Софийският университет се управлява като "Топлофикация" и "Кремиковци". Без промяна, ще се превърне в читалище

Софийският университет

© Георги Кожухаров

Софийският университетНеотдавна QS World University Rankings изхвърли Софийския университет "Св. Климент Охридски" от класацията на първите 700 университета. Същевременно става известно, че висшето училище дължи на държавата към 45 милиона лева. Кризата в университета се развива едновременно в няколко посоки и носи сериозни рискове за функционирането на институцията. Обединени от идеята, че университетът се нуждае от дълока промяна в управлението си, икономисти, бивши членове на Настоятелството, социолози, образователни експерти обсъждат възможностите за решаване на тежките проблеми. Дискусията е организирана по граждански път, но главно от преподаватели от катедрата "Социология" на университета. "Дневник" ще помести мненията. Първото е на Стефан Попов от катедрата "Социология", директор на фондацията "РискМонитор". Мнението е лично и не ангажира катедрата по "Социология".


Софийският университет е в много тежко състояние. Това не е конюнктура, а процес, който устойчиво се развива от години, бих казал още от средата на 1980-те години, но особено силно в последните 15 години. Никой обаче не му обръща специално внимание. Преподавателите, които са граждански по-активни, живеят добре с парадокса да протестират на улицата за въвеждане на задължително гласуване (една доста безсмислена анти либерална акция), но да не направят нищо за състоянието на университета, в който работят от десетилетия.


Това е характерно състояние по тези земи: да надигнеш високо глас за неща в държавата, които не разбираш напълно, но да оставиш собствения си дом неподреден и мърляв. Ето някои факти, които са известни на всеки, няма нужда да си много навътре в университетските работи за да ги видиш.
В един от последните световни рейтинги (QS World University Rankings® 2015/16) СУ изпадна от 700-те университета в света, които рейтингът класира. Независимо каква е методиката, колко е надеждна и прочие, този факт е трагичен, тъй като в класираните 700 има университети от Беларус, Украйна, разбира се от централно европейските страни. Софийският университет е националният университет на България, по самочувствие и репутация. Той обаче не се смята за сериозна институция по тези световни рейтинги. Но нека се обърнем към видимата страна на това злочесто състояние вътре в СУ. Какво се вижда с просто око, от всеки?


Тази година за пръв път бяха по-широко публикувани финансовите данни. Разбра се, че университетът генерира всяка година около 6-7 милиона лева дефицит. Към момента финансовият дефицит е 42 милиона лева. Разбра се също, че той така си съществува по инерция и управлението му не смята това за ненормално. Просто всеки нов ректор успява да разреши въпроса с финансовия министър, вместо да регулира този дефицит, да рационализира управлението, изобщо да направи нужното в своя двор, а не да проси от правителството. Симеон Дянков отказва да ликвидира поредния годишен дефицит и така той започва да се трупа за да стигне настоящите нива. В крайна сметка, ако държавата реши да иска тези пари, тежестта ще се поеме от преподавателите. Техните и без това повишени хорариуми ще се качат още повече, за да бъде покриван дефицитът.


Дори финансовият въпрос да се разреши временно като правителството не допусне фалит на СУ, защото е национална институция, а и поради страх от масиран бунт, дефицитът отваря цяла серия други въпроси.


Защо СУ постоянно се оплаква, че е ниско финансиран, след като получава субсидия от 50 милиона годишно и генерира още толкова приход?


Защо СУ сред по-големите университети има така зле оборудвана база, дори нормален сайт няма?


Защо преподавателите не само са по-ниско заплатени от колегите си в други университети – от държавния УНСС до частния, без субсидия НБУ – а хорариумите им бяха вдигнати преди две години със 100 часа спрямо дълъг предишен период.


Не смятам въпроса за индивидуалното заплащане за приоритетен в такава тежка ситуация, но той е много показателен. И разбира се с това си заплащане преподавателите се занимават по-малко с наука и повече с изкарване на пари другаде, извън СУ, което вече е структурен риск.


С две думи отговорът на всички въпроси е:


СУ се управлява финансово по най-старинен социалистически начин


По ретрограден начин. Няма никаква друга причина за всички аспекти на финансовия недоимък, освен вътрешните управленски причини. И заявяваното ново намерение на ректори и кандидати да искат още пари от държавата смятам за недопустимо и дори срамно. Ако съм на мястото на правителството, на едно дори високоотговорно правителство, ще поискам от ректора нещо подобно на онова, което ЕС поиска от Гърция. Без ангажимент за дълбоки реформи в управлението няма да разговарям. Бих казал, че дори не е редно преподаватели, които протестират на улицата срещу корупцията в държавата, да приемат СУ да гълта нови и нови суми по безусловен начин. Това е социалистическа разхайтеност, нищо друго не е.


По-нататък, още един видим знак за общото състояние е системата за административно обслужване и управление. Думата система е преувеличаваща метафора. Това е


ужасяваща върволица от абсурдни действия и процедури,
свързани с изписване на тонове безсмилена хартия


Всички тези студентски книжки, протоколи, книги, цялата тази бумажтина прави СУ да прилича на картина на австро-унгарска бюрократична машина, някаква гигантска митница в Средна Европа, нещо като машина за наказания по Кафка. Това нещо се търпи, но незадължителното гласуване се оказа нетърпимо. Не разбирам това подреждане на приоритети. Убийството на човешко време, което цялата тази административна архаика изпълнява, е на границата на немислимото. Ако се съберат часовете пропиляно време по този процедурен ред, убеден съм, че ще се получи ресурс за още един университет.


Като се доближим още малко, повече в програмно отношение какво виждаме? Всички форми на съвременно университетско преподаване и наука като дистанционно, международни консорциуми, проектното финансиране, всякакви гъвкави форми изобщо не съществуват. Проекти се осъществяват в резултат на частни инициативи, които някой успява да прелегитимира през университета, като вземе сума подписи, че един вид, сякаш университетът участва в това. Но университетът като институция е напълно отвъден на съвременните форми, които по света са на път да изместят традиционните.


И тук моята основна теза е следната.


Нищо в СУ няма да бъде подобрено,
докато управлението му не се промени радикално


Под управление разбирам извънсъдържателните, извънакадемичните страни на управление. Това са финанси, администрация, имоти, електронизация. Това е свръхприоритет. Без решаване в срок до две години на тези въпроси всичко останало е утопия. Такива неща като как СУ ще стане изследователски университет, как ще бъде център на наука и не знам какво, как ще се утвърждава като национален университет, но и ще се интернационализира и прочие. Това са празни приказки, докато не бъде подредена тази структура и превърната ако не в модерна, то поне в нормална функционираща институция.


Втора теза:


Много важно е това състояние да бъде видяно, признато


и да стане предмет на особена грижа и усилие, а не прикривано каквато е ректорската политика от години. Днес СУ не се различава по управлението си от най-лошите наследени социалистически предприятия като "Топлофикация", "Софийска вода", мините на Ковачки и държавните мини "Марица изток". Това трябва да се каже ясно и да се разбере, както от преподаватели и студенти, така и от всяко бъдещо управление. Останалото е замазване, отлагане, временен комфорт, изобщо едно недостойно пребиваване в мизерен комфорт.


На трето място, в този момент все пак СУ има шанс да промени нещо във връзка с избора на нов ректор през ноември. Предишният ректор трябваше да бъде свален или неизбиран отново. За да не се повтори неговият безхаберен мандат,


на новия ректор не трябва да му се дава безусловен мандат


Трябва да се даде мандат за да свърши определени неща и ако не ги свърши да бъде отстранен, или доброволно да си отиде или да бъде свален от Общото събрание. Но е важно това условие да се знае и да се формулира ясно отсега. Ректорът се ангажира да направи за една до две години тези и тези неща. Ако не ги направи, си тръгва. Това е нормална форма на договор, а не един вид президентски мандат. И е добре тази форма на договор да е ясна за всяка от страните от самото начало.


Четвърто -


управлението на университета като академия
и управлението като финансово административна структура трябва да се разделят


Ректорът е представително и академично лице, но обикновено нищо не разбира и по дефинциия не следва да разбира от фирмено или дори бюрократично управление. Трябва да се въведе фигурата на "провост" или директор или каквото се нарече. На него трябва да му бъдат дадени истински, а не привидни правомощия за управление на финанси, администрация, имоти, електронни системи и прочие. Ректорът не трябва да може да му се меси директно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Софийският университет е напълно излишна институция в този си вид , той ражда основно даскали, за 90 процента от специалностите е ненужно да се стои 4 години за бакалавър , програмите могат и трябва да се съкратят и 2 години са напълно достатъчни за бакалавър, ако се оптимизира процеса не е проблем завършилите 2 години за бакалавър да са по подготвени от сегашните дето се въртвт 4 години.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Разбра се също, че той така си съществува по инерция и управлението му не смята това за ненормално."Ами то като вземеш да се замислиш,навсякъде в държавата ни е така.

 3. 3 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Е, хареса ли ви управлението на Илчев??? Същият, като баща си - прАвоверен комнист! Те, комунистите, ако вземат властта в пустинята Сахара, след един мандат (4 год) ЩЕ ВНАСЯТ ПЯСЪК !!!

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  Поредните общи приказки на тема "пазарна" икономика в СДУ....
  СДУ е важня държаво образуваща институция и следва са се издържа, субсидира, от Държавата в необходимия обем....
  От статията разбираме че ексик са 7 млн. лева!!!
  70 млн. да са това не трябва да е проблем за държава с БВП 80 млрд.лева/ година....
  Подобно на издръжката на армия, полиция, БДЖ, гранични войски, здравеопазване в частта образование и държавност водещо звено е СДУ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#3:"Вели"]Те, комунистите, ако вземат властта в пустинята Сахара, след един мандат (4 год) ЩЕ ВНАСЯТ ПЯСЪК !!![/quote]
  Благодаря ти Вели! Развесели ме хубаво - с настроение ще започна деня.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Тука е така, всичко се ", така, както се "управлява" цялата държавица.

 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Типична статия на социолог - много клетви, тежки думи, никакви предложения за решения освен избор на "провост", който да има власт. За администрацията се говори отдавна - но не това е причината СУ да изпадне от първите 700 университета, а преди всичко липса на истинска научна дейност. Преди да избухне демокрацията имаше съглашение - един мандат ректорът беше "хуманитар", следващия - от природните науки. Имаше също паритет в Академическия съвет между представители на двете направления. Всичко това са само спомени и "хуманитарите" окупираха всички длъжности в СУ. В резултат започна да властва научна дейност такава, каквато я разбират филолози, социолози, юристи - сборници на СУ, които никой в света не чете, камо ли да цитира, издаване на книги и социологични изследвания, минаващи за наука и какво ли още не, само не публикации в международни реномирани специализирани списания с импакт фактор. Последното е единственото, което има значение при определяне на научния ранкинг на университетите. В ЮФ се стигна до истинска търговия с докторанти. Взимат се докторанти на килограм, три години нищо не правят и се отчисляват с право на защита, за да не връщат пари нито докторанта, нито ръководителят му. Естествено, повечето "докторанти" никога не защитават. В правилника на университета е записано, че СУ е научно и преподавателско звено, но, за да си получаваш заплатата трябва да направиш само предвидените преподавателски часове.
  Сега можем да разберем доколко представителите на хуманитарните науки искат промяна. Доколкото имам сведения за ректор ще се кандидатират един старши асиситент, станал по партийна линия професор по български език и един от големите български учени. Единственият "недостатък" на последния е, че е химик.

 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ако някой е гледал филми за американската армия , там 18-19 годишни пишлегари обслужват и боравят с изключително сложна и опасна техника в обстановка на динамика и стрес , а тук нашите младежи на зорлян ги правим работни инвалиди държим ги до 19 в гимназията , после 4 години им губим в университета за да може едни хора да си взимат заплатките. Ако се съкрати гимназията с 1 година и университета 2 , младежите ще излизат на 20-21 година готови да поемат по житейският си път, а не да натоварваме тях и семействата им финансово да ги издържат , да ходят да мият кенефи по бригади само и само да спестят някой лев , че да ги похарчат за бемислено стоене в аулите. Не , че ходенето на бригада е лошо де, всъщност , едно лято работа в САЩ в селски Макдоналдс къде по добре подготвя младежа за бъдещето отколкото 4 години в СУ.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Бих предложил съкращенията да започнат от безумните хуманитарни специалности. С текста авторът напълно потвърждава тази теза.
  И между другото СУ е далеч преди следващия ВУЗ у нас по международните класации. Което не означава, че е добре. Другите са по-зле.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Унуверситетът хубаво, кажете сега и за университетът...

 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#8] от "takeshi303":

  Абе който иска и има възможност, да си кеси бакалавър, но за намаляне с 1 година на средното образование съм абсолютно съгласен - и без това преди време я добавиха само за да се взимат пари от бюджета.
  Иначе крайно време е да се помисли и за така наречените в Германия висши училища (хох шуле). В България май едно време имаше нещо подобно и се наричаше институти. Да, не е с ранг на университет, но ти дава основните познания в област да си вършиш работата. Пък на който му се занимава с нещо по-академично да търчи в унито. Ама май по този начин на доста университети ще им се намали стипендията и затова на никой не му се занимава.

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "В ЮФ се стигна до истинска търговия с докторанти."

  Моля да ме извините, допуснал съм "лапсус". Най-тежкият проблем с търговия с докторанти не в ЮФ, както съм писал в пост 7, а в един друг, близък до автора на публикацията факултет.

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Точно социолозите да говорят за световните класации е нелепо. Половината от критериите, по които се правят класациите, са за научна дейност видима в световните бази. Социолозите, философите и останалите хуманитари са абсолютно невидими в света, понеже публикуват в невидими български списания. Ако не са физиката, химията и биологията (и два-три други факултета), СУ ще е при НБУ и УБИТ.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Гневно

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Не, не са проблема 7 милиона лева, не са проблем дори още 70 милиона. Проблема е че университета е толкова зле че не попада дори първите 700 университета в европа. !!!

 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално


  До коментар [#11] от "rainbou1":
  Съгласен съм , че който иска нека да стои , но проблема е , че и който не иска пак трябва да стои , ако иска да получи вишу. За нуждтите на икономиката и обществото , едно по късо и по практически ориентирано образование е по добро , отколкото сегашният модел. И както и ти викаш, който иска академизъм да ходи в университета , но това означава да останат 10 -12 университета, колкото имат и страни с население близко до нашето.

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#7:"grajdanin1"]В ЮФ се стигна до истинска търговия с докторанти. Взимат се докторанти на килограм, три години нищо не правят и се отчисляват с право на защита, за да не връщат пари нито докторанта, нито ръководителят му. Естествено, повечето "докторанти" никога не защитават.[/quote]

  Прав си, само че във Философския факултет има 2 пъти повече такива 'докторанти' (повече от 300), като и факултетът, и докторантите, и преподавателите цоцат държавата без да дадат нищо в замяна. Докторантската стелен трябва да бъде тотално реформирана и да премине на проектен принцип - с много по-големи стипендии, пари за изследвания, за конференции и т.н.

 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Това е характерно състояние по тези земи: да надигнеш високо глас за неща в държавата, които не разбираш напълно, но да оставиш собствения си дом неподреден и мърляв.
  ---------------------------------------------
  !!!!
  +++
  Започва добре, да видим надолу как ще е...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":

  Съжалявам за "лапсуса", аз вече се поправих, просто вместо ФФ съм написал ЮФ, напълно неволно. Наистина отвратителна търговия.

 19. 19 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Весело

  Проблемът на университета си е държавната поръчка. Те не се страемят на пазарен принцип да увеличат привлекателността си, а да си издействат по-голяма държавна поръчка и това ги корумпира. Спят си по работните места и основните им продукти - научни статии, открития добре обучени студенти ги няма никакви. Затова 10% от най-добрите ученици отиват да учат в чужбина. Ама там няма държавни поръчки. И всеки трябва да ДОКАЖЕ че давайки си парите в този университет ти ще получиш нещо на среща. Оценката за това колко добре стоиш на пазара се РАНкингът който се прави

 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Дискусията е организирана по граждански път, но главно от представители на катедрата "Социология" на университета. "Дневник" ще помести мненията.
  --------------------------------

  Уважаеми г-н Стефан Попов, ползвам случая, за да Ви попитам как се надявате да подобрите финансите на СУ, докато там работят доказани дилетанти и ДС ченгета?

  Мисля, че преди всичко следва да започнете с чистка на Вашия факултет - Философския, където се е събрала прекрасната група мандраджии Мария Пиргова, Сашо Томов и Таня Буруджиева (за катедра Политология говоря). Уменията на тези хора да "усвояват" чужди пари е печално известна, конкретно с Лупи в преподавателския състав не се изненадвам, че СУ е заприличал на "Кремиковци".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  Ясно. Интересно самият автор колко такива мъртви души има. За всеки докторант научният ръководител получава нелош хонорар, отговарящ на 120 часа годишно.

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#19:"ЙЕИ"]Затова 10% от най-добрите ученици отиват да учат в чужбина. Ама там няма държавни поръчки. И всеки трябва да ДОКАЖЕ че давайки си парите в този университет ти ще получиш нещо на среща.[/quote]

  В почти всички европейски държави (без ЮК) университетите са безплатни или таксата е символична.

 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#20:"majorman"]Философския, където се е събрала прекрасната група мандраджии Мария Пиргова, Сашо Томов и Таня Буруджиева (за катедра Политология говоря). Уменията на тези хора да "усвояват" чужди пари е печално известна[/quote]

  Може да добавите и Лъчо Мозъка в Медицинския ф-т, както и Албена Вуцова в Стопанския.

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#23] от "galapagas":

  Забележете в кои факултети са въпросните личности. Или са в новосформирани (Медицински, Стопански), които нямат още необходимия академичен дух или са във факултети, държани изкъсо под мъдрия поглед на Партията и където човек без партийни протекции нямаше шанс да влезе.

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#14] от "m17":

  Не попада защото не се финансира достатъчно. За да попаднеш сред "първите" трябват много, много, много пари за заплати, обучение, изследвания, участия в международни проекти и програми..... и всичко това трябва да става с години, не от днеска за утре!!!
  както беше при Тато! Ама на реститутите за какво им е СДУ? Достатъчно са им наемчетата и "клек шоповете"!!!
  Пък и страна дето "развива" само туризъм и зърнопроизводство ще мине явно и без СДУ!!!


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 638 Гневно

  Единственото, което остана на СУ е името и то заради старите му възпитаници, които помнят времената, когато университетът е бил академично учреждение, а не търговско, както сега. Плюеният от преподавателите НБУ е на светлинни години от СУ, но ще му трябва още няколко години докато направи име достойно за уважение.

  Още като влезеш в софийски на вратата те посреща охрана, която се старае да ти напомни соц. културата. А недай се боже да се наложи да отидеш в някой отдел студенти, където лелки ти се карат, че си им задал въпрос. Поне така беше преди 5 години, но силно се съмнявам да се е променило към добро.

 27. 27 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Да, СУ е огромна, тромава бюрократична машина, която спешно се нуждае от реформа и Стефан Попов е посочил най-належащите приоритети. Но именно поради своята огромност и тромавост - а и поради факта, че попадналите на управленското ниво вътре са заинтересовани да бранят статуквото - става ужасно трудно такава реформа да се случи отвътре. На протести в двора ли трябва да се излезе?
  За субсидията обаче Стефан Попов не е прав. СУ може да е изпаднал от въпросния рейтинг, обаче в националната атестация оглавява всички професионални направления без едно. Абсурдно е държавната субсидия да се раздава на калпак, без да се отчита качеството. Откъде-накъде моите данъци ще отиват за финансиране на всевъзможни печатници за дипломи, вместо държавата да ги инвестира там, където има някаква основа, способна да расте?

 28. 28 Профил на loranikolova
  loranikolova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "grajdanin1":

  Та той дори не беше засрамен!А вие сте седнал да ми говорите за технократи и някакви хуманитарни учени.Ако сме цапали десетки години нещо,то няма как да се оправи лесно.Първо,според мен,трябва да има необходимост от промяна.И професорите и студентите са си удовлетворени от това състояние,а който иска да твори наука си намира къде да го прави.Също лично мое мнение,че няма академична,журналистическа или философска рецепта за лечение.Ако има смели журналисти да ровят в Авгиевите обори,магистрати да съдят тези обори и медии,които гордо да отразяват това-може би?И най вече ,ако има общество,което да разбере,че диплом,платен с ВСЯКАКВИ усилия от родата е не само ненужен,но и вреден за децата му.За сега примерът,който трябва да води това общество,в лицето на СУ,е нелицеприятен.Това вече не е само мое мнение,а и на класацията по престижност на уневерситети.

 29. 29 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#7:"grajdanin1"]Типична статия на социолог - много клетви, тежки думи, никакви предложения за решения освен избор на "провост", който да има власт. За администрацията се говори отдавна - но не това е причината СУ да изпадне от първите 700 университета, а преди всичко липса на истинска научна дейност. Преди да избухне демокрацията имаше съглашение - един мандат ректорът беше "хуманитар", следващия - от природните науки. Имаше също паритет в Академическия съвет между представители на двете направления. Всичко това са само спомени и "хуманитарите" окупираха всички длъжности в СУ. В резултат започна да властва научна дейност такава, каквато я разбират филолози, социолози, юристи - сборници на СУ, които никой в света не чете, камо ли да цитира, издаване на книги и социологични изследвания, минаващи за наука и какво ли още не, само не публикации в международни реномирани специализирани списания с импакт фактор. Последното е единственото, което има значение при определяне на научния ранкинг на университетите. В ЮФ се стигна до истинска търговия с докторанти. Взимат се докторанти на килограм, три години нищо не правят и се отчисляват с право на защита, за да не връщат пари нито докторанта, нито ръководителят му. Естествено, повечето "докторанти" никога не защитават. В правилника на университета е записано, че СУ е научно и преподавателско звено, но, за да си получаваш заплатата трябва да направиш само предвидените преподавателски часове.
  Сега можем да разберем доколко представителите на хуманитарните науки искат промяна. Доколкото имам сведения за ректор ще се кандидатират един старши асиситент, станал по партийна линия професор по български език и един от големите български учени. Единственият "недостатък" на последния е, че е химик. [/quote]
  ++++++++++++++++++++++
  Напълно съгласна!

 30. 30 Профил на loranikolova
  loranikolova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "grajdanin1":

 31. 31 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#8:"takeshi303"]Ако се съкрати гимназията с 1 година и университета 2[/quote]

  Това е абсолютно неправилно разсъждение. Проблемите в образованието ни са всичко друго, но не и времетраенето му.
  Иначе в Германия бакалавърът е 3 г., но почти никой не успява да го вземе за това време и се удължава и проточва - при някой двойно и повече. Вярно, причините за това са комплексни, но тези 3 години са видимо недостатъчни и студентите тук недоволстват.
  Мога да Ви кажа освен това, че наши студенти и ученици, преминали да се обучават на Запад, са едни от най-добрите студенти, напук на всичките проблеми в образованието ни (защото то има много, но не са нерешими, особено ако се освободим от разни соц порядки, а държавата вложи и повече средства от бюджета си в образованието).

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2002 Любопитно

  Решението (както винаги) е в самия проблем. Държавната поръчка, трябва да е обвързана с рейтинга на университета, къде учат студентите. Колкото е по-висок рейтинга, толкова повече пари се предвижда за студента. Сега, ако в България няма подходящ университет, то студентите ще учат в чужбина. Няма лошо, защото критерия ще е стабилен — придобити знания от качествен университет. Ако нещо имате против, Япония точно така е излязла от калта след ВСЛ, със студенти, учещи по света по държавна поръчка.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  много хубаво като "изокване", но няма да сработи. заради същностни характеристики на СУ.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#26:"zztop11"]Плюеният от преподавателите НБУ е на светлинни години от СУ,[/quote]

  не за всичко, не непременно. НБУ има огромен дефект, с който тепърва трябва да се справя, и той се нарича "устойчивост" - състейнабилити. има проблем да произвежда сам академичните кадри, от които има нужда: докторанти, доктори, хабилитирани лица. те правят "академията".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  А защо да ги произвежда сам ?. Защо трябва да мислим в термините на студената война и "самозадоволяване" ?. Има много университети в България, Европа и света които обучават докторанти известна част от които иска да се развиват като университетски изследователи/преподаватели. Е при подходящи условяи някои от тях ще отидат в НБУ.

 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  защото ако един университет не може да произведе такива, се превръща в средно училище, затова...това влиза по дефиниция в същностните характеристики на университет.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#25] от "boby1945":

  А как университети без грам държавно финансиране се справят значително по-добре ?. И то при положение че таксите им са съвсем поносими за българския стандарт ?. И дали пък всичките тези милиони няма да бъдат употребени много по-добре ако управлението на университета не е поверено на стари комунистически ченгета, доносници и/или алкохолици ?
  Интересно е също как университети от Беларус, Украина и т.н. попадат в такива класации при съизмеримо финансиране ?!?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#36] от "abdelhaqq":

  Голямия проблем в българското образование са точно такива заклинания на хора с подобно сталиниско мислене. Гледайте си старините и внуците и оставете следващите поколения да се притесняват кое какво е и какво трабва да бъде.

 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  това не е заклинание, това е дефиниция на висше образование. погледнато от другата страна - мислите ли, че НБУ може до безкрай да разчита на рекрутването на чужди кадри? и ако да - в което силно се съмнявам - защо се смята, че неспособността да произведе свои собствени не е недостатък, който говори за качеството на образованието там. аз лично, ако бях "преподавател, който търси кариера във ВУЗ", бих се чувствал нелепо да работя в институция, която е неспособна да създаде в кадрите си експертността, която привнасям отвън.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз не виждам въобще защо трябва да се притесняваме! Проблемите с висшето образование ще отпаднат от само себе си! При набори 100000, преди 25 години, индустрия търсеща всякакъв вид кадри, кандидатстващи 5 за 1 място, сега наборите са 50000, от които повече или не завършват или отиват в чужбина, съотношение 1 за 5 места, с изключение на медицина, индустрия която търси млади, с опит знаещи всичко, можещи да заменят поне 5 работници (например графичен дизайн, работа с флекс, шофьор, да няма страх от високо, за окачване на реклами)! Ясно е че това не може да продължава до безкрайност и в един момент няма да има нито един човек способен да забие както трябва гвоздей, а ще останат приказващи и нищо не можещи хора! Впрочем висшето образование прави това което правят всички други системи, т.е. търси пари чрез обучение на все повече хора, и донякъде от фондове, науката, дори самото образование вече са на заден план!

 41. 41 Профил на today
  today
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Комунягите - доносници от ДС, където минат трева не никне!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 42. 42 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#24] от "grajdanin1":

  И в ИФ. Драгомир Драганов, Пантев, Искра Баева - празнословия, пристрастност, изкривено русофилство и никаква историческа истинност.

 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#42] от "agata_kristi":

  ИФ е като турско село.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#39] от "abdelhaqq":

  Мен като потребител на услугата "висше образование по ..." ме интересува предимно качеството на образованието което ми се предлага. И това качество има съвсем измерими характеристики. Дали професора/доцента ми е завършил същия университет малко ме вълнува, дори в български условия предпочитем да е завършил водещ световен университет.

 45. 45 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Дървена комунистическа Тикво, проблемът не са 7млн.лв., а престъпният финансов и организационен разврат. Да ти напомня, че СУ е замислен като частен университет и стартира с даренията на двамата предприемачи Евлоги и Христо Георгиеви, за които сегашните БГ граждани и студенти не знаят нищо. СУ пропадна финансово от извън университетски дейности - управляване на държавни общежития, феодализиране на катедри и пришиването им към определени имоти и т.н. и т.н.
  Няма нужда от сиромахални обществено-държавни спасявания! Трябва да се реже до здраво, докато СУ достигне не топ 700, а минимум топ 100 на университетите в ЕС. Няма нужда всички чалга певици да имат ВИСШО, всички исторически "корифеи" да са от ДС, завършили у Москва и всички софийски проститутки от прованса да ползват безплатни студентски общежития /в качеството на студентки/. Айде да се изрива тая кочина, че СУ /и не само СУ/ повече прилича на бардак отколкото на ВУЗ!

 46. 46 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това е цитат от статията на колегата Попов: "Предишният ректор трябваше да бъде свален или неизбиран отново. За да не се повтори неговият безхаберен мандат,..."

  Всеки един ректор на всеки университет, академия или институт в нашата страна може да бъде свален по начин, който е предвиден от Закона за висше образование и Правилника за устройството и дейността на СУ, ако става дума за нашия Университет. Но явно колегата не ги е чел.

  Много е лесно и става за три дни: събират се подписи на определен брой членове на Общото събрание и се свиква ново Общо събрание.

  Направете справка в ЗВО и в Правилника колко подписа трябват.
  Протестърите, които мислеха, че проф. Илчев трябва да бъде свален, не можаха да съберат необходимите подписи, за да го направят и на негово място да сложат някоя протестърска марионетка.

  В този смисъл е безсмислено и предложението, да не се дава безусловен мандат на новия ректор, който и да е той или тя?!?

  Моля?!?

  Никой не е имал, няма и няма да има безусловен мандат - нито декан, нито ректор.

  Когато има недоволни от управлението на един факултет или от цял университет, Законът за висше образование и правилниците на съответните университети предвиждат как се постъпва: една четвърт от членовете на Общото събрание го свикват и избират нов. Ако членовете на Общото събрание са 240, 60 подписа стигат, но ако са 400, трябват 100 подписа.

  Опитите за сваляне на досегашния ректор започнаха във ФФ от неговото Общо събрание през есента на 2012 г. и продължиха 15 месеца.

  Протестърите бяха ултрамалцинство в Университета и не успяха за 15 месеца да съберат необходимия брой подписи за свикване на извънредно Общо събрание и избор на удобен за тях ректор. Отказаха се чак в края на януари 2014 г. след края на безславната втора окупация.

  Повечето от тезите в статията на колегата са обсъждани десетки пъти в началото на хилядолетието покрай опитите за приемане на съвършено нов ЗВО. Няма как да се осъществят, защото 90% от ректорите в Съвета на ректорите са против тези инициативи за промяна.

  Ако законът не разрешава нещо, то няма как да се наложи
  в един отделен университет или академия. Пътят е само в убеждаването на членовете на Общото събрание, но в тъпоумните окупации няма нито дебати, нито убеждаване, а силово налагане на волята на малцинството над мнозинството.
  Под медийните прожектори, разбира се.

  И последно, но не и по важност: много е хубава тезата, че първо трябва да се подреди собственият дом, но защо тогава първо не проведем публичен дебат за начина, по който се управлява Философският факултет?

  Отчетно-изборното събрание на ФФ е след десет дни и това е един от най-големите като брой студенти и преподаватели факултети на Университета, нали?

  А Общото събрание на Университета е след повече от месец.


  димка гочева
 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17":

  да, Вас като "краен потребител-студент" това интересува, само че "крайният потребител" е точно това - "краен потребител", който влиза и излиза за ограничен период от време, сиреч - само брънка от цялата верига, наречена "висше образование" и "академия". "академията" се прави от хабилитиран състав, доктори и докторанти. затова и НБУ тепърва има да се справя с немалкия си проблем. и "крайният потребител", ако е достатъчно критичен, което невинаги може да очакваме от студенти, е редно да се запита защо има такъв проблем, да не говорим, че таксите са доста големи като за българия.

  но това, така или иначе, е оффтопик, тъй като горният материал обговаря проблемите на СУ, не на НБУ. и СУ има жестоки проблеми с мениджмънта.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  А за какво всъщност са изхарчени толкова много пари.Къде е научната дейност на университета,от която да се подпомага финансирането му.

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#48] от "rosiraycheva50._":

  парите са изхарчени за корупция и "парно".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#37] от "m17":
  Кои са тези
  [quote#37:"m17"] университети без грам държавно финансиране[/quote] дето се справят? Да не би този в Свищов или "Библиотекарския"?

  Ако Държавата иска СДУ да си заеме мястото, което заслужава, трябва да субсидира дейността....
  И най важното никаква политизация на работата на СДУ..... видяхме до какво води тази "дейност"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#45] от "m_style":

  Глупости, нямащи отношение към темата, не пиши! Братя Георгиеви според легендата са искали Училището да е в Карлово! Да не вземеш да го преместиш сега за решаване на проблемите??

  Става въпрос само за субсидиране на дейността на СДУ.....
  Всякакви опити за политизиране на проблема доведоха до спад в дейността на СДУ, както става ясно от текста на статията.....

  Останалото са али бали......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1678 Любопитно

  В биологическия факултет се е случвало да ремонтирам доста техника ей така, от добра воля и най-вече защото жена ми учеше там, а апаратурата в лабораториите беше (и все още е) под всякаква критика. Имаше прибори на по 50 години, които се кърпеха, за да работят и нови такива, които при проблем не се ремонтираха, защото нямало пари за ремонти... Абе мизерия, та съм помагал с каквото мога, за да могат поне някакви опити да правят студентите. За реактиви и други консумативи да не говорим -трагедия. А съм бил в Белгия, в тамошен подобен университет - взе ми се акъла от оборудване в лабораториите, на жена ми също. И не, тамошните студенти не са по-умни от нашите, но имат среда, в която да се изявяват, всичко е осигурено. Това в БГ не знам кога може да се случи... Затова и ще продължават да изтичат мозъци към белите страни, то в мизерия наука не се прави...

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#52:"Жорко"] Това в БГ не знам кога може да се случи... Затова и ще продължават да изтичат мозъци към белите страни, то в мизерия наука не се прави...[/quote]

  проблемът не е само в базата. защото Вие говорите за проблем с точните науки, където е важно да има оборудване. а като хуманитарните науки нямат нужда от такава материална база...зер положението не е същото. защото управлението е лошо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#37] от "m17":

  "А как университети без грам държавно финансиране се справят значително по-добре ? "

  Справят се по-добре с кое? И с което и да се справят по-добре според вас имате ли данни да го докажете? Националното класиране по специалности казва нещо съвсем друго.
  И две неща, поради което частните университети в България не са истински университети. Първо - нямат грам стойностна научна продукция. Това може да се види като отворите бази данни като Web of Science и Scopus и напишете името на съответния университет. Второ - не отглеждат собствени кадри. Много по лесно и по-евтино е да плащаш хонорар на някого, отколкото да изградиш собствени качествени кадри.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#54:"grajdanin1"] Много по лесно и по-евтино е да плащаш хонорар на някого, отколкото да изградиш собствени качествени кадри.[/quote]

  да. това обясних на възмутения колега горе. и да - частни университети в БГ имат да гонят държавния по качество - за съжаление или не. може би има отделни изключения, в точно определени профили. но като цяло - не.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  "А защо да ги произвежда сам ?"

  Този въпрос издава пълна неподготвеност и незапознатост с дискутираните въпроси. А отговорът е много лесен: когато един университет е достигнал до ниво сам да създава своите научни кадри (а и за други университети) значи, че той не е просто училище, а се е издигнал до ново качествено ниво. Това от една страна показва зрялост, но също е много скъпо и отговаря на въпроса ви: как така частните университети се справят без субсидии.

 57. 57 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 762 Разстроено

  "Защо СУ постоянно се оплаква, че е ниско финансиран, след като получава субсидия от 50 милиона годишно и генерира още толкова приход?"

  Моля автора да не измерва тази сума с личния си доход.
  Това е бюджет на УНИВЕРСИТЕТ!!!
  Мислите, че 100 млн. лв. са много?! Съгласявам се, че могат да се разходват и много неефективно, но: погледнете само сградите на факултетите по химия, физика, биология и математика+информатика!!! Как Ви се струва, колко струва издръжката им? Отопление, електричество, консумативи, ремонти, ТЕХНИКА... Да не говорим за заплати на академичен и поддържащ персонал!

  А пари за научни изследвания?!! Участието (таксата) на една международна конференция за един човек може да е от порядъка на 800 евро/долара! Само с публикации в журнали не става. А абонаментът за достъп до статиите на разните издателски къщи като Elsevier, IEEE и Wiley навярно е стотици хиляди долари годишно...

  Не знам какво е казал св. Климент Охридски, но ап. Павел е казал, че който сее оскъдно, оскъдно ще и пожъне...
  Та, нищо чудно, че СУ изпадна от топ 700!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 58. 58 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 762 Разстроено

  А ако народонаселението спре масово да укрива доходи и да не плаща данъци и осигуровки, скоро може и да закриваме най-добрите си университети!

  Я по-добре вземете и намалете броя им от 52 (заедно с пернишкия) докъм 7-8, което е нормалното за страна със 7-милионно население.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 59. 59 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#1] от "takeshi303":

  То и в другите държавни университети е подобно положението.

 60. 60 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Начинът, по който се е подписал авторът на статията: "Стефан Попов от катедрата "Социология", директор на фондацията "РиксМонитор" разкрива два от най-сериозните проблеми, в които се крие и част от проблема за лошото управление на финанси в Софийски (и не само) университет.
  1. Преподавателите, включени в международни мрежи, печелище научни проекти не работят по тях през университета, а през частните си НПО структури. Правят го, заради лошото управление на университета и заради корупцията с обществените поръчки. Същевременно тези преподаватели източват финансов и интелектуален ресурс от университета - ползват името му, но не дават нищо в замяна. Колко от проектите си Стефан Попов (или който и да е друг, работещ по неговия начин) е изработил през университета и колко през фондацията си. Отговорът е 0 през университета, всичко през фондацията. Ако го питате него (или други като него) ще ви кажат, че отчитат научната си дейност в университета и обучавам студенти на високо ниво и така допринасят за примерно доброто място на СУ в националния рейтинг на ВУЗ. Да, ама не, тези преподаватели отчитат частната си дейност в университета, просто защото университетска научна дейност почти няма. А колкото до студентите питайте тях... Ако всички преподаватели с НПО-та работеха по проектите си през СУ, университетът би спечелил сериозен финансов ресурс. Самият университет обаче не иска да печели от научна дейност - не може да я управлява, а и няма ресурс да задължи преподавателите си да не го източват, защото в замяна не им предлага нищо, а само генерира проблеми.

  2. не е нормално в днешно време преподавателите да се назначават с безсрочни трудови договори при това само за преподаване. Как да искаме от СУ да е в международните класациите като нито един преподавател в СУ няма задължение и не получава заплата, за да прави наука. НАпротив, онези които я правят го вършат въпреки университета и защото чуватсват вътрешна потребност.
  Сегашното състояние на университета е такова, че се е самоизля. Него просто го няма, не просто в международните класации, а изобщо

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#1:"takeshi303"]2 години са напълно достатъчни за бакалавър[/quote]
  Както ви гледам нивото май че такова образование имате. Ами направо печатница за дипломи да си направят, всички останали се съкращават. Знаете ли каква икономия ще е?

  Впрочем можете ли да дадете някакви данни за твърдението си, утвърдени университети с 2г за бакалавър, програмите им?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#60:"province2001"]1. Преподавателите, включени в международни мрежи, печелище научни проекти не работят по тях през университета, а през частните си НПО структури.[/quote]
  По моите лични наблюдения, в момента в който преподавател създаде собствена фирма или заеме длъжност някъде навън в друга фирма вниманието което отделя на учебният процес и студентите РЯЗКО намалява.

  Частните доходи стават приоритет, останалото колкото остане време и колкото му е съвестта. А на някои съвестта която ги кара все пак да изпълняват качествено задълженията си е в учудващо малко количество.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#57:"Хитрата сврака - с двата крака!"]А пари за научни изследвания?!! Участието (таксата) на една международна конференция за един човек може да е от порядъка на 800 евро/долара! Само с публикации в журнали не става. А абонаментът за достъп до статиите на разните издателски къщи като Elsevier, IEEE и Wiley навярно е стотици хиляди долари годишно... [/quote]
  Държавата смята, че щом ти дават заплата /доста мижава/ и все пак има криво ляво отопление/осветление това е напълно достатъчно да си учен от световна класа. За сметка на това е отворила ей такава уста да иска постижения и публикации на световно ниво, индекс факторът на цитиране с който оценяват изследванията ти са основен критерий да се преценява колко кадърен си.

  Добре, но нека първо се види колко е финансирането за НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ на един преподавател и тогава да се оценява колко може да се иска от него. Ще видите, че при нас е ДЕСЕТКИ пъти по-ниско да не говоря за случаите когато въобще го няма и се разчита само на молива.

  Подчертавам, именно научните изследвания не заплатата, т.е. парите за апаратура и още много други. Не могат да са те качили на магарешка каручка а да искат от теб да се състезаваш във Формула 1. Да, но при нас ако се сравняват парите отделени за изследвания се получава точно така.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#51] от "boby1945":

  Не ми "нареждай" какво да правя! По-добре се скрий с твоите комуноидоидиотщини за субсидии и бла-бла! Най комунистическите ВУЗ са СУ и УНСС, съответно и най-архаично управляваните!

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#64] от "m_style":

  За тебе дето ги гледаш само "отвън" може и да са
  [quote#64:"m_style"]Най комунистическите ВУЗ са СУ и УНСС, съответно и най-архаично управляваните![/quote]

  За България са си водещи университети..... въпреки рИформите на реститутите от последните 25 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  [quote#3:"Вели"]
  Е, хареса ли ви управлението на Илчев??? Същият, като баща си - прАвоверен комнист! Те, комунистите, ако вземат властта в пустинята Сахара, след един мандат (4 год) ЩЕ ВНАСЯТ ПЯСЪК !!![/quote]
  Ако беше само сина на Илко Димитров!!! с мед да го храниш. Но къде останаха корифеите на комунистическата идеология и "славянското единство" като Искра Баева, проф Георги Марков....това са мозъците формиращи бъдещите европейски граждани!
  Да не пропусна Близнашки.....като стане президент предложен от ДПС... турският език ще е основен в СУ! Ха на бас?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 67. 67 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Много колеги тук обвиняват хуманитарите за състоянието на университета и за всички нещастия на българското образование. Като им гледам полуграмотните писания, обаче, пълни с правописни и граматични грешки, ми става ясно, че май имат нужда повече от училище, а не от университет.
  Проблемът не е в това дали ректорът е хуманитар или не, а в това дали разбира от управление, какви идеи има в главата, с какви хора работи в обкръжението си, може ли да делегира задачи на хора, които разбират повече от него, с какви лица и кръгове е свързан, на кого прави услуги и т.н.
  Както сегашния, така и предишния, и по-предишния ректор бяха все свързани с БКП, с кръговете от фирми около нея, с изпълняването на разни мътни планове и задачи. Същото беше и е и с директора на университетската печатница, където се правеха огромни врътки и далавери.
  Резултатът говори достатъчно ясно.

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#11:"rainbou1"]Иначе крайно време е да се помисли и за така наречените в Германия висши училища (хох шуле). В България май едно време имаше нещо подобно и се наричаше институти. [/quote]
  Да, това бяха т.н. "висши институти" - ВМЕИ /Висш машино-електротехнически институт/, ВМГИ /Висш минно-геоложжки/, ВХТИ /Висш химико-технологичен/ и т.н.

  После решиха, че това "институт" не е достатъчно представително и набързо тези всичките ги закичиха с по едно "университет". И започнаха изкуствено да развиват хуманитарните направления за да отговарят на името. Сякаш Масачузетският МИТ с десетките му нобелови лауреати който също е институт не е представително.

  В резултат на което и като сложим десетките новопоявили се подобия на университети сега е пълно с десетки уж университети, като реално в БГ истински са не повече от 4-5. Лошото е, че намаляването на броят смятат да го правят именно с обединяване на тези старите утвърдени технологични институти вместо да им върнат истинското име и положение, също и да закрият всичките нови имитации на университети.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Във всички факултети веднага може да се намали двойно приема, а в някои - тройно и четворно !
  Това продължаващо над 20 години безобразие превръща СУ в ПУЦ !
  Отделно е, че соц-бюрокрацията не е пипната, безотговорността е на всички нива ... например, 400 студенти от първи курс на ЮФ чакаха два часа проф. Токушев да им прочете първата лекция от "следването", а той не е отишъл ... както и никой от канцеларията не е отишъл да каже на децата какво става !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 70. 70 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":

  + Ясни критерии за получаване на степента. Не може да се защитава със статии научен шум и без участие в поне една международна конференция. Другото е нивото на НБУ, за който най-вече бяха направени промените в ЗНУСЗ и беше махната ВАК.

  И горе се писа, ако ги няма природонаучните факултети, видимостта на СУ и съответно рейтингът му няма да са много по различно от разни печатници на дипломи.

  И от тази писаница освен гръмки думи и обвинения няма нищо. Някакви предложения, решения на проблемите ...?!

 71. 71 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  До коментар [#7] от "grajdanin1":

  Още по-типична за конкретния социолог. Упреци към протестиращите колеги, защитаващи своите каузи извън университета, но поне аз не видях една кауза, успешно защитена от автора. Най-унизителното от всичко е възможното "падение" до читалище и то изречено от образован човек. И затова университетът е на този хал.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#22:"galapagas"]В почти всички европейски държави (без ЮК) университетите са безплатни или таксата е символична. [/quote]
  За качеството основното не е размерът на таксата а изискванията. В нормалните университети още първи курс отпадат 50% от студентите и до 4 курс стигат 15-20%. Безмилостни изисквания, в един американски университет който знам курсовият проект се предава по емайл, акаунта се закрива след крайният срок и край, вече си скъсан ако не си го предал.

  При нас се държи студента до последно с цяла камара невзети изпити за да се вземе субсидията. Поради прословутият принцип горещо защитаван от ИПИ "субсидията следва студента".

  В резултат на което трябва да уча на машини и съоръжения студент който не си е взел машинното чертане но е пуснат нагоре. Т.е. нищо не разбира от чертежа на машината която обяснявам. Все едно да преподаваш нещо на чужд език който то не знае. Само че го държат и пускат нагоре такъв студент за да не изгубят субсидията пък и преподавателите ще останат без групи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#7:"grajdanin1"]Типична статия на социолог[/quote]
  Тези са от бившите идеологически катедри, Научен комунизъм и подобните. Преди 10 ноември 1989г преподаваха "Научен комунизъм", "Политикономия", "Марксистка философия" и т.н. в които обясняваха колко велик и социализма и как негова ще е крайната победа. След тази дата набързо се пребоядисаха в социолози, политолози и т.н. но манталитета им си остана същият. Този явно е от пребоядисаните, съдя по омразата с която се отнася към протестиращите и политически ангажираните.

  [quote#7:"grajdanin1"]"хуманитарите" окупираха всички длъжности в СУ[/quote]
  Там е много по-лесно, просто говориш празни приказки без покритие и никакви лаборатории не са необходими, само нахалство. При природните науки и лаборатории са нужни и всеки може да те провери и повтори опита. Поради тази причина МАСОВО новоизлюпените университети се втурнаха в хуманитарните направления, лесно, бързо и с минимални средства.

  Според мен държавата трябва да се намеси и РЯЗКО да коригира тази деформирана структура, явно пазарните механизми не действат. Като начало държавна поръчка за хуманитарните науки само в няколко реномирани традиционни университети, останалите атестация и закриване на печатниците на дипломи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#50:"boby1945"]И най важното никаква политизация на работата на СДУ..... видяхме до какво води тази "дейност".... [/quote]
  Каза си най-после мъката. Дере ви очите това, че в тази държава все още има хора които казват на висок глас в каква кочина я превърнахте с мафиотският си капитализъм и имитация на демокрация.

  Малцина са но искате нито един да не остане. Протестите 2013г в СУ го доказаха, жалко малцинство, дума не може да става за сравнение с 1997г. Но дори те ви бодят очите. Това е мечтата ви, гробно мълчание за да разигравате спокойно далаверите си и народ превърнат в стадо. Няма да сполучите, поне докато сме живи тези които опитаха на собствен гръб "прелестите" на социализма ви.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#72:"Fred"]При нас се държи студента до последно с цяла камара невзети изпити за да се вземе субсидията. [/quote]
  По мое време (допреди 6 г.) не беше така, поне в СУ. Там не можеш да запишеш новата учебна година с повече от два невзети изпита. В моята специалност след първи курс наистина отпаднаха 50% и завършиха 20%.
  В Германия пък няма значение взел ли си дори и един испит или не си, минаваш нагоре. Можеш да учиш по няколко години отгоре и да се явиш в която си искаш сесия или да предадеш курсовата си, когато си искаш. Това не е добре, защото студентите се омързеливят малко, понеже им е широко около врата.

 76. 76 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 243 Весело

  Закривай! СУ падна до нивото на Свищов.

 77. 77 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#52] от "Жорко":

  Жоре, правилно си усетил нещата и правилно ги изговаряш!. В СУ, а и в другите подобни заведения, няма да има наука, докато не се изградят дисциплинарните лабораторни бази. А асистентите да погледнат към проблемите на бизнесите и индустриите. Поне в сектора на природните науки. Само дето такова нещо ще погълне няколко годишни субсидии. Няма как да стане. Песимист съм. Ще се множат специалностите, на които и интернет им е предостатъчен за всичко.

 78. 78 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#41:"today"]Комунягите - доносници от ДС, където минат трева не никне![/quote]Направете справка колко декани в СУ са били от ДС. Май шампион е Философският Факултет- и Витан Стефанов и Денков. И после помислете какви са преподавателите, които ги избират! И то знаейки че са ченгета! Че ги избират и за академичния съвет. Навремето назначаваха в СУ предимно проверени кадри (комсомолски активисти и ченгета) - иначе могат да влияят на студентите. Е тук там се промъкваха и няколко кадърни, ама те си бяха и сега са малцинство! А Днес подбират себеподобни или роднини - има "приемственост на недостатъците"! жалко!

 79. 79 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Неотдавна QS World University Rankings изхвърли Софийския университет "Св. Климент Охридски" от класацията на първите 700 университета"

  Това е един от симптомите на болестта (това е като човек да не може да тича 100м под 15 секунди). Вярно е също, че управлението на СУ може да е по-добро, както казва авторът (сменете треньора).

  Само че причината за болестта е друга - държавната поръчка за университетите се дава основно за БРОЙКА студенти, а не толкова на база какво е качеството на тези студенти и каква научна продукция произвежда университета (държавата дава пари за бройки хора и не стимулира развитието на тези, които искат и могат да слязат под 10 секунди на 100 метра бягане).

  Докато не се промени модела на финансиране на висшето образование няма как да очакваме промени. Освен това, природните науки в СУ са доста по-напред по научни показатели от УНСС, например.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 80. 80 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 409 Любопитно

  1. Структура на финансирането:
  Защо СУ няма дарителски борд от компании които са доволни от неговите възпитаници или от негови възпитаници които са просперирали?
  Тук не говорим за Алумнита дето се лройкат за престиж, а за дарители които имат и даряват наистина.

  2. Реализация-престиж на дипломата:
  Примерно в съдебната система повечето млади магистрати не са завършили СУ; в икономическата област дипломата от УНСС тежи повече при назначаване; разбира се ако искаш да станеш учител трябва да си завършил СУ;
  След90-та година с изключение на двама всички финансови министри са били от УНСС и половината от премиерите и вицепремиерите;

  3.Научна продукция:
  -равилно по-горе беше споменато - международни класации на база индексирани или импактфакторни публикации;
  не ме разсмивайте но в области като икономика и право СУ е кръгла нула в международните публикации;
  Направете справка в Скопус, Уеб ъф сцайънс или Репек;
  И защо държавата трябва да ти дава пари за изследвания след като ЕС и други межд.донори стига да дадеш читава идея ще те свръхфинансират дори, ама там не можеш да
  даваш глупости и да отбиваш номера-или трябва да върнеш парите или да направиш сериозно откритие

  4.Имиджа на един университет не е константна величина, както фалира Ягуар , така може да фалира и всеки който разчита само на имиджа, а не на качеството

 81. 81 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Преди над три години написах последния си коментар за СУ и от тогава не виждам да се е променило нещо. Дянков го наричаше уравниловката на феодалните старци:
  http://mapto-on.blogspot.de/2012/02/blog-post.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  Основна причина за всички неудачи в държавата е комунистическата система на управление и несменяемите комунистически и комсомолски кадри ,всички до един доносници на ДС.Лечението на болеста е само в едно:Тотална декомунизация на управлението на всички нива и направления,ЛУСТРАЦИЯ на един милион комунистически и агентурни кадри и техните наследници за срок от мин.35 год.,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко,което са заграбили тези разбойници и некадърници и НАРОДЕН СЪД над всички тях по Германски модел.Всичко друго е грешно и недостатъчно ,за да се ликвидира комунистическата чума и наследство в България.

 84. 84 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#82:"onemanband"]Ъхъ....Демек...На Калин Янакиев му се ректорства .[/quote]

  Не! Калин Янакиев иска ДС да излезе от университетите. Всъщност СУ са направо цвете в сравнение с другите. Техният ректор не е доносник, той е Иван Илчев, самият син на Илчо Димитров, завеждащ отдел „Идеология и агитация“ към ЦК на БКП.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#7:"grajdanin1"]Сега можем да разберем доколко представителите на хуманитарните науки искат промяна[/quote]

  Абе някой от тук пишещите пробвал ли е да намери в Закона за висше образование думата "инженер"?
  И като как се обучават "инженер-магистри" ....

 86. 86 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 409 Неутрално

  СУ определено има проблеми за решаване, но този "анализ" е типичната КАшА ОТ ИСТИНИ, ПОЛУИСТИНИ И ЛЪЖИ, с която каша соростутките и толерастите си пробутват "аргументите". Особено гнусно впечатление прави как авторът оплюва идеята за задължително гласуване, докато статията му е по съвсем друга тема - това впрочем е любим похват за МАНИПУЛАЦИЯ, масово използван от соростутките. За всеки нормален човек е ясно, че единствено чрез задължителното гласуване политическият живот в България поне малко ще се нормализира.
  И с удивление разбирам, че авторът бил преподавател в СУ?! Ако беше в т.нар. "НБУ" - бих разбрал, но в СУ? То в СУ май държат като "професорка" и БЪЛГАРОМРАЗКАТА А. Желязкова, виден борец за привилегии за малцинствата! Нищо чудно, че пада нивото на СУ!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Държавната администрация създаде тази клика със закона за автономията на Университетите и изборният принцип на заемане на пекторска длъжност. В резултат Софийски Университет се превърна в социално убежище за преподавателите, които с факултетски клики държат ректора в подчинение. Има факултети, в които няма студенти, но има преподаватели в изобилие -физически факултет например, който от две десетилетия смуче пари от другите факултети. Твърдението, че този и природните факултет са стълб на класацията на СУ се оборва от факта, че СУ заема място около числото 800 в света. Университетите трябва да се управляват от съвет на попечителите, а ректора да се назначава от този съвет. Подобно е и положението в БАН.
  Липсата на принципи и морал в обществото правят реформата на университетите безнадеждно начинания в момента. Най-качествените кадри отдавна са напуснали страната. Останалите са затънали в мизерията на университетите, породена от всеобщата мизерия в страната. Допълнителен утежняващ фактор е пълната липса на промишленост, което създава вакуум около университетите и БАН. Броят на носителите на званието доцент и професор не е важен фактор. Заплащането е мизерно - 800 за доцент, 1000 за професор в СУ. Тежко е положението с асистентите, които получават средната за страната заплата и при това положение асистенсткият стол е интересен главно за майки с деца, които си гледат децата или за хора работещи по съвместителство на друго място.
  Държавата може да ограничи субсидирането на студентите или на бройките и така да подтикне някои университети към закриване или редуциране на броя на преподавателите. Грубу административни мерки са нежелани, понеже науката и висшето образование, както и промишленността и селското стопанство имат много голям период на възстановяване след срив, както всички можахме да се убедим през последите 35 години, тъй като кризата в България започна около 1980, а не през 1989 като се опитват да не убедят болшевиките.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  А бе, комунета! Каквото и да дрънкате, спомнете си че СУ се опита да организира възпоменателна сесия за Людмила Живкова, Бог да прости жената. Добре че се намериха достойни хора да освиркат заседанието и да не допуснат сесията. Тя бе организирана с подкрепата на комунистическата фондация Св. Св. Кирил и Методий на гнусния коминист акад. Кендеров - партиен секретар и ченге! Позор!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Комунистът Попов е прав, само че беше шеф на фондация, която затри читалищата. И като комунист, говори само за пари и управление. Ако един университет не възпитава в морални стойности, няма никакъв смисъл. Под морални стойности имам предвид да се въведе меритокрация и да се стимулират интелигентните, способните и усърдните.
  За останалото е прав.

 91. 91 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#88] от "vxa15365434":

  Неутрално те подкрепям Те са толкова заслепени от изключителността си, че не разбират за какво им говориш.
  Да, тази пресконференция беше началото на упадъка в пропастта.

 92. 92 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Авторът пита

  Защо СУ сред по-големите университети има така зле оборудвана база, дори нормален сайт няма?

  Защо преподавателите не само са по-ниско заплатени от колегите си в други университети – от държавния УНСС до частния, без субсидия НБУ – а хорариумите им бяха вдигнати преди две години със 100 часа спрямо дълъг предишен период.


  А аз отговарям - като доцент в СУ получавах около 900 лева месечно. Договорът ме беше прекратен. Намерих си след 1 година незабавно работа в Германия в частна фирма и заплата ми е над 5000 евро месечно. Защо ректорът ме съкрати, след като съм специалист и ценен от студентите преподавател! Защото СУ е управляван от бюрократична комунистиеска мафия!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 93. 93 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#80:"astronavt"]След90-та година с изключение на двама всички финансови министри са били от УНСС и половината от премиерите и вицепремиерите;[/quote]

  То си личи по процъфтяващото състоянието на държавата.

  Половината "фолкдиви" също имат дипломи от въпросното заведение, вероятно защото са много умни.

  Абе престиж на талази........

  Знанието е сила, информацията - власт
 94. 94 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#93] от "pag":

  Празнувайте си Людмила Живкова, почитайте си Денчев, спете върху международните публикации на 3 катедри физиката, химията и биологията и искайте все повече пари от държавата за "парно"....

 95. 95 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  [quote#94:"astronavt"]Празнувайте си Людмила Живкова, почитайте си Денчев,[/quote]

  Нямам абсолютно нищо общо с изброените, нито съм учил или работил в СУ.
  Видя ми се обаче странно да давате за пример за добър "университет" точно УНСС, и то чрез дипломиралите се там ред финансови гении, които ни "оправят" от доста години.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 96. 96 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#94] от "astronavt":

  Кой икономист, работещ в УНСС, е признат на запад от България?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 97. 97 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#96] от "haralampi":
  "Кой икономист, работещ в УНСС, е признат на запад от България?"
  цитат

  Отговор:
  Доц.Кристалина Георгиева-вицепрезидент на Световна банка, Зам.председател на ЕК и доцент в катедра Икономикс на УНСС (проверете сайта и списъка на преподавателите) дори тази година публикува студия в годишника на университета ,
  има още, но СУ и толкова няма

 98. 98 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#96] от "haralampi":

  Отговор:
  Доц.Кристалина Георгиева-вицепрезидент на Световна банка, Зам.председател на ЕК и доцент в катедра Икономикс на УНСС (проверете сайта и списъка на преподавателите) дори тази година публикува студия в годишника на университета ,
  има още, но СУ и толкова няма

 99. 99 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#98] от "astronavt":

  Доц. Кристалина Георгиева се води на работа в УНСС, но това не е основната й работа, докато в СУ има много качествени учени на световно ниво в природните факултети, които работят основно и само за СУ.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 100. 100 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#99] от "haralampi":

  ами ти сам го каза: хората от УНСС са от УНСС, но на запад ги искат и им възлагат отговорности, докато хората от СУ са "много качествени учени които работят САМО и ОСНОВНО в СУ", защо ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK