вас, че не трябва да ги пускаме в нашата страна (България) и континент (Европа). Това е зло с което трябва да се борим. Още повече, че те отдавна ни обявиха война на нас кръстоносците (както обичат да ни назовават нас християните изродите от ал-Кайда) Но, ако под демони разбирате всички бежанци бягащи от войната и насилието в Сирия и Ирак, то не съм съгласен с вас, защото между тях има съвсем нормални и читави хора.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#65:"Ани"]Иво, харесахте ли поведението на мигриращите орди? На границите, по гарите, боевете им полицията, в хотелите, които обезкостяват и превръщат в местата откъдето преминат в страшни гледки?! Наглите им претенции къде да отидат и кога да бъдат пуснати?! [/quote]

  Това което сте описала не ми харесва. Но, пък не всички бежанци се държат по този грозен и невъзпитан начин.... а, тези които го правят трябва бързо да им се разясни, че идват в страни в които спазването на законите и правилата е нещо важно и основополагащо за живота в ЕС (и особено в Западна Европа). Ако не им харесва това могат да бъдат пуснати да ходят някъде другаде. Никой не ги държи насила тук. Просто трябва да се спазват законите и правилата, който ги наруши - глоби и затвор, а който продължава въпреки това се гони навън. Така трябва да се действа спрямо всички.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#71:"glog"]Да си се сетил, че не човекът като личност, а религията е тази, която превръща мюсюлманите в смъртни врагове на християните, независимо дали те, християните, са наистина вярващи или не? [/quote]

  Замислял съм се, но също така се съм замислял, че радикалните мюсюлмани в Европа, които се превръщат в терористи са много по-малко като брой от нормалните мюсюлмани, които живеят в ЕС, пък и по целия свят. Замислял съм се, пък и повечето правителства в Европа с големи мюсюлмански малцинства са се замислили как да се борят с радикалните ислямизъм в своите държави. Има закони срещу всеки човек който проповядва религиозно насилие и омраза, има превъзпитателни центрове за младежи, които са били под влиянието на радикални мюсюлмани и така нататък. Хората в Западна Европа не са толкова глупави, колкото някои тук смятат. Те осъзнават опасността от радикалния ислямизъм и се борят колкото може с него. Аз смятам, че тази борба даже трябва да се усили и задълбочи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  [quote#71:"glog"]А ти да си чел или да си се замислял над факта, че в Европа джихадисти стават основно мюсулмани от третото поколение на тези, които дойдоха в Европа след Втората световна война и бяха кротки като божи кравички?[/quote]
  Да, защото тогава политическата коректност и либералщината не бяха на мода поради което щат, не щат спазваха законите. А сега има гета, в които полицията не стъпва.

 80. 80 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Имам предвид изродите главорези! Това което виждам е, че прииждат агресивни арабски ислямисти! Ако има нормални те се губят в тълпата.

  Всички трябва да внимаваме да не се поддадем на изкушението да се покажем милостиви пред света, а да нарушим Божиите повели, давайки на тези, които трябва да отхвърлим !

  Казано е да се грижим за хората в нужда, но тези около нас, не да "оправяме" световните проблеми.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 81. 81 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иво":
  [quote#78:"Иво"]Хората в Западна Европа не са толкова глупави, колкото някои тук смятат. Те осъзнават опасността от радикалния ислямизъм и се борят колкото може с него. [/quote]


  Иво, аз мисля, че са. Не можеш да си представиш какви глупости се изприказват и как призовават полицията да не се намесвала, да не безпокояла чужденците без документи. Наскоро се оказа, че в Дания в едно от убежищата за бежанци си живее необезпокояван известен главорез и командир на някаква шайка от Ирак, ходи си свободно, нищо че правителството там го издирва и иска да го съди.

 82. 82 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  „Както искате хората да постъпват с вас, така трябва и вие да постъпвате с тях"

 83. 83 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Това е особено валидно за случаите, когато те се отнасят отговорно към задълженията си към тези, които ги приемат, когато с благодарност приемат материалното и духовно наследство на приемащата страна, спазвайки нейните закони и решавайки нейните проблеми. "

  А ако не спазват законите, какво правим?

  Нищо не казва Папата по въпроса.
  Призивът за помощ за преселниците, без отговор на въпроса за мерките срещу неспазващите закона на приемащата държава, е един гол и празен призив.

  На кого да поверим неспазващите закона- на Светата Инквизиция?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 84. 84 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Между другото, днес обсъждахме с мъжа ми темата и стигнахме до извода, че е прекалено лесно да се говорят красиви приказки, те са безплатни. Ако папата действително го мисли написаното по-горе трябва на дело да покаже какво е християнско милосърдие и приемане на друговерци. Той в качеството си на държавен глава, трябва да обяви че държавата му ще участва в разпределението на квотите и ще приеме 200-300 мигранти, може и повече за да покаже какво аджеба е милосърдие, иначе си е само надуто бла-бла.

 85. 85 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Паметта ли ме лъже, или наскоро тук имаше статия, в която се обясняваше как ако се разпределят парите на 1% от най-богатите, файда няма да има...

  Тоест от една страна "креативните капиталисти" от страната на чудесата на Айн Ранд не могат да преразпределят богатствата си, щото с тях създават чудни и креативни работни места.

  Обаче всички останали следва да поделят поравно ресурсите си.

  Здравият разум казва, че ако си раздадеш ресурса, това също така прекъсва възможността ти да помагаш, дори малко, в бъдеще, особено ако някой похаби дадения ресурс.

  Милосърдието не е да се постелеш като чердже.

 86. 86 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Започвам да мисля, че разните предсказания може и да са истина.
  За този папа се говори, че ще е последния. Май с такива изказвания на там вървят нещата.

 87. 87 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Говорим винаги за мнозинството, защото то е по-важното. разбира се, че има и признателни, но те са малцина и се стопяват в общата маса от орки. Надявам се да не се налага и поименно изброяване...

 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#82] от "maria_":

  но това е Евангелието, по просвещенскому ребрандирано в императива на Кант. сиреч, няма мърдане от християнския морал.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#81:"luda_krava"]Наскоро се оказа, че в Дания в едно от убежищата за бежанци си живее необезпокояван известен главорез и командир на някаква шайка от Ирак, ходи си свободно, нищо че правителството там го издирва и иска да го съди.[/quote]

  аха. проблемът на "иво"-ен-дъ-генг е, че те смятат тая шайка за "умерени", "страдащи" и "нормални". или ако не точно, то точно "иво-ен-дъ-генг" не притежават критическия и нормативен апарат да отграничат между "едните" и "другите".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#84] от "luda_krava":

  папата може и да измисли ресурс да обгрижи 200-330 "бежанци", едва ли ще е материален проблем. обаче. идеологически, сиреч, религиозно погледнато имаме няколко проблематични казуса. първо, както се оказа, папата обгрижва първо "своите си" - първото семейство подслонени от папата са мелкитски аха-аха-католически вярващи от близкия изток - общност, към която католицизмът има вековни афилиации, т.е. пряк интерес. второ, проблемът не е въобще "колко" и "как" конкретно, проблемът е принципен - има ли "голямата папа" право да призовава към безкритично приемане на "бежанци", които не е ясно какви са и откъде са. оттук и трето - папата има ли право да се изказва въобще от про-лявата си позиция относно "преразпределението на благата" - т.е. език от политикономическата сфера, без да споменава въобще "мюсюлманите", т.е. да използва език от пряката му компетенция - религиозната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Много силно и правдиво послание на папа Франциск. Браво на католическата Църква! "Православната" такава се изложи за пореден път и стана за срам с безчовечието си...

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 92. 92 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2052 Весело

  "Мигрантите са наши братя и сестри, които търсят по-добър живот далеч от бедността, глада, експлоатацията и несправедливото разпределение на световните ресурси, които трябва да са поделени справедливо помежду ни. Не искаме ли всички ние по-добър, по-достоен и благоденстващ живот, който да споделим с онези, които обичаме?"
  Ей ся пак ако ми каже някой че неправилно го определят като комунист ще трябва от 1000 кладенеца вода да ми докара.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 93. 93 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#86] от "marij57":

  Да, последния. Така наречения от Нострадамус Антипапа, който е под властта на Антихриста.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 94. 94 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#82] от "maria_":

  [quote#82:"maria_"]„Както искате хората да постъпват с вас, така трябва и вие да постъпвате с тях"[/quote]

  Бррр. Само си помисли колко ужасно цинично е да кажеш това на хората с отрязани от джихадистите глави...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#94] от "els_g":

  Aми точно затова мисълта е да постъпваме така както ни се иска да постъпват с нас, а не както постъпват с нас.
  В общия случай сме склонни да отговаряме на лошото отношение -с лошо, а само на доброто -с добро, но не на това ни учи християнството. Разбира се предполага се, че ние имаме вярна представа за добро. Ако имаме изкривена представа за добро и не желаем добри неща за себе си, няма как да се отнасяме добре към другите.

 96. 96 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#95] от "maria_":

  [quote#95:"maria_"]мисълта е да постъпваме така както ни се иска да постъпват с нас, а не както постъпват с нас. [/quote]

  Съгласна съм с теб. Но това е идеалния случай, символът, така да се каже, като най-близко до него се явява общуването между представители на сродни, по отношение на основополагащите принципи, култури.
  Просто исках да ти обърна внимание, че когато в реалния живот се проявява непредизвикана от нищо агресия, правилния отговор е възпирането й.
  Спомням си, че един мой приятел, завършил Духовната академия, ми каза следното:
  Христос учи, че ако те ударят по едната страна, обърни другата.
  Някакъв човек го чул, отишъл и му ударил плесница. А Христос не си обърнал другата страна, а просто го попитал: Защо ме биеш?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 97. 97 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#96] от "els_g":

  Не мисля, че става въпрос за агресия. Мигрантите са прогонени от родните си места и търсят нов живот. Проблем е че са много и имат друга култура. Не е ясно дали ще можем да ги интегрираме или те ще ни претопят.

 98. 98 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#97] от "maria_":

  [quote#97:"maria_"]Не мисля, че става въпрос за агресия. [/quote]

  Явното насилие е само един от видовете агресия.
  Несъобразяването със законите също е агресия.
  Прекосяването на граници БЕЗ разрешение, използването на фалшиви документи или безочливи лъжи отново е агресия, освен че е и престъпление.
  Наглите изисквания всички да се съобразяват с тях, без дори да дадат знак, че ще сторят същото, не е само неблагодарност. Това е отношение на господар към роб.
  Така не се "търси нов живот". Така се обявява превземането на територии и се демонстрира на неправоверните кой е господарят и чии са правилата, по които ще се живее.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#98] от "els_g":

  Във форума цари някаква масова психоза Първо, само тези от мигрантите, които отговарят на определени критерии ще получат статут на бежанци. Останалите ще бъдат върнати.

 100. 100 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#99] от "maria_":

  [quote#99:"maria_"]Останалите ще бъдат върнати.[/quote]

  Ако има къде. Огромната част са без документи, забрави ли?

  А "младите мъже" дори не крият, че щом се установят в Европа, ще действат за изтегляне на семействата си - което означава да умножиш броят им по най-малко четири-пет.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK