"Нашата полиция"

Повече от 50 автомобила и камиона във верижната катастрофа в тунела на Витиня на 8 октомври

© botevgrad.com

Повече от 50 автомобила и камиона във верижната катастрофа в тунела на Витиня на 8 октомвриОнзи ден тъкмо си помислих, че най-точният превод на съкращението "МВР" е


"Милиционерски Врътки, Разнообразни"
и се натъкнах на новина. Министър Бъчварова (която инак всички подкрепяме) поискала още 21 милиона за МВР. На министерството, което ни излиза най-скъпо, не му стигали парите. Да сме дали ние, данъкоплатците, още. За какво? За още – и още по-нахални – врътки, както се оказа в последващите дни. Хем по-нахални, хем по-опасни за живота и здравето на данъкоплатците. От които, обаче, се искат парите.


Безусловно най-опасните врътки са свързани с верижната катастрофа в тунел Витиня. Още журналистите не бяха стигнали до тунела, когато главният секретар на МВР с натъртване натресе официалната версия: несъобразена скорост. Когато журналистите стигнаха, обаче, всички свидетели сочеха друга причина – разлети на платното огромни количества гориво. Отнюд! – отсече наново МВР. Несъобразена скорост...


Това не е хипотеза. Това е спускане "отгоре", върху разследващите полицаи, на удобната за МВР версия.


Един вид:


разследвайте, каквото разследвате,
но накрая го докарайте до несъобразена скорост


Защо?


Има две възможни хипотези. Ето ви първата. Чувайки за огромно количество гориво, в главата на главния секретар на МВР се е появило следното уравнение: гориво = Валентин Златев = Бойко Борисов. И е светнала съответната червена лампичка.


Хипотеза втора. Не беше толкова отдавна, когато катаджия ми обясни следното: "Винетките, които тировете плащат, са 20 пъти по-скъпи от твоята. Затова тираджиите имат 20 пъти повече права на пътя от теб..." А "огромно количество гориво" лесно се превежда като "ТИР-цистерна".


Това са хипотези, свързани с конкретната милиционерска врътка в конкретния случай. Отговорът на по-голямото "Защо?" звучи така: Защото при всеки сблъсък със ситуация


първата мисъл на полицията не е "Кого да подгоня?",
а е "Кого да покрия?"


Нека бъда ясен. Отговорът на въпроса какво работи полицията не е "нашата полиция ни пази". Полицията работи друго: покрива, прикрива, протежира, потулва, притуля, дегизира, предпазва, маскира, премълчава и укрива лошите.


Това положение очевидно важи и за премиери, които някога са били милиционери. Следвайки главния секретар на МВР, който спусна върху разследващите официалната версия, самият премиер Борисов направи същото. Осведоми ни, че пернишкият запис "Платихме си изборите" не се бил отнасял за гласове, а за застъпници. Вече било се изяснило от разследването.


Разбира се, към онзи момент разследването не беше изяснило нищо подобно. Според разследващия прокурор, записът бил току-що получен и още никакви разследвания не били провеждани.


В традициите на МВР (Милиционерски Врътки, Разнообразни) премиерът очевидно не констатира факт, а спуска инструкция: разследвайте, каквото разследвате, но накрая искам да напишете онова, което казвам сега. За да покрием, когото трябва.


А докато всички изпадат в истерия покрай "гонките" по пътищата, научавам следната история. Мой познат живее в блок в столицата. В блока има сервиз, в който "тунинговат" автомобили за "гонките". Преустройват им двигателите така, че да им добавят по още няколкостотин конски сили. След което, нощем, ги изкарват от сервиза и ги изпробват, със съответния грохот, из кварталните улици. Жителите непрестанно сигнализират на МВР. От МВР непрестанно се правят на ударени. А после: "гонките това, гонките – онова."


Вместо да гонят лошите – покриват ги


Не искам да ви плаша, но истината е следната. Във всеки даден момент в МВР се знае кой разбойник къде се намира и с какво се занимава. Това важи както за кварталните, така и за висшите разбойници.


Познавам елитен командос. Работеше в ГДБОП и много си обичаше работата. Искаше да я работи цял живот. Напусна, обаче. Днес е в световния елит от командоси, не работи в България. А значи – стойностен кадър, който сме загубили. Защо?


Защото неговите началници непрестанно са пращали неговия ГДБОП-отряд за зелен хайвер. Вдигат го по тревога и му дават заданието да направи засада на еди-кой бандит еди-къде. Само че отрядът знае, че го пращат за зелен хайвер. Защото отрядъг е напълно наясно (това му е работата) къде в момента се намира даденият бандит. И че той изобщо не се намира там, където казват началниците.


Кварталните ченгета покриват кварталните разбойници. Висшите полицаи покриват висшите бандити. Всеки според нивото си. После, грабнали по 20 заплати на по 45-годишна пенсионна възраст, полицаите отиват да работят за онези, които са покривали, докато са били в МВР.


А министър Бъчварова (която инак всички подкрепяме),
вместо да разрита този нужник


и на негово място да направи модерна работеща институция, иска да налее още 21 милиона мои пари в него. Намирам това за неприемливо и няма да го приема.


Ако тя получи тези пари, аз пък ще обявя данъчна стачка, за което съм уведомил писмено финансовия министър, мерси.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK