Ако можех да гласувам

Ако можех да гласувам

© Георги КожухаровПрекарвам много време в София и много хора ме питат за кого бих гласувал в местните избори. Питат ме, защото не знаят за кого или за какво да гласуват и всъщност изобщо не искат да гласуват. Казват ми, че всички са от един дол дренки.


Гражданин съм на ЕС, имам адресна регистрация в София и изглежда достатъчно дълго пребивавам тук според европейското законодателство и българския Изборен кодекс, за да мога да гласувам на местните избори. Не обаче на референдума. Както и да е, защото в Холандия се отказахме от електронното гласуване преди няколко години - използваните машини не можеха да гарантират анонимността в гласуването.


Остават ми тогава местните избори. Идвам от страна, в която всеки, който се регистрира в дадена община, автоматично получава лична покана да гласува. И тази покана е част от идентификацията, която се представя в избирателната секция. Затова и очаквах да бъда включен тук в изборните списъци. Няма такова нещо обаче. Дори гражданите на ЕС, които са регистрирани тук, трябва да се запишат и като избиратели, което открих твърде късно.
Какъв ми е изборът?


Как бих гласувал, ако бих могъл? Предполагам, че първо трябва да се запозная с програмите или с предизборните платформи на партиите. Не ме е толкова грижа какво политиците говорят по време на кампанията: речите им са пълни с обещания, но какво наистина планират партиите им да направят? А и не бих искал да разчитам много на коментарите на хората за отделните кандидати. Ако слушам какво избирателите говорят за партиите и кандидатите им, не бих гласувал. Направо бих побягнал.


Сайтът на ОИК-София ми показва, че 32 партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети (каквито и биха могли да са различията между тях) участват в изборите, кандидатите за кмет са 21. 32 партии, 21 кандидати. Като холандец съм свикнал на много партии в местните избори, но да прочета идеите и програмите на всичките ми идва малко много отгоре.


За какво партиите са за, а не за какво са против


Ако не искам да чета всички програми, нека започна с тези, за които не искам да знам. С цялото ми уважение към усилията и несъмнено добри намерения, някои партии са толкова малки, че както изглежда дори жените на лидерите им не гласуват за тях. Пропускам и отявлените националистически партии. Най-вече защото са националистически, което само би поставило малки страни като Холандия и България в изолация, губейки и малкото влияние, което имат в глобалния свят. А също така, защото националистическата Партия на свободата на Герт Вилдерс в Холандия показа какво се случва: преди няколко години се обяви против исляма и това й донесе гласове. После когато 2008 г. дойде кризата и много хора се притесниха за работата си, смени дневния ред и се обяви против ЕС и по-конкретно срещу работници от Полша, България и Румъния. Сега, когато дори самият Вилдерс трябва да признае, че българското цунами нямаше, превключва на други теми. Не съм против партиите да адаптират дневния си ред, но това е прекалено. Кой може да предвиди срещу какво ще са след две години? Затова не си струват партии, които са най-вече против. Интересува ме какво партиите искат да направят, а не какво не искат (да бъде направено).


Това ми скъсява листата на избора: остават ми парламентарно представените, тези, които са в Общинския съвет и още няколко като Зелените или най-младата партия – ДЕОС. Защо Зелените? Защото се смятам много зелен и в Холандия (почти) винаги гласувам за партията на зелените. А защо ДЕОС? Казват ми, че това е партията, родена от вика на протеста през 2013 и 2014, и понеже симпатизирам на този протест, ще видя и те какво предлагат. Тази моя къса листа би могла да бъде още по-къса, ако бях използвал за отправна точка деня, в който кампанията официално започна. Само няколко бяха партиите, които имаха в този ден публикувани програми. Затова нека приемем, че не бива да правим връзка между недостига на капацитет да се направи навреме предизборна програма с капацитета на партиите да управляват София.


Политиката значи принципи или поне така беше


Какво очаквам, когато чета партийни програми? Преди всичко идеологическа част. Гласува се за Общински съвет с четиригодишен мандат и искам да знам каква е идеологията им. Хубаво е да се чете какво предлагат днес, но как ще действат при променени обстоятелства след три години? Следващото: какво предлагат за сега. София е изправена пред множество предизвикателства: много лошото качество на въздуха, лишеното от всякакви принципи на организираност поведение по пътищата и задръстванията, обезценяващи се квартали, паркове, които имат нужда от повече грижа... Българите, както и холандците са много добри в правенето на дълги списъци на неща, които не са добре. Затова оставям на читателите да допишат. Накрая, но не последно: как партиите смятат да финансират всички свои идеи?


Интересно е да се отбележи, че БСП в София е в коалиция на 9 партии под името БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, между които и "Земеделски Съюз Александър Стамболийски". Взех, че погледнах сайта им и виждам, че в друг град са част от МК "Либерален алианс". Идеологии като "социалистическа" и "либерална" не са вече така добре дефинирани както в миналото, но това ми идва отгоре. Какво всъщност са БСП? Социалисти? Либерали? Сигурно опортюнисти в избора си на партньори. Зачерквам ги.


Идеология, действия и финансиране


Ако трябва стриктно да се придържам към тези три критерия, тук би бил краят на тази статия: никоя от партиите не споменава в предизборната си програма последния критерий "как ще финансират действията си". Тук-там има по нещо като напр. нова тарифна система в обществения транспорт, но нищо цялостно. Разбира се, много от партиите пишат, че финансирането може (отчасти) да дойде от средства на ЕС. Много ви благодаря за това.


Добре е, че (по принцип) имам право да гласувам, но от друга страна, това са донякъде (част от) моите данъци, разходвани тука. Наистина, липсата на финансови параграфи в програмите предизвиква загриженост. Партии с по-скоро либерален дневен ред най-общо се насочват към политиката на строги икономии. Вижте Холандия, Португалия, Испания, Кипър и Гърция и някои други, за да видите какво означава това: сериозно намалявате на държавните разходи, приватизация на обществените услуги, бюджетни съкращения за обществени и социални програми, масови уволнения на държавни служители. И понеже много от партиите в късата ми листа казват, че са по един или друг начин либерални, не бих могъл да очаквам много от втория критерий: какво предлагат за сега?


Идиоти ли са избирателите?


Почти нищо за основните им принципи, нищо за финансирането. Това, което остава, са краткосрочни действия. Действия? Извинете, обещания. Действия значи да бъдат представени идеи за реализирането им, като например няколко думи за финансиране. Това, което ни остава, са обещания. Изненадващо (или не, но това оставям на вас) много от тях са един и същи: всички обещават нещо за майките с детски колички, всички обещават повече дървета, всички обещават "интелигентно управление на трафика" и повече велосипедни алеи. Четете обаче по-нататък и сравнявайте. Сравнявайте не отделните програми, сравнявайте обещанията във всяка една програма. В една и съща предизборна платформа чета за повече велосипедни алеи и за по-широки пътища. Чета за мерки за справяне със замърсяването на въздуха, но и насърчаване на използването на биомаса за отопление. Тези неща обаче не пасват едно на друго.


Някои обещания са направо безсмислици. В програмата на Йорданка Фандъкова/ГЕРБ пише: "Произвеждаме пелети от биомаса за отопление на общински училища и детски градини. Целта е да намалим употребата на твърди горива, които отделят високи нива на фини прахови частици, като стимулираме използването на алтернативни енергийни източници." Твърдите горива отделят фини прахови частици, вярно е. Но горенето на биомаса в малките мащаби на училища и детски градини произвежда значително повече фини прахови частици. Кои са ви съветниците? ДЕОС пък пише, че искат конкуренция в автобусните линии. Благодаря, но идете и вижте във Великобритания, където всичко беше приватизирано и вижте пораженията, преди да дойдете с идеи като тази. А конкуренцията при събирането на боклука? Страхотно, ще идват три боклукчийски камиона на ден, наместо един.


Чета обещания, които дори вече не са обещания. "Обещаваме трета метролиния". Колко мило, но този проект вече върви, решено е вече за метрото. Мога да продължа с тези примери, но не искам да правя както повечето партии правят: обиждат избирателя.


Какво си мислят партиите? Няма принципи, няма и дума как ще се осъществят (разбирай финансират) всички техни обещания? Дали си мислят, че избирателят е идиот? Че избирателят гласува за най-симпатичното лице? Когато в България нещо не върви, хората обикновено предлагат да бъде направен нов закон. Имам предложение: нужен е закон, който задължава партиите да представят предизборна програма в началото на изборната кампания и програмата да съдържа приоритети и позиции как ще бъдат изпълнени ангажиментите и обещанията в нея. А ако ги нямат, да не им се позволя да участват в изборите.


Назад към Букурещ


В задънена улица съм. Ако съдя по предизборните програми, не мога да направя сериозен избор. Това, което ми остава, е стратегическо гласуване. Преди години работих в Букурещ, хората там никак не харесваха кмета си, но ми казваха, че пак ще гласуват за него. Защо? Доводът, който ми посочиха, бе: "Той е вече втори мандат кмет, сложи си приятелите и близките фирми на правилните места и накрая почна да прави нещо за града. Ако сега изберем нов човек, първите години ще му трябват да намести своите приятели и близки фирми и нищо няма да се случва за града. Затова пак ще гласуваме за стария кмет, но да бъде поне малко държан под контрол, за Общински съвет ще гласуваме за друга партия". Циничен аргумент, но във време, в което не е приеман насериозно от партиите, избирателят може да си отмъсти. Оставям на вас да обмислите този довод, само да ви напомня, че въпросният кмет сега е зад решетките за корупция.


Споменах, че няма да коментирам личности, без значение колко са важни в политическия живот. Но понеже карам колело в София, ще си позволя едно изключение. Моля Ви, г-жо Фандъкова, ако отново станете кмет, сменете заместника си, г-н Любомир "Забравих" Христов. Той забрави да завърши велоалеите на бул."Евлоги и Христо Георгиеви" при кръстовището с бул."Драган Цанков", забрави колелетата на Лъвов мост, забрави ги на бул. "България" и бул. "Акад. И.Е.Гешов", както и на още няколко места. Той дори забрави, че целият му екип експерти-проектанти, включително и екипите от "общинските фирми" ходиха на множество обучения по проектиране на велосипедни алеи. Г-жо Фандъкова, не можете повече да си позволявате да имате в екипа си човек с такава лоша памет. Това прави изказванията Ви за София-зелен град да звучат по-скоро глупаво и не много сериозно.


Кои са всички кандидати за кмет на София може да проверите тук, листите с общински съветници - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Авторът бърка машинно гласуване с дистанционно.Гласувайте ЗА на референдума!

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Сега да сравняваме Холандия с България ,все едно да сравняваме София с Манхатън

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Харесва ми анализа на холандския автор.Прагматичен,рационален!

  Tony
 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този на луд ли се прави? Политиката на Холандия я напълни с африканци и араби, докато гейове превземат властта там. И дошъл тук акъл по демокрация да ни дава.

  Единственото смислено от горното словоблудство е това: "в Холандия се отказахме от електронното гласуване преди няколко години - използваните машини не можеха да гарантират анонимността в гласуването".

  Проблемите с електронното гласуване са много. Липсата на гарантирана анонимност е само един от тях. Също електронното гласуване ще увеличи масирано възможностите за натиск и за купуване на гласове (кой ще попречи някой да стои до теб на компютъра??).

  Само популисти като Росен Плевнелиев се връзват на приказките за електронно гласуване.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  Една объркана статия на един объркан човек...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Автора явно е повече холандец, забравил българщината. На референдума гласувам "ЗА".

 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":
  Като изключим това - много трезв и прагматичен анализ. От полза за всеки,който би могъл да го прочете и поне малко преосмисли.....

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#1:"hodounski"]Гласувайте ЗА на референдума![/quote]


  ++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  В България НЯМА референдум за електронно гласуване.
  ИМА референдум за ДИСТАНЦИОННО такова!!!

  п.п. Не съм чувал в Холандия да са забранили електронното банкиране, пазаруването чрез е-вау или купуването на самолетни билети по интернет...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Браво на десния Дневник. Още разколебаване му трябва на мързеливия българин търсещ си повод да не гласува.
  А нещо в стил "Всички са маскари" не сте ли подготвили?
  Примерно - Гласуваш на изборите, гласуваш за Пеевски.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Да, бе! Всичко друго решихме, само велоалеите останаха непостроени.
  Дребнотемие....

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Както и да е, защото в Холандия се отказахме от електронното гласуване преди няколко години - използваните машини не можеха да гарантират анонимността в гласуването."

  Те за това иде реч. За това и КСъд се е произнесъл преди доста години.
  А матряла рупа...
  А политиците искат повече гласували - всеки глас им носи 11 лева, което е готино...

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Принципи и действия - толкова далече от всякакви ценности... Ние си се знаем, авторът вече е научил, но все им е тая на кандидатстващите за електоралните благоволения, че са загрижени само за субсидии, фондове и усвояване на де, що има поръчки.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Дистанционното е още по-незащитено от машинното...

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  Тези действия не са анонимни. Знае се кой си. При гласуването не е така.
  Примерите ти са неподходящи. Дай други...

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  На мен много ми хареса.
  Като човек, който не е българин, е успял без емоции и пристрастия да направи трезв анализ. За кандидат-кметовете е късно да си вземат поуки, но поне избирателите могат.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Тука, никой не гласува за програма или платформа. Тука се гласува от гледна точка на това, дали си в далаверата или извън нея. Тука избори не се печелят, а се купуват. ТУКА Е ТАКА.

 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#11:"pamela"]Да, бе! Всичко друго решихме, само велоалеите останаха непостроени.
  Дребнотемие....[/quote]

  Въпросът не опира до велоалеите, а до това, че е обещано, многократно! А политик, който не си спазва обещанията, няма място в общината!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ние сме повечко като в Букурещ, гласуваме за по-малкото зло, само, че наш кмет няма да влезе в затвора за корупция. Това е разликата...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 20. 20 Профил на опит
  опит
  Рейтинг: 233 Весело

  То тук електората, чийто глас решава всичко не може да чете, за да сравнява платформи. Затова изборите направо се купуват. От пачка и тояга разбира всеки.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Настоящата кампания показва че кандидатите вече дори не се и преструват на политици.Падна и този смокинов лист .

  klimentm
 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#14] от "Добрин Велков":

  [quote#14:"Добрин Велков"]Дистанционното е още по-незащитено от машинното... [/quote]
  Това е немотивирано и невярно твърдение. Дистанционното гласуване може да бъде достатъчно сигурно, пример е интернет банкирането. Отделен е въпросът с анонимността. По принцип смятам, че гражданинът в демократичното общество няма нужда от нея, но ако държите на анонимност има много начини да бъде гарантирана. Само не се заблуждавайте, че при гласуването с бюлетини анонимността е гарантирана в по-висока степен. И снимката с телефон на попълнена бюлетина и начина на поставяне на печат върху бюлетината и куп други измами достатъчно компрометират тайния вот.
  А в заключение само ще кажа, че без съмнение бъдещето е на електронното гласуване. Рано или по-късно.

 23. 23 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имам предложение: нужен е закон, който задължава партиите да представят предизборна програма в началото на изборната кампания и програмата да съдържа приоритети и позиции как ще бъдат изпълнени ангажиментите и обещанията в нея. А ако ги нямат, да не им се позволя да участват в изборите.

  ... това е само като за начало...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#22:"marker"] По принцип смятам, че гражданинът в демократичното общество няма нужда от нея,[/quote]

  +++
  аз даже съм за задължително Явно гласуване!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на youmademyday
  youmademyday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фандъкова с този главен архитект за мен не е опция. Не го харесвала, но го търпи. Еми, след като търпи човек, когото не харесва и който нанесе такива поражения върху градската среда, значи няма силите и куража да бъде кмет. Тя елегантно се дистанцира от всички золуми в общината и се идентифицира само с позитивните неща. Това е удобна, но не е честна позиция. Сори.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Защо не си гледа Холандията , а дава акъл как да си редим къщата, аман от такива които не живеят тук а обичат да ни поучават

 27. 27 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  "В България НЯМА референдум за електронно гласуване.
  ИМА референдум за ДИСТАНЦИОННО такова!!! "
  +++++++++++++++
  Точно така. А в някои страни с утвърдени демокрации от векове - Швейцария, Великобритания и САЩ например, има и дистанционно гласуване по пощата.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Пропуснал е да оплюе кандидата на РБ или аз нещо съм пропуснала.

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#22] от "marker":


  [quote#22:"marker"]бъдещето е на електронното гласуване.[/quote]
  Ние с теб не знаем бъдещето...това първо

  В заключение ще кажа, че докато има зависимости между хората, гласуванията ще бъдат тайни.
  Та скоро не чакай явно гласуване...ич...
  И да напомня, че не сме най-умните... Да се замислим, защо другите се отказват...
  А за 11те лева нищо не казваш. И там ли не съм прав? Или си от партиичетата?

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "aralambi":


  [quote#27:"aralambi"]А в някои страни с утвърдени демокрации от векове - Швейцария, Великобритания и САЩ например, има и дистанционно гласуване по пощата. [/quote]
  Ми, като минат векове и тук ще е така. Преди това обаче е рано...

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Холандецът ни дава алгоритъм как да вземем решение, а не да се водим от емоции. Всеки може да го приложи като си въведе и свои критерии. Важен е системният подход.

 32. 32 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Машинното гласуване няма нищо общоелектронното(дистанционно гласуване). Работя в чужбина, не живея постоянно там и ми е важно това гласуване. Дори и да живеех, гласът ми би помогнал за добруването на роднини и приятели в България.

  chavo64
 33. 33 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#2:"edin drug"]Сега да сравняваме Холандия с България ,все едно да сравняваме София с Манхатън[/quote]

  Не е точно така - двете държави са горе-долу еднакви като размер (площ) и обикновено заедно с Белгия са държавите, с които е редно да се сравняваме - малки са, ние също (макар и не по население).

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 34. 34 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добрин Велков":

  [quote#29:"Добрин Велков"]Ние с теб не знаем бъдещето...това първо [/quote]
  Никой не е казал, че го ЗНАЕ.
  Но мъдрият човек може да го предвиди, а глупакът винаги ще тича подир събитията.
  [quote#29:"Добрин Велков"]И да напомня, че не сме най-умните... Да се замислим, защо другите се отказват... [/quote]
  Упорито не искаш да разбереш разликата между дистанционно и машинно гласуване и пак пускаш голословни твърдения. Дай пример, кой по-умен се е отказал от дистанционно гласуване по електронен път, иначе олекваш.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Любопитно

  МОЧА имени Pussy Riot

  Ако можех да гласувам...

  Можеш!

  http://e-vestnik.bg/23886/maystorat-i-fandakova-patyat-bez-izhod-na-sofiyantsi/

  Майсторът и Фандъкова (Пътят без изход)

  Веселин Порязов

  Ремонтират, за да ремонтират – най-точното описание за дейността на ГЕРБ в кметството на София

 36. 36 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добрин Велков":

  това, че бъркате машинното с електронното гласуване показва, че информираността Ви по въпроса на идващия референдум е нулева, така че преди да изказвате мнение погледнете това: http://www.dokumentalni.com/?p=3774 - критика на Халдерман на естонската система, където е направено това разграничение, както и това: http://www.gadjokov.com/2015/09/18/p1358 - отговор на критиката. Човек да се запознае с двете гледни точки е минималното, което решението по един такъв въпрос изисква. Ако ли пък Ви мързи и нямате търпение да изгледате/изчетете материалите то тогава по-добре си замълчете, защото иначе заблуждавате и подвеждате. Моето мнение на не-специалист е, че и за двете позиции има технологични аргументи, но все пак смятам, че широко разпространената практика на електронното банкиране и всякакъв друг вид обработка и третиране на конфиденциална информация по електронен път накланят технологично везната в полза на електронния вот. А политически погледнато, състоянието на държавата - фалшификация на избори, беззаконие, несвободен вот, огромна диаспора от образовани и инициативни българи, които са изключени от политиката - говори само за едно - Д@ на референдума. А и на мен не ми се чакат няколко десетилетия, "за да узреем за демокрацията", който е и един друг аргумент, привеждан от противниците на електронния вот.

  Така, че отново - гласувайте на референдума, по-добре с Д@

 37. 37 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Не защитавайте електронното гласуване с електронно банкиране, при условие че всеки лихвар има хиляди банкови карти на длъжници по които им превеждат инвалидни пенсии или помощи. И между другото никъде не прочетох какво е наказанието на тези момчета от Варна, които уж "хакнаха" тотото и спечелиха шестица, така че доста трябва да поработим по отношение на морала и достойнството за да има доверие у нас на електронни системи. Повечето защитници на тезата са млади или в чужбина и нямат спомени как мутрите идваха в офиса с банковите ти извлечения и митнически декларации и ти определяха такса "охрана" на базата на чисто твои личчни счетоводни операции. Като гледам как се загубиха 200 млн. в КТБ/уж били в касата, уж изтеглени/ нищо не се е променило. Най-доброто на тези избори е, че са толкова сложни и половината от купения вот ще умре под формата на недействителни бюлетини, поне за Пловдив, София и Варна. Толкова много вариации при толкова неграмотно население няма шанс да не избие, ако не успеят да свият бюлетини преди изборите.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#33:"Боян Цветков"]Не е точно така - двете държави са горе-долу еднакви като размер (площ) и обикновено заедно с Белгия са държавите, с които е редно да се сравняваме - малки са, ние също (макар и не по население).[/quote]
  Изобщо не са сравними нещата.Холандия е много гъсто населена-територия от 40 хиляди кв.км и население от 17 милиона.България е с почти три пъти по-голяма територия и два и половина пъти по-малко население.

 39. 39 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "stoiank":

  Много се изговори и изписа за несигурността на гласуването по Интернет, но до сега не ми е известен случай в световната практика, как някой е хакнал система за гласуване в мащаб да повлияе на резултата. То ако имаше такъв случай - щяха да ни проглушат ушите. Така че, най-добре е да се направи пилотен проект и то ще се разбере. Това не са необратими решения. Аз сжте гласувам с "да". Който е решил да си продаде гласа, не виждам как Интернет гласуването ще го улесни. Аз ако съм брокер на гласове, пак щях да го пратя да гласува пред мен в изборната секция. Иначе как ще се отчета пред шефа?

  Любомир
 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#39] от "Любо":

  Може би грешно съм се изразил, проблемът е не несигурността, а елементарния начин да се разбере как си гласувал. Относно продадения глас съм сигурен, че ще им съберат електронните подписи и готово. Има страни, където се гласува дори по пощата, но ние сме далеч от тях, да не говорим че отстъпваме назад, а не вървим напред по отношение честността на изборите.

 41. 41 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoiank":

  "проблемът е не несигурността, а елементарния начин да се разбере как си гласувал" - не ми е известно да има "елементарен начин". Чудя се дали говорим за едно и също нещо. Разбира се, че тайната на вота трябва да е гарантирана.

  Също не разбирам за какви "електронни подписи" става дума и дали разбирате какво е това "електронен подпис"? Който си даде електронния подпис рискува да остане без всичките си пари, имоти, наслество... и каквото има. Електронен подпис = нормален подпис. Вероятнбият сценарий е да се гласува с парола, която се сменя при всеки избор. Няма гаранция за брокера, че който му е продал паролата си, няма да я продаде и на друг, на трети и т.н. Според мен, брокерите ще ползват "стария" метод - в изборна секция. Има и други недостатъци за брокера... мислех си че всичко това е известно. Те затова са против.

  Любомир
 42. 42 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#41] от "Любо":

  Не си наясно с измамите, но попитай примерно някоя счетоводна кантора колко подписа има при нея, а сега се замисли хора които си оставят лични карти и банкови карти при лихварите, колко ще си пазят подписа.

 43. 43 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "stoiank":

  Но това няма нищо общо с гласуването по Интернет. Ти ще ми дадеш ли твоята банкова карта срещу 30-50 лева? Това, че някой ми имал "подписа" не означава че ще може да гласува на мое място. Той и сега може да гласува с на мое място като ми "копира" подписа. Защо не го прави? Ще ме извиняваш, но гласуването по Интернет не е това, за което ви го представят. азбира се, че гласуването е тайно и сигурно. А който иска да си продаде гласа, няма как да му попречиш.

  Любомир
 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#43] от "Любо":

  Аз няма да си продам гласа и за 10 хиляди, но не е в това въпроса. Първо трябва да се ограничи корупцията, да се задейства правосъдието и тогава да се въвеждат екзотични методи на гласуване, но като не си съгласен с мен най-простото, отиваш и гласуваш ЗА в неделя.

 45. 45 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1134 Весело

  Авторът го е казал кратко и ясно - У!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Ако съдя по предизборните програми, не мога да направя сериозен избор. Това, което ми остава, е стратегическо гласуване."

  тук винаги е било така. затова ще гласувам от чужбина. стратегически.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Prav e avtora che partiite tryabva da imat programi I posochvat s kakvi pari shte ia izpalnyavat.
  Za BG mislay che po-golemiya problem e che nyama obratna vrazka. Da si spmnyate nyakoga deputat da se e otchel na izbiratelite si kakvo ot obeshtaniyata si e izpalnil? Da otiva da se sreshta s izbiratelite si vinagi kogato nyama rabota v parlamenta?

  Izvineniya za kirilitzata

 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "ДЕОС пък пише, че искат конкуренция в автобусните линии."

  >>> За съжаление, и ДЕОС не пише такова нещо. Авторът го е чул като лафче от някъде, понеже либертарианците бавно се групират в ДЕОС. Имат текст за отваряне на пазара на маршрутките, които винаги са били частни, но с по 1 бр. концесионер, определен по процедурата "преговори с предварително избран победител". Последното е най-често прилаганият вид процедура в цялата държава, а резултатът са овлажнени почви, археология и "анекс за допълнителни дейности" на всеки втори обект.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 49. 49 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добрин Велков":

  чел недочел ... цялата ви работа е такава г-н Велко. В България машинно гласуване има от отдавна и без рефрендум, и никой не реве срещу него. А Интернет гласуването никога не е било забранявано в Холандия. То именно ужасява нашите политици. А вие, от какво пък вие се плашите? Че ще гласуваме "неправилмно" ли?

  Любомир
 50. 50 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#44] от "stoiank":

  Именно. Ще направя като Мануела Малеева
  http://referendum2015.bg/

  Любомир
 51. 51 Профил на vender
  vender
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Едните си продават гласа за 30лв.,другите си го дават за нищо,само който не гласува,нито си го продава,нито си го дава.

 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  "Гласува се за Общински съвет с четиригодишен мандат и искам да знам каква е идеологията им."

  Както авторът сам е посочил по-долу, идеологията е "гепи"!
  Статията е много приятна и поне според мен е достатъчно сериозен мотив, един здравомислещ човек да си спести посещението до избирателната секция!

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "Любо":


  [quote#49:"Любо"]В България машинно гласуване има от отдавна[/quote]
  Я си провери информацията, да не се излагаш...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#34] от "marker":

  Пак не казваш нищо за 11 те лева. Що тъй?

 56. 56 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Ако всички избиратели поне малко мислеха и наполовина на този холандец обмисляха за кого ще подадат гласа си, щяхме да цъфтим, а недоразумения като 240-те депутата, някои министри, партийни лидери и дългосрочни кметове щяха да са в канаФката....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK