Расизмът на малки народи като българския

Расизмът на малки народи като българския

© Юлия Лазарова 
Бежанците са джихадисти, а българите - мирни християни. Ромите са паразити, а българите - умни и работливи. Очерняйки другите, ние автоматично се оказваме добри, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле" и търси причините за българския расизъм.


На всеки няколко месеца ни залива вълна от възмущения с расистки уклон. Веднъж ще са ромите, веднъж турците, веднъж бежанците, а понякога македонци, украинци или евреи. И после - пак от начало, като в рондото. Съчувствие, благородство, човещина - в България тези понятия се превърнаха в синоним на национално предателство. Едно от обясненията е, разбира се, комунизмът, при който народите живееха в клетка от бодлива тел - той обяснява разликите в отношението към чужденците в източната и западната част на Германия, например. Но дали е само това?


Свикнали сме да свързваме расизма с империи, където социалните неравенства се обосновават с природни особености. В модерната епоха знаменателен остава дебатът във Валядолид през 16 век, когато католическите теолози спорят дали индианците от завладения Нов свят имат душа или пък трябва да се третират като животни (слава Богу, надделява първото мнение). После, през 19 век, идват различни наукообразни трактати като този на френския мислител Гобино, обосноваващ неравенството на човешките раси. За да свършим, разбира се, с евгениката, масовите стерилизации и газовите камери през 20 век. Колкото и да ни е неприятно, до днес в големите метрополии продължават скрито да дискриминират хора с името Ахмед, например, или с по-матов цвят на кожата.


Бели, черни, жълти
Расизъм е най-общо казано класифицирането на човека според някакви белези, които не зависят от неговата воля. Научната фантасмагория, построена върху биологически дадености, е най-популярна заради превръщането ѝ от нацизма в политика на изтреблението: става дума за едно произволно групиране на физически белези в категории, на които се приписва културен смисъл. Ако е установимо, че африканците са по-добри бегачи, от това някак следва, че те са по-покорни и стават за роби. Динарската раса, към която нацистките учени причислявали по-голямата част от България с помощта на различни измервания на черепа, не била способна на самостоятелно държавно управление. Азиатците пък трудолюбиво подражават, но нищо не измислят. Или ако идем по-назад - евреите са колективно виновни, защото са разпнали Исус.


В един по-общ смисъл расизъм е това да се отнасяш към хората предубедено заради произхода им, културата, с която са израснали (културализъм), пола им (сексизъм), възрастта (ейджизъм) и т.н. Развитието на съвременната цивилизация, където "черни" стават министри и президенти на САЩ, а "жълтите" се превърнаха във водеща икономическа сила, прави оборването на тези теории излишно. Ще напомня само, че всички произлизаме от източна Африка и сме били черни заради меланина, който защитава кожата от слънцето. Липсата на меланин в бялата кожа няма никаква връзка с християнството, а е заради нуждата да се синтезира витамин D в места, където слънцето грее по-малко. Възпитаният човек днес подхожда към другия според индивидуалните му качества, а не според тези от биологическия или културен стереотип.


Интересен е расизмът на малките народи като българския, където става дума не толкова за легитимиране на господство, колкото за страх и самозащитна реакция. Споменатите врагове - турци, роми, сирийци - се представят не като потиснати малцинства, които трябва да си знаят мястото (както прави имперският расизъм), а като привилегировани лентяи, конкуренти на държавната хранилка. Противопоставянето на социалните помощи и минималната работна заплата, на пенсиите и парите, давани за бежанец, показва, че българите като че ли завиждат на по-нещастните от себе си.


"Пак сме под турско робство"


Подобен реактивен расизъм откриваме в малцинствените групи, подложени на дискриминация от имперските центрове. Черният расизъм в САЩ е дори по-лош от белия, защото не е преминал културната еволюция на доминиращото мнозинство; имигрантските общности на корейци, пакистанци или турци обикновено са много по-затворени от тези на мнозинството. В тази си окопна война българският етнос сякаш продължава да живее в османските времена - в онези китни самоуправляващи се подбалкански градчета, издействали си привилегията там да не влизат турци и други чужди групи. И забравя, че отдавна вече си има държава, която сам доминира. Току ще чуете някой да каже, че пак сме под "турско робство" - тук ДПС излъчили кмет, там прозвучала турска реч, другаде турски фирми купили местния завод. Циганският терор пък е един вид аналог на робството, а нашествието на бежанците и поробването на Европа е най-новият хит. И не помагат никакви логични аргументи за това кои са повече и кой държи пушките. Защото расовата заплаха е невидима и коварна и щом опиташ да успокоиш страстите, тутакси събуждаш подозрението, че приспиваш бдителността, защото евреинът Сорос те финансира. (Чудите се защо един евреин би финансирал подкрепа на араби ли? Разочаровате ме! Нали целта му е да ни зароби.)


Чуждото тяло, попаднало в нашия периметър, застрашава хигиената - другите са мръсни, опърпани, носят болести. Малко неадекватен е точно този западноевропейски страх в България, където хигиената не е на чак такова ниво, но да не издребняваме. Става дума за омърсяване символическо, което отслабва здравото национално тяло. А най-лошото, което може да ни се случи, е да направят деца на жените ни. Нали забелязвате колко често се повтаря обвинението, че бежанците били млади мъже, за които жените тук ходели голи? През 18 век се въртят едни такива фантазии за турските хареми и сексуалните изстъпления в тях, на които западняците скрито завиждат. И това във време, когато сексуалните нрави в Европа се разкрепостяват, а на изток обществата продължават да са дълбоко патриархални (в Османската империя Маркиз дьо Сад бързичко би свършил набит на кол, уверявам ви!). Защитният етно-брачен модел виждаме в края на "Криворазбраната цивилизация", където претендентът за нашата мома, гъркът Маргариди, е намушкан, а българите пеят:


Секи момък, сяка мома


от рода си да залюбва:


таз любов за тях е сама,


що природно ги събира.


Не е нужно да бъдеш расист, за да пазиш своето. Трябва обаче да си сигурен в какво точно се състои то. А тъкмо тези граници се размиват днес. И именно оттук извират фрустрациите и агресивността. Вижте само обидата, която предизвика песента за Райна Княгиня, изпята в две версии от турски изпълнител. Какво излезе? Че тази патриотична песен е съчинена върху фолклорна мелодия, обща за балканските народи - доколкото разбрах, някъде през 50-те години на по-миналия век. Е добре, не е ли логично текстът за Райна Попгеоргиева да е написан след нейното мъченичество, а фолклорният мотив да е много по-стар? Какво обидно има в това? Ето какво: стана ясно, че границите межди "нас" и "тях" не са така сигурни, както си мислехме. Оттук и мобилизацията на антитурска енергия, с малко предизборна окраска.


Страхът генерира омраза


Ако се заровим в културата, ще видим, че повечето неща, които смятаме за свои, са дошли отнякъде, а авторството е винаги условно - то е по-скоро въпрос на употреба в определен исторически момент, не някакво демиургическо сътворяване. "Шуми Марица" е по текст на германски военен марш, "Тръгнал Кос" - пак немска песничка за малкия Ханс, поел сам по широкия свят, а легендата с пръчките на Кубрат може да се проследи назад поне до баснята на Езоп. И тъй нататък. Ако си сигурен кой си и защо си, ще си в състояние да видиш в това нещо естествено и хубаво, нещо, което да те накара да приемаш другите като хора, подобни на теб. Но ако не си, тогава страхът генерира омраза, с която укрепваш границите около собствената си идентичност. Сирийците са човекоядци, джихадисти, фанатици. Значи ние сме от добрата страна - бели, християни, съюзници на Запада. Циганите пък поемат всички лоши неща, които не харесваме у себе си - прехвърляме им мръсотията, мързела, двусмисленото отношение към закона. И някак магически се оказваме чисти, работливи, законоугодни.


Ех, ако генетиката успее да открие жадувания български ген, вероятно ще се успокоим и няма да има нужда да се ограждаме с омрази. Колко жалко обаче, че 99% от гените на всички хора са еднакви.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (339)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 763 Любопитно
 2. 2 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  не иска ме нелегални емигранти много ги има в софия вече се усеща много чужда реч се чува.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  тоя имайло дичев ..

  здраво е присъединен към деструктивния кръжец

  отгледахме ренегати...можем за изнасяме и в чужбина

 4. 4 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Дичев, ти за единия хонорарец, нали...?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нас пък всеки ден ни заливат с халтура и безсмислени писания разни платени драскачи с определена антибългарска цел!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Стига БХК простотии! Не е расизъм да си пазиш живота от главорези! Не е расизъм да не искаш ислямисти и неграмотни, които искат само да консумират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 532 Весело

  Може да сме малък народ, но расизмът ни е голям!!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално
 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дневник, пак ли? Поредната статия целяща да покаже колко зле и нетолерантни са българите.

 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дано да ти се услади хонорарчето Дичев. А съвестта - нея кучетата я яли.
  Дичев, ако четеш форума приеми едно предизвикателство - каня те на едно пътуване, 2-3 дни из Северозападна България да видиш що е цигански расизъм и терор. На мои разноски, плюс хонорар ако държиш на това.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Колкото и да ни е неприятно, до днес в големите метрополии продължават скрито да дискриминират хора с името Ахмед...

  Автора, дали пък няма някаква причина.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Песента за Ряйна княгиня наистина е по стара народня мелодия, мисля любовна турска песен, но в друг аранжимент. Това обачЕ не е проблемът. Двете песни последователно изпяти и използваният ориенталски аранжимент, си бе директна провокация. Защо го направиха незнам. ИначКоментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.
  Затова пък мюслитата не понасят кучетата. Пак нещо свързано със мнгострадалния Мохамедчо. по големи расисти от китайците и индийците незнам.

  chavo64
 17. 17 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "foxa5":

  +1. Мехмед не е cool, както и други такива мордорски имена. Доста хора с бг паспорти съвсем целенасочено не си ползват турските имена, заради които ореваха света, че им били сменени насила.

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Расизъм е най-общо казано класифицирането на човека според някакви белези, които не зависят от неговата воля"

  Както разбрах днес, за ромите било нормално да лъжат а за българите не е приемливо...

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1487 Весело

  Написаното по-горе ми хареса. Не аз, някой друг беше написал, че „Ние сме един много малък, но затова пък много п... народ.” (Май беше д-р Филипов в "Из делниците на един луд". Трудно ми е да го оспоря, като само бих добавил и "комплексиран". За митовете, които сами си създаваме (надарени, умни, трудолюбиви, гостоприемни и т.н.) въобще няма да отвярям дума...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Весело

  Като се изключат малките неточности - например, че песента за Райна Попгеоргиева не би могла да възникне през 1850-те години когато тя се е родила, нито след мъченичеството й - защото такова няма - след Освобождението тя учи и работи като акушерка, авторът е прав.

 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Господин Дичев по образование е естет.
  За него историята е Тера инкогнита . Първо, ние българите не сме малък народ, а като наследници на траките сме огромен народ, създал най-старата държава в Европа. И в този ред на мисли, може би според автора, Св. Тривелий също е расист, понеже преди 1300 години е прогонил пришълците оттам, където са дошли...

 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  Прекрасна статия! Тя може да бъде еталон за една от най-добрите "соросоидни" практики. Честно, възхитен съм!
  Жалко, че Дневник не публикуват "рубладжийска" пропаганда, та се налага да отскачам да погледна Гласове на Явор Дачков, че да си центровам разцентрованото ))

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Андрешко, не е расист, а "всякак" сиромах, Професоре -
  с определения "отвън", не се сещаме в него и залудо го мъчим ...

 24. 24 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Съжалявам за горното. Таблета ми е с нов софтуер и ми прави номера.

  chavo64
 25. 25 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Циганският терор пък е един вид аналог на робството"
  Я , значи имало цигански терор. Имаме напредък.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-расистка е всъщност теорията на Дарвин за произхода на видовете-ето го пълното й име!
  Darwin-"On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life".

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Интересно ми е на какво се учудва Дичев? Отдавна се знае в етнологията, че национализмът при доминиращата етническа група възниква и се развиватогава, когато тя установи че някоя доскоро недоминантна група се развива в някое отношение по-добре от нея. Сещам се какъв рев имаше през 1980-те, че турците се множели като зайци. Е, демографскиятпреход при тях завърши - сега на ред са циганите. А за турците неприятно е, че тук и там се издигат на местно, че и на национално ниво. А пък бежанците също превземат територии, които нашата доминантна група - етническите българи, считат за своя обственост.
  Впрочем, щеше ли да се стигне до арменските кланета, ако 80% от вътрешната търговия в Турция не беше в ръцете на арменци?

 30. 30 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Авторът бил тъпак , така ли? Не бих казал. Помните ли времената, когато българите получаваха френска или италиаткща виза срещу 300-400 долара в пликче на съответния служител... Или искате българските службаши да се првевърнат в това, което навремето бяха френските и италианските?

 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#27:"dr.simov"]Какво тролене настана! Впечатлен съм [/quote]

  Тролене? Няма такова нещо! Това тук е изразяване на гражданска позиция! Все пак ние форумците сме част от гражданското общество, а не торба с картофи!

 32. 32 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Пореден поръчков материал на Дичев. Много важно, че 99% от гените на хората са еднакви, ако между тях съществуват непреодолими цивилизационни разлики.

  Дичев, Дичев, разликата между човека и маймуната в генно отношение е само ЕДИН ген, ама ти надали би искал да живееш с 4-5 маймуни вкъщи, нали?

  Do or do not. There is no try. Yoda
 33. 33 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "Станислав":

  Човек не се ражда расист. За да почнеш да мразиш нещо трябва да го опознаеш.

  Аз например никога не съм имал нищо против черните, докато не ми се наложи да поработя 2 години в Ангола. Не че ги намразих, но просто разбрах че на тях не може да се разчита да свършат както трябва работата. Разбира се има изключения, ама колкото да потвърдят правилото. Тука не коментирам как биха работили ако бяха образовани или ако живееха в да кажем Щатите. Казвам само че когато исках някаква работа да се свърши виках филипинци, а не анголци.
  Така е и с циганите в БГ, така е и с фанатизираните ислямисти. Хората не ги долюбват заради редица причини, а не че са различни.

 34. 34 Профил на gyuvech365
  gyuvech365
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Стига плюли народа, бе. Каквито сме - такива сме!

 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Ние българите, ако бяхме расисти щяхме да натоварим евреите в конските вагони.
  Между другото, в днешна Русия много народи искат да имат нещо общо с България и българите...

 36. 36 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#9] от "Anonymous":

  Глупости. Един от най-красивите мъже в света Уентуърт Милър има английски, германски, холандски, шведски, френски, руски, еврейски, сирийски, ливански, африкански и чероки произход. А сред жените напр. Никол Шерзингер -филипински, руски и хавайски произход.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 37. 37 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Да се приписва дадено негативно качество на цял народ не е нищо друго освен расизъм, г-н Дичев. А вие правите именно това, обявявайки всички българи (освен Вас, може би?) за расисти.

 38. 38 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Господин Дичев, понеже тук за броени минути стана мазало от обидени и гневни за публикуването изобщо на мнението ви, ще кажа набързо , че ви прави чест начина на възприемане на света.
  И сте щастлив, че сте успял да минете чист през толкова хейт и комплексарщина.
  Поздравявам ви с песента на група ФСБ "Високо" и дано останете същия.
  https://www.youtube.com/watch?v=EzruiWBxq9I

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 39 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#28:"rurade"]Най-расистка е всъщност теорията на Дарвин за произхода на видовете-ето го пълното й име!
  Darwin-"On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life". [/quote]

  Не знам дали Ви е известно, но разликите между хората са твърде малки, за да се говори за биологични раси.
  И не, нищо расистко няма в теорията на Дарвин. Расисти са тези, които погрешно я разбират.

 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Този Ивайло е взел 30 сребърника, срам от хора като него

 41. 41 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Българинът никога не е бил расист! До кога ще ни мътят главите с размиване на понятия? Антиционизмът става антисемитизъм, анти путинизмът става русофобия, русофилията - патриотизъм, евроориентацията - обратна такава....
  Дойче Веле, нещо бъркате:
  Анти депесарските настроения на хората не са антитурски!
  Настроенията не са срещу циганите а срещу циганията, която носят.
  Настроенията не са срещу имигрантите а срещу ислямската инвазия и опасността за Европа като цяло.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Този е дърво без корен. Повече няма какво да кажа...

 43. 43 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#37:"persifedron1"]Да се приписва дадено негативно качество на цял народ не е нищо друго освен расизъм, г-н Дичев. А вие правите именно това, обявявайки всички българи (освен Вас, може би?) за расисти. [/quote]

  ++++

 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Няма край
  Като се започна .....цял месец и пак, и пак

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Гневно

  Аман бе... не им ли писна на някои да вменяват вина на българите и да ги обвиняват за всички земни грехове?
  България никога не е имала роби, имаме много цигани, защото не сме ги избили навремето, както са направили западняците и сме спасили евреите си по време, когато тези, дето сега ни гледат отвисоко и ни размахват пръст, ги горяха в крематориуми!
  Пфу...
  Дневник, осъзнайте се малко и спрете с тази антибългарска реторика!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#39] от "persifedron1":

  Явно всички я разбират по-грешно,а някои са я прилагали и погрешно!

 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Бежанците са джихадисти, а българите - мирни християни. Ромите са паразити, а българите - умни и работливи.[/quote]
  По точно определение от това, здраве му кажи)))+++++

 48. 48 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#36] от "angevins":

  Този мъж ако е красив, с което не мога да се съглася напълно, дали дължи красотата си на африканските и сирийските си гени примерно, или е такъв ЗАРАДИ останалите?

  За жената няма какво да коментирам. Съжалявам ако за теб това е красиво, и доста мургавее.

 49. 49 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "Аби":

  Ууууууу! Долуууууу))

 50. 50 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредната словесна диария на Дичев.
  Българите сме били расисти - щото не ни харесвало циганите да живеят на гърба на страната ни, да не плащат ток и данъци, да крадат, да убиват и да се размножават като плъхове.
  И щото не ни харесвало жителите на Харманли и Хасково вечер да се страхуват да излязат на улицата, да не би някой бежанец да ги ограби или убие.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ивайло Дичев ако не е разбрал,как да разберат другите.

 52. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  За толерантите- ултраси всеки с различно мнение е трол, ксенофоб, фашист и т.н. Иначе са толерантни, милосърдни, добри, проповядват християнски ценности, хуманност. И най- вече са верни на лозУнгите 'Дайте да дадете', " С чужда пита помен правим" и т.н.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#48] от "Anonymous":

  Какво и е на момичето, хубавка е. А относно Уентуърт той е убийствено сладък И го дължи точно на микса между средиземноморското и северноевропейското... Мисълта ми е че така нар. чиста раса което го няма дори и в Европа не е гаранция за красота, както си изтипосал оня надпис.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 55. 55 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#51] от "rosiraycheva50._":

  Втора статия не разбира човечецът. И се чудим защо какво се е случило с висшето образование, че е за никъде.

 56. 56 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#36:"angevins"]Глупости. Един от най-красивите мъже в света Уентуърт Милър има английски, германски, холандски, шведски, френски, руски, еврейски, сирийски, ливански, африкански и чероки произход. [/quote]
  този............. мъж

  има и други "известности" ......
  освен "бягство от затвора"

 57. 57 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#56] от "Русофобска Марионетка":

  Да знам, благодаря все пак че го натъртихте в дискусията... не че има нещо общо.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#10:"foxa5"]Дневник, пак ли? Поредната статия целяща да покаже колко зле и нетолерантни са българите.[/quote]

  Не го показва статията, а коментарите под нея.

 59. 59 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#2:"In my world"]не иска ме нелегални емигранти много ги има в софия вече се усеща много чужда реч се чува.[/quote]

  Ами и в Лондон се чува все по-често чужда реч, включително и българска. Далеч по-често, отколкото преди двайсетина години.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Расизмът и гнева към други хора и общности са присъщи на слабите и страхливи нации.

  Също както най-силно джафкащи са най-малките кучета...

 62. 62 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#58] от "princess_x":

  Българина не може да осъзнае че по важно е възпитанието, образованието и културата от раса, пол и др да не казвам какви различия. Разбира се един необразован ,,римлянин'' ще прави грозно впечатление, но също толкова колкото и един прост ,,бял'' примерно..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1425 Весело

  До коментар [#6] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Ти наистина живееш в някакъв ужас и ад, нали, създаден от тебе самия/самата.

 64. 64 Профил на est.bg
  est.bg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това в кое НПО го написаха? По-големи шьовинисти от Франсетата в Европа няма. Чак пък ние да сме расисти, при положение, че търпим най-гадните малцинства...
  Държавата дава около 50 милиона лева помощи на месец на цигани, към 70% и на турци към 25%, останалите 5% са други.
  И това, което давам е почти точна статистика от кухнята.

 65. 65 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Весело

  По принцип право дума....ама това с обобщенията ич го не харесвам...
  Расизмът на българският народец...нема такова нещо... аз си имам един расизъм, комшията втори, баджанака трети...
  Тъщите са отделна раса, за тех никога не говорим...и расизма там винаги е малко...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 66. 66 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Питам аз, автора Ивайло Дичев...след като е такъв пацифист, без и петънце от расизъм върху душата си, колко арабина и циганина е готов да приеме в домът си на безсрочно отглеждане...???

  Форумът е в будна кома...
 67. 67 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Аз съм расист. Смятам, че следствие десетките хиляди години живот в различна среда, въпреки общия ни произход, големи групи от хората са развили определени качества. Не да ограничаваме нечии права, но защо да си затваряме очите? Черните сред нобеловите лауреати не са много, белите сред професионалните баскетболисти или боксьори в САЩ също не са в изобилие. Една маймуна с нашите килограми е приблизително четири пъти по-силна от нас.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 68. 68 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#13] от "bee":
  Нашият расизъм не е вековен. Дори обикновените турци преди Освобождението сме мразили на приливи и отливи. Тежък расизъм ни хвана последните две-три десетилетия, отчасти поради избиване на комплекси, отчасти поради духовна нищета...

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 69. 69 Профил на est.bg
  est.bg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#62] от "angevins":

  Абе поживей в такъв район, пък тогава говори, колкото и да е образован българският циганин - жилката си я има. Имам приятели, но тази тяхна жилка на муфтаджийство, на преебидругарче, на да краднем-ако може си я имат и най-образованитеи приличните. Да не говорим за останалите, понеже наистина не знаеш какво е по истинските гета. Отиди да видиш циганите в сливенско и тогава говори. В гетото в Сливен, български крак не стъпва, дори полицая им е циганин. Един път отидохме с колата да предадем едни чували с метали, мина една каручка с 40 км/час един циганин се метна, грабна чувала и набиха подковите на коня, чичо ми се ядоса и взе да ги гони, - до гетото, като наближиха взеха да хвърлят железа по колата, едно мина на сантиметри от прозореца, можеха да ни утрепят. Много от тях са истински животни.

 70. 70 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Проф. Дичев, имах ви за по умен човек.
  Единствено мога да си го обясня с теорията, че либерастията е умствено заболяване (вид умопомрачение), нещо като исляма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 71. 71 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ся, кво? Станахме расисти, щото не харесваме цигани и псевдобежанци? Автора има ли грам мозък изобщо?

 72. 72 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#54] от "angevins":

  Ще трябва да обидя конкретни лица ако тръгна да коментирам конкретни черти - нос, уста, цвят на кожата.

  Да кажем, че просто малко ще се съгласят с теб, макар че и тук количеството не значи качество. В циганската махала ще кажат, че някоя циганка е най-красивата.

  Ще кажа и нещо за смесването на добри и лоши гени - и една лъжичка катран (оригиналът е друго) в кацата с меда, я превръща в каца катран, но на някои им се услажда и така.

 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#33:"foxa5"]просто разбрах че на тях не може да се разчита да свършат както трябва работата.[/quote]

  Аз пък съм се убедила от горчив опит, че същото се отнася до българите.

 74. 74 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Дичев е отбелязал фактите, но въобще не е помислил за причините - а всяко човешко поведение си има причини и мотивация. Склонността към расизъм и ксенофобия е човешка черта, тя не е българска, нито пък има някаква определена националност. Всяка група хора при определени условия и обстоятелства, може да се превърна нетолерантна или расистка. Дори нации, които смятаме са висококултурни, носители на прогреса могат да се превърнат в нация от расисти - за справка германците по времето на нацизма. Ксенофобия и расизъм имаше по времето на разпада на Югославия до такава степен, че довчера приятели и роднини бяха готови да се изколят. Вероятно ключа към превръщането на групи от хора в расисти и ксенофоби е усещането за заплаха. И, разбира се, статии които да ни обясняват колко лошо нещо е расизма, няма да повлияят на никого. За да се повлияе на поведението на хората, което дефинираме като расистко, трябва да се премахнат причините, които пораждат такова поведение - когато хората престанат да асоциират циганите със заплаха, или имигрантите със заплаха, или турците със заплаха, тогава и ксенофобията и расизма ще изчезнат от самосебе си. Бъдете сигурни, че и във Франция, и в Германия, и в Холандия, и където да било другаде, появи ли се усещането, че имигрантите представляват заплаха за работните места, за сигурността в селищата, за осигурителната система или за живота - това веднага ще породи расизъм.

 75. 75 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#39] от "persifedron1":

  Ако не беше расизма, хората още щяха да са маймуни.

 76. 76 Профил на grum
  grum
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поздравления на автора за съдържателния текст и смелата позиция.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Аз лично смятам Политкоректноста обсебила съвременния свят за глупост, но това не променя факта че сме ксенофоби и расисти и то от най примитивен вид.

  klimentm
 78. 78 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Единственото разумно обяснение за статията е ,че в бъркотията около малоумните изявления на Меркел и пируетите от Дондуков този пропаганден материал е останал непубликуван и сега е изскочил при ревизия в редакцията. Появило се е счетоводно несъвпадение между приведените средства от НПО и публикациите и сега се изправя грешката. Така или иначе ,парите са усвоени ,парата отиде в свирката ,а ние обръгнахме на антибългарски пасквили.

 79. 79 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#68:"Amot"] Тежък расизъм ни хвана последните две-три десетилетия, отчасти поради избиване на комплекси, отчасти поради духовна нищета...[/quote]
  +++
  Толкова ли е трудно да останем добри и благородни душевно, запазвайки разума и предпазливостта си. Светът отдавна и винаги всъщност е бил опасно място. Дали като отравяме душите си с толкова страх и омраза го правим по-сигурен?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 80. 80 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#77] от "klimentm":

  Говори за себе си.

 81. 81 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#69] от "est.bg":

  Абе живял съм сред цигания. Така че не ми философствай. Не ги защитавам но и продължителното им маргинализиране и набутване в гета не е полезно за България. Схващаш..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "gripen":
  [quote#67:"gripen"]Черните сред нобеловите лауреати не са много[/quote]

  То и българите не са много. Даже нула.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#20] от "patsis":

  Джануариус Макгахан пише в "Турските зверства", че тя е плюта, гаврена и многократно изнасивана.

  Разбира се, не знам дали това се вписва в твоите гръкомански представи за "мъченичество".

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 84. 84 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Чуждото тяло, попаднало в нашия периметър, застрашава хигиената...
  Става дума за омърсяване символическо, което отслабва здравото национално тяло.
  [/quote]

  "Чуждото тяло" не са "бежанците"/"имигрантите"/"пришълците"/"нашествениците", а
  именно "думичките", които се "вмъкват" в така нареченото "публично говорене", защото словото е присъщо само на човечеството - езикът на човек е и неговата същност, но едно е какво пишеш/говориш, друго е какво мислиш. Чрез словото се получава и влиянието и взаимодействието между хората. Второто няма как да се "осветли", затова и авторът на статията може да пише много неща, мислейки съвсем други. Да кажем, че не е така - словото е същността на човек, ето и част от словото в текста:
  клетка от бодлива тел
  наукообразни трактати
  евгеника
  ейджизъм
  културализъм
  Циганският терор
  расовата заплаха
  сексуалните изстъпления
  скрито завиждат
  етно-брачен модел
  фрустрациите
  антитурска енергия
  демиургическо сътворяване
  човекоядци
  Никога не съм мислил/писал/говорил с тези думи и занапред мисля да продължавам, колкото и да се опитват да бъдат "вмъкнати" чрез "публичното говорене".

 85. 85 Профил на est.bg
  est.bg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#81] от "angevins":

  Абе ей, аз работя в МТСП - има рекордьори, дето вземат по 5 бона на месец помощи. Как, ще го накараш това да се образова и да работи?

 86. 86 Профил на est.bg
  est.bg
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#81] от "angevins":

  Гледай го ти, аз съм в центъра на събитията, той на мен ще ми казва как било.

 87. 87 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#38] от "Аби":

  Подкрепям!

 88. 88 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Почнах да го чета това и по-едно време усетих, че нещо много почнаха да стават логическите и исторически глупости в текста. Върнах се обратно отгоре на статията и ..... изненада! Авторът е Ивайло Дичев...
  Стига ми толкова четене...

 89. 89 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#67:"gripen"]Една маймуна с нашите килограми е приблизително четири пъти по-силна от нас.[/quote]

  И също толкова по-интелигентна от някои представители на човешкия род.

 90. 90 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#85] от "est.bg":

  Ми що им ги давате тия помощи бе!! Като му дават кой ще бега.. Като гласувате за ДПС и БСП така ще е... Циганизация и опростяване..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 91. 91 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Гневно

  Добре бе, расист съм.
  Обичам си страната, помня ѝ истинската, а не либертариански пренаписаната история, държа на кръвта си, държа на паметта на предците си, които са ляли кръв за нея срещу същите тези, които сега според вас не са врагове и нямат никакви желания за реваншизъм и които ми предци, в ония времена са получили медали за това, а сега имат паметници, пак заради това.
  И точно в този момент, НЕ ЖЕЛАЯ ДА ИЗДЪРЖАМ НИКАКВИ НАВЛЕЦИ КОИТО ДРУГ ПОКАНИ В ЕВРОПА БЕЗ ДА МЕ ПИТАТ!!
  Щом патиротизмът е станал мръсна дума, а елементарното чувство за национално самосъхранение е станало недопустимо поведение,
  ДА РАСИСТ СЪМ!! НЕ ИЗПИТВАМ УГРИЗЕНИЯ И СЕ ГОРДЕЯ С ТОВА!!
  Сега вече ще спите ли спокойно?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 92. 92 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#68] от "Amot":

  Ти да не си поредният, който ще убеждава как сме си живели с турците преди Освобождението в мир и сговор... Хайде, стига, бе.

 93. 93 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#77] от "klimentm":

  Е и какво?
  Ксенофобията е рефлекс за самосъхранение. Ако съседа ви пуска чалга на високи децибели, тропа на главата ви в 23:00 ч, изхвърля си боклука през терасата и т.н. (т.е. липса му елементарно възпитание, или поне такова, което на вашето ниво на цивилизация се смята за елементарно възпитание), вие няма ли да сте съседофоб (ксенофоб)?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 94. 94 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  дичев понякога пише глупости, които са впечатляващи и за бг интелектуалец. далеч е още от дайнов (опазил господ), но продължава да изненадва...

 95. 95 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 706 Любопитно

  [quote#62:"angevins"]Българина не може да осъзнае че по важно е възпитанието, образованието и културата от раса, пол и др да не казвам какви различия[/quote]

  А паралели между двете няма?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 96. 96 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредната слабоумна статия днес. Какво става, много поръчкови статии, много нещо. Дневник се нагуши добре. Друго обяснение няма за публикуването на такъв буламач.

 97. 97 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#91] от "rapidfire":

  +1. Аз не искам да ми сме сменя демографския облик отгоре, от управниците, за да се докарат на Брюксел. Който иска фереджета, ислям и черни, моля да си запише екскурзия. Но не и да ми ги влачи тук, да ми натрапват техния, варварски начин на живот и навици.

 98. 98 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#85] от "est.bg":

  Това майтап ли е??!!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 99. 99 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#95] от "galio":

  Ами не задължително. Има доста успели хора казвам успели заради акъла си не външност и шоу бизнеса които са от различни раси, пол и сексуалност. Говоря предимно за учени и бизнесмени.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK