Езикът е съобщението (а троловете са наемници в хибридната война)

Мим

© Юлия Лазарова

Мим"Медията е съобщението", казва Маршал Маклуън. The medium is the message. Думата medium освен медия (преса, телевизия, радио) означава и среда, или средство. За Маклуън – всяка технология. В този смисъл, и с още по-голямо основание, можем да кажем, че езикът е съобщението. Не само защото "в началото беше Словото", не само защото без език, на който се мисли, не може да има рационално познание и памет.


Имаше едно време такъв виц. Ротният командир казва на старшината: "Починала е майката на редник Иванов. Трябва да му съобщиш, но по-деликатно. Кажи му го по заобиколен начин." Старшината събира ротата и казва: "Всички, които имат майки, три крачки пред строя, ходом марш!" Иванов също тръгва напред, а старшината му вика: "Иванов, ти къде, бе?" Така той разбира заобиколния начин.
Как казваме нещо е до голяма степен това, което казваме. Ние реагираме емоционално на тона, с който нещо ни се казва (гневен, враждебен, ведър, приятелски тон), повече отколкото на смисъла на думите. "Ей, какъв глупак си!" може да изразява загриженост, ако е казано от приятел, или омраза, ако е казано от неприятел. Посланието зависи от тона. От това как съобщаваме новината.


Можем да наречем няколкото хиляди сирийци, влезли у нас, бежанци, или икономически имигранти, или ислямско нашествие, или дори "заплаха за съществуването ни като държава". Думите, с които казваме нещо, определят значението му. Създават го в нашето съзнание. А светът е това, което мислим.


Дубравка Угрешич в есето си "Културата на лъжата" обясняваше как медиите са насадили страх и омраза към съседите и са предизвикали на практика войните в бивша Югославия през последното десетилетие на миналия век.


Страхът и омразата са заразни. При това, ако всички около теб повтарят лъжи, трябва да си много силен човек, за да продължиш да вярваш, че ти казваш истината.


По комунистическо време много хора не смееха да кажат истината не само поради страх от властта. Ако всички около теб казват, че виждат нещо, а ти виждаш съвсем друго нещо, в един момент започваш да смяташ, че твоето зрение е повредено. Ако мнозинството хора те обвиняват, че това, което мислиш, е престъпно, започваш да изпитваш чувство за вина и да се чувстваш като престъпник.


Да, медията е съобщението. Къде четем едно съобщение - в някоя от медиите на Пеевски, в Мediapool или в "Дневник", в сайта на световна информационна агенция, или в сайт с неясен източник – това е от много голямо значение.


Но дори ако няма оценка и коментар в един текст, самите думи, с които ни се съобщава нещо, изразяват отношение към него. Думите имат различни конотации, различни нюанси на значение. Синджир и верига са уж синоними, но ракията е синджирлия, не вериглия. А хотелите са от една верига, не от един синджир. Има разлика между разговор и мухабет, среща и седянка, "тази госпожа" и "таз женица". Мнозина коментатори под текстовете в електронните издания имитират диалект ("К‘о й туй?"), за да изразят иронично отношение към текста. Просташкият и циничен език на жълтата преса създава светоглед.


Все по-често ми се случва непознати хора, които са образовани, а дори и понякога студенти, на които аз говоря на "Вие", да ми отговарят на "ти". (Не че имам нещо против да си говорим на "ти" – просто разсъждавам за езика.) Някой ми обясни, че отпадането на формата "Вие" било влиянието на американските филми, където всички си говорели на "ти". Ами не, не е така! Това по-скоро е влиянието на лошия превод на американските филми. В съвременния английски език няма изобщо форма "ти" ( 2 л. ед. ч.). Местоимението you може да бъдe вие ( мн.ч.) или Вие (ед.ч.).


Има и на български (или поне имаше) такава учтива форма, когато говориш с познат човек, когото уважаваш, но, да кажем, е по-възрастен, или дори когато говориш със свой студент или колега на малко име, но на Вие. Може би това са формалности. Но езикът има отношение и към нашето мислене.


Как се обръщаме към някого е израз на това какво е отношението ни към него. Не е едно и също да се обърнем към непознат с "Ей, пич!" или с "Извинете, господине!".


Има и други влияния на лошия (или буквалния) превод върху езика. Например не само банкоматът, но и продавачът вече ни казва "поставете вашата карта" или "въведете вашия пин" вместо "поставете картата си".


Или се явяват странни нови думи като "суитчър". Суитчър на английски значи превключвател (switcher), а дрехата, която наричаме "суитчът", се нарича суетшърт (sweatshirt). Естествено чуждиците винаги звучат различно в новия език и дори изменят смисъла си. (Ярък пример за това са турските думи в българския език, които понякога значат друго на турски.) Но когато една дума звучи напълно като друга, това е твърде голямо изкривяване.


Между другото, знае ли някой от къде произлиза думата "дънки"? Звучи като да е от английски, но на английски такава дума няма. Дънки е jeans (джинс).


Не мога да разбера също така каква е разликата между "екшън план" (любима дума на нашите политици) и план за действие? Може би екшън план звучи някак по-cool (гот). Вместо просто да действаме по задачите - участваме в някакъв екшън. Като Шварценегер.


Макар че водя "уъркшоп" по творческо писане, мисля, че то си е творческа работилница. Това с уъркшопа е малко като едно време, когато официалното название на боклукчията беше "оператор на хигиенна машина", а на доячката "операторка на биологична единица".


Но тук навлизаме и в зоната на политическата коректност. Професиите не трябва да звучат обидно, разбира се. Макар че не трябва да звучат и смешно. Още по-малко пък националностите. Но наистина ли се отнасяме с по-голямо уважение към циганите, когато ги наричаме роми? (Често думата "ром" се употребява с ирония в жълтите вестници.) И трябва ли да прекръстим например руските цигански романси на руски ромски романси? И политическата коректност трябва да има някакви разумни граници.


С какви думи казваме нещо е от огромно значение. Не способстваме ли самите ние за създаването на един опасен етнически и религиозен конфликт, когато наричаме бежанците от терора на "Ислямска държава", както и от терора на Асад, потенциални терористи, сган и варварско нашествие? Силен лидер ли е Путин или е силов диктатор? Освобождение ли беше навлизането на Съветската армия в България на 9 септември 1944 или окупация…


И случайна ли е силната опозиция на това да се преподават престъпленията на комунизма в училище?


Преди нещо да се назове, то не съществува. И по комунистическо време можеше да се говори за грешки на комунизма и дори за извращения (когато говорим не за сегашния лидер, а за някой предишен), но умишленото убийство на невинни хора не е грешка, а престъпление. Дори на един невинен човек, а да не говорим за милионите жертви на сталинския терор в СССР и десетките хиляди в България.


През деветдесетте години старите офицери от ДС заработиха над прехода към демокрация и капитализъм. Те сами се превърнаха в капиталисти (с парите на комунистическата държава). Когато започна реституцията на дребната градска собственост – апартаменти, търговски площи - се пусна в обръщение обидната думичка "реститутка". Така бяха наказвани тези, които дръзваха да получават някакъв имот, без да са от "нашите хора", от службите, а по наследствено право.


По същото време се промени и смисълът на думата "ченге". По комунистическо време тя се употребяваше за доносниците на Държавна сигурност, а през 90-те години започна да се използва с положителна конотация - като синоним на полицай (или превод на английската дума cop от филмите). Сор не е обидна дума на английски, нито "ченге" - това значи полицай. Но едно време тази дума не означаваше дори милиционер, а доносник на ДС.


Езикът е съобщението. С лош език си създаваме врагове, с хубав език - приятели. С двусмислици можем да набедим някого в престъпление. Но можем и да изразим езотерична истина. Двусмислицата има голяма сила: и подлият намек, и поетичната метафора са видове двусмислици.


И хибридната война, която според някои Путин е повел не само с Украйна, но и с целия западен свят, макар че в Източна Украйна обстрелите са ужасяващо реални, е преди всичко езикова война.


А троловете са бойци на тихия фронт. (Вижте по-долу тролските реакции на това съобщение.)


Вероятно има бойци и от другата страна на фронтовата линия. Вероятно всички живеем до известна степен в паралелни светове. Но за да не бъдем пленени в свят, измислен от някой друг, е важно да се научим да разпознаваме и това, което думите крият.

Ключови думи към статията:

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Езикът е съобщението. С лош език си създаваме врагове, с хубав език - приятели. С двусмислици можем да набедим някого в престъпление. Но можем и да изразим езотерична истина. Двусмислицата има голяма сила: и подлият намек и поетичната метафора са видове двусмислици."Ами,аз съм съгласен.

 2. 2 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Тук-таме е написано нещо, но като цяло - мишмаш!

  Журналистите са като куче на верига! Колко и по кого ще лаят, зависи от дължината на веригата, отпусната му от Собственика на медията!
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Изобщо не ми дреме за рублажийските тролове!!! И троленето ще секне, като ги залаят кучетата!!!

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1993 Весело

  Левчев съвсем лекинко се пообъркал.

  """"По същото време се промени и смисълът на думата "ченге". По комунистическо време тя се употребяваше за доносниците на Държавна сигурност, а през 90-те години започна да се използва с положителна конотация - като синоним на полицай """"

  Тогава думата "ченге" се употребяваше за милиционер. По-късно имаше период на замяна в жапгона с "ушев". След това и до ден днешен се употребява за полицай.
  Думите наистина имат значение. Те изграждат не само образ на настоящето, но и на миналото. А както е известно историята зависи от историята на историка.
  !

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Това нали важи и за получаващите американско заплащане тролове?

 6. 6 Профил на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  Рейтинг: 1826 Весело

  Левчев нали сме наясно, че в "хибридната война" освен тролове има и платени автори*? Те също са част от "езика на съобщениято"
  *платен автор - такъв който е готов да облече в думи определена теза срещу заплащане.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Владо Левчев не е имало какво да прави този уикенд и е сътворил този бъркоч.
  Що бе Владе от вратата, за краката и завивката през главата? Хонорарчето ли е най-важно,
  та таквъз халтура?
  Иначе ми е през... безразличието, да ти кажа...

 8. 8 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1881 Гневно

  Троловете ли са виновни, че населението на Блъгария намаля с 1/3 за 25 години? Че намалява повече, от колкото за 500 години турско робство? Дайте ми един пример, какво по време на демокрацията го правим добре?(освен контрабадна, измами по интернет, и източване на €вропфондове и държавния бюджет?
  Хората ви МРАЗЯТ! Заради резИлтатите! Заради празните си джобове! Заради НЕСЪСТОЯТЕЛНАТА политика, кояот водите 25 години!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Това се учи в 5 клас по сегашната програма.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "citoplast":

  Троловете са най-различни и хибридната война се води на много фронтове, да хибридна война е да си зависим от един доставчик на газ, но и хибридна война е да ти наложат да си отвориш границите и през тях да минава всеки! Хибридна война е и да ти наложат евро 6, а самите да ти продават автомобили неотговарящи на стандарта! Хибридна война е да те накарат да си затвориш 4 блока на АЕЦ! Хибридна война е и под предлог че има договори да останеш без танкове, ракети и самолети, а другите да нарушават договорите! Хибридна война е и да сееш бомби, ракети, да ограбваш местното население с ясното съзнание че ще създадеш бежанци!

 11. 11 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#3:"citoplast"]Изобщо не ми дреме за рублажийските тролове!!! И троленето ще секне, като ги залаят кучетата!!! [/quote]

  няма такива
  това са Грешно "произведени " и Неразбрани опорни точки от УСО-фските НПО-та

  [quote#5:"12345"]Това нали важи и за получаващите американско заплащане тролове? [/quote]

  за "побелелите пудели" ли говориш ??

  такива са ,
  преди 10.11.89 ...комунисти
  след 10.11.89 ...толераСти
  ..............
  историята ни е пълна с Предатели

 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  По принцип интернет сайтовете, форумите и коментарите са благодатна почва за масова ДЕЗинформация. Докато има наивници да се връзват на "безпристрастните" журналисти и "коментиращи" тролстването няма да изчезне. А колко е лесно да се напише спекулативна новина, да се сложат едни десет коментара от различни никове на едни и същи всъщност лица и да си забият петдесет плюса пак те няма и да коментирам..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#5:"12345"]
  Това нали важи и за получаващите американско заплащане тролове?[/quote]

  те са "изморени" люде...не ги визирай.......

  правиш ги значими..не заслужават

 14. 14 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1881 Весело

  пропуснах в предишния пост-мразя ви безплатно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#3] от "citoplast":


  [quote#3:"citoplast"]Изобщо не ми дреме за рублажийските тролове[/quote]
  А за доларджийските?

 16. 16 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#8:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Хората ви МРАЗЯТ! Заради резИлтатите! Заради празните си джобове! Заради НЕСЪСТОЯТЕЛНАТА политика, кояот водите 25 години![/quote]

  омразата е качество на глупаците!!

  разумните хора действат !!

  лошото е ,че разуминте са 5 % ..
  останалите гласумат като коне с капаци ,
  псуват ..и след четири год Пак гласуват !!

  за такива хора - винаги "късата клечка

 17. 17 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  [quote#15:"Добрин Велков"]А за доларджийските?[/quote]

  Долара си е долар!!!

  Имало едно време ссср...
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "... При това, ако всички около теб повтарят лъжи, трябва да си много силен човек, за да продължиш да вярваш, че ти казваш истината. ..." Освен ако професията ти те задължава ВИНАГИ да казваш истината, да можеш професионално да отделяш истината от лъжата и да знаеш различните начини на изкривяване на истината до степента, в която тя вече се превръща в лъжа! А тази професия НЕ Е журналистиката, а юридическата професия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  ... Макар че водя "уъркшоп" по творческо писане, мисля, че то си е творческа работилница ...

  Това е цитат от горното Писание Левчево ...
  Мога да се заям и с още, но те са къде-къде по-пространни за дъвкане. А това мисля, че е достатъчно да илюстрира неподготвения и твърде лежерен авторов подход от менторска инстанция по темата. Която си е важна и заслужава сериозно отношение, а не да я придърпват за пеша за тяснополитическа употреба. Нейсе ...

  Та да се върнем на цитирания пример.
  Каква е разликата в контекста на авторовите размишления между уъркшопа "му" и работилницата "му" в контекста на тезата за насажданите емоционално възприятия и светоусещания? "Работилницата" е също толкова чиновнически бездушен "конструкт" като онези, срещу които е тръгнал да роптае. И със сигурно знае толкова хубавите и пълни със съдържание думички, ползвани от будителите български за такива "работилници". Като "кръжец" ... Или "клас", "майсторски клас" ... Или дори "курс" ...
  Смисловото им натоварване в българското им възприятие е голямо, с огромно натрупване на морален кредит през годините. Но Левчев ... я кара с "работилницата" ...
  А громи, че и последователи зове ...

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Валодя на секи км

  Дневник, уволнете си наемния трол.

  "Езикът е съобщението (а троловете са наемници в хибридната война)

  От Владимир Левчев

  "Медията е съобщението", казва Маршал Маклуън.
  The medium is the message.
  Думата medium освен медия (преса, телевизия, радио) означава и среда, или средство. За Маклуън – всяка технология.

  В този смисъл, и с още по-голямо основание, можем да кажем, че езикът е съобщението.
  Не само защото "в началото беше Словото",
  не само защото без език, на който се мисли,
  не може да има рационално познание и памет.

  Имаше едно време..."

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1993 Весело

  До коментар [#19] от "xm...":

  Интересни разсъждения, но си изпуснал авторовият акцент.
  Език - трол - хибридна война!
  Останалото за работилническия уъркшоп е за пълнеж.

 22. 22 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Абсолютно прав е Владо Левчев!

  Запетайките имат значение, камо ли думите и фразите.
  Пример- следната обява:

  "Мъж 41 години без жена търси дама за запознанство."

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#21] от "AzDebil":
  Разбира се!
  Само че тази тема не ми е интересна, хеле пък "Тяхната борба" на Левчев и последователи.

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3181 Весело

  Цяла дълга статия, само за да ни каже автора, колко лош е Путин и как е поел война с целия свят! Левчев, да не ти плащат на буква?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 352 Разстроено

  Левчев, Левчеееев... Спомнете си онази, българската: "Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша"...
  Или другата - "Ти му думаш, куме ле Иване, оно тича... и т.н."
  Тъжна работа.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 26. 26 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Преди нещо да се назове, то не съществува."
  Това не е истина.
  Нито сталинската теза, че без език няма мислене.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1993 Весело

  До коментар [#23] от "xm...":

  Е, как посмя така да отблъснеш желанието авторово...
  Човекът се е постарал да вървят две теми синхронно ... особено едната.
  !

 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#24] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Е, от цялата дълга статия, ти само за това се хвана!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3181 Весело

  [quote#28:"mr.innocent victim."]Е, от цялата дълга статия, ти само за това се хвана! [/quote]

  Еми, то това и е идеята на дългата статия. Иначе, ако не беше, Левчев изобщо нямаше да го турне това накрая.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 656 Весело

  маршъл маклуън казва също, че не винаги е съгласен с това което казва... но никога не е скучен

  левчев очевидно е винаги съгласен със себе си - и затова е решил да съгласява другите с него... което е скучно
  освен това е открил чудния фокус да обяви всеки който не е съгласен с него за трол - воюваш в хибридна война...

  каква чудна употреба на езика...
  в "началото бе словото" - после се чуди що му се примиждат "тролоци" и "гибриды" 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#27] от "AzDebil":
  Ми ей тъй, с едната лекота.
  Щото ми е писнало от такива като Левчев будоарни перестроечни дисиденти, (добре илюстрирано от тясното му възприятие на "ченге", както сте се усетил), които свръхкомпенсаторно сега се меткат да "пишат историята" точно като номенклатурата след ХХ конгрес на КПСС.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1993 Весело

  До коментар [#31] от "xm...":

  Тц, тц, тц...

  ++++++


  !

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 692 Неутрално

  " (а троловете са наемници в хибридната война)"...Има и опълчение - На война като на война.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 37. 37 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1993 Весело

  До коментар [#34] от "Bulgerman":

  Браво бе, най-сетне! Откога чакаме такъв като теб, изскочил от скобите в заглавието!
  !

 38. 38 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  В статията се говори (споменават се) за ТРОЛОВЕТЕ изобщо.
  От това изглежда са се засегнали само рубладжийските тролове. И ентусиазирано питат за "битите негри", т.е. "троловете на противника"

  А статията е за друго - тя е за ония човешки особености, които правят възможно (и според някои необходимо) съществуването на троловете.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 39. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Много правилно, г-не Левчев - езикът е съобщението.
  Точно затова исляма е една опасна, мизогинистична религия, която вече 1400 години си служи с езика на омразата и ксенофобията. Затова и хората не я искат в Европа, нито пък нейните последователи. Толкова за бежанците/нашествениците.

  Лицемеркел акбар!
 40. 40 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#38] от "keen":


  [quote#38:"keen"]А статията е за друго[/quote]
  Тц...

  За трето е - за пари...

 41. 41 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Прекрасен и точен анализ на Левчев.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 674 Весело

  Много правилно е предвидил, че троловете ще се разврякат. Ей ги развяваха се, почти целият мурзилаж.

  chavo64
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 334 Весело

  > знае ли някой от къде произлиза думата "дънки"? Звучи като да е от английски, но на английски такава дума няма.

  Има, ама трябва човек да знае английски, и като цяло езици.

  В някои части на САЩ, по-възрастните хора викат на дънките "dungarees", заради материалът, от който са направени:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dungaree_%28fabric%29

  Сега искам авторът да се запита и за произхода на думата "кренвирш", като сме седнали да си говорим глупости

 45. 45 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  А троловете са бойци на тихия фронт. (Вижте по-долу тролските реакции на това съобщение.)
  * * *

  Силна позиция. Чугунено- комунистическа. Който не е съгласен с мен е трол. Дискусия- найн.

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#44] от "nocomnet":

  Левчев щъ намрази яко, да знаиш...

  Левчев, ако си мъж, извини се... Знам, че четеш...ма английския не е като руския брато...

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#45] от "diegos":
  А троловете са бойци на тихия фронт.
  ------------
  Да бе, да!

  Троленето е изгребаната по села и паланки последна кашимерия във войната на надкряскване, в каквото се изроди съвсям иначе имащата своето място във всяко общество пропаганда, (в академичния смисъл на "пропаганда".

 48. 48 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#40] от "Добрин Велков":

  Предполагам, че е редно този труд да бъде заплатен. Не мисля, че това омаловажава усилията на автора.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  " Тук - таме е написано нещо, но като цяло - мишмаш "


  Грешката на автора е, че не го е написал на махленски - български, за да бъде разбран и от дебилите !
  Абе, защо ми се струва, че е по-правилно да се пише " миш - маш " ...?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  И във връзка с тезата на автора - за създаваната от езика среда, в която функционира общественото съзнание, - се питам следното:
  Изтриването на читателски коментари (напр. заради съдържание на думи, които някой си е решил, че не му харесват по някаква неясна причина), не ограбва ли тази среда? Не я ли изкривява и изопачава по недопустим и нечовешки начин?

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 51. 51 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Нека илюстрирам предишния си коментар със съдбата на мой коментар към една публикация за лицето Волен Сидеров:

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.

  Естествено, че срещу Бийвс и Бътхед има "политически заговор" - непрекъснато някой им погажда номера и ги предизвиква да се държат естествено...

  Но знаете ли - количеството подкрепа за тези два идиота премерва общото количество идиоти в страната."

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 52. 52 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#46] от "Добрин Велков":

  Само ме е яд, че нямам под ръка един речник на чуждите думи, току-виж "дънки" я има там.

  Иначе нямам намерение да тръгвам да му оборвам аргументите, пък и като цяло съм съгласен с автора. Проблемът на такъв тип писания е, че те "проповядват", но не убеждават, още по-малко пък ще накарат някой да си промени мнението.

  Не че въобще има смисъл да се убеждава интернет-трол, това по дефиниция е безмислено упражнение.

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#48] от "keen":


  [quote#48:"keen"]Предполагам, че е редно този труд да бъде заплатен. Не мисля, че това омаловажава усилията на автора.[/quote]
  Разбира се.
  На наемните убийци също се плаща.
  Няма срамна работа...

 54. 54 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#49] от "niksan1":

  Е, все пак вие сте от умничките, нали?
  Ние, дебилите, не можем да се мерим с вас!

  Журналистите са като куче на верига! Колко и по кого ще лаят, зависи от дължината на веригата, отпусната му от Собственика на медията!
 55. 55 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Може би думата "ИДИОТ" е причислена към... "вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица".
  Но тази дума също така е избрана за заглавие на едно превъзходно литературно произведение на един руски класик. Както пише Левчев, не трябва ли политическата коректност да има някакви разумни граници?

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 56. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#54] от "lone_wolf":

  " Ние, дебилите, не можем да се мерим с вас "


  Един път да се съглася с теб ! Няма спор - много точно казано ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 57 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#53:"Добрин Велков"]На наемните убийци също се плаща. [/quote]
  Тезата ми беше, че не по факта на заплащането трябва да се тълкува извършеното.
  Иначе бихме могли да кажем също, че трудът на лекаря, спасяващ човешки живот, е същото нещо като труда на наемния убиец, който го отнема, защото... И ЗА ДВЕТЕ СЕ ПЛАЩА.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 58. 58 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#44] от "nocomnet":
  В някои части на нета възрастните хора си чешат свободното време с безполезно квази знание. Често злонамерено манипулиране. Като гледам какви ви се радват.
  Иначе дънгари на бг е док. Казва се дочени дрехи и дочени панталони. Джинсите се правят от плат деним, което е сравнимо понятие с док. Има джинси и от кадифе и др. платове. Както и сака, рокли, ризи и какво ли не от деним.
  То в по-изостанали общества наричат лепенките тиксо, ама вие и на това ще му намерите невярно обяснение.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  в обобщение безплатен обед няма . и когато медия или автор ми предлагат една гледна точка , спестяват не правилни новини , цензурират съдържание и коментари , то това именно е хибридно тролене . което в ерата на интернет си е чисто счетоводство

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 823 Весело

  Ами Левчев е казал очевидни неща и е нормално форумният тролетариат да го оплюе сега. Това няма да промени фактите,но пък някои ще могат да заспят спокойно с чувството за изпълнен "дълг",погален комплекс или добре свършена "работа"....
  Поздравления за текста!

 62. 62 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#58] от "Bulgerman":

  ех как се засили....

  Етимологията е наука, макар и не много точна. Ок, хайде обясни ми "дънки" как е дошла в българския?

 63. 63 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#50:"keen"]
  Изтриването на читателски коментари (напр. заради съдържание на думи, които някой си е решил, че не му харесват по някаква неясна причина), не ограбва ли тази среда? [/quote]
  Не само я ограбва а е своеобразна духовна и морална цензура. Често се изтриват коментари, без обидни думи и квалификации а просто съдържащи адекватна ирония по отношение на откровено обидни,расистки и ксено/хомофобски излияния на психически нестабилни и агресивни форумници.
  Сега модератори, изтрийте и този коментар! Моля!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#62] от "nocomnet":

  Дънки / Jeans

  Международната дума джинси възниква повече от половин век след създаването им от Леви Щраус през 1853 година. Платът за направата им идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes, откъдето и произнасянето „джинс“ в Америка. Има теория, че причината в България джинсите да са по-популярни като „дънки“ води началото си от 80-те, когато основно като контрабанда в страната влизат джинси Levi's серия Donkey (буквално „магаре“).

  Иначе дънкита във форума - дал Господ.
  Хаха.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 65. 65 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  И значи ако не се съглася с написаното съм трол?
  Много ловко.
  Сега. Да осветля автора по няколко въпроса.
  1. Имам много голяма разлика между общуването във форумите и общуването очи в очи.
  Във форумите, където повечето от пишещите по различни причини държат да са анонимни, се е наложило обикновението да се говори на "ти". Особено между опоненти от дълго време. Н а мене всеки, който се опитва да обръща тая тенденция ми изглежа непоправима "пудра" с която не си струва да се общува.
  Иначе in real mode много мразя да говря и да ми се говори на "ти" от хора с които не се познаваме. Обикновено много учитво ги питам да ми припонят кога за последен път сме пили заедно.
  Отделно, че ми е трудно АЗ да преминавам на ти, особено с по-върастни от мене и хора, които уважавам.
  2. В английският е изчезнала именно думата "ТИ" "THOU", която може да се срещне в средновековните текстове.
  "YOU" значи само и единствено "ВИЕ" в единствено и множествено число.
  3. Не може всеки който говори по-рязко и да, визирам и себе си, да бъде обвиняван, че е трол.
  Тролите си личат по еднообразните грамофонни плочи и сляпата и тотално безкритична лоялност, към притежаващата ги политическа сила.
  4. Къде отиде свободата на словото бе, драги?
  Това което не за първи път се внушава в подобни статийки е да СИ НАЛОЖИМ САМОЦЕНЗУРА за да не би някой да ни обвини в език на омразата, тролстване и още нам си кво.
  Е няма как да стане.
  По добре научете хората да мислят, отколкото се опитвате да им вменявате чувство за вина че като са си отворили устите, не са се изразили достатъчно политкоректно.

  “Не съм съгласен с това, което казваш, но бих умрял, защитавайки правото ти да го казваш!”, е казал Волтер.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 66. 66 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1867 Весело

  До коментар [#63] от "Аби":

  "Не само я ограбва а е своеобразна духовна и морална цензура."

  Съвсем буквална цензура си е.
  Тука наскоро ми изтриха ироничен коментар, по адрес на весник Дума, просто, защото бяха помислили, че се отнася за Дневник. Коментарът не съдържаше и една обидна дума, аклевам се.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 67. 67 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#66:"rapidfire"]
  Съвсем буквална цензура си е.[/quote]
  Два пъти си деактивирах акаунта, заради несъгласие с критериите на модераторите за изтриване на коментари. Г-н Казаков реши че съм "лоша" и по-добре да съм преосмислила поведението си(!) във форума...Без коментар. Въпросът е защо ли пак ме допускат да коментирам, след като преди да деактивира някой акаунта си ясно го предупреждава системата, че е завинаги??
  Към модератора, който ще изтрие и този коментар:
  Посещавам сайта ви само заради доброто техническо оформление. Изключвам честите граматически и лексикални грешки в статиите, които налагат поне двукратно прочитане, за да може да се разбере смисъла на написаното. Нищо лично.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#65] от "rapidfire":

  ++++ Поздрави за този постинг.

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1533 Гневно

  До коментар [#8] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Населението намаля защото огромен брой млади българи ( в детеродна възраст) се изнесоха на ЗАПАД защото не искат да пропилеят живота си нео-комунистическта кочина която им завеща предишното поколение. И което поколение упорито отказва да признае вината си и поне да престане да пречи на модернизиране на държавата. А вместо това обвинява промяната !!!

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Нещо повече.

  Не може да се дърдори, пише, троли

  Защото сме матрялисти.
  Защото сме марксисти.
  Защото сме сталинисти.
  Защото...

  Сега сериозно:

  Истина е, че изключително много зависим от рационално познание кодирано в (полу) осъзнавана говорна и писмено документирана реч.

  Истина е също, че прекалено много зависим от такъв "носител"
  на информация (лингвистичен "превоз", vehicle).
  От такива медии - от "медиум", в технически "чист" вид - физически носител като напр. празно CD в контраст с информационно съдържание.

  По начало, обаче, "медиум" - от ум посредник,
  означава физическа И духовна реалност.

  Означава отвореност към по-широка реалност, каквато съществува, но е трудна за познаване, артикулиране и контакт.

  Означава човешки (и въобще на живота) способности,
  закърнели при обикновени хора и налични само при "феномени".

  Споснобности познати за и признати от т.нар. рационални науки:
  телепатични, "паравормални", "ясновидски".

  Преди писменото слово и "членоразделителната" реч,
  преди хиляди години
  хората са общували само с физически "контакт" и телепатично
  (в този или в обратен ред).

  Нещо е спечелено, но и нещо изгубено.

  "без език, на който се мисли,
  не може да има рационално познание и памет."

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Електрически превключвател на английски е switch, а не switcher.
  Добре е техническите термини да се проверяват в речника.
  Поредното манипулативно писание, в което авторът върти, суче докато си дойде на думата за нелегалните имигранти.
  Е, хайде, ние българите прости и нетолерантни, но какво да кажем за настроенията в други европейски страни? Рейтингът на Меркел падна точно заради нейната политика спрямо нелегалните имигранти. В други страни също се надига брожение сред гражданите.
  Главната цел на всяка една национална държава трябва да бъде добруването на гражданите й. Помощта за други държави и чужди граждани трябва да се оказва само когато не е в ущърб на благосъстоянието и сигурността на собствените граждани.
  Наруши ли се този принцип рано или късно настроенията в ЕС ще се обърнат и връх ще вземат националистите. Като гледам колко неадекватни са Меркел и Оланд, както и брюкселските бюрократи едва ли това би бил най-лошият вариант. Все пак говорим за националисти, а не за фашисти, каквито се опитва да ги изкара либералната преса или, ако ви се харесва повече, медии.

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 615 Неутрално

  [quote#71:"stenli1"]Ако баща ми беше автора на репликата: "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!", щях да си спестявам статии като тази. [/quote]
  Какво ли би казал Фройд по въпроса? Защото за мене ако мъж каже на мъж, че го обича...

 74. 74 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 706 Разстроено

  Удивително смешна е способноста на некои хора да защитават възгледите си чрез явни манипулации.
  Като в случая. В който автора смесва няколко различни факти - като възпитанието на отделния чòвек, трагедията с нещастно загиналия мигрант и троловете. И обобщението накрая -
  "А троловете са бойци на тихия фронт. (Вижте по-долу тролските реакции на това съобщение.) "

  Което е вече нагло-цинично. Но не учудва.
  Защото потомствения комунист не може да бъде по различен от комунист. Ползвайки благата на отречения от него комунизъм - сега се изкарва по-голям светец и от папата - типично по комунистически. Каквито впрочем са повечето от най-яростно определящите се като умни, красиви и готини.
  Да, еничарството не е забравено. Щом др. Левчев младши определя различните несъгласните с него като тролове?!!!. При това априори...

 75. 75 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Има непогрешим метод за идентифицирането на тролове. Троловете винаги защитават теза, обратна на изложената в съответната статия. Това е така, защото нормалният човек избира да се информира от медия, която счита за обективна. Сигурен съм, че никой нормален човек не влиза да чете Дума онлайн и да спори с чугуните под статията.

 76. 76 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#75] от "asdas200":

  "Троловете винаги защитават теза, обратна на изложената в съответната статия. "

  Абсолютно не си прав.
  Троловете винаги защитават тезата, която им е спусната като опорна точка.
  За иили против тази на съответната стаия няма значение.
  Въпросът е да е успоредна на партийната линия на централата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 77. 77 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  [quote#43:"PlamenVarna"]Не е никак трудно да се открият: [/quote]
  Целият ви коментар е потвърждение за определението "трол", както и всички останали ваши коментари.
  [quote#4:"AzDebil"]А както е известно историята зависи от историята на историка. [/quote]
  Затова и не трябват да се четат книжките по история на БКП и на КПСС, защото са писани от третокласни недоучени партийни апаратчици.
  [quote#6:"neznaiko.bg"]Левчев нали сме наясно, че в "хибридната война" освен тролове има и платени автори*?[/quote]
  На времето нищо не беше платено (освен с партийна вярност и подлизурско умилкване), но пак се пишрха безкрайни оди за възхвала на стогодишната, на КПСС, на Матушката и на социализЪма.

 78. 78 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Горкият Левчев чел Чомски и също вдигнал крак за подкова.

  https://goo.gl/8NG90J
 79. 79 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3181 Весело

  [quote#0:"Владимир Левчев"]"А троловете са бойци на тихия фронт. (Вижте по-долу тролските реакции на това съобщение.)[/quote]

  Който не е с мен - е против мен, нали така, другарю Левчев?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3181 Весело

  [quote#75:"asdas200"]Троловете винаги защитават теза, обратна на изложената в съответната статия.[/quote]

  Това сериозно ли? Значи, ако някой не се съгласи с дадена теза, примерно че 2+2=5, то той е трол?
  Изобщо, що за идиотщина е твърдението, че задължително трябва да се съгласиш с всичко, написано някъде? Ами, ако имаш друго мнение? Ако тезата на автора е погрешна? Или това е престъпмисъл?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#79:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] Който не е с мен - е против мен, нали така, другарю Левчев? [/quote]

  Е че как иначе? Кръвта вода не става.

  https://goo.gl/8NG90J
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Поредната халтура на Левчев. Не съм я чел, само от коментарите разбрах, че не съм пропуснал нищо!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#82:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]като видиш, че под тема за размножаването на дъждовните червеи някои говорят за Путин, Русия и руснаците, и веднага ти става ясно, че това са тролове[/quote]

  Така е, нямат нищо общо. Едните изскачат когато завали дъжд и е мокро, а другите когато се вдигне цената на петрола. Инак като пресъхне и едните, и другите се скриват там, откъдето са изпълзяли.

 86. 86 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1514 Разстроено

  Явно блюдолизачеството се предава по наследство. Лоша работа.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 87. 87 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Няма да призовавам троловете от форума да се разчистят, защото ще останем 3-4 човека, но все пак трябва да има някакво благоприличие!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 88. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#18] от "logika":

  Шегувате ли се?! Или може би имате предвиднетези, коитоя упражняват, а тези, които я преподават.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  "А троловете са бойци на тихия фронт"
  Нещо като Щирлиц.

 91. 91 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Между другото, знае ли някой от къде произлиза думата "дънки"?
  Ами защото имат дъно, за разлика от потурите, например.

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  "Едни от първите дънки внесени (вероятно контрабанда) в България са били марка или модел Donkey. Във всеки случай пишело на етикета така. Оттам тръгва и нарицателното."

 93. 93 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#6:"neznaiko.bg"]Левчев нали сме наясно, че в "хибридната война" освен тролове има и платени автори*? Те също са част от "езика на съобщениято"
  *платен автор - такъв който е готов да облече в думи определена теза срещу заплащане. [/quote]

  Левчеви винаги са били от политкоректната страна! Крушата не пада по-далеч от стеблото на дъвото!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2457 Весело

  Разбирам че Владо Левчев се е засегнал от коментарът ми за тазгодишната нобелова лауреатка за литература която нарекох "женица" и така съм му дал творчески импулс за тази пространна статия за тролове, хибридни войни и ролята на турцизмите и американизмите в днешният ни език.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Браво на Владо Левчев, обръща внимание на тънки нюанси в своите наблюдения над езика, но всъщност посланието му е друго, което малко ще разберат.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 97. 97 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#39:"Bulgarische Motoren Werke"]Много правилно, г-не Левчев - езикът е съобщението. [/quote]

  Н о о о о ... съобщението е фалшификация в много случаи. Затова на Запад търсят кредитен рейтинг, поръчители, хора познаващи и гарантиращи крякащият съобщението. Без солиден бегграунд и рейтинг съобщенията не минават ...

 98. 98 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Ами то Левчев идва от ЛЕВ, паричен знак в България.

 99. 99 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Харесвам статията на г-н Левчев за това, че темата е актуална и констатациите и примерите са много добре аргументирани! Личната му пристрастност си е негово право и въпрос на гледна точка.Не намирам за коректни тези , които намекват за писане срещу заплащане. Поне не в случая. Виж за такива като Иво Инджев , Сашо Йорданов или Иван Кръстев, сигурно са прави.
  А най-съм поласкан от конотацията на думите "разговор" и "мухабет", тъй като аз съм от малкото, който употребява често втората, с всичките и' нюанси и асоциации.

 100. 100 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#72:"pamela"]Електрически превключвател на английски е switch, а не switcher. [/quote]


  В интерес на истината switch се използва повече за ключ, прекъсвач, а switcher си е точно превключвател.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах