Путинизмът – 3 урока

Путин

© Sergei Karpukhin, Reuters

ПутинТекстът е от портала "Култура"
 
Щом политиката се сведе до волята и действията на един-единствен човек, тя неминуемо се изражда в авторитаризъм. Тогава в зависимост от геополитическото значение на една страна личностните специфики, прищевки и своеволия на вожда, зейват като огромни бездни и те са в състояние да погълнат всеки опит да се намери разумно решение на съществуващите конфликти. Ще илюстрирам това твърдение с характеристиката, която руският философ емигрант Фьодор Степун прави на Ленин: "Той говореше крайно убедително и изумително безсмислено. Основна черта на психологията и идеологията на неговите речи беше не простотата (истинската простота вътрешно е сложна), а крайно злостното му опростяване на нещата… Той инстинктивно разбираше, че вождът трябва да бъде понятен за масите, и послушно вървеше след тях, воден от най-тъмните им инстинкти." ("Мисли за Русия", 1927 г.)


Вождизмът е устойчива парадигма в руската история – от царско през съветско време, та до наши дни. Приемствеността между руските царе и съветските генерални секретари на КПСС е безспорен исторически факт – за нея са изписани хиляди томове литература.


По-интересен е въпросът как тази парадигма се актуализира днес – с путинизма. Мнозина сравняват управлението на Путин II с това на късния Сталин или с Александър III – заради антизападничеството, заради стремежа да се спуснат кепенците на Русия (във вътрешен план), а в международен план – заради амбицията на Кремъл да поеме ролята на световен жандарм. Съгласен съм, че това е "идеологическата опаковка", в която пропагандата на Путин държи да обвие неговия режим, докато реалният развой на събитията все повече сближава управлението на Путин II с късния Брежнев. Въпреки че един отрязък от време никога не си прилича с друго време, има наистина изненадващи паралели между случващото се след зимната олимпиада в Сочи 2014 и тази в Москва през 1980 г. Натрапва се още на пръв поглед съпоставката между съветската инвазия в Афганистан (1979) и тази на Путин в Сирия (2015) и още – между желанието да се стъпче с всичките средства Пражката пролет (1968), за да не се разпространи навън заразата, и опитът на всяка цена да се смаже Майдана в Киев (2014), та да не се пренесе вирусът на протеста в Русия.
Путинизмът обаче е далеч по-soft вариант на късния брежневизъм най-малко поради три причини:


1. Русия на Путин разполага с не повече от една трета от капацитета на някогашния СССР – и като икономически ресурси, и като жива сила и военна мощ.


2. Днешна Русия на практика няма лоялни съюзници. Срещу нея е целият бивш източен блок, включително и България (с известни резерви от Орбан в Унгария). Русия е в мащабен конфликт с Украйна, с трите балтийски републики, с Грузия, вече и с Турция (която пък има силно влияние над бившите съветски централноазиатски държави). Дори основният съюзник в Минск  – Лукашенко – не приема анексията на Крим и действията в Донбас и влезе в ролята на посредник. С намесата си в Сирия Москва стопли отношенията си с шиитите (с Иран, "Хизбула" в Ливан и шиитите в Ирак), но пък фактически влезе в конфликт с всички сунитски държави (Турция, Саудитска Арабия, емиратите и т.н.).


3. И последното много важно обстоятелство, което Русия тепърва ще изпита на гърба си, е, че за разлика от СССР (по времето на Сталин и дори на Брежнев) тя не е в състояние да издържи на санкциите на едно икономическо ембарго. И не само на него. На всеки здравомислещ човек след справка с тренда на цените на петрола през последните две години му става ясно, че ако нещата продължават така, до година и половина-две Русия е застрашена от икономически крах. А руската намеса в Сирия само ще засили мерките на ОПЕК в тази насока.


Изобщо последните действия на Путин, който персонализира цялата руска политика, силно напомнят на игра в атракцион с криви огледала, където в първия момент всяко едно движение изглежда несъразмерно голямо, за да се окаже миг след това гротескно малко.


Достатъчно е човек да се довери на разума си и да се опита да направи аналитичен прочит на последните стъпки на днешния руски вожд:


1. Какво разкриват и какво скриват руските бойни действия в Сирия? Къде свършва пропагандната цел на акцията и къде започва реалността?


На пръв поглед, ако се съди по глобалния медиен отзвук от руската акция в Сирия, Путин извърши важен геополитически ход. От периферен регионален играч Кремъл се позиционира във водеща фигура на шахматната дъска в Близкия изток. Оттук насетне, твърдят мнозина, всички ще трябва да се съобразяват с Путин. През него именно минава развръзката на близкоизточния конфликт – умиротворяването на Сирия, зачеркването от картата на "Ислямска държава", спирането на вълните от бежанци към Европа и т.н.


Така ли е наистина? Какво наблюдаваме в момента? Блицкриг в Сирия или нещо съвсем друго? Например опит да се прикрие изтеглянето от Украйна, все едно че никога не е имало Новорусия. Дори официозни руски медии, макар и пестеливо, съобщават за изтегляне на "боевики" от Донбас, на онези същите "разпалени момчета", които Москва винаги досега твърдеше, че не контролира, тъй като те били водени от силен "патриотичен плам". Изглежда, че този плам е стихнал.


Само че тези хора вече са се "окървавили". Те имат своите крайни националистически убеждения и нищо чудно дори да смятат, че Путин е предал руските интереси, което обяснява защо част от тях вече биват прехвърляни в Сирия явно с надеждата, че там за тези момчета ще се погрижат фанатиците ислямисти.


Така или иначе, истината в момента е следната: Путин няма какво повече да прави в Донбас. Плановете за Новорусия са политически и икономически несъстоятелни. А спазването на Минските споразумения е от интерес за вожда в Кремъл, защото, освен че му помагат да пусне парещия картоф от ръце, в замяна те му гарантират, че поне в обозримо бъдеще Украйна няма да стане член на НАТО.


Путин няма особен проблем с Украйна, която дълго ще се възстановява от случилото се и едва ли по някакъв начин може да застраши Русия. Той обаче има проблем със собственото си население, чието съзнание две години бе пропагандно промивано за заплахата от "украинската хунта" и нейната армия, която не е нищо друго освен съвременно разрастване на дивизиите "SS Галичина". Той би могъл да има проблем единствено ако доходите на украинското население се изравнят или надминат руските, и то в ситуация на граждански свободи плюс известно справяне с корупцията в Украйна. Ала това не може да се случи изведнъж с някакво размахване на магическа пръчка.


Путин обаче трябва да предложи друга "стръв" на руското население, откъдето тръгва и цялата тази медийна истерия със Сирия, която от днес е дори "по-важна" от Украйна. Ала в Русия въпреки размаха на добре смазаната пропагандна машина ентусиазмът по "Сирия" съвсем не е равен на този по "Украйна". По обясними причини. Имперски лесно е да кажеш (и покажеш), че Украйна е част от империята и нейна покрайнина. Независимо от руските имперски копнежи по Юга, проливите и топлите морета, Сирия задейства у руското население травмата от "афганистанския синдром". И страховете от затъване в нова безнадеждна война с "душманите" (муджахедини) – 15 000 убити руснаци и 150 000 тежко ранени и осакатени в Афганистан (по официални данни от 1999 г.). Финансовите параметри на въпросната военна авантюра са не по-малко стряскащи: 8 млрд. долара за поддръжка на правителството в Кабул и около 80 млрд. долара за воденето на бойни действия в Афганистан през периода 1979-1989 г.


Мислимо ли е днешна Русия да отдели дори четвърт от тази сума за бойни действия в Сирия, които могат да се проточат с години, да не говорим за стряскащата статистика с дадените жертви?


Който иска да усети човешките измерения на тази афганистанска трагедия, нека прочете повестта "Цинковите момчета" на Светлана Алексиевич – Нобелов лауреат за литература за 2015 г.


Това е първият урок, който путинизмът скоро ще осъзнае.


2. Акцията в Сирия може и да се възприема от Путин като политически блъф, но той тепърва ще си даде сметка в каква каша се е забъркал. Историята на авторитарните режими изобилства с вождове, които постепенно губят връзката си с реалността и започват да възприемат желаното за действително. А, както изглежда, днес в Кремъл просто няма съветници с тежест, които да имат смелостта да повторят жеста на академиците Георгий Арбатов и Евгений Примаков, осмелили се през 1979 г. да кажат в очите на Брежнев, Устинов и Андропов, че авантюрата в Афганистан може да доведе до краха на съветския режим. Изглежда, че Путин или не разполага с добри експерти по исляма, или руските дипломати и военни сериозно подценяват контекста на ситуацията в Сирия.


В момента Русия влиза остро в глобалната война вътре в исляма (противопоставила едни на други сунити и шиити, която впрочем се води от 14 века), при това взимайки страната на шиитите, които са максимум 20% от всички, изповядващи вярата на пророка Мохамед.


Това може и да изглежда като проява на изключителна далновидност в очите на политически мислители от ранга на Сидеров или Чуколов (преди посещението им в "клекшопа"), доколкото единствено те настояват България да последва примера на Москва, ала за всеки страничен наблюдател такава акция крие непомерен риск.


Една от причините съюзниците от НАТО да са толкова предпазливи (според мнозина даже прекомерно предпазливи) в действията си в Сирия се обяснява тъкмо с факта, че те не искат да вземат страна в тази глобална битка вътре в исляма. Затова единствената мишена на въздушните удари на Запада е радикалната "Ислямска държава" (смятана за враг както от Турция и Саудитска Арабия, така и от Иран и шиитските групировки).


Путин обаче се натресе отвисоко тъкмо в гнездото на осите и го разбърка може би, без да си дава сметка за това. Сега Русия на Путин е основен враг в очите на сунитите по цял свят, а той стана официален проводник на шиитската дъга, включваща стремежите на Иран през Ирак към алауитската част на Сирия и Ливан.


И фронтовата линия, която Путин си отвори, изобщо не минава само през Близкия изток. В Русия според преброяванията живеят около 18-20 милиона мюсюлмани, мнозинството сунити.


Досега – и това е вторият горчив урок, който путинизмът скоро ще проумее – с цената на много жертви, с огромен финансов  ресурс и чрез създаването на "политически Франкенщайн" като Рамзан Кадиров Русия бе успяла да сложи "тапа" на чеченската криза, ограждайки я от външни ислямистки влияния. С изключение на подкрепата на маргинални групи от "Ал Кайда", бе спряна цялата външна помощ от ислямски фондации към кавказци, сражаващи се под зеленото знаме на пророка. Сега ситуацията коренно се променя. Войната, която Русия води в Сирия, удря в сърцето немалко от тези мюсюлмани, които тепърва ще бъдат индоктринирани от пропагандата чрез интернет и от големите ислямски телевизии, а към част от тях вероятно ще се насочи и съответното финансиране. Първият терористичен акт със самоделно устройство се размина тези дни в Москва почти на косъм.


3. Така стигаме и до последния урок, с който съвсем скоро ще се сблъскат идеолозите на путинизма. И той е, че наместването на Путин в сърцето на световния конфликт го прави не толкова голям (колкото му се иска), колкото страшно уязвим. Неподозирано уязвим и отговорен за всичко, което ще се случва оттук насетне.


Досега западните държави (и най-вече САЩ) бяха виновни за всичко – за предишните неудачни намеси в Близкия изток и за сегашната ненамеса.


С намесата си в Сирия като слон в стъкларски магазин Путин пое огромна отговорност. И едва ли ще се измъкне само с димна завеса оттам (макар за момента Русия да е разположила на терен под хиляда бойци и едва около трийсетина самолета, два от които, според информациите, свалени от сирийски групировки).


Путин става виновен пред сунитските петролни монархии за това, че е заел страната на шиитите.


Става виновен пред Турция, защото поставя на сериозно изпитание нейната сигурност и едва ли ще се измъкне само с разтрогването на "Турски поток" (че такъв наследник на "Южен поток" ще има, вярват може би само Волен Сидеров, Николай Малинов или Драгомир Стойнев. А въпроса трябва ли някой друг да се "срамува" – например България – за краха на "Южен поток", нека оставим на съвестта на руската дипломация).


Става отговорен и пред цяла Европа, защото оттук насетне следващите хилядни вълни от бежанци, вече насочили се към Турция, ще са в резултат на руските въздушни удари.  А след оповестяването на доклада за сваления малайзийски "Боинг" над Украйна отменянето на ембаргото срещу Русия очевидно ще се затрудни в още по-голяма степен и това няма как да нормализира отношенията Русия - ЕС.


Накратко, комбинацията от споменатите три урока може да изправи Русия пред такива сериозни изпитания, след които Владимир Путин вместо като спасител на Отечеството ще започне по-скоро да изглежда като негов разрушител.


Политическите спасители впрочем са проблемни фигури за всяка една национална история. Френският мислител Бенжамен Констан го е формулирал най-добре: "Ако нещата опрат до единия спасител, спасението може да е само в краткосрочен план, а големият въпрос тогава е – струва ли си изобщо?"


Отговорът на този въпрос вероятно ще научим доста скоро.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (335)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 733 Весело

  Еха, това е писано, кат за наш Бойко.

 3. 3 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 402 Неутрално


  И всичко това заради някакъв си полуостров.
  Защото именно от там тръгнаха работите.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  . Русия на Путин разполага с не повече от една трета от капацитета на някогашния СССР – и като икономически ресурси, и като жива сила и военна мощ."Това е истината.

 5. 5 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аман от задълбочени профанизми.
  1. Американците по определени причини искаха да преформатират арабския свят - Северна Африка и Близкия Изток.
  2. Успяха, но Русия каза, че не е съгласна това да се прави в Сирия и ги спряха.
  3. За наказание и да докажат, "кой кара влака" спретнаха един държавен преврат в Украйна.
  4. Путин ги ошамари в Украйна и му спретнаха санкции + икономическа война .
  5. Путин ги удари в Сирия.
  6. Чакаме ответен удар от САЩ, като стратегията е вече по-разтегната във времето.
  7. Да се опиташ да казваш на мерното бяло си е гот, ама е лошо като почнеш сам да си вярваш. Европейците бяха почнали да си вярват...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Весело

  Как Путин подписва мейлите си ?
  Tanks! Vladimir Putin

 7. 7 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"] Русия на Путин разполага с не повече от една трета от капацитета на някогашния СССР – и като икономически ресурси, и като жива сила и военна мощ."[/quote]

  ... еее да ама в действията си в Сирия и в други външнополитически акции има подкрепата на Китай, което вече е значителна икономическа мощ.

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Не съм съгласен дори за Орбан, оказва се, че Унгария е спряла доставките на нефт от Русия и е започнала доставки от Кюрдистан. За Полша е ясно, но това с Унгария ме изненада. Така, че Орбан е съюзник на Путин само на думи

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Перфектен материал описващ напълно истинската същност на путинова Русия .Естествено сега се очаква пълна мобилизация на задунайските путлеристи който ще громят статията храчейки и плюейки в защита на Путя и матушката им .

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Путинизмът е тоталиратен мачизъм - Бащицата удря по масата и хоп, готово. Такива идеологии нямат място в 21 век.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сравнително добър анализ, и ключовата част е че, Саудитите и другите чалми с много петрол ще помпат като за последно, само и само да направят сечено на Путя и да го оставят без кинти. А комбинацията от вътрешни вълнения (в локалните чалмалийски гнезда в Русия) дупка в бюджета от поевтиняващото петрол и газ, и ограничаване на реекспорта на европейски стоки през Турция за заобикаляне на режима, ще му подрежат крилцата.

  Лошото е че освен в залива, нестабилността ще се пренесе и в Русия, а ако и китайците вземат да се вълнуват, в следващите десетина години ще стане много напечено. А в Европа и САЩ са назрели местни фанатици, дали радикални отцепници от ЕС, дали малоумници от чаените партита, та не може да се разчита на стабилен противовес на нестабилността и от уж цивилизования свят...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#7:"опа"]еее да ама в действията си в Сирия и в други външнополитически акции има подкрепата на Китай, което вече е значителна икономическа мощ.[/quote]
  Има подкрепата на Китай, ама друг път. Китай има огромни вътрешноикономически проблеми, подкрепата към Путин нито им е интересна, нито я има. Нещо повече, по-данни на икономическото министерство на РФ. Оборотът между Китай и Русия е спаднал с 29% за една година. Така, че цифрите пукат балона който се опитвате да надувате

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#7:"опа"]има подкрепата на Китай, което вече е значителна икономическа мощ.[/quote]

  Ъхъ. Сила Сибири

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До #1
  Кое не е вярно в нея? Препоръчвам Ви да си я запазите някъде и след 1-2 години да си я препрочетете.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1534 Весело

  "Той говореше крайно убедително и изумително безсмислено. Основна черта на психологията и идеологията на неговите речи беше не простотата (истинската простота вътрешно е сложна), а крайно злостното му опростяване на нещата… Той инстинктивно разбираше, че вождът трябва да бъде понятен за масите, и послушно вървеше след тях, воден от най-тъмните им инстинкти."
  ***********************

  Така добре пасва на наш Бойко, че ако не знаех, че е писано за Ленин, първо за него (Бойко) щях да се сетя.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Путин рядко бърка във външната си политика, Сирия е правилен ход. Изобщо не става дума за разни сунити, шиити, а за светският характер на Сирия и Ирак, и за смело действие на фона на заравяща си главата в пясъка Европа.
  Путин много добре разбира, че сега е момента за действие, ИД няма да спре дори да вземе Сирия и Ирак, ще пропълзи и в Русия, и в Европа, и в Близкия Изток.

 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Той говореше крайно убедително и изумително безсмислено. Основна черта на психологията и идеологията на неговите речи беше не простотата (истинската простота вътрешно е сложна), а крайно злостното му опростяване на нещата…
  ----
  Това за Бойко Борисов ли е написано?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Браво на Тони Николов! Имам само една забележка. Режимът на Путлер е по-близо до нацисткия режим в Германия от края на 30-те години, отколкото до режима на Брежнев. Същата нацистка пропаганда ( в това отношение Брежнв ряпа да яде), същите завоевателни претенции към съседни държави (вкл. окупация на територии), същото смазване на опозиционното мислене и организации, същата изграждана и насаждана тотално сред масите идея за величието и суперпревъзходството на една нация над останалия свят.

  Пазете се от доносника vesolr
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  Путинизмът,
  като ПОСЛЕДЕН,ЗАГНИВАЩ СТАДИИ
  на Руския Империализъм
  ОВПУТЯВАНЕТО на Русия
  демек,превръщането й само и
  единствено в непроизвеждащ нищо
  енергиен придатък,зависящ
  само и единствено от цените
  на нефта и газа,
  е и това,което ще разсипе Русия
  и ще я заличи в този неин вид
  от картата на света

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Иначе, от целият този вой, дето се надигна срещу Русия и Путин, след намесата в Сирия, мислещите, неповлияни от масовата истерична пропаганда хора, остават с убеждението, че той (Путин) е на прав път.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Става отговорен и пред цяла Европа, защото оттук насетне следващите хилядни вълни от бежанци, вече насочили се към Турция, ще са в резултат на руските въздушни удари.
  ---
  Дрън, дрън. Сигурно заради руските удари от две години два милиона бежанци чакат в Турция пътен лист за Европа. Ами иракчаните, афганистанците, пакитата и либийците? И тях ли ги подгони Путин?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Този автор, като говорител на "Ислямска държава" ли се изявява?
  Плаши с насочването на парите на джихадистките "фондации" към радикализиране на мюсюлманите в Русия?
  И, не намира нищо нередно в това?
  Защо не казва нещата докрай? Полуистини.
  А, че тези "джихадистки фондации" са саудитски и катарски - не прави ли впечатление на автора?
  Значи, според него - решението е "да си траем за да не ядосаме фондациите"?
  Малоумно.....А, че тези държави са сателити на САЩ, които сеят демокрация, но си затварят очите за тези тоталитарни шериати, финансиращи джихада?
 26. 26 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Пропагандата очевидно не спи.

  Путин разбира се не е безгрешен, но не той е виновен, че НАТО се разшири до границите на Русия, която от край време е враг номер едно на НАТО. Когато съседите те имат за неприятел не ти остава нищо друго, освен да се въоръжаваш, да се защитиш в случай на нужда. Елементарна, човешка реакция.

  Казват, че САЩ са свръхсила, могат да си позволят всичко, защото те са законът, над тях е само Господ. Ето, че Путин не се подчинява на директивата, не го е страх, защото оръжията, с които разполага са истински.

  Що се отнася до Сирия, непредубеденит читател знае, че външни сили с помощта на предимно вносни терористи се опитват да свалят законната власт, да наложат шарията в една светска държава. Все едно Путин да въоръжи и прати терористични банди в Саудитска Арабия, за да свалят недемократичното й управление, за да я превърнат в светска, демократична държава.

  За да има мир в света, нужен е равноправен диалог, не такъв от позицията на силата, нужно е да се спазват правилата на междунаодното право.


 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#18:"."]Путин рядко бърка във външната си политика, Сирия е правилен ход. Изобщо не става дума за разни сунити, шиити, а за светският характер на Сирия и Ирак[/quote]
  СЪВЕТСКИЯ характер на Сирия и Ирак
  е целта на Путин
  СЪВЕТСКИЯТ....
  А това дали рядко бърка във външната политика
  ще лъсне с целия си блясък до година-две
  Когато НИСКИТЕ ЦЕНИ НА НЕФТА
  ще са изяли вече главата на Путин и Русия.
  Чисто човешки му желаем дълъг живот
  предвид руските политически традиции
  Дълъг живот,за да види какво има да става
  с Русия и с Путинизма.
  ха-хааааааа

 28. 28 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#23:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]мислещите, неповлияни от масовата истерична пропаганда хора, остават с убеждението, че той (Путин) е на прав път. [/quote]
  Затова вчера на демонстрация срещу мигрантите в Дрезден е бил издигнат плакат "Меркел в Сибир, Путин в Барлин"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Руснаците казват така:
  "Путинизмът - това е кагебистка власт плюс дебилизация на населението."

 30. 30 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  За всеки нормален и обективен човек мислещ извън парадигмите на опорните точки, ситуацията в Русия е пределно ясна. За привържениците на панегеричните статии за Путин всичко, което не възхвалява мачото е инсинуации и пропаганда.
  Като Путин го сменят, панегериците за следващия ще продължат и безродниците ще го поддържат безрезервно, както и предходния дори да са политически противници с противоположни политики. Просто в Русия безпрекословното поклонение на батюшката е основен закон на битието!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 31. 31 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Сирия е лебедовата песен на руската федерация, от която ще остане само европейска русия

  twitter.com/voxybg
 32. 32 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Статия пълна с информация. И кара умните хора да се замислят.
  И - с уроци: 1,2,3. Особено урок 3 - като че ли сега се развива пред очите ни в пълната си "красота".

  А и изобщо. Досега левите по светя громяха американския империализъм, капитализъм и пр. - изми, но никога не (или рядко) персонализираха нападките си. Защото знаеха, че американското общество се управлява от няколко официални и от редица скрити механизъма. И Президентът (който и да е той) е само видимата страна на тези механизми.
  И на този фон изпъква Путинизма - в който като че няма място за механизми - "Той е" (водолаз, пилот, ездач и пр.). И край. Той носи отговорността за Постиженията (каквито и да са те), но и за Провала (а той е само един). И ако проследим историята, Провалът може и да е трагичен.
  Браво на автора.

  Поздрави
 33. 33 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#27:"Hawaii"]Чисто човешки му желаем дълъг живот
  предвид руските политически традиции
  Дълъг живот,за да види какво има да става
  с Русия и с Путинизма. [/quote]
  Не знам дали ще дочакаш да свърши шестия мандат на Путин през 2042 г., когато той ще се пенсионира поради достигане на почетната 90 годишна възраст.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 34. 34 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  И вярно, че путинизмът има много общо със застоя на Брежнев, но за разлика от него е затвърлил макар и лицемерните, но "високи идеи": борба за мир, класово равенство, подобряване на живота на трудещите се, равенство на всички съветски народи и етноси. Вместо това е деградирал до обикновен фашизъм.

 35. 35 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#7:"опа"]Китай, което вече е значителна икономическа мощ. [/quote]
  Докато някъде на запад не щракнат с пръсти.
  Китайците имат още много хляб да ядат.
  Те и самите го знаят.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Украйна предявява иск за 1трлн.$ към Русия е европейския съд. Мъка

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#31:"voxy"]Сирия е лебедовата песен на руската федерация, от която ще остане само европейска русия [/quote]

  Допреди 2 месеца кълняхте Русия, че не се намесвала в сирийския конфликт с извода, че подкрепяла радикалните ислямисти. Сега защо била се намесвала.
  Угодия нямате.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":

  Не се мъчи, фактите за русофилите нямат значение, важно е какво казва"бащицата"

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#30:"Терорист за демокрация"]Като Путин го сменят, панегериците за следващия ще продължат и безродниците ще го поддържат безрезервно, както и предходния дори да са политически противници с противоположни политики. Просто в Русия безпрекословното поклонение на батюшката е основен закон на битието![/quote]

  Путин не е вечен разбира се, все някога ще падне от власт. Въпросът е кой ще го замени. Най-вероятно това ще е човек с неговите разбирания от неговата партия.
  Надали руснаците ще изберат Навални - либарало, който за отрицателно време ще доразпродаде Русия на Запада.

  Американските политици трябва да проумеят, че Русия е супер военна сила, че за САЩ и всички останали е полезно да сътрудничат с нея, вместо да се стремят да я съсипят.

  Когато си направил някого враг № 1, не очаквай този същият да се отнася с теб приятелски.

 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  [quote#30:"Терорист за демокрация"]Просто в Русия безпрекословното поклонение на батюшката е основен закон на битието! [/quote]
  А в България как е?
  Ако не знаете, питайте "батюшката".
  Той ще ви каже...

 48. 48 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "А въпроса трябва ли някой друг да се "срамува" – например България – за краха на "Южен поток", нека оставим на съвестта на руската дипломация)."
  "Съвест"?! То такава ако имаше нямаше да има Българо-Сръбска война, Берлински договор, откъсната от Балгария Македония ( и Егейска Тракия ) и още много "благини" които сме консумирали благодарение на "освободителката".

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 49. 49 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#38:"stanislavdi"]Украйна предявява иск за 1трлн.$ към Русия е европейския съд. Мъка [/quote]
  Ама първо щяла да предяви иск за това, че Русия не искала да опрости и преструктурира дадените 3 млрд.

  Умопомрачение е обхванало Яйценюк.

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#33:"Ze Roberto"]Не знам дали ще дочакаш да свърши шестия мандат на Путин през 2042 г.[/quote]
  По-важният въпрос е Той дали ще дочака 2022 г. .......

 51. 51 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  В света няма няма лидер с по-висока степен на доверие сред народа си от Путин. Когато погледнете Путин може да се огледате до голяма степен в руския народ, и да видите и добрите, и с лошите му страни. От тук трябва да се тръгне, за да се разбере що е то "путинизъм". Иначе благодаря за опита за систематизиране на всички популярни западни пропагандни клишета и евроатлантически опорни точки за Путин на едно място.

  nègre littéraire
 52. 52 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#18] от ".":


  [quote#18:"."]Путин рядко бърка във външната си политика, Сирия е правилен ход.[/quote]
  А Украйна ?

 53. 53 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Весело

  До коментар [#51] от "Валдемир Шустерлинг-Ювачёв":

  [quote#51:"Валдемир Шустерлинг-Ювачёв"]В света няма няма лидер с по-висока степен на доверие сред народа си от Путин. [/quote]

  А-а-а! Забравяш Ким Чен Ир.

 54. 54 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#51:"Валдемир Шустерлинг-Ювачёв"]В света няма няма лидер с по-висока степен на доверие сред народа си от Путин. [/quote]
  Има
  КИМ ЧЕН УН в СЕВЕРНА КОРЕЯ
  ЧАУШЕСКУ
  САДДАМ ЮСЕИН
  КАДАФИ
  Последните трима
  КЪМ МОМЕНТА НЕПОСРЕДСТВЕНО
  ПРЕДИ НАРОДИТЕ ИМ ДА ГИ СВАЛЯТ
  И РАЗСТРЕЛЯТ,имаха
  МНОГО ПО-ВИСОКО ДОВЕРИЕ ОТ ПУТИН

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Войната в Сирия е начин Путин да обърне внимание на себе си , да излезе от изолацията в която натика Русия и да се опита да предаде на страната си онзи статут който тя имаше преди 1990 г.
  Пропагандната машина в Русия е включена на тази вълна.
  Русия загуби статута си на супер сила точно при управлението на кагебиста, 30 самолета и няколко хиляди войници в Сирия според него могат да направят Русия отново онова което беше, смешна история.

  klimentm
 58. 58 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#51:"Валдемир Шустерлинг-Ювачёв"]В света няма няма лидер с по-висока степен на доверие сред народа си от Путин. [/quote]
  Той и Чаушеску имаше, подобно на Путлер същата "степен на доверие" сред народа си, преди да го разстрелят до стената.

  Пазете се от доносника vesolr
 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#53:"spiegel"]А-а-а! Забравяш Ким Чен Ир. [/quote]
  Какъв ти Ким Чен Ир
  Комшията ЧАУШЕСКУ
  Предния ден,преди
  ДАРИЛИЯТ ГО С ДОВЕРИЕ НАРОД
  ДА ГО СВАЛИ И РАЗСТРЕЛЯ
  НА КАКВО ОГРОМНО ДОВЕРИЕ
  СЕ РАДВАШЕ

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Весело

  [quote#56:"cicandria"]Иди да прочетеш КОЙ постигна "Сан Стефанския"договор.[/quote]

  Ще си го запиша! Уникален израз!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 62. 62 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hawaii":

  Кенеди народа му като го гръмна как му беше рейтинга?

  nègre littéraire
 63. 63 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Историята се учи от вестниците, които четеш години след събитията, които описват.

  Ето едно от пророчествата на същия автор, направени дни след присъединяването на Крим към Русия:

  "Да, Крим ще бъде руски, но ако Русия бъде изолирана от международната общност, тя по-трудно ще удържи влиянието си в Близкия изток, в сирийската криза, по отношение на Иран и т.н.

  Колко се е сбъднало виждаме.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 64. 64 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А след оповестяването на доклада за сваления малайзийски "Боинг" над Украйна отменянето на ембаргото срещу Русия очевидно ще се затрудни в още по-голяма степен и това няма как да нормализира отношенията Русия - ЕС.
  ----
  Явно материала писан ПРЕДИ оповестяване на доклада? Е, оповестиха го.. И какво? В резултат на този доклад роднините на загиналите ще дадат под съд Украйна, която не е затворила небето над района на бойни действия.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 65. 65 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#59] от "Hawaii":

  И бай Тошо, когото подигравахме накрая съвсем открито, се радваше на около 99,999999% одобрение. Той нема късмета на Чаушеску да срещне народната любов.

 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#57:"klimentm"]Войната в Сирия е начин Путин да обърне внимание на себе си , да излезе от изолацията в която натика Русия [/quote]
  Глупости! Путин иска да убие змийчето докато е малко и не е пропълзяло до кавказките врати и до средноазиатските сатрапии...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#60:"spiegel"]Ама те са си дебили по рождение задунайските безродници. [/quote]
  ++++++++++++++++

  Пазете се от доносника vesolr
 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  Най-важният урок на Путинизма е,че
  по-скоро ЕЛЕНОВЪД от тундрата с успех
  ще дирижира Лондонската филхармония

 71. 71 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Статията е бъкана от пророчества в така любимия стил "ще се случи" на комунистите, настоящи демократи, които станаха и фенове на ИДИЛ и радикалните ислямисти, покрай пламенната защита на опозицията ядяща сърца в СИрия и тоталитарните режими в САрабия и Катар.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 72. 72 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Едно не могат да проумеят антируските пропагандатори - Русия е държава, която е привикнала да е в изолация, да се справя сама с проблемите. Западът винаги е правил опити да я унищожи с войни или икономически блокади. Но не е успявал.

  Казват че СССР се разпадна благодарение на надпреварата във въоръжаването, наложена от Рейгън. Пълна глупост, СССР се разпадна, защото Горбачов и либералите около него пожелаха това да се случи.
  Неслучайно в днешно време Западът отново опитва да пробие Москва отвътре, защото знае, че с оръжия няма как да я победи. Но руснаците се опариха веднъж от политиката на либералите, надали скоро биха допуснали същата греша.

 73. 73 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "С намесата си в Сирия като слон в стъкларски магазин Путин пое огромна отговорност"

  А САЩ дето нежно влязоха в Сирия, една година не могат да сборят ИДИЛ....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Интересно, ако Русия излезе от Интернет (една мярка, който несъмнено ще засегне и хората с руско самосъзнание, които не могат и не бива да се цепят от колектива), по какви ли тайнствени канали ще се осведомяваме за чутовните подвизи на "най-влияткелната личност в света" (заедно с Ким Кардашиян)?


  Не вярвам абонаментът за в. Правда да обхване ЦЯЛОТО прогресивно човечество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  Най-важният урок на Путинизма е,че
  по-скоро ЕЛЕНОВЪД от тундрата с успех
  ще дирижира Лондонската филхармония
  отколкото ПОЛИТИЧЕСКИ МИЛИЦИОНЕР
  ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ е пригоден
  да ръководи държава
  Знанията и уменията на
  ПОЛИТИЧЕСКИЯ МИЛИЦИОНЕР
  такива като СЪЗДАВАНЕ НА ИНТРИГИ
  ПОДКУПВАНЕ, ПРАНЕ И КРАДЕНЕ НА ПАРИ,
  ОЧЕРНЯНЕ, ТОРМОЗ И ЛИКВИДИРАНЕ
  НА НЕУДОБНИТЕ.....
  всичко това в краткосрочен план
  има някакъв ползователен за прилагащия
  го ефект.В дългосрочен план,всичко това
  се обръща срещу прилагащия го
  като бумеранг
  Справка - ПУТИНСКА РУСИЯ
  И НЕ МОЖЕЩИТЕ ДА Я ПОНАСЯТ
  ВСИЧКИ НЕЙНИ СЪСЕДИ....

 76. 76 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#55:"Hawaii"]Има
  КИМ ЧЕН УН в СЕВЕРНА КОРЕЯ [/quote]
  И по какво Ким се различава от любимата ти Саудистска Арабия, която пламенно защитавате?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ze Roberto":

  Путин няма как да стори нищо в Сирия с 30 вехти аероплана, това просто е очевидно! Всичко е театър !

  klimentm
 78. 78 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Досега западните държави (и най-вече САЩ) бяха виновни за всичко – за предишните неудачни намеси в Близкия изток и за сегашната ненамеса."

  Все пак и едно вярно нещо е казано....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#51:"Валдемир Шустерлинг-Ювачёв"]В света няма няма лидер с по-висока степен на доверие сред народа си от Путин.[/quote]

  Ааа, имаш да вземаш!

  Путин може само да мечтае за общественото доверие, с което се ползУваха хора като Кастро, Чаушеску, Саддам, Иди Амин, Жан-Клод Дювалие, Кадафи и Ким Ир Сен + потомство.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#72:"faraon"]Едно не могат да проумеят антируските пропагандатори - Русия е държава, която е привикнала да е в изолация, да се справя сама с проблемите. [/quote]

  Самоизолиращата се държава трябва да е пример за нормалните хора? И прекрасно се справя с проблемите си? Излиза, че в този великолепен болшевишко-азиатски самоизолирал се свят всичко е прекрасно. Толкова прекрасно, че няма нито един мераклия (да не говорим за антибългарските комунисти-задунайци), който да иска да живее в руските комуналки или в опустелия Сибир. Абе откъде ви намират толкова неподготвени руски агенти?!

  Пазете се от доносника vesolr
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 83. 83 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#72:"faraon"]Едно не могат да проумеят антируските пропагандатори - Русия е държава, която е привикнала да е в изолация, да се справя сама с проблемите. [/quote]
  Ха-хааааааа....
  Това е ЧУЧХЕИЗМА,колега.
  Потвръждение на тезата ми,че Русия
  с усилени темпове се СЕВЕРОКОРЕИЗИРА
  ВРЪЩАНЕТО КЪМ САМОДОСТАТЪЧНОСТТА
  ЧУЧХЕИЗМА,казано на СЕВЕРОКОРЕЙСКИ
  и гарнирането му със
  СОНГУНИЗЪМ - сиреч ВОЕНЩИНА
  пак превод от СЕВЕРОКОРЕЙСКИ
  ще ни даде една ОГРОМНА
  САМОДОСТАТЪЧНА и ВИДНА ОТВСЯКЪДЕ
  КАТО ПРИМЕР СССевеРна КОРЕЯ

 84. 84 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#79:"Norman Granz"]Чаушеску, Саддам, Иди Амин, Жан-Клод Дювалие, Кадафи и Ким Ир Сен + потомство[/quote]
  Саддам беше приятел на САЩ, да напомня...
  След демокрацията в Ирак, там цъфти и вързва....
  В Либия същото....
  А любимата ти САрабия по нищо не се отличава от Северна Корея.....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 85. 85 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#52:"kapitalcho"]А Украйна ? [/quote]

  Украйна е пълен провал, ма за Путин явно Украйнае вътрешна, а не външна политика

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#81:"GreenEyes"]Толкова прекрасно, че няма нито един мераклия (да не говорим за антибългарските комунисти-задунайци), който да иска да живее в руските комуналки [/quote]

  Има! Бисер Киров се зове!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  [quote#76:"Cherrie/демократ-фен на ИДИЛ и САрабия"]И по какво Ким се различава от любимата ти Саудистска Арабия, която пламенно защитавате? [/quote]
  Ами най-малкото по това,че в Царството му
  НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН
  ФОРУМЕН РУСОЛЮБЕЦ
  И НИТО ЕДИН РУСНАК
  За разлика от Сауди Арабия,към която
  нашенските РУСОЛЮБЦИ не проявяват
  подобна ДЕМОНСТРАТИВНА ГНУСЛИВОСТ

 88. 88 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 461 Неутрално

  След Афганистан рухна Варшавския СССР (цена на петрола 20$/варел) и малко след това СССР се разпадна на съставните си републики.
  Доста е вероятно след Сирия и Украйна (саудитците са подкарали цената към 20$/варел) да се разпадне и Руската Федерация на съставните си части.

 89. 89 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#75:"Hawaii"]Най-важният урок на Путинизма е,че
  по-скоро ЕЛЕНОВЪД от тундрата с успех
  ще дирижира Лондонската филхармония
  отколкото ПОЛИТИЧЕСКИ МИЛИЦИОНЕР
  ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ е пригоден
  да ръководи държава [/quote]
  Очакваше се Сталин след войната да се поочовечи, но не би. Имаше някакви надежди при размразяването на Хрушчов и разведряването на Брежнев нещо да се промени - не стана. Очакваше се Путин да стартира страната като цивилизована - пак не се получи. Кой ще бъде следващият не знаем, но можем да предположим какъв ще е. При тях все такива излизат.И наивната Европа все си очаква .... Русия е голям проблем за свободния свят- какво да я правим тази държава и този народ?

  Пазете се от доносника vesolr
 90. 90 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#86:"Norman Granz"]Има! Бисер Киров се зове! [/quote]
  Ха-хааааа....
  С уточнението,че това неговото
  може да се отдаде и на ОСОБЕНОСТИТЕ
  И МЕНТАЛНИТЕ СПЕЦИФИКИ
  НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ

 91. 91 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Обичам ги тези извадки от въпросния портал. Вдигат ми самочувствието. С всяка следваща се убеждавам колко по-добре и по-смислено мога да пиша по темата.

  1. Русия имала едва една трета от икономическата и военната мощ на СССР - моля!? Ко речи?
  2. Русия нямала приятели и съюзници - о, нима? Само да отбележа, че Варшавския договор и СИВ бяха организации, в които страните бяха натикани насила.
  Сега обаче, никой не е насилвал Беларус и Казахстан да влизат в ЕИС. Никой не е насилвал Нразилия, Индия, Китай и Ю.Африка да влизат в БРИКС. Да не говорим колко държави са в ШОС, че ме мързи да търся инфо.
  Арабите ги били намразили - за Иран и Сирия ли говорим? Или за Ирак, които, ако не им дишаха щатите във врата, да са се прегърнали явно с рашките. Сега го правяъ тайно.
  За Египет ли говорим?
  Нещо май?
  Да?
  Не?

  Независимо дали ви харесва или не - Путин и неховите действия ще се изучават в университетите, в ред дисциплини - от икономика, преь управление, до геополитика. А за Обама, никой няма да се сеща след няколко години. Същото важи и за повечето европейски лидери. С изключение на Меркел, никой няма да бъде запомнен с нищо, доближаващо го поне малко до Путин. Факт.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 92. 92 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#81:"GreenEyes"]Самоизолиращата се държава трябва да е пример за нормалните хора? И прекрасно се справя с проблемите си? Излиза, че в този великолепен болшевишко-азиатски самоизолирал се свят всичко е прекрасно. Толкова прекрасно, че няма нито един мераклия (да не говорим за антибългарските комунисти-задунайци), който да иска да живее в руските комуналки или в опустелия Сибир. Абе откъде ви намират толкова неподготвени руски агенти?! [/quote]

  Русия не е самоизолираща се държава, тя умишлено е изолирана от Запада. НАТО е организация, създадена заради "заплахата" от Русия. Ала ако СССР/Русия се отдръпна, НАТО отново зае позиции, плътно до границите с Русия. Вие какво очаквате от руснаците, когато светът е така враждебно настроен към тях?
  Бившите партийни секретари не разбират от тия работи, те са там, където им подхвърлят къшей хляб..

 93. 93 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#84:"Cherrie/демократ-фен на ИДИЛ и САрабия"]А любимата ти САрабия по нищо не се отличава от Северна Корея..... [/quote]
  Организирай допитване до съидейниците си
  КОЛКО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ
  и колко искат да живеят в Саудитска Арабия
  и сам ще видиш,ЧЕ ИМА РАЗЛИКИ

 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#91:"Саранди Говедаров"]Никой не е насилвал Нразилия, Индия, Китай и Ю.Африка да влизат в БРИКС. [/quote]

  Те знаят ли, че са в БРИКС? В какво се изразява "членството" им в тази фикция - в безвизово пътуване? В безмитна търговия? В общи, демократично избрани ръководни органи? В политическа координация?

  Какво го грее един бразилски селянин или китайски производител на кучешко месо, че е в една и съща организация с Индия и Южна Африка?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#77:"klimentm"]Путин няма как да стори нищо в Сирия с 30 вехти аероплана, това просто е очевидно! [/quote]
  Изобщо не е очевидно. Щом спонсорите са се разтревожили от ефективността на тези таратайки - ИД я отпиши. Щото руснаците са се съсредоточили към унищожаване на материалната им база. Ще секнат и приходите от продажба на нефт, няма да има заплати и джихадистите ще се разбягат като пилци. Това ще направят тези 30 вехти самолета. По два курса на ден в продължение на 3 месеца. Методично и подредено.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 96. 96 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Любопитно

  [quote#91:"Саранди Говедаров"]Независимо дали ви харесва или не - Путин и неховите действия ще се изучават в университетите, в ред дисциплини [/quote]
  Той и ЛОНДОНСКИЯТ ИЗКОРМВАЧ
  СЕ ИЗУЧАВА в ред дисциплини
  на медицинските университети....
  Е,и....?!?!?

 97. 97 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#92:"faraon"]Русия не е самоизолираща се държава,[/quote]
  Вярно не е, тя без да иска, натисната от Запада, анексира Крим, след това също така принудена от Запада окупира с вежливи човечета и отпускари части от източна Украйна, като капак, абсолютно принудена от Запада снабди с БУК отпускарите и те свалиха пътнически самолет с 298 души на борда. В последните седмици пък тав. Путлер беше така притиснат от Запада, че взе та се намеси и в Сирия, за да угоди на свободния свят.

  Пазете се от доносника vesolr
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Весело

  [quote#94:"Norman Granz"]Те знаят ли, че са в БРИКС[/quote]
  Вече са ИБРИКС
  Забравяш ИРАН
  А той,ако питаш Форумните Русолюбци
  участва в ИБРИКС дори
  с ВЪОРЪЖЕНИ ДОБРОВОЛЦИ

 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  [quote#98:"Ze Roberto"]Първо анкетирай жена си дали иска да живее в СА по законите на шериата. [/quote]
  Нали това и аз казвам.
  Поне ДАМИТЕ РУСОЛЮБКИ да бяха направили
  своят избор в полза на Северна Корея.
  Най-малкото заради Шериата.
  Ама НЕ
  ЗАЩО ЛИ ?!?!
  СЕВЕРОКОРЕЙСКИЯТ ШЕРИАТ малко
  по-нанагорен се явява,дори за
  българския русолюбец....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK