Пет необходими стъпки, които ще задвижат Софийския университет

Пет необходими стъпки, които ще задвижат Софийския университет

© Георги КожухаровЮлиан Попов е член на Настоятелството и е сред създателите на Нов български университет като негов първи изпълнителен директор, бил е стратегически съветник за международното развитие на ректора на Open University, най-големия британски университет, като съветник на Европейската мрежа на университетите с дистанционно обучение е ръководил проекти за развитие на дистанционното обучение в Източна Европа, бил е член на Настоятелството на Американския университет в Благоевград, Председател на управителния съвет на Българското училище по политика, инициатор е на създаването на Тунизийското училище по политика, работил е като главен съветник на консултантския консорциум на университетите в Северна Англия UNECIA, автор е на десетки статии за проблемите на образованието и научните изследвания.


Неясното управление не е необичайно за академичните институции. Съвременният университет е хибридна организация, която не може, и често не бива, да се откъсне от миналото си и не винаги успява дори и да надникне в бъдещето. В повечето университети по света ще видите вътрешни битки, непредвидими професори, отдели с необяснимо предназначение и множество функционално неоправдани, но традиционно наложени практики.


Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) не е изключение. Той обаче има и два други допълнителни системни проблема, които го затормозяват. Най-общо те могат да се определят като
неадекватност на финансовото управление
и отрицание на конкурентната действителност


Финансовото управление на СУ е отчасти вкоренено в схващането от комунистическите години за финансирането на така наречените бюджетни организации на принцип, сходен на даването на джобни пари на дете. Оттам идва и порочното и принципно неправилно разбиране на думата бюджет като гарантирани за годината средства и план за тяхното похарчване или спестяване, а не като план за управление (каквото бюджетът би трябвало да е).


Основен аргумент за това, че университетът има нужда от повече пари обикновено е фактът, че те не достигат. Този аргумент е също така придружен от убедеността, че съществува някакво първородно разделение между академично и финансово управление и че едното е длъжно на другото.


За да управляваш добре един университет, трябва да можеш да мислиш за всички негови дейности във финансови категории. Трябва да можеш да виждаш целия университет като балансов отчет, финансов отчет и бюджет, но също така да можеш да виждаш финансовото съществуване на университета като академичен живот.


За да мине в една нова парадигма, СУ трябва да подложи себе си на дълбок и подробен одит, който да идентифицира основните управленски проблеми и ясно да опише активите на университета.


В момента СУ получава от различните си дейности 36 милиона лева на година. Това е сума, която е равна на 3/4 от субсидията на унивесритета от 47 милиона лева. Но дали тези приходи трябва да са 36 или 72 или 108 милиона лева никой не може да отговори, защото никой не е наясно какви са активите на университета. Сред тези активи може би има и патенти, научни открития, брандове, авторски права и други нетухлени притежания, които могат да донесат нови приходи ако се управляват добре.


Сериозният финансов и управленски одит ще измъкне СУ
от късната комунистическа икономика и парадигмата на Указ 56


и ще го извади като удавник на брега. Дали тогава той ще бъде съживен е отделен въпрос и предмет на друго усилие, но изкуствено дишане без дъно под краката е обречено усилие.


След този финансов реанимационен процес, СУ трябва да въведе финансова система, която да разбие институцията на самостоятелни и прозрачни разходни центрове (cost centres). Така дейността на университета ще се децентрализира, а отговорността за финансовите проблеми и академичните инициативи няма да се прехвърля от човек на човек, а ще се превърне в споделена отговорност между членовете на академичната общност. Подобна реформа най-добре би се извършила ако СУ внесе заместник- ректор или съветник с високи пълномощия от чужбина. Вероятността този тип компетентност да се открие в България е малка. В същото време обаче този тип на финансово управление ще трябва да бъде разбрано и възприето от всички членове на университетската общност. Тоест не става дума за въвеждане на нов счетоводен пакет, а за дълбока промяна на институционалната култура.


Когато СУ бъде вкаран в механизмите на активното и прозрачно финансово управление, пред него ще възникне другият проблем – наясно ли е къде на света се намира.


Пред този въпрос стои всеки университет в света по простата причина, че


висшето образование днес драматично се променя


в две направления. Първо, през мобилността на студентите и, второ, през мобилността на преподаването.


Всеки един кандидат-студент в Европейския съюз (ЕС) е днес потенциален кандидат-студент на СУ. Но също така и всеки кандидат-студент на СУ е и потенциален кандидат на всеки друг университет в ЕС. Едно време водехме драматични битки, за да ни вземе СУ. Не случайно на таблата, на които се изнасяха резултатите от кандидат-студентските изпити им викаха Стената на плача. Днес играта е обратна. Университетите се борят за студенти. Студентският елит е основен фактор, който определя качеството на един университет. За да може СУ да спечели елитни студенти, магистранти и докторанти, той трябва да им предложи нещо, което Берлинският, Мадридският или Парижкият университети не могат да им предложат. Идеята, че студентите трябва да прииждат в СУ, защото той е най-старият или най нещо друго в страната университет е меко казано неуместна. Днес СУ губи голямата част от добрите си потенциални кандидати в полза на университети в чужбина и в същото време не успява да привлече почти никакви елитни студенти от чужбина.


В света тече и битка за преподаватели


СУ трябва да си даде сметка, че в България изходните визи бяха отменени преди повече от четвърт век и той ще трябва да намери друг механизъм за задържане на качествени български преподаватели. В същото време трябва да има политика за привличане на добри преподаватели от чужбина. (Това, разбира се е отново въпрос на бюджет, но не на това дали имаш или нямаш пари, а на това как ги управляваш и къде са приоритетите ти.)


Третата сфера на рязко нарастваща глобалана конкуренция са обучителните методи и продукти. СУ се намира в средата на MOOC (Mass Open Online Courses), широколентов интернет и развити техники за дистанционно обучение и оценяване. Голяма част от водещите университети по света предлагат безплатни висококачествени онлайн курсове по почти всички дисциплини. Идеята, че някой може да предъвква по 10-15 години курсове по история на икономическия растеж, международна политическа икономика или принципи на биохимията, след като Харвард предлага тези курсове безплатно на всеки, е абсурдна. Глобализацията на обучителните методи и продукти е огромна заплаха за СУ, но е също и голям шанс. Дали СУ ще се възползва от този шанс или ще го пропусне, може да има критичен ефект върху съдбата на цялата институция.


По тези прични, свързани с финансовото управление и конкурентната среда, всяка една предизборна програма за ректор е добре да започва с


5 задължителни точки:


- ще извърша пълен финансов и управленски одит на университета съобразно международните счетоводни стандарти


- ще въведа система на прозрачни разходни центрове за всички звена на университета


- ще управлявам университета с пълното съзнание за европейската и глобална конкуренция за студенти


- ще управлявам университета с пълното съзнание за европейската и глобална конкуренция за преподаватели


- ще изведа университета на сцената на глобалната конкуренция на образователни и изследователски технологии


Оттам нататък кандидатът за ректор може да обещава да направи СУ предимно изследователски, предимно хуманитарен, водещ в световната археология, първи на студенстките европейски игри по волейбол, университетът с най-бърз интернет или с най-голяма колекция на пощенски марки с лика на православни светци или каквото друго си пожелае. Но без да разбие и унищожи до основи неадекватността на финансовото управление и отрицанието на конкурентната действителност, всяко едно обещание за величие или дори за оцеляване би било безсмислено.


Нещата не са безнадеждни. Онова, което СУ трябва да направи, е да се обърне към корените си. Вглеждайки се там, или просто в двете статуи на входа на Ректората, кандидатите за ректори ще видят, че университетът е създаден на основата на два прости принципа: умно насочени пари и точен усет за времето. Нищо повече от това не се иска от кандидатите за ректор, просто да седнат мълчаливо с двамата братя и да помислят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Много добър материал. Но трябва да помогне и законодателя с разделяне на научното от административно-финансовото ръководство. Толкова е елементарно. В топ 20 на световните университети това е правило. В топ 100 с тенденция да стане 100% също.
  А на чичо Илчо синчето направи 2 рекордно безлични мандата. Но това е друга тема.
  Обстоятелствата няма да позволят на следващият да продължи в същият дух. Дори да се казва Герджиков. Малка и малка, това е добра новина.

  Миша
 2. 2 Профил на barozo
  barozo
  Рейтинг: 0 Весело

  За да управляваш добре един университет, трябва да можеш да мислиш за всички негови дейности във финансови категории. Трябва да можеш да виждаш целия университет като балансов отчет, финансов отчет и бюджет, но също така да можеш да виждаш финансовото съществуване на университета като академичен живот.

  Нека сега приложим горните разсъждения към образователния модел в древна Елада. Там един Аристотел, един Платон, един Сократ, един Питагор, един Архимед и пр. са били институция на ниво университет. Те са имали ученици, пред които са излагали тезите си, разговаряли са и са спорели. Аристотел семестри не е заверявал. Нито пък е изпитвал и не е пишел двойки. Не е участвал в академичен съвет, защото ако е имало такъв, той е трябвало да се състои само от него. И ако образователният можел в древността ни се вижда доста примитивен в сравнение с днешния, поради липса на счетоводители и финансови мениджъри,според автора Юлиан Попов, не следва ли да си зададем един логичен въпрос. Защо примитивният модел е оставил такива гении в областта на познанието, а съвременният оставя милители, като автора на статията, които ще бъдат запомнени само от роднините си.

 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Ретора да се занимава с науката и преподаването. Отделно да има финансов шеф. Не че не са свързани, но досега ректора назначава чистачките... Целта, може би е, СУ да влезе в престижната стотица!

 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Добър материал, най-добрият досега от тази поредица.

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#4:"galapagas"]Добър материал, най-добрият досега от тази поредица. [/quote]
  Общи и общоизвестни приказки, сякаш сме неграмотни туземци и не сме чели за всичко това което с апломб ни разказва.

  Единственото конкретно нещо беше да се внесе зам.ректор по финансовите въпроси от чужбина. Напомня ми за Симеон и юпитата които внесе със себе си, видяхме резултата. Никак не го виждам в тази роля чужденец който си няма елементарни понятия от българското законодателство, конкретните фирми изпълнители с възможностите им и още много други неща. Явно автора вижда себе си в тази роля.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз едно искам да знам: след като авторът е толкова наясно с теорията и практиката на университетското управление, защо не ни даде личен пример като направи НБУ световен университет, спазвайки собствените си предписания?

  Не оспорвам всичко, което се казва в статията. Има и доста верни неща. Учудва ме лекотата, с която всички дават съвети, без да са погледнали себе си преди това. Не по-малко ме учудва вярата на мнозинството списващи и коментиращи, че проблемите на Университета могат да се решат радикално, от днес за утре, стига само да се уцели магическата "реформа". Все си мисля, че за добрия резултат се работи: 1. стратегически (с обмисляне далеч напред); 2. последователно (с прилежание и постоянство) и 3. продължително (няма начин да не е, ако се спазят горните две условия).

 7. 7 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Казано по-простичко:
  Прекрасни съвети. Но има една малка подробност: за да се изпълнят, на Ректора ще му трябват Железни гащи.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 567 Весело

  навремето Владко поискал да стане министър на океаните
  и на въпрос на Тато.

  "как така , като нямаме океани "..

  Владко бил казал: "ние нямаме и култура , но имаме министър на културата"

  Историята се повтаря , конкретно..."ние нямаме и държава , но имаме 55 университета"

  кое в "отсътващата държава" е наред ,
  че и СУ да е наред ??

  Стадото трябва да се шашардисва
  да му се потФъргат дребнотемия за да не вижда
  " Голямата картина "...

  и затънАло в сладка дрямка , от време на време да се понадига ,да каже нещо за участие...
  и пак да задреме..докато привършат "доячите и стригачите"

  а като стане време..да го разбудят с нЕкоя колективна акция във фейсбук , да го обединят, да му посочат следващият душманин

  и да го насочат в следващата глуха лииня

  прав е "Пророкът ББ"...лош човешки матрял

 9. 9 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#7:"Уточнител"]Прекрасни съвети. Но има една малка подробност: за да се изпълнят, на Ректора ще му трябват Железни гащи.[/quote]
  А може би и каска?!!!

 10. 10 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Нещата не са безнадеждни. Онова, което СУ трябва да направи, е да се обърне към корените си. Вглеждайки се там, или просто в двете статуи на входа на Ректората, кандидатите за ректори ще видят, че университетът е създаден на основата на два прости принципа: умно насочени пари и точен усет за времето."

  Само дето за разлика от братята Георгиеви ректорите на университета не предлагат собствените си пари и за това "умно" ги насочват, а за времето няма какво да говорим, вижте по колко студенти завършват от тези, които са постъпили и каква реализация имат и ще разберете в кое време се намира СУ!!!!

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Нещата не са безнадеждни. Онова, което СУ трябва да направи, е да се обърне към корените си. Вглеждайки се там, или просто в двете статуи на входа на Ректората, кандидатите за ректори ще видят, че университетът е създаден на основата на два прости принципа: умно насочени пари и точен усет за времето."

  Да така е, но за разлика от братята Георгиеви кандидат ректорите не влагат собствените си пари, за това ги управляват "умно", а относно времето разберете колко от постъпилите студенти завършват и каква реализация имат в България и ще разберете в кое време е СУ?!!!

 12. 12 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  вредата, която нанесе на СУ съветската окупация няма да се заличи лесно. В СУ 45 години се назначаваха само политически проверени кадри и ченгета. А неблагонадеждните отиваха в БАН - да не влияят вредно на студентите. не случайно например фил. факултет все си избира ченгета за декан - Витан Стефанов, Денков. мислете какви ги избират. и на други места е така!
  друг въпрос е, че в СУ някой бивши членове на БКП, като видяха че няма келепир се обърнаха. Аз уважаван тези от тях, които са го направили, защото са осъзнали порочността на системата, особено провинциалистите - те не са имали от къде да научат много истини! Ама повечето и влязоха в БКП и я напуснаха само от интерес!

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  СУ е мухлясала комунистическа ведомствена структура! Старите партийни кадри не дават път на младите и нещата отиват към провал. Пълно е с търгаши, в най-лошия смисъл на думата! Повечето професорски места са "запазени" за втора пенсия на верни комунистически кадри! Същото е и в БАН! Трябва яка чистка, иначе затриването на Университета е само въпрос на време!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Весело

  да стане филиал на Симеоново и ще си реши всички финансови проблеми !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Ето ви и шеста стъпка - Икономедия и НБУ да не си врат гагата там. Факт е ,че СУ е светлинни пред измислени университетчета като НБУ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#13:"lz2"]Трябва яка чистка, иначе затриването на Университета е само въпрос на време! [/quote]

  ако трябва да цитирам ректорът им - в последните 5 години СУ се движи около 700-ното място ( +/- 50 места ) Което е в топ 3% на световните университети. Няма нито едно друго нещо, в което да сме в топ 3%

  Да не говорим ,че годишното финансиране на СУ и ТУ е между 5 и 15 ПЪТИ по-малко от други сходни университети около тях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Авторът е един основателите на НБУ. Интересно е да се узнае как въпросният университет стои в класациите, по отношение на обилно съветвания смъртник, СУ? Преди, или след?

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Варшавският университет има два пъти повече студенти и 20 пъти по-голямо финансиране (около 350 млн евро бюджет) от СУ. Заплатите на новите професори се договарят индивидуално, но не могат да са под 2000 евро на месец. Защо трябва да откриваме топлата вода, а просто не правим като Полша?

 19. 19 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#12:"bgpatriot"]друг въпрос е, че в СУ някой бивши членове на БКП, като видяха че няма келепир се обърнаха. [/quote]
  Обажвам, когато интелекти с подобно ниво на правопис разсъждават мъдро върху проблемите на СУ!

 20. 20 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 561 Разстроено

  "...и е сред създателите на Нов български университет..."
  ...и спрях да чета!

 21. 21 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Разстроено

  http://www.usnews.com/education/best-global-universities/rankings?page=69
  http://www.usnews.com/education/best-global-universities/university-of-sofia-504656
  Всички реформатори, всички специалисти. СУ е класиран на 678-му място в света, махнете му комунистическото и го извадете от класацията. Успех седерасчета.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 22. 22 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 634 Любопитно

  [quote#19:"nenad"]Обажвам, когато интелекти с подобно ниво на правопис разсъждават мъдро върху проблемите на СУ![/quote]
  Обажваш ли, правописнико?

  When I was re-born I realized that it was too late.
 23. 23 Профил на geralt
  geralt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съвсем логично кръгът се затвори – Дневник започна темата с мнение на Стефан Попов и я завършва с брат му Юлиан.

  И като споменахме роднинските връзки, кандидатът за ректор на СУ Тони Спасов е достоен син на баща си Иван Спасов – литературния критик, прокарвал правилната линия на Партията, обругал и спрял литературните творби на всеки автор, дръзнал да каже нещо различно. Някои от пострадалите като Иван Цанев и Екатерина Йосифова са живи, питайте ги.

 24. 24 Профил на www
  www
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Най-лошата статия от поредицата. Много претенциозни локуми с които не се казва нищо ново. Личи се че авторът е съветник по политика, каквото и да значи това, той най-малкото не може да се изразява, а камо ли да предлага ясни и разбираеми решения.

 25. 25 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ...-ще предложи заделяне на повече пари от бюджета за МОН-в чстност-на СУ,както и частни инвестиции,с които Алма Матер да проведе успешно набелязаните реформи.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#6:"a."]Не по-малко ме учудва вярата на мнозинството списващи и коментиращи, че проблемите на Университета могат да се решат радикално, от днес за утре, стига само да се уцели магическата "реформа". [/quote]
  И най-важното, без пари, нещо повече пари ще почнат да текат. То не че няма възможности, винаги с малко повече тичане и енергия може да се намерят и допълнително средства. Но да изкараш на световно ниво и да се мериш с университети които имат финансиране СТОТИЦИ пъти по-голямо от твоето на студент е меко казано нереалистично.

  Във връзка с това бих предложил на уважаемите анализатори една малка задачка: Нека да направят сравнение на финансирането на СУ с това на сродните му университети, евро/долари на студент. И ако СУ са значително по-назад в в рейтинга на университетите от такива със сходно финансиране значи определено имат сериозни проблеми в качеството на преподавателите там и трябва да играе метлата. Ако се подреждат в съответствие с финансирането значи проблемът е в парите не в хората.

  И още едно изключително ВАЖНО нещо, да се види по кои точно показатели СУ изостава сериозно. Тази рейтингова система не е изсмукано от пръстите, в нея класирането става по десетки критерии. Напомням, че МНОГО сериозна тежест имат резултатите от научната работа, публикации, цитирания и т.н.

  Е, направете същият анализ за финансирането но за научната дейност и вижте къде попада СУ сред сродните по финансиране. Да напомня, че за наука във ВУЗ при нас се дава 0.07% от БВП а в ЕС 0.42% средно. Като се отчете и разликата в БВП нашият преподавател в СУ получава 50-100 пъти по-малко пари за наука. А в съвременните изследвания без съвременни лаборатории си просто вън от играта.

  Написаното не е апотеоз на СУ, познавам академичните среди и според мен се нуждаят от яко размърдване. Но и такива, които идват и обещават чудеса които ще извадят ей така от ръкава си са ми страшно подозрителни. Фокусниците правят чудесата си благодарение на ловките пръсти и понеже са ти отвлекли вниманието. Същото правят и джебчиите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Празни мисли, от може би умен човек. Това е едно свободно съчинение от страничен човек по темата СУ. Напълно откъснато от действителността.

  сократ1
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#17:"nenad"]Авторът е един основателите на НБУ. Интересно е да се узнае как въпросният университет стои в класациите[/quote]
  Грижливо пазена тайна. Дори създателите на класацията я пазят толкова грижливо че въобще не ги включват в нея, да не се разбере Поне аз не съм чул някой гордо да е размахал НБУ на кое място е. Няма и начин според това сведение.

  http://profit.bg/news/Samo-edin-bulgarski-universitet-sred-800-te-naj-dobri-v-sveta/nid-112389.html

  [quote#0:"Намерете къде е скрит НБУ"]Пълната класация включва 800 университета, а в нея висшите учебни заведения са подредени по репутация сред учените, репутация сред работодатели, цитати от изследователска и научна дейност, съотношение на персонал към студенти и международна привлекателност. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е единственият български университет, включен в класацията, като той се намира в групата университети, класирани на местата между 651 и 700.
  [/quote]

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#18:"galapagas"]Варшавският университет има два пъти повече студенти и 20 пъти по-голямо финансиране (около 350 млн евро бюджет) от СУ. [/quote]
  Горещо, горещо... Разполагате ли с данни каква част от парите идват от държавното финансиране и каква част от собствени приходи. Май ставам нахален, но ме интересува малко по-подробно собственото им финансиране, колко е от студентски такси и особено колко е от договори с бизнеса.

  Питам защото великите ни бизнесмени са се стиснали яко и от джоба им никакво финансиране за изследвания не излиза. А те имат огромно значение за рейтингите, на практика от тях идва класирането.

  Това естествено нямо да го чуете от ИПИ и подобните им, те като орлица са разперили криле над родният "бизнес" и не дават лоша дума да се каже за него, винаги той е правият и трябва още да му се дава, малко му е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Не искам да критикувам мнението на автора, казал е доста неща в рамките на своето разбиране. В т.н. пет стъпки обаче не виждам какво е мястото на студента в системата и ще има ли наука или това ще е едно обслужващо звено. Колкото до МООС, тази вълна поотмина след опита на Стандорд с над 100,000 онлайн когато се разбра че за получаване на учебен кредитен необходимо да се заплати, модата в това отношение се коригира и за съжаление не винаги върви към подобряване на качеството ( центровете за управление на онлайн програми търсят съотношение разход:приход и обем). Когато аз търся университети-партньори за да изпратя студенти на обучение искам да видя: 1. Едносеместриални курсове по интересни теми преподавани на английски, с ясно структурирана програма, теми, методи за оценка и корекция; 2. Услуги по вид и цена- къде ще се храни, спи и общув студентът и кой лично ще координира това с обратна връзка за комуникации; 3. Как е осигурена безопасността на студента, кратка справка за криминогенната ситуация в самия университет, в района около него и по местоживеене на студента. 4. Часове за консултации от преподавателя за ориентировка.
  Въпросът за цената на обучението е въпрос на защитен бюджет пред съответния държавен орган (министерство) и законодателя (народно събрание), те определят дормулата за бюджетното финансиране, за договорните програми технологията е друга. И последно, не виждам тезис за ролята на университета като интегрална социална институция за развитието на връзките в общността, в София - тази откъснатост от средата и от завършилите го не е добра.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Станфорд, не Стандорт, извинете

 32. 32 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Аз бездруго съм фен на ЮП, но този път му се е получило!
  Браво!

 33. 33 Профил на Victor Abrashev
  Victor Abrashev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Софийският университет ще се оправи, само когато има финансите са им прозрачни и престане да бъде място където можеш да си купиш отговорите за вътветния изпит на съответната цена. Много са тарикатите,които изкарват пари от такива "схеми", както и на матурите,а джобовете на шефовете, от които не изключвам висши държавни служители.... та когато спрат тези схеми, тогава ще може да преетандира СУ да бъде институция... в момента само хората, които са объркани учат там......

 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина конкуренцията е голяма и аз не съм оптимист,че който и да е български университет може да издържи на конкуренцията на добрите Европейски университети да не говорим за онези в топ листата . И проблемът не е само за българските университети , а изобщо за висшето образование в ЕС . Вижте какво се случва в САЩ със студентските дългове ,които растат и не се обслужват до пенсия. Там тези дългове скоро ще достигнат 2,5 трилиона по някои прогнози . В същото време в Европа начинът на финасиране в различните държави на висшето образование и студентските такси и разходи са много различни . Европа не е държава , което е жалко,и няма обща образователна политика и правила , което е още по-жалко , а се конкурира и със страните извън ЕС . В рамките на ЕС се случва нещо негативно за страните с нисък стандарти като нашата. Хората бягат и се обезлюдяват точно от към мозъците и младите. За да има качествени преподаватели следователно трябва да имат поне средното за Европа заплащане в бранша . Ако държавата и данъкоплатците обаче се бръкнат за тези пари , това е чиста загуба и разхищение , защото произведените специалисти, качествени или некачествени без значение , ще напуснат страната . На практика дори да имаме качествено образование и да подготвяме качествени кадри , всъщност спонсорираме богатите държави в ЕС ,които могат да им осигурят по-високи заплати. С други думи от разходи за образование няма възвращаемост защото ползите са немските пенсионери и държава . Изходът е само един-платено висше образование, което не се заплаща с кредит изтеглен от студента , а със процент от неговите доходи след като завърши. Така СУ няма да чака на държавно финансиране , ще е достъпен за всеки който има качества и ръководството и преподавателите ще са заинтересовани от качеството и количеството, което произвеждат за европейският и нашият пазар на труда . Безплатен обяд няма .

 35. 35 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#6] от "a.":
  Чудесно но от това не следва нищо конкретно
  Като от всички абстрактни мъдрости
  За всяко нещо важи - да се мисли дългосрочно и да се бърза бавно и последователно
  Е и

 36. 36 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#18] от "galapagas":

  Щото имаме 55 ВУЗА - на издръжка на данъкоплатците
  Повечето служат основно да осигуряват статус и заплата на работещите в тях
  Произвеждат хиляди ненаучили нищо висшисти - в специалности никому ненужни - остарели- или и двете
  И де юре и де факто няма никакви легитимни критерии на СУ да се направят заплатите 2к евро и да се вдигнат с пъти парите - а на другите не А и да го направят - след година пак ще искат още
  Освен ако не предлагате на всички ВУЗ да се случи това благо
  Ех какво откриване на университети и хабилитиране на преподаватели ще тръгне тогава
  Висшето образование ще надмине 500-т болници дето се състезават на подобна писта
  Само дето не желая като данъкоплатец да получавам сметката

 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  При 55 пишман университети в Мамковината, ТОЯ се захвана за СУ, който е не само водещ в България, но се класира и в световните класации на 500 най-добри университети в света. Където не е ЮЗУ, НБУ, П.У.Т.К.А. в Перник и пр. Не, че не може да бъде по-добре, но първо трябва да се прогони мафиотската политическа класа, налагаща извратени правила и високо ниво на корупция, което съсипва всичко живително на територията.
  И едва тогава, когато на кормилото на държавата застанат отговорни държавници, можем да очакваме нещо положително и градивно тук...

 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1322 Весело

  До коментар [#7] от "Уточнител":

  .... и Стоманени Клещи и чисто досие!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred":

  Този паралел със заплатите и издръжките в други страни най го обичам
  И заплатите - но цените - са по-ниски у нас като цяло
  Важи за всички сектори
  Когато пазарът определи по-висока цена за квалифициран труд - ОК
  Но във висшето образование у нас пазарност и конкуренция няма

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":

  350 млн евро е директно финансиране от бюджета. Има професори с по 10к еуро заплата.

 41. 41 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#36:"janeausten"]И де юре и де факто няма никакви легитимни критерии на СУ да се направят заплатите 2к евро и да се вдигнат с пъти парите - а на другите не[/quote]

  Много може да се направи. Например разходите по пера в бюджета да се изравнят със средните в ЕС (процентно). Така значително ще се вдигнат разходите за образование и значително ще се намалят тези на съдебната система и МВР. Нещо против? Колкото до 55те университета, да, трябва да се сведат до средното в ЕС за страни с нашата големина. Там правилото е 1-1.5 университет на 1 млн души.

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#34:"Димитър Димитров"]Изходът е само един-платено висше образование, което не се заплаща с кредит изтеглен от студента , а със процент от неговите доходи след като завърши. [/quote]

  Съгласен съм, че трябва висшето образование да е платено. Само че със студентски кредити. На тези, които останат в България, държавата да им опрощава кредита постепенно в продължение на 5-10 години (значи по 20 или 10% на година). Който напусне, да си го погасява сам. Това е особено важно при най-скъпата специалност - медицината - където държавата обучава лекари за Западна Европа, арабските държави и т.н. 90% от завършилите медицина напускат България. Нека да си плащат по 10 хиляди лева на година за обучението, пък после да ходят, където искат.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#40:"galapagas"]350 млн евро е директно финансиране от бюджета.[/quote]
  Следователно може да се очаква още минимум 200-300млн евро от бизнеса и други приходи. А ако полските бизнесмени са като западните си колеги които дават за разработки два пъти повече отколкото държавата може да го докарат и до 500млн евро допълнително НАД държавната субсидия.

  И какво се получава, Полша дава на студент 10 /ДЕСЕТ/ пъти по-голямо финансиране отколкото България, с плащанията от бизнеса много вероятно това са 20-30 пъти повече пари. ПОЛША, не богатите европейци и американци, държава с която сме тръгнали от равен старт.

  И "великите" ни икономисти вместо да анализират тези драстични несъответствия ни убеждават, че може чрез фокуси с карти да ги настигнем поляците. За Западна Европа, Америка и Азия да не говоря. Да, ама тези рейтинги включват и тях.

  И да сме наясно, въобще не наблягам на заплатите макар че те си имат своето значение. И да дадем по 10к евро заплати ако няма съвременни лаборатории отново професорите ще пишат мухлясали знания по черната дъска и отново студентите ще се опитват нещо да научат на прибори от времето на Едисон.

  За заплатите го казах в друго мнение, да бъдат такива че човек да получава толкова колкото в бизнеса тук в БГ и е достатъчно, за останалото ще разчитаме на любовта към науката и призванието. Пък ако някой ден си стъпим на краката може и за заплатите да почне да се говори да са по-близо до европейските.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#39:"janeausten"]И заплатите - но цените - са по-ниски у нас като цяло [/quote]
  Хайде да ни ми гледат в кошницата какво купувам и на какви цени. Как ще са по-ниски в нас цените като всичко е вносно? Единствено в сферата на услугите където се съревновават кафенета и фризьорки заради мизерните им заплати цените са ниски в сравнение с европейските.

  Да припомням ли онези ТВ репортажи за цените на лекарствата където се оказа, че Българските лекарства са по-скъпи тук отколкото в Гърция и Сърбия? Един колега беше дал сравнение тук колко му е струвала детската количка купена тук и донесена от Англия, в пъти беше разликата. Редица неща вече почвам да купувам по Интернет, по-евтино ми е така вместо от БГ магазин и то въпреки утежняването с доставката.

  Аз съм готов още утре да ми дават европейската заплата, дори не нея а двойно по-ниска. Пък нека кафето ми е 10 евро в заведението, ще го преживея някак си. Факт е, че българите МАСОВО бягат от България заради обирджийските заплати. И това е във ВСИЧКИ сектори.

  [quote#39:"janeausten"]Когато пазарът определи по-висока цена за квалифициран труд - ОК [/quote]
  Ами той я определя, хората масово напускат БГ и отиват там където ценят и заплащат трудът им. Включително преподаватели от ВУЗ, от нашият факултет имам точно трима такива приятели, може и да са доста повече но просто не съм се интересувал. Дръжте хората на ниски заплати и накрая няма да има никой който да ви работи.

  [quote#39:"janeausten"]Но във висшето образование у нас пазарност и конкуренция няма [/quote]
  Това вече е пълна глупост, всички казват че университетите ни са много, че студентите ни са много а нямало конкуренция. Когато предлагането надвишава търсенето конкуренцията е жестока, азбучно правило е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#43:"Fred"]И да дадем по 10к евро заплати ако няма съвременни лаборатории отново професорите ще пишат мухлясали знания по черната дъска[/quote]

  В Полша лабораториите са чисто нови и пълни с апаратура, по-добри от тези в Западна Европа. Само че когато са се присъединили към ЕС през 2004, те са договорили огромни суми за образование и наука от структурните фондове. Когато ние влязохме в ЕС през 2007, нямаше и един лев договорен за образование и наука от мадам Йес и останалите от Тройната коалиция.

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#36:"janeausten"]Щото имаме 55 ВУЗА - на издръжка на данъкоплатците [/quote]
  И ще стават повече, заради политически лобита. Вчера чета статията за мафиотският кмет на Хасково, два университетски филиала имало там но им е малко, искат голям национален университет, че дори да бил и световен.

  Парите за висшето образование лесно могат да се намерят, просто се закрива всичко открито след 1990г и се оставят само старите традиционните. Няма логика при рухнала икономика да произвеждаме 3-4 пъти повече студенти от онова време.

  Закриват се новоизлюпените подобия на университетчета след 1990г, намалява се броят на държавната поръчка 3-4 пъти до онзи брой който беше тогава, оптимизира се поръчката според нуждите на икономиката и ето ви че на студент ще имаме 5-6 пъти по-добро финансиране, напълно достатъчно с оглед на сегашното ни ниво на икономиката.

  Само че това никога няма да го видите, ще бръкне в интересите на политическата класа. Затова с много по-голяма вероятност очаквайте да разсипят и това което е оцеляло от някогашната система.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "barozo":

  комуне, смятах, че вие сте изостанали 100 години в развитието си, но съм грешал.

  вие сте изостанали 2100 години в развитието си.

  я обясни сега, защо те е страх, че някой като Юлиян Попов може да стане ректор на СУ и да ви разрине червената кочина, която сте си оформили там?

  защо 25 години след началото на прехода докарахте СУ до окаяно положение? защо превърнахте СУ във феодални владения, от които бягат най-умните и кадърните ни ученици и студенти?

  НБУ се издържа само от такси на студенти и от дарения и е поне 10 години напред в развитието си. студентският отдел на НБУ е от 10 човека и управляват студентските дела на 12 хиляди студента.

  имат системи за електронно обучение; работещи и използвани компютърни зали; богата библиотека; постоянни семинари с водещи политици, обществени деятели и предприемачи (а не олигарси); адекватни, компакти и фокусирани бакалавърски и магистърски програми, от които искащите студенти излизат с практически умения и знания. и започват да работят веднага.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 48. 48 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#45:"galapagas"]Когато ние влязохме в ЕС през 2007, нямаше и един лев договорен за образование и наука от мадам Йес и останалите от Тройната коалиция.
  [/quote]

  Главите “Наука и изследвания”, “Образование и професионално обучение” са затворени още
  14 юни 2000 г. - по това време -ни "мадам Йес", ни "тройна коалиция"... Туризъм, не наука и образование -такива бяха разбиранията за приоритетите на България на нашите пишман демократи...
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Присъединяване_на_България_към_ЕС

  Такива бяха разбиранията на нашите пишман демократи...
  А окончателният договор е подписан 2005, вече при "мадам Йес".. 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#45] от "galapagas":
  Просто поляците представиха стратегия за обновяване на образованието, културните институции и транспортната и нфраструктура като интегрален пакет. Помогна и факта че доста чиновници в средното ниво на Евро-структурите бяха поляци. Свидетел съм през последните 7-8 години например на това колко комплексен беше планът за модернизация на Гданската Консерватория ( три Факултета), на Гданския Университет, на ЖП ли интересно с Варшава, на историческата част, включително и разрушени от втората световна война църкви ( св, Ян например беше пряърнат в младежки център за духовно развитие) и т.н. Но не се заблуждавайте, Полша ползваше западни стипендии от 1960-те години, имаше цели институции работещи по американски програми с партньорски университети от висок ранг още от тогава.

 50. 50 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#41] от "galapagas":

  Тоест държавата да даде повече пари на ВУЗ за сметка на съдиите и МВР
  И да закрие Вузове въз основа на статистика - много от тях най-вероятно
  Настрана дали принципно е правилно или не - сериозно ли смятате че властта ще подкрепи подобна рецепта
  Също - като получат сегашните феодали по върховете на оцелелите ВУЗ този неочакван подарък - при сегашната административна и управленска система и личен състав- кое е по-вероятно- според вас - да се юрнат да преродят качеството на образование и наука или да се вкопчат още повече в по-високите си заплати и да я карат по старому
  Повишение на пари и бюджет в нереформирани системи на държавна издръжка никога не водят до ново качество

 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  [quote#6:"a."]след като авторът е толкова наясно с теорията и практиката на университетското управление, защо не ни даде личен пример като направи НБУ световен университет, спазвайки собствените си предписания? [/quote]
  Няма нужда да го прави световен университет, а поне да го вкара в хилядарката. И моля ви, не застрелвайте автора, макар че с горната подкана почти сте го направили.

 52. 52 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#46] от "Fred":

  ++++++++++++
  Страшното е- че интелигенцията - колкото и да не обичам това понятие - сега вика за отбора на политическата класа и иска пари
  В началото на 90-те викаше за пазар и свобода - сега вика дай бе бате държавна издръжка
  Най-после в лицето на ББ получихме феномена - хем бай Тошо - хем седесар
  Като прочета някъде колко ГЕРБ е десен и как ще реформира - иде ми да крещя

  Така и за народа има- и за

 53. 53 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#50] от "janeausten":

  В нереформирани - не, разбира се. Пари само срещу реформи. Например може да се финансират само университети, реформирали се по западноевропейски или американски тертип. Това че с пари не се вдига качеството го виждаме в съдебната система, МВР и здравеопазването.

 54. 54 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 663 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО
  как цялата ЧервеноРуска делегация във форума скочи едногласно срещу автора (въпреки че много добре са наясно с впечатляващата му биография). Можеби защото ги е жегнало МНОГО, точното определение "червена кочина". Въпреки, че по-точно е да се каже: "кочина на внуците на АБпФК". СУ и по-точно хуманитарните му катедри са един от "научните" бастиони на посткомунизма в България (задно с БАН и др.). Всеки, които има някакво отношение към академичното образование вБългария е запознат с гортия проблем

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1322 Весело

  Целият вой и статии се вдигнаха във връзка с избора на Ректор и естественно ще заглъхнат, след като новата кукла на конци бъде грижливо подбрана от кликите в СУ.

  Словесното упражнение на Джулиън Поупоув е синтактически правилно, но семантически грешно. Звучи ми като - Хайде да направим вместо фабрика за велосипеди завод за Джагуари в Ловеч например. Всички викат УРААААААА .... Всички са съгласни, точно така трябва. Как ще го направил ли - много просто! Ще закрием останалите велосипедни работилнички и ще остане само тази в Ловеч. Само че разполагаме само с майстори за велосипеди и сгради за велосипедни работилници. И не познаваме технологията за правене на Джагуари.
  И освен това трябва да се строи непрекъснато, години наред, а не да се чака следващата кампания за избор на Рекетъор на СУ и тогава ... да бълваме статии! Ха наздравинката!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  И е крайно време да се разбере едно нещо - Университетите и индустрията са свързани много тясно. Няма индустрия - няма Масачузетски Институт за Технологии, Харвард, Стенфорд, Йелс. Тук някои заблудени сравняват България с Полша. Я вижте какво произвежда Полша - леки коли, електротехника, ремонтира българските МИГове. А какво произвежда България - почти нищо. Има кол центрове, някои са на по-високо ниво като НР в София, но и в Полша ги има в изобилие. Така че видяла жабата че подковават вола и тя взела да кряка, че и се полага една подкова.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  [quote#46:"Fred"]Закриват се новоизлюпените подобия на университетчета след 1990г, намалява се броят на държавната поръчка 3-4 пъти до онзи брой който беше тогава, оптимизира се поръчката според нуждите на икономиката и ето ви че на студент ще имаме 5-6 пъти по-добро финансиране, напълно достатъчно с оглед на сегашното ни ниво на икономиката.
  [/quote]

  До коментар [#46] от "Fred":

  Колега Фред,
  Долу Костов!

  Та вижте сега, държавата може да си намали поръчката! Аз съм въздържател и не си поръчвам ракии и вина. Нека и държавата направи същото! Тя не е поела ангажимент да издържа стари и нови Университети и БАН (макар че има закон за БАН).
  Но да затваряте университети - мдаа, сега разбирам защо сте антикостовист. Много болшевишки е това. Новите университети се развиват на пазарен принцип - имат си студенти, които плащат. И на мен НБУ е трън в очите, понеже много преподаватели от СУ и БАН се преместиха там, имат страхотно много студенти. Но не бих посмял да го закрия. Просто го конкурирам с по-качествени лекции. Но не мога да го конкурам с по-качествени лабове и библиотеки - просто НБУ е над СУ. За Американския в Горна Джумая съм чувал също добро отзиви за качествени преподаватели и обстановка. Поддочувам, че бившите ми колеги от СУ са доста разтревожени - някои казват, че след 10 години ако този стил на ръководство продължи, много факултети няма да ги има. Аз бих добавил - поне в тази численост, с това нищонеправене и с тези методи и тематики на преподаване.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#54:"Уточнител"]Можеби защото ги е жегнало МНОГО, точното определение "червена кочина". [/quote]
  Хайде моля ви се, в НБУ са се прегърнали сини и червени и мирно си съжителстват. Така лесно ли се дава сградата на АОНСУ, как мислите?

  Ами като се разровите и се оказва, че доста от кадрите там са били в ДС. Както гледам списъкът от статията НБУ твърдо държи първото място като процент на ченгетата от ДС, 9 души от общо проверени 29 души. Т.е. 31%, на другите места стигат най-много до 10-15%.

  http://desebg.com/2011-01-06-11-45-39/2011-2014-10-09-09-13-47
  Втора партида агенти излезе в Нов български университет

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#56:"vxa15365434"]Няма индустрия - няма Масачузетски Институт за Технологии, Харвард, Стенфорд, Йелс.[/quote]
  Важи и обратното, за да има индустрия трябва да има МИТ и т.н. и те са преди нея. В една друга статия на Капитал се оплакваха фирми че не могат да правят инвестиции и да се разширяват защото няма подготвени кадри. Така че преди индустрията са кадрите, т.е. вузовете. Първо се прави откритието в университета и от него се ражда индустрията, не е обратното както май го изкарвате.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#57:"vxa15365434"]Но да затваряте университети - мдаа, сега разбирам защо сте антикостовист. Много болшевишки е това. Новите университети се развиват на пазарен принцип - имат си студенти, които плащат. [/quote]
  Ами да си плащат но от джоба, не да получават държавна поръчка и то за хора с които пазара отдавна е пренаситен. Като им се дигне таксата 5-6 пъти за да си поемат пълната издръжка и може да се позамислят.

  Но важното е друго, дали на тези новите качеството на продукцията е сравнимо с това на старите? В огромното количество случаи и дума не може да става за сравнение, те дори си нямат собствени преподаватели а разчитат на "летящите отряди" от старите.

  В резюме откриват се по специалности за отдавна пренаситеният пазар от икономисти, юристи, хуманитари разни разнообразни докато икономиката реве за инженери и особено техници. Нямат собствени преподавателски кадри, които имат са второ качество, просто печатници за дипломи.

  Да стане както аз предлагам, професионален сертификат да се дава от гилдията и да ги видите как ще окапят. А каквото издържи на конкуренцията моля, нямам нищо против. Но съм скептик, че в Хасково ще правят по-добри юристи отколкото в СУ. Защо да се открива там поредният университет за и без това пренаситеният пазар? И естествено на държавна издръжка, веднъж не чух някой от тях да каже че ще се издържа от таксите и че не иска нищо от държавата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  [quote#59:"Fred"]Първо се прави откритието в университета и от него се ражда индустрията, не е обратното както май го изкарвате. [/quote]

  До коментар [#59] от "Fred":

  Колега Фред,
  не е така!
  Университетът Стенфорд в Пало Алто е основан на земя и с даренията на г-н Лейлънд Стенфорд и съпругата му. Г-н Стенфорд е виден Калифорнийски индустриалец и губернатор на Калифорния. А в 1903 около него възниква Силициевата Долина с една фабричка за радио лампи, които са конструирани с помощта на учените от Стенфорд Юнивърсити. Много американски Университети носят името на дарителите си - Джоунс и Хопкинс, както и много други. Само Софийският Университет е загърбил имената на видните Евлоги и Христо Георгиеви, които са дали пари и земя за сградата на Ректората (първоначалната сграда - след това държавата е достроявала). А имота дарен от братя Георгиеви е бил много по-обширен от сегашния Ректорат. Но братятята Георгиеви са били богати румънски търговци, а българската индустрия е била на нивото на Рачо Ковача от Габрово и килимарската фабрика на Добри Желязков в Сливен.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#57:"vxa15365434"]И на мен НБУ е трън в очите, понеже много преподаватели от СУ и БАН се преместиха там, имат страхотно много студенти. Но не бих посмял да го закрия. Просто го конкурирам с по-качествени лекции. Но не мога да го конкурам с по-качествени лабове и библиотеки - просто НБУ е над СУ. За Американския в Горна Джумая съм чувал също добро отзиви за качествени преподаватели и обстановка.[/quote]
  Като казах закриване имах предвид недоносчетата които почнаха да откриват вече образно казано по селата. Тези двете са стабилни според мен.

  [quote#57:"vxa15365434"]Нека и държавата направи същото! Тя не е поела ангажимент да издържа стари и нови Университети и БАН (макар че има закон за БАН). [/quote]
  Не знам държава в която НАПЪЛНО да няма държавни университети, дори в най-либералната икономика като Америка пак има щатски. Образованието се смята за толкова важно и структурно определящо, че се счита за задължително държавата да поема известна грижа за него, също както за армия, полиция, инфраструктура и т.н.

  Но ако ще стигаме до крайности, моля, и на това съм съгласен. Само че държавата в такъв случай да се откаже от тези данъци които взема от фирмите за образование и те да си поръчват сами кадрите с тези пари. Все ми се струва, че за инженери ще има повече поръчки отколкото за специалисти по древноегипетска археология например. И не ми се вярва юристите да копнеят да си поръчват конкуренти в занаята.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=374197&sp=0#storystart

  За разлика от Европа, където
  Липсата на средства и за чуждестранните студенти, които са важен източник на приходи. Два пъти повече европейци учат в САЩ, отколкото американци - в Европа.

  Особено в областта на точните науки и технологиите Европа не може да предложи високото ниво на американските институти, към което се стремят и Индия и Китай. Двете азиатски страни отчитат годишно увеличение на чуждестранните си студенти с 10% и масово въвеждат програми на английски език, за да привлекат още повече. Те произвеждат около 2 млн. висшисти на година, много от които с дипломи по технологии и иновации, които впоследствие запълват липсващите кадри в ЕС. Ако тази тенденция продължи, бизнесът просто ще отиде там, където са специалистите, вместо да ги привлича в Европа, предупреждава Фигел.

  Изходът за европейските институции е да излязат от летаргията и академичната разсеяност и да предложат пазарни продукти, за които има реално търсене. Въпреки че специалистите спорят за конкретния начин, по който да стане това, докладът на ОИСР изразява общото мнение, че управлението трябва да се повери на мениджъри, а не на академици. В момента американските държавни университети годишно инвестират двойно повече средства във всеки студент от европейските, въпреки че цените им са съпоставими. Освен това институциите трябва да се откажат и от неефективната система да предлагат дипломи по всичко - от селскостопански машини до право, а да се специализират в определена област. Трябва да се инвестира повече в качествени и достатъчно на брой преподаватели. Повечето академици се занимават и с научен труд на фона на преподаването си. Това трябва да се стимулира, за да бъде наваксано изоставането в областта на откритията и иновациите.

  Но най-трудно преодолимият проблем са парите. Трудно е да се убеди едно правителство да отдели двойно повече средства за дългосрочна инвестиция, която няма да се възвърне навреме за следващите избори. Почти толкова трудно е да се убедят студентите, че ако искат качествено образование, трябва да са готови да плащат за него, както правят колегите им в Бостън, Мумбай и Пекин.


  Резултатите
  са въодушевяващи за САЩ и обезсърчителни за Европа. Очевидно Старият континент все така изостава научно, докато САЩ доминират в науката във всички отделни полета - медицина, материалознание, физика и математика, социални науки, инженерни науки. Американски университети заемат между 15 и 19 от първите 20 места в отделните дисциплини и 17 от 20 в общото класиране. В Европа доминират английските и германските университети, като Англия е единствената държава освен САЩ, която има повече от един университет в първите 50 за целия свят. Япония има един университет сред челните 20.

  Данните предполагат интересни анализи. Китайските изследователи например виждат връзка между това, че 54 от стоте водещи световни университета са в САЩ, и факта, че 4.6% от световното население (това на САЩ) произвежда 27.4% от световния БВП (по данни на Световната банка за 2006 г.). Донякъде тази спекулация е оправдана, защото американските университети създават повечето нови технологии. Икономически погледнато, новите технологии увеличават парите с реално покритие (стока или услуга) в обращение, което автоматично води до повишаване на покупателната способност и стандарта на живот. Вижда се, че държавите с най-производителни икономики в света - Англия, Германия, Япония и т.н., имат сериозно развита научна дейност. Страни като Ирландия и Португалия вече доказаха, че инвестициите в създаване на нови технологии, т.е. в научни изследвания, предшестват и са предпоставка за икономически растеж. Подобно разбиране предизвика Европа да увеличи инвестирането в научния сектор. А неразбирането на тази тенденция е причина да няма български университет сред 500-те водещи в света.

  Интересно е 76-ото място на Московския държавен университет (МГУ). Заради недалновидната си държавна политика Русия от десетилетия не е голяма научна сила. Анализът показва, че МГУ е толкова напред поради високите стойности на критериите за броя присъдени научни награди на учени от университета и на изследователи, които са завършили в него. Според тези показатели университетът е водещ в целия свят. Лошата публикационна активност обаче сочи, че скорошните си Нобелови награди руските учени са взели като емигранти изследователи в други университети.


  Лидерът САЩ
  не изненадва никого в научните среди, където е прието да се смята, че ако си умен и амбициозен, отиваш в Америка. Все пак какво освен изтичането на мозъци поражда драстичната разлика между САЩ и останалия свят? На първо място това е традицията, обществената ангажираност и подкрепа. Да си учен в САЩ е престижно и добре платено за разлика от останалия свят. Държавните инвестиции в науката са огромни: САЩ отделят за нея повече пари от цяла Европа. За сравнение - научният бюджет на САЩ за 2007 г. е 137 млрд. долара, докато целият на ЕС за периода 2007 - 2013 г. (Седма рамкова програма) е 54 млрд. евро. Разбира се, европейските национални донори допълнително увеличават тази сума, но във всички случаи тя е много по-ниска от инвестираната отвъд океана.

  Филантропската подкрепа, която е почти непозната в останалия свят, също има огромно значение в САЩ. Там е прието богатите да даряват огромни суми за наука. Традицията датира от времето на благотворители като Джон Хопкинс (с чиито пари е основан едноименният университет), Андрю Карнеги (Carnegie-Mellon University) или Хауърд Хюз (Howard Hughes Medical Institute, HHMI), които раздават огромните си богатства още приживе. Всяка година частни лица, като например кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, даряват стотици милиони долари на изследователите. Бюджетът на неправителствения HHMI за 2007 г. е над 16 млрд. долара. Учените допълнително са подкрепени от връзката между индустрията и университетите. Университетите непрестанно разработват технологии за корпорациите, които се превръщат в патенти. Не е чудно, че множество американски учени са милионери, а университетите - милиардери. В останалия свят като цяло изследователите са доста зле платени, макар също да са умни и квалифицирани.

  Американската наука дължи успеха си и на образованието, което е много по-гъвкаво и практично от европейското. Както и на привличането на мозъци от целия свят. Подобно неравновесие в силите и липса на конкуренция обаче не е от полза за никого както икономически, така и културно. Време е Европа да се събуди и усилията за промяна на статуквото да не бъдат локализирани само в няколко държави.

  До коментар [#59] от "Fred":

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  До коментар [#61] от "vxa15365434":

  Добре, вървят паралелно. Естествено че като няма кой да дава пари то и университети няма да има. Именно поради тази причина в този началният етап пък и след това държавата се заема с тази издръжка, след това вече и бизнеса се намесва. Но продължавам да твърдя, че в онзи началният етап когато още не е ясно какво ще се роди като бизнес водещите са университетите. И в много случаи бизнеса се е родил от някакви университетски изследвания, това новото и революционното.

  Писах го вече, нашият бизнес като ПРОЦЕНТ отделя ОБРАТНО на това което е в нормалните държави. Там бизнеса дава 2/3 от средствата за изследвания и разработки а държавата 1/3, при нас е обратното, държавата дава 2/3 а бизнеса 1/3. Отделно че парите са невероятно мижави дори като процент от БВП, да не говоря като сума. И не е да кажеш, че ние сме некадърни, ако не ни харесват да ги ги дават като външни поръчки. Не, те просто считат че да вземеш едно Ламборджини на синчето е по-важен разход.

  Да го кажа направо, ама хич не ме вълнува. Да пропадат, и назначеният бизнес и държавата. Отдавна ги говоря тези неща за образованието, отдавна прогнозирам че като свърши наследеното от социализма като кадри и ще изреват, но никой не се замисляше за секунди дори.

  Затова да потъват, с удоволствие ще ги гледам как окончателно съсипват всичко включително себе си. Аз колкото ми е останало криво ляво ще го доживея, взел съм мерки. Да му мислят тези след нас. И ще е справедливо, защото както виждам малцина осъзнават какво се задава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#23:"geralt"]И като споменахме роднинските връзки, кандидатът за ректор на СУ Тони Спасов е достоен син на баща си Иван Спасов – литературния критик, прокарвал правилната линия на Партията, обругал и спрял литературните творби на всеки автор, дръзнал да каже нещо различно.[/quote]

  Долнопробна лъжа на кръга около Герджиков. Бащата на Тони Спасов се казва Георги Спасов: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/administrativna_struktura/akademicheski_s_vet
  Дотам ли падна Анастас Герджиков?

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#63:"vxa15365434"]

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=374197&sp=0#storystart[/quote]
  Благодаря за линка. Чел съм го защото чете всичко в Капитал но го бях забравил.

  И както често става коментарите са по-интересни и полезни от статията, конкретно видях по какви критерии става класирането. Както подозирах тотално зависи от научната дейност, тя пък тотално е зависимо от инвестициите в нея. Отдавна минаха времената когато нещата ставаха с лист хартия и молив.

  Не място в 700 ами и на място от 1000 пак ще ни е много с тези средства които се отделят в БГ за това. Не е случайно, че за НБУ няма място в тези 800, аз не съм ги чул да развиват някаква наука там. За сметка на това са страшно активни по публикациите в масовите медии но за тяхно нещастие това на Запад не се отчита като наука.

  И второто което няколко пъти го казах, явлението дарителство при тях е страшно развито докато при нас на практика липсва. Той бизнеса ни пари за приложни изследвания в негова полза не му се дават та дарения ще прави.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Трябва да се извърши само едно:Тотална декомунизация на научния състав на всички университети ментета ,а те са повече от 50 .Това означава ЛУСТРАЦИЯ и в научев и политически смисъл на ровече от 50 хил.самообявили се за академици,професори,доктори на науките ,доценти и други измислени звания празноглавци ,отнети всичките им привилегии,награди ,пенсии и други комунистически стимули и да бъдат върнати в първи клас.Не се ли разбра ,че за да има напредък тази загубена държава е необходимо прочистване на обществото от комунистическите престъпници и готованците ,техните наследници и възпитаници.Нищо друго.

 68. 68 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Тази статия е направо.. 5 Миути МБА
  Най-ми хареса тезата за приоритетите. Бас държа че който и да попоитаме от СУ какви са приоритетите на университета в момента, ще гледа и ще мълчи като пукел!

 69. 69 Профил на gaf11540155
  gaf11540155
  Рейтинг: 395 Весело

  Бла-бла. Многознайко, който беше дори министър, служебно, колкото да се хвали. Резултат - нула.

 70. 70 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Казано простичко:
  СУ е една Червена ко..на овладяна още 1947 от АБпФК, която понастоящем се управлява от техните внуци, слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБ агентурата - всичките вкупом Руски шпиони. Затова и резултатите са толкова лоши, влошават се и ще се влошават.
  ЗАТОВА очевидно трябват реформи:
  №1 - лустрация и Декомунизация
  №2 и т.н - следват

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 71. 71 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Загрижеността" на Юлиян Попов за СУ е все едно "Боинг" да са "загрижени" за съдбата на "Еърбъс"...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 72. 72 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "geralt":
  Аз пък теб искам да питам знаеш ли изобщо в кой град е роден проф. Тони Спасов, за да ти светне, че роднинската връзка, която я търсиш, въобще липсва.

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  [quote#29:"Fred"]Питам защото великите ни бизнесмени са се стиснали яко и от джоба им никакво финансиране за изследвания не излиза. А те имат огромно значение за рейтингите, на практика от тях идва класирането. [/quote]Защо трябва да са български бизнесмени? Визи няма - елитни компании в Европа колкото щеш. Дори и в България много от тях имат филиали. Така, че това си е оправдание.

  И, апропо, най-големият приход в САЩ са даренията на възпитанници. Колко абсолвенти на СУ са готови да дарят? Аз съм карал магистратура в ЮК и всеки месец доброволно превеждам 20 паунда дарение. Не е много - други даряват повече. Даряваме защото сме доволни от това, което сме получили. А аз освен това получавах стипендия от университета, която беше спонсорирана от бивши възпитанници. След време смятам в завещанието си да им оставя някой и друга хилядарка.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Любопитно

  [quote#40:"galapagas"]350 млн евро е директно финансиране от бюджета. Има професори с по 10к еуро заплата.[/quote]Линк? Или е "една жена каза"?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  [quote#48:"scifiction"]Главите “Наука и изследвания”, “Образование и професионално обучение” са затворени още
  14 юни 2000 г. [/quote]А знаем кой титан на мисълта ни водеше тогава. Ама за драгалевската секта би било кощунствено да се скверни името Му.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  [quote#55:"vxa15365434"]да направим вместо фабрика за велосипеди завод за Джагуари в Ловеч например. Всички викат УРААААААА .... Как ще го направил ли - много просто! Ще закрием останалите велосипедни работилнички и ще остане само тази в Ловеч. Само че разполагаме само с майстори за велосипеди и сгради за велосипедни работилници. И не познаваме технологията за правене на Джагуари. [/quote]В 10-ката! В момента в БГ няма хора, които да оглавят елитен университет. Най-реалистичното е да правим като ОАЕ - те дават по $30-40 милиона всяка година на престижни американски университети да поддържат филиали. Карнеги-Мелън е там, Корнел е там. И други има. $30-40 милиона е горе-долу като субсидията за СУ. Само, че отива за 2-3 хиляди студенти, а не за десетки хиляди както е в случая със СУ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "nenad":

  в СУ има 22-24 хиляди студента. и имат факултети, сгради и всичко из цяла София. и студентският отдел е десетки, може би и повече секретарки. няма единна информационна система за управление на процесите в университета, нито система за онлайн обучение.

  в НБУ има около 12 хиляди студента. само в 2 сгради. студентският отдел се състои от 10 човека и вършат работа в реално време. има единна информационна система и система за онлайн обучение. ако искаш да научиш нещо, преподавателите в НБУ ще ти помогнат и ще те насочат към правилните учебни материали, курсове и т.н.

  към днешна дата, смятам, че НБУ е поне на 10 светлинни години пред Софийския, техническия, както и онази червена клоката "ВИИ Карл Маркс".

  нямам поглед над Американския (АУБг), за да преценя как се съпоставят НБУ и АУБг.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 78. 78 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Николов":

  и каква беше субсидията за държавните университети при Иван Костов? и как се промени тази субсидия при НДСВ, после при БПС-ДПС, после при ГЕРБ и днес.

  спрете да обвинявате за всичко Иван Костов. твърде много прегрешения му преписвате, с което доказвате безсилието на комунетата да "променят" наследството на Костов. или доказвате безсилието на комунетата да постигна добрите резултати от управлението на Костов, след фалити на банки, хиперинфлация, масова приватизация, война до нас и тежка повсеместна корупция в цялата държавна администрация и големите държавни предприятия.

  не помня Иван Костов да е карал Нефтохим да купува и продава жито, за да върне зърнения баланс...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 79. 79 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#77:"полувишис"]към днешна дата, смятам, че НБУ е поне на 10 светлинни години пред Софийския[/quote]
  Смятай. Раномираните рейтингови организации смятат точно обратното. Толкова обратно, че НБУ изобщо отсъства от класациите им.
  И това е факт. Който превръща смятането ти в смешка.

 80. 80 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#79] от "nenad":

  виж класацията на университетите в сайта на МОН.
  http://www.mon.bg/?go=page&pageId=8&subpageId=167

  Американският в Благоевград има по-ниска оценка от Стопанската Академия на Величко Адамов. и от ВУЗФ-София.

  нямам представа каква е методологията за рейтингите на реномираните агенции, ни най-малко не искам да ги опровергая, но СУ е в трагично състояние. не твърдя, че НБУ е на световно ниво. но определено е много по-напред от СУ. и от ТУ-София. и от ВИИ Карл Маркс. и от Варненския ВИИ и от Пловдивския Университет, както и Стопанската Академия в Свищов.

  имам наблюдения над тези университети. НБУ наистина се управлява професионално.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 81. 81 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#80:"полувишис"]виж класацията на университетите в сайта на МОН. [/quote]
  Получовече, очевидно не можеш да схванеш разликата между класацията на МОН и http://www.topuniversities.com/university-rankings, т.е. не правиш разлика между Запорожец и Бентли. Това е повече от комично. Ето защо заслужаваш единствено смях!

 82. 82 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#81] от "nenad":

  комуне, ти си фен на Запорожец. сподели с мен какво те кара да смяташ, че СУ може да изпадне от класацията на QS, но щом НБУ и АУБг не са включени в тази класация, значи образованието в тях е на по-ниско ниво от СУ?

  от ранг 100 нагоре, нивото на образование е горе-долу едно и също. неконкурентно...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 83. 83 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#82:"полувишис"]комуне, ти си фен на Запорожец[/quote]
  Нито съм комуне, нито съм фен на Запорожец. Но ти си класически образец за един специфичен тип ентеуегенднос. Доказваш го за пореден път с малоумните си опити за заяждане.
  Смях

 84. 84 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "barozo":

  по тъпо твърдение трудно може да се измисли. barozo ти си философ - философ е обидна дума!

 85. 85 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#67] от "adenauer":

  +++++++Задължително! И БАН включително .Като се започе от 1989 г. насам.

  The best way out is always through Robert Frost
 86. 86 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Човекът принципно е прав, въпреки че целият му трудов стаж е спонсориран от Сорос.

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 87. 87 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Извън общите приказки аз лично не разбрах какво ново или какво по-различно казва автора на статията, която може би има за цел да наложи огромното му самочувствие, но би било също така добре да е поне малко полезна

 88. 88 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Казано простичко:
  СУ е една Червена ко..на овладяна още 1947 от АБпФК, която понастоящем се управлява от техните внуци, слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБ агентурата - всичките вкупом Руски шпиони. Затова и резултатите са толкова лоши, влошават се и ще се влошават.
  ЗАТОВА очевидно трябват реформи:
  №1 - лустрация и Декомунизация
  №2 и т.н - следват

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 89. 89 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#65] от "galapagas":


  [quote#65:"galapagas"]Дотам ли падна Анастас Герджиков? [/quote]

  Разбира се, Вие учудвате ли се? Утре, ако настъпи апокалипсис, да знаете, че пак той стои в дъното на събитията. Както казваше Валери Петров: "Някой паднал от велосипед, затова виновни са евреите!" Наистина ми е любопитно защо решихте да припишете неадекватното мнение на случаен форумен коментатор точно пък не него или на неговите привърженици. Всъщност, единствените лични нападки в медиите са СРЕЩУ него, а не произлизат ОТ него...

 90. 90 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Съвсем логично кръгът се затвори – Дневник започна темата с мнение на Стефан Попов и я завършва с брат му Юлиан. И като споменахме роднинските връзки, кандидатът за ректор на СУ Тони Спасов е достоен син на баща си Иван Спасов – литературния критик, прокарвал правилната линия на Партията, обругал и спрял литературните творби на всеки автор, дръзнал да каже нещо различно. Някои от пострадалите като Иван Цанев и Екатерина Йосифова са живи, питайте ги.

 91. 91 Профил на vero_nikd
  vero_nikd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И още едно изключително ВАЖНО нещо, да се види по кои точно показатели СУ изостава сериозно. Тази рейтингова система не е изсмукана от пръстите, в нея класирането става по десетки критерии. Напомням, че МНОГО сериозна тежест имат резултатите от научната работа, публикации, цитирания и т.н.
  Всички говорят за това и никой нищо не прави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK