За поредната бомба на Петър Москов

За поредната бомба на Петър Москов

© Георги КожухаровМинистърът на здравеопазването Петър Москов умее да хвърля предизвикателства към обществото. Така започна – с изказването, че екипи на спешна помощ няма да влизат в ромските махали, така и продължава. Част от "бомбите" се приемат добре, но други са последвани от бурни несъгласия. Трети будят недоумение, защото остават неизяснени и празни от съдържание. И докато министърът повтаря красивите си (и понякога ексцентрични) идеи, без да ги обяснява съвсем, пресцентърът на здравното министерство застава в "стелт"... А темата малко по малко отшумява и въпросите се забравят. 

Пресният пример е идеята за въвеждане на идентификация с пръстови отпечатъци в болниците и аптеките за всички здравноосигурени хора в България. По думите на здравния министър Петър Москов още в края на януари 2016 г. системата вече ще е инсталирана и ще функционира в българските лечебни и фармацевтични заведения. Обаче пропусна да уточни всичко останало, а пиарите му отказват да дадат подробности за момента (виж въпросите по-долу)


Друг пример? Данък "вредни храни". Идеята беше лансирана от Министерството на здравеопазването още в края на зимата, но за дълго остана забравена. През септември министърът обяви, че условията и критериите по мярката вече са готови и ще бъдат представени при първа възможност. Оттогава минаха три седмици. И дори той да е твърде ангажиран, от пресцентъра му също не успяват да дадат обещаната информация, която вълнува голяма част от бизнеса в България. 


Още? На първия учебен ден, 15 септември - Москов тържествено обяви началота на кампанията "За здраво поколение", в която е заложена амбициозната задача да промени изцяло здравословните навици на българите, като започне от децата и учениците. Министърът представи идеята като нещо, върху което усилено се работи съвместно с министерството на спорта, но за момента единственото изражение е създадената "Фейсбук" страница на инициативата
Както обикновено и за поредната иновативна идея на Петър Москов "Дневник" отпарви въпроси към здравното министерство с молба за повече подробности. Уточнихме пред пресцентъра, че въпросите ще бъдат публикувани на сайта още преди да получим отговорите, защото обикновено те се бавят или никога не пристигат.


- Какво налага въвеждането на идентификация с пръстови отпечатъци за здравноосигурените в България? Изискването за регистрация с лична карта, което беше въведено неотдавна, не е ли достатъчно ефективно?  


- Как ще се събират пръстовите отпечатъци на здравноосигурените пациенти? Архивът на МВР ли ще се използва? 


- Кой ще носи отговорност за съхранението и защитата на тези лични данни? Колко време ще бъдат пазени в архив? Какви правомощия ще имат лечебните и фармацевтичните заведения да боравят с тях? 


- Има ли разчети колко ще струва поставянето на устройства за отпечатъци? С обществена поръчка ли ще се определи доставчикът на устройствата и на техническата поддръжка?


- Изцяло от държавния бюджет ли ще се изплати инвестицията? Как това ще се случи до края на януари 2016 г.?


- Навсякъде ли ще се поставят устройствата, или само в заведенията, които работят със здравната каса? Как може да започне процесът по инсталирането им преди да са подписани договорите с НЗОК за годината? 


- Идеята съгласувана ли е с ръководствата и организациите на болници и аптеки?  


- Как ще се процедира с пациенти в тежко състояние в болниците - ще има ли портативни устройства? А за тежко болните хора, лекуващи се в домашни условия - лично ли ще трябва да отидат до аптеката, за да оставят пръстов отпечатък? 


- Къде освен в Турция (която Москов даде за пример при представянето на идеята - бел. авт.) има подобна практика и как е уредена? 

- Готови ли са вече условията и критериите по данък "вредни храни"? Кои храни ще бъдат определени като "вредни", по какви критерии и с колко ще се оскъпят? За кога е планирано въвеждането на данъка?  


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Трябва да има такъв пръстов отпечатък,за да може да не се допускат злоупотреби!Подкрепям предложението на Москов.

  Tony
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  На мен ми харесва това с пръстовите отпечатъци,предвид кражбите в здравеопазването.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 544 Неутрално

  За съжаление Москов на моменти здраво издиша.

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  Значи, бихте могли не само да питате министър Москов, а и да дадете конструктивни предложения.
  Например, вчера видях отвратителният хейт, който се развихри във Фейсбук и ми стана много тъжно. А идеята не е лоша.
  Обаче, друго нещо си е професионалист да доразвие тази тема.
  Една приятелка, следовател към района на Софийска прокуратура предложи следната иновация - да не се ограничаваме само с пръстови отпечатъци, а да влезем в ХХI век. Много по-удачно е всеки пациент, когато купува лекарства, да дава ДНК проба. Хем е по-сигурно, хем и контролът е по-лесен.
  Предполагам, от редакцията, следите телевизионният канал FOX crime. В него дават достатъчно филми за размисъл, като нагледно демонстрират как Елвис Пресли е още жив и обира сейфове с бижута. И виждате, че пръстовите отпечатъци нямат достатъчна сигурност за идентификация

 5. 5 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Съмнявам се да ти хареса идеята, когато пръстовите ти отпечатъци са в незнайно как защитени сървъри, достъп има кой ли не, системата лесно може да бъде хакната и източена (не ми казвай, че ще сложат сървъри с клас на защита като тези на НАТО) и най-неочаквано, един ден, се сдобиеш с обвинение по престъпление, което не си извършила, или пък по друг начин бъдат нарушени правата ти.
  Мда.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Москов дойде с много надежди, умен и енергичен е, но засега нищо полезно черно на бяло няма.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Изпушил е завалията. Електронните картони щяха да свършат чудесна работа. Но затова разбира се трябва да има и електронно управление...

 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Те неговите бомби край нямат, като Б 52 е постоянно бомбардира.
  Утре ще иска и ДНК и сканиране на зеницата и няколкото объркани другарки ще се радват като деца. Да отидеш в аптеката за лекарства и да ти вземат отпечатъци, това и Пиночет с хунтата не го е правил, а уж реформатори демократи. Аман от некадърници със самочувствие

 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв (пръстов идентификатор - бел.ред.) и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница", каза Москов.
  Значи всички/здравноосигурени, вкл. и децата/ трябва първоначално да дадем такъв отпечатък за да има след това база за сравнение - "пръстов идентификатор" . МВР снема отпечатаци само при регистрация на криминално проявени лица по специална наредба. Съответно има и процес на дерегистрация. МЗ и здравната каса ще имат най - голямата база данни от пръстови отпечатъци на здравноосигурените български граждани докато са живи, която съответно трябва да се обслужва, администрира и т.н. и т. н. Подобна практика ще създаде възможността пръстовият отпечатък на някое неудобно за определени хора или за институция лице/здравноосигурено, но нергистрирано от МВР/, да се появи на мястото на някое престъпление с всички произтичащи за това лице последици. Понякога човешката глупост/вкл. и лекарската/ е безгранична, но когато е съчетана с власт и "реформаторска" амбиция става безкрайно опасна. За съжаление има хора без ръце, на тях би трябвало да им вземат пръстов отпечатък от някой крак. Предвиждам след намесата на Борисов този опасен за гражданите "реформоторски" напън да бъде стопиран, защото след подобна тъпотия ще трябва да се търси усмирителна риза за министри с особен блясък в погледа.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Вътрешното министерство планира да започне да издава нови лични карти с чип от началото на 2017 г.Подмяната на всички документи трябва да стане постепенно до 2021 г.Вкарването на чип в личните карти ще позволи те да бъдат използвани за електронните услуги, които би трябвало да започнат да предоставят повечето министерства след предстоящото създаване на държавната агенция "Електронно управление" и държавното предприятие "Единен системен оператор".Това е положението.Явно е слаба комуникацията между министерствата.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Има държави,които при гласуване вместо подпис,слагат пръстов отпечатък.Има и държави, в които неграмотните така се подписват.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Във времето в което видеонаблюдение има на всеки банкомат, когато има системи за допуск със сканиране на ретината на окото, когато се иска парола за всякакъв вид достъп до услуги в интернет, когато дори скъп лаптоп или телефон те допуска след сканиране на показалеца - идеята на Москов , нито е толкова обидна, нито толкова ексцентрична.
  Във здравоепазването се краде яко и само привърженици на статуквото могат да са противници на тази идея...

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  [quote#1:"Free person"]Трябва да има такъв пръстов отпечатък,за да може да не се допускат злоупотреби!Подкрепям предложението на Москов.[/quote]
  Има по-сигурен начин-да се затворят здравноусигурените в килии и да се пускат в болница с куп формалности и проверки!

  Тази идея на Москов е ПЪЛЕН ИДИОТИЗЪМ! Кой ще пази отпечатъците И КАК?! Скоро изтекоха личните данни на абонатите на една мобилна компания, а какво остава за нашето пършиво здравеопазване! Ще почнат да се появяват при престъпления отпечатъци на хора, които хабер си нямат! Ще се изкефя при някой обир, да се появят отпечатъците на Москов, за да види каква простотия е сътворил!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Много филми гледа твоята приятелка. То затова сме на това дередже, щото съдебната система е в някаква паралелна реалност.
  Бурята от протести е по причина ЗАЩИТАТА на личните данни на хората. Как ще бъдат защитени отпечатъците или друг тип лични данни в една болница, аптека и т.н.?!? Вие добре ли сте, бе хора? Имате ли представа каква е цената на висок клас техника за защита на подобни информационни масиви, и колко и какви специалисти трябва да се грижат за изправността на системата?!?
  Как ще се предотвратят злоупотреби с лични данни, като всеки ще бърка там и ще сравнява нещо си - аптекари, сестри, лекари, администратори?
  Не може да имате познания от 19 век, манталитет от 20, пък да живеете в 21 и да сте адекватни. Приказвате колкото да си намирате на приказка.

 15. 15 Профил на Mihail Trifonov
  Mihail Trifonov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Нали по-рано през годината инсталираха четци за лични карти в болниците точно с тази цел???

  Т.е признание че предишното харчене на пари не е помогнало на некадърната администрация да се справи със злоупотребите.

  Затова нека изсипем още пари, що не. Поредно супер дясно предложение от господин министъра.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  [quote#12:"elevation04"]идеята на Москов , нито е толкова обидна, нито толкова ексцентрична. [/quote]
  За тебе може да не е обидна, да си свикнал да ти вземат пръстови отпечатъци, но за мен е крайно обидна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":

  И къде са тези държави?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Министър Москов е поредният некадърен, но за сметка на това, прекалено самоуверен и недобре стоящ на поста си, министър...

  Форумът е в будна кома...
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#14] от "tily_lily":

  Хайде прочети внимателно какво съм написал. Пък после помисли дали юрист, следовател би предложил сериозно такова нещо? )
  Ми представяш ли си ако въведем това какво ще стане?
  САЩ ще ни завидят за иновацията, а в Русия ще са бесни, че не са се сетили първи!

 20. 20 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не е помислено и за още нещо - как ще обслужват нашите болници гражданите от ЕС? А? Ми те няма да са дали пръстови отпечатъци, горките, и кво - ще върнат хората от вратата ли?

  Нали ще ни спукат от съдебни дела, ама нали не плаща тоя, дето ги съчинява такива идиотски идеи, а плащаме все ние, на наш гръб всичко може.

  Понеже не могат да озаптят злоупотребите в Здравната каса, се чудят какви нелепи правила да измислят.

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Странни идеи му хрумват, наистина. В хакерски свят живеем г-н Москов. И терористи не липсват.. Май ще тръгнем по знахари.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Оценявам чувството ти за хумор, но абсолютно вярвам, че кадър на "съдебната" система може да предложи такова нещо.

  Огледай се и виж резултатите от "работата" им.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":

  Дарлинг, гласуването не е задължително.

 25. 25 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Случайно да ви се е случвало да си вадите документ за самоличност? Е, там ви ви взимат пръстов отпечатък. Както по-горе каза коментиращ, електронни карти и/или електронно управление. Пръстовите отпечатъци са някаква форма на защита от забавянето на електронното управление, което очакваме ... и аз не помня от кога. Е, има някакви жалки наченки, но до там. Та като цяло идеята не е никак глупава, но статистиката я имат така или иначе /с личните карти/. Да назначат проверки там където виждат проблеми. Един пръстов отпечатък е временна пречка за злоупотребяващите.

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#5] от "tily_lily":

  Освен за предпазване от фалшификации /същността на предложението на Москов/ ,човек,който е на чисто със себе си и живота си /т.е.не е престъпник и мошеник и няма намерение да става /не виждам ЗАЩО би се притеснил от това предложение????
  Или ,може би,е ЗА източване на касата ,болниците и каквото там се сещате от хората на Бат Сали,Местан/не говоря за почтените български турци,а за другия им здравно неосигурен "електорат"/ !

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "Тази година за депутатите ще започне с нова система за гласуване и още в първия си работен ден те ще трябва да дадат пръстови отпечатъци, съобщи БНТ. Така след години усилия на няколко парламентарни председатели се очаква да бъде сложен край на гласуването с чужди карти."
  Това се случва през 2010 година.Тогава някой от вас имаше ли нещо против?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#20] от "tily_lily":

  Не се напъвайте да измисляте нещо , което не е проблем. , как ще искаме пръстови отпечатъци от граждани на ЕС , като те не са осигурени в нашата държавна каса , плащат си и ги лекуват...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 30. 30 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "Tru Soulja":

  Да сте чували за европейска здравна карта?!?
  Явно не ))

 31. 31 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":
  Ти със държави в които се подписват с палец и си мажат палците с мастило ли се сравняваш, реформа която ще ни сравнява с третия свят ли искаш?

 32. 32 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#30] от "tily_lily":

  Бихте ли разяснили?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#25] от "shakez":
  Аз лично нямам спомен да са ми вземали пръстов отпечатък при вадене на документи за самоличност, само подпис

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Не ,дадах пример с нашия парламент.

 35. 35 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#30] от "tily_lily":

  Не съм чувал , но знам , че ако не съм осигурен в някоя държава си плащам като поп за лечението.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "Що се отнася до обработването на пръстовите отпечатъци, Съдът/става въпрос за Европейския съюз за правата на човека/отбелязва, че по принцип пръстовите отпечатъци играят особена роля в областта на идентифицирането на лица. Така, сравняването на пръстовите отпечатъци, снети на определено място заедно с тези, съхранени в база данни позволяват да се установи присъствието на това място на определено лице, независимо дали в рамките на криминално разследване или с цел да се осъществи непряко наблюдение на такова лице.

 37. 37 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":
  А има ли държава, в която слагаш пръстов отпечатък в... аптеката?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Е ,ние ще сме първата,какво толкова.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Забравих да ви питам,а има ли държава,в която толкова много се краде,лъже и мами.

 40. 40 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ако на Москов идеите му се изчерпват с това, да ни сваля отпечатъци в аптеката и горепосочените мерки и реформи... язък за доверието, което му гласувах досега и надеждите, които имах в него.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 41. 41 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tru Soulja":

  Ами напъни се (по твоята терминология), и прочети какво е европейската здравна карта и как използваш здравни услуги извън държавата, в която плащаш.

  О, ти да не работиш в Здравната каса?! Те са така неграмотни и никога нищо не знаят.

 42. 42 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]На мен ми харесва това с пръстовите отпечатъци[/quote]
  [quote#1:"Free person"]Подкрепям предложението на Москов. [/quote]
  Вятър го(ви) вее на бяла кобила

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 43. 43 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Друг пример? Данък "вредни храни". Полезна идея! Пушещите майки също са вредни. Защо, ще попита някой. Защото пушещта майка няма начин да не отгледа и възпита пушещо дете.

 44. 44 Профил на pancir
  pancir
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Отпечатакът от средния ми пръст,къде да му го сложа да господинът Москов...

 45. 45 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#41] от "tily_lily":

  ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ - според законодателството на съответната държава на престоя.

  Е за какви съдебни дела говориш бе , виж какво пише СПОРЕД ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА.Май май и ти не си много наясно какво пишеш , но е важно да се правите на експерти по форумите...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1201 Весело

  иии, цяла статия без да имаш нещо за казване... добрееее, добре, задобрявате

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4012 Весело

  До коментар [#43] от "ck":И този проблем ще бъде решен по Московски! На пушещите майки се отнемат децата и се дават на непушещи приемни семейства! Елементарно, Уотсън!

 48. 48 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Така и така болните у нас вече минават за престъпници...

  Административния терор продължава.

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 49. 49 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#39] от "rosiraycheva50._":
  Ще има, ако и там се появят рИформатори

 50. 50 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  +++++Това мислех да напиша и аз.Даваш си отпечатъка за да си включиш телефона , а за операция или изследване било обидно.

 51. 51 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  За болниците има логика за пръстов отпечатък, защото ще се ограничи далаверата с пациентите, които уж са там, ама всъщност не са на лечение. Ама в аптеките защо е нужно? Не мога да схвана замисълът. Някой може ли да ми обясни?

 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#50] от "hodounski":
  За телефона е по желание и само за твоя си телефон, а болния ще е по принуда и после може да го ползва всеки тарикат. Разлика има или не я схващаш. Да те попитам, ако това го беше предложил Цветанов пак така ли щеше да се кефиш?

 53. 53 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 800 Любопитно

  До коментар [#1] от "Free person":

  И ти си си избрал ник "Free person"?

 54. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "tily_lily":

  И как от базата данни за точките на съвпадение, ще ти лепнат отпечатъка на оръжие на убийство?! Олоооо това са електронни данни, не снимки като на личната ти карта. А и какво по просто и без това всички с документи вече са да ли спесимент в МВР.

  chavo64
 55. 55 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Иначе за аптеките е тъпо. Майка ми е без крака и лекарствата и ги взема или баща ми или аз или някой от семейството с нейна и моя (например) лична карта.

  chavo64
 56. 56 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Никой лекар не може да бъде задължен да иска на пациентите му да бъдат взимани пръстови отпечатъци.

  Много искам да видя как Москов ще им заповяда да го правят!

  А бе, някой чул ли е някаква реакция от заспалия т.н. Лекарски съюз?

  При тия безумия те не трябваше ли да подскочат?

  Бати" съсловната" организация! Шефът на Лекарския съюз май е по- голям послушко дори от Глинка!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 57. 57 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Проф.Р.Гайдарски:"Не пръстови отпечатъци , а повече пари трябват за здравеопазването!"

  Точно и ясно!

  Само че правителството на Боко се стиска за здравето на българите.

  Искат да има пари за тях, за секретарки, командировки и мерцедеси.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 58. 58 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Идеята е малоумна, защото не решава проблема с крадливите доктори и болници.

 59. 59 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До ком.53 Ridiculous - Аз съм свободен човек,а не безотговорен!

  Tony
 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  Така е. Обаче цялото поколение от мене нагоре е толкова ригидно по отношение на електронните услуги, че ми идва да ревна от отчаяние.
  И понеже не знае и което е по лошо, НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ НАУЧИ да работи с компютър, защото как така ще му падне авторитета, някакво пишлегарче да го обучава да чука с два пръста по клавиатурата, а като не знае, не може да контролира процеса и изпитва пещерен страх от него, затова се раждат такива малоумия като последното.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 61. 61 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":
  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Да ви задам един казус.
  Човек инвалид на легло, пренасян само в краен случай и на носилка, с една торба лекарства по НЗОК.

  КАК ПО ДЯВОЛИТЕ си представяте, че ще му бъдат вземани лекарствата от аптеката?
  Ще го влачите на ръце до там?
  Или човек лежащ в болница, на който трябва да се доставят лекарства и консумативи по НЗОК НЕ ВЛИЗАЩИ в клиничната пътека?
  Не е лошо първо да помислите, преди да одобрите нещо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 62. 62 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  Ти наясно ли си, че пръстов отпечатък може да се фалшифицира, но освен това е и неоспоримо, за сметка на това основно доказателство в съда?

  За разлика от от записите видеонаблюдение.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 63. 63 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#50] от "hodounski":

  "Даваш си отпечатъка за да си включиш телефона"

  Ми като ти е толкова акъла давай си го.
  Само имай предвид, ча САЩ си позволяват да извличат граждани на чужди държави за да доказват вината им на собствена земя.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 64 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#57] от "mr.high&mighty.":

  Пари има! Няма контрол!

 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#14:"tily_lily"]Как ще бъдат защитени отпечатъците или друг тип лични данни в една болница, аптека и т.н.?![/quote]

  Никак.

 66. 66 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Весело

  [quote#19:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Хайде прочети внимателно какво съм написал. [/quote]

  Не всеки разбира иронията,затова трябва да сигнализираш по-ясно.

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#20:"tily_lily"]Понеже не могат да озаптят злоупотребите в Здравната каса, се чудят какви нелепи правила да измислят.[/quote]

  С отпечатъците само ще създадат условия за нови злоупотреби и кражби. А пациентите ще страдат и плащат още повече.

 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#32] от "Tru Soulja":

  http://www.ezok.bg/know.html

  Общо взето служи само за спешни случаи. Ако ти се наложи да се обърнеш към джи пи тук в България, ще ти откажат, защото нито знаят, нито искат да знаят как да процедират с пациент от ЕС, представил ЕЗОК. В чужбина не зная как третират българските пациенти с такава карта, но едва ли имат проблеми, както чужденците тук.

 69. 69 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#68] от "princess_x":

  плащаш си , така се процедира... това се опитвам да му обясня на колегата.всичко е по законодателството на всяка държава.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 70. 70 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#61] от "rapidfire":

  министърът каза , че може и близки да вземат лекарствата , това е основната ви опорна точка...Пак се провалихте.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 71. 71 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Абе, те и Б-52 бомбардират, бомбардират, па спрат. Тоя няма спиране.

 72. 72 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#4:"Фьодор Венедиктович Езерский"]всеки пациент, когато купува лекарства, да дава ДНК проба[/quote]
  А за да е по–сигурно, че в 90–дневния срок за извършването й няма по чудо да се размине "леталният изход" за здравноосигурения – да се сключи специален договор и да се изпращат пробите за анализ в надеждните лаборатории в Англия и Америка...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 73. 73 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#14:"tily_lily"]Имате ли представа каква е цената на висок клас техника за защита на подобни информационни масиви, и колко и какви специалисти трябва да се грижат за изправността на системата?!? [/quote]
  Да, видяхме. В Уикилийкс...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 74. 74 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#25:"shakez"]Е, там ви ви взимат пръстов отпечатък.[/quote]
  Т'ва в кой американски филм по Нова го видя?

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 75. 75 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#34:"rosiraycheva50._"]Не ,дадах пример с нашия парламент.[/quote]
  Е, това е разбираемо – те са си априори за криминална регистрация...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 76. 76 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А какво стана с прословутите здравни карти, в която да се отразява какви услуги е ползвал всеки пациент?

  Pivoley
 77. 77 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Давам само една примерна идея за борба с източването на касата. Първо, задължават се всички болници да подават информация в реално време за всички постъпили при тях пациенти и ползвани услуги. Второ, започват внезапни проверки относно действителността на подаваната информация, като особено следва да се наблегне при заведенията с по-висок ръст.

  Pivoley
 78. 78 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":

  А България между тези държави ли е? Това, че гласуваме за "президента Георги Димитров" или за "четиринадесет" го знаем, но все пак...

 79. 79 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  И този се оказа "въздух под налягане"
  Много приказки и накрая - нищо

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  "Луд умора няма", това е най-точното определение за Москов.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Общо взето министър Москов се превръща в едно голямо разочарование. Идеята за пръстовите отпечатъци е поредното доказателство в тази посока.....

 82. 82 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пръстови отпечатъци, ДНК...всичко това е чудесно, само не става ясно защо не се адресират истинските проблеми в здравеопазването!
  Защо се индентифицира пациентът като нарушител, при условие, че средствата преминават към болниците, тоест най-сериозните загуби се реализират именно там?
  Защо не се формулират по-адекватни правила за контрол над предлагащите здравни услуги вместо да се търсят механизми за терор над ползвателите?

 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Московеца пуска едни 'бoмби' в медиите защото ЛЪЖЛЬОТО НЯМА КАКВО ДА ПОКАЖЕ в този момент след месеци измислици за 'реформа' . Сливане (на болници и СП ) и разделяне (на пакети) само това си може спекулантчето, дребния търговец на оптимистични послания за пред тъпия избирател.
  РЕФОРМА НЯМА, НЕ Е И ЗАМИСЛЕНО ДА ИМА, НИТО ПЪК НЯКОЙ ТАМ В МЗ ИСКА ДА ИМА. Едно бутафорно театро напълнено с водевилни номера от въжеиграча Пепи. Само трябва да му е ясно, че след поредния лупинг на трапеца е без осигурително въже и господаря на цирка Боко просто ще го пусне да си падне на чугунената си глава там на политическия манеж.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 84. 84 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#70] от "Tru Soulja":

  Добре е да знаете,че лекарствата се изписват СЛЕД преглед. Близките може да взимат лекарствата на пациента с делегирани права, НООО , пациентът ЛИЧНО трябва да се прегледа и положи пръста си на сензора. Досещате се нали как лекарят ще ходи с лаптоп, скенер и принтер по къщите на трудно подвижни пациенти за да реализира (естествено на цената на левче или без левче дори ) идеите на Пешко. А искам да чуя в коя здравна система това съществува, защото НЯМА ТАКАВА. Всички боравят само и единствено със СМАРТКАРТИ . Ако пръстовия отпечатък беше номер едно, то първо в банковите разплащателни системи щеше да бъде въведено , а не в мокрите сънища на Пешко, който просто блъфира защото не може да покаже нищичко свършено приличащо на НЯКАКВА РЕФОРМА.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 85. 85 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Москов е поредната издънка на поста министър на здравеопазването на премиера Борисов. Проблемът обаче не е в самия Москов, а в това че нашите хора не могат да мислят пазарно, а пазарът е царство на свободната инициатива, на свободния избор и на свободната конкуренция. Пазарът "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" не търпи. У нас здваеопзването от една страна е 100% осигурително, т.е. пазарно, а от друга 100% задължително. Тъй като здравеопазването освен пазарен бизнес е и социална дейност, няма как да е 100% пазарно. С други думи държавата е длъжна да осигури безплатен, бюджатно финансиран сектор в системата, колкото и доколкото е възможно според възможностите на бюджета. Свободно - пазарното здравеопазване би могло да бъде свободно-кешово-осигурително (по типа на застраховките)- плащаш, а после си възстановяваш парите или свободно кешово. Контролът върху дейността на частните здравни заведения, за да не се злоупотребява с доверието на пациентите се осъществява от държавни инспекции. Ролята на лекарския съюз е ИДЕАЛНА. НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ДОГОВОРИ СЪС ЗДРАВНИ КАСИ. Функцията му е основно да лицензира лекарите, защитава професионалните им интереси и организира постоянната им следдипломна квалификация. У нас има бандитска аристократична лекарска върхушка, която за това съсловие е абсурдна! Всички лицензирани-дипломирани лекари са равни и имат общи интереси. Всички те трябва да имат пълна възможност за добро материално състояние като се има предвид огромния труд, който полагат от началото на образованието си до пенсионирането. Така, както е навсякъде по света. За да няма съмнения в квалификацията на лекарите, трябва да се въведе американската система за лицензиране на лекарите.

 86. 86 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#77] от "pivoley":

  Не сте информирани ,че болниците от 5 години подават в реално време постъпването и изписването на всеки пациент през портал на сървъра на НЗОК а от една година това става и плюс чекиране с личната карта на минутата пак в реално време при постъпването. И въпреки всичко някой ви казва ,че вместо нит трябва да се използва винт, а догодина вместо винт - пирон. В същото време не се говори нищо за остойностяване на труда на лекаря, което адекватно остойностяване би направило безсмислено надуването на бройките. Просто в нормалните западни страни никой няма нужда да надписва и да си измисля и това са изключително редки случаи. И кой е виновен ,че НЗОК не заплаща всички диагнози , а само определени по клиничните пътеки ? Ами тогава трябва да кажете на простия народ ,че каквото не фигурира в клиничните пътеки на НЗОК, трябва пациентът да си го заплати кеш или с вноски от друг фонд. Пешко продължава с комунистическите милиционерски манипулации да вика дръжте лъжеца, след като грабителката НЗОК всъщност всеки ден ограбва трудът на лекаря и не плаща. И вместо да плаща обвинява болниците за извъртяни диагнози. Да, извъртяни са защото имат сливи в устата да кажат КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ? И обикновено при този въпрос всички се ошумоляват като шугави овце и се правят ,че не са чули въпроса.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 87. 87 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "rosiraycheva50._":

  И като им взеха пръстовите отпечатъци и направиха да се гласува с тях, НАИСТИНА ли мислиш, че прекратиха гласуването от чуждо име?!
  Не, не го спряха. Разказваха ми, че имало някакъв силиконов спрей (който на всичкото отгоре бил много евтин), с който се правели отливки на отпечатъците. И сега, един "народен представител" не гласува с чужди карти, не - гласува с чужди отпечатъци.
  А Москов не се ли сеща, че предложената от него мярка е още една стъпка към 1984 на Оруел?! Или, може би, точно с такава цел я предлага?! Такива ли реформи очаквахме от "реформаторите"? Поне за тях мислех, че няма толкова бързо да се корумпират, защото малко от малко са умни. Е, да, ясно показаха, че наистина са схватливи - усвоиха корупцията със завидна скорост...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 88. 88 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Да, обаче като гледам сложените плюсове и минуси с неудоволствие трябва да призная, че тоя народ обича да краде. Свикнал е и това си е. И ако някой се опита да му попречи да го прави му става криво, криво.

 89. 89 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "Dr_Doolittle":
  Може би сте прав. Затова единственият изход е демонополизирането на НЗОК, създаване на частни и каси и прекратяване на практиките с остойностяване на лекарския труд от разни чиновници. Здравните услуги са стока и като такива те трябва да се остойностяват от свободния пазар.

  Pivoley
 90. 90 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  С плямпане не става става с работа и в процеса на работа се изчистват грешките

 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#6] от "galapagas":

  Няма ка и да има, щото не е в час с проблемите, просто хиперактивен.... първо казва, после мисли!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#90] от "l_i_k_a_t_a":

  Преди да работиш е добре да помислиш..... което му е проблемът и на министър Москов.... просто приказва без да мисли....
  На принципа "Дайте да дадете!" ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#70] от "Tru Soulja":

  "министърът каза , че може и близки да вземат лекарствата "

  И с чии по -точно отпечатъци? На болния или на близкия?

  Не става дума за опорни точки, а за здрав разум и за конституционни права.
  Ама колегата, за мое най-голямо съжаление, устата му е по-бърза от акъла.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 94. 94 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#88] от "shule":

  "с неудоволствие трябва да призная, че тоя народ обича да краде."

  По този начин няма да се сложи край на краденето, защото е нерационален и незаконен.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 95. 95 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#5] от "tily_lily":

  Хехехе, "защита клас НАТО"... Вече почти всеки лаптоп има датчик за пръстови отпечатъци и това, че някъде има информация за следата от твоя отпечатък не означава, че от нея може да се възстанови изображението му. Всичко ще се измисли, не се притеснявайте, само се притеснявайте, че кражбите ще намалеят.

 96. 96 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#95] от "Лео":

  Става въпрос за сървърите, на които ще се съхранява информацията.
  И не, не се безпокоя, а съм убедена, че кражбите ще продължат и ще бъдат в още по-големи обеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK