Ректорът като изпълнителен директор

Ректорът като изпълнителен директор

© Георги КожухаровПрез ноември в Софийския университет "Св. Климент Охридски" предстои избор за нов ректор. Академичната общност и студентите се вълнуват, защото новото ръководство е шанс да се проеодолеят поне част от натрупаните проблеми във висшето училище. Тази седмица "Дневник" публикува мненията на преподаватели от университета за трудностите и очакванията към новия ректор, а сега помества и разсъжденията на студента по журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ Борис Рангелов. Заглавието и акцентите са на редакцията. 


Парадокс: падаме в класациите, но печелим все повече медали. Качеството на образованието зависи от начина, по който се ръководи. Така е и с държавата. Видно е, че още берем плодовете на 45 години управление от тип "работа по разпределение". А на Софийския университет му е нужна промяна, промяна във фокуса.

Със сигурност трябва и административна реформа: да се организират центрове за контакт между администрацията и студентите, създавайки и единна база данни, за да се избегне разгръщането на еднометровите книги, познати от служителите на отдел "Студенти". Долу бумащината!
Няма как да не сте чували за СУСИ, този франкенщайн на информационните технологии, за който и песни се пеят. Ако все пак не сте, ще обясня – това е системата за управление на студентската информация, която разполага с десетина модула, но функционира само един – възможността за внасяне и преглед на оценки. Едно от предизвикателствата в момента е електронизацията на информацията. Бюрокрацията може да те съсипе.
Огромен е проблемът със залите. Голяма част от лекциите на Юридическия факултет се провеждат в други сгради, защото има остър дефицит на пространство. В същото време ръководството не предриема адекватни мерки за отварянето на новото крило на Факултета по журналистика и масова комуникация, в което има изцяло нова зала от амфитеатрален тип, пълна с най-нова техника. За тази част повечето студенти дори не подозират, а техника са десетки хиляди е покрита с найлони, защото текат дела.


Има ли пилот в самолета, питам се аз. И вината тук не е във факултета, а този, който се занимава с обществените поръчки. Обществени поръчки ли? "Софийският университет е бил ощетен с над 90 хил. лева от оскъпени хранителни продукти", гласи заглавие в медиите от септември, провокирано от проверката, която колеги оповестиха.

Искам да поставя и един въпрос, който всъщност няма нужда от отговор: нужни ли са на СУ пет почивни станции? Защо да не се запазят единствено тези в Китен и Гьолечеца, където традиционно се организират факултетни семинари? Така и не получих отговор на въпроса дали ректоратът на СУ е сградата с най-голяма водозагуба в София.
Всичко това може да се промени. Все пак няма как да не спомена и това, че въпреки материалното и организационното положение – преподавателите и студентите на Софийския университет постигат невероятни успехи.
Университетът се бори, университетът побеждава. Преподавателите заслужават да бъдат обгрижвани, а не подлагани на постоянен административен натиск. Нужно е най-после учебните програми да отговарят на европейски стандарти. Лично предложих на Факултета по жуналистика да състави комисия от преподаватели, студенти и професионалисти от бранша, която да осъвремени програмите. За щастие, има съгласие по това предложение.
Университетът не е просто място за дипломи без покритие, а място, където знанието трябва да прави силата на обществото. Всеки лев не е "похарчен", всеки лев е инвестиран.
Новият ректор трябва да е добър мениджър, управленец, да бъде приет като изпълнителен директор, инвеститор.


В крайна сметка развитието на науката, в Софийския университет се прави сериозна наука, изисква огромни средства, особено за медици, физици, биолози, химици.

Изключетелно важно е новото ръководство да постави пред себе си ясни и реално изпълними задачи: възстановяване на авторитета на унверситета, който все по-често страда; финансова стабилизация и пълен одит на последното десетилетие; преразглеждане на учебните програми и определяне на комисия, която да отговаря за откриването на алтернативни начини за финансиране – проекти, фондове; създаване съгласувана концепция за развитието на Софийския университет, както и съставяне на специализиран контролен съвет, който да получи мандат да следи за правилното ú осъществяване.
Изборът на нов ректор трябва да се подложи на много внимателно наблюдение. Бих предложил изслушване на всички кандидати за ректор, но не от комисия, а от всеки, който иска да присъства. Събираме кандидатиралите се в аулата и ги разпитваме – кога, как, какво обещават, всичко се записва.
Предстои и не по-малко важен избор: този за декани на факултетите, който ще предшества определянето на нов ректор. Публична тайна е, че пет-шест от шестнайсетте факултета са тези, които работят добре и на практика осигуряват приходи за останалите. А какво би станало, ако собствените приходи на всеки факултет остават в него, а не се прехвърлят в централния бюджет? Въпрос, който остава без отговор в продължение на години.
Ключова е ролята на студентите. Всички показахме, че можем да изразим позиция, която да е на върха на обществен интерес седмици наред. Заплашваха ни, но не се изплашихме. Един призив: нека сега, колеги, покажем, че можем да помогнем на себе си и своя университет. Защото Софийският университет е такъв, какъвто сами, черпейки от опита на своите преподаватели, си го направим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Просто схемата на управление не е читава! Университетът трябва да си има ректор, който да управлява академичната общност, но трябва да има и директор администрация и финанси, който да е със съответната подготовка и относителна независимост.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Уважаеми колега, нека бъдем честни! Доброто управление и реформите могат да подобрят образованието като цяло, но България, без развито производство, за което именно са нужни кадрите с висше образование няма как да има такова на световно ниво! Тъй като самата дума производство, поради лошия опит от соца, и неразбирането на пазарната икономика стана мръсна дума, нека да тръгнем оттам! Не случайно виждаме в световен машаб една борба за пазари, където страните да продават своята продукция, само така се генерира доход, услугите преразпределят този доход, и ето защо ние имамениско заплащане на труда, на всички! За мен изхода от кризата в образование, армия, здравеопазване, е именно в реформа в икономиката!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  Яко. Протестърски потпури. Бях се затъжил.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  До коментар [#1] от "tribiri":

  Не е читава, но не само заради липсата на президент, борд и надзор + ректор. Никъде, подчертавам никъде във водещите университети студентите не участват в избора на президент и провост/vice-chancellor. А у нас шаячният марксизъм е довел до (20% ли беше) судентска квота в общото събрание, което избира ректор. И затова лешперът горе вика, че студентите имали "ключова роля". И пародията ще продължи.

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "tvi63":

  Това сме го учили още когато учихме за базата и надстройката. При нас има и други проблеми, които са се натрупали с времето. Фофмулата, по която се разпределят средствата (оскъдни разбра се) е изначално сбъркана! Формулата парите следват детето, в случая студента е изначално сбъркана! Плаща се не за качествено образование, а за брой напечатани дипломи и/или приети студенти. Затова спорни личности, като Величко Адамов са на върха на хранителната верига.
  Отделен проблем е, че качеството на образованието зависи и от качеството на образоващите се! Около 30% от възпитаниците на елитните гимназии заминават директно да учат в чужбина, а още 30% се изстрелват натам след бакалавърската степен, за да правят магистратури.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Весело

  На всички от които зависи управлението проблемите са им ясни и знаят как да ги решат.Обаче като започнат да управляват стават като Бат Сали,започват да бъркат концепцията с концесията.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Това с няколкото факултета, които издържат останалите /ако е вярно/, е ТЕЖЪК СОЦ, и уравниловка !
  Тотално сбъркан /на ниво закон/ модел на финансиране и управление.
  Каква е логиката ЮФ да е под една /ректорска/ шапка с факултетите по медицина, биология, физика, математика и т.н.
  СУ е някакъв мастодонт, съществуващ извън логиките както на науката, така и на бизнеса.
  Ако частния бизнес може да подбира кадрите си според това, къде е завършил кандидата, то, когато най-големия работодател - държавата, не го прави, за какъв авторитет на СУ да говорим ?
  Създаването на десетки измислени "университети" принуждава СУ /за да оцелява/ да слиза на тяхното ниво, вместо те да се стремят към неговото.
  И още, и още ... но какво от това ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "tribiri":

  Прав си, но най важна е мотивацията, ако един специалист с висше образовние, няма никакви или много малки шансове да си намери работа по специалността, и то добре платена за него образованието е просто една диплома! Освен това няма как да задържиш млади хора в страна, където перспективата им е да бъдат келнери, камириерки, продавачи, търговци, мериджеи цял живот!

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  И как да решат проблема с миграцията на най-умните деца!? Как да решат проблема с вузчетата дето печатат дипломи?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  навсякъде ректорите са най богатите хора по места , защото нормативната уредба им позволява да управляват държавната собственост като бащиния и никой не им държи никаква сметка ,това са абсурди ,има ректори с къщи по 10милиона ,с коли за половин милион , с имоти за милиони ,никой не ги проверява ,никой не ги пика как станаха толкова богати ,а университетите се превърнаха в местни мафиотски сдружения на роднини ,които перат и си раздават каквито си искат хонорари за нищо ,произведеното е в повечето случаи брак ,а завършилите не ползват дипломата за нищо ,а само за престиж и да се тупат в гърдите ,а будалите само плащаме данъци ,които отиват в над 80 университета , които изпапват всичко ,вместо да се дадат пари поне за оборудване и високи технологии в областните болници ,народа затова мре като мухи ,а държавата нехае , защото ще засегне интересите на огромна мафиотска част от населението живееща на гърба на другите от десетилетия ,нищо не може да се промени

 11. 11 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  Извинявай, но това са несериозни неща, при бюджет на по малките университети от десет милиона годишно, това просто е икономически невъзможно!

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "tvi63":

  Е! Проблемът има и обратна страна! За да могат ВУЗ овете да печелят, те правят всичко възможно да направят от младежи с възможности за келнерки и меринджеи висшисти. Не може да очакваш, че студент, за който 1/2+1/2=1/4 ще си намери работа като директор на бирена фабрика! Разпределението на прите за ВУЗовете, трябва да става на база класиране, в което най-важният показател трябва да бъде средният доход на завършилите ВУЗа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Разпределението на прите за ВУЗовете, трябва да става на база класиране, в което най-важният показател трябва да бъде средният доход на завършилите ВУЗа.[/quote]

  Шегуваш се, нали? Доходите в страната са поне седем пъти по-ниски от европейските! Как ще задържиш младите, като им обещаваш мизерия след следването? Пример с медиците - колкото е приемът, толкова заминават годишно по света. По заплатите им в Европа ли ще направиш класирането?
  Младите вишисти ли са виновни за обърнатата пирамида на доходите в страната? Има и такива, за които 1/2+1/2=1/4, но ИТ специалисти, завършили у нас отиват на високи постове по света. Неграмотните назначени "бизнесмени" предизвикват икономическата бъркотия, която пък рефлектира в/ху университетите.

 14. 14 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Рейтинг: 25 Неутрално

  49
  11:54
  16 окт, 2015  УНИВЕРСИТЕТЪТ е състояние на духа, а не канцелария. По-малко администрация и повече НАУКА! Нали се говореше за периодична атестация на преподавателите, където основен критерий са публикации и научна дейност? Има преподаватели, които си прекарват целия стаж без никакви публикации и научна работа, без докторати. Нали им се дадоха цели 4 години да напишат! Защо ги държат? Но това се толерира, защото на СУ е нужна евтина работна ръка.

 15. 15 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На Запад се прави разлика между т.н. "research universities" в които науката и образованието върват ръка за ръка (такива са повечето реномирани университети), и останалите, които най-често ги наричат "vocational", или "професионални" - т.е. такива, които не правят наука, а просто дават специализирано професионално обучение. У нас към последните се числяха всички институти - както полувисши, така и висши. След 10-ти ноември обаче всеки институт ( икономически, технически, минно-геоложки и т.н.) изведнъж стана "университет" без да се е променил характера на дейността му. Т.е. имаме "пишман-университети". Навремето в България имаше няколко университета, но, само СУ имаше научна дейност. Сега, на практика, вече и СУ няма.

 16. 16 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#15] от "vero_nikd":

  <i>Навремето в България имаше няколко университета, но, само СУ имаше научна дейност. Сега, на практика, вече и СУ няма. </i>

  Наистина няма. И не ми е ясно защо трябва да се говорят неща като следния пасаж в статията:

  <i>Все пак няма как да не спомена и това, че въпреки материалното и организационното положение – преподавателите и студентите на Софийския университет постигат невероятни успехи.</i>

  Изолирани случаи на научни успехи наистина има, но като цяло научната дейност липсва. Аз смея да твърдя, че следя внимателно литературата в по-широка част от познанието около тясната ми специалност отколкото 99% от хората, и го правя вече доста години. И българските имена са едно от нещата, които забелязвам, когато ми дойде поредното и-мейл съобщение с нови статии. Но за близо десетилетие не съм видял нито една статия от СУ в големия брой журнали, които следя. Нито една. От БАН се появява по някоя от време на време, но не и от СУ. Не претендирам да съм следил литературата толкова внимателно, че да не е възможно да съм пропуснал отделни публикации. Но това е без значение -- по дефиниция академичната видимост и разпознаваемост означават, че продукцията е достатъчно много и на достатъчно високо ниво, че да се навре в очите на хората от само себе си.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  И е важно да не произвеждаме безработни висшисти.Връзката бизнес-образование е много важна.И бизнесът трябва да си поеме отговорността ,ако иска квалифицирани кадри.

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#15:"vero_nikd"]Навремето в България имаше няколко университета, но, само СУ имаше научна дейност. Сега, на практика, вече и СУ няма. [/quote]

  Това не е вярно. СУ все още дава 20% от научната продукция на България благодарение най-вече на природните факултети, медицината и математиката. БАН дава 50%. Няма наука в хуманитарните факултети.

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#16:"Georgi Marinov"]Но за близо десетилетие не съм видял нито една статия от СУ в големия брой журнали, които следя. Нито една.[/quote]

  Ами следи по-внимателно. Проблемът е в теб. Виж например тези

  http://www.nature.com/nmat/journal/v10/n4/full/nmat2976.html

  http://www.nature.com/nature/journal/v523/n7562/full/nature14619.html

  СУ публикува между 400 и 500 научни публикации на година в списания, които се индексират в известните бази данни (Скопус и т.н.)


 20. 20 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#19] от "galapagas":

  Не разбирам как тези линкове оборват това, което казах:

  1) И двете статии имат по един български автор от общо над 10. Т.е. няма как да ги броим за статии на СУ.

  2) Аз говорех за моята си област, което не е тази, в която са тези статии

 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#20] от "Georgi Marinov":

  В едната българският автор е първи автор, в другата последен. В тази втората българският автор (Антонова) е говорител на екипа и тя дава интервюта на разни места. Така че и в двете българският принос е водещ.

  Освен това виж какво си написал: <i>Навремето в България имаше няколко университета, но, само СУ имаше научна дейност. Сега, на практика, вече и СУ няма. </i>
  Наистина няма.

  Аз твърдя, че СУ публикува между 400 и 500 международно публикации на година. Ако това не те убеждава, не виждам какво. А освен това губя интерес да просвещавам подобни плювачи.

 22. 22 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#21] от "galapagas":

  Не разбирам защо трябва да се употребяват епитети като "плювач". На мен ми е болно, че положението е такова, най-малкото защото то означава, че хора като мен трябва да се скитат по света едва ли не в изгнание, понеже място за тях в родината им няма. И искам то да се промени. Но Първата стъпка към измъкване от тинята е точната оценка на положението.

  Което означава никакво самозалъгване.

  Бройката статии сама по себе си не е от значение, важно е какви са. Има

  И пак ще повторя както ясно си казах в първия пост - първо, има изключения, и второ, не твърдя да съм видял всяка една статия във всеки един журнал, във всяка една област. Няма човек, който да може да го направи това. Но то не е и нужно -- има десетки университети по света, за които и аз самият не бях чувал преди години, но за които сега знам защото статиите, идващи от тях, са ми направили достатъчно голямо впечатление във времето за да обърна внимание на това откъде идват авторите. Това е критерият. А в случаят със СУ той е по-нисък, тъй като както казах, българските имена се забелязват.

  Но фактът е, че СУ не продуцира достатъчно за да бъде забелязан от учените на запад, тъй като дори българските учени, работещи на запад, не могат да забележат СУ в нормалния процес на работата си. Това е.

  П.С. По отношение на бройката публикации. Има йерархия на журналите (естествено това не са ясно дефинирани категории, но просто илюстрирам ситуацията):

  1) На най-ниското ниво са т.нар. "predatory" журнали, които нямат абсолютно никакви критерии за качество и ще публикуват всякакви глупости стига авторите да си платят таксата за публикация. Има български автори, които отчитат дейност по този начин, но поне няма такива български журнали.

  2) След това са българските журнали, които не са индексирани и никой не чете.

  3) След това са международните журнали, които също не са индексирани и никой не чете

  Предполагам, че тези 400-500 стати не включват нито една от това 3 ниво (отдолу нагоре).

  4) Но следващото ниво включва журнали, които са индексирани, но които също така не се четат.

  5) И едва след това идват журналите, които се четат, които си имат по-нататъщни деления по престиж

  СУ трябва да продуцира статии в последната категория журнали без тези статии да са продукт на колаборация със западни учени, които да са свършили основната работа, за да може да се говори за научна дейност на световно ниво.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Явно още не може да се разбере разликата между Главен Изпълнителен Ръководител и Изпълнителен Директор, доста объркан тюрлюгювеч от света на бизнеса и този на образованието където имаме некомерческа структури с друга мисия и визия.

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#22:"Georgi Marinov"]Не разбирам защо трябва да се употребяват епитети като "плювач".[/quote]

  Защото плюете, т.е. лепите етикети ан-гро без да се поинтересувате каква наука се прави в СУ. С това принизявате усилията на немногото качествени учени останали в България или върнали се от чужбина и опитващи се да правят наука на световно ниво. Много от тях са били в чужбина и са пределно наясно колко по-лесно е да стоиш там на топло, с хубава заплата, с богато оборудвани лаборатории и достъп до сериозно финансиране. Много по-трудното е да се върнеш и да пробваш да направиш нещо в БГ. И когато подобни гастарбайтери лепят етикети без да се замислят, трябва да бъдат поставени на мястото си.

  Между другото, намирам един ГК Маринов от Калтех, чиято научна продукция не е нещо съществено за работа в такова място: високоцитирани статии на колективи от 100+ автора и твърде скромни други статии. Другите Г* Маринов са много по-скромни. В България и в СУ има учени с много по-сериозни постижения, вкл. кандидатът за ректор Тони Спасов. Така че хайде малко по-кротко с приказките на едро.

 25. 25 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#24] от "galapagas":

  Аз не виждам какво общо моята скромна личност има с това, което казвам. Това е елементарна логическа грешка -- да се опитваш да дискредитираш дадена теза като хвърляш кал по източника и.

  Но да речем, че си прав -- ако за едно PhD 30 статии, от които 6 са като първи автор и 6 са консорциумни, не са достатъчно и ако 5 като първи автор (под печат) за 9 месеца постдок също не са достатъчни, нека да е така. Ще работя по-здраво в бъдеще така че след 26 години (колкото е времето между моето PhD и това на Тони Спасов, за който впрочем не съм казал нито една лоша дума, така че не виждам за какво го намесваш) да съм изпълнил критериите ти за качество.

  Но природата на съвременната наука е такава - колаборативна. За някои от тези консорциумни статии съм посветил хиляди човекочасове, и с пипета в ръка, и пред компютъра. Но ако човек е тръгнал с идеята да очерня, ще каже, че съм бил обикновен лаборант и нямам никакъв интелектуален принос. За други пък не съм пипнал нищо експериментално, но съм свършил целия анализ и съм написал статията, ако и това да не личи директно от списъка с авторите. Но ако човек е тръгнал да очерня, ще каже "Ами той не е свършил нищо с ръцете си, просто е използвал данните на другите". И т.н. Ако се тръгне да се очерня единствено с цел да се очерня, винаги ще се намери за какво. Но както казах, природата на съвременната наука е такава, че тя се движи напред от групи хора -- повечето статии в сериозните журнали са продукт на колаборации, които не са по силите на един човек.

  Което е едно от много неща, които изглежда не се разбират у нас.

  То оттам тръгва и един от проблемите -- ти казваш, че е лесно да се критикува от "на топло" на запад. Може и да е така. Но опцията да се върнеш и да се опитваш да правиш нещо у нас я няма и няма да я има докато всеки мисли основно за себе си, както ти илюстрираш в поста си. Условията за работа на световно ниво не се създават от единици хора, борещи се с вятърни мелници.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#25] от "Georgi Marinov":

  Виж сега, ако непрекъснато местиш мишената, няма как да стане разумен спор. Започна се с това, че ти каза, че в СУ не се прави никаква наука. Аз ти възразих и ти дадох примери с работи на хора от СУ в Нейчър. След това ти ги омаловажи и тях и т.н. Оказа се, че най-цитираните твои работи са в колективи от 100+ съавтора, но ти там виждаш съществен свои принос, докато казваш, че двамата колеги от СУ нямат принос в статии от по 10тина съавтора, при това на първа и последна позиция (би трябвало да знаеш, че това са хората с най-голям принос). Нямам повече аргументи при такава логика. Явно не ти е ясно, че 1 работа в СУ се равнява на 5-10 в Калтех като усилие, вервай, знам го, защото съм бил и в двете позиции. Хайде бъди здрав и успех в Калтех.

 27. 27 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Никой не мести мишената, ако някой не се държи коректно, това си ти, понеже ми изопачаваш думите.

  Това, което казах е, че СУ трябва да изкарва статии, направени изцяло там, за да бъде международно забележим като институция. Което не е така, когато единици участват в колаборация с 10-15 човека от западни университети. Единиците може да са забележими, но не и институцията. Което е много съществено разграничение.

  Другото, което казах, беше, че в моята област (биологията) не съм забелязал статия от СУ за 7-8 години откакто следя активно литературата. Nature Materials не чета -- това не ми е в областта. Nature естествено чета, но няма как да забележа статия с едно българско име и не от моята област като българска -- без да прочета статията, аз виждам заглавието и авторите, но не и афилиациите, а статии с българи, работещи на запад колко искаш, като първи, последни, средни и пр, автори. Което ми потвърждава възражението, което ти наричаш "омаловажаване".

  А това, че в СУ е трудно да се изкара и 1 работа по твоите собствени думи, е проблем, който трябва да се реши, а не повод за оправдание. Което беше причината да напиша първия пост -- колкото повече хората си повтарят, че постигат героични успехи на фона на липсата на добри условия за работа (което може и да е така), толкова по-сигурно става, че условията няма да се подобрят и че наистина сериозните успехи на световно ниво няма да станат общ стандарт.

  А някои от тези условия никога няма да се подобрят без общо взето да се закрие университета и да се основе наново с изцяло нова физическа база -- има области на науката, където ако студентите не живеят от другата страна на улицата до лабораторията, продуктивността страда ужасно. А това не е опция в СУ.

  Но други неща могат да се променят.

  Ще ти кажа още нещо, за което съм се замислял много през годините -- в сравнение с положението в САЩ например, а и в други западни страни, хората от академичните среди в България имат много по-голям контрол върху съдбата си, ако и да не изглежда така от тяхна гледна точка. Замисли се колко хора от тези среди бяха политици с влияние, че и премиери и министри имаше не един и двама, колко хора с букви пред името им са всеки ден по телевизията да се изказват за какво ли не и т.н. Това в други държави го няма въобще -- там учените специално са тотално маргинализирани, с малки изключения, които стават звезди покрай популяризаторска дейност (каквато впрочем никой в БГ не прави), а и професорите ги показват по ТВ само от време на време по специални въпроси. Икономистите имат сериозно идеологическо влияние, но като цяло повечето не се намесват директно в политическия процес (въпросът доколко това влияние е еднопосочно и съответно какви учени са икономистите да го оставим настрана).

  Т.е. изниква един такъв логичен въпрос -- ако академичната общественост в България има много по-голямо влияние върху политическия и обществен живот отколкото в други държави, то защо се получава така, че условията за академична работа за толкова мизерни?

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#25] от "Georgi Marinov":

  Ако си мислиш че Даржавата е давала и дава пари за, например, СУ, само за да "колекционира"
  [quote#25:"Georgi Marinov"].....0 статии, от които 6 са като първи автор и 6 са консорциумни, не са достатъчно и ако 5 като първи автор (под печат) за 9 месеца ....[/quote]
  много се лъжеш....!!! Егото на асистенчетата е отй-малка важност в институция като СУ

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Мда, както се и очакваше, дискусията дерайлира напълно и се мина изцяло на лични нападки при положение, че на няколко пъти изрично подчертах, че не трябва да се прави това.

  Но аз поне имам смелостта да си застана с името зад мненията си, други я нямат. Което впрочем има страшно много общо с положението на българската наука в днешно време - може и да е далечно следствие на фундаменталните причини, но въпреки това говори много за корените на кризата.

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Съвременната наука изисква толкова голямо отдаване, фокус и интелектуален ресурс, че пожелалият да отбележи действителен принос ще трябва да преживява в лабораторията като свети Иван Рилски в отшелническата пещера (самата лаборатория трябва да бъде добре апратурно мебелирана). Много са малко такива хора в страната, а университетите - прекалено много. Затова и научната им продукция в голям обем има чисто потвърдителен характер...

 31. 31 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  АТЕСТАЦИЯ на научно-изследователската работа! Стига са се покривали разни некадърници с оправданието, че били много велики преподаватели! УНИВЕРСИТЕТЪТ е състояние на духа, не средно училище, не и канцелария. По-малко администрация и повече НАУКА! Нали се говореше за периодична атестация на преподавателите, където основен критерий са публикации и научна дейност? Има преподаватели, които си прекарват целия стаж без никакви публикации и научна работа, без докторати. Нали им се дадоха цели 4 години да напишат! Защо ги държат? Но това се толерира, защото на СУ е нужна евтина работна ръка.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK