Триста хиляди?

На Слънчев бряг

© Надежда Чипева, Капитал

На Слънчев брягТекстът е от портала "Култура" . Акцентите са на "Дневник"
 


В свое интервю пред вестник "Труд" от 30 септември 2015 т. нар. професор Божидар Димитров, без да иска, ни е съобщил интересен факт. На въпрос на интервюиращата не са ли намалели през това лято, поради известните международни събития, руските туристи по нашето Черноморие, "професорът" ни успокоява, че намаляване всъщност не може и да има, защото бездруго голяма част от пребиваващите през летните месеци у нас руснаци не са "туристи", а собственици на имоти (къщи, вили) по нашия бряг и значи отдавна не фигурират в сведенията на туристическите агенции. И въпросните "домовладелци", осведомява ни интервюираният, са… 300 000 души.


Въпреки че склонността на Б. Димитров да преувеличава, за каквото и да говори, винаги трябва да се има предвид, познанията му за обема и структурата на собствеността (особено по Черноморието ни) определено заслужават по-голямо доверие от онези за паметниците на средновековната българска история. Всъщност, че все повече и повече руснаци купуват имоти по крайбрежието ни, че пребивават целогодишно в тях и (дори) се сдобиват с българско гражданство, е нещо, което отдавна ни е известно, а е и добре видимо от всеки, който посещава крайморските ни селища. И все пак числото, което ни е съобщил професорът, дори да е преувеличено, е впечатляващо.
300 000 (словом – триста хиляди) граждани на Руската федерация имат в страната ни недвижима собственост. След като знаем освен това, че една част от тях – не разполагаме с данни каква точно – се е сдобила и с българско гражданство (прекратявайки руското си или запазвайки и него), дори да приемем, че тя е не повече от една трета от въпросните 300 000, не е трудно да съобразим, че към настоящия момент


руснаците вече съставляват третото (най-много четвъртото) по численост етническо малцинство
в границите на държавата ни –
концентрирано живеещо в един само регион от нейната територия


Нека сега направим сравнение. Преди няколко седмици ЕС, на който България е член, ни задължи (в съгласие с изработения "квотен" принцип и "ако стане нужда") да приемем за постоянно на своята територия малко над 2000 души близкоизточни бежанци от различните региони на Сирия, Ирак и т. н. Реално, увериха ни в същото време отговорните институции на държавата, можем да очакваме у нас около 1500 от тях. И ето: за тези около 1500 души от почти един месец обществото ни се тресе от фобии, раздира се от дебати. Няма интервю с действащ български политик, в което да не се задава въпроса "какво правим" с "вълната" от бежанци и мигранти, която обстъпва родните ни граници. Даже Св. Синод на БПЦ в "извънредно" свое обръщение изрази "отеческите" си притеснения, че ако "потокът" от близкоизточни мигранти не бъде спрян, той може да постави в скоро време под въпрос стабилността и даже "самото съществуване на българската държава", като доведе до "промяна на етническия баланс в нашето отечество".


С две думи:


за близкоизточните бежанци (за тези очаквани 2000 души)
у нас се говори изключително в наратива на апокалиптиката,
на тектоничното геополитическо разместване на пластовете в Стария свят


и изобщо в режим на много висока "апокалиптична температура". В същото време тристата хиляди (пак казвам – ако се доверим на "професора") руски "собственици" се разполагат единствено в икономико-прагматичния (и емоционално съвсем "студен") наратив за динамиките в "туристопотока" по родното ни Черноморие.


Та би ли могло да е иначе – чувам веднага гласовете на възразяващите – след като "бежанците" почти до един са мюсюлмани ("ислямисти"), носители на съвършено различна култура, идващи, без да сме ги поканили "в Европа", а руските заселници по Черноморието ни са все "християни", "братя-православни", "славяни като нас", които съвсем законно придобиват у нас недвижима собственост. Какво сравнение въобще може да се прави между "главорезите от Сирия" (или хайде – техните жертви) и "потомците на нашите братя-освободители"?


Веднага ще предупредя, че въобще не съм привърженик на каквито и да било апокалиптични "сценарии", нито съм против законното придобиване на собственост в страната ни от чужди граждани. Става дума по-скоро за особености в поведението на тези "собственици", което започва да се забелязва от мнозина. Според разказите на десетки мои познати, летували през тази година по Черноморието ни, присъствието на потомците на "братята-освободители" е придобило напоследък особен характер. Така в много от (особено) южно-черноморските ни селища – свидетелстват всички – през това лято са можели да бъдат видени десетки сгради (на новите собственици), от които се развява знамето на Руската федерация.


В  Поморие има цял квартал,
на чийто вход се чете ярък надпис (издаващ собствеността му),
който гласи:

"Малая Россия"


В с. Черноморец други мои познати, успели да си купят в магазин (зареден изцяло с руски стоки) "първи брой на в-к "Комсомольская правда" на… български език. В курорта Св. Влас буквално не се чувала друга, освен руска реч, защото построените от братята Диневи кокетни къщички до една са купени от руски граждани, по-голямата част от които живеят там целогодишно. В трети приморски град (не запомних кой) епископ на БПЦ (Йеротей), служейки литургия, вече направо поменавал на Великия вход вместо българския владика, "патриарх Московский и всея Руси Кирилл", очевидно поради състава и желанието на православното население в него (и това на каноничната територия на българския патриарх Неофит).


Най-същественото, което споделят всички, наблюдавали въпросните "явления", е, че в практически всички градове, градчета и курорти руските "имоти" – къщи, вили и т.н., вече се строят компактно едни до други, така че образуват цели руски "квартали", на доста места надлежно оградени от "местните" и без свободен достъп за "външни лица" в тях.


Признавам, че в градчето, в което летувах самият аз, на подобни знаци на "усвояване" не успях да стана свидетел, но за сметка на това можах да наблюдавам (мисля за трета поредна година) живота на руски младежки лагер, резидиращ в хотелски комплекс в непосредствена близост до място, в което се бях настанил. На оградата на комплекса, в продължение на всичките десет дни, докато бях там, се мъдреше надпис с огромни червени букви:


"Вход посторонним строго воспрещен"
(вход за външни лица строго забранен – рус.)


а зад самата ограда денонощно дежуреше охрана. Най-интересното бе, че на питомците на "молодежния" лагер изглежда също бе забранено да излизат самостоятелно извън неговата територия, защото виждах как на нея те интензивно и целодневно биваха занимавани с най-разнообразни колективни игри – всичките с определено военно-спортен характер (лазене по опънато над земята въже, бягане между различни препятствия и т.н.). Трябва да подчертая, че (за разлика от великолепната руска комедия "Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён" на Елем Климов, за който не можах да не си спомня) "лагерниците" съвсем не бяха деца, а млади хора между 18 и 25 години и въпреки пълнолетната им възраст бяха стриктно разделени на "отделения", непрекъснато предвождани в мероприятията си от специални отговорници ("вожатые"). Да, за около два часа преди обед въпросните "вожатые" строяваха населниците на лагера и вкупом ги закарваха на обществения плаж, където разполагаха "армията" им на един отрязък от пясъчната ивица, също стриктно ограден от околните (индивидуално) плажуващи с въжета и ленти. Зад огражденията лагерната "молодежь" биваше забавлявана от гърмящи, побити в самия пясък тонколони, от които звучеше (без каквото и да било внимание към околното "население") многодецибелов "русский рапп" и "русский рок".


Онова, което ме порази най-много, бе, че под звуците на тези колони "молодые люди" танцуваха отново по отделения и ръководени от вездесъщите си  "отговорници". А за да не проникне сред тях и капка от заразата на пагубния "либерален индивидуализъм", тези, последните, от време навреме даваха и команди за извършване на необичайни общи ритуали. Най-безумен ми се стори този, при който


отговорникът командваше: "Ну, ребята, обнимаемся!"


и всички наоколо му послушно се обръщаха един към друг и се прегръщаха кратко и отривисто. След определеното време всички дружно събираха кърпите си и пак под строй поемаха към хотелския комплекс, където входът за външни лица бе "строго воспрещен". Нито един ден, нито една вечер не видях някой от тях – някоя двойка, някоя групичка да излезе по улиците на градчето и да се смеси с "местното население".


С разказаното дотук искам да кажа следното. За всеки чувствителен посетител на родното ни Черноморие би трябвало да е станало очевидно, че "маркирането" на придобитата от руските граждани собственост с национални символи и знаци (руски държавни флагове, надписи от рода на "Малая Россия" и т.н.), откриването на магазини с изцяло руски стоки, концентрирането на собствеността в компактни "квартали", издава едно подчертано желание за обособяване от околното (българското) население, за обособено от него живеене, за тяга към културно-битова "автархичност" на придобитите и "усвоени" крайморски територии. Сиреч, желание за осъществяване тъкмо на онова, от което сънародниците ни инак толкова много се боят, че могат да извършат в страната ни "бежанците" – "гетоизиране" на новозаселниците.


И ето, аз питам: ако тристате хиляди руснаци, придобили – според "професор" Божидар Димитров, собственост на нашето Черноморие, действително са "наши братя-православни", "братя-славяни" и т. н., то защо те така старателно се пазят да не заживеят заедно с нас, като едни от нас? Защо се концентрират в "малки Русии" в градовете на морето ни, защо продължават да си четат "Комсомольская правда", защо откриват и пазаруват от "свои" магазини, защо настояват за откриване на руски училища, защо не възразяват (или може би искат) – онези от тях, които наистина са църковно-православни – на каноничната територия на БПЦ да се поменава руският патриарх? Защо така се боят да допуснат летуващите у нас руски младежи да влязат в общение с "братята и сестрите си" от страната, в която всяка година осъществяват военно-спортното си обучение?


Тези въпроси не задава никой. Това, разбира се, са "русофобски" въпроси (можещи, при това, сериозно да навредят на "нашия туризъм")[1]. Нека обаче – макар пак да заявявам, че не съм пленник на никакви национални фобии, да припомня, че за разлика от функциониращите засега само на равнището на "теориите на конспирацията" мюсюлмански "сценарии" за "мирно завладяване на иноверни територии" и превръщането им в "дар-ал-ислам" ("земя на исляма"), за целенасочено експулсиране на единоверци в Европа, за да я "дехристиянизират", Путиновата военно-политическа доктрина за подкрепа (включително въоръжена) на всички руски малцинства извън границите на Руската федерация е напълно официално декларирана и многократно я видяхме "верифицирана" на практика през последните десетина години. Ще припомня, че тъкмо в съгласие с тази доктрина още през 90-те години на ХХ век 14-а руска армия навлезе в заселения през предходните години с рускоезично население източен анклав на обявилата независимост Молдова и го провъзгласи за "Приднестровска република". Ще припомня още, че тъкмо


под претекст за защита на рускоезичното население на източна Украйна от "бандеровските фашисти", Русия провокира и подкрепя до днес с оръжие и войскови части сепаратистите там


обявяващи едностранно части от суверенната територия на Украйна за някакви си "Донецка" и "Луганска" републики (или обобщено "Новорусия" – напомня на "Малая Россия", нали). Ще припомня още, че постоянното провокиране на прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония се върши тъкмо под предлог, че Русия трябвало да брани правата и свободите на руските малцинства в тях. Не са ли поради това твърде благодушни убежденията, че руските населници у нас не могат да представляват заплаха за националната ни сигурност, защото (за разлика от бежанците от Близкия изток) тези заселници са наши "славянски братя" и единоверни с нас православни?


Да напомня, че Грузия също е православна страна, но това никак не възпря Русия да вземе страната на мюсюлманските етнически групи по северните й граници и да нахлуе с танкове до Тбилиси, за да "разреши" вътрешногрузинския конфликт (който съвсем очевидно сама бе разпалила). Украинците в огромния си процент (и в източната, и в западната част на страната) също са православни като руснаците, а освен това всичките без изключение са и славяни. И въпреки това Русия отне на Украйна Крим…


Накрая, нека припомня – макар това най-много да се приближава до "теориите на конспирацията", но пък е факт от историята – че от 1939 г. руската (тогава съветската) дипломация на два пъти е проявявала апетити в рамките на съглашенията си с нацистка Германия (договора Молотов-Рибентроп), при разделянето на сферите на господство между двамата диктатори, да получи за себе си освен Финландия, Прибалтика и източна Полша, още и източните части на Румъния и българското Черноморие (при втория тур от "пазарлъците" с Хитлер през 1940 г. СССР иска за себе си дори цялата България). Без, повтарям, да съм привърженик на каквито и да било конспиративни теории, не мога да не помня, че големите (империалните) държави обикновено имат трайни стратегически интереси извън своите граници, а при това положение интензивното "населване" на Черноморието ни с руски "собственици" и тягата им към самозатваряне не може да не ме притеснява.


За трети път казвам: не съм привърженик на каквато и да било ксенофобия, но не мога да не се учудя, как така за 1000 – 2000 души бежанци (или "мигранти", нека всеки избере предпочитания от него термин), които ще пребивават в България без своя собственост, ние произвеждаме фобии, стигащи до "гибел на българската държава", "драстична промяна в етническия баланс", "ислямизация на българското население", а за 300 000 (според "професора") руски заселници, които вече са у нас, обкичили са приморските ни градове с държавното си знаме, консолидирали са се в тях, ние нямаме дори бегъл усет? Не питаме какви по-точно са, с какви точно пари купуват и строят у нас, колко от тях са се сдобили и с българско гражданство – т.е. вече могат да избират и да бъдат избирани в органите на властта в държавата ни.
[1] Изключения, разбира се, има. Вж.: http://frognews.bg/news_83529/Rusiia-okupira-Iztochna-Balgariia-s-500-000-imota/; http://frognews.bg/news_57266/Kuritsa_ne_ptitsa_Bolgariia_ne_zagranitsa;


Страницата на Иво Инджев: "Новодворская: процъфтяването на България ще дойде след раздялата със съветските паметници"; пак там: "С какво привличаме путинисти в България?"Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (440)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Няма нищо апокалиптично - тези руснаци не тежат на социалната ни система,както биха натежали другите.

 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Еми така ще е скоро ще чакаме вежливи человечета пак да ни освобождават.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Е и? Какъв е проблема? Да бяха дошли американци!

 5. 5 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 490 Весело

  Нека мурзилският рев да започне сега!

 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 496 Гневно

  До коментар [#1] от "xmm":
  Риъли? Значи, ако България бъде населена не с мизерстващи сирийци, а с богати саудитци, които 'не тежат на социалната ни система', всичко за теб ще е ок?
  Мурзилажа, бегом на амбразурата! Заплашват Матушката!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Любопитно

  До коментар [#3] от "daam":

  Че те и Крим заграбиха, без да налагат шериата. Това успокоява ли те?

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Любопитно

  И германците изкупуват като замаяни имоти в полска Прибалтийска зона....Е и ???

  [email protected]
 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  [quote#4:"SSmart"]Е и? Какъв е проблема?[/quote]
  Проблемът е да не поискат автономия. Не знам дали схващаш. За да го разбереш, трябва да имаш българско самосъзнание, не като теб руско.

 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 496 Гневно

  [quote#3:"daam"] Колко от зоо ооо руснаци има голяма вероятност да са терористи от ИД.
  Те са със сходен ези и култура и надали ще решат да налагат шериата /например / в страната ни.
  Колко от жените сред тези 300 000 ходят забрадени и ситнят зад мъжете си като получовеци [/quote]
  Не знам колко. Но знам, че няколкостотинте японци в България с удоволствие се приспособяват към нашата култура, която им е чужда, учат нашия език, който им е труден, и не пазаруват в Березка!
  Сорри, ама руски анклави в България не искам!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Чакаме вежливите зелени човечета

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#9] от "Blood Red Skies":


  Удоволствие да наблюдавам как повтаряте клишета без грам опит за осмисляне на това какво се опитвате да кажете!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Amot":

  Какво имаш против Березка-та? Дай по тая логика да затоворим и всичко дето продават белгийски шоколад или Джак Даниелс?

  Темата наистина е преекспонирана. Тези хора са си купили имотите законно, харчат си тук парите, не виждам какъв е проблема.

  За протокола отявлен Путинофоб съм, ама не почвам да бълвам пяна, щом чуя руска реч

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Весело

  До коментар [#4] от "SSmart":

  Ако американци си направят градче тук и вдигнат американското знаме ,ще виеш като вълк на месечина.

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Любопитно

  До коментар [#12] от "SSmart":

  Кое е клишето в случая?

 17. 17 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 916 Неутрално

  да странно защо този голям проблем не се обсъжда в публичното пространство. рашките са като мюсюлманите те не се асимилират единствената разлика е водката.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 18. 18 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Тези са много по-опасни от който и да е ислямист, точно защото ни се пишат “братя“, а и са от тоя тип навлеци, които веднъж влезли някъде освен с оръжие по друг начин не можеш да ги изгониш.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  [quote#14:"niakoi_si"] Тези хора са си купили имотите законно, харчат си тук парите, не виждам какъв е проблема. [/quote]
  Проблемът е, че законно могат да си поискат автономия. Тогава ще имаш ли проблем?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Спокойно цената на петрола се срина и вече няма пари за имоти по Черноморието. Вече ще ги продават.

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Те не са тук да налагат ШЕРИАТ , а да налагат имперските амбиции на Русия и в частност на ПУТИН и неговата олигархична клика!!!
  Тези ми се виждат много по-опасни от какъвто и да е шериат,особено когато максимум 1500 - 2000 души ще го "налагат"!
  А вие не "налагайте" на младите българи ОПОРНИТЕ ТОЧКИ на Путин /с платено представителство у нас на Атака и БСП ,както и други по-незначителни субекти /.

 23. 23 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Калин Янакиев днес ли загрява ?
  Ако иска да им изкупи имотите, те се продават повечето.
  Аз от друга страна не виждам защо да се оплаквам от бели хора, християни по култура (за убеждения не мога да съдя нито да претендирам). При това доказано бързо асимилиращи се.

 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 792 Весело

  Един призрак броди из дясното пространство - призракът на Поморийската народна реСпублика...

  Хора, нормални ли сте още?!
  Сравнението между "мигрантите" и руските собственици на курортни имоти е нов мисловен връх в нАучното и общественическото развитие на Калин Янакиев.
  Защо му се връзвате обаче?!

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  [quote#8:"karabastun"]....Е и ??? [/quote]
  Разликата е, че германците не са анексирали чужда територия прди малко повече от година.

 26. 26 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  В Поморие има цял квартал,
  на чийто вход се чете ярък надпис (издаващ собствеността му),
  който гласи:
  "Малая Россия"
  * * *

  А в САЩ и по света е пълно с китайски квартали... и им викат "Малкият Китай"

  Тоя сериозно ли...?!

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Весело

  [quote#23:"Радио Плутон"]При това доказано бързо асимилиращи се. [/quote]
  Шегуваш се, нали?

 28. 28 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Спомням си предишното му неуравновесено излияние относно БПЦ бежанците, странно съчетание наистина. Значи, тях можем и трябва да приемаме, а руснаци сакън. Да турим решетки и катинари по границата САМО за руснаци....

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  В Поморие има цял квартал,
  на чийто вход се чете ярък надпис (издаващ собствеността му),
  който гласи:
  "Малая Россия"
  .************************

  А тази снимка е от Марбея, Испания, е и?
  http://www.urbanika.es/wp-content/gallery/iii-schools-casa-rusia/frente.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами постепенното заселване, безконтролно , на руснаци - КАКВИ ?- си е НОВАТА опастност за България, за която съм писал не веднъж ..
  Съветски нрави, 'демокрация" , грандомания , мания за величие- на господари , на велика нация и т.н. са си е една реална опастност за страната ни ..
  Някакви борчета, 'строители" , БЕЗ нито една ревизия до сега - си продават с удоволствие къщите и апартаментите в Свети Влас ..Надоолу - на юг - същото..За Варна- да не говорим и т.н..
  Английският пенсионер, който се заселва у нас - НЯМА да донесе ДИКТАТУРА , но тези пенсионирани военни, кагебисти и прочие съветски другари - заедно с децата си -са ЕДНА РЕАЛНА , днешна опастност ..И на държавата ни - като че ли НЕ и пука..
  Простолюдието по морето, продали си нивите, като че ли ВЕЧЕ започна да се усеща, разбира , какво става ..МИЯЧИ на басейни , охрани и ..господарите от Русия - на нашата ЗЕМЯ !!?? Голяма тема ..
  КОЛКО хиялди руски мафиоти ,по времето на Гоце-и онзи заместника му, станаха български граждани???
  КОЛКО ???

  BIG AL
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#24:"forza"]Хора, нормални ли сте още?! [/quote]

  как мислиш ??

  надежда всяка тук аостави

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#19:"Blood Red Skies"]Проблемът е, че законно могат да си поискат автономия.[/quote]

  www.konspirator.com?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "Blood Red Skies":
  Законно никой не може да иска автономия-виж за справка какво пише тук:
  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.

  (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.

 36. 36 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3015 Любопитно

  Нещо се е объркал списователят. Много руснаци се приобщават към бита ни поне колкото арменците, но с тях се разбираме и по език, и по манталитет, за разлика от първото и второто по численост малцинство. Но явно е модерно да се "закача" с 300 хиляди!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Испания е 60- 70 МИЛИОННА ..И Турция, и т.н..
  ТАМ трудно ще стне "номера" рускиййй..
  А и отсреша НЕ им е Крим ...

  BIG AL
 38. 38 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "Blood Red Skies":

  Първо ще си поискат автономия в Латвия и Естония, и там ще се задавят. Стига крякахте, че ми надухте главата. Те и други могат да си поискат автономия, но не се сещам Калин Янакиев да е отишъл да мисионерства в Кърджали.

 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "ЗаНи3А":

  руснаци се приобщават към бита ни поне колкото арменците, но с тях се разбираме и по език, и по манталитет..
  ....................
  Разбира е, разбира се, ..Докато ТЕ ти сложат някон ТОШО - за 35 годни начело ...Толква се .."разбирахме" ..

  BIG AL
 40. 40 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#7] от "Blood Red Skies":

  България не е била часто от Русия, отстъпена от Хрушчов на Украйна. И дори да са 300 000 - не са 80 % от населението в България

 41. 41 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Прави впечатление пълната тролска мобилизация покрай намесата на Русия в Сирия.
  Под всяка статия, която се споменава Русия става нещо страшно.
  Стари тролове, нови тролове, тролове с по няколко ника... всички са в битката.
  Нищо де, нали и те трябва да ядат нещо.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 42. 42 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Писна ми в Поморие особено да слушаш само руска реч!На това отгоре не искат да говорят български.

  Tony
 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#35] от "rurade":

  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление....)
  ................
  То и на 9-ти септември 44 година , си ИМАХМЕ Търновска КОНСТИТУЦИЯ ..))

  BIG AL
 44. 44 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Amot":

  Руски анклави не може и да има защото те ще си поотидат - на Черно море през зимата е гадно да се живее, а и през лятото.
  Някои руснаци се преориентират към топли места като Сандански, който им е на хвърлей място от Солун. В Солун между другото съм чувал шофьори с българска регистрация да говорят на руски.

 45. 45 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Спокойно, денги окончили, геополитика с обещания само не се прави:
  "Проблемът на тези рубладжии, както народа ги нарича, е че тази
  нечистоплътна игра с националните интереси
  върви към края си. Не защото рубладжиите изведнъж са станали патриоти, а защото кремълските им господари нямат пари и скоро няма да имат. Руснаците може да са брутални и безцеремонни, но те не са глупави и са напълно готови на компромиси като видят, че няма накъде.

  В момента, в който литовците инсталираха LNG терминала, Газпром им даде 30% отстъпка от цената, която искаха дотогава. Путин постоянно се репчеше че ще престане да снабдява Украйна с газ, докато наскоро престана да се репчи и тихомълком заповяда на пионките си в Газпром да продължат да продават газ на Киев след 2019 г. "
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/54324-geopolitikata-s-tri-unikalni-shansa-za-balgariya-da-izlezem-ot-blatoto-na-prehoda.html

  nemo malus felix, minime corruptor.
 46. 46 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3015 Весело

  До коментар [#39] от "BIG AL":

  Те, не ни ги слагат, НИЕ, доброзорно си ги търпим! Не, че с един ЛМестЕан не се "разбираме" прекрасно! Дори и с песен.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 47. 47 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#29] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  мани мани... а ако му пусна снимки от Brighton Beach в Ню Йорк сигурно ще пръска пяна до утре... откачена работа, ей ...

 48. 48 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  И от Гоа, и от Бали, и от Хургада, и от Анталия. Турците да не би да ги гонят? Айде бе! Такива булки откъде ще си намерят ?
  Не знам семейното положение на Калин Янакиев, но на такива като него идеално ще им подхожда една бяла жена.

 49. 49 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 496 Разстроено

  До коментар [#14] от "niakoi_si":
  Миналата седмица по Първи канал (руския) гледах реклама за седмица на руското кино по кината в руските анклави в Източна Германия. Ето това не искам в България. Ако някой ще идва да живее тук, да се приобщи. Не държа да се асимилира, току-виж културно дори допринесъл с нещо! Държа да не се изолира! Руската инвазия, защото това е правилната дума, не води до мултикултрализъм в България, а до острови на руски културализъм по Черноморието.
  Една етническа партия в парламента ми стига, мерси!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  От кагебиста в Москва може да се очаква всичко!

  klimentm
 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#23] от "Радио Плутон":

  Аз от друга страна не виждам защо да се оплаквам от бели хора, християни по култура ...:
  ............
  То и Сталин и неговите пълчища са ..християни , и Путин, даже -бял и християнин ,
  и кагебистите и ТЕ ..са бели християни ..
  .И КГБ- също и ...
  Цялата им ВЛАСТ - ТУК у нас - беше .."християнска" ..))

  BIG AL
 52. 52 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#43] от "BIG AL":

  Обсъжда се думата "законно"искане на определено малцинство в Република България да иска автономия,а не историята на Царство България!

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  До коментар [#47] от "diegos":

  Над Брайтън биич не се веят руски байраци и няма огради .

  klimentm
 54. 54 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "BIG AL":

  Сталин да не се е женил за грузинка?

 55. 55 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#52] от "rurade":

  Руснаците в Ръбъ са признати за автохтонно малцинство, заради липованите (старообрядци), наред с арменци, евреи, каракачани, татари, арумъни (гърци и румънци нямаме заради размяна на население). Те могат да имат новини на руски, както има на турски. Но нямат - имаше някакво вестниче.

 56. 56 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Калин Янакиев е написал тотални глупости , е вярно не може да стигне другаря Дичев Ивайло, но не пада и той долу. Трябва да си тотален идиот за да не забеляваш разликата , от 10 -15 години неколкостотин хиляди руснаци живеят тук или пребиват за по дълъг период , като бройката не пада под 500 хиляди през лятото , и никой , ама никой не се е оплакал , имат си квартали, докато само няколко хиляди тарамбуки превърнаха големи части от центъра на София в доста опасно място , не че и преди тях беше много спокойно, но не може да става място за сравнение. Хората просто ги е страх да се разхождат , и тук не става въпрос за расизъм или ксенофобия, защото дори и Калин Янакиев и другите платени гешефтари едва ли и те са много спокойни, когато ходят по тези места.

  пп Русофоб съм , в смисъл не храня топли чувства към руснаците , но без значение от ориентацията русофил-русофоб , човек трябва да е ттален дебил да не прави разликата.

 57. 57 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#13] от "Русофобска Марионетка":

  По-скоро може да се каже, че Русия ни остави да се оправяме сами и ние показахме колко неща не можем да правим и колко сръчни са нашите мошеници, които изкупиха и затриха икономиката ни.

 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Като "възпитан софиянец", млад :си замълчах , когато една млада се насочи в Аптеката- пререди 2 -ма души - сигурно е зле си казах ..А тя нагло заговори на руски - нещо за детето и - и аптекарката - софиянка я "погледна "- и се започна едно "уточнение" - 10 минутно..
  Но на Юг по морето , ВЕЧЕ се опитват да говорят на английски, което все пак си е ..успех - по самочувствието им ...))
  ДОКАТО и последният БЪЛГАРИН , не разбере , КАКВО може да получи , от Иперията на ЗЛОТО - дотогава ще им минава , ноемера , съветския ...)

  BIG AL
 59. 59 Профил на ian56392602
  ian56392602
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ви ли прави впечатление че това става с благословията на бг политиците.И още нещо как се на въдица толкова много руснаци с пари и то от страна в която богатите са "наши" хора

 60. 60 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#53] от "klimentm":

  В Бразилия от 19 век се усещат, че имат едно малцинство бели и огромна маса бивши роби и започват политика на избелване. Понеже няма достатъчно европейски имигранти, пускат японци. Бразилия е държавата с най-голям брой японци извън Япония. Първоначално им дават права на училища и всичко на японски, но след 50 - 60 години затварят всички японски училища и въвеждат само португалски.

 61. 61 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прочетете внимателно статията. И това ми било професор в СУ ?!?!
  Този нима не разбира, че е съвсем нормално българите да се страхуват от непознатите бежанци, още повече че той им плаща масрафа ? Та това драги Янакиев е чувство за самосъхранение. Кое ти е чудно ? Нима този професор не знае, че така наречените бежанци изхвърлиха цялата мебелировка от един хотел в Хърватия, който бяха настанени ? Ами да поразрови в нета и да види какво са оставили тези чужденци по влакове и рейсове, които ги превозват по другите страни ?
  Нима не знаеш какво е отношението на огромната част от българите към руснаците ? Да не си паднал от Марс ? Да, българите не се страхуват от руснаците. Напрегни си мозъка и може да разбереш, че има причини. Руснаците, които са в България кой ги храни ? Кой им плаща сметките за ток, вода, храна и т.н. ? Как е станало така, че имат недвижима собственост тук ? Нима не си плащат за това ? Кой плаща тока, водата и храната на бежанците ? Бяха хвърлени пари за ремонт на сгради, в които те да живеят - кой плати ремонта ? Те ли ?
  Пък и защо Янакиев се страхува толкова от руснаците ? Че нали е от ДСБ - нейният основател и бивш ръководител Костов е бил на специализация в белокаменната Москва през 80-те години. Пък си е жив и здрав. Не са го изяли.

 62. 62 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Има една голяма разлика (всъщност са повече ама ...)
  Тези 300 хил руснаци най-верочтно са купили 100 хил имота, които посещават през отпуската си, която в РФ била 30 раб дни. През това време харчат пари заработени в РФ.
  А любимите бежанци на автора идват и чакат да ги храним, а те да раждат деца.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 63. 63 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "takeshi303":

  Калин Янакиев е емоционално неуравновесен, това се вижда от един поглед към същия. Хвърля се с настървение на питбул без изобщо да обмисли нещата, а и се съмнявам, че има капацитета и емоционалната стабилност да мисли повече от три минути по даден въпрос.
  Може да е професор по богословие, но от държавно управление не разбира нищо.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  [quote#3:"daam"]Те са със сходен ези и култура и надали ще решат да налагат шериата /например / в страната ни.[/quote]
  ПУТИНИАТА

  Това ще налагат те.

  ПУТИНИАТА - Руският "шериат"

 66. 66 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Абе всичките защитници на Матушка Рус защото са с толкова оригинални никове? Остроумен народ, ей.

 67. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Любопитно

  До коментар [#35] от "rurade":

  Посочи ми държава в света, в която руснаците спазват и уважават местното законодателство?

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#63] от "Радио Плутон":

  Може да е професор по богословие, но от държавно управление не разбира нищо. ..)
  ............
  Няма спор ..:))
  КГБ, сталин, брежнев, Тошо, берия, и сие ,
  РАЗБИРАТ от 'държавно управление""..
  Ех, само КАК разбираха и Путин - сега - ТОЙ най- разбира, как да се врътка с другия и вечноо да е на власт :))

  BIG AL
 71. 72 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#68] от "Blood Red Skies":

  България

 72. 73 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#66] от "smotlixx":

  Ами да, от нещо дето сипват в руската храна е! Да се провери в Березките!

 73. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Весело

  [quote#63:"Радио Плутон"]Калин Янакиев е емоционално неуравновесен, това се вижда от един поглед към същия[/quote]
  Ти си бил гений бе, щом разпознаваш качествата на хората по снимка. Само си хабиш времето в този форум.

 74. 75 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Да изгоним руснаците от законно придобитите им жилища, за да настаним в тях афганистанци, кюрди, алжирци, пакистанци, сирийци, а после да им плащаме консумативите от благодарност?

  Някой?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 75. 76 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "BIG AL":

  YAWN

 76. 77 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "Blood Red Skies":

  YAWN

 77. 78 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#68] от "Blood Red Skies":

  Никоя, веднага си формират мешере, съдеят се по собствени закони, минават на социални помощи, затварят се в кварталите си и ги гетовизират, бият журналисти и полици.

  Руска им работа!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 78. 79 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#75] от "galio":

  Калин Янакиев ... То си му и личи ...

 79. 80 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Като сте подхванали, я кажете и за "Росенец" и базата на Камчия.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 80. 81 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#57:"ikar_01"]По-скоро може да се каже, че

  Русия ни остави да се оправяме сами

  и ние показахме колко неща не можем да правим и колко сръчни са нашите мошеници, които изкупиха и затриха икономиката ни.[/quote]

  принципно си права ..
  това са фактите за нашето Можене

  но ако имаха интерес в перспектива..
  нещата щяха да са по обратния начин

  това дередже - сегашното не е било тайна за тях..
  защото ако си посадил тръни..няма да береш смокини

  явно не са имали интерес ..ако сега се наложи . Ще Имат

  истината е ,че никой не уважава Наведените...
  спомни си филмът "Левски" на Маским Генчев

  тотално оплют предварително от дежурните корифеи..
  защото дава кофти отговори

 81. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#61] от "angelpetrov":

  Руснаците, които са в България кой ги храни ? Кой им плаща сметките за ток, вода, храна и т.н. :)))
  .............
  Ами от 1944 до 47 година - НИЕ , с нашия български бюджет , като ОКУПАТОРИ:) И затова си обесихте и вашия Трайко костов - че реши НЕЩО да каже ...)
  После с десетилетия ХРАНИХМЕ , като НАРОД - съветските агенти на ВЛАСТ - и ДАЖЕ ни и ОБРАХА , като дойде 1989 година : МИЛИАРДИ- в червените съветски агенти :)
  Проблемът е СЕГА - пак да не храним ОКУПАЦИОННА руска армия ;:) Знаем си и тях и ВАС ...)

  BIG AL
 82. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Любопитно

  [quote#40:"daam"]не са 80 % от населението в България [/quote]
  Що, в Украйна 80% от населението ли са?

 83. 84 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Американците вече направиха градче тук за две хиляди и + човека и е удоволствие да се работи с тях!

 84. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ДОГОВОРИТЕ с КГБ, с Кремъл , НЕ са само икономически , търговски договори..)
  ТЕ винаги са с политическа насоченост - за НАЛАГАНЕ на желанията на Империята на ЗЛОТО !!
  История ....)
  Появи се ИНФРМАЦИЯ и заглъхна :
  че руските ФИРМИ у НАС - НЕ плащат почти НИЩО , като ДАНЪК - извън ЛУК ойл ...
  Те , пък и въобще и НЕ МИСЛЯТ някога да плащат ...)

  BIG AL
 85. 86 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#80:"Bullet"]Като сте подхванали, я кажете и за "Росенец"[/quote]
  Росенец го продаде на руснаците лаборанта от Драгалевци. Отиди при него, той ше ти разкаже!

 86. 87 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Янакиев да си спомни как прииждаха британци, жалко , че поради глупост и не справяне на държавата да им защити собствеността , те си заминаха , тогава не съм чул Божо Димитров да се оплаква от британска инвазия , дори напротив изказваше се положително , тоест внушенията, които се опитва да направи Янакиев с този пасквил, че Божо подкрепял руска инвазия няма как да минат освен в някои либерални среди живеещи на трохите от грантове. Не защитавам Божо Димитров , но човека е последователен , да идват британци , немци и руснаци и да се заселват тук да купуват , наемат и да си харчат парите тук е добре за нас , да идват тарамбуки дори и в малки бройки е зле.

 87. 88 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#82] от "BIG AL":

  Съветските агенти на власт все пак бяха българи. Какво да направим, че имаше над 1 млн. комунисти към 1989 г. ? И ДС беше огромна. Тези агенти всъщност вече са демократи.
  Ама ти ако искаш приеми в дома си няколко от Сирия. Поне да спестиш някой и друг лев на нас останалите, които не ги искаме, но им плащаме сметките.

 88. 89 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#78] от "galio":

  затварят се в кварталите си и ги гетовизират, бият журналисти и полици.:)
  ..............
  До сега НЕ съм чул , БЪЛГАРСКИТЕ роми - да са сътворили ДИКТАТУРА - 45 годишна в България, за разлика от съветските 'роми"- руските агенти ...

  BIG AL
 89. 90 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#16] от "Blood Red Skies":

  "Проблемът е да не поискат автономия. "- клише! При това тъпо! Даже знам от къде тръгна , но няма никакъв начин това да стане на настоящия етап освен в главите на поддаващите се на тъпата пропаганда папагали!

  "..Не знам дали схващаш. За да го разбереш, трябва да имаш българско самосъзнание, не като теб руско."- И тук тъпо клише! Това обикновено е Вашият основен аргумент в споровете с хора имащи различно мнение от официалното тук ( то е и Вашето естествено)!!!

 90. 91 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Браво на Калин! Както винаги - точен, аргументиран, мислещ.

 91. 92 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#23] от "Радио Плутон":

  "При това достатъчно бързо АСИМИЛИРАЩИ СЕ ........"
  С началото съм съгласен,но трябва да се направи малка, но ВАЖНА поправка:
  При това достатъчно бързо АСИМИЛИРАЩИ НИ .....,което значи,че те асимилират нас - понимаеш????
  Като начало освен това,което е писано по-горе, тази година на Българското Черноморие ,в Български ресторант, ми предложиха меню САМО НА РУСКИ ЕЗИК !!!!
  Само черновата била на български!За какво говорим????

 92. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  [quote#69:"moreee"]Ние тук на морето[/quote]
  Морето не е ваше, а на всички българи. Това, че ти твърдиш, че изкарваш пари от руснаци, не е меродавно мнение за останалите българи.

 93. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Въпроси, които отдавна е било време да се повдигнат.
  Липсва обаче една подробност - данни или поне предположения за професионалния и социалния състав на тези... колонисти.
  Доколкото ми е известно, повече от половината собственици на имоти по Черноморието са средна ръка пенсионери от армията, полицията, данъчните, съдебните институции. Имало и гъсти с руските власти обикновени мутри. Пребиваващите пък - техни семейства, роднини, приятели.
  Контингент с потенциал... питанката е - ЗА КАКВО?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 96 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#89] от "BIG AL":

  Дето се вика "отвори си ушите, да не ти ги отвори ... " в случая - реалността.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 96. 97 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Статията е пълна глупост.
  Наистина има около 500 000 имота собственост на 300 000 "руснаци" (под това се включват всички руско говорящи - руси, украинци, беларуси и дори азери, казахи и т.н.).
  Обаче постоянно в България живеят максимум 20 000-30 000 души и при това 70% са пенсионери.
  Лятото "руснаците" са повече от 500 000, но това са туристи.

 97. 98 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  За това - една натовска база до Поморие и още една до Камчия- за равновесие!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 98. 99 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Искам само да добавя, че тези 300 000 собственика имат семейства. Средно - 3 членно семейство. Това прави близо милион руснаци.
  В Свети Влас се перат пари на украинската /Форт Нокс/ и руска мафия /Братя Диневи/.
  Така е в повечето съветски комплекси по Черноморието.
  На голяма част от "руските собственици" държавата Русия отпускаше нисколихвени заеми за закупуване на имоти по Българското Черноморие.
  Не знам защо руснаците трябва да са ми "братя". Никога, по нищо, не съм се чувствал близък до тях. Дори, и в начина им на пиене.

 99. 100 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#42] от "Free person":

  Писна ми в центъра на София особено да слушаш само арабска реч!На това отгоре не искат да говорят български.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK