Когато Нобел за литература се присъжда и за политически убеждения

Александър Солженицин.

© Associated Press

Александър Солженицин.На 8 октомври беларуската журналистка и писателка Светлана Алексиевич стана носител на Нобеловата награда за литература за 2015 г. Известна като "археоложка на комунизма" и "морална памет на сриналата се съветска империя" заради книгите си за живота в СССР, базирани на стотици интервюта с обикновени хора, Алексиевич се прочу и с критичното си отношение към беларуския президент Александър Лукашенко и руския му колега Владимир Путин. Вечерта след обявяването на наградата всички обсъждаха не толкова творчеството на Алексиевич, колкото антируските й изказвания на пресконференция в Минск.


Писателката описа ситуацията в Украйна като "окупация" и "чужда инвазия". "Уважавам руския мир, но не този на Берия, Сталин и Шойгу", заяви писателката.


Кремъл веднага отговори на тези обвинения. "Светлана просто не разполага с достатъчно информация, за да дава оценка на това, което се случва в Украйна", коментира Дмитрий Песков, говорителят на Путин. 
Макар медии в Русия да изтъкват, че за пръв път от близо 30 години престижнат анаграда получава автор, пишещ на руски, водещите московски книжарници не бързат да поставят на витрините си книгите ѝ.


В историята на Нобеловите награди за литература това не е първият случай, когато обществото смята решението на Нобеловия комитет по-скоро за политическо, отколкото за реално признание за литературните качества на даден автор. РБК припомня някои аналогични случаи.


Иван Бунин, СССР, 1933 г.


Когато Нобеловият комитет присъжда наградата на Иван Бунин, болшевиките са на власт в СССР вече 16 години, но все още реагират много остро на всяка проява на внимание към емигрантите – врагове на режима. Затова в Москва считат присъждането на отличието на Бунин като антисъветска пропаганда.


"Присъждането на наградата е много случайно", пише в доклада си до външното министерство на СССР посланикът в Швеция Александра Колонтай. "Имах личен разговор с министъра на образованието на Швеция и той изрази своето учудване от този развой на събитията. Обясни ми, че Нобеловият комитет не се поддава на никакво влияние и че ревностно пази своята независимост от която и да е държава... Проверих, че има случаи, в които наградата е присъждана въпреки позицията на шведското правителство".


Франс Емил Силанпя, Финландия, 1939 г.


Това е най-известният финландски писател по онова време. При все това връчването на наградата не е само признание за литературния му талант, но и опит да се окаже "подкрепа на Финландия, чиито политици в онзи момент водят преговори с Москва, за да избегнат съветската инвазия", пише финландското литературно списание Books of Finland. Въпреки всичко СССР напада Финландия, а Силанпя се мести в Швеция, където започва да събира пари, за да помогне на родната армия.


Уинстън Чърчил, Великобритания, 1953 г.


Това е един от редките случаи, когато Нобеловият комитет признава, че връчва наградата не толкова заради литературното творчество на лауреата, а заради "блестящото му ораторско майсторство, с което защитава най-великите човешки ценности".


Истината е, че литературните постижения на британския премиер са сравнително скромни и включват най-вече автобиографични произведения като "Моят ранен живот" (1930 г.) и "Размисли и приключения" (1932 г.)


Едва ли някой е вярвал, че Чърчил може да победи истински писател като Ърнест Хемингуей, който тъкмо е написал емблематичната си творба "Старецът и морето". И въпреки това британският политик печели отличието през 1953 г.


Уинстън Чърчил раздава автографи на моряци.

© Associated Press

Уинстън Чърчил раздава автографи на моряци.


Впрочем Комитетът явно отчита, че има "грях" към американския писател, и му присъжда отличието на следващата година.


Борис Пастернак, СССР, 1958 г.


Романът на Пастернак "Доктор Живаго" е критикуван заради нееднозначното му отношение към Октомврийската революция и е отхвърлен от издателствата в Съветския съюз. Заради това се появява първо в Италия, а впоследствие и в Холандия и Великобритания. Заради факта, че книгата е отпечатана в чужбина, срещу Пастернак започват гонения и той е изключен от Съюза на съветските писатели.


Борис Пастернак.

© Associated Press

Борис Пастернак.


Когато Нобеловият комитет присъжда отличието за литература на писателя, положението му се влошава още повече. "Награждаването на подобно окаяно, злобно, изпълнено с ненавист към към социализма литературно произведение представлява враждебен политически акт, насочен срещу съветската власт", пише "Литературна газета" на 25 октомври 1958 г. Заплашен от изгонване от родината си, Пастернак е принуден да откаже наградата.


Александър Солженицин, СССР, 1970 г.


Към момента на присъждането на наградата вече са излезли "Един ден на Иван Денисович" и "В първия кръг". Тогава отношенията между Солженицин и съветските власти са сложни: през есента на 1965 г. служители на КГБ изземват от дома на приятел на писателя ръкописи, разкази и няколко пиеси. През 1968 г. Солженицин, подобно на Пастернак, е изключен от Съюза на писателите в СССР. Той критикува правителството и открито заявява, че е вярващ православен християнин и патриот. След връчването на Нобеловата награда писателят е лишен от съветско гражданство.


Пабло Неруда, Чили, 1971 г.


Нобеловият комитет винаги е гледал с добро око на творците с леви политически убеждения. Затова е изненадващо колко дълго време Пабло Неруда – един от най-добрите испаноезични поети на ХХ в. и убеден марксист, член на ЦК на Комунистическата партия в Чили – трябва да чака, за да получи отличието.


Името му се появява в списъка на номинираните още в началото на 60-те години на миналия век, но винаги бива пренебрегван за сметка на други. В спомените си Неруда споделя, че "навикът да се разочаровам всяка година" го е направил безразличен към всичко, свързано с тази награда.


Пабло Неруда получава Нобела си за литература от шведския крал.

© Associated Press

Пабло Неруда получава Нобела си за литература от шведския крал.


През 70-те години левите се установяват на власт в Чили. Пабло Неруда е кандидат за президент, но се оттегля от надпреварата в полза на Салвадор Алиенде. Година по-късно е удостоен с Нобелова награда за литература. Официалното съобщение на комитета гласи: "Наградата се връчва за поезията, която със свръхестествената си сила въплъщава в себе си един цял континент". Въпреки това мнозина в Латинска Америка смятат, че призът на Неруда се дължи и на политическите заслуги на поета.


Йосиф Бродски, СССР,1987 г.


През 1964 г. Йосиф Бродски е признат за виновен в "социален паразитизъм" и осъден на 5 години принудителен труд и заточение. След изтичането на присъдата неговите стихове не се публикуват в СССР, но се отпечатват в чужбина, по-конкретно – в САЩ, където през 1970 г. се появява сборникът "Спирка в пустинята". През 1972 г. писателят е принуден да емигрира от Съветския съюз. През 1987 г. Бродски получава Нобела за литература.


Йосиф Бродски.

© Associated Press

Йосиф Бродски.

"От самото начало на своето съществуване Шведската академия на науките не е оценявала по достойнство руската литература: тя пренебрегва имена като Толстой и Чехов. От началото на ХХ век. трима руски писатели са били удостоени с високото отличие, но си личи специалния подбор на академията: Иван Бунин, Борис Пастернак, Александър Солженицин, а сега и Йосиф Бродски – който очевидно е в остър конфликт с властите в собствената си страна", пише в своята книга "Съдбата на Русия" съветският литературовед Вадим Кожинов.


Надин Гордимър, ЮАР 1991 г.


Англоезичната писателка Надин Гордимър от ЮАР е активен борец срещу апартейда. По време на режима нейните произведения многократно са цензурирани или изобщо не са публикувани. Така например романът "Свят на чужденци" е издаден първо в Лондон, докато в ЮАР е забранен повече от 20 години. Подобна е и съдбата на други нейни произведения.

Надин Гордимър.

© Associated Press

Надин Гордимър.


Мо Ян, Китай, 2012 г.


Когато Мо Ян получава отличието през 2012 г., той е заместник-председател на Съюза на писателите в Китай. Мнозина считат неговата награда за политически реверанс към Пекин, тъй като никога досега близки до официалната власт китайски писатели не са отличавани.


"В последните години политиката играе роля в определянето на лауреата на Нобеловата награда за литература. Така например Мо Ян до голяма степен се приема като изразител на политиката на Китайската народна република", коментира през 2013 г. The Christian Science Monitor.


Китайският писател Мо Ян на церемонията по връчван на Нобеловите награди през 2012 г.

© Associated Press

Китайският писател Мо Ян на церемонията по връчван на Нобеловите награди през 2012 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Писателката описа ситуацията в Украйна като "окупация" и "чужда инвазия". "Уважавам руския мир, но не този на Берия, Сталин и Шойгу", заяви писателката."Точно.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Хубава статия!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Комунистите са изперкали от яд за пореден път. Умните и цивилизовани хора пак им показаха, че няма място за тях в клуба, поне докато не си тръгне ботокса. Естетвено, в Русия смяната на властта обикновено става само след смъртта на лидера, така че ще чакаме още 20-тина години. Дано през тва време Путя да не направи много поразии. Щото той света си се развива, а ботоксовият върви назад, към тоталитаризма и съветизацията. В момента, в който разбере, че пак е загубил студената война ще е решаващо какво ще направи. Дано не тласне света към нова голяма война, щото тва му е единият вариант. Изостаналта технологично Русия, когато по-голямата част от нормалното човечество премине на възобновяеми източници на енергия, просто няма да има хептен нищо да предложи на тоя свят. Засега изливат помия по Запада, ама тва е само за разни маргинали. Конвертируем продукт те нямат.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]водещите московски книжарници не бързат да поставят на витрините си книгите ѝ[/quote]
  Кащяло да бързат? Ми нали отваря очи!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Приляга и Нобела за литература на Светлана. Вчера четох откъс от книгата - много добър поглед върху нещата , много добра равносметка за живота и ценностите на хората облъчени от радиацията на комунистическата пропаганда. Обърнете внимание - става въпрос за едни 100 години , за няколко поколения които са подложени на дяволското изпитание да не могат да намерят себе си и се лутат в живота да намерят правилния път.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А като се сетя, че мужиците гласяха Путя за Нобел. Къде ве, брат, отиваш с калните галоши?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  "антируските й изказвания на пресконференция в Минск..."

  На тази глупост самата СА е отговорила: "Уважавам руския мир, но не този на Берия, Сталин и Шойгу".

  Да си против кагебистката шайка, която е узурпирала Кремъл и разрушава Русия, не означава, че си "антируски". Това добре го знае голяма част от руската интелигенция, която се радва на наградата на СА и не квичи, че е политическа като руските "патриоти".

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мдаа.
  Политкоректна статия.
  В духа на информационата война.
  Която некои /и техните объркани поддръжници/ искат да спечелят, като некаква компенсация за тотално загубеното лидерство в световната геополитика.
  И защото световно признание и награди получават хора, които не споделят техните "единствено правилни"виждания и стремежи - и както се вижда напоследък - са по често миражи, отблъскващи все по-вече хора

 9. 9 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Чел съм мемоарите на Чърчил. Брилянтен стил и неумолима логика. Истинско наслаждение за ума. Напълно заслужена Нобелова награда (извън политическия контекст).

  The legend continues.
 10. 10 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  .. Както е тръгнало скоро не само осъдените на смърт от моллите ще трябва да живеят анонимно и с охрана..

  .. Специално Нобеловата не е просто литературна награда .. отразява нещо повече - общочовешки ценности..

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#6:"stupid_american"]... мужиците гласяха Путя за Нобел. [/quote]

  Все едно Израел да присъди посмъртно на Айхман държавна награда за заслуги към еврейския народ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#3:"stupid_american"] ще чакаме още 20-тина години.

  Много му даде. Неговите няма да го чакат толкова.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Дмитрий, Дмитрий...

  Светлана Алексиевич е световно известна журналистка и писателка от Беларус,
  разобличителка на култове към личността, на анексии и тоталитарни извращения,
  удостоена с престижна Нобелова награда за литература.

  А ти кой си?

  пп

  Не случайно ЕС пробно
  вдига санкциите днес
  срещу Беларус - в награда,
  че послушен беше "пес".

  Ако тъй върви нормално,
  след 3 месечно начало,
  перспектива се открива:
  Членство Пълно (интегрално).

  "Писателката описа ситуацията в Украйна като "окупация" и "чужда инвазия". "Уважавам руския мир, но не този на Берия, Сталин и Шойгу", заяви писателката.

  Кремъл веднага отговори на тези обвинения. "Светлана просто не разполага с достатъчно информация, за да дава оценка на това, което се случва в Украйна", коментира Дмитрий Песков, говорителят на Путин."

 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1320 Весело

  ПО тертипа на Алексиевич могат да дадат Нобел и на Виктор Суворов! И той пише поръчка и с цел добре да се продаде на Запад, но много по-интересно........

 16. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Статията е от руското РБК - официална говорилня на Кремъл.
  И съвсем естествено ще акцентира върху нобелистите, оспорващи стойностите на съветския социализъм. И защо нищо не е казано за "грешните" решения на комитета по присъждането на наградата примерно на Херман Хесе, на Томас Елиът, на Юджин О'Нийл, на Пирандело, на Томас Ман, на Бърнард Шоу, на Анатол Франс, на Камю, на Пастернак, на Стайнбек, на самия Михаил Шолохов?...
  Защото всичките (без последния) пишат на социална тематика и показват някои от проблемите на западното общество. Затова са "годни" за четене в Съветска Евразия.
  Лумпениада...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Руснацит нямат май един нормален нобелист. Всичките руснаци, дето са взели Нобел са или отлъчени от системата, или избягали, или им забраняват да си получат наградата. Разбира се, причината е в Нобеловия комитет, не в Русия

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#17:"bitdefender"]баба светлана, която сто години върти една и съща развалена плоча[/quote]

  Много ви бърка в здравето тая "баба Светлана", комуне; искрено благодаря, че ме сравняваш с нея - за мен е чест.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#18:"stupid_american"]Всичките руснаци, дето са взели Нобел са или отлъчени от системата, или избягали, или им забраняват да си получат наградата. [/quote]

  Да, това е извънредно показателно.

  Русия преследва, унижава и прогонва малкото човеци, с които има основание да се гордее.

  Затова там остават такива като ... нашистите...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#18] от "stupid_american":
  МИхаил Шолохов!

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  [quote#0:"СТАТИЯТА"]В историята на Нобеловите награди за литература това не е първият случай, когато обществото смята решението на Нобеловия комитет по-скоро за политическо, отколкото за реално признание за литературните качества на даден автор. РБК припомня някои аналогични случаи. [/quote]
  Разбрахме ли сега ?
  Не компютри,а компоти
  Не било оригинална статия на Дневник,а
  ТИРАЖИРАНЕ ХИБРИДНАТА ИЗЦЕПКА
  НА КРЕМЪЛСКИЯТ "РБК"
  ЧАСТ ОТ ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА
  НА КРЕМЪЛ СРЕЩУ НОРМАЛНОСТТА
  Щеше да е признак на лош вкус
  ако не беше
  ПОВЕЧЕ ОТ ГНУСНО

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Весело

  [quote#19:"Norman Granz"]Много ви бърка в здравето тая "баба Светлана", комуне[/quote]
  "Баба им Светлана" е НАБОР

  НА ДЕДО ИМ ПУТИН

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSmart":

  Викаш, има един, дето съвецката система не му е скапала живота за
  "награда" за международното признание, тъй ли? Еми браво, браво на тез руснаци бе. Страхотни са!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#23:"Hawaii"]"Баба им Светлана" е НАБОР

  НА ДЕДО ИМ ПУТИН[/quote]

  Упс!

  Апят перепуталис мурзилки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на kamche
  kamche
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нобеловият комитет може би успява с изборите си за литература да изнерви руското общество. Но въпрос е дали литературата от това има полза или губи.Едно са добрите намерения а съвсем друго адските постигиженя.Према мен само ще ги тормозат студентите вместо с литература да се занимават с социология, което да не се лъжем не представлява литеаратура.

 27. 27 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#24] от "stupid_american":
  Викам , че и в съветската система имаше гениални писатели, които заслужаваха Нобел!!

 28. 28 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тези награди, които напълно пренебрегнаха Астрид Линдгрен, за сметка на всякакви "писатели", доказаха, че са политика, а не оценка на литературни достойнства!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 29. 29 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много сте заблудени. РБК е опозиционно либерално руско издание, но не от примитивно пропагандните.

  А статията замазва очебийния факт, че наградата е отново дадена на публицист (разказвач на "частни случаи" - нашият Калин Донков не и отстъпва , силно ангажиран идеологически в крак с времето, като набърква една боза...

  Авторката, която много добре се ориентира за западните "вкусове", беше номинирана още 2013 - тогава като критичка на "последния диктатор в Европа" , ама той взе напоследък да завива към правата линия , та дамата се включи в либералния вой срещу Путин по повод реакцията на Русия след преврата в Киев.

  Най-забавното е, че сред няколкото много талантливи съвременни руски писатели, има също толкова яростни критици на Путин като Алексеевич, които като литератори са няколко глави над наградената... Е, очевидно с нея се избиват няколко зайци и най-вече се дава поощрителен нишан на батька лукашенко

  И да си спомним, че доскоро един от върховете в руската литература на 20 век, Валентин Распутин, беше все още жив...

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  За неразбралите - нобеловата награда за литература не е просто лутературна награда, такива има много, а освен за талант, и за гражданска позиция, защита на човешки ценности и значимост за света като цяло.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#3:"stupid_american"]Умните и цивилизовани хора пак им показаха, че няма място за тях в клуба[/quote]
  Умните и цивилизовани хора са престанали да показват среден пръст? Каква еволюция в мисленето ти, умни и цивилизовани човеко!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  То верно световната литература сериозно е зациклила и на практика едва ли има литературно събитие през годината, което е съизмеримо по мащаб с някои от предходните лауреати, а и номинации през годините. Аз също четох откъс от книгата, заради която е нобелирана Алексиевич - ами за каква литература става въпрос, най-обикновена - да речем - добра публицистика, но само публицистика. За това си има Пулицър и куп други журналистически отличия. Така че, няма съмнение, че политиката и тук е изместила изкуството. А когато нещо грубо е изместено от друго, което е силното на деня, тогава резултата е такъв, какъвто в България приехме да наричаме със звучната думичка ЧАЛГА

 36. 36 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 902 Весело

  Нобеловият комитет има пари за награда, спазва си регламента и я връчва на тези, които смята за достойни. Критиците му имат лесно решение: да намерят съответната сума и да връчат награда на когото си искат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 37. 37 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#30:"Jessika"]нобеловата награда за литература не е просто лутературна награда, такива има много, а освен за талант, и за гражданска позиция, защита на човешки ценности и значимост за света като цяло[/quote]
  В такъв случай трябва да я нарекат не "Нобелова баграда за литература", а "Нобелова награда за политическа коректност и литература".

  The legend continues.
 38. 38 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#36:"stein"]Нобеловият комитет има пари за награда[/quote]
  Що се отнася за литературата и мира, нобеловите награди отдавна са сведени до дребен винт в пропагандната центрофуга на англосаксите с гърбави носове.

  The legend continues.
 39. 39 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#35:"Митев"]А когато нещо грубо е изместено от друго, което е силното на деня, тогава резултата е такъв, какъвто в България приехме да наричаме със звучната думичка ЧАЛГА[/quote]
  Именно.

  The legend continues.
 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митев":

  [quote#35:"Митев"]А когато нещо грубо е изместено от друго, което е силното на деня, тогава резултата е такъв, какъвто в България приехме да наричаме със звучната думичка ЧАЛГА[/quote]

  Поредната теория в стил Митяф. Просто наблюдава едно единствено явление и прави някакъв глобален "извод", който, разбира се, ако се подложи на тест, ще фейлва повече, отколкото ще се потвърждава. За да е пълно празнодумието, разбира се, се борави с отвлечени понятия, на които Митяф е хем създател, хем определител. Примерно, "чалга" в случая ще е просто което е удобно Митяф, за да си насоса празните приказки спрямо каквото му хрумне.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  "Кремъл веднага отговори на тези обвинения. "Светлана просто не разполага с достатъчно информация, за да дава оценка на това, което се случва в Украйна", коментира Дмитрий Песков, говорителят на Путин."

  Да отворят архивите на КГБ за да разполагаме всички с достатъчно информация

  подпис
 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Весело

  [quote#33:"nenad"]Какво значи "набор"? [/quote]
  СВЕРСТНИЦА

  Понял ?

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#36] от "stein":
  "Нобеловият комитет има пари за награда, спазва си регламента и я връчва на тези, които смята за достойни. Критиците му имат лесно решение: да намерят съответната сума и да връчат награда на когото си искат."

  Те, критиците, ще намерят пари ама авторитет нямат.

  подпис
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#18] от "stupid_american":
  "Руснацит нямат май един нормален нобелист. "

  Имат, ама не са червени както ти се иска и дори са емигрирали преда да станат нобелисти.

  подпис
 45. 45 Профил на dsu59398726
  dsu59398726
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Тоя път се излагате. Чърчил е публикувал повече думи, отколкото Шекспир и Дикенс взети заедно.

 46. 46 Профил на dsu59398726
  dsu59398726
  Рейтинг: 20 Неутрално

  и не съм dsu59398726. Дайнов съм!

 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Писателката описа ситуацията в Украйна като "окупация" и "чужда инвазия". "Уважавам руския мир, но не този на Берия, Сталин и Шойгу", [/quote]
  Само това сравнение е достатъчно да илюстрира интелектуалната "дълбочина" на нобелистката. Не знам как можеш да уважаваш Руският свят и да наричаш естественият стремеж на руснаците, озовали се в държавата-недоразумение Украина, за завръщане в Русия - чужда инвазия. А поставянето на Путиновата пионка-министър редом до Сталин и Берия си е незаслужено повишение което той с нищо не е заслужил.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#18:"stupid_american"]Руснацит нямат май един нормален нобелист. [/quote]
  Както обикновено, компетентно бъркаш. Шолохов.

 49. 49 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#44:"Иван К"]Имат, ама не са червени както ти се иска и дори са емигрирали преда да станат нобелисти.[/quote]
  Още един интелектуалец, който не знае за Шолохов!

 50. 50 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#42:"Hawaii"]СВЕРСТНИЦА

  Понял ?[/quote]
  Би ли се изразил на български?

 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2795 Весело

  [quote#29:"scifiction"]Е, очевидно с нея се избиват няколко зайци и най-вече се дава поощрителен нишан на батька лукашенко [/quote]
  Няма да се учудя ако вземат да наградят и батьката ако се опълчи на Путя и излезе от "Митническия съюз". Луката да не е по-долу от Чърчил?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Каквато и поредна гадост да научим за Русия ще е малка част от отвратителния живот там.
  Имаме фундаментална разлика с тях. Те са роби, ние сме свободни хора. Ние се учим да живеем добре в правова държава, те се учат да мрат по волята на господаря си.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 53. 53 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#3:"stupid_american"]Изостаналта технологично Русия, [/quote]
  Технологичното изоставане на Русия не е никакъв проблем. Виж какво направиха изостаналите китайци за кратко време. Истинският проблем на Русия е социалната и идеологическа изостаналост, която изостаналост е много по-трудна за преодоляване и в същото време много опасна. Опасна, както за Русия, така и за останалия свят. Може би това заради това нобеловият комитет присъжда наградата на писател, изразяващ политически (идеологически и социални) убеждения. Дали това е редно? По-скоро не, но не съм съвсем сигурен.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#48] от "nenad":

  Имали, викаш, един, дето са му разрешили да си вземе наградата. Е, това си е постижение, наистина. Велика нация!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#54:"stupid_american"]Имали, викаш, един,[/quote]
  Имат, не "имали". И ти не го знаеш. Понеже си експерт с профил "Нобелови лауреати".

 56. 56 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митев":

  Привет. Може би ще ти е интересна тази статия:

  Her Nobel is deserved. Read Svetlana Alexievich.

  http://www.chicagotribune.com/news/sns-wp-blm-nobel-alexievich-comment-ac11de0c-6dee-11e5-91eb-27ad15c2b723-20151008-story.html

 57. 57 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Факт е, че не се оспорват Нобелите за наука, защото критериите са ясни. Ясно е и защо. Научното постижение съдържа обективни факти извън нас нас, докато литературното - не и оценката му изцяло е плод на човешкия субективизъм. Лично за мен тези награди за литература ми приличат на нещо като музикален конкурс, на който еди кои си през годините печелят отличието, ама публиката не купува въобще албумите на част от тях.

 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#55] от "nenad":

  Ми не съм експерт, ама то не ти трябва да си експерт за да знаеш, че руснаците се отнасят с нобелистите си като с кучета. Ма нищо де, той Нобелът не е важен и не е показателен за нищо. Вие ще си направите руски Нобел, както и интернет

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#0:"дневник"]Уинстън Чърчил, Великобритания, 1953 г.

  Това е един от редките случаи, когато Нобеловият комитет признава, че връчва наградата не толкова заради литературното творчество на лауреата, а заради "блестящото му ораторско майсторство, с което защитава най-великите човешки ценности".[/quote]
  Страшно "велики" човешки ценности е защитил! Остави цяла източна Европа в лапите на Сталин, като всичко това договори далеч преди края на войната. Един от най-големите страхливци на 20 век, възхваляван като герой и до днес.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 60. 60 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#53] от "clarkv622":
  [quote#53:"clarkv622"]Технологичното изоставане на Русия не е никакъв проблем. [/quote]

  Съгласен съм с теб за социалното изоставане, но като цяло говоря не за битови технологии, а промишлени и, най-вече, медицински. Иначе си прав - бързо може да са накупят технологии, но да не забравяме, че Путя поставя нова желязна завеса, която ще спъва процесът.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 61. 61 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#58:"stupid_american"]Ми не съм експерт,[/quote]
  Не думай

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Тоз комитет по начало присъжда награди по политически причини. Още в началото са отнели наградата на Менделеев и са я дали на някой, дето днес никой не му знае името и не се сеща за него. Майната им.

 63. 63 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Когато Нобел за литература се присъжда и за политически убеждения- не е правилното заглавие. Ако трябва да сме прецизни-дами игоспода от Дневник, то бихме озаглавили статията:
  Нобел за литература се присъжда основно за политически убеждения

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "rumata":

  Е да, призът за Обама е смешен, наистина. Не може на американски президент да се дава Нобел за мир, защото американският президент има важната задача да елиминира комунистите и други отпадъчни елементи за цивилизацията. Няма как да е мирен просто: боклуците никога нямат край.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 66. 66 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#60] от "stupid_american":


  [quote#60:"stupid_american"]Путя поставя нова желязна завеса, която ще спъва процесът.[/quote]
  Спуска завеса, да. Ами той я спуска, поради липсата на идеология, която да обедини и поведе Русия напред. Поради факта че идеологията, която го държи на власт е стара и немощна. Ако Русия се отвори за света, тази идеология ще рухне. Страх и немощ - това лъха от Русия. Неспособност да предложи алтернатива, нито на това, което в момента е Русия, нито на кризата, която в момента е обхванала западната цивилизация. С една дума Безисходица.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 67. 67 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#57:"Григор Лилов"]тези награди за литература ми приличат на нещо като музикален конкурс[/quote]
  Те затова и Боно, и А. Жоли и цял куп тем подобни са на опашката за нобелово лауреатство

 68. 68 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#12:"Norman Granz"]... мужиците гласяха Путя за Нобел. - цитат на коментар #6 от “stupid_american”


  Все едно Израел да присъди посмъртно на Айхман държавна награда за заслуги към еврейския народ. [/quote]
  Ето го и другия не доучил матросовец!!
  За ЛИТЕРАТУРА ве, Карлуково!! За ЛИИТЕЕЕРААТУУРААА!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  [quote#63:"cayolara"]Ако трябва да сме прецизни-дами игоспода от Дневник, то бихме озаглавили статията:
  Нобел за литература се присъжда основно за политически убеждения[/quote]
  Ако трябва да сме още по-прецизни
  дами и господа,то бихме озаглавили статията
  КРЕМЪЛСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА
  ПО ПОВОД НОБЕЛА ЗА ЛИТЕРАТУРА-
  ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ПУТИН
  И КРЕМЪЛ
  Това е статията
  ПРЕПЕЧАТКА И ПРЕРАЗКАЗ
  НА КАЗАНОТО ОТ ПУТИНСКИЯ
  "РБК" ПО ВЪПРОСА

 70. 70 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#63] от "cayolara":

  Добре е да се има предвид и друго - чисто политическите убеждения на лауреатката и тези на Путин общо взето нямат разлика. Критиките не са толкова идеологически, колкото на една друга основа.

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Много бих желал написалия тази статия (защо ли се е прикрил зад името на Дневник), да обясни как се оценяват качествата на едно литературно произведение и в какво точно се изразяват те!
  Нима литературата не е отражение на живия живот? А като такова как би могла тя да избегне ненавлизането в политиката, която също се вплита в живота?
  А как пишещия би могъл да изрази своето мнение, позиция и възгледи?
  Погледнете примерите поместени по-горе! Всички те отразяват решителни, но и най-емоционални политико-исторически събития, при които хората изживяват най-силните си страсти, вълнения и проблеми.
  Чувствителните пишещи не могат да избегнат най-силните вълнения и емоции, които са преживявани от обществото в даден исторически момент, а в точно такива произведения се търсят най-добрите думи, изрази и всякакви други похвати за да се изрази собствената позиция. И понеже отражението върху четящия именно при такива произведения е най-силно, затова те се харесват най-много!
  Нали това се търси най-много в литературните произведения?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "Митев":
  [quote#70:"Митев"]Добре е да се има предвид и друго - чисто политическите убеждения на лауреатката и тези на Путин общо взето нямат разлика. [/quote]

  Митев, баце, няма ли някоя статия за Камен Калев да ходиш да плюеш по човека, ми си седнал тука да си изказваш тука непочиващите на нищо мантри.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#66] от "clarkv622":

  Съгласен съм.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3947 Весело

  [quote#66:"clarkv622"] Ами той я спуска, поради липсата на идеология, която да обедини и поведе Русия напред. [/quote]
  Между другото в целия свят в момента липсва подобна идеология "която да обедини и поведе" който и да било.
  Този факт обаче не кара лидерите в другите страни да "спускат завеса"!
  ....Освен в Северна Корея и някои други подобни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#70:"Митев"]Критиките не са толкова идеологически, колкото на една друга основа.[/quote]
  Така е! Идеологията се състои в противопоставянето на Изтока и Запада. И САЩ и Русия са десни, а Западна Европа са леви...

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 76. 76 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако не познавах Светлана Алексиевич от доста по-рано, отколкото някои днешни форумци, щях да разсъждавам сигурно като тях... Сигурно аргументи и контрааргументи им дава "творчеството" на другарката-госпожа, видяно само през призмата на онова, що е сътворила през последния ЧЕТВЪРТ ВЕК, т.е. без да са прочели страници от периода ѝ преди 1989 година. Ето, в рамките на два дни за трети път разтварям и прелиствам "Войната не е с лице на жена", като се убеждавам, че онази Светлана Алексиевич НЕ Е тази - днешната / 2015 г. / Светлана Алексиевич ... В тази връзка ще цитирам гениалния Лев Толстой: " Не е нужно да изядеш цялото яйце, за да се убедиш , че е вмирисано ..." А и човек се развива, не на шега, и той мутира като грипните вируси, за да стане неразпознаваем. Е, и госпожата от Беларусия е м у т и р а л а, щото просто ѝ се е наложила след 1989 г. дза смени партитурата със заглавията и да оцелява като полу писател/ка/, като полу журналистка... Ох, да знаят повечето в този форум само с какъв патос, с каква жар тя пресъздава в споменатата от мене нейна кщнига героите и героините на Великата отечествена... Както казват някои форумци по други теми - " АБЕ ... ДРУГА БИРА " ... беше...

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  Като всички пост съветски граждани,
  повечето руснаци са волно или неволно
  ученици на бандитите "Ленин" и "Сталин"
  от първо, второ и №-то поколение.

  Грузинският интернационалист Джугашвили "Сталин"
  практикувал слабост към банкови обири още преди
  болшевишкия преврат 1917.

  Освен банки, превратаджиите експроприирали скъпо струващи нефтодобивни, преработвателни и транспортни съоръжения на братята Нобел в Русия.

  В новата нация на зло Сталин се курдисал като Външен министър по Eнергетика (, икономика и туризъм),
  а по късно си издействал и щатната бройка Генералисимус.

  Та, особено през болшевишката ера...
  в ссср се наслоили наслоения и неприязъни против
  братята Нобел и нобелови каквото и да е.

  Отвращения... но Не връща експроприираното и бандитски др. "вземания".

  До коментар [#18] от "stupid_american":
  Руснацитe нямат май един нормален нобелист.

  Всичките руснаци, дето са взели Нобел са или отлъчени от системата, или избягали, или им забраняват да си получат наградата.

  Разбира се, причината е в Нобеловия комитет, не в Русия

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  [quote#76:"chichkovuychev"]А и човек се развива, не на шега, и той мутира като грипните вируси, за да стане неразпознаваем. Е, и госпожата от Беларусия е м у т и р а л а, щото просто ѝ се е наложила след 1989 г. дза смени партитурата със заглавията и да оцелява като полу писател/ка/, като полу журналистка... [/quote]
  Какво лошо виждаш е развитието и промяната?
  Защо не позволяваш на хората да променят мнението си?
  Цял свят се променя, развива и заедно с него се променят и възгледите на хората.
  Има ли поне един творец, който цял живот да е описвал, извайвал, възпявал само една и съща страна на живота? Има ли такъв художник, който цял живот да е рисувал един и същ модел и то погледнат от една и съща страна, при една и съща светлина, в една и съща обстановка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 225 Весело

  Всичко добре, само откъде го измислихте тоя Мо Ян? На българските издания на китайския нобелист си пише Мо Йен. Ако не сте ги виждали, барем Гугъл да бяхте отворили.

 80. 80 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  [quote#71:"Храбър"]Много бих желал написалия тази статия (защо ли се е прикрил зад името на Дневник), да обясни как се оценяват качествата на едно литературно произведение [/quote]
  Статията е написана от ПУТИНСКИЯ "РБК"
  Това е ЦИТИРАНЕ НА НАПИСАНОТО ОТ "РБК"
  Типично по КГБейски,ПУТИНОВИТЕ МАШИ
  по най-бързият начин омаловажават и
  насират всеки опит за признание на
  нещо различно от путинизЪма.
  ДНЕВНИК публикува ОТ СВОЕ ИМЕ
  ДОСЛОВНО ЦИТИРАНА СТАТИЯ
  ОТ ПУТИНСКИТЕ МЕДИИ
  С което ПОДВЕЖДАТ ЧИТАТЕЛИТЕ

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Любопитно

  Не разбрахме какво е сгрешила Госпожата
  през годините на тоталитарна еrra.

  С какво са Ви мили и драги "запъртъци" или "вируси"
  от преди 1989, и след, каквито Гражданката критикува.

  До коментар [#76] от "chichkovuychev":

  Ако не познавах Светлана Алексиевич от доста по-рано, отколкото някои днешни форумци, щях да разсъждавам сигурно като тях... Сигурно аргументи и контрааргументи им дава "творчеството" на другарката-госпожа, видяно само през призмата на онова, що е сътворила през последния ЧЕТВЪРТ ВЕК, т.е. без да са прочели страници от периода ѝ преди 1989 година.

  Ето, в рамките на два дни за трети път разтварям и прелиствам "Войната не е с лице на жена",
  като се убеждавам, че онази Светлана Алексиевич НЕ Е тази - днешната / 2015 г. / Светлана Алексиевич ...

  В тази връзка ще цитирам гениалния Лев Толстой: " Не е нужно да изядеш цялото яйце, за да се убедиш , че е вмирисано ..."

  А и човек се развива, не на шега, и той мутира като грипните вируси, за да стане неразпознаваем......................

 82. 82 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Весело

  До №78 - Храбър: Колега, и тука ти сложих +, но не като плюсовете за по-горни изказвания, тука причината е, че си достоен ЦЕСЕКАР, което говори , че не само в спорта имаме еднакви виждания. Не че е задължително, но е желателно... Иначе лошото е, че моят доставчик Телекабел не пуска Канал 3 и не мога да гледам какво става в Сандански днес...

 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  Прав си.

  Те - Авторитарци,
  пари имат - не че не.

  "Авторитетно" изстават
  феодалните им старци.

  "Галъп" бла бла "интернаш" симулират.
  Туй го могат.

  "Нобел" модно Благордно да заслужат... мимикрират...
  Просто: начин не намират.

  До коментар [#43] от "Иван К":
  До коментар [#36] от "stein":

  "Нобеловият комитет има пари за награда, спазва си регламента и я връчва на тези, които смята за достойни.

  Критиците му имат лесно решение: да намерят съответната сума и да връчат награда на когото си искат."

  Те, критиците, ще намерят пари ама авторитет нямат.

 84. 84 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "В историята на Нобеловите награди за литература това не е първият случай, когато обществото смята решението на Нобеловия комитет по-скоро за политическо, отколкото за реално признание за литературните качества на даден автор."

  Още като чух за нея точно това ми дойде наум. Сега е на мода да се плюе по всичко руско, така че и Нобелите трябва да са антируски. Не е нито първия случай на политическо решение, нито последният. Едва ли ще седна да я чета.

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Весело

  Да, тъжна картина.

  от една страна:

  Личност светла, образована и световно известна,
  лауреат на Нобелова награда.

  от друга:

  тролник "chichkovuychev".

  До коментар [#76] от "chichkovuychev":

  Ако не познавах Светлана Алексиевич от доста по-рано

  ...

  А и човек се развива, не на шега, и той мутира
  като грипните вируси, за да стане неразпознаваем...

 86. 86 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#48] от "nenad":

  И не четат и коментарите по-горе! От кога съм им го написал!

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Воят който започна в Русия след присъждане на наградата само подчертава нейната актуалност! Дори и Гогол да беше жив днес и да бяха я дали на него , руснаците щяха да реват че не познава "руский мир"! Жалко че не са научили нищо за един век!

  klimentm
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  [quote#22:"Hawaii"]Не било оригинална статия на Дневник,а
  ТИРАЖИРАНЕ ХИБРИДНАТА ИЗЦЕПКА
  НА КРЕМЪЛСКИЯТ "РБК"
  ЧАСТ ОТ ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА
  НА КРЕМЪЛ СРЕЩУ НОРМАЛНОСТТА [/quote]
  Интересно кого има предвид автора с израза обществото?
  Кое общество? Руското ли или световното?
  "..когато обществото смята решението на Нобеловия комитет по-скоро за политическо, отколкото за реално признание за литературните качества на даден автор.."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Уважавам руския мир, но не този на Берия, Сталин и Шойгу", заяви писателката[/quote]Апропо, нито един от тримата не е етнически руснак. Не, че етническият руснак Путин е кой знае колко по-добър избор от, да речем, Шойгу.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#76] от "chichkovuychev":

  Добро очерняне по комунистически спретна. Никаква конкретика, само нахвърляни някакви никакви неща, но достатъчно, за да компрометира обекта. Така сте вие - умеете да черните без де факто да казвате нищо. Честно казано, след толкова години четене на подобни мнения по форумите, не ми се вярва, че това е просто стил на поднасяне на информацията. По-вероятното е, че просто нямате нищо за казване.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 91. 91 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#21] от "SSmart":


  До коментар [#48] от "nenad":

  Казвате, Шолохов бил "нормален" нобелов лауреат? Що спорове се водят дали е плагиатор или не...

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2_%D0%9C._%D0%90._%D0%A8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 92. 92 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз искав да попитам, тази беларуската какъв писател е? Тя е журналист и не вярвам да е допринесла с каквото и да за красотата на езика които пише. Нещо да не е измислила нови думи като Солженицин например на руски. Гледах livestream-a и шведката от комитета явно незнаеше какво да каже и измисли великата мисъл, че стила и е поли-фоничен. За Пулицъл може журналисти пишещи в журналистичен стил да печелят, ама не и нобела.

  То и с Чърчил същото. В сравнение с предишни министри-председатели на Англия, той пише така че и умразните му некъпещи се българи в кръчмата могат да го разберат.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "stupid_american": ≪Разбира се, причината е в Нобеловия комитет, не в Русия≫

  Браво, един път и ти да напишеш нещо вярно, макар че си го написал подигравателно. И така без да искаш си улучил десятката.

 94. 94 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всъщност статията показва точно обратното на това, което са видяли в нея русофагите и борците срещу несъщестуващите м съвременната политическа реалност комунисти. В нея без да се акцентира, се показва точно това: Че всеки автор, чийто книги все пак могат да се прочетат, макар и да не са нещо особено, но са се проявили като борци срещу идеологическите позиции, които Западът отхвърля, е направен нобелов лауреат.

  Всъщност това е естествено, защото макар и не толкова тотално и открито, летературата (и изкуството изобщо) е също такава основна област на проява на идеологията, каквато е и областта на политиката. А всички членове на комисиите, които определят кой да стане лауреат на нобеловата награда, са хора, които споделят идеологиите на своите държави, а те всички са от политическия (или от идеологическия) ЗАПАД.

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Весело

  [quote#29:"scifiction"]сред няколкото много талантливи съвременни руски писатели, има също толкова яростни критици на Путин[/quote]Какво им обясняваш на илитератите...като Стюпи.
  Много са чели те Сорокин, Пелевин,Войнович..
  Е, може пък да знае кой е Паланюк....или Езра Паунд.

 96. 96 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#91:"stein"]Казвате, Шолохов бил "нормален" нобелов лауреат? Що спорове се водят дали е плагиатор или не... [/quote]
  Казвам. Вие какво казвате - че ако около името на един автор се водят спорове за авторството му, то той не е автор? Само да напомня, че на този принцип и Шекспир не е никакъв ....
  Та, какво точно твърдите?

 97. 97 Профил на apa4i4
  apa4i4
  Рейтинг: 0 Неутрално

  въпросната Светлана Алексиевич беше в Афганистан и ръководеше съветската пропаганда едно време когато СССР нахлу там . Ама им е къса паметта на някои. А иначе собствения и брат се отрече от нея и я обяви за предателка

 98. 98 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#3:"stupid_american"]Конвертируем продукт те нямат. [/quote]
  Имат! И това е износът на война!

 99. 99 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#77:"dnevnikar"]практикувал слабост към банкови обири[/quote]
  "практикувал слабост" е наистина възхитително добре казано!

 100. 100 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1446 Весело

  Наградата е перфектна и отговаря на времето.
  Първо никой не чете нещо по-дълго от 50-100 страници, затова на мода е публицистиката. Късо, ясно и политически правилно. Преди време кардиналите папа избраха по политически критерии, та какво остава за Нобеловия комитет. Да не говорим, че е имало време когато е било точно обратното, номинираните са били западни писатели със леви убеждения.
  Да се борим българин да спечели нобелова награда, а останалото е за спор на маса. Има комитет, той определя кой първи, кой втори. Хареса ми сравнението по-горе с "чалгата", но за да го усетят някой, трябва да познават и друг вид музика/литература....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK