Време за реформи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Май всяка година се костюмираме и гримираме в очакване на реформите.

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Късно е.
  Това трябваше да се направи преди 15 години.
  Сега е все едно да реанимираш мъртвец.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Два елемента са много важни в това интервю:
  1. Дневник започна поредица от дискусии, свързани с предстоящия избор на нов Ректор на СУ и с проблемите, които университета има. Това е второто интервю за тази седмица и вече дава представа кой се е захванал да прави избори в Софийски университет - все хора, обучени и финансирани през годините от "Отворено общество" - и Стефан Попов и Светослав Божилов са част от този кръг, а и доста от преподавателите подписали 13-те искания към новия Ректор. Някак си, ще е добре да чуем и мнението на хора извън "кръга". Ще е добре да чуем мнението, официално, на хора от различни факултети. Дали обаче това влиза в плановете на хората, подготвили стратегията за медийна кампания за изборите за Ректор в СУ?
  2. В СУ непрекъснато се говори че Ректорът е безсилен (бламират го или щели били да го бламират), заради начина на съставяне на Академическия съвет - основното тяло взимащо решение. Дали обаче Академическият съвет взима решения с кои фирми да се сключват Обществени поръчки? С други думи, ако ще се правят реформи, одити и прочие необходими наистина неща нека ясно да се каже какво Ректорът може да решава сам, без санкция на Академически съвет и какво не може да прави сам, т.е. решаващо е гласуването в Академически съвет. А иначе одити са нужни ежегодни, съдържателни и смислени, а препоръките на всеки един от одитите трябва да се четат и прилагат в съответствие с останалите препоръки. Реформи са необходими, въпросът е как ще бъдат дефинирани и приложени. Ясно е че 2/3 от преподавателския състав на СУ не ще и да чуе за реформи, защото не се занимава с наука, а с преподаване се занимава "от няма и какво".

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 862 Неутрално

  В България "реформа" е мръсна дума. Ние си живеем във Великия Брежнев застой.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Не само СУ, цялата държава е за реформи, но за съжаление за реформите само се пише и говори, но никой от власт имащите не ги желае реално щото ще променят статуквото и далаверата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Време за реформи- от Светослав Божилов

  Соросоидите нямат търпениея да налазят и СУ. За сега влиянието им е ограничено само до философския, но потриват ръце за по-голяма хапка.

  nègre littéraire
 7. 7 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Нужно е да се започне от одит на управлението на имотите. ... Трябва да се мине през одит на разходите за всичко, за каквото се сетите - ток, чистачки..."

  Този човек, Светослав Божилов, първо е тясно свързан с Отворено общество, после със Сибанк от сикаджийските й години. Ясно е защо му е одит, все пак има около него едни изгладнели обръчи, които чакат. Колкото по-надалеч от такива хора стои СУ, толкова по-добре за унивеситета и образованието.

  nègre littéraire
 8. 8 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Язък за братята дето са финансирали проекта. Явно са си дали парите на вятъра.

 9. 9 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Светослав Божилов, върти, суче, се в имотите на СУ са му очите, с тях е започнал, с тях е е завършил краткото си експозе. Как ще се вдигне качеството на образованието е някакъв третостепенен въпрос, явно.

  nègre littéraire
 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#3:"province2001"]Ясно е че 2/3 от преподавателския състав на СУ не ще и да чуе за реформи, защото не се занимава с наука, а с преподаване се занимава "от няма и какво".[/quote]

  да, затова и най-ключовият въпрос е оставен лапидарно за накрая: "Ключовият въпрос - как да се убеди университетската общност в крайната необходимост от реформи".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#9:"Валдемир Шустерлинг-Ювачёв"] Как ще се вдигне качеството на образованието е някакъв третостепенен въпрос, явно.[/quote]

  по особен начин, управлението на имотите, съответно и приходите на СУ, оттук и изтичането на "пари за парно", комай е свързано с качеството на образованието, без да го предопределя напълно?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#8] от "idianata":

  не, не мисля. това, че СУ е тромаво и корумпирано управляван, не означава, че каузата е пердута.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Весело

  Другарят ДС агент илчев си е свършил отлично работата .
  Редовно ги гледаме подобни другари да ни поучават по телевиизите .
  Когато направим лустрация въпросният другар няма да може да заема какъвто и да е пост в този и другите държавни университети .Ще може само в частните, но те така или иначе 97% са на отговорни другари .

 14. 14 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега някой да ми изложи добре развита теза как икономическите реформи ще направят така, че хора като Стефан Попов да произвеждат повече и по качествена наука и ще се съглася напълно с това което дневник пропагандира. В крайна сметка целта на университета не е да прави пари и да образова и произвежда наука. Икономическия проблем е на втори план след образователния.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#14:"lol"]В крайна сметка целта на университета не е да прави пари и да образова и произвежда наука. Икономическия проблем е на втори план след образователния.[/quote]

  и да и не. когато "пари за парно и поддръжка" изтичат в неизвестни посоки, това определено е проблем на институция като СУ. и точно тези, които "не произвеждат наука" са част от проблема с "парното". защото, като всяка друга организация, СУ си е предприятие - с цел "произвеждане на наука", което се подпомага от вътрешните му "бизнес процеси". иначе всички "произвеждащи наука" можеше да не бъдат част от "предприятието" въобще.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":

  това не го оспорвам, съкращаването на разходи и разширяването на бизенса обаче не е гарант за повишаването на качеството. хубаво нещо е оптимизацията, но трябва да я правиш върху нещо което работи за да има смисъл от нея.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#16:"lol"] трябва да я правиш върху нещо което работи за да има смисъл от нея[/quote]

  така е. но аз твърдя, че едното е свързано с другото. недопустимо е да има раздут щат, който не си взима часовете, защото смята или че е много гениален, или че "така и така взима малко пари". както във всяка нормална корпорация, ако не искат да вземат толкова пари, или да изкарат допълнителни, или да напуснат. да съкратят щата и да вдигнат заплатите на останалите. недопустимо е заплатата на асистент да е в пъти по-малка от продавачка на пазара. да въведат по-строг контрол върху вземането на часовете. да въведат по-строг контрол върху качеството на продукцията, с цялата условност на понятието. да въведат диференцирано заплащане, според качеството и количеството на участие в смислени академични инициативи, проекти и видимост навън, в чужбина. да изхвърлят хорицата, които говорят само руски или от десетки години не са отчели една публикация. и всичко това, естествено, тъй като е свързано с управление на разходи и оптимизация, минава и през..."парното". докато се пускат безсмислени докладни за химикалки и тоалетна хартия, които въпреки системата за управление на документи, зациклят в "бутилковото гърло" на нечие дисижън мейкинг чекмежде, а в същото време няма видимост върху управлението на сгради и останал хардуеър, няма как да стане.

  но наистина съм любопитен този път, като чисто външен на средата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Изключено е да има добър университет в слаба, неразвита и корумпирана държава!

  klimentm
 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#18] от "klimentm":
  Факт.Щеше да е прецедент. Но все някой трябва да опита. И не само в университета,а и в други институции,учреждения,общини и т.н. Иначе няма никакъв шанс самата държава да се промени някога въобще.
  Промяната, всички знаем,не става с магическа пръчка - отнема време и усилия от много и различни хора.

  ThePirinEagle
 20. 20 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не е време за реформа, а за промяна! Нещо като препоръчаната от Сакс-Кобургготски "смяна на чипа". Когато го каза, имаше масов протест и заявена обида на нацията. Ако това бъде правилно разбрано, ще се види колко прав е бил! Проблемите са в начина на мислене и поведение преди всичко!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 21. 21 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  [quote#11:"abdelhaqq"], оттук и изтичането на "пари за парно"[/quote]

  То ако "парите за парно" са най-големият проблем на СУ, по-добре да го дават направо на соросоидите и сикаджиите.

  nègre littéraire
 22. 22 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 426 Неутрално

  цитат от статията: "Одитите трябва да се подновяват всяка година и да се казва: прогрес има и е толкова, регрес има и е толкова. Тези заключения трябва да станат част от оценката на ректорското ръководство.

  Може да се направи вътрешен одитен комитет, който да е независим. Такава практика има в много университети".

  Това е вече третият текст за трети ден в "Дневник", от който читателите могат да останат със заблудата, че в най-стария и най-големия наш Университет няма отчетност.

  Отчетност има и тя в най-пълен вид е на вътрешната интранет страница на сайта на Университета, в която всички преподаватели и служители влизаме с потребителско име и парола.

  Абсурд е един член на настоятелството на Университета да не знае, че:

  1. През последните осем години в СУ всяка година редовно е провеждано Общото събрание, за разлика от периода 1999-2007 г. и периода 1991-1999 г.

  2. През последните осем години отчети на редовно провежданите Общи събрания са представяни както от ректора, така и от няколкото заместник-ректори по направленията, за които те отговарят.

  3. Бюджетите на Университета също са публикувани на вътрешната интранет страница с всички техни приходи и разходи, таблици, фигури, диаграми и прочие.
  Например, бюджетът за 2014 г. с всички подробности е 21 нестандартни страници и много малък шрифт. Ако се разпечата с по-едър шрифт, ще излезе сигурно обем от 40 страници.

  4. Понеже явно много големи апетити се раждат от имотите на Университета, всеки може да прочете, например, отчета на заместник-ректора по имотите и стопанските дейности доц. д-р Евелина Бенова и на заместник-ректора доц. д-р Юрий Кучев по стопанския контрол и обществените поръчки, представени на миналогодишното Общо събрание.

  Съпътстващите доклади към доклада на ректора само за миналогодишното Общо събрание, проведено на 15 април 2014 г., са осем, плюс доклада на Ректора, стават девет доклада. Плюс дословен протокол, решения и прочие.

  5. Протоколите от решенията на Академичния съвет също са дословни и също са на вътрешната интранет страница, а протоколите от заседанията на различните Факултетни съвети също се публикуват, но за съжаление не са дословни. Това последното лично мен понякога ме поставя в шах, като чета протоколите от заседанията на ФС на ФФ, защото в тях виждам само решенията и резултатите от гласуванията, но не се разбира кой се е изказал и с какво се е аргументирал.

  6. Общите събрания на Университета не се провеждаха съвсем редовно всяка година, така както изискват и Законът за висше образование, и Правилникът на Университета, но не през последните осем години, а по времето на мандатите на проф. дфзн Иван Лалов и при проф. дфн Боян Биолчев.

  7. Ако през последните осем години беше пропуснато само едно Общо събрание и не беше предоставяна цялата тази подробна документация и отчети в стотици страници, разбира се, от това щяха да се възползват онези, които искаха в Университета турбуленциите никога да не спрат.

  8. Колкото и да е неприятно на протестърите, всички тези документи са били представяни винаги седем дни предварително и на членовете на Общото събрание, и на Академичния съвет, обсъждани са и са гласувани са. При това, обърнете внимание, отново на следващото заседание (специално за протоколите от АС става дума) са били подлагани на гласуване и одобряване за публикуване в интранет, след като е било проверявано от всички дали са коригирани неточности, забелязани на предишното заседание.

  9. За обикновени преподаватели като мен, които не са членове нито на Факултетния съвет, нито на Общото събрание, нито на Академичния съвет, тази информация е достатъчна. Понякога един работен ден не стига, за да се прочете един протокол от заседание на Академичния съвет с всички приложения към него. Приложенията с отчетите на различни структури, които се приемат от АС, също са по няколко и са доста обемни.
  Известна тайнственост витае около някои от решенията на някои Факултетни съвети, защото протоколите им фиксират само решенията, но не и обсъжданията.

  10. Точно в посока на отчетността и оптимизирането на разходите през последните осем години в управлението на Университета беше направен огромен напредък. Ако зависи лично от мен, цялата тази документация от хиляди страници, която е в интранет, щеше да е публично достъпна, но има закон за защита на личните данни, а в решенията и протоколите от ОС, АС и факултетните съвети има сведения и изказвания, които могат да накърнят един или друг от многохилядната университетска общност по различни начини.

  Абсурд е да има преподаватели, които не знаят това.

  Абсурд е да има член на Настоятелството, който да не знае това.

  Пък изчакайте малко да се появят отчетите и за предстоящото Отчетно-изборно събрание.

  Но преди да са се появили те - както отчетът на Ректора, така и на заместник-ректорите, така и на Контролната комисия - да се започва толкова мръсна медийна война, ех,...

  Нова окупация ли подготвяте?

  димка гочева
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#21] от "Валдемир Шустерлинг-Ювачёв":

  ами. ако един университет оперира нормална система за управление на ресурси и финанси, и голяма част от наличностите изтичат в неясни посоки - на което символ е "парите за парно" - призивът да не гледаме това, защото, видите ли, "работата на един университет е друга", си е чиста проба закрепване на статуквото.

  останалото го отдавам на някаква вродена, но реторическа, сиреч безоснователа, обсесия със "соросоидите", на които, естествено, са противопоставените някави имагинерни мирни, родолюбиви, качествени, работещи уни кадри. сиреч, някаква утопичност, да не кажа нещо по-нелюбезно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "abdelhaqq":

  Нещо си се объркАл. Никой не е против твоята "нормална система за управление на ресурси и финанси" и оперирането й. Но не това е основният проблем на образованието ни, но ти си пей пак за парното, щом то ти е проблем.

  nègre littéraire
 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#24] от "Валдемир Шустерлинг-Ювачёв":

  е, не съм и очаквал, че ще се съгласите, нямам илюзии. както обясних и по-горе обаче, "парното" е свързано и с качеството на образованието, по един неразбираем, мистичен, неразгадаем, почти езотеричен, за някои събеседници тук начин, но всъщност - ясен за всички, отърквали се малко в системата на "вишуту".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#20] от "EURASIA":

  да, само че това общо изказване не прави промяна.

  правят промяна конкретните действия и решения на хора, явно набедени за "соросоиди".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#27] от "Валдемир Шустерлинг-Ювачёв":

  е, спамове не ми се четат. ако имате нещо смислено, формулирайте го. иначе става смешно, че и ад хоминем. довиждане.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на valkapyrzalka
  valkapyrzalka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, какви са тия "социолози"? Оправете си редакционния коментар. Нито Светослав Божилов, нито Стефан Попов са от катедра "Социология".

 30. 30 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "Димка Гочева": От поста ви разбирам как всичко е наред, има отчетност... Не пазбирате ли какво значи одит и как един външен човек би проверил документи не само като разход, а като спазване на закона, счетоводните стандарти и целесъобразността.
  Защо не ми обясните защо този прекрасен имот в центъра на града, който СУ получи като компенсация за Шипка 6 не се стопанисва и се руши? И това е само капка в морето... Бащата на настоящия ректор, макар и комунист, беше един много достоен човек (само пример - като стана министър се отказа да се учи по неговия учебник, че не било редно), което очевидно не може да се каже за сина му - изобщо няма управленски качества, но е ректор.

 31. 31 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Дано. Държава без университет ... е нещо много тъжно, така че и аз силно се надявам да излезе от това блато.

 32. 32 Профил на done
  done
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#22:"Димка Гочева"]Нова окупация ли подготвяте? [/quote]

  защо? вие нова контра-окупация и контра-декларация и илюстрации с другаря ленин ли подготвяте с мъжа си?

 33. 33 Профил на done
  done
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#29:"valkapyrzalka"]нито Стефан Попов са от катедра "Социология"[/quote]

  а от коя кадетра е?

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#2] от "BG Status Quo":

  [quote#2:"BG Status Quo"]Късно е.
  Това трябваше да се направи преди 15 години.
  Сега е все едно да реанимираш мъртвец.
  [/quote]
  Не е късно. Това е СУ с цялото си достолепие в центъра на София.
  Светльо говори за прости и важни неща.
  СУ в момента е налазен от ДС сакалци и ще поскат докато могат.
  Вече почнаха да си показват магариите си по коридорите, кандилкащи кьор-кьотюк пияни с водка къркани с водка "Обратно в СССР" драйфат и пикаят на идеята въобще за Университет в България.
  Сегашни, бивши и бъдещи студенти в СУ трябва да се вдигнем и изринем милиционерския боклук от СУ.
  Можем ли?
  Не знам...

 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Във всяка една област сме така, ама си оставаме само с костюмите и грима, уви !

 36. 36 Профил на nikola.petkov
  nikola.petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Димка Гочева":

  госпожо Гочева, доста сте се потрудила, но убеден съм че не се самозаблуждавате, а просто взимате страна в назряващия скандал. А този скандал не е поради отчетността, въпреки че ОТЧЕТНОСТ В СУ НАИСТИНА НЯМА!! Скандалът е, че са изразходвани финанси в конфликт със закона и с интересите на СУ. Моля Ви, не ни пробутвайте формалните доклади на зам. ректорите Кучев и Бенова пред заспалия от невежество Академичен съвет като реквизити на отчетността! Те с нищо не се отличават от отчетите за изпълнението и преизпълнението на петилетния план на конгресите на БКП.
  А да Ви попитам: какво се случи с одита на PricewaterhouseCoopers Bulgaria, който Иван Илчев щеше да представя пред "цялата академична общност". Може би тези "соросоиди" искат да разсипят нашата свещена Алма Матер, която така добре продължава да издава хартиени уверения за доказване на студентско положение. Ако един студент иска да си извади академична справка, трябва да виси пред факултетната канцелария. Не е ли Ви срам да защитавате това статукво!?
  А знаете ли, че Столична община най-после е завела иск срещу СУ за неизплатени задължения, които изключително некадърната университетска администрация се оказа неспособна да предоговори и разсрочи?! Не може да не сте чула, ходейки по коридорите на ректората фразите "- Кои дела не е загубил университета?" " - Тези, които все още не са му заведени." и това е поради некадърността на юрисконсултите, която е съответна на цялата останала администрация. Защо университетът години наред стоя с ВрИД Гл. счетоводител, една дама, която нямаше компетентността да бюджетира такава институция, след което беше въздигната в нещо като финансов директор а гл. счетоводител стана едно послушно нея момче, чиято некомпетентност също е явна. Що за подход е това към финансите на 50 млн. бюджетна субсидия и още толкова собствени приходи?
  Защо се разпадат университетските имоти? Вижте какво става пред общежитията на СУ в Студентски град?!

 37. 37 Профил на nikola.petkov
  nikola.petkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#22] от "Димка Гочева":

  госпожо Гочева, доста сте се потрудила, но убеден съм че не се самозаблуждавате, а просто взимате страна в назряващия скандал. А този скандал не е поради отчетността, въпреки че ОТЧЕТНОСТ В СУ НАИСТИНА НЯМА!! Скандалът е, че са изразходвани финанси в конфликт със закона и с интересите на СУ. Моля Ви, не ни пробутвайте формалните доклади на зам. ректорите Кучев и Бенова пред заспалия от невежество Академичен съвет като реквизити на отчетността! Те с нищо не се отличават от отчетите за изпълнението и преизпълнението на петилетния план на конгресите на БКП.
  А да Ви попитам: какво се случи с одита на PricewaterhouseCoopers Bulgaria, който Иван Илчев щеше да представя пред "цялата академична общност". Може би тези "соросоиди" искат да разсипят нашата свещена Алма Матер, която така добре продължава да издава хартиени уверения за доказване на студентско положение. Ако един студент иска да си извади академична справка, трябва да виси пред факултетната канцелария. Не е ли Ви срам да защитавате това статукво!?
  А знаете ли, че Столична община най-после е завела иск срещу СУ за неизплатени задължения, които изключително некадърната университетска администрация се оказа неспособна да предоговори и разсрочи?! Не може да не сте чула, ходейки по коридорите на ректората фразите "- Кои дела не е загубил университета?" " - Тези, които все още не са му заведени." и това е поради некадърността на юрисконсултите, която е съответна на цялата останала администрация. Защо университетът години наред стоя с ВрИД Гл. счетоводител, една дама, която нямаше компетентността да бюджетира такава институция, след което беше въздигната в нещо като финансов директор а гл. счетоводител стана едно послушно нея момче, чиято некомпетентност също е явна. Що за подход е това към финансите на 50 млн. бюджетна субсидия и още толкова собствени приходи?
  Защо се разпадат университетските имоти? Вижте какво става пред общежитията на СУ в Студентски град?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK