Абсолютната неподвижност на университета

В университета

© Георги Кожухаров

В университета"Да кажа и аз за университета в скромно качество на служител. Дебатът отива в съвсем погрешна посока с тези финансови теми, както стана впрочем и със здравеопазването." Така започва коментара си във "Фейсбук" проф. Ивайло Дичев. Той преподава културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Чел е лекции във Франция и САЩ. Неговата реакция е по повод дискусиите преди избора на ректор за проблемите и идеите за промени в университета. "Дневник" публикува коментара с разрешението на проф. Дичев. Заглавието е на редакцията


Проблемът на Софийския университет - както и всички други държавни висши училища у нас - е абсолютната неподвижност. Попадаш там и стоиш до пенсия, каквото и да се случи. Обикновено в една и съща катедра. Знам хора с психически отклонения, които никаква сила не може да махне от поста.


Никакъв натиск за научна дейност, за публикации или участие в някакви изследвания, никакви разлики в заплащането, освен ако не си докарваш нещо частно. /СУ е като ТКЗС навремето, писах някъде, работиш малко на държавното, за да ти дадат примерно фураж, после отиваш на частното/.
Това не е финансов въпрос и не може да се реши с финансови одити. Казва се качество на продукта; в здравеопазването - здравният статус на населението.


Вземете този пример. В повечето добри университети преподавателят има бюджет за участие в конференции /у нас той беше съвсем символичен, веднъж на 2 години - но пак беше нещо/. Сега този бюджет се спестява, преподавателят не ходи на конференции в чужбина, наместо това може примерно да копае домати на вилата. Спестени са едни пари, нали така?
Иначе, разбира се, съм съгласен, че има разхищения, както навсякъде, че не можеш да се "самоуправляваш", когато ти дават държавни пари.


Заместник-ректор по финансовите въпроси, назначаван от държавата - защо не? Оптимизиране на факултети, защо не?


Но контролиращата държава няма да въведе академичен натиск върху звеното, защото няма тази компетентност. Нито може Шуменският университет да контролира Софийския, както става по "акредитациите".


Този натиск може да дойде само от участие в международен обмен. Някакви по-добри от нас европейски университети да ни оценяват. А това пък значи да минем масирано на английски, а това - че ще скочат националните аятоласи...


Трудна работа...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  Знам хора с психически отклонения, които никаква сила не може да махне от поста."Така образованието ни става по весело.

 2. 2 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И к'во го хвалят толкоз този СУ. А пък, ако наистина е пред другите вузове? Какви ли са тогава те.

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Не хората с психични отклонения са проблемът. Те са подробност от пейзажа. Проблемът е властващата посредственост, генерирана с безпринципни назначения на хора без никакви научни постижения в конкурси с по един кандидат и поддържана с абсурдната диктатура на масите, при която най-важните решения се взимат от общите събрания.

 4. 4 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Според автора държавата е длъжна да осигурява на университетите пари за извънлекционна дейност на преподавателите, но няма право да контролира как се харчат тези пари, защото няма академична компетентност по тези проблеми.

  Много хитро и много удобно. Само че, поне според мен, който не е компетентен да проконтролира как и за какво се харчат парите, които дава, не е компетентен (не е длъжен) и да ги дава. А ако ги даде, няма как те да не се изхарчат, поне сега в България, за този, дето духа. Защото у нас за сега дори когато даващия има право на контрол за това, как и за какво се ползва даденото, парите просто се разграбват, без насреща да е дадено нещо. А представяте ли си какво ще стане, когато даващия няма право да контролира?

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  Нали се говореше за периодична атестация на преподавателите, където сред критериите са публикации и научна дейност? Това не трябва ли да лекува "неподвижността"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#5] от "stein":

  И кой да ги атестира тея преподаватели?
  Контрольорите от градксия транспорт ли?

  Явно не сте били в тея среди - всяка една катедра си е затворено пространство. Единствените, дето могат да дават оценки, са ти колегите. Евентуално от някой друг ВУЗ, ама пак се познавате и днес ще те оценя той, пък утре ти него и тая работата е ясна.

  Това казва и автора - отавряне на ВУЗовете към света - нека специалистите от други Университети да дават техните оценки - на публикации, трудове, проекти и т.н.
  Естествено, най-добре е икономиката да има интерес да работи с ВУЗ-овете, ама да не се размечтаваме. Къде по лесно е да се "инвестира" в силиконови цици и салфетки.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 7. 7 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "А това пък значи да минем масирано на английски..."

  Че това вече е започнало, специалности вече се преподават на английски по чужди учебници, написани на английски, за да поддържат ниво. Например, магистърската програма логика и алгоритми в математиката е изцяло англоезична.

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "В повечето добри университети преподавателят има бюджет за участие в конференции"

  А дано, ама надали. Бюджета за конференции преподавателят трябва сам да си осигури в 99% от добрите университети. Или заедно с други преподаватели, като преди това са кандидатствали за този бюджет с научен проект.

  Много е просто - всичките пари, не директно свързани с преподаване върху държавната поръчка (тоест това, което държавата я интересува директно), трябва да идват от специализирани научни и други фондове (държавни или частни) за подкрепа на висшето образование, но всеки факултет и университет трябва да кандидатства проектно за тях. Няма друг начин да поддържаш във форма и на тръни научните работници и професорите.

  А шизофрениците и психоактивните трябва да може университета да ги маха отвреме навреме. Едно добро ръководство, загрижено за подопечния му университет, ще намери начини за това.

 9. 9 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Без моркова и тоягата нищо не става, включително и науката. Макар че на 1000 идеи и научни разработки една е качествена, и има практическо приложение, си струва да се инвестира и работи. За научните работници, както и за всички останали, всеки ден трябва да е нов, да работиш, да мислиш и да се доказваш отново и отново, да защитаваш работното си место и заплатата, която получаваш. Изискванията от комунистическото време за израстване в професията, критериите за асистент, старши и главен аситент, доцент и професор трябва да се възстановят в пълен обем и пълна сила. Днес професори и доценти с лопата да ги ринеш; титуловани ей така, на шуробаджанашки принцип само заради титлите и по- високите заплати (по- голяма порция от държавната копаня). Свинщина, откъдето и да погледнеш.

 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#7] от "tokkay":
  Преминаването на английски изобщо не е масирано. Университетът не издава на английски нито един документ.

 11. 11 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#2] от "calc":

  Проблема е че въобще не е пред другите ВУЗове, даже в много отношения е назад от другите ВУЗове, защото те поне се борят за студенти, като това им налага поне малко от малко да "влизат в час" със съвремието - и в академичната, и в административната си, и във финансовата си част, а на СУ не му е необходимо това - засега има кандидати, пък после - след мен и потоп. Но пък от друга страна все още е единствения имащ капацитет за нещо по-значимо като постижения, най-малкото защото е много по-голям (имам предвид като брой учени и преподаватели, работещи там, брой катедри и т.н.) от останалите. Жалко е да се гледа как затъва в блатото на посредствеността.

  Освен това мисля че автора не е прав в пренебрежителното си отношение към Шуменския, Каспичанския или който и да е университет в страната. Един умен човек не би притеснил да бъде научен на нещо, ако ще и от Горно Нанадолнище да произлиза това знание. Когато хората в Долно Нагорно са по-мотивирани да работят ще постигнат по-високи резултати от всеки СУ, който сурка чехли по коридорите на някаква голяма сграда.

 12. 12 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А трябва ли да откриваме топлата вода? Има толкова много добри практики по света, които се харесват и на българските младежи, голяма част от които учат в Европа и Щатите. Но естествено тук се сблъскваме със статуквото и народопсихологията ...

  А образованиет е една от най-търсените "инвестиции", по света все повече хора залагат на добор, макар и многог скъпо, образование. Дори вече се говори за "балон" в цените на образованието в престижните университети, респективно "проблемни" студентски кредити.

  Тук идва въпросът, каква е реализацията в България? Абсудрът е, че много компании страдат от недостиг на квалифицирана работна ръка, а университетите не отговарят на търсенето. От друга страна, в страната ни май не е много престижно да се работи. Къде, къде по-лесно е да си плащаш изпитите в УНСС, и междувременнно да изграждаш "връзки" и да влизаш в "схеми" и бързо да станеш "успял" млад "човек"

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  [quote#8:"kkozarev"]Преподавателят има бюджет за участие в конференции" [/quote]
  Отделно, че който е участвал в подобни конференции, знае прекрасно, че там наука не се създава. Екскурзийка с обществени средства, лафчем по открехнатите може да се запишат на някоя колежка...и дотам.
  Конференциите дори са вредни, доколкото се губи ценно време в пътуване.
  За истинска обмяна на опит вече има телеконференции

 14. 14 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#10] от "авторът":

  Надявам се, ще дойде и този момент. Аз написах, че е започнало,а дали ще стане масово зависи от желанието, и най-вече усилията на ръководството.

  "Лед тронулся, господа присяжные заседатели!"

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Поредните глупости на търкалета на Дичев.
  Няма да коментираме такива скучни и тривиални неща като финанси, обаче даваме ени пари на ени уЧени да ходят на конференции и видите ли от това ще произтече академичен натиск.
  Все едно аз като посещавам редовно българското средиземноморие вече имам сериозен нАучен принос по изучаването на средиземноморската флора и фауна...
  Опа, ама че съм глупав, то финансирането ще се отпуска само на доказани учЕни, способни и черноморски кит да открият....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#13:"klecho"]За истинска обмяна на опит вече има телеконференции[/quote]
  Изобщо не си прав. Телеконференциите са когато група работи по общ проблем и периодично споделят какво са направили и накъде да продължат.
  Специализираните конференции обаче са нещо много добро. Сравняваш ти къде си спрямо света, обменяш нови идеи, нови контакти и сътрудничества. Няма начин това да бъде изместено.
  Теле и други виртуални конференции са полезни, но не за всичко.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Това не е финансов въпрос и не може да се реши с финансови одити. Казва се качество на продукта; в здравеопазването - здравният статус на населението."

  глупостите на Дичев. исках да го питам като лети по чужбина, финансов въпрос ли е или е въпрос, свързан с качество на продукта кой и дали му плащат самолетния билет. и дали едното има общо с другото.

  очевидно е, че едното е трудно отделимо от другото. и ако СУ имаше нормално управление, т.е. функционираше като нормално "предприятие", щеше да им бъде ясно, че четири типа показатели измерват цялото му функциониране, т.е. "качеството" - финансови, измерване на вътрешните "бизнес" процеси, ориентираните към клиента метрики, развитие на хората. и никой не може да ме убеди, че "качеството", за което говори дичев, е отделено от "финансовата" част. СУ не може и не бива да е произвеждащо предприятие, ерго не може и да очакваме, че заплатите ще са като в реалната индустрия, но финансовият компонент е неотменим. иначе ще стане като православната литургия - може да се прави навсякъде, включително и на открито пред паметника на съветската армия, например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#16] от "hunt":

  Щом казваш- аз навсякъде където съм ходил, се раздават едни брошурки, представят се заизустени презентации, вечер се пие като за последно (гледам, безплатният алкохол се услажда на всички от Токио до Калифорния) и...общо взето, дотам.
  Все "знания", които могат успешно да се предадат чрез публикации или посредством стрийминг

 19. 19 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 414 Любопитно

  "Трудна работа..."
  Липсата на визия е същината на проблема. Решението е , външен одит на СУ, изграждане на визия и , най-трудното, съществяването и / в сегашната ситуация , по-скоро налагането и/. Крайно време е да има поне един университет в БГ , за който да си заслужава да се живее в БГ. Поне природните науки в СУ имат този потенциал.

 20. 20 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#19:"radetski"]външен одит на СУ[/quote]

  имам предвид, разбира се, одит на ниво цялостно управление на СУ

 21. 21 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това струва 200 лв да го прочета. Който иска, ще му пратя банкова сметка да преведе парите.

 22. 22 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#18:"klecho"]аз навсякъде където съм ходил,[/quote]
  Явно си ходил на разни конференции, дето са сбирщайн хора и си пускат статийки само за бройката. Аз където ходя (не че няма конференции и от твоя тип, но ги избягвам) се срещам с хора които работят по специфични проблеми и е повече от интересно. Виждам хора, които правят наистина интересни неща. С някои от тях се пробваме и ние, някои не ме интересуват. Така че, подбирай си конференциите.

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#22] от "hunt":

  много ясно. никой не може да ме убеди, че няма нужда от ф2ф срещи за академичен обмен. оттам насетне кой какво си прави на тях, дали пие до безпаметност или се шляе в коридорите, си е негова работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ebeneezer Goode":

  да не говорим за настоящата "акредитационна комисия", която трябва да преценява "годността" на колегиума от вузовете.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз съм на мнение, че бюджетите на университетите трябва до голяма степен да се формират от самофинансиране. Когато сам си изкарваш парите си по-внимателен в харченето им.

  Също така за мен е абсолютно задължително преподавателите да имат и странична дейност освен задълженията им в университета. По този начин те са близко до бизнеса.

 26. 26 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дичев: "Някакви по-добри от нас европейски университети да ни оценяват. А това пък значи да минем масирано на английски"

  Първото изречение - добре, ама после следва невежа глупост.

  Е, френските университети, дето ги оценяват и хора от други европейски и американски университети, да не би да са минали "масирано на английски" ?

  Дичев не беше ли от тези "интелектуалци", дето пледираха за отказ от кирилицата в крак с времето...

  Иначе е прав Дичев, че проблемът не е толкова в някакви финансови прегрешения, но е следствие и от държавната политика.

  В Унгария (и не само там) всеки аспирант има предвиден бюджет за посещения на школи и конференции, една от мерките за задържане на способните млади в страната.

  Но да се стимулират финансово културни антрополози за политически коректна публицистика в Дойче Веле - едва ли е уместно...

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#5] от "stein":

  Това са му намерили цаката - публикациите са като 7-ми съавтор на статия в местно издание, а научната дейност е участие в 1-2 конференции - едната по месторабота, а другата в съседния ВУЗ.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#25:"Biker"]Също така за мен е абсолютно задължително преподавателите да имат и странична дейност освен задълженията им в университета. По този начин те са близко до бизнеса.[/quote]

  за технологичните специалности и точните науки - да. за хуманитарните - не толкова. по какъв начин един филолог ще бъде "близко до бизнеса". или историк. или философ. но за "странична дейност" извън даването на часове и търкането на катедрените столове - напълно съм съгласен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Софийският Университет, както и цялата образователна система, е в тежка криза. В университета постъпват младежи, които нямат елементарни знания и култура. Критериите за успех на изпитите са силно занижени, защото политиката на университета е да се усвоява държавната субсидия, която се получава за брой студенти. В резултат, подготовката на завършващите студенти далеч от средното европейско ниво, в много случаи дипломи получават хора без елементарна подготовка. Мнозинството от професорите нямат никаква мотивация да се развиват професионално и са далеч от средното европейско ниво, нещо което лесно може да се провери ако се направи анализ на h-факторите на хабилитираните преподаватели - доценти и професори. Системата е затворена в себе си, за разлика от нормалните университети, които привличат обещаващи учени от вън, практиката за кариерно развитие в Софийския Университет е единствено за хора, които са започнали в системата. Резултатът е репродуцираща се академична колегия без нови идеи, занижени критерии за кариерно развитие, умишлено поддържано ниско ниво на обучение и в крайна сметка, слабо-подготвени специалисти... За съжаление, няма никакво желание да се разкъса този порочен кръг.

 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Изключително точна и трезва преценка (а само като си помисля как някои превъзнасяха "научната дейност" в университетите, когато се коментираха проблемите около БАН). Само че малцина са онези като проф. Дичев, които ще са съгласни на оптимизация и преструктуриране, защото, ако се направи реална реформа, на повечето ще им изстинат топлите местенца.сектора

 31. 31 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Акредитацията на ВУ е пълна подигравка - разни лелки и чичковци, които по приницип не се понасят, обикалят заедно България и си правят теманета през 4-5 години. В останалото време се говори за "нелоялна конкуренция".

  CONTADOR GRATUITO!
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4572 Неутрално

  Ще ме извини колегата Дичев, но разбиранията му за академичната мобилност са доста архаични. Първо, има вътрешно университетска мобилност чрез интердисциплинни програми между отделните академични звена, както в обучението, така и в научните изследвания. Има ли я в СУ като план и реалност или самоизолацията в катедрата е норма и ако не, какво се прави. Второ, междууниверситетската мобилност в национален план, сиреч възможността за професионално издигане в една отворена система. Засега светът на СУ е СУ, София. Няма конкурентност например по отделни програми/специалности между т.н. Университети в България, включително с възможности за финансови стимули. Решението "заплата по щата" е типична соц. "Уравниловка", заедно с годините чакане младият асистент да стане доцент, после доктор на науките, после професор в едно вечно унизително превиване на гръб пред вече удостоените които са съдници на съдбата. Няма го своеобразният "пазар на работната сила", при който разликата в щатната заплата на начинаещият преподавател и професора да е минимална, а реалната да се определя от стойността му като учен и учител. Оттам третото, международната мобилност на база резултати и интереси които ще издигнат нивото на университета и ще привлекат и изследователи, и студенти.

 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#4] от "glog":
  Прочети пак статията.
  Идеята е държавата да дава парите, а контрола да се осъществява от европейски университети. А това е много по-добре, много по-ефикасно от държавния, както знаем.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Напротив, това е финансов въпрос и вярно, не може да се реши с одити. Може да се реши с финансиране. Това че хората стояли в една и съща катедра дълго време също не е недостатък, стига да си вършат работата. Но да си вършиш работата трябват стимули, а не ругаене и заплахи. А какви стимули можеш да имаш, когато най-долната мутра ти се хили, че доходите ти били малки и щом не си направил пари значи си никой. Университета, и не само той, а цялото образование, и висше и средно няма да се оправят, докато не се оправи държавата, докато не се променят мисленето и приоритетите на хората.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 35. 35 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "abdelhaqq":

  Прав си. Моите наблюдения са само в технически специалности и университети.

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Университетите се контролират от управителното тяло - Съвета на Попечителите. Ректорът е зависим от тях, а не от Общото Събрание на Кликите и Мафията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#25] от "Biker":

  "По този начин те са близко до бизнеса. "

  До кой бизнес? Аз бих казал, че в България бизнесът с малки изключения е далчече от университетите и от всякаква наука. И защо изобщо бизнесът трябва да се някакво универсално мерило за дейността на университетите. Аз мисля обратното - преподавателите трябва да имат достатъчно време, за да се занимават с неща една крачка пред бизнеса. Иначе откъде ще дойде развитието. Което не изключва участие във високотехнологичния бизнес. В УНСС почти всеки преподавател по туризъм, недвижима собственост и други има хотелче - как това подпомага университета?

 38. 38 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 345 Неутрално

  От години, и не само в СУ, не се спазва законът. Той изисква периодична атестация на преподавателите. Прави се по показатели и има санкции за тези, които не ги удовлетворяват. Но това не се прави май в никой държавен университет.

  vesela
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Каквато държавата, такъв и университета.

 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#38:"vesela"]Но това не се прави май в никой държавен университет.[/quote]

  прави се, само че през пръсти. преподавателите отчитат фиктивни публикации, литературни четения като научни публикации, публикации от преди сто години, недадени часове и пр. т.е. неефективно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gopeто": ≪Идеята е държавата да дава парите, а контрола да се осъществява от европейски университети. А това е много по-добре, много по-ефикасно от държавния, както знаем≫.

  Не зная ти какво знаеш, но ако аз съм този, който дава парите, аз ще съм и този, който решава, дали парите се използват ефективно и по предназначение и дали да продължавам да давам пари или да не давам. И ще бъда пълно говедо, ако чакам някой друг, които по никакъв начин не зависи от мен, да прави преценка, дали да продължавам да давам пари или да ги спра, защото се харчат нецелесъобразно или неефективно.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Един прословут асистент без нито една публикация за 25 години!/двадесет и пет години в Университета и да не напишеш нито ред за публикуване!/ е шефът на БСП Михаил Миков.Двадесет и пет години този асистент на Близнашки е спал, за да влезе във властта и да лелека! Ето това е история за разказване....

 45. 45 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#38] от "vesela":В българия атестации на професор се правят на всеки пет години от съответния приятелски кръг. В Англия професорите ги атестират всяка година от реномирани гилдии! За какво качество на нашите игнетиевски професори говорим?

 46. 46 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#41:"glog"]Не зная ти какво знаеш, но ако аз съм този, който дава парите, аз ще съм и този, който решава, дали парите се използват ефективно и по предназначение и дали да продължавам да давам пари или да не давам. [/quote]
  Звучи логично, но само на пръв поглед ... защото "нашата" държава дава едни пари, но резултатите показват, че нейната преценка "дали парите се използват ефективно и по предназначение" е НИКАКВА !
  Напротив - капсулация, самоизолация и самодостатъчност - това е "преценката" на нашата държава в областта на науката.
  Например, в областта на правото, държавата ни е "преценила", че ако си завършил в Оксфорд, Кембридж, Сорбоната и т.н., не можеш тук дори да се явиш на изпит за адвокат, съдия, прокурор ... но, ако си завършил в някой свободен, югозападен, или русенски /доскоро и монтански/, или пернишки "университет", си добре дошъл. Е, за какво му е на русенския, или на монтанския, или на югозападния "професор" по право да се мери /недай боже "конкурира"/ с някой "смешник" от Оксфорд ? После русенския /примерно/ съдия постановил решение, заради което осъдили държавата в някой европейски съд - голяма работа, казва нашата държава, аз така съм "преценила" - първо ще давам пари да се учи право в Русе /Монтана, Симеоново, или някъде в югозапада/, а че после ще плащам заради решенията на някой, завършил право в милиционерската школа - моя си работа.
  Ще каже някой, че темата все пак е СУ. ОК, какви са разликите ?
  Самодоволността, самодостатъчността и саморегулациите, понеже така "преценила" държавата ни, доведоха до там, че СУ изпадна от първите 700 университета в Европа ... ама на нас, дето викаш, к'во ни пука, кои са пък тия, дето "преценяват" вместо нас ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 47. 47 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Както виждам, освен от футбол, политика и е**не, всички разборат и от висше образование

 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#47] от "stefan_b":

  ами поне за половината хора, писали тук, знам, че са работили или все още работят в сферата. какво чудно има.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  УНИВЕРСИТЕТЪТ е състояние на духа, а не канцелария. По-малко администрация и повече НАУКА! Нали се говореше за периодична атестация на преподавателите, където основен критерий са публикации и научна дейност? Има преподаватели, които си прекарват целия стаж без никакви публикации и научна работа, без докторати. Нали им се дадоха цели 4 години да напишат! Защо ги държат? Но това се толерира, защото на СУ е нужна евтина работна ръка.

 50. 50 Профил на nikola.petkov
  nikola.petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През 2008 г. университетското настоятелство на СУ възложи цялостен одит на административния процес на голяма консултантска компания (мисля, че беше PricewaterhouseCoopers Bulgaria), вкл. и с даване на препоръки за оптимизация и конкретни действия. Беше обявено, че този докладът-анализ от одита ще бъде предоставен на цялата университетска общност.
  Той така и не видя бял свят, а от бездушния Академичен съвет никой не повдигна въпроса "Какво стана?".

 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#41] от "glog":
  Кой би предпочел да ти контролира строежа на къщата - ти, който нищо не разбираш от строителство, или познат строител на който имаш доверие.
  В текста изобщо няма иде за безконтролно харчене на пари, а за смислено такова.
  Аз когато не разбера един текст го прочитам втори път. Ако трябва и трети. В това няма нищо страшно и срамно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "Gopeто": ≪Кой би предпочел да ти контролира строежа на къщата - ти, който нищо не разбираш от строителство, или познат строител на който имаш доверие.≫

  А на теб кой ти каза, че не разбирам от строителсство? Всъщност аз съм строителен инженер по високото строителство с двегодишна задочна следдипломна специализация по надеждност на конструкциите, а в края на специализацията при защитата на дипломната си работа съм предложен за аспирант. Но още доста преди това, когато имах само шест години инженерна практика, не се уплаших да анулирам научно-техническа експертиза на един старши и един младши научни сътрудници от НИСИ, като доказах нейната всъщност нарочна (за пред съда) погрешност. Така че така пряко зададен, въпросът ти е висящ.

  Но ако не съм, първо ще потърся начин да науча колкото може повече за това, което ще ми правят. След това ще потърся компетентен технически и съвестен граждански специалист и ще го наема да проконтролира това, което самият аз познавам вече само наедро. И ще контролирам не толкова изпълнителя, колкото наетия контрольор. А тъй като 21 години от трудовия ми инженерен стаж (защото преди това съм бил земеделец, член на ТКЗС и строителен работник, общо 9 години) беше не просто технически, а правно-технически, щях да сключа такива договори с него и с изпълнителя, че ако ме излъжат, те после да се чудят как да се оправят.

  И не ми казвайте, че това е частен случай! Защото който става замминистър или министър, трябва да бъде не само добър специалист в своята специалност, но да бъде и нещо като пенкилер в съответния отрасъл. Да има общи познания по всички страни в областта, която е под негово управление, така че неговите подчинени и съветници да не могат да го лъжат. А ако не може, не му е мястото там.

 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#52] от "glog":
  Голямата техническа експертиза, която притежаваш (приемам, че не преувеличаваш, а и не ме интересува) обяснява защо не можеш да разбереш какво се казва в един текст.
  В примера, който ти дадох исках да ти покажа, че както е по-добре ти да контролираш строежа на къщата си, така и университета е по-добре да бъде контролиран от университет с висок рейтинг.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#53] от "Gopeто": ≪.... както е по-добре ти да контролираш строежа на къщата си, така и университета е по-добре да бъде контролиран от университет с висок рейтинг.≫

  Нищо не си разбрал, господине! Мисълта ми е, че в министерството на образованието замминистрите и министрите са висшисти. След като стават министри, те трябва да имат достатъчно общи познания , за да могат да се ориентират и сами или поне след разговор със съветници, какво точно става в отрасъла, на който те са титуляри. Ако не отговарят на тези изисквания, да не стават министри и замминистри. Или да ги изритват от там като мръсни котета от кебапчийница. А ако разбират, да си назначат хора, които са тесни специалисти, които да контролират съответната област от тяхното министерство, и да контролират работата на тези именно контрольори. Но да не изпускат общия си контрол от ръцете си нито за секунда, така че да могат да вземат бързи мерки при необходимост.

  Това, което предлаггаш ти, предоставянето на контрола върху хора, които не са част от системата на държавата и не зависят от министъра, е безотговорност. Защото чуждите университети не носят отговорност за това, как работи нашият, което е основа на всяка безотговорност. И точно затова нашата народна поговорка, перефразирана за случая, гласи: АКО ИСКАШ ТВОЯТ УНИВЕРСИТЕТ ДА РАБОТИ ЕФЕКТИВНО, КОНТРЛИРАЙ СИ ГО САМ. АКО ИСКАШ ДА НЕ РАБОТИ, ПРЕДОСТАВИ КОНТРОЛА НА ДРУГ, КОЙТО НА ПРАКТИКА НЕ НОСИ МАТЕРИАЛНА ИЛИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА СТЕПЕНТА НА ЕФЕКТИВНОСТ ИЛИ НА НЕЕФЕКТИВНОСТ НА ВЪПРОСНИЯ УНИВЕРСИТЕТ.

 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#54] от "glog":

  Хората, които ще назначи министъра е все едно дали ще са българи или чужденци. Само, че българите най-вероятно ще се спазарят с феодалите от университета и ще представят всичко като цветя и рози, както в БНБ и КФН правеха с КТБ. Отделно министрите ще скрият всичко и независимо от мнението на специалистите ще правят каквото си искат. Срещу съответното заплащане.
  Когато дойде човек от престижен университет, в момента в който му се предложи подкуп, той ще си тръгне, но със страшен скандал. Твоят вариант отдавна е отработен и контрола е шунтиран.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK