ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

За поредната бомба на Петър Москов

За поредната бомба на Петър Москов

© Георги КожухаровМинистърът на здравеопазването Петър Москов умее да хвърля предизвикателства към обществото. Така започна – с изказването, че екипи на спешна помощ няма да влизат в ромските махали, така и продължава. Част от "бомбите" се приемат добре, но други са последвани от бурни несъгласия. Трети будят недоумение, защото остават неизяснени и празни от съдържание. И докато министърът повтаря красивите си (и понякога ексцентрични) идеи, без да ги обяснява съвсем, пресцентърът на здравното министерство застава в "стелт"... А темата малко по малко отшумява и въпросите се забравят. 

Пресният пример е идеята за въвеждане на идентификация с пръстови отпечатъци в болниците и аптеките за всички здравноосигурени хора в България. По думите на здравния министър Петър Москов още в края на януари 2016 г. системата вече ще е инсталирана и ще функционира в българските лечебни и фармацевтични заведения. Обаче пропусна да уточни всичко останало, а пиарите му отказват да дадат подробности за момента (виж въпросите по-долу)


Друг пример? Данък "вредни храни". Идеята беше лансирана от Министерството на здравеопазването още в края на зимата, но за дълго остана забравена. През септември министърът обяви, че условията и критериите по мярката вече са готови и ще бъдат представени при първа възможност. Оттогава минаха три седмици. И дори той да е твърде ангажиран, от пресцентъра му също не успяват да дадат обещаната информация, която вълнува голяма част от бизнеса в България. 


Още? На първия учебен ден, 15 септември - Москов тържествено обяви началота на кампанията "За здраво поколение", в която е заложена амбициозната задача да промени изцяло здравословните навици на българите, като започне от децата и учениците. Министърът представи идеята като нещо, върху което усилено се работи съвместно с министерството на спорта, но за момента единственото изражение е създадената "Фейсбук" страница на инициативата
Както обикновено и за поредната иновативна идея на Петър Москов "Дневник" отпарви въпроси към здравното министерство с молба за повече подробности. Уточнихме пред пресцентъра, че въпросите ще бъдат публикувани на сайта още преди да получим отговорите, защото обикновено те се бавят или никога не пристигат.


- Какво налага въвеждането на идентификация с пръстови отпечатъци за здравноосигурените в България? Изискването за регистрация с лична карта, което беше въведено неотдавна, не е ли достатъчно ефективно?  


- Как ще се събират пръстовите отпечатъци на здравноосигурените пациенти? Архивът на МВР ли ще се използва? 


- Кой ще носи отговорност за съхранението и защитата на тези лични данни? Колко време ще бъдат пазени в архив? Какви правомощия ще имат лечебните и фармацевтичните заведения да боравят с тях? 


- Има ли разчети колко ще струва поставянето на устройства за отпечатъци? С обществена поръчка ли ще се определи доставчикът на устройствата и на техническата поддръжка?


- Изцяло от държавния бюджет ли ще се изплати инвестицията? Как това ще се случи до края на януари 2016 г.?


- Навсякъде ли ще се поставят устройствата, или само в заведенията, които работят със здравната каса? Как може да започне процесът по инсталирането им преди да са подписани договорите с НЗОК за годината? 


- Идеята съгласувана ли е с ръководствата и организациите на болници и аптеки?  


- Как ще се процедира с пациенти в тежко състояние в болниците - ще има ли портативни устройства? А за тежко болните хора, лекуващи се в домашни условия - лично ли ще трябва да отидат до аптеката, за да оставят пръстов отпечатък? 


- Къде освен в Турция (която Москов даде за пример при представянето на идеята - бел. авт.) има подобна практика и как е уредена? 

- Готови ли са вече условията и критериите по данък "вредни храни"? Кои храни ще бъдат определени като "вредни", по какви критерии и с колко ще се оскъпят? За кога е планирано въвеждането на данъка?  


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK