Миражът Шенген

Меглена Кунева - вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева - вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси 
Българското членство в Шенген се отлага за пореден път. Но тъй като сега пред него се изправя ново, още по-високо препятствие, думата "отлагане" може би вече не е подходяща. Анализ на Ясен Бояджиев за "Дойче веле":Едва ли някой помни колко пъти вече сме гледали този "филм"... Седмици наред отговорните български институции уверяваха, че работата най-после е опечена и на 8 октомври министрите на вътрешните работи от ЕС ще гласуват за дългоочакваното (от 8 години) членство на България в Шенген. Съпротивата на няколкото скептични държави била вече преодоляна и те били готови да отворят първо въздушните, а после и морските и сухопътните граници. Два дни преди заветното заседание обаче се оказа, че точката пак я няма в дневния ред, а членството пак се отлага. Думата "отлагане" обаче като че ли вече не е съвсем подходяща - съдържа нюанс на оптимизъм, който може и да не е оправдан.


Първото отлагане - и след това


Съвсем скоро ще се навършат пет години от първото отлагане. Мнозина сигурно са го забравили, но то беше толкова изненадващо и шумно, че си заслужава да се припомни. Към края на 2010 година, когато членството в Шенген се представяше като "в кърпа вързано", понеже страната е изпълнила "на 100 процента техническите критерии", вътрешните министри на Франция и Германия изпратиха до Европейската комисия писмо, в което еднозначно и без излишна дипломатичност заявиха, че планираното за 1 януари 2011 г. присъединяване на България и Румъния би било "преждевременно" заради констатираните от Комисията "недостатъци" в областта на правосъдието и борбата срещу корупцията и организираната престъпност - недостатъци, които "могат да имат тежки последствия за вътрешната сигурност на ЕС заради влиянието, което биха могли да имат върху границата и върху достъпа до базите данни на Шенген". "Смятаме, че решението трябва да бъде взето, когато основните проблеми, създаващи безпокойство, бъдат решени", посочиха двамата министри, като иначе признаха, че "от техническа гледна точка процесът на присъединяване е като цяло положителен".
Последваха месеци на неспирно повтаряне, че България е изпълнила техническите критерии и правни основания за отказ липсват. Още тогава се появи и компромисната идея за поетапно членство - първо с въздушните, после с другите граници. В отговор Холандия първо постави условието за поне един, а през декември - вече за два, при това последователни, доклада в областта "Правосъдие и вътрешен ред", които да показват, "че напредъкът в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е невъзвратим" и подкрепен с "убедителни факти и числа". Тогава българските власти предположиха, че членството се отлага за юли следващата година. Но след това се заредиха отлагане след отлагане...


Ентусиазъм и разочарование


С идването си на власт днешното правителство поднови усилията по направлението Шенген и още след първите си контакти на високо равнище в Брюксел с ентусиазъм обяви, че (за разлика от предшествениците си) е получило "безпрецедентна подкрепа" и че "до март влизаме в Шенген". И, въоръжено с тази подкрепа, се втурна да убеждава една по една "скептичните страни", че България е готова за членството и че въпросът трябва да се отвърже от Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешния ред. И така допреди месец, когато бе обявено, че "съпротивата на тези страни е вече преодоляна и те са готови да отворят границите". Което трябваше да стане на 8 октомври. Но пак не стана. Сега надеждите се насочват към декември, но напразно.


Уверението, че вече е останала само една недоубедена страна, не е никак успокояващо, защото и една стига (особено ако се казва Германия), а и говорителите по тази тема се сменят щафетно и не е задължително всички постоянно да са на първата линия. Твърдението, че членството в Шенген вече не се обвързва с реформата в съдебната система и борбата срещу корупцията, също не означава кой знае какво. Защото на практика в тази сфера в България все още няма съществени промени, тъй че обвързването може всеки момент да се появи отново. А и пред присъединяването се изправя ново, още по-високо препятствие, чието преодоляване не зависи от българските власти - безпрецедентната миграционна криза в Европа, която скоро няма да отмине.


Струват ли си усилията?


Българското правителство се опита да превърне тази криза в свое предимство, убеждавайки, че понеже страната охранява сериозно границите си и се бори срещу трафика на хора, нейното приемане заедно с Румъния ще е част от решението и само ще укрепи стабилността на Шенген като зона на сигурност. Събитията обаче не са на страната на тази логика. Тъкмо обратното - само усилват притесненията на страните-членки. Бежанската криза взриви всичко. Външните граници се пропукаха и поддадоха непоправимо. Макар и само временно, вътрешните граници започнаха една по една да се възстановяват. Не само като проверки и паспортен контрол, но и като стени и телени заграждения. "Невероятно е, че през 2015 година се издигат огради между държави от ЕС - това би бил краят на Европа, ако всички постъпват така", възкликна председателят на Еврокомисията.


Прословутото Дъблинско споразумение, според което бежанците остават в първата страна от ЕС, чиято граница преминат, е мъртво. Скоро, твърдят някои, ще е мъртъв и Шенген. Дори и тази прогноза да е пресилена, сегашният момент е крайно неподходящ да се твърди, че страна, която във всеки момент може да се окаже на пътя на бежанската вълна, трябва да бъде приета в Шенген.


Още повече при общата атмосфера на недоверие, несъгласия и разделения в ЕС, нагнетявана мощно от наслагването на кризи - първо гръцката, сега и бежанската. Допускането, че сега е възможно страна като България да влезе в Шенген, е равносилно на допускането, че може да бъде приета в еврозоната. Също като еврозоната Шенген може би ще оцелее, но не и с досегашните си правила, механизми, а може би и състав. И в двете зони вече са факт или предстоят сериозни промени. И затова отношението към тяхното разширяване никога няма да е същото. Тъй че вече не става дума за поредното отлагане, а по-скоро за отдалечаващ се мираж.


Сега по инерция всички продължават да повтарят, че България е "заслужила мястото си в Шенген". Но дали тази цел, която е повече въпрос на престиж за политиците, отколкото на практически смисъл за гражданите, все още си заслужава енергията и усилията? Дали не е по-добре те да бъдат съсредоточени в решаването на други, по-важни проблеми? Такива има достатъчно.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Говоренето за Шенген при сегашната ситуация (не само външнополитическа, но и вътрешната ни - корупция и т.н.) е най-обикновен популизъм.
  Това е.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Ами да, мираж е Шенген! Мираж е и падането на американските визи...!
  Никой не му се занимава с петоколонници и пребоядисани комунисти!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  Всъщност Шенген сам си падна покрай организираната ислямска атака срещу Европа. Със слабоумното си поведение европейските бюрократи зорлем ще ни направят русофили.

  [email protected]
 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  България просто не е готова за Шенген. Политиците се крият зад технически изисквания, но страната не е готова. Също и за еврото не е готова. И докато за еврото ни пазят да не се прецакаме, то за пускането в шенген се пазят.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Прав си.
  Всеки се разхожда свободно из Европа.
  Ако не му се ходи пеш,се качва в някой тир,камионче.....и така...

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Но дали тази цел, която е повече въпрос на престиж за политиците, отколкото на практически смисъл за гражданите, все още си заслужава енергията и усилията?Е,това е истината.

 7. 7 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  Докато в България не се извърши мащабна декомунизация на обществото и управлението на държавата ,ЛУСТРАЦИЯ на повече от един милион комуняги,комсомолци и всякакъв друг политически отпадък свързан с поизход от БКП и ДС за срок от мин.35 год.,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на богатствата заграбени от тези бандити с комунистически мозъци и НАРОДЕН СЪД над всички тези изчадия полухора по Германски модел -ШЕНГЕН ще бъде за България отвъд хоризонта.Този факт Аденауер го е казвал хиляди пъти ,но има още бетонни глави на тази територия и много глупаци ,които ги избират непрекъднато.

 8. 8 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мираж е Шенген, защото си изтъргувахме влизането в ЕС по много лош начин. Програмен период 2007-2013 с 0 лева за образование и повече внесени средства, отколкото усвоени. Лоша координация, 3 правителства, практически нулев напредък в борбата с корупцията и много хаос. Всичко това на фона на военен конфликт в Украйна, хибридна война в Сирия и най-голямата бежанска криза в Европа от ВСВ насам. Не е нужно да си политолог, за да премериш фактите. Шенген е мираж сега и в следващите няколко години до успокояване на ситуацията в Сирия и близкия изток и до постигане на стабилност по Българо-турската граница.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 939 Весело

  КОго да подкупим ,че да ни приемат в тази/този Шенген?

 10. 10 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Съгласен съм и тук въпросът е: "Имаме ли все още нужда от Шенген?" Въздушният транспорт е достатъчно бърз и граничните проверки стават за под 15 минути чакане на опашка с лична карта. На фона на връщането на пограничния контрол в някои вътрешни граници на ЕС според мен сухопътен Шенген не би бил благоприятен за сигурността на Република България.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Защо ни е Шенген? За да плащаме масрафа за глупостите на Меркел с бежанците ли? На мен паспортната проверка ни най-малко не ми пречи. Аналогично и за еврото. Ние и сега го използваме под името 'лев', само дето не плащаме масрафа на гърците. За какво ни е?

 12. 12 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Гневно

  [quote#3:"karabastun"]Със слабоумното си поведение европейските бюрократи зорлем ще ни направят русофили.[/quote]
  засега рублите от посолството вършат работа, няма нужда от допълнителни стимули

  #KOЙ номинира бокова!
 13. 13 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Сакън , никакъв Шенген точно сега.Всичката паплач ще се юрне насам и болниците от двете страни на Дунава денонощно ще се задръстят с всякакви плувци и удавници.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 14. 14 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#11:"galapagas"]Защо ни е Шенген?[/quote]
  Колкото по-интегрирана е България в ЕС, толкова "там" ще престане да бъде "там" и ще стане "тук". Една държава в ЕС, която същевременно е член на Шенген и Еврозоната се счита от инвеститори и бизнеси за стабилна и сигурна. Такава държава става неразделна част от единното ядро на ЕС. Това е важното, никой не говори тук за гранични проверки, бежанци и други популистки глупости. Но България никога няма да стане член на Шенген и Еврозоната, докато не се оттърси от руското робство. България продължава да бъде васал на кремъл. Паметникът на окупационната армия на Орлов мост е доказателството.

  #KOЙ номинира бокова!
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  До коментар [#10] от "Анализатор":

  Така си е - ако някой има какво да изнесе или пък е решил нещо да внесе, едва ли ще го разколебае проверката на камиона на КПП-то.Така и с туризма -много по-важни са общите условия за туризъм, отколкото от времето/10-15 мин/, за което се минава границата.
  А иначе ползата е за богатите страни, които просто се пазят.Франция редовно ни връща катуните по параграфа,че можем да пътуваме из Европата в рамките на 3 месеца. . Като се шенгенизираме, няма да може да ни ги връща. От което ние имаме файда, но Франция няма. За румънските катуни е същото. Затова спират България и Румъния , а не заради парчето граница с Турция , което на практика последните 150 години исторически се охранява добре.

  [email protected]
 16. 16 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#9:"SSmart"]КОго да подкупим ,че да ни приемат в тази/този Шенген?[/quote]

  [quote#7:"adenauer"]Докато в България не се извърши мащабна декомунизация на обществото и управлението на държавата ,ЛУСТРАЦИЯ на повече от един милион комуняги,комсомолци и всякакъв друг политически отпадък свързан с поизход от БКП и ДС за срок от мин.35 год.,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на богатствата заграбени от тези бандити с комунистически мозъци и НАРОДЕН СЪД над всички тези изчадия полухора по Германски модел -ШЕНГЕН ще бъде за България отвъд хоризонта.[/quote]
  Много точно казано.
  В България се случва точно обратното - гласят комунистически принцеси и доказани национални предатели за шефки на ООН.

  #KOЙ номинира бокова!
 17. 17 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#15:"karabastun"]Франция редовно ни връща катуните по параграфа,че можем да пътуваме из Европата в рамките на 3 месеца. . Като се шенгенизираме, няма да може да ни ги връща. [/quote]
  не е вярно.
  Условията за придвижване в рамките на ЕС са еднакви за всички държави, независимо дали са членки на Шенген или не.
  Престанете с евтината руска пропаганда.

  #KOЙ номинира бокова!
 18. 18 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#15:"karabastun"]Затова спират България и Румъния , а не заради парчето граница с Турция , което на практика последните 150 години исторически се охранява добре.[/quote]
  нито за едното, нито за другото.
  спират България, защото две минути след влизането на България в Шенген, путин ще има пълен достъп до ШИС.

  #KOЙ номинира бокова!
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  До коментар [#16] от "Emergen-C":
  До коментар [#18] от "Emergen-C":
  Е, как се включва в тези причини Румъния ..?

  [email protected]
 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  България ще бъде приета в Шенген когато и Турция, така както казваше Доган.

 21. 21 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами по инерция не повтарям аз, повтаря го една госпожа, която цялата е инерция...

 22. 22 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 352 Неутрално

  За какво ли ни приеха в ЕС след като не ни броят за нищо ?

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 23. 23 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Шенген няма неофициално от няколко години,а официално след поканата на Меркел-устните договори също трябва да се спазват!

 24. 24 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Весело

  Нашите политици да поставят въпроса за получаване на "ИНДИВИДУАЛНИ ШЕНГЕНСКИ ПРАВА".
  Не е нужно, нито възможно, всички да се възползват. Например, Митрополит Николай публично отрече европейските ценности, но това не означава, че двамата с него трябва да бъдем поставяни под общ знаменател, да не говорим, че не съм го упълномощила да ми бъде говорител.
  Аз спазвам законите, принасям полза на обществото, плащам си данъците, приемам европейските норми и правила и определено не бих била в тежест на който и да е било европейски гражданин.
  Да се сформират критерии и който отговаря на тях да не бъде ограничаван.

 25. 25 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  От възможността за "индивидуални шенгенски права" ще спечелят най-вече отворените към света, свободомислещи, способни и перспективни граждани.
  Освен това, ако някой не възприема идеята и предпочита да живее в затворено, ригидно и резистентно миниобщество, изповядвайки своята абстрактна субкултура, нека го направи без да тегли в "казана с катран" всеки, който е имал нещастието да се роди наблизо.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  За съжаление позицията на България е тази на молител, а не на равноправен члено на ЕвроСъюза. Просто като че ли все още не можем да възприемем логиката на европейските държави и по стар навик превиваме гръб и шикалкавим, поне дипломатически.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Когато при правителството на И.Костов паднаха визите,много хора неглижираха това събитие.Е,сега дано са разбрали,като не се ползваш с доверие ,как се постигат резултати.Колко години слушаме,че ни подкрепят и сме готови,но не ни приемат.

 28. 28 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Не се спазвали законите и, виждате ли, няколко "чети", няколко мандата не можели да въведат ред.
  Ами да ви пикам на политическия и управленски ресурс тогава.
  Нито някой трябва да ви търпи, нито аз трябва да страдам заради Вас.
  Така че на мен ми трябват шенгенски права, а вие може да си живуркате в субобществото със субкултурата докато изгниете.

 29. 29 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Получава се парадокса, че властимащите нямат полза от близък икономически мониторинг (респективно ефективно правораздаване), в хода на предоставяни огромни евросубсидии, от една страна, а от друга - липсата на ефективно правораздаване ни държи извън Шенген.
  Толкова ли не се намери един европейски лидер, който да тропне на масата и да спре европейските програми за България до тогава, докато не се гарантира законност.

 30. 30 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Тогава народът ще ви стъпи на вратовете и вместо да играете лишените от каквото и да е било съдържание "пиеси", или ще работите, или ще "хванете гората".

  От много молитви, не ви остана време.

 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако агите от Брюксел и националните политици от рода на Меркел отменят Шенген и върнат границите такива, каквито са били преди 1913 година, А ЕС вместо сбор от полусуверенни държави се превърне в това, което де Гол наричаше СЪЮЗ НА ОТЕЧЕСТВАТА, нещата могат и да се оправят. Особено ако те, брюкселските аги и европейските лидери, разберат, че това, което сега става в Европа, не е просто масово емигриране/имигриране, а нов вид, нова форма на война на ислямизма срещу неверниците (християните) и създаването на ислямски аванпостове и анклави, които ще осигурят бъдещата победа на ислямизма над Европа. Нещо, което може да се предотврати само ако пренебрегнем поне половината от измислените така наречени ХРИСТИЯНСКИ и ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ, повеченто от които са неадекватни на съвременните политически условия.
  À à è ѝ ò „″ – ≪≫

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Малко повече реализъм в сегашната обстановка, не е излишен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1552 Гневно

  Байгън ми идва все да говорим за Шенген. По-добре политиците да млъкнат и да се хванат да работят. Да ми се обадят, когато всичко е подписано.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#19:"karabastun"]Е, как се включва в тези причини Румъния ..? [/quote]
  Румъния ще влезе много скоро в Шенген. Дори трябваше вече да са ги приели, но, за тяхно нещастие, политическото решение е двете държави да се третират заедно.

  #KOЙ номинира бокова!
 35. 35 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Аба, а за Масква искат ли визи?

 36. 36 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Невероятно е, че през 2015 година се издигат огради между държави от ЕС - това би бил краят на Европа, ако всички постъпват така", възкликна председателят на Еврокомисията." !!!
  Ако алтернативата е краят на България /Унгария , Чехия , Италия ,Гърция и т.н./ значи оградите са наложителни. Сегашния Шенген заприлича на хотел ,в който стаите са без ключалки и рецепцията не работи - не стига,че всеки може да влезе когато си поиска ,а и на тротоара стои една клакьорка и кани всички като в механа. Извадихме късмет ,че в момента не сме член на тази структура.

 37. 37 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#18] от "Emergen-C":

  Точно.

  руските шпиони в цял ЕС са проблем, но в България е напаст.

  Интересно по времето на архарската мурзилка на дондуков колко руснаци са зели българско гражданство. Вероятно доста повече отколкото българи руско. Което навежда на интересни мисли - защо чебурашани (чебураша е магуча и богата) ще зимат гражданство в най-бедната членка на ЕС?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Да бъдем реалисти - с тази "правосъдна" система,с този цацаратор, с това МВР,с това Народно събрание,с тази невъобразма недосегаемост на Сайдеров и с този премиер / да оставим миналото,но днес. Какво прави днес???/ България на червените олигарси и героизираните ДС-ари в Шенген скоро няма да бъде приета. В ЕС бе допусната от стратегически интереси и напразни надежди за малко здрав разум у "елита"...Всуе!

 39. 39 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не съм чел коментарите преди моя, но със сигурност и някой друг е отбелязал, че невлизането в Шенген ни спаси от грамадни тълпи мигранти... Всяко зло за добро, както се казва.

  dame
 40. 40 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "adenauer":

  Това за съжаление няма как да стане. Днес на власт са потомците на старите номенклатурчици. Дори и да осъдим старите, няма как да хванем младежите. Лустрацията е трябвало да бъде направена преди години (както и много други неща). Типичен пример, че отлагането е естествен убиец на възможностите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK