Игнорирай Волен. Пак

Игнорирай Волен. Пак

© Надежда Чипева, Капитал#ignorevolen - може би помните този призив и акция в социалните мрежи през лятото на 2013 година в началото на протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава лидерът на "Атака" и свитата му направиха серия от провокации пред централата си и на други места спрямо протеста и естествено получаваха щедро медийно внимание. Гражданите пък решиха да отговорят със заобикаляне на сградата на партията и с пренебрежение, за да "не му влизат в играта". 


От тогава Волен Сидеров няколко пъти си осигурява място в новините с хулиганства и буйни прояви. Умишлени или поради липса на контрол, скандалите му работят в негова полза - привличат интерес, получава медийно покритие, твърдите привърженици на "Атака" харесват такива демонстрации. 


Затова и Сидеров се активизира около избори. Преди две седмици предизвика скандал в магазин на улица "Г.С.Раковска" в столицата, а днес се върна там първо, за да лепи по прозорците на НАТФИЗ плакати срещу дрогата (отбелязахме това в рубриката "Предозиране"), а след това заедно с отряда си е нахлул в сградата на театралната академия (в "Предозиране 2"). 
"#ignorevolen е единственото правилно нещо спрямо него.


В противен случай набира енергия от полученото внимание". Този туит от лятото на 2013 година на @forissima обобщава идеално ситуацията и сега. 


И докато депутатският имунитет пази Сидеров от арест и още повече медийно внимание след него, а политиците влизат в играта му, смислената реакция може да бъде на медиите и гражданите - като пестеливо или никак отбелязват ПР акциите му и всички ги подминават с пренебрежение. Тогава и ефектът им ще се смали до аудиторията на партийната телевизия "Алфа". 


По повод на поредната изява на лидера на "Атака" припомняме още един текст. Тогава (юли 2013) по повод коментарите, че Волен Сидеров е болен или луд - психиатърът Христо Хинков написа анализ за "Дневник"


Болен ли е Волен? 


И преди този въпрос е поставян, но не с такава интензивност, тъй като сега проблемът придоби гротескни измерения. Сега отговорът ехти по площадите вече две седмици и той е – да, Волен е болен! Нека видим какво произтича от тази констатация на една съществена част от българите.


Преди всичко, ако един човек е болен от психично разстройство и е депутат със съответната наказателна неотговорност произтичаща от депутатския му имунитет, то той представлява сериозна опасност не само за себе си и околните, но и за сигурността на държавата. Напоследък видяхме, че въпросният субект влиза въоръжен на заседания на парламента. Нека сега си представим един зловещ сценарий, който обаче, би бил напълно реалистичен,


ако приемем, че Волен е болен


Какво би станало, ако изведнъж, по силата на някакви болестни подбуди този човек вземе и застреля, да речем, председателя на парламентарната група на БСП, който е и председател на ПЕС? Това ще предизвика такова сериозно сътресение в национален и международен план, че и малкото останали доверчиви инвеститори ще избягат панически от тук. Защото, ако Волен е болен, това означава, че е и в състояние да не разбира свойството и значението на извършеното от него, както и ръководи постъпките си, т.е. той е невменяем за момента на деянието, както би се произнесъл евентуалния съд, който ще го настани за задължително лечение в някой институция.


Съдбата на Волен по-нататък няма да е интересна, нито за нас нито за неговите симпатизанти, които едва ли ще му идват на свиждане в разрешените за това дни. Само че, поразията ще е огромна – ще сме свидетели на убийство в парламента и то на един от най-известните българи, които получиха недвусмислена подкрепа от втората по големина партия в Европейския парламент...


Някой ще възрази – Волен няма да вземе да застреля председателя на БСП защото... защото какво? Защото са един срещу друг? Или защото единият е зависим от другия и кой от кого? Е да, но в психиатрията се знае, че при наличие на болестни мотиви нормалната логика на поведение и разсъждения е невалидна. Просто човек се подчинява на вътрешни гласове или волеви импулси срещу които не може да се съпротивява и извършва действия в ущърб на себе си и околните. Това е поведението на болния човек.


Следователно, ако приемем, че Волен е болен, то той поради особената рискова ситуация в която се намира всеки ден, става потенциално опасен за всеки, а какво остава за важни политически лица. Всеки психиатър знае, че този тип пациенти имат склонност към фиксации към известни политически фигури. В такива случаи, се предприема най-резонното превантивно действие, а именно разкриване на процедура за психиатрично освидетелстване което е подробно разписано в Закона за здравето. Това може да стане по надлежния ред с искане до Главния прокурор, който да постанови процедурата и т.н.


Да продължим нататък. Това очевидно няма да стане. Нито главния прокурор, нито който и да е ще пристъпи към такъв драстичен акт, който би бил прецедент в нашата политическа история. Щом е така, тогава какво да се прави?


Трябва да приемем, че Волен не е болен


(Имаше такива професионални изказвания напоследък, пък и народът ясно е казал, не е луд този който яде зелника, а този който му го дава). Очевидно всички знаят тази публична тайна – Волен може да е всичко - долен, недоволен, подмолен - но не и болен. Хората по площадите много добре знаят, че не става дума за обикновен нещастник страдащ от своята психоза и нуждаещ се от квалифицирана помощ. Наистина ЗНАЯТ!


Е тогава, защо са тези скандирания? Какво всъщност казват тези хора чрез своите плакати пред камерите на медиите?


Сега сериозно


Целият български народ е наясно, че става въпрос за театър, който се разиграва много умело с определени цели от определени среди. Говори се, че Волен е продукт на руските тайни служби. Има много белези това да е така. Целият имидж на този човек, цялата му кариера на "политик" се изгражда търпеливо и умело, с много средства с неясен произход, последователно през годините, така че да достигне до парламентарната трибуна и оттам да произнесе някакви послания. Планът Сидеров, който има за цел България да се върне във времето преди 1989 г.


Като психиатър съм писал многократно за проблема на така наречената психиатрична стигма. Според едно определение стигмата, белязването, дамгосването на дадено лице с печата на болестта или различието е опит на обществото да се предпази от явления, които биха нарушили неговия интегритет.


Изолацията на индивида чрез поставянето на етикет - било то табела, че е болен от проказа, било шапка със звънчета е средновековна практика, но тя има своите измерения и в модерните времена. Луд е този, който нарушава правилата, който е скандал, който не се вмества в общоприетата конвенция за съвместно живеене. Затова Волен е "болен", "луд", " за четвърти километър" и пр. Тоест, той не е един от нас, той е "друг", трябва да се изолира, поне вербално.


Това е гласът на улицата, който е особено информативен в такива случаи. Реакциите на хората на улицата представляват както съзнателно поведение така и колективни подсъзнателни защити, които включват и тази стигматизация. С други думи, Волен не е болен, а е нещо много по-опасно. Той е


онзи кошмар с който никой в цивилизована Европа не иска да има нищо общо


Той е заплахата, че крехката ни демокрация може да се взриви и изроди в нещо небивало.


За съжаление, този глас не се чува от хората, които са потенциално застрашени от Волен – тези, с които той ежедневно общува. Те са спокойни и не реагират така, както биха реагирали ако някой наистина психично болен човек тръгне въоръжен да влиза в парламента. Тяхното спокойствие обаче ни показва на какво са способни в своите най-интимни представи и кой е изразителят на възмездието за тяхното накърнено самовлюбено его. Той е същият за когото Бердяев възкликва през двадесетте години на миналия век – нов антропологичен тип с кожена тужурка и свиреп вид.


Има и още една колективна защита от страна на нормалните хора на улицата. Това е присмехът. Присмехът е бил невъзможен през 1917 г., нито през 1944 г. не беше уместен през 1990 г. и още по-малко през 1997 г. Сега сме в новото хилядолетие. Има нови хора на улицата. Те се смеят и забавляват за ужас на монстърите от миналото. Те са гаранцията, че кошмарите няма да се върнат. Поне не тези с които ние от старото поколение сме свикнали. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Е, голям актьор е щъ знаете...
  Нашишете още няколко статии за него до утре вечер и после се чудете защо е в Парламента..

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  " нов антропологичен тип с кожена тужурка и свиреп вид."

  Бердяев явно е бил ясновидец по отношение на Волен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Явно,че това което са му възложили от Москва не се получава.В този ред на мисли може да се каже - Волен не е болен,но е луд защото не му минават московските мурафети и най вероятно му изтънява сметката.

 5. 5 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Lud umora niama😂😂😂

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 233 Весело

  Дълга статия на тема игнориране. Може и пълнометражен филм да направите, митинг на игнориращите, конкурс на тема "Аз игнорирам".

 7. 7 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1191 Гневно

  Волен яде зелника. Да му мислят ония, които са му го дали.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 8. 8 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Да бе, помниш ли като го избрахме за премиер в 1-ия му мандат какво направи, а с 2-ия направо съсипа държавата! И като президент не ми хареса. Затова сме на това дередже, щото такива ни управляват!

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  До коментар [#8] от "ramboto":

  Редицата от безполезни избранници е много дълга в нашия парламент,Жорж,Яне,Ники,Волен,може и да не са били премиери но направиха своето днес "демокрация" да звучи като мръсна дума.Уви.

  klimentm
 10. 10 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Никакъв игнор, тоя човек е потенциално опасен за обществото и трябва да се освидетелства и лекува!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I shave with Occam's razor
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  " твърдите привърженици на "Атака" харесват такива демонстрации. "

  Интересно, що за същество трябва да си /не е подходящо да се използва в случая "човек"/, за да харесваш такива прояви.

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дали В/Болен е болен или здрав - това е диагноза за неговите съпартийци,които са наистина диагноза.Въпросът е защо това бива търпяно - за да гледаме сеир?Или просто,за да си кажем - такъв си е?Не бива да приемаме това нещо,защото той обслужва руски интереси,защото е слуга веднъж на егото си,втори път на онези,които му плащат за тази роля!

  Tony
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе само игнор не помага...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 330 Неутрално

  [quote#9:"klimentm"]Редицата от безполезни избранници е много дълга в нашия парламент,Жорж,Яне,Ники,Волен,може и да не са били премиери но направиха своето днес "демокрация" да звучи като мръсна дума.Уви.
  [/quote]

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Моля Ви посочете ми един ИЗБРАННИК който е полезен и работи за благото на българския народ за да го УВАЖАВАМЕ ???

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#12] от "Free person"

  Ние ИЗБИРАТЕЛИТЕ плащаме на всичките ПОЛИТИЦИ чрез ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ за да ни будалкат !!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 330 Весело

  [quote#13:"Николай Теллалов"]Абе само игнор не помага...
  [/quote]

  До коментар [#13] от "Николай Теллалов":

  БОЙ, БОЙ, БОЙ пък и малко КЮТЕК !!!

  Днес ВОЛЕН, утре ????????? и така докато се роди новият ТАТО.

 19. 19 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Гневно

  Изобщо не съм съгласен, че трябва да бъде игнориран. Напротив, трябва много ясно да се каже, че всичко това са огромни безобразия; въпросният боклук трябва да бъде лишен от имунитета си и прибран където съответно му е мястото - или в затвора, или в лудницата. Въпрос на елементарен ред и законност, на цивилизован живот. А какво ще си кажат жалките отрепки, които му ръкопляскат за хулиганството, изобщо не ме интересува.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Внимавай, Волене по тъмно!!!!!!

 22. 22 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Така е като няма задължителни психиатрични профилактични прегледи.

 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  С тази дълга статия правите точно обратното на 'игнорирай Волен'.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9079 Неутрално
 25. 25 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Демокрация звучи мръсно по цял свят заради това което е най-голямата демокрация-основен износител на войни, трупащ дългове и грабещ ресурси. У нас поне светлото име на демокрацията е опазено от полезни, стойностни, способни хора с идеи, видни участници в успешните правителства, управлявали България.

 26. 26 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Един ден с падането на имунитета ще му падне и главата! Мъчно ми е за това детенце дето ще носи позора на баща си!
  А като си представя Волен в панделата при циганите и турците, на чиито гръб стана популярен и ми става жал и за него....

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 27. 27 Профил на venida1
  venida1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ВОЛЕН Е СУПЕР А ВИЕ СТЕ ПО ПРОСТИ И БОКО ТИКВАТА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK