Софийският университет като барон Мюнхаузен

Софийският университет като барон Мюнхаузен

© Георги КожухаровНеотдавна QS World University Rankings изхвърли Софийския университет "Св. Климент Охридски" от класацията на първите 700 университета. Същевременно става известно, че висшето училище дължи на държавата към 45 милиона лева. Кризата в университета се развива едновремено в няколко посоки и носи сериозни рискове за функционирането на институцията. Обединени от идеята, че СУ се нуждае от дълока промяна в управлението си, икономисти, бивши членове на настоятелството, социолози, образователни експерти, обсъждат възможностите за решаване на тежките проблеми. Дискусията е организирана по граждански път, но главно от преподаватели на катедрата "Социология" на университета. "Дневник" помества днес мнението на доц. д-р Таня Чавдарова. Мнението е лично и не ангажира катедрата.

Университетът сам по себе си не е икономически феномен, но по думите на Макс Вебер е икономически обусловена организация. Той не може да изпълнява добре образователните и научните си цели, ако неговите финанси и администрация не се управляват професионално. Тъкмо този момент с професионалното управление - защо ли? - у нас особено трудно се разбира.


Ректорът по дефиниция е "пръв сред равни". Като всички останали и той се е специализирал в преподаване и в научни изследвания. Ролята му изисква стратегическо мислене за развитие на адекватна за времето и обстоятелствата образователна и научна политика, а защо не и прогностични и визионерски способности. В това той задължително трябва да е професионалист. Защо обаче да очакваме, че ректорът ще е способен на професионално управление на хора и пари? Безспорно богат опит се натрупва при работата по проекти, ръководството на катедра и факултет, но той е несравним с ръководството на тежка и голяма организация като университетската. Както при всяка друга дейност, някои се оказват по-талантливи, други – не толкова. Не бива да разчитаме единствено на самородния талант на ректора, а на доказани професионални способности за финансово-административно управление на университет. Нищо обаче от специализацията на един университетски преподавател не предполага автоматично притежаване на мениджърски капацитет.


Ето защо в свят, който зачита професионализма, още през ХІХ век е започнало да се утвърждава
разделението на труда между ректор и финансово-административен директор


или мениджър на университета. Националните традиции са закрепили най-разнообразни наименования за позицията директор, например в немскоезичния свят той обикновено се нарича Kanzler, в англосаксонския – provost, pro-vice-chancellor, deputy vice-chancellor, chief academic officer. Разбира се, има различия в обема и съдържанието на конкретните функции, начина на избиране, мандатността и др. Основата обаче е сходна – директорът е ръководител на административния (ненаучния) персонал и отговаря за финансите (бюджета, имуществото, правните и други административни задачи) и е втори по ранг след ректора.


Директорът ръководи централната университетска администрация с типичните за нея отдели: "Финансов", "Правен", "Учебен", "Стопански", "Международен", "Научна и проектна дейност", "Личен състав" и др. Той е член на кабинета на ректора заедно със заместниците му. В областта на финансово-административното управление директорът има право на вето срещу решения на ректора или заместниците му, които според него противоречат на закона или на ефективното стопанисване. Той се избира от академическия съвет на университета с мандат от поне 8 години, с възможност за преизбиране, което позволява приемственост в управлението. При държавните университети се изисква одобрение на избора от представители на държавното управление. Държавата трябва да има начин да контролира изразходването на отпусканите от нея бюджетни средства, без да накърнява университетската автономия.


Според мен е наложително СУ да осъществи


административна реформа


която да следва принципа на разделение между директор и ректор, между финансово-административен и образователно-научен мениджмънт като две самостоятелни функционални области. Техните основни отговорности и механизми за отзоваване трябва да са юридически оформени и нормативно регулирани чрез правилника на университета. Позицията директор се заема след конкурс и е с мандат от поне 8–10 години. Ректорът и директорът се отчитат всяка година пред общото събрание и отчетите се публикуват на интранет страницата му.


Директорът трябва е начело на университетската администрация. Той се занимава с планиране и контролиране на бюджета, управление на дълготрайните активи, вкл. поддръжка на многобройните имоти на университета, както и с особено болезнената тема за електронизация на документооборота. Като член на ректорското ръководство той участва в изготвянето на образователни и научни стратегии и контрола върху осъществяването им. Директорът трябва да има право на вето при споменатите случаи.


Тогава ректорът ще може да се съсредоточи върху съществуващите многобройни проблеми с образователно-научния мениджмънт и най-вече с необходимостта далеч по-плътно да се отчитат потребностите на студентите, работодателите, държавата. СУ за съжаление е все още твърде безразличен към електронните форми на обучение (дистанционно обучение), продължаващото учене, обучението на английски език. Организацията на международната проектна дейност, както и ред други неща в университета се крепят на индивидуална, а не на институционална енергия. Преподаватели и изследователи се атестират проформа, без никакъв ефект върху мотивацията им. Тук не претендирам за изчерпателност – образователно-научните проблеми са отделна и много голяма тема.


Възможно ли е такова професионално разделение на труда да се осъществи в СУ? Ще може ли ректорът да се откаже от част от властта, ще бъдат ли преподавателите достатъчно единни и настойчиви, за да променят правилника? Досущ като барон Мюнхаузен университетът трябва сам да се изтегли за косата от дълбокото зловонно блато, в което бе натикан за 25 години на повече или по-малко лошо държавно и вътреуниверситетско управление. Тези години създадоха порочна инерция, трайно установиха мъртво равновесие на интереси, което не стимулира промяна.


Днешният финансов колапс на университета е като огромен камък, хвърлен в блатото. Следващият още по-голям камък трябва да бъде


пълният управленски одит

който да изясни причините за катастрофата и даде шанс на новото ръководство да стъпи на здрава и информирана основа. Вероятно университетското настоятелство трябва да инициира създаването на фонд, който да набере необходимите за одита средства. Също и министерството на образованието трябва най-накрая да намери политическа воля за промяна в Закона за висшето образование, която да направи длъжността "Финансово-административен директор" неизбежна за държавните университети в България. Това не е панацея, но ще помогне, особено ако не се забравя, че дяволът е в детайлите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Започна толкова ударна пропаганда на позицията "провост", че вече започвам да се питам - кой е кандидатът?
  Въвеждането на такава позиция може и да помогне донякъде на СУ - макар и не с такива гигантски правомощия, каквито са посочени в статията. Но централният проблем не е как точно се управляват финансите - а какво, дългосрочно, прави университетът за да запази и развива образователния си потенциал, вместо да го губи. Как ще привлича студенти и кадри, как ще реформира своята имитация на кредитна система, как ще реформира специалностите си, преди всичко магистърските програми, и как ще наложи пред държавата позицията си, че качеството струва повече.

 2. 2 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 477 Неутрално

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма какво да се добави
  Единственото, което ме притеснява, е необходимостта академичният съвет да избира въпросният директор
  Няма как в настоящата ситуация избраният да не засегне едновременно всички поне в навиците им - ако не в интересите от опазване на статуквото - ако се опита да действа, както е описано в статията
  Да го назначава държавата - щото са държавни пари - още по-лошо Ще се назначи някой партиен другар - все едно дали гербер, седесар или абевист
  Университетът - като самоуправляваща се общност от няколкостотин преподаватели - просто трябва да избере да бъде пазарна, а не държавно издържана структура Поне една достатъчна като тежест част от преподавателите, гласуващи по общи събрания
  Боя се, че не искат това - по-скоро искат повече пари и повече студенти да им осигури някой
  Дано греша

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 868 Неутрално

  В СУ при последните избори на ректор борбата е между два основни лагера - на хуманитарните науки и приложните. Тъй като хуманитарните факултети са болшинство - се получава ситуацията Иван Илчев да изкара два безлични мандата. Сега предварителното предимство е на проф. Анастас Герджиков. "Хуманитаристите" се страхуват да дадат властта на другите. "Хуманитаристът" Илчев бе основен ревльо против предложението за разделянето на властта между ректор и финансово-административен представител. Ректорите искат да са неконтролируеми. Затова се появяват Величко Адамов, Стоян Денчев, Пламен Легкоступ; защо не и Иван Илчев.

  Между другото и в Шуменския предстоят избори. Основен фаворит е проф. Георги Велков Колев. Не го познавам, може да е добър управленец. Но като негово основно достойнство се споменава, че е бил депутат от ДПС.

  Миша
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  С кадри на БПС и ДПС можем да очакваме само катастрофи. Докога ще продължават комунистическите експерименти и в образованието?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  На някой много му се иска да приватизира тази сладка хапка, университетските имоти. Така де, всичко останало вече е разграбено, това остана - болниците и университетските имоти, също и БАН. На доста апетитни места, все по престижните и утвърдени центрове на градовете или във вече оформени зони.

  Тези опити ги наблюдавам от доста време и модела е един и същ - дайте да лишим ректора от правото да се разпорежда с имотите и да назначим външен човек. Защото щял да бъде компетентен професионалист.

  Точно такива "компетентни професионалисти" ограбиха КТБ с 4 милиарда, точно сбирка от такива "компетентни" банкери награди главният крадец с званието "Банкер на годината", точно назначените от парламента "компетентни в БНБ, КФН и още доста надзорни инстанции благосклонно си затваряха очите при този грабеж. Мога да давам още десетки такива примери. Защо да вярвам, че сега ще има изключение?

  Предупреждавам, под формата на спасяване се пробутва разграбване. Ректора поне се избира от академичният състав, добър лош но той не е заинтересован да унищожи институцията с която си е свързал животът и в която след свършването на мандата ще остане да работи. Ректора може да бъде свален предсрочно с решение на Общото събрание ако се види че води към гибел и разграбване ВУЗ-а.

  Тук ни предлагат безалтернативен мандат на външно лице от 8 години който да не можеш да прекратиш. Достатъчно време за да бъде приватизирано и продадено на "правилните хора" всичко ценно. И няма да се поколебае, той не е свързал животът си с този университет. Дава му се огромна власт да се разпорежда с имотите.

  Ако става дума за стопанската част и сега си има директори по това, той управлява администрация, счетоводство и т.н. Професионалиста който искат но той е под контрола на ректора и Академичният съвет. Но не, те не искат професионалист под контрол, те искат човек с безконтролна власт който да се разпорежда с имотите. Така че безнаказано да бъдат ограбени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Мандат от 8(!) години с възможнист за преизбиране на въпросния административен директор?! Право на вето?? Ми да въведем директно пожизнена длъжност "цар на СУ" и да видим колко време ще оцелее университетът.

 7. 7 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#6] от "stein":

  А какво ще кажете за официално отправеното от ректора на МУ, Ваньо Танов, искане за отпадане на мандатността т.е. за пожизнени ректори, нещо като политбюро. Това искане беше отправено, ако не ме лъже паметта, към Цецка Цачева на някакво честване на МУ.

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Добра статия с изключение на барон Мюнхаузен. Една система никога не може да се реформира отвътре, само отвън.

 9. 9 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#5:"Fred"]Тук ни предлагат безалтернативен мандат на външно лице от 8 години който да не можеш да прекратиш. Достатъчно време за да бъде приватизирано и продадено на "правилните хора" всичко ценно. И няма да се поколебае, той не е свързал животът си с този университет. Дава му се огромна власт да се разпорежда с имотите.

  Ако става дума за стопанската част и сега си има директори по това, той управлява администрация, счетоводство и т.н. Професионалиста който искат но той е под контрола на ректора и Академичният съвет. Но не, те не искат професионалист под контрол, те искат човек с безконтролна власт който да се разпорежда с имотите. Така че безнаказано да бъдат ограбени.[/quote]

  Напълно съм съгласна.

  Никак не беше случайно преди години, когато се обсъждаха различни идеи за изцяло нов закон за висше образование, защото със сегашния такава подялба на отговорностите е неосъществима, подобно предложение за разделяне на функциите и отговорностите на ректора беше сдвоено с предложението за намаляване на продължителността на мандатите на 2 години и недопускане на повторението им.
  Идеята беше, че ако ще се даде на още някой нов, много важен играч, както и да е наречен той, толкова голяма власт да се разпорежда с имотите и парите, то както неговият мандат, така и мандатът на всички останали изборни длъжности да е 2 години и да не се повторя в никакъв случай.

  Ректорският съвет и много други играчи в сферата на вземащите решенията многократно се възпротивиха и на разделянето на функциите, и на намаляването на годините на мандатите.
  Както и на овластяването на един-единствен човек с толкова много правомощия за имотите и парите.

  А какво се прокарва сега?

  Да получи някой толкова голяма власт в един Университет, в който мандатите и на ректора, и на деканите са били само 1 година и всички хабилитирани на ротационен принцип са се изреждали да управляват!
  В нашия Университет от 1907 до 1948 г. е било така: мандат на управление една година.

  А тук: осем години!

  До вчера си мислех, че протестърите и окупаторите готвят нова окупация или бойкот на Общото събрание.

  Днес обаче с това предложение свалиха картите на масата:

  Те искат да направят преврат в Университета.

  Понеже всички техни избираеми активисти, които отговарят на условията за ректор, вече се разположиха в министерствата и президентството, и тук, и там, и къде ли още не като съветници, и понеже те си знаят, че са малцинство и в Университета, и в Общото събрание, сега се опитват чрез преврат да наложат фигура на едноличен господар на Университета. За осем години.

  Ректорът, който и да е той от двете отлични кандидатури, както и Академичният съвет да бъдат превърнати във фигуранти.

  Правилният техен човек да обладае правилната власт за 8+8=16 години.

  Пък който иска да си става ректор. Това няма да им пречи.

  димка гочева
 10. 10 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 719 Весело

  СУ - съветско управление :Д

 11. 11 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#4] от "полувишис":

  още 20-25 години след това ще го закрием, така и така няма да има вече студенти

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Я каква изненада - царят бил гол!
  От момента на влизането ни в ЕС (когато таксите в западните университети за нас спаднаха драстично) родните "университети" (които към момента са май 52 броя никой не знае с точност) бяха обречени да работят с по-посредствени студенти.
  Как реагираха те? Като увеличиха приема до абсурдни нива, до степен да приемат пълни неграмотници, само и само да докопат държавната субсидия, а за тези, които не могат да покажат дори и диплома с нещо повече от 3.00 - моля, има "платен прием".
  И всички получават дипломи, нищо че огромното мнозинство се е научило единствено, че "има диплома, значи трябва да получава много, веднага и на бюро".
  Правилната стратегия е да се отърсят от манията да са Университети (защото просто нямат сили), да станат по-малки но много по-гъвкави, да се специализират в нужни за България професии (да ме прощавате, но колко философи, социолози, психолози годишно са нужни?
  Това са големите проблеми, не кой факултет ще си пробута ректор.

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#3:"Миша"]Между другото и в Шуменския предстоят избори. Основен фаворит е проф. Георги Велков Колев. Не го познавам, може да е добър управленец. Но като негово основно достойнство се споменава, че е бил депутат от ДПС.[/quote]

  Това е негов главен недостатък.
  Но понеже са скъсали с реалността, дори не разбират защо.

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Социолози, оставете СУ на мира - писна ми от вашите писания. Това за провоста го чувам за 67 път. Не това е най-големия проблем на университета. Преди да си чешете езиците уверете се че:
  1. идвате всеки ден на работа в СУ и поне малко се заниманимавате с наука, а не със социологически проучвание чрез вашите НПО-та и социологически агенции
  2. не работите на още 11 места
  3. когато вземете докторант, създайте му подходяща среда, убедете се, че сте му дали дисертабилна тема с добра научна основа и направете всичко възможно той да защити.

  Когато направите всичко това и си отговорите на въпроса: "какво дадох на университета", а не "какво университетът е длъжен да ми даде" може би ще имате морално право да окупирате медиите с вашите писания. В края на краищата никой не ви задържа в СУ. И без него изкарвате повече от добри пари. Ама друго си е да окачите марката "доцент в СУ", нали?

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "doxen":

  не можем да закриваме всичко, което е заразено и опорочено от комунисти.

  трябва да го реформираме и направим прозрачно. комунетата не могат да търпят, когато некадърността им личи от космоса.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":
  Абсолютно точно казано. И още нещо да се съкрати броят на висшите учебни заведения три - четри пъти!

 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Марон Мюнхаузен - или ще се изтегли сам за косите, или щеполети на гюлето. Но така или иначе ще се хвали. ..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Искам да попитам главната редакторка на "Дневник" след батарейния обстрел с критични за СУ статии цяла седмица, не е ли редно, ей така, от журналистическа етика, с която сайтът ви така парадира, да потърсите становището и на някой представител на ректорското ръководство? Защото в противен случай излиза, че Фред в коментар № 5 е напълно прав.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#18:"Репей"]да потърсите становището и на някой представител на ректорското ръководство[/quote]

  то, обаче, подозирам, е рязко демотивирано с оглед на настоящето статукво. тъй или иначе няма да е илчев - за какво да се изказва? ако се визира някакво "разширено ректорско" ръководство, т.е. настоящите приближени, от академически съвет, например, не очаквам да напират да се изказват. поради простата причина, че не се знае накъде ще задуха вятърът, т.е. ще се обърне баницата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#19] от "abdelhaqq":

  Говорим за елементарното право на обвиняемия да се защити или поне да защити доброто си име. Аз никога не бих позволил някой да лае по мен и да не го сритам, ако не съм виновен или обвинен несправедливо.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "Репей":

  "обвиняемият" наистина има много места, на които да "пледира", ако ще влизаме в този език. а и "дневник" могат да представят форум на подобна "защита", както са правили многократно при други случаи. само гдето не съм видял такава, нито тук, нито другаде. и както казах - подозирам, че има мотивационна причина.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  Доста любителски подход към въпроса, явно колежката Чавдарова е дилетант ( искам да бъда разбран правилно, от оригиналното значение на думата, дилетто, нещо което доставя удоволствие без да е професия)
  Първо, ректорът в икономически обоснованата организация университет е главният изпълнителен ръководител. Второ. пРовостът е въководител на академичните процеси, основно обучение, изследвания, назначаване и уволняване на преподавателски и изследователски състав и е първи заместник ректор. Финансово-управленските (менаджерските) кадри действат съобразно политиката на институцията и законите в интерес на студента като "клиент". Обикновено те са менаджерска на бюджетни средства, българските университети, поне засега, нямат инвестиционна дейност която и в развитите страни, например САЩ, е прерогатие на отделените финансово от бюджетната и оперативната дейност на университета фондации. Просто казано, бюджетното учреждение университет е некомерческа организация в която всички приходи имат за цел развитието на организацията, а не печалба, иначе минават в друга категория, тази на комерческите организации, па били частни или не. Доколкото познавам системата, всеки ректор в българския вариант ще иска да има свой финансов менаджер за да реализира своите амбиции, а някои и да си осигурят неправомерни облаги, но затова има и съответни държавни органи за контрол и изпълнение на закона. Да добавя че ректорът от нов тип в повечето случаи работи извън изнституцията по осигуряване на ресурсите, например политическо лобиране за финансиране от бюджета, корпоративно за осигуряване на договори,, с общински и други структури. В последно време на ниво вице-ректори се издигат службите по набиране на студенти, по осигуряващи дейности - общежития, столове, спортни съоръжения о подобни доходоносни звена, и разбира се финансово-административната служба с нейните посърнали структури.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Тезата не е нова и е в сила за много други организации, фирми дружества.
  Битува мнението, че управляваша фигура трябва да е от гилдията (лекар, когато става дума за болница, техолог, инженер когато става дума за някакво производство и особено за непрекъснатите производства в енергетика и химия, преподавател в с ферата на образованието и т.н.), като аргументите са леко наивни, видиш ли той познава характера и същината на дейността и затова няма как някой друг (менаджер, човек който разбира от управление на пари и постигане на цели в рамките на някакъв бюджет) да бъде по-добрия управляваш.
  Истинските мотиви са доста прозрачни - по този начин вътрешен човек стига до тази длъжност и разпределя ресурси, а не някакъв си уж професионалист.
  И се получава, чè добри лекари се занимават с поръчки за дограма, чаршафи, договори за хранене, строителни ремонти и други , където са пълни профани и се разпиляват ужасни ресурси.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  [quote#23:"tsvetko_51"]И се получава, чè добри лекари се занимават с поръчки за дограма, чаршафи, договори за хранене, строителни ремонти и други , където са пълни профани и се разпиляват ужасни ресурси. [/quote]
  Колега, говорите общо теоретично, дори имам усещането че никога не сте работили в такава институция.

  Никой професор, лекар и т.н. няма да се занимава с такива скучни неща като чаршафи и т.н. Ако го прави значи е пълен некадърник и главното глупак и трябва незабавно да бъде сменен. Но можете да сте сигур,н че никой не го прави, мечтата на българина е да прехвърли на други работата и обгради с заместници. Особено пък такава непрестижна работа като чаршафите и чистачките.

  За тази цел си има директор по административно-стопанската дейност, влезте в който и да е сайт и ще го откриете. И никога няма да видите на тази длъжност професор, да не е луд да си проваля академичната кариера с губене на време да се разправя с шофьори и строители.

  Така че професионалиста си го има. Основното което се прокарва е друго, той да се извади от контрола на ректора и Академичният съвет. Защото сега те го назначават и ако не са доволни от работата му могат да го уволнят с едномесечно предизвестие. И при най-малкото отклоняване от пътеката ректора може да го извика и да нареди спирането на сделката, да поиска отчет. Оперативно на деня, не да се чака едногодишен отчет както се предлага в статията и когато ще е "След дъжд чадър". Защо искат да го направят беше обяснено в изказването ми.

  Фактически се предлага пълна непрозрачност в работата на този директор, никой няма да може да му иска сметка в едногодишен период. А тогава ще е късно. Нещо повече, предлага се да му се даде право на вето върху решенията на ректора, мощно оръжие с което ректора може да бъде изнудван. В съчетание с осемгодишният мандат става нещо като сегашният ни главен прокурор "Над мен е само Бог".

  Освен това обърнете внимание, атакува се ректора че като академичен кадър не е компетентен по стопанските въпроси. Предлага се външен професионалист който ще е специализиран в тази област.

  И ВЕДНАГА след това се влиза в противоречие с тезата за профилирана специализация като се предлага той да има право на ВЕТО по въпроси извън стопанската му компетентност.
  [quote#0:"Статията"]Като член на ректорското ръководство той участва в изготвянето на образователни и научни стратегии и контрола върху осъществяването им. Директорът трябва да има право на вето при споменатите случаи. [/quote]
  Как така става, КОГА този икономист и т.н. е успял да придобие съответната академична и научна квалификация че ще му се даде толкова огромна власт? Нали ректора го атакуваха че като академичен персонал не е компетентен стопански а тук изведнъж човек който може да няма и ден преподавателска и научна дейност ще налага вето по тези въпроси!

  Няма какво да се лъжем, това си е преврат, отнемане на власт по незаконен начин. Отдавна и упорити притежаващите власт и хранениците им искат да завземат властта в университетите и понеже ако стане явно ще е скандално се опитват по този заобиколен начин. А причината я казах, ръка върху имотите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  И понеже ми омръзна да говорим общи приказки ето конкретните факти. Първо причината за статията, Софийски университет.

  За мое учудване те навсякъде са наслагали начело академичен персонал. Може би причината е в това, че се водят Зам.Ректори, може да има такова изискване някъде по законите да са хабилитирани. Достатъчно е да ги "понижат" до ниво "Директор" на пряко подчинение на ректора и това ще отпадне, при нас винаги тази длъжност е заемана от инженер.

  СУ - трима зам.ректори, хабилитирани.
  Зам. ректор управленски контрол и обществени поръчки
  Зам. ректор имоти и стопански дейности
  Зам. ректор информационни дейности, академически състав и администрация
  https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/administrativna_struktura

  При техническите ВУЗ положението е доста по-добро, на стопанските длъжности са назначени главно инженери. Това не означава че са цъфнали и вързали, същият батак е. А това показва, че с проста смяна на длъжностите и хората няма да се оправят проблемите, причините са много по-дълбоки и трудни за оправяне от това което е написано в статията.

  МГУ - Директор АСД , инженер
  http://www.mgu.bg/main.php?menu=2&submenu=6

  ТУ-София, главен секретар, маг.инженер
  http://www.tu-sofia.bg/university/structure

  ХТМУ-София, помощник ректор, инженер
  http://dl.uctm.edu/bg/?q=node/20

  ЛТУ, стопански съвет, хабилитирани+инженери
  http://ltu.bg/a/nav/university/university/20

  УАСГ, помощник ректор, инженер
  http://uacg.bg/?p=55&l=1

  Така че СУ сами са си направили кашата от която се оплакват, както виждаме ЗВО дава достатъчно начини да се направи това разделение между стопанската и академичната дейност. Те че са лакоми да заемат началнически длъжности вместо да си гледат академичната кариера си е техен проблем.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 532 Гневно

  [quote#24:"Fred"]И ВЕДНАГА след това се влиза в противоречие с тезата за профилирана специализация като се предлага той да има право на ВЕТО по въпроси извън стопанската му компетентност.
  Като член на ректорското ръководство той участва в изготвянето на образователни и научни стратегии и контрола върху осъществяването им. Директорът трябва да има право на вето при споменатите случаи. - цитат на коментар #0 от “Статията”
  Как така става, КОГА този икономист и т.н. е успял да придобие съответната академична и научна квалификация че ще му се даде толкова огромна власт? Нали ректора го атакуваха че като академичен персонал не е компетентен стопански а тук изведнъж човек който може да няма и ден преподавателска и научна дейност ще налага вето по тези въпроси!

  Няма какво да се лъжем, това си е преврат, отнемане на власт по незаконен начин. Отдавна и упорити притежаващите власт и хранениците им искат да завземат властта в университетите и понеже ако стане явно ще е скандално се опитват по този заобиколен начин. А причината я казах, ръка върху имотите.[/quote]

  Така е, да. Понеже не могат да спечелят изборите за ръководните мандатни длъжности в нито един университет, камо ли в Софийския, сега го дават на галоп: спешни промени в Закона за висше образование, които да наложат
  изземването на практически всички функции на ректора и академичния съвет от "финансово-административния директор".

  Еха-а-а, че и вето даже ще налага директорът на ректора.

  Че и образователни, и научни стратегии ще пише.

  И поантата е: човекът ще бъде назначаван чрез конкурс.
  Колегата-авторка деликатно не е решила да напише
  кой ще назначава и къде ще се провежда конкурсът, но ние сме достатъчно интелигентни да се сетим: или бащицата ББ, или комплект от неправителствени организации.

  Готви се мутромилиционерски преврат във всички наши университети чрез светкавични промени в ЗВО.

  Ректорите - кукли на конци.
  Академичните съвети - безполезни и безобидни говорилни веднъж месечно.

  Финансово-административните директори - пълновластни господари за 20 години напред!

  И заради това преправяне на ЗВО на галоп е калното клеветническо цунами и в този електронен бункер, и по мутромилиционерската телевизия бТВ.

  Мутромилиционерски преврат.

  димка гочева
 27. 27 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":

  Абсолютно точен коментар!

 28. 28 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#9:"Димка Гочева"]Те искат да направят преврат в Университета.

  Понеже всички техни избираеми активисти, които отговарят на условията за ректор, вече се разположиха в министерствата и президентството, и тук, и там, и къде ли още не като съветници, и понеже те си знаят, че са малцинство и в Университета, и в Общото събрание, сега се опитват чрез преврат да наложат фигура на едноличен господар на Университета. За осем години.

  Ректорът, който и да е той от двете отлични кандидатури, както и Академичният съвет да бъдат превърнати във фигуранти.

  Правилният техен човек да обладае правилната власт за 8+8=16 години.

  Пък който иска да си става ректор. Това няма да им пречи.

  димка гочева
  [/quote]

  Именно! По-добре не може да се каже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK