За маймуните и хората (Размисъл върху днешната социобиология)

За маймуните и хората (Размисъл върху днешната социобиология)


Текстът е от портала "Култура"


Всяка криза, освен че размества пластове, оголва – и то през медиите – важни смислови дефицити. Замислих се над това тези дни, след като случайно попаднах на куп статии за "демокрацията на бабуините", и то в най-различни световни медии. Всяка от въпросните статии носеше подписа на различен автор, цитираха се известни биолози и социални мислители, и бе писана на различен език.


Чисто медийно съвпадение или някакъв знак на времето? С какво, навярно ще се запитат мнозина, бабуините (сиреч жълтите павиани) и тяхната предполагаема "демократичност" могат да са чак толкова важни точно днес, че да съседстват с картите на бойните действия в Сирия или с физиономията на Владимир Путин? Отговорът навярно следва да се търси далеч назад, още при Чарлз Дарвин, който е бил повече от категоричен, че "можем да научим повече от бабуините, отколкото от мнозина западни философи". Тезата на Дарвин от неговата еволюционна теория явно все повече се възприема днес и от социалната теория.
И то с аргументи, почерпени от настоящата криза:


1. В свят, в който войната все по-осезаемо налага своя отпечатък, а преселението на огромни маси хора блокира не само действащите институции, но и преобръща устойчивите нагласи на хората, размисълът над "политическото" става неминуем. Времето на криза е и време на изпитание. То предполага анализ на "социалната връзка", сиреч на "онова, което е обществото". И тук паралелът с "демокрацията на бабуините" някак се натрапва. Особено ако искаме да си отговорим защо хората са такива, защо продължават да си причиняват нещастия, колко устойчиви са темелите на градената през вековете човешка цивилизация.


2. Днес се поставя под въпрос смисълът на думата "социален". На латински socius означава спътник, партньор, съмишленик, а глаголът socioсвързвам, съединявам, правя нещо съвместно. Оттук и на повечето езици терминът "социален" носи смислите от следвам някого до споделям нещо общо. Във време на човешка разобщеност връщането към тази етимология е наситено с особен смисъл – заради "социалните проблеми", "социалната взаимопомощ" и дори "социалния въпрос", за който се е спорило толкова много в края на XIX в. Днес отговорът на всички тези въпроси е някак силно индивидуален, да не кажем "а-социален". Ние сме заедно, само доколкото е възможно, сиреч доколкото ни принуждават обстоятелствата. А цялата ни "социална взаимопомощ" сякаш се свежда до тази проблемна фраза, която наскоро прозвуча и в извънредното обръщение на Св.Синод на БПЦ по повод на бежанците: "Редно е и като общество да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не". Къде тогава отидоха цели векове християнска цивилизация?


3. Горе-долу същия въпрос си задават и немалко съвременни социобиолози, съпоставяйки днешното човешко общество с това на приматите. "Колкото повече опознавам маймуните, толкова повече разлюбвам хората", твърди виден съвременен приматолог пред сп. "Поан", настоявайки, че открива у хората далеч повече пороци, отколкото у животните, доколкото тяхната общност е подчинена на прости природни закони, които изключват безпричинната войнственост и перверзна жестокост.  Мнение, което е на път да опровергае наложени от векове представи. Спомнете си само какво пише Киплинг за маймуните в "Книга за джунглата":


Те нямат Закон. Те са изхвърлени от всички. Те нямат свой собствен език, а употребяват откраднати думи, които са дочули, докато подслушват и надзъртат, и дебнат горе по клоните. Техните обичаи не са наши обичаи. Те нямат водачи. Те нямат спомени. Те се хвалят и бърборят, и си въобразяват, че са велик народ, който се кани да върши велики дела в джунглата, но после един орех пада отгоре и те избухват в смях и забравят всичко…(превод Цветан Стоянов).


Дали казаното от Киплинг за маймуните в някаква степен не е валидно и за човешките същества? Съвременни изследователи като Т. В. Рансъм или Шърли Стурм са повече от склонни да приемат подобна хипотеза, и то след продължителни и многогодишни изследвания на общностите на бабуините. Те настояват, че първите изследвания на тези примати (Кемпф, 1917; Цукерман, 1932 г.) са били крайно едностранчиви поради невъзможността за денонощно наблюдение, която ни предоставят съвременните технологии. Затова се е смятало, че общността на бабуините (техният социум) се гради единствено върху отношения на секс и господство. Днешната социобиология описва много по-различен вид "социална връзка". Тя регистрира устойчиви модели на приятелство, на помощ за болните и на взаимопомощ, на адаптиране в нова социална среда. И не на последно място – удивителна търпимост към нови себеподобни във вече усвоени територии (както сочат най-новите изследвания, проведени в Кения, Танзания и Уганда).


Именно това подтиква изследователи от Университета в Сан Диего (САЩ) или Института "Макс Планк" по орнитология (Германия) да си задават въпроса възможно ли е бабуините да живеят в демокрация, която изглежда все по-недостъпна за множество човешки същества, предвид на тенденциите в съвременния свят.


Отстъплението е повече от видимо, поне ако се сравни с класическата реч на Перикъл за демокрацията (Тукидид, "История на Пелопонеската война", II, 37-46):


И тъй, нашият държавен строй е такъв, че той не подражава на чуждите порядки, а, напротив, ние самите повече служим за образец на другите, отколкото да подражаваме на когото и да било. Нашият държавен строй се нарича демокрация, защото той държи сметка не за малцинството, а се съобразява с мнозинството.


А ето как Перикъл мотивира умението на демокрацията да отстоява себе си, включително и по отношение на чужденците:


Ние се отличаваме от противниците си и по грижите, които полагаме за военното дело, и то в това отношение, че даваме достъп в държавата си на всички и никога чрез гонения на чужденците не отнемаме никому възможността да изучава или разгледа онези неща, от които може да се възползва който и да било от нашите неприятели, като ги види нескрити (превод Милко Мирчев).


Обратното на демокрацията, поне според Перикъл, е авторитарният режим в Спарта, където съществувал закон за изгонване на чужденците – ксенеласията. А при демокрацията не било така, поне докато тя може да претендира, че е демокрация.


Принцип, залегнал в политическата теория на демокрацията, който, както се вижда днес, бива поставен под въпрос от социобиологията.


Други времена и задаващи се други нрави са на път да променят представите ни "за маймуните и хората".


Дали не защото – ако перифразирам един познат стих на Робърт Бърнс (любим и на Стайнбек) –  "и най-добре скроените мечти на маймуните и хората остават често неосъществени."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  "Редно е и като общество да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не".
  Това може ли да бъде ДУХОВЕН водач на нацията, наречен ЦЪРКВА? Църква, която се е погрижила за арменците и евреите в съвсем недалечното минало!
  Пагоните и пречат, а ние ги търпим!!!
  Видимо сме се смъкнали под бабуинското ниво.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 556 Весело
 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какъв е смисълът от този "анализ"?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Весело

  В зоопарка дете, дете превъзбудено сочи към клетката на маймуните и крещи:
  - Мамо, мамо, гледай програмисти.
  - Защо така реши? - пита майката.
  - Като татко са, мръсни, рошави и с мазоли по задника... .

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Е и как социобиологията поставя под въпрос принципите на демокрацията?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  [quote#3:"Thermobee"]Какъв е смисълът от този "анализ"? [/quote]

  "Ние се отличаваме от противниците си и по грижите, които полагаме за военното дело, и то в това отношение, че даваме достъп в държавата си на всички"
  Перикъл - за демокрацията.

  Струва си са помислим. Това е смисълът за нас като общество, а по горе припомних за най-близкото ни минало, което явно не харесва на съфорумците!
  Трябвало е да пратим евреите в камерите и да изпотрепем арменците. Така мислят българите сега!

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Весело

  Само до социал-дарвинизма не бяхме опряли.

  До коментар [#3] от "Thermobee":

  Смисълът е изцяло либерал-феминистки. Новите "изследвания" се напъват да докажат, че смятаните доскоро за абсолютно автроритарни бабуински общества, доминирани от мъжкия алфа-самец се били променили и вече мнозинството маймуни избирало какво, как, накъде и кога да се прави. Абе, турили GPS-и на 25 маймуни и демокрацията дошла, ръйш.

  А какво Тонито се опитва да каже... загадка.

 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Поредната съботна боза.

  Хубаво сте писали за отношенията в стадото на бабуините, ама някак си удобничко пропускате, какво се случва, ако ДРУГО стадо бабуини се опита да навлезе в територията им.
  Щеше ми се авторът да беше погледал Animal Planet, NatGeo Wild и Viasat Nature преди да пише неща, които според него звучат много поучително, но не са верни.
  Ксенофобията е вградена функция на всяко териториално същество по Земята, а човеците, както братвочеди на бабуините също са такива.
  Така че, молА ви сЪ.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Статията е доста украсена.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  "и най-добре скроените мечти на маймуните и хората остават често неосъществени."
  За маймуните не знам,но хората имат голяма вина за това.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Егати!
  Четох, четох, напъвах се до края, белким открия я връзките, я смисъла и ... нищо!

  Попридърпал от тук-от там по нещичко, позабъркал го нАдве-нАтри и го трапосал на публиката

  В синхрон с древноелинската тоналност на Тони да му кажа и аз една от онези времена. Била на Езоп ...
  Та разхождали се едни приятели по брега и видели нещо навътре в морето. Рекли си - кораб е! Минало се време, нещото понаближило, вгледали се, че е по-дребно и решили - лодка е!
  Накрая морето изхвърлило в краката им един стар пън.
  А приятелите си рекли: Само си загубихме времето. Мислехме, че е нещо, а то - нищо!

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Весело

  [quote#12:"xm..."]Егати!
  Четох, четох, напъвах се до края, белким открия я връзките, я смисъла и ... нищо! [/quote]

  Смисъла е, че ако искаме да сме истинска демокрация, трябва да пуснем де що желаеш има в държавите си, щото така бил написал навремето си Перикъл: "... даваме достъп в държавата си на всички и никога чрез гонения на чужденците не отнемаме никому възможността да изучава или разгледа онези неща, от които може да се възползва който и да било от нашите неприятели, като ги види нескрити".
  А връзката с бабуините и аз не я разбрах, ама явно не всекиму е дадено.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  [quote#13:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Смисъла е, че ако искаме да сме истинска демокрация, трябва да пуснем де що желаеш има в държавите си, щото така бил написал навремето си Перикъл[/quote]
  Предполагам, ама така го е отюрлюгювечил с толкова много буквички наоколо, че съвсям са губи ...
  Па и тия бабуини на разсейват, начи!

 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#13] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Лъжат бии, демократите в Атина са гонели неудобните политически противници, по демократично ... с мнозинство.
  Ся да замязаме на павиани, че на някой така му оттърва ?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Весело

  Аз знам едно общество на бабуините на чело на което стои най главния бабуин. Непрекъснато се борят за мир, предизвиквайки войни.

  klimentm
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#13:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]А връзката с бабуините и аз не я разбрах, ама явно не всекиму е дадено. [/quote]

  Тя е само за ефект.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  [quote#8:"rapidfire"]Хубаво сте писали за отношенията в стадото на бабуините, ама някак си удобничко пропускате, какво се случва, ако ДРУГО стадо бабуини се опита да навлезе в територията им. [/quote]
  И аз щях това да напиша.
  Ние също не спираме чужденците да посетят България, да я обиколят, да се учат и да работят. Условието е това да става според законите на държавата и по установения ред.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  [quote#18:"princess_x"]Тя е само за ефект. [/quote]
  Кухи позьорщини и нищо друго.
  И бабуините, и древногръцките алюзийки като от "Юношеска библиотека" ...

 21. 21 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#3:"Thermobee"]Какъв е смисълът от този "анализ"?[/quote]

  елементарно, уотсън: хонорар

  reddit.com/r/The_Donald/
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  До коментар [#10] от "М.Георгиева":

  По всички възможни показатели си трол. Интересно, Дневник защо търпи безмозъ.ното ти тролуване

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Струва ми се, че цялата човешка история е низ от битки за територии.
  Имаше един термин "социално инженерство".
  Мултикултурализмът а преди него марксизмът са точно социално инженерство. Апологетите им са хора, дето като си измислилят нови обществени отношения и искат да ги наложат в рамките на един човешки живот.
  Марксистите според мен не са жестоки по природа. Те си мислеха, че правят добро на хората, но когато тези хора не вървят възторжено към доброто, са налагаше да ги наказват.

  подпис
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#13:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]А връзката с бабуините и аз не я разбрах, ама явно не всекиму е дадено. [/quote]

  връзката е, че "ако не искате да приличате на бабуините, трябва да постъпвате като при перикъл", сиреч - транслирано в езика на настоящата ситуация - да приемате бежанците.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Тони пак е писал, след като видял зад прозореца си да летят два розови слона...

  Форумът е в будна кома...
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ghost":

  харесвам го тони николов, иначе - ненатрапчив, ерудиран, некреслив. само гдето явно не е моят глас в случая: разбирам, че "публичните интелектуалци" в българия ги е страх от надигащия се безогледен национализъм. но ако му се противопоставя безогледен призив към "приемайте който гдето сварите", рискуваме да станем също толкова безкритични както и националистите, само че с обратен знак.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#22] от "daam":

  Теб още ли не са те преместили от енорията в манастир или някъде в планината за укрепване на вярата.
  Много съм разочарована. Продължаваш да рушиш имиджа на БПЦ.

  Виж тук, малко да се просветиш.

  http://www.vesti.bg/sviat/ateizmyt-samo-za-umnite-3591611

 28. 28 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#26:"abdelhaqq"]ненатрапчив, ерудиран, некреслив. само гдето явно не е моят глас в случая[/quote]
  Преди време го четях, защото имаше полезни идеи за демокрацията, но изглежда вече темата му е доскучала, та сега се изживява на "приобщител" между народите...

  Форумът е в будна кома...
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ghost":

  аз мисля, че тази ясно изразена позиция е продиктувана от "отрицанието" - сиреч, "на всяка цена да не бъдем като волен сидеров", например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  Аз мисля, че пише "на ишлеме"...

  Форумът е в будна кома...
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ghost":

  това също.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз пък знам, че ние - човешките тела си живеем в симбиоза с едни микроби и сме си взаимно полезни, обаче когато тези микроби станат повече, отколкото са ни нужни, тялото приемник се разболява и започва да пие лекарства.

 33. 33 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Абе дневник, вие изобщо имате ли журналисти? Всеки по-стойностен текст е или преведен или написан от някой друг, явно излиза по-евтино да се плаща на определени хора, отколкото да се поддържа и развива собствен капацитет.

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Весело

  Господин Тони,

  Понеже съм недоверчива, а и любопитна, та се разрових да установя какво е било отношението на атиняните по време на Перикъл към чужденците, та излязоха някои доста интересни факти, които Вие "случайно" сте изпуснали.

  Оказва се, че Атина поканила не какви да е чужденци, а такива които можели да упражняват занаят, търговия, да преподават науки, демек добре квалифицирани кадри. Това струва ми се е доста далеч от приема на хора от кол и от въже.

  Освен това, чужденците имали всички задължения на местните: военна служба, данъци същите като на местните ПЛЮС още един затова че са чужденци. Нооооо нямали почти никакви права, освен правото на съдебен процес. Забранено им било да притежават имоти, нямали право да сключват договори с държавата за известни дейности, нямали право да гласуват, нямали право да заемат държавни длъжности и т.н.

  Да не говорим, че колкото и дълго да живеели в Атина, те не получавали право на гражданство. Поколения се сменяли, а статусът на чужденец си оставал.

  А да са на издръжка на обществото... за такова нещо едва ли някой изобщо би си помислил.

  Та така господин Тони, май нещо цитатът Ви от Перикъл не е особено подходящ...

 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  "...които изключват безпричинната войнственост и перверзна жестокост."

  Господин Тони, изумявате ме, кой Ви каза, че хората проявявали БЕЗПРИЧИННА войнственост?! Досега на тази земя в дългата й история не ми е известно да се случил военен конфликт без да е имало причина. Конфликти избухват предимно защото едната група иска да притежава ресурсите на другата - независимо какви са ресурсите: територии, изкопаеми, човешки труд, животни, женски...

  Перверзна жестокост и видът хомо сапиенс не проявява, освен ако не е психически болен. Изключения са хората които го правят и то защото човешкият вид е развил разум и умствени способности, които маймуните нямат. Няма как маймуните да проявяват драстични отклонения от разумното, просто защото те нямат ... разум.

  Господин Тони, излагате се с това си писание за съжаление.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1757 Весело

  Къде е бате ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  [quote#34:"luda_krava"]Оказва се, че Атина поканила не какви да е чужденци, а такива които можели да упражняват занаят, търговия, да преподават науки, демек добре квалифицирани кадри. Това струва ми се е доста далеч от приема на хора от кол и от въже. [/quote]

  Germany: Fewer than 1 in 10 ‘Migrants’ Apply for Work
  http://pamelageller.com/2015/10/germany-fewer-than-1-in-10-migrants-apply-for-work.html/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#34] от "luda_krava":

  да, всичко това си го помислих, но не го казах, за да спазя приличие, а и принципно уважение към тони николов, с който се запознах лично по време на протестите срещу орешарски.

  и да: примерът от перикъл е лош. много лош.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#38] от "abdelhaqq":

  Аз също уважавам господина, но уважавам и съфорумците, а и читателите на вестника, които би трябвало да не остават в заблуда, дори и когато самият автор не разбира, че заблуждава. Следващия път, надявам се, авторът да обмисли добре аргументите си. Но ме впечатли колко наивно е написано, не подхожда на сериозен човек, не съм очаквала подобно нещо от авторитет. Точно затова и го написах, хората смятат, че щом някой авторитет го казал, значи е вярно, пък то не било баш така.

 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  [quote#0:"Перикъл"]Ние се отличаваме от противниците си и по грижите, които полагаме за военното дело, и то в това отношение, че даваме достъп в държавата си на всички и никога чрез гонения на чужденците не отнемаме никому възможността да изучава или разгледа онези неща, от които може да се възползва който и да било от нашите неприятели, като ги види нескрити[/quote]

  Г-н Николов, тук става дума за туризъм и ноу-хау, а не за преселение и интегриране. Има огромна разлика. Т.е. "идвайте, гледайте и се учете как се прави, няма да ви искаме такса авторски права". Ордите, които са плъзнали сега по Европа, нямат за цел да се учат, а да превземат и присвояват (т.е. да крадат). Това е декларирано и в тяхната тоталитарна религия, ако не ми вярвате.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 41. 41 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  --- да съседстват с картите на бойните действия в Сирия или с физиономията на Владимир Путин?
  ------------------------------------------------------
  Появиха се и сакрални ключови думички. От тук нататък небе

  The legend continues.
 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според автора, ≪Обратното на демокрацията, поне според Перикъл, е авторитарният режим в Спарта, където съществувал закон за изгонване на чужденците – ксенеласията. А при демокрацията не било така, поне докато тя може да претендира, че е демокрация≫. Което изобщо не е вярно. Защото ако в Спарта е имало КСЕНЕЛАСИЯ, то в Атина е имало ОСТРАКИЗЪМ. Тоест, изгонване от държавата на оня гражданин, за когото може да се предполага, че може да използва своите качества и своята известност и влиянието си в обществото за да стане диктатор. Така че не е ли по-добре авторът най-напред добре да научи историята, преди са се опитва да ни поучава с фалшиви исторически истини?

  Освен това забележете, че той цитира не толкова политици и държавници, хора, занимавали се с политика и управление и познаващи техните особености, а писатели и евентуално биолози, първите от които отразяват не толкова реалната обективна обществена действителност, а по-скоро своята идеологическа оценка за нея, а вторите са специалисти-познавачи на примитивните животински, а не на човешките общества. При това цитира и Киплинг, най-големия певец на английския колониален империализъм, който няма нищо общо с демокрацията.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "Thermobee": ≪Какъв е смисълът от този "анализ"?≫

  Очевидно ни агитират да станем маймуни. Иначе защо ще сравняват човешкото общество с маймунското стадо?

 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy": ≪Само до социал-дарвинизма не бяхме опряли.≫

  Е, вече опряхме! Да ни е честито!!!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#41] от "bitdefender":

  Кой каквото и да говори, Тони николов винаги стига до две "сакрални истини":
  Ние сме готини, красиви и умни, а другомислещите - смотани
  Путин е злодей

  Което и които в крайна сметка оправдават сакралната цел - да усвоим едни грантове.....

 47. 47 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  Ей ти ги чужденците отиди и се грижи за тях. Дай личен пример, о самарянино

 48. 48 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":

  И главният им бабуин даже има и междустадна бабуинска награда за мир

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Наскоро си мислех, че е неизбежно в резултат на глобализацията расите да изчезнат и да се получи една нова смеска с цвят café au lait, а днес ми попадна следната публикация, публикувана преди две години в различни уебсайтове , на различни езици:

  ''The Coudenhove-Kalergi plan - The genocide of the Peoples of Europe

  This article is a translation of an Italian article, originally posted on Identità.

  Mass immigration is a phenomenon, the causes of which are still cleverly concealed by the system, and the multicultural propaganda is trying to falsely portray it as inevitable. With this article we intend to prove once and for all, that this is not a spontaneous phenomenon. What they want to present as an inevitable outcome of modern life, is actually a plan conceived around a table and prepared for decades, to completely destroy the face of the continent.  The Pan-Europe
  Few people know that one of the main initiators of the process of European integration, was also the man who designed the genocide plan of the Peoples of Europe. It is a dark person, whose existence is unknown to the masses, but the elite considers him as the founder of the European Union. His name is Richard Coudenhove Kalergi. His father was an Austrian diplomat named Heinrich von Coudenhove-Kalergi (with connections to the Byzantine family of the Kallergis) and his mother the Japanese Mitsu Aoyama. Kalergi, thanks to his close contacts with all European aristocrats and politicians, due to the relationships of his nobleman-diplomat father, and by moving behind the scenes, away from the glare of publicity, he managed to attract the most important heads of state to his plan , making them supporters and collaborators for the "project of European integration".

  In 1922 he founded the "Pan-European" movement in Vienna, which aimed to create a New World Order, based on a federation of nations led by the United States. European integration would be the first step in creating a world government. Among the first supporters, including Czech politicians Tomáš Masaryk and Edvard Beneš and the banker Max Warburg, who invested the first 60,000 marks. The Austrian Chancellor Ignaz Seipel and the next president of Austria, Karl Renner, took the responsibility for leading the "Pan-European" movement. Later, French politicians, such as Léon Bloum, Aristide Briand, Alcide De Gasperi, etc will offer their help.

  With the rise of Fascism in Europe, the project was abandoned and the "Pan-European" movement was forced to dissolve, but after the Second World War, Kalergi, thanks to frantic and tireless activity and the support of Winston Churchill, the Jewish Masonic Lodge B'nai B'rith and major newspapers like the New York Times, the plan manages to be accepted by the United States Government. The CIA later undertakes the completion of the project.

  The essence of the Kalergi plan

  In his book «Praktischer Idealismus», Kalergi indicates that the residents of the future "United States of Europe" will not be the People of the Old Continent, but a kind of sub-humans, products of miscegenation. He clearly states that the peoples of Europe should interbreed with Asians and colored races, thus creating a multinational flock with no quality and easily controlled by the ruling elite.

  Kalergi proclaims the abolition of the right of self-determination and then the elimination of nations with the use of ethnic separatist movements and mass migration. In order for Europe to be controlled by an elite, he wants to turn people into one homogeneous mixed breed of Blacks, Whites and Asians. Who is is this elite however? Kalergi is particularly illuminating on this:

  The man of the future will be of mixed race. The races and classes of today will gradually disappear due to the elimination of space, time, and prejudice. The Eurasian-negroid race of the future, similar in appearance to the Ancient Egyptians, will replace the diversity of peoples and the diversity of individuals. Instead of destroying European Judaism, Europe, against her will, refined and educated this people, driving them to their future status as a leading nation through this artificial evolutionary process. It's not surprising that the people that escaped from the Ghetto-Prison, became the spiritual nobility of Europe. Thus, the compassionate care given by Europe created a new breed of aristocrats. This happened when the European feudal aristocracy crashed because of the emancipation of the Jews [due to the actions taken by the French Revolution]

  Although no textbook mentions Kalergi, his ideas are the guiding principles of the European Union. The belief that the peoples of Europe should be mixed with Africans and Asians, to destroy our identity and create a single mestizo race, is the basis of all community policies that aim to protect minorities. Not for humanitarian reasons, but because of the directives issued by the ruthless Regime that machinates the greatest genocide in history. The Coudenhove-Kalergi European Prize is awarded every two years to Europeans who have excelled in promoting this criminal plan. Among those awarded with such a prize are Angela Merkel and Herman Van Rompuy.

  The incitement to genocide, is also the basis of the constant appeals of the United Nations, that demands we accept millions of immigrants to help with the low birth rates of the EU. According to a report published on January 2000 in «Population division» Review of the United Nations in New York, under the title "Immigration replacement: A solution to declining and aging population," Europe will need by 2025 159,000,000 migrants.

  One could wonder how there can be such accuracy on the estimates of immigration, although it was not a premeditated plan. It is certain that the low birth rate could easily be reversed with appropriate measures to support families. It is just as clear that it is the contribution of foreign genes do not protect our genetic heritage, but that it enables their disappearance. The sole purpose of these measures is to completely distort our people, to turn them into a group of people without national, historical and cultural cohesion. In short, the policies of the Kalergi plan was and still is, the basis of official government policies aimed at genocide of the Peoples of Europe, through mass immigration. G. Brock Chisholm, former director of the World Health Organization (OMS), proves that he has learned the lesson of Kalergi well when he says: "What people in all places have to do is to limit of birthrates and promote mixed marriages (between different races), this aims to create a single race in a world which will be directed by a central authority. "

  Conclusions

  If we look around us, the Kalergi plan seems to be fully realized. We face Europe's fusion with the Third World. The plague of interracial marriage produces each year thousands of young people of mixed race: "The children of Kalergi». Under the dual pressures of misinformation and humanitarian stupefaction, promoted by the MSM, the Europeans are being taught to renounce their origin, to renounce their national identity.

  The servants of globalization are trying to convince us that to deny our identity, is a progressive and humanitarian act, that "racism" is wrong, because they want us all to be blind consumers. It is necessary, now more than ever, to counter the lies of the System, to awaken the revolutionary spirit of the Europeans. Every one must see this truth, that European Integration amounts to genocide. We have no other option, the alternative is national suicide.

  Translator's note: Although the reasons due to which Kalergi made the choices he made are of no particular interest to us, we will try to answer a question that will surely our readers have already asked: Why a European aristocrat with Flemish, Polish, Greek-Byzantine roots and even with some samurai blood in his veins (from his mother) was such body plans and organ in the hands of dark forces? The reasons, in our opinion, are multiple, idiosyncratic, psychological and ... women.

  We therefore observe a personality with strong snobbish attitudes, arrogance, and, allow me the term, "degenerate elitism." Also, the fact that his mother was Asian, perhaps created internal conflicts and frustrations, something that can happen to people with such temperament. But the most decisive factor must have been the "proper teenager", which incidentally of course, was beside him, and became his first woman (at age 13): The Jewess Ida Roland, who would later become a famous actress.

  EUROPEAN COUNCIL
  The Coudenhove-Kalergi Prize goes to President Van Rompuy
  On November 16th 2012, the President of the European Council, Herman Van Rompuy, was awarded the Coudenhove-Kalergi Prize, during a special conference in Vienna, to celebrate the 90 years of the pan-European movement. The prize is awarded every two years to leading personalities for their outstanding contribution to the process of European integration.

  A decisive factor that helped him win the prize was the balanced way in which President Van Rompuy executed his duties in the new position of President of the European Council, which was established by the Treaty of Lisbon. He handled this particularly sensitive leading and coordinating role with a spirit of determination and reconciliation, while emphasis was also given to his skilful arbitration on European affairs and unfailing commitment to European moral values.

  During his speech, Mr Van Rompuy described the unification of Europe as a peace project. This idea, which was also the objective of the work of Coudenhove-Kalergi, after 90 years is still important. The award bears the name of Count Richard Nicolaus von Coudenhove-Kalergi (1894-1972), philosopher, diplomat, publisher and founder of the Pan-European Movement (1923). Coudenhove-Kalergi was the pioneer of European integration and popularized the idea of ​​a federal Europe with his work.

  Among the winners of the award, the Federal Chancellor of Germany Angela Merkel (2010) and the President of Latvia Vaira Vike-Freiberga (2006), are included.
  Posted by BlueEyesWhiteSlav on Wednesday, January 02, 2013''

 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Весело

  Когато човеците сещат и разбират своето Общуване - цоциобиологията следва, одма да се свие В етичното и спре да търси бебета под оплешивелите бабуини ...
  Сред троловете в Дневник намирам доста, хсистемни философи...

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  До коментар [#33] от "doxen":
  Абе дневник, вие изобщо имате ли журналисти? Всеки по-стойностен текст е или преведен или написан от някой друг.
  -----------------
  Какво му е лошото?
  Защо се оплаквате, нали текстовете сам определяте като стойностни?

  Проблемът за мен е, че е все от едно място: трима-четирима от "Култура" и преводи с Гугъла от "Ройтерс".
  Е, и Дайнов ...

 52. 52 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аз много пъти напомнях, че в дъното на кризата с бежанците лежат огромни системни проблеми от социален характер, ама малцина го приемаха Явно не разбират, че доминантните животни в природата изразяват превъзходството си по всевъзможни начини и форми, много от които не изглеждат СОЦИАЛНИ само и единствено, вкл. и с хитрост.
  А човекът в крайна сметка е форма на живот, макар и за приета за най-висшата на тази планета. Макар че като гледам някои, особено сред българските управляващи и политици (напр. Болен, Доган, Пеевски, Пикаещия във Фонтани,...), а и не само там, в мен често се пораждат едни сериозни съмнения

 53. 53 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А във връзка (и донякъде потвърждение) на тезата на автора на статията:

  "Във време на човешка разобщеност връщането към тази етимология е наситено с особен смисъл – заради "социалните проблеми", "социалната взаимопомощ" и дори "социалния въпрос", за който се е спорило толкова много в края на XIX в. Днес отговорът на всички тези въпроси е някак силно индивидуален, да не кажем "а-социален". НИЕ СМЕ ЗАЕДНО, САМО ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО, СИРЕЧ ДОКОЛКОТО НИ ПРИНУЖДАВАТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА. А цялата ни "социална взаимопомощ" сякаш се свежда до тази проблемна фраза, която наскоро прозвуча и в извънредното обръщение на Св.Синод на БПЦ по повод на бежанците: "Редно е и като общество да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не". Къде тогава отидоха цели векове християнска цивилизация?..."

  Само бих желал да приведа 2 кратки примера.
  Преди години едни от най-богатите, наистина много богатите хора в Америка, които дълги години и десетилетия разделяха себе си от масата поради големите си финансови възможности и умност налагаха безпрекословно и тотално, и чрез армията си протежета и в политиката и управлението на най-високите нива, и в медиите, и във финансите и бизнеса теорията за свободния капитълизъм и никаква намеса и регулации на държавата, и как пазарът с магическата си ръка най-добре разрешавал всички - от взаимоотношенията до кризите, дори и най-тежките! И тази теза се налагаше много упорито, ден след ден, години, течеше от всички медии и форуми!
  Докато дойде ... 2008 год. Голямата Рецесия!!!
  И тогава имахме възможност да видим как босовете на почти всички големи банки - едни от най-големите в света, се изредиха на килимчето в Американския Конгрес, протягайки ръце за помощ! ОТ ПАРИТЕ НА ПРЕЗРЕНИЯ АМЕРИКАНСКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ - МИЛИАРДИ, ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ МИЛИАРДИ, ТРИЛИОНИ!
  Който не е гледал гротескната гледка, как пристигналите босове, "БРИЯЛЯНТНИ УМОВЕ" И много богати банкери и бизнесмени мънкаха и смутолевеха глупости, значи много е изпуснал!
  Тогава един конгресмен ги набута в миша дупка, като им зададе прост въпрос:

  "Господа, вие как пристигнахте дотук" С какво дойдохте тук да ни молите, да искате пари от нас, за да ви спасим?
  Да вдигне ръка онзи от вас тук, който НЕ Е ДОШЪЛ С ЧАСТНИЯ СИ САМОЛЕТ!
  Хайде сега идете си обратно, и когато сте готови, ПАК ЕЛАТЕ!"

  Останалото се знае. Тези следващия път пристигнаха без джетовете си"

  А най-мощният банкер в света, всепризнат за брилянтен ум дъги години, за "най-големият финансист в света" - Алан Грийнспиин след време промърмори признанието си, че ... СЕ БИЛ ОБЪРКАЛ В ПРЕДСТАВИТЕ СИ ЗА МАКСИМАЛНО ОСВОБОДЕНИ ОТ РЕГУЛАЦИИ ПАЗАРИ, В ИДЕЯТА СИ ЗА СВОБОДНИТЕ ПАЗАРИ, ЧЕ НЕ ОЧАКВАЛ ТАКА ДА СТАНЕ!?!?!

  Както малкото дете след беля в забавачката: "Моля другарко, аз вече така няма да правя! Само ми дайте и този път няколко трилиона дилара, за да се оправят бакиите МИ!...И забравете!"

  В природата дивите животни когато се доберат до плачка, ПРЕДПОЧИТАТ ДА СА САМИ И САМИ ДА СИ Я КОНСУМИРАТ И ДЕЛЯТ (или с най-близките си), НО КОГАТО СА В ОПАСНОСТ ИЛИ АТТАКУВАНИ, ИЛИ ПРИ ЛОВ ЧЕСТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА СА С ОСТАНАЛИТЕ!

  Това е всъщност първичното СОЦИАЛНО обяснение на поведението на приматите, кореспондиращото на така популярното"

  "Приватизиране на печалбите и национализиране на загубите!", обясняващо простичко социалното поведение на доминращите индивиди в обществото ни!
  Да, Дарвин е би много прав, колкото и да го мразят и подскачат някои, като републиканците в Америка, например

 54. 54 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Демокрацията - но истинската, а не онази, която често се използва в живота ни от кого ли не за наименование на какво ли не - е живот при ясни и всеизвестни правила, закони, норми и регулации, които са валидни за всички без изключение, и които са приети от всички в резултат на свободното им волеизявление, или по-точно на по-голямата част от тях!
  Защото доколкото в едно максимално освободено общество (а такова е обществото от максимално освободени индивиди) винаги има различни, винаги има такива, които мислят "по-иначе", несъгласни, и това е О'К...демокрацията всъщност е ДОМИНАЦИЯ, ДИКТАТУРА НА МНОЗИНСТВОТО НАД МАЛЦИНСТВОТО!
  Но тя се различава от диктатурата по отношение на несъгласните й индивиди в това, че при демокрацията ТЕЗИ НЕСЪГЛАСНИ ИНДИВИДИ НЕ СА ГОНЕНИ И ПРЕСЛЕДВАНИ, НЕ СА ОБЯВЯВАНИ И ТРЕТИРАНИ КАТО ВРАГОВЕ, А НАПРОТИВ, КАТО ЕСТЕСТВЕНА ПРОЯВА И ЗДРАВОСЛОВНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УСТОИ И ПРИНЦИПИ, ДОКОЛКОТО ... ТЕЗИ ИНДИВИДИ ПРИЕМАТ ДА ЖИВЕЯТ ПРИ НАЛОЖЕНИТЕ ОТ МНОЗИНСТВОТО НОРМИ И ЗАКОНИ, И ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ ПРОМЕНЯТ АКО ИСКАТ, УБЕЖДАВАЙКИ ОСТАНАЛИТЕ В ПРАВОТАТА СИ!

  ИЛИ ... ДА НАПУСНАТ СВОБОДНО И БЕЗОПАСНО ТАЗИ ОБЩНОСТ!
  Тоест - те имат този избор, този ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР!

  Тоест, може да се каже, че и в самата демокрация се включват елементи на принуда, на насилие и репресия, НО ТЕ СА ПРЕДВАРИТЕЛНО И ПУБЛИЧНО ПРИЕТИ И ИЗВЕСТНИ, И СЕ ПРИЛАГАТ САМО ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАРУШИТЕЛИТЕ НА ОБЩОПРИЕТИТЕ ПРАВИЛА, НОРМИ И ЗАКОНИ, и то по определения ред и начин! Това е и смисълът на толкова популярната приказка: "Демокрацията е свобода, но не и свободия!", всеки да прави всичко, каквото си поиска! Даже бих отишъл и малко по-нататък за онагледяване на този съществен момент в разбирането му:

  Ако няма тези така необходими и - отново подчертавам - ДЕМОКРАТИЧНО ПРИЕТИ ПРАВИЛА, НОРМИ И ЗАКОНИ И ТЯХНОТО СТРИКТНО СЪБЛЮДАВАНЕ, РЕСП, САНКЦИИ И НАКАЗАНИЯ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ, ТОЕСТ АКО ГИ НЯМА, ЛИПСВАТ ТЕЗИ ЕЛЕМЕНТИ НА НАКАЗАТЕЛНА РЕПРЕСИЯ НА НАРУШИТЕЛИТЕ, ТО НЯМА ВСЪЩНОСТ И ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ!!!
  И мисля, че отличен пример за онагледяване на практика, в действителния живот е една България в момента!
  Връщайки се обратно през формулировката на демокрация като доминация, диктатура на мнозинството над малцинството, базирана на общоприети, ясни и публични принципи, норми, правила и закони, и експонирайки я в съвременния ни свят и общество, в този смисъл може да се каже, че почти НЯМА РЕАЛНО ИЗГРАДЕНА ДЕМОКРАЦИЯ, ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ!
  Просто различните държави са на различен етап от развитието си към реалната, истинската демокрация, като някои от тях са много по-напред, а други много отдалечени!
  При онези, които са най-изостнали се забелязва откровена диктатура, независимо как е облечена и представена за пред света!
  Според мен авторът напипва много важна и актуална тема и ще се радвам наистина ако продължи размишленията си, например във връзката ДЕМОКРАЦИЯ (степени на развитие) - СОЦИАЛНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ И РАЗВИТИЕ (и степените им на развитие).
  Третият подлежащ но не споменат досега елемент, който неминуемо присъства в основата на тези понятия и взаимоотношения е разбира се степента на материален и научно-технически смисъл на думата, тоест постиженията в това отношение, материалната база! (нали битието определяло съзнанието, каза навремето един известен философ).

  Щеше ми се авторът да експонира разсъжденията си и върху конкретната ситуация в България с две думи малко по-конкретно, като например опита да дефинира и какъв по-точно е характерът на управленията в България през последните 25 години, каква е формата на РЕАЛНО устройство и управление на държавата ни - ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ, НЕЩО ДРУГО ЛИ, КАКВО?
  Защото за всички вече е пределно ясна пропастта между официално приетите норми и регулации, написани на хартия - Конституцията и законите, и действителността!

  Може ли само защото едно магаре например много иска да е кон и да се представя и да го възприемат за кон, и за това само се нарича и представя упорито винаги и навсякъде (до степен, че дори и да си е повярвало) за кон, ВСИЧКИ ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ ТОВА Е НАИСТИНА КОН?

 55. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#53] от "info111":

  За страните с начинаеща Демокрация, тази в образеца, който те следват, изглежда и досущ като Демократически централизъм ...
  Няма да споря, защото в ненужно ще се отклоним от темата, но по света на хората няма държава с по-централизирана Система на Управление, от тази на Съединените Американски Щати ... Невежеството не е оправдание !!! ...
  До тук за това, което днес наричаме, Демокрация ...

 56. 56 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "dimko":

  "Няма да споря, защото в ненужно ще се отклоним от темата, но по света на хората няма държава с по-централизирана Система на Управление, от тази на Съединените Американски Щати ... Невежеството не е оправдание !!! "

  Недей да спориш! И аз няма да споря, но това, което казваш просто не е вярно, не е истина.
  Така например Русия е с много по-ясно изразена, очевдино много "по-централизирана Система на Управление" от САЩ, например, и да - невежеството не е оправдание, а още по-малко нещастните и прозрачни опити за лъжи и манипулации!
  И в тази връзка се питам - това твое неверно твърдение плод на кое точно е - на невежество, или плосък опит за лансиране на лъжи?

  Пояснявам, за да няма и грам съмнение и неразбиране! Няма "по-централизирана система за управление" от онази, на върха на която стои ... ЕДИН ЧОВЕК, ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК!?!?!

  И докато президентът на САЩ се избира (или преизбира, но само веднъж!) на всеки 4 години, ТОЕСТ НЯМА И ПРАКТИЧЕСКА, И ТЕОРЕТИЧНА ВЪЗМОЖНОСТ ЕДНО ЛИЦЕ ДА ВЛАСТВУВА ЦЯЛ ЖИВОТ ИЛИ ДА РЕЧЕМ 10, 20, 30 ГОДИНИ, ТО В РУСИЯ МНОГО ЧЕСТО "ЦЕНТЪРЪТ НА ВЛАСТТА, ДИКТАТОРЪТ Е ТАМ ДОКАТО ... ПОЧИНЕ ИЛИ СЕ РАЗБОЛЕЕ ТЕЖКО, което е отлично известно на всички, вкл. невежите и лъжците

 57. 57 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#52] от "info111":

  Русия е все още, "начинаеща" Демокрация ...
  Тук и сега няма да споря - дано някой подаде темата, тъй като е твърде специална, а и твоята теза изкушава дискусията, Колега ...

 58. 58 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#57] от "dimko":

  Русия изобщо не е никаква демокрация - начинаеща или не, и има много дълъг път, за да тръгне по наистина демократичен път.
  За да може да започнат да се изгрждат истински демократични устои на устройството на една държава трябва да има необходимите изградени традиции и възприятия, вътрешна степен на свобода и усещане и желание, необходимост за освободеност. Руският народ дълги години е живял в условията на жестока азиатска диктатура и трябват поколения, за да започнат истински демократични промени там, и то най-напред в съзнанието.
  Една наскоро номинирана Нобелова лауератка (по литература) каза, че "във всеки руснак живее по един малък Путин" и точно затова хората на Запад не могат да разберат Русия и руснаците, че там, в Русия (поради комплексите и възприемането им на света) приемат компромиса на другия, на Запада като признак за слабост...
  И е много права.

 59. 59 Профил на stankow
  stankow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "glog":

  Не става въпрос за човешкия род. Към края се споменава българският патриарх и това разкрива загадката. Българското общество е сравнено със стадо маймуни. Добре, благодарим, и по лошо сме чували.

  stankow
 60. 60 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#59] от "stankow": ≪Не става въпрос за човешкия род. Към края се споменава българският патриарх и това разкрива загадката. Българското общество е сравнено със стадо маймуни.≫

  Някога българите потурнаци са били много по-жестоки в отношенията си към другите българи от турците. Така че е напълно естествено един автор, който е нает със задгранично идващи пари да пише в такъв форум, като нашия, да ни оплюе възможно най-гнусно и отвратително. И да ни представи като народ толкова калпави и идиоти, каквито никога друг път и никъде другаде по планетата не е имало.

  Много по-важно обаче е друго. Това е тяхната пълна интелектуална и идеологическа безпомощност. Защото за да накараш един нормално мислещ човек, особено ако е нормален българин, да промени своята идеология (основни области на проява на идеологията са политиката, моралът, религията, изкуството, медиите и така наречените обществени няуки, такива като политологията, етиката, естетиката, историята, социологията, макроикономиката, социалната психология и други подобни; по-важно е, че идеологията на човека определя неговото обществено поведение), трябва да го направиш с факти, свързани с логически доводи. Особено когато аудитория са нормални българи от народа. Те обаче не разполагат с факти, просто защото трябва да убеждават обикновените хора от народа или неговата средна класа, че политическата система, която те защитават, защитава техните интереси. Докато тя на практика защитава интересите на най-висшата прослойка на безнеса (едрия и наднационалния бизнес) и на политиката. И че това за България е най-изгодно, докато на практика това ни превръща в нещо като полуколония и пречи на нашето реално икономическо развитие.

  Тази липса на факти, които да подкрепят тяхната предлагана ни идеология, ги принуждава вместо с факти, да си служат било с цитати от различни автори, било с примери от извънидеологически области, било с някакви аналогии. И да се опитват да ни докажат, че тези ерзацзаместители са по-важни от фактите на реалния живот. Което няма как да е вярно и прави техните усилия в това направление да изглеждат просто смешни.

  Не че подобни аналогии, взети от литературата, киното или природата, са недопустими. Допустими са! Но в една идеологическа разработка те могат да се използват ефективно само така, както в кулинарството се използват подправките: Не за приготвяне на съответното ястие, а за да му придадат по-екзотичен или по-пикантен вкус. Респективно не като основни факти, от които произлеза предлаганата ни идеология, а като подобряващи стила и нагледността добавки.

 61. 62 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Авторитарният режим не е единствена алтернатива на демокрацията. Има Демокрация Версия 2. При нея се запазва всичко освен равното избирателно право. Изобщо гласуването се изважда от групата на правата и се нарича по друг начин, напр. Отговорност за гласуване.

 62. 63 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Шимпанзетата са войнствени и безпричинно жестоки, а са по-висши от бабуините като еволюция. Човекоподобни са, а не просто маймуни. Значи има някакви причини за такова поведение. Щяхме ли да се разпрострем по цялата земя, да получим спокойствието да се развиваме културно и да пишем такива статии, ако не бяхме себе си?

 63. 64 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Весело

  Демокрацията е явление на общочовешкото, а не на бабуинското в еволюционния процес ...
  Когато говорим нея, не бива да набутваме него в идеологизмите си - практическия живот на хорта се изразява в различни степени на растеж и развитие на "едно и същото" - в тяхното социализиране като непрекъснат процес на нарастване на материалното им и духовно богатство...
  Тук се агитираме, че светът на хората има съвършенството си по англосаксонси образец и нищо друго не търпи ??? ...

 64. 65 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#58] от "info111":

  Липсва ни "зеленото" на Автора, а той чака тавана да падне ...

 65. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Общо взето, добра статия, имам дребни заяждания, ама щом са дребни, ще си трая.
  Браво.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK