В кои области престъпността е най-висока и колко са ефективни съдилищата

В кои области престъпността е най-висока и колко са ефективни съдилищата

© Надежда Чипева, КапиталПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.

В тазгодишното издание на ИПИ - "Регионални профили: показатели за развитие" , което ще бъде представено в началото на ноември 2015 г., за първи път анализираме показатели за сигурността и правосъдието на областно ниво.


Наблюдава се интересна зависимост между данните за престъпността и работата на съдебната система на местно ниво, от една страна, и икономическото развитие, от друга. Колкото по-развита икономически е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на съдебната система, така и при регистрираните престъпления срещу личността и собствеността.


Така например, най-развитата икономически област - София (столица) - е с най-лоши показатели в сферата на сигурността и правосъдието. Областите София (столица), Благоевград, Бургас и Варна са в дъното на класацията за сигурността и работата на местната съдебна власт, но пък са с едни от най-високите оценки за икономическо развитие.
От друга страна областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но слабо икономическо развитие. Както обикновено, има и изключения – област Габрово, например, е с едни от най-добрите икономически показатели, но и с относително ниска престъпност, умерена натовареност и относително ефективна работа на наказателните съдии в окръжния съд. Областите Кюстендил, Сливен и Монтана пък са примери за слаба икономика, но и лошо представяне в сферата на сигурността и правосъдието.


Престъпления 


През последните 15 години регистрираните престъпления срещу собствеността в страната намаляват от средно 105.8 на 10 000 души през 2000 г. до 89 на 10 000 души през 2014 година. Престъпленията срещу личността пък леко се увеличават от 4.5 на 10 000 души през 2000 г. до 5.9 на 10 000 души през 2014 година.


През 2014 г. областите Смолян, Кърджали и Силистра се характеризират с най-ниска престъпност в цялата страна, като отбелязват най-нисък брой престъпления спрямо местното население и в двете категории. Данните ясно показват, че в по-развитите икономически области има повече престъпления срещу собствеността, като класацията се води от областите София, Варна и Бургас. Престъпността в тези области е близо четири пъти по-висока от тази в областите Смолян, Кърджали и Силистра.  


Трябва да се отбележи, че става въпрос за регистрираните в МВР престъпления и вероятно в някои области ефективността на полицията и/или доверието в нейната работа са по-ниски и престъпленията по-рядко се регистрират. В наскоро публикуваното ново издание на Индекса на икономическа свобода България се отличава като една от държавите, където хората имат най-ниско доверие в полицията, така че това е сериозен фактор при разчитането на данните.

В кои области престъпността е най-висока и колко са ефективни съдилищата


Данните за натовареността на наказателните съдии в окръжните съдилища също показва правопропорционална връзка със степента на икономическо развитие на областите


В сравнително по-развитите области като София (столица), Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас натовареността на съда е по-висока. Интересното тук е, че както при съдилищата с относително висока натовареност, така и при тези с ниска натовареност, ефективността на съдилищата, измерена като дял на висящите наказателни дела и дял на наказателните дела, приключили в 3-месечен срок, е сравнително по-ниска.


От 2010 г. до 2013 г. като цяло натовареността на съдиите от наказателните отделения на окръжните съдилища намалява от 10.8 до 8.3 дела на месец на съдия. В същото време това не се отразява на продължителността на водените дела. Въпреки че през 2013 г. спрямо 2010 г. натовареността на съдиите намалява с над 30%, делът на делата, завършили в 3-месечен срок, намалява едва с 2,7 пр.п. (от 91.1% на 88.4%), а този на висящите дела се увеличава с 0.7 пр.п. (от 7.8% на 8.5%). Това говори за задълбочаваща се неефективност на правораздавателната система на местно ниво.

 
В кои области престъпността е най-висока и колко са ефективни съдилищата
 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  ВСС и МВР, прочетохте ли този текст и ще реагирате ли?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Няма нищо чудно,София,Бургас и Варна,най голяма престъпност и най неефективна съдебна система.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Хм, Кюстендил, Мая, братя Галеви...По-висока престъпност (табл.1) от градове като Хасково, Ямбол, В. Търново, че даже Пловдив и Стара Загора.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално
 5. 5 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Престъпност има - съдебна система.. няма!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  В по-богатите и развити области ,повече престъпления,защото има за крадене.От Силистра какво да откраднеш.Там и хора не са останали.

 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "simko4":
  Право в десетката! В цялото изследване има толкова много "изключения"и "ако",че за никакви научни изводи не може да става въпрос....

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В Смолянска област основно живеят помаци.В Кърджали и Силистра турци.Тези хора имат патриархален морал и затова престъпленията са по-малко.В София се е събрала паплач от цяла България,а и аннонимността на големият град позволява да се извършват престъпления.В Габрово няма голяма престъпност,защото няма цигани.В Северозападна България пък е пълно с цигани.Така че тези данни изобщо не ме учудват.

 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами те комунягите окрадоха всичко, което можеше да се открадне и сега могат да се крадат един-друг, и каквото е останало от кокалите на държавата...

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ами известно е ,че престъпността е най-голяма в съдилищата,сред съдиите и прокурорите...

 11. 11 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ами известно е ,че престъпността е най-голяма в съдилищата,сред съдиите и прокурорите...

 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2269 Весело

  Ма да бе, по селата няма престъпност, ама искаха жандармерия да ги пази... Просто никой не си прави труда да се оплаква на арменския поп...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Престъпността е висока по високите етажи.
  Останалите са най-често кокошкари.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"СДС"]Престъпността е висока по високите етажи.
  Останалите са най-често кокошкари. [/quote]

  +++++++Напълно споделям мнението ти. По високите етажи престъпността е "узаконена" и нея съд не я лови.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Изкривено тълкуване на данни и никаква мисъл - местата със слабо икономическо развитие имат по-малко престъпления, следва - местната съдебна власт си върши по-добре работата?!?

  Нищо подобно - там съдилищата са слабо натоварени, а не че работят по ефективно. Ефективната съдебна система включва превенция на престъпността, а не наказания "следварително". Като имаме предвид чие задължение е превенцията - на МВР - работата е ясна. Няма превенция, а голяма част от престъпленията не влизат в съда, или пък обвиненията отпадат поради некадърно проведено разследване, несъбрани доказателства или невалидни, и т.н. Това изобщо не значи, че съдилищата в тези градове си вършат по-добре работата.

 16. 16 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 713 Неутрално

  най-големите престъпници са полиция, армия и така наречените политици

  BG e мини империя на злото.
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Институт за правсъобразна икономика

  Слабо известен факт е че при "ефективност на съдебна система"
  трябва винаги да се указва точно:

  за справедлива ефективност ли е лафът,
  или за престъпна.

  Щото, по Закон, работата на съдебна система е да търси, намира и въздава истина и справедливост.

  Съвсем не е едно и също:
  ефективно да намира и въздава в правосъобразни посоки,
  или ефективно - в диаметрално противни.

  До коментар [#11] от "aramissss":

  Ами известно е ,че престъпността е най-голяма в съдилищата,сред съдиите и прокурорите...

 18. 18 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Некомпетентно и повърхностно изследване, довело до некомпетентни и манипулационни изводи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK