Ларго

Стари и нови сердикийски зидове

© Георги Кожухаров

Стари и нови сердикийски зидове 
Текстът е от портала "Култура"


Реставрацията и консервацията на "Антична Сердика" на Ларгото е временно преустановена. Случи се в предизборно време и замразяването беше използвано с предизборни цели, но добре, че се случи пред избори, защото иначе едва ли някой щеше да се вслуша в гражданските протести. От няколко години разкопките стояха без да се работи нищо по тях. Едва когато министерските чиновници се стреснаха, че сроковете за средствата от еврофондовете изтичат, се паникьосаха и разбързаха. Бързането очевидно е за сметка на качеството. Недопустимо е усвояването им да е за сметка на некадърно свършена работа. Принципът "през куп – за грош" е недопустим, дори когато става дума за много грошове. Недопустимо е единствената цел за министерските чиновници да е усвояването на средствата, без оглед какво ще се експонира.


Римските старини са запазени по чудо или по случайност. През 1952 г. Министерският съвет приема постановление за "разчистване центъра на София", като за целта се предвижда да бъдат разрушени църквите "Света Неделя", "Света Петка Самарджийска", "Свети Спас", джамията "Баня баши" и всички други сгради в този район. Изготвен е градоустройствен план за "социалистическото преустройство" на центъра на столицата и застрояването му с представителни държавни учреждения в господстващия тогава монументален сталинистки стил. Точно там трябва да се извиси и "Дом на съветите". В последния момент решението е променено – по чудо или по случайност. Естествено, ако планът беше реализиран, всички антични останки щяха да бъдат безвъзвратно унищожени.
Архитектите се дразнят, когато тяхната работа се коментира от неспециалисти, но такова е естеството на професията им. Всички ние, неспециалистите, имаме право да оценяваме жилищата, в които живеем, улиците, по които ходим, имаме право да се гневим, когато някоя сграда се руши или е грозна, или е не на място построена. Не е задължително, след като не си тесен специалист, да харесваш и одобряваш всичко. В края на краищата не сме ли всички на мнение, че градовете ни се застрояват лошо, а Черноморието се презастроява престъпно! Затова ми се иска  архитектите и археолозите да бъдат по-сдържани, когато ние, неспециалистите, оценяваме техните грешки.


Археологическите останки се реставрират лошо. Лошото е това, че изглеждат като нови. До преди няколко месеца, докато стояха само разкопани и разчистени, всичко беше наред. Но когато около тях закипя усилна дейност, нещата придобиха лош обрат и работата се опорочи. Тази дейност не е за всеки архитект и за всеки строителен работник. Както един лекар не е специалист по всички болести. Реставрацията изисква специални знания и умения и верен усет за автентичност. Старото не бива да изглежда като ново. Старината е ценна с това, че е историческо свидетелство. Към оригинала трябва да се отнасяме с респект. А проблемът с въпросната старина е, че изглежда като нова – както остроумно беше озаглавен един материал, илюстриран с много снимки – "Чисто нови старини".


Веднага, когато се появиха критиките, се появиха и раздразнени реакции от специалистите – ама те щели да остареят с времето. Наскоро във фонтан в Русе специалисти излъскаха естествената патина на скулптурни женски фигури на Любомир Далчев и те светнаха като златни. След изригналите реакции и насмешки в социалните мрежи, скулптурите отново бяха изкуствено патинирани, но едва ли изкуствената патина е по-доброто решение.


Нещо подобно се случва и с разкопките на Сердика. Сега надзиданото трябва да се разруши. Колкото и внимателно да се върши това, неизбежно ще доведе до повреди, които можеха да бъдат избегнати, ако се беше работило професионално и отговорно.


Най-остри критики има към това, че не са поставени маркери между стария и новия градеж. Без да съм специалист зная, че има международни конвенции, които задължават всяко надзиждане да бъде отбелязвано с маркери. Бедата е там, че в България международните конвенции не се спазват от много десетилетия и това постепенно е станало обичайна практика. Явно порочната практика се пренася и в разкопките на Ларгото. Реставраторите могат да измислят всякакви конструкции, но поставянето на знак до къде е автентичният строеж и откъде започва новият, е абсолютно задължително. В противен случай неминуемо се получава бутафория. Ако бутафорията е някъде встрани, тя може и да мине по-незабелязано, но в центъра на София тя предизвиква възмущение. Според своя прекрасен девиз София "не старее", но начинът да се докаже това не е като се подмладяват античните старини. Ключово понятие в реставрацията е автентичността, когато тя бъде пренебрегната, налице е исторически фалшификат.


В литературата ролята на маркер играе точното цитиране, обозначаването му с кавички. Можеш да използваш колкото си искаш чужд текст, стига да поставяш кавички и да не си го приписваш като свой. В реставрацията кавичките представляват метална лента между стария зид и надградения. Добавените нови части трябва да са минимални, доближаването им до автентичните да е максимално, разграничаването на едните от другите е задължително, а имитацията забранена. Всичко друго е непрофесионално, по нашенския принцип – "и така става". Става, но не бива! Ако в комунистическата държава Венецианската харта се е възприемала като идеологическа диверсия, сега политическият контекст е различен. Ако тогава под натиска на Пенчо Кубадински са извършвани хипотетични реконструкции, днес не бива! В другите европейски държави така не се прави. У нас също имаме примери за блестяща реставрационна работа, най-последен от които е Античният стадион в Пловдив.


Затова, както се казва, нека да не се излагаме пред чужденците. Бутафорните атракциони едва ли ще се окажат печеливши за туризма ни. По-скоро да отблъснат и малкото екскурзианти, които посещават столицата ни.


Залети сме от политическа чалга, затова не се нуждаем и от археологически популизъм. Нека нещата на Ларгото да текат сигурно и спокойно, по-бавно, но не толкова – Largo ma non tanto.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Ларго - щото данъкоплатеца е ларж и ще строим на Божо въздушните кули.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  С нови тухли - нов мираж!

 3. 3 Профил на reduta
  reduta
  Рейтинг: 221 Гневно

  Тенденциозна снимка. Тухлите-четворки са за изграждане на стените между отворена и затворена част, не за надзиждане. Стига манипулации. При ротондата се е надграждало по същия начин и сега никой не го безпокои. По-добре надградени, но запазени, отколкото още една зима наводнени. Аман от "специалисти", които си седят на топло в БАН и само се жалват.

 4. 4 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Само аз ли смятам, че тия останки от основи на сгради трябва да се махнат от там и да се направи нещо друго?

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  A какво ще кажете за това решение на СОС за Жълтите павета? Днес съветниците са в предизборна кампания и затова ги мъчи здрава амнезия, какво точно са гласували. Сакън да не изгубят 5000 гласа на автоталибани, които са свикнали да тровят въздуха през центъра за по-пряко.

  http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f30760.pdf

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 320 Весело

  Нека се направи с нови! Така или иначе след 2000 години ще бъдат стари антики с голяма стойност.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 7. 7 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Само да вметна, че това с изкуствената патина се направи скандално и с ремонта на покрива на Ректората - медната обшивка, позеленяла естествено от времето, просто беше замазана с имитираща зелена боя... Никой не реагира на това скандално решение. Чудя се защо...

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 8. 8 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Сега минах оттам, работят си и пушек се вдига, замразяване не видях.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  [quote#7:"Георги Грънчаров"] на Ректората - медната обшивка, позеленяла естествено от времето, просто беше замазана с имитираща зелена боя[/quote]

  Значи ментето е било като хората. Не като пернишката крепост с ламперия от гетинакс.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Понеже обичаме да сравняваме, ще дам пример с Помпей. И там всичко е било затрупано още от изригването на Везувий и на почти всички сгради покривите са се срутили (май само на термите има запазен таван). Сега доста от къщите са с реставрирани горни части и покриви, ама грамотно, без дилетантско дострояване. Така, че всичко е въпрос на професионализъм, а не на талибански крясъци и тотално отричане.

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Брех! Димова ме изненада, написала е много добър текст, в който ясно се казва къде е проблемът. Не мога да не се съглася, че в този случай е напълно права!

  Наскоро бях в Рига, прекрасен град, нооооо..... има такива "чисто нови старини", че на човек му изглеждат като направени "наужким", а това разваля цялото впечатление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK