За "полезните идиоти"

Ленин, от музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

Ленин, от музея на социалистическото изкуство 
 Текстът е от портала "Култура"


Европа е все по-податлива на смътни страхове, които трудно се обличат в политически формулировки, но пък лесно прерастват в катастрофични или антидемократични умонастроения. Всеки от тези страхове си има привилегировани говорители. Струва ми се обаче, че често изпускаме от внимание една устойчива и немалобройна група – тази на "полезните идиоти". Става дума за особена кръстоска от политически активни лица, ненавиждащи демокрацията на неин собствен терен, които във форумите са сполучливо кръстени "мразилки". Хора, които в изблик на тази си омраза са готови на всичко –най-вече да бият чело на червения килим, обслужващ нечия авторитарна власт. Такива са яростните фенове на Путин, но не са само те. Има популистки движения в Европа, които не се свенят да признаят публично, че финансират медийните си изяви с пари на аятоласите от Иран – какво лошо, щом така сдържат американския хегемонизъм… Вярно, феновете на Северна Корея понамаляха (по обясними причини), ала са налице фенове на Уго Чавес и неговия пръв ученик Николас Мадуро, които заеха "латино-нишата", която Куба на Кастро запълваше през 60-те и 70-те години на миналия век.


За да не прозвучи заглавието обидно, бързам веднага да уточня, че изразът "полезни идиоти" не е мой, а на Ленин. И че е плод на "политическата целесъобразност". Под "полезни идиоти" вождът на болшевишката революция (известен с безцеремонния си език) е разбирал онези леви симпатизанти и горещи привърженици на Съветска Русия, от които режимът в Москва има реална полза, защото му служат като рупори навън. Вярно, терминът липсва в пълните събрани съчинения на Ленин, което дава повод на западни левичари да твърдят, че използването му било злонамерена инсинуация срещу хора, чиито сърца туптят в синхрон с Кремълския часовник. Истината е, че тези думи придобиват гласност, благодарение на руския художник Юрий Аненков, автор на един от прочутите портрети на Ленин (1921), който си водел бележки за изреченото от вожда, докато онзи му позирал. Оригиналите на тези бележки бяха публикувани преди време от писателя Едвард Радзински.
С времето словосъчетанието "полезни идиоти" наистина набира сила, доколкото изразява политическа тенденция, която изобщо не свършва с Ленин. Би Би Си в началото на 2015 г. излъчи цяла документална поредица по темата, а в един филм на Бойко Василев, излъчен неотдавна по БНТ, известният немски разследващ журналист Гюнтер Валраф даже реторично попита: "Докога ние, хората в ляво, ще продължаваме да сме "полезните идиоти"?".


Въпрос, който изисква отговор, защото драмата продължава. Комунистическата власт в Москва се смени с друг авторитарен режим, съчетаващ в едно съветизъм с царизъм, а тенденцията се запази. И днес путинизмът рекрутира определен брой "полезни идиоти" – от лявото, през крайно лявото, та до крайно дясното – които, каквото и да се случи, продължават да го възхваляват и славословят.


1. Русия е решението на всички икономически проблеми на Европа. Там е пазарът, там са суровините и т.н. Всеки опит да се обясни на рупорите на путинизма, че руската икономика също крие големи рискове поради задлъжнялост и структурни проблеми (спомен за дефолта през 1998 г.), както и че потреблението в Русия се е свило до това на Холандия, остават глас в пустиня. "Кат Русия няма втора…"


2. Путин винаги е прав. Прав е, когато взима Крим. Ще го вземе, зер, той си е негов, как няма да го вземе. Както и цяла Украйна е негова. И не само тя. А и нали там е възникнала Киевска Рус. Всичко останало – граници, договори, международни отношения няма никакво значение. Путин е прав, когато руски войскови части, макар и без опознавателни знаци, се разпореждат в Донбас. И ще е също толкова прав, когато сега бива принуден да ги изтегли. Той е помазан от Бога с всички възможни права.


3. Затова и Русия е в пълното си право да прави каквото си иска. В Русия безнаказано се убиват по улиците журналисти и политици, без това изобщо да впечатлява медийните трубадури на путинизма в света. Че то навсякъде има престъпност.


Освен това Русия има право да стреля по цели – в Сирия или другаде  – откъдето си иска. Както и да нарушава всяко въздушно пространство, щом сметне, че й отърва. Явно за всяка страна това трябва да е въпрос на чест, ако се съди по реакциите на руската дипломация или по твърденията на медийните путинисти. Понятия като "национален суверенитет" са приложими само по отношение на "американския хегемонизъм". Там правилото е – "Но пасаран"…


И това не е от днес. За да проследим процеса на "полезната идиотизация", ще е необходима още малко история.


*  *  *


През 1993 г. се появи книгата на френския журналист и историк Тиери Волтон "Голямата вербовка" (Le grand recrutement), която вдигна шум в Европа. Авторът е имал достъп до секретни архиви на Коминтерна в краткия промеждутък, в който Елцин възнамеряваше да изобличи престъпленията на комунизма. После ключът отново щракна. Работата е там, че повечето от тези документи са второ копие от донесения, адресирани до Четвърти отдел на Червената армия (бъдещото ГРУ). Жалко, че книгата не е позната в България, защото в нея има любопитни факти, които хвърлят нова светлина върху Лайпцигския процес.


Ала онова, което според мен, се натрапва като извод от книгата на Тиери Волтон, е невероятно стройната и същевременно проста схема, чрез която Москва въздейства върху "умовете и сърцата" (както се казваше навремето). Впечатляващ е самият начин, по който тя набира, рекрутира или вербува (въпрос на терминология) своите "полезни идиоти". За по-оперативно, те са разделени на следните три категории:


хора, които действат по силата на убежденията си (без финансиране);


хора, симпатизиращи на Съветска Русия (с частично финансово стимулиране);


хора, които нямат идеали, но за пари са готови на всичко (пълно финансиране);


Авторът на тази класификация – белгиецът Анри Робинсон (псевдоним Хари) – е от неизвестните лица в историята, а всъщност е създателят на може би най-голямата шпионска мрежа в ХХ век. Зад кадър той подпомага "червените революции" в Европа след Първата световна война, свободно владее основните европейски езици. Оглавява  Организационния отдел в ИК на Коминтерна и в същото време работи за Разузнавателното отделение (РУ) на Червената армия. През 1925 г. Робинсон (Хари) се установява във Франция и измисля една невероятна мрежа от осведомители, която жъне огромен успех – институцията на "рабкорите" (работническите кореспонденти).


Става дума за следното: дава се възможност на левите в Европа да имат дори не десетки, а стотици издания – малотиражки, многотиражки, че и големи вестници. Ако властите закрият едно или друго издание, тутакси като гъба на негово място избуява второ или трето. Парите не са проблем. Всички тези издания имат своите "рабкори", кореспонденти сред масите. Платени или насърчени финансово, те, от една страна, държат будно класовото съзнание на трудещите се, а от друга – набират нужната информация. Чрез "рабкорите" Москва дирижира настроенията на работническото движение (стачки, искания). От друга страна, с тяхна помощ Робинсон разполага с изчерпателни данни за цялото производство в стратегически секторите в Европа и при желание може да се снабди с помощта на тези "полезни симпатизанти" (за да не използвам друга дума) с чертежи и промишлени тайни.


Платените "рабкори" са особено полезни през Втората световна война и непосредствено след нея, някъде до края на сталинизма. Има ги и у нас – Иван Фунев ги обезсмъртява в една картина от 1931 г. За да стане ясно колко успешна е стратегията на Анри Робинсон, нека уточним, че той изпраща донесенията си на две места: в Комнитерна и в РУ на Червената армия, като се представя по различен начин пред своите кореспонденти – пред едни като коминтерновец, пред други – като деец на съветския шпионаж (в зависимост от техните убеждения и мотивировка).


Накратко, пропаганда и информация в едно.


И тук стигаме до втората ключова фигура от епохата – майсторът на съветския агитпроп Вили Мюнценберг. Немски комунист, изключителен организатор и тактик, Мюнценберг пък е човекът зад кадър, който организира защитата на Георги Димитров на Лайпцигския процес и нанася съкрушителен удар на Гьобелсовата пропаганда. Този "червен кардинал", както го нарича писателят Артур Кьостлер, е всъщност човекът, прозрял залога на процеса в Лайпциг – това, че "оправдаването на Димитров ще е и оправдателна присъда за комунизма, която ще свали завинаги обвиненията в конспирация и насилие, а комунистическият терор ще бъде сведен до прийом на нацистката пропаганда; при успех, комунистите се превръщат в честни защитници на свободата и демокрацията, само че по-решителни от другите", както пише Кьостлер.


Размахът на Мюнценберг е впечатляващ, а и каузата е голяма – зловещата сянка на Хитлер наистина е надвиснала над Европа. Именно той създава антифашистките комитети във всички страни, именно той намира (убеждава, вербува) "защитници на мира"; именно той организира мащабния контрапроцес в Лондон, на който световни общественици оправдават подсъдимите в Лайпциг (естествено с парите на Коминтерна). Някъде тогава съветската пропаганда попада и на една "петорка" от студенти в Кеймбридж, чиято слава ще гръмне десетилетия по-късно – става дума за "съветските къртици" във Великобритания, най-известен сред които е Ким Филби.


*  *  *


Такива са пропагандно-информационните жалони на Съветска Русия, които, не може да не се съгласим, са постигнали определени висоти.


А как е днес?


Не разполагаме със съответните документи, но ако вярваме на очите си, трябва да приемем, че "рабкорите" на путинизма са величина, доближаваща се до квотата от съветско време. Не липсват и "селкори" в интернет, които дращят редовно из форумите.


Едни по убеждение, в зависимост от семейния си или лично формиран хоризонт.


Други – чрез минимална финансова стимулация (според класификацията на Анри Робинсон).


Трети, с константен цинизъм, заявяват, че хранят семейства и намират вътрешно оправдание във факта, че в свят, който е в криза, всичко е кал. Затова няма какво да се мисли, трябва да се вземат едни пари. И те охотно попържат всичко и всички, мразейки най-вече себе си за това, докъде са се докарали. Най-много някой ден да ги споходи пиянското разкаяние на Богомил Райнов, който, залитайки, размахвал поредната си вестникарска клевета с думите: "Пак се продадох".


Такъв, накратко, е профилът на този "полезен идиотизъм", който ни залива основно от интернет.


Профилът на сектата "Свидетели на Путин".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Много добро! Тъкмо в контекста на изборите. Изяснява, че определени избиратели най-мразят да мислят. Те само могат да се кланят - убедено или платено.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 2. 2 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тонката толкова много философи е изчел и преподавал и все още не е разбрал, че демокрацията не е най-таченото в тази дисциплина от векове насам.

  И пак не си е направил research-a, мурзилки ни се вика, а не мразилки.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Весело

  Казано в контекста на съвремието

  Безполезни ИДЕИоти

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Например за Путин полезен идиот е Жерар Депардийо.В България топ идиота му е Сидеров.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "при желание може да се снабди с помощта на тези "полезни симпатизанти" (за да не използвам друга дума) с чертежи и промишлени тайни."

  Много е смешно! Съветска Русия дълго търси голям авто- концерн, за да навакса изоставането в технологиите. ФВ и Рано пропадат. Фиат е фирмата. Колата е Ф 124. Преработена по руски я познаваме като Жигули!!! Със всичката мърлявост на руския продукт. Каквото докоснат - съсипват! Какъв шпионаж. Те сами с мързел и пиянство бойкотират живота си. Лошата новина - и на съседните народи!!!

 8. 8 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Полезните идиоти от форумите, без да бъдат подценявани, защото участват във деформирането на общественото мнение не са най-страшните. За съжаление доста "полезни идиоти" заемат висши постове или са влиятелни фигури в Европа и САЩ. От времето на анексията на Крим и агресията в Донбас та и досега при руските бомбардировки в Сирия, те не са спрели да настояват , че с Путин трябва да се преговаря, да бъдат разбрани неговите страхове и аргументи, той да бъдел призован да спазва правилата и прочее нелепици. Не по-малко опасни са "полезните идиоти" в бизнескръговете и големите корпорации, готови да въртят далаверите с путин при всички обстоятелства. Докато в Европа и особено в САЩ не вземат превес реално мислещите, знаещи какво представлява Путин и неговата банда , полезните идиоти ще продължават да вършат пагубната си дейност.

 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Статията е слаба , автора изпуска същината , дали поради липса на знания или нещо друго, но определено е изпуснал шанса да напише нещо стойностно по темата полезен идиот , какво е това е полезен идиот и има ли почва у нас. Полезен идиот е опрделение дадено за западните интелекуалци левичари, в България такова животно като полезен идиот няма , има полезни и идиоти , но няма хора , които да са едно временно полезни и идиоти, полезните за Русия не са идиоти , а идиотите не са полезни.

 10. 10 Профил на zdrr
  zdrr
  Рейтинг: 213 Неутрално

  хубава статия. и няма нужда да се плюе, че и Тони бил такъв или онакъв - руснаците тотално се омазаха. и това че и американците са оцапани изобщо не помага, защото тук петата колона по бройка и мощ е мнооого напред, а българския интерес е вместо задунайска република да сме част от европейския съюз с произтичащите от това удобства и неудобства

  zdrr
 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#10:"zdrr"]защото тук петата колона по бройка и мощ е мнооого напред, а българския интерес [/quote]

  Това са глупости пета колона на Русия няма , освен ако не броиш пенсионираните фатмаци и един файтон заблудени младежи , но те реално нямат тежест нито в обществото нито в политиката , че да бъдат наречени пета колона , ако визираш хора като Овчаров и Първанов , те също не са пета колона , те са хора , които си гледат интереса и руснаците дават най много , иначе не биха се посвенили да продадат интересите на страната на турци , араби , китайци , американци , европейци .

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  До коментар [#9] от "takeshi303":
  Полезен идиот е опрделение дадено за западните интелекуалци левичари, в България такова животно като полезен идиот няма
  ...............
  Полезните идиоти и петоколонниците в България се припокриват по брой, но почти. Шумкарските кланове нпр., номенклатурните, знаеш за кои говоря: за вашите, за теб, за дядо ти и мн.др. цървули; та те, родоизменят за пари, власт, престиж и влияние.
  Но това са една шепа хора, ок. 2 000 в цялата страна. Останалите са полезни идиоти или по нашему "каскети", "чугуни", "такеши303" и тн.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Няма безполезни хора! Дори и "полезните идиоти" са нужни. Как иначе ще сочим на децата си лошия пример и с кого ще ги плашим?
  Иначе не им завиждам на тези несретници! Трябва да си доста беден, или закъсал, или превъртял, за да се продадеш за паница леща. Или просто да си такъв по натура...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  Наскоро шефчетата на Атака и БСП се скараха, кой е по идиот, за безполезността да не говорим.

  chavo64
 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Отлична статия!
  Само дето "рабкорите" и "селкорите" или няма да я прочетат или ще попържат, както винаги, вместо да се позамислят.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#12:"СДС"]Но това са една шепа хора, ок. 2 000 в цялата страна. Останалите са полезни идиоти или по нашему "каскети", "чугуни", "такеши303" и тн. [/quote]

  Можеш и сам да си отговориш на въпроса има ли полезни идиоти , като ми кажеш с какво мненията на Боби 45 и Др. Иванов , които страстно и неуморно във форума защитават руснаците са помогнали за по голямо влияние на Кремъл тук и какъв идиот трябва да си за наречеш продажници , които станаха милионери полезни идиоти. Полезен идиот е човек , който има авторитет в обществото , мнението му се чува и уважава от широк кръг хора на английски опиниънмайкър , и го прави за без пари или с минимално финансиране и подкрепа , тук просто такива хора няма , което прави статията малко или много безсмислена и по скоро вредна уж изобличава някакви полезни идиоти, които защитават Кремъл .

 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "Авторът е имал достъп до секретни архиви на Коминтерна в краткия промеждутък, в който Елцин възнамеряваше да изобличи престъпленията на комунизма. После ключът отново щракна."

  В Москва, по онова време, са получени десетки писма от Западна Европа, с настояване (!) да не се допусне нов Нюрнбергски процес за комунизма, тъй като това ще нанесе смъртоносен удар върху лявата идея в Европа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До [#17] от Jessika:

  Тони Николов не звучи точно като Шопенхауер, не знам какво наричаш селкор обаче на мен името му ми звучи точно като това, което се опитва да опише в статията. Но вината не е само в родителите му, а и в начина по който поднася добре подбрани и въздействени клишета по особено посредствен начин ставайки жив пример за въпросната класификация

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Много е интерсна биографията и дейноста на Вили Мюнценберг,червения милионер,създателят на идеологогическата война и пропаганда, използван с тази цел от др.Сталин,истерията около Лайпциския процес е ловко организирана точно от него.
  Др.Сталин му заплаща милионо долари за да мъти главите точно на полезните идиоти.
  Скоро Ал.Невзоров в интервю за Ехото на Москва каза"Страната ни има много полезни изкопаеми ,но също и много безполезни изкопаеми и идиоти!"

  klimentm
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#20] от "bette":

  Как би коментирала новия рейтинг на кагебиста от Москва,почти 90%,не е ли той плод точно на пропагандата и глупоста?!

  klimentm
 23. 23 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":
  върна достойнството на русия, което по времето на пияндурата елцин беше на дъното. Вдигна заплатите и пенсиите близо 10 пъти по времето на управлението си. Затова рейтингът му е 90%. Нищо лично. Само информация. Знам, че съм чугун и рубладжийка, а и мурзилка. Да ти спестя излишното писане.

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Всичкото добре. Само е забравено да се спомене, че полезни идиоти има от т.н. дИмократи. Ако в статията, до Русия се сложи Сащ нещата ще дойдат на мястото си.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Престъпленията на комунистите не бяха разкрити нито осъдени у нас.Това ги накара да се почувстват недосегаеми и всесилни,днес берем плодовете на тяхната ненаказаност!

  klimentm
 26. 26 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  Береш ти, грънци береш.

 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Добра дисекция на тролетариата

 28. 28 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Да, нашите "Полезни ИДИОТИ" са в БКП/БСП, Атака...

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 29. 29 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ИНТЕРЕСНОТО е, че в българия е издадена друга знамените книга - двутомникът "записките на Митрохин", контролирани от британското разузнаване извадки от най-голямата база данни от секретните операции на КГБ....Интересто би било да се види припокриването с факти от книгата на Тиери Волтон...
  Но, така или иначе малцина са чели горната, малцина ще прочета и тази на Тиери Волтон.
  Тежко на тези народи, които не познават историята си! Те са осъдени да я преживеят отново

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 30. 30 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#10:"zdrr"]хубава статия. и няма нужда да се плюе, че и Тони бил такъв или онакъв - руснаците тотално се омазаха. и това че и американците са оцапани изобщо не помага,

  защото тук петата колона по бройка и мощ е мнооого напред, а българския интерес е вместо задунайска република да сме част от европейския съюз с произтичащите от това удобства и неудобства[/quote]

  има логика в думите ти , особено в паралела Русия - УСА

  Няма пета колона ,както няма нито Първа , нищо Шеста..
  Няма разузнавания , конспирации и пр. езотерики...

  има Колективна Глупост- която удобно е подменена с термина: "колективни идиоти" които са 90 % от всичките защото са обединени в "колективи" ...Про и Анти

  "Колоните" -термин твой винаги са Две :

  - "колоната" на живеещите в Сегашно време
  - "колоната" на останалите 90 %

  няма да ти е трудно да ги дефинираш ...

  ако си Про или Анти ...значи живееш в "Бъдеще незапочващо" време ....останалото са нюанси , колорит

  България сама "избира" дали да е в Европа или НЕ ....защото е дадено право на 90-те % да определят Предпоставен Избор

  просто е , само трябва да се огледаш със Затворени Уши..
  Ушите Лъжат за разлика от Очите

 31. 31 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  [quote#6:"AzDebil"]С този модел оперират мрежите на т.н. демократични НПО. [/quote]
  Ясно, опорната точка е зациклила някъде в подкорието и от там нататък се върти като развалена грамофонна плоча.

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#29:"Уточнител"]Тежко на тези народи,
  които не познават историята си! Те са осъдени да я преживеят отново[/quote]
  Историята Не се пише от народонаселенията , за това я Повтарят!
  Народите са Стадо оФце които "са избирали" хората от "Вестника" , а днес-от "Телевизора"

  папуас не решава "диференциални уравнения"...

  "Демокрацията не е съвършена , но нищо друго не е измислено"
  /Уинстън Чърчил/

  това е илюзията , наложена от столетия за да тръпне стадото в очаквания ,че "този път ще е различно"...

  Никога нищо не е различно..
  за хората Без Глави...винаги "късата клечка"

  УСА има Интереси , Рашън-също...

  а Ние си сменяма Ездачите....
  но не сменяме Самарът с Пушка

 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Това за сведение и поука на тукашните "полезни идиоти". Интересна е съдбата на Анри Робинсон и Вили Мюнценберг.
  Анри Робинсон е арестуван от Гестапо във Франция,после е преместен в Германия и следите му се губят.Версиите са,че е екзекутиран или че е убит по заповед от Москва
  Червения милионер Вили Мюнценберг накрая критикува Сталин,нарича го предател,изключен е от ЦК на Германската Комунистическа Партия ,после и от Германската Комунистическа Партия по настояване на бъдещия строител на стената Валтер Улбрихт и накрая е намерен обесен в гора във Франция.
  Да припомня и съдбата на Робърт Максуел от по-ново време

 34. 34 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  До коментар [#15] от "bette":


  "А някои пишат статии"

  Ами някои да вземат да четат ли...!????

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 35. 35 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Крадеца вика "дръжте крадеца"...

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  без бой някои наши "полезни идиоти" веднага се припознаха и се показаха - wallenstein, barozo, bette, AzDebil (да имало и "полезни дебили", а вероятно и "полезни имбецили" или кретени)....
  очакват се още - Боби 1945, Др.Иванов, Иво, социален, команданте, shileto,....
  абе не са малко нашите "полезни идиоти", но няма защо да ги изреждам - те сами ще се обявят тук. само не е ясно от кой тип са - безплатни, полуплатени или платени?!
  Имало и "полезни идиотки" - Ния! забавното е, че често такива путлеристи хем се самоопределят като "леви", "антикапиталисти", хем се кланят на Путлеровия олигархичен, силовашки, крони капитализъм (с плосък данък!) - шизофрения!

 37. 37 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 475 Неутрално

  [quote#23:"Ния"]върна достойнството на русия,[/quote]
  Достоинство може да има Ния,но не и Русия.Както и всеки човек,но не и държава,страна или някакво друго образование.Аман от етатично-колективистични лозунги!

 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Четивото е забавно и обяснението за "полезните идиоти" е логично но само на пръв поглед. Разбира се Съветска Русия а сега и Путинова Русия ще се радва на каквито и да е идиоти да са на нейна страна макар че ако идиот ти е адвокат не е на добре. По-интересното е защо полезните идиоти са се идиотизирали? Може да са имали баба, майка или жена рускиня, да са си купили къща след тежък труд в КОМИ, да са избутали руска гимназия или каквото и да е друго. Ама основното е че живота ги е очукал след това, битието им ги е идиотизирало, намерили са Путин или Волен за идеал не от добро. Тъй че може да им се присмиваме но "полезните идиоти" са за съжаление най вече.

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "barozo": ≪А защо уважаемият автор пропуска другата кохорта, която е готова да бие глава в килима, по който минава финансовата олигархия в САЩ и ЕС. Те не са ли полезни идиоти? Или те не съществуват за автора на статията, който е един от тях.≫

  Кратко! Ясно! Точно! – +++++++++++

  И все пак, Барозо, не си съвсем прав. Авторът не е един от тях. Дори когато пише глупости, той ги пише не защото им вярва, не защото наистина мисли така, а защото за това му плащат. И той напълно съзнателно е избрал тази си позиция. Онези, които той нарича ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ, са тези, които, без някой да им плаща за това, го акламират и му вярват.

  А истината, както е обикновено, е някъде по средата. В момента обаче за света е по-опасно това, което правят САЩ, а не това, което правят Путин и Русия.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#2] от "kamaelsh":

  Абе мразилки сте, та и в червата, ама по-късно ще ги видим тези работи...

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#28] от "yu22": ≪Да, нашите "Полезни ИДИОТИ" са в БКП/БСП, Атака...≫

  А защо забравяш себе си и подобните на тебе от този форум? Нима от скромност, или защото полезните идиоти никога не могат да осъзнаят, че точно те са точно такива?

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#3] от "barozo":

  Така е, но само са полезни, без да са идиоти.
  Не забравяй, че израза е на МУМИЯТА, която и в момента се намира и е на Червения площад от много дълго време, е поставена там от действителни идиоти, а и държана там от същите техни днешни безподобия!

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#39] от "glog":

  За обикновените полезни идиоти, работата по полезноста и нуждата се смесва с логиката на страха и невъзможноста да бъдат други. Поради умствения багаж, който носят, не поради друго, а само заради тази основна ограничаваща ги поведенческа особеност.

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ИЗВЪРШИЛИТЕ и извършващите монументални престъпления съзнателно, тук са наречени , за по-възприемчиво идиоти, а не престъпници, каквито са в същност.
  Както знаем и както е писано, за всяка идиотия или престъпление, може да има и опрощение и съчуствие, но сампри едно условие, че има разкаяние за деянието.

  В България, която е първа подгласничка на СССРУСКАТА идиотия и престъпност - такова няма и неможе да има, затова, няма и прошка, а една ескалация на идиотията в системен див комунокретенизъм, с всичките му неприемливи и отвратителни метаморфози и мимикрии.

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#32] от "Бодил":

  ЗАЩОТО сме полезни идиоти, нали?

 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#30] от "Бодил":

  И какво виждат очите избодени от един комуно бодил?
  България, която е негодна да се реформира, защото е сляпа!
  Сизбодени очи от комуноуродливата престъпна дейност и пропаганда на полезните идиоти!

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  още един полезен идиот - да се чете внимателно !

  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=170&aid=4484

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ния":

  КАЗАНО е - "гъз глава затрива!", не от мен, а е поговорка, за полезни идиоти!
  Да се приспособим винаги и на всяка цена, или само на цена увеличени заплати, другото вълци го яли!

 49. 49 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  [quote#18:"takeshi303"]Боби 45 и Др. Иванов [/quote]
  [quote#18:"takeshi303"]опиниънмайкър[/quote]
  Напълно се покрива понятието "полезен идиот". Това е човек, който бива употребяван, без самият той да го съзнава. От "създателите на мнение".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#9] от "takeshi303":

  Не верно!
  Както виждаш, скоро ще честваме 100 години от Велика Октомврийска Революция.
  Това е уникална проява на масова полезна идиотия!

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай Колев":

  Ленин, може и да е имал и това предвид, защото сигурно се е самоосъзнал като такъв в една много висока степен на полезност.

  Самоосъзнаването като български полезен идиот е и другаря Георги Димитров, лежал отколе във формалдехид също в центъра на София, както ненадминатото му мумифицирано безподобие лежащо и до днес в Москва.

 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  УТРЕ българите отново ще избират, между полезни и по-полезни идиоти.
  Избора им ще съвпадне с тяхното разбиране за идиотизма, като полезност.

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Има логика в това да се осъзнаеш, като "полрзен идиот", има гъдел в цялата работа, щото всички знаят що за стока си, но друго е да се осъзнаеш, че въпреки всичката си видиотеност, разбираш, подсъзнателно, че си полезен.
  Това те успокоява и ти дава надежда, някак, но от друга страна идиотията придобива една с нищо неоправдана мащабност!
  Трябва да се отнасяме с разбиране към тези болни девиянти, въпреки полезноста им, въпреки идиотията, защото те са наши братя по съдба, колкоъто това и да не е приемливо.

 54. 54 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Гневно

  [quote#11:"takeshi303"]пета колона на Русия няма , освен ако не броиш пенсионираните фатмаци и един файтон заблудени младежи[/quote]
  Няма значение че няма! Важно е да се бият барабаните на параноята: "Руската мечка се събуди и идва да ни изяде !" "Увеличете военния бюджет! (Плевнелиев)" "Ремонт на МИГ-овете само в Полша !" "Санкции! Забрана за прелитане на руски самолети." Долу джуджето Путлер !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 55. 55 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince":

  Това дето си го написал си го прочети , но през призмата на имигрантите , където ти си заел позиция на класически полезен идиот.

 56. 56 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#49:"Николай Колев"]Напълно се покрива понятието "полезен идиот". Това е човек, който бива употребяван, без самият той да го съзнава. От "създателите на мнение". [/quote]

  Да бе покриват норматива , и по между си може да ги наричаме полезни идиоти , но те са си само идиоти , защото по отношение на Русия те не носят никаква полезност. Полезни идиоти са хора от калибъра на Жан-Пол Сартр И Ноам Чомски , тези са просто лалаладжии.

 57. 57 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#50:"convince"]Както виждаш, скоро ще честваме 100 години от Велика Октомврийска Революция.
  Това е уникална проява на масова полезна идиотия! [/quote]

  Ами чествайте бе , демокрация сме всеки да си чества каквото си иска , аз лично не съм притеснен от този факт , като станат 100ина човека може и да започна да се притеснявам , но дотогава празнуващите просто може да будят насмешка, отколкото страх.

 58. 58 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нямало руска 5та колона у нас?

  Само погледнете колко вой се вдигна около договора за ремонтиране на МИГ-ове/двигатели в Полша.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 59. 59 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  Става дума за особена кръстоска от политически активни лица, ненавиждащи демокрацията на неин собствен терен, които във форумите са сполучливо кръстени "мразилки".
  *************************

  Всеки, който е мятал дори половин око на класическите престрелки между сини и червени партийни секретари във форумите, отлично знае, че сините учтиво наричат червените "мурзилки", а ответната червена учтивост е "мразилки". Знае го и авторът на горната директна лъжа. С факта на безсмисленото си и крайно глуповато лъгане, г-н Тони Николов се нарежда в редиците на коментираните от самия него "полезни идиоти". С което текстът се превръща в някакъв тип автокоментар.
  Симпатично

 60. 60 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Много добра статия. Но полезните идиоти са само първият от трите вида в класификацията на "Хари" - онези, които действат по силата на "убежденията" си. Другите просто са си платена пета колона. Особено важно е това, което Тони Николов казва: "И днес путинизмът рекрутира определен брой "полезни идиоти" – от лявото, през крайно лявото, та до крайно дясното". Даже мисля, че днес левите, например в Италия, по-често отхвърлят путлеризма от крайно десните и либералите. При десните е ясно защо. Любопитно е, че в западноевропейски и американски университетски среди масово се оправдава политиката на Путлер. Хора, които се смятат за либерали, оправдават войната срещу Украйна с интересите, които Русия имала, и отричат правото на украинците да бъдат независими. А отхвърлят напълно политиката на собствените си държави. От такива хора не може да се очаква силна интелектуална защита на демокрацията и западната цивилизация. Те са същата болест за Запада, каквато са били левите интелектуалци и симпатизиращите на Хитлер преди войната.

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Описаното явление е широко застъпено по целия свят, не резбирам защо акцентът е поставен единствено върху Русия - западаща въпреки реваншистки конвулсии империалистическа сила, при все наличието на запазен империализъм и на възходящ такъв.
  ЕС, САЩ и Китай също са пълни с полезни идиоти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#60:"spiegel"]Много добра статия. [/quote]
  Падаш си по лъжци и лъжи?
  Е, тогава статията е напълно по твой вкус!

 63. 63 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#62] от "nenad":

  Не ти харесва да се казва истината за петата колона и полезните идиоти по света и у нас. В коя от двете групи си?

 64. 64 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#63:"spiegel"]В коя от двете групи си?[/quote]
  Така и не си разбрал, че групите не са само две. Нормално за човек с ленински тип мислене! Който чете лъжата за "мразилките" / забрави ли, че такива като теб опонентите ти наричат по този начин, "твоята" думичка за петоколонниците е "мурзилки"/, а после силно й ръкопляска. Понеже лъжата е "правилна"! "Наша" лъжа!
  Марксист-ленинец

 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#63:"spiegel"]Не ти харесва да се казва истината за петата колона и полезните идиоти по света и у нас. [/quote]

  Сигурно се е разпознал.

  Само че в неговия случай "полезен" е комплимент, който тепърва трябва да си заслужи.

  Which is far from certain.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 704 Неутрално

  не "мразилки", а "мурзилки" - идва от името на съветско детско списание, чиито първи брой излиза през далечнаат 1940г.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  А най изгодно е да си полезен идиот в силно развита капиталистическа държава , но без ярко изразена демокрация. Дори е финансово изгодно. В редиците на комсомола ,за да си такъв , трябваше да плащаш членска вноска а на дргия фронт те ти дават за да те слушат. До коментар [#40] от "convince":

  Bukalemun
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#60:"spiegel"]Много добра статия. Но полезните идиоти са само първият от трите вида в класификацията на "Хари" - онези, които действат по силата на "убежденията" си. Другите просто са си платена пета колона.[/quote]

  Статията действително е великолепна - информативна и аналитична едновременно, с една дума: качествена. Косвено доказателство за това е яростното й отричане, омаловажаване и оплюване от страна на "засегнатите лица".

  Втората и третата категория в тази категоризация са доставчици на платена любов, за които има и друга, по-директна дума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 418 Гневно

  Русия е враг на българия и целия свободен свят.Всичко против Русия е полезно.Твърдо ЗА господин Николов.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "nenad":

  Заври си зубращината някъде.Кочината няма нужда от глана буква.Тяе само частица от свободния сват.За какви се мислите неблагодарници?Свободния свят ви освободи от руснаците и трябва да сте благодарни.Главна буква му се приискало на зубъра.Втростепени сте, затова.

 74. 74 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#73:"vicovnic"]Кочината няма нужда от глана буква.Тяе само частица от свободния сват.За какви се мислите неблагодарници?Свободния свят ви освободи от руснаците и трябва да сте благодарни.Главна буква му се приискало на зубъра[/quote]
  Хахахахахахахаххххххххххххх, страхотен си!

 75. 75 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#36:"bgpatriot"]без бой някои наши "полезни идиоти" веднага се припознаха и се показаха - wallenstein, barozo, bette, AzDebil (да имало и "полезни дебили", а вероятно и "полезни имбецили" или кретени)....
  очакват се още - Боби 1945, Др.Иванов, Иво, социален, команданте, shileto[/quote]

  Забравяш така наречените полезни......, Велков, Ричард, Judjuk, Зе Роберто, Сиянието на мрака, ahasver.......

  Имало едно време ссср...
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#36:"bgpatriot"]без бой някои наши "полезни идиоти" веднага се припознаха и се показаха[/quote]

  Първото нещо, което си помислих като прочетох статията, беше: Я да видим сега кои ще изпищят? И ... те изпищяха. Те пак са тук, и пак са същите - предвидими като перисталтиката и смяната на деня с нощта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  За Путин полезни,за България не само безполезни,но и много вредни идиоти.

 78. 78 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  Какво всъщност доказва рейтинг 90%? Резултати от "социологически проучвания"? И тук пак идва на място репликата за мармота и шоколада в станиол.

  Когато някой взема желаното за действителност, си има диагноза....

 79. 79 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#77] от "rosiraycheva50._":

  То това е и целта на рашките - дестаблизация. С всякакви средства. Виж идиотите, които монтират в управлението, и виж докъде сме я докарали икономически.

 80. 80 Профил на русофил=ПРЕДАТЕЛ
  русофил=ПРЕДАТЕЛ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Якa стaтия!В десеткaтa!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  МИЗЕРИЯТА Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА на РУСОФИЛИСТИЯТА!
 81. 81 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  От сърце благодаря на Тони Николов .Много точно,леко поетично казано и изстрадано!

  Tony
 82. 82 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Статията е боклук,но както казва бай Ганю -Нейсе,запуши я!

 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  Фини ора... фонд... народ...

  Западен (безславен) скот?

  "Руските учени за първи път проведоха проучване на руския генофонд. И бяха шокирани от резултатите.
  Включително и потвърждението на извода направен в нашите статии – “Държавата Моксел» (№14) и “Неруският руски език» (№12), че руснаците не са славяни, а рускоговорящи фини.

  “Руските учени приключиха и са готови да публикуват първото мащабно изследване на генетичния фонд на руския народ.

  Публикуването на резултатите може да има непредвидими последици за Русия и за световния ред “- така сензационно започва публикацията по темата в руското списание “Власт”.

  Сензацията наистина е невероятна – много от митовете за руската нация се оказаха лъжа. Включително, се изясни, че руснаците генетично не са “източни славяни”, а фини."

  ivo.bg

 84. 84 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Нашите русофили без граници са такива "полезни идиоти" за Москва.

 85. 85 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 367 Весело

  Бе да попитам на автора на статията кой му плаща?Значи видите ли едните са идиоти,ама тези на западналата хранилка не,смях!

 86. 86 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#85] от "mimeto71":
  Милите комунисти: те направиха революция за да елиминират покваряващата роля на парите и оттогава все с пари обясняват убежденията на противниците си. Но в това има и нещо положително: вече стана ясно как е насаждано русофилството в България.

 87. 87 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#85] от "mimeto71":
  Скъпа Мими, не допускаш ли, че човек може да разобличава Ленин/Путин и по убеждение, за свое собствено удовлетворение?!

 88. 88 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Добър опит да се проясни мъглата в главите на масите. Тя не може да се махне от главите на наследствените полезни... А интернетските платени драскачи са неотстраними. В България логичното поведение на "електорат", индивид, социална и етническа общност е нещо като необяснен феномен. Разни ?-фили и ?-фоби - това е нещо като световна атракция, непозната другаде! Каква е логиката, да изповядваш задължително "любов" към някой, който явно, на думи и дела, действа враждебно спрямо страната ти? И защо трябва да ни делят на две по този признак? Но има по-сериозни факти и тенденции, които заслужават внимание. Те могат да се категоризират в групи като политически, икономически и демографски сфери на влияние. Със съответните специфични инструменти. Един по-подробен анализ би осветлил и фактите, и тенденциите. И не само руски интереси се прокарват - турските също на са за подценяване. Без право на избор, в недалечно бъдеще територията/държава май вече не е!/ може да се окаже заета от една от двете сили, или поделена между тях, според мнението на Тома Томов, например. А в европейски план, завоевателните стремежи и действия могат да доведат до русификация на континента. С Путин или без него. Впрочем, бюстът му с тога на римски император, съществува в предградие на Санкт Питерсбург...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 89. 89 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#87:"авторът"]Скъпа Мими, не допускаш ли[/quote]

  Да де допускам,само дето не мога да направя разликата между едните и другите идиоти,а автора прави такава разлика!Значи тия дето пишат колко славни и велики са ЕС и НАТО не са идиоти,но тези които славословят Русия са такива.За мен разлика между едните и другите няма!

 90. 90 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 492 Весело

  До коментар [#85] от "mimeto71":

  Добре е човек да няма очи, уши и още нещо между ушите и да използва устата си в полза на стомаха - по-удобно е! Плащат, ядеш и пиеш и прогласяваш тезата, че всички други са като тебе.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 91. 91 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Като малко продължение: дилемата Русия или Турция, е въпрос за изясняване - не че може да има избор, освен при някакъв политически, изпреварващ акт на про-някакво управление. Какви биха били плюсовете и минусите от едното и другото решение?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 92. 92 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добре , Тони ..Основни неща ..Но темата е мнооого голяма ...)
  Полезните идиоти бяха ПЪРВО в Русия :
  анархистите и кроонщадските моряци..После ленин ги ИЗБИ, разбира се ...
  Даже и белогвардейци , затъжили се за 'матушката " - се върнаха ДОБРОВОЛНО в расия ..И после - знае се какво стана И с тях ....
  После полезните идиоти се навъдиха - ТАМ , където никога не е имало и няма комунизъм- и Слава Богу :)
  Капитализмът имаше , тогава , НУЖДА от реформи и някои , на вид умни хора : , свързаха ТОВА - с руския болшевизъм :) Направиха им и посещения - специални- в страната на строящия се комунизъм,/ феодализъм всъщност / , филмите с любов орлова и сие , пропаганда ..))
  Но , днес , във века на комуникациите , все по- трудно ще им става на мурзилките :)
  ВИЖДА се , с ВСИЧКИТЕ му НЕСЪВЪРШЕНСТВА , капитализмът се оказа по- прогресивната идеология, начин на живот, философия,
  ПЪТ към бъдещето на човечеството ..
  НЯМА съвършени общества или държави , но ОЧЕВАДНО, ТЕ са по- новите, прогресивните , новаторските , идеи , начин на живот , практика , икономика и т.н...))
  Не може и база за сравнение да има - между двете 'общества" - путинско- кубинско- сев.корейското и съвременното Евро- атлантическо развитие ...)
  И това нашите полезни или платени идиоти ,още не го виждат , вдеват, осмислят ..Не им дадена тази възможност - да ОСМИСЛЯТ ...
  Ограничен УМ и разум имат ...:)))
  Колкото и несъвършен да е така наречения капитализъм , той се РАЗВИВА, прогресът на човечеството продължава , най- общо казано ,
  докато путинизЪма ни връща НАЗАД - във времето на феодализма, генералните джуджета , ограничаване на свободите,на мисълта , на преса , на партии и т.н...
  Някаква "нова' монархия , от две джуджета , ни се предлага от изостанала расия :))
  И това се вижда от всички нормални хора ,но не и от ...мурзилките, неандерталци ...)
  Голяма тема ....))

  BIG AL
 93. 93 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#89] от "mimeto71":

  За мен разлика между едните и другите няма! :)
  .................
  Значи, още НЕ си разбрала , осъзнала , РАЗЛИКАТА между ДВАТА свята - най-общо казано:)
  А е просто ..)

  BIG AL
 94. 94 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Може да си богат или беден , може да си умен или не толкова , но НЕ трябва ЗА генералните , важните неща в развитието на човечество , да се правят 'заключения", САМО от собствената ти съдба :)
  Може да си съмишленик на комунистите , може и да не си , но прогресът на човечеството зависи от собствените качества на хората , а не от - феодалния владетел, БКП, КПСС или мохарха , во веки веков ..))
  Това е и една от разликите , между двете ...

  BIG AL
 95. 95 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  [quote#78:"tily_lily"]Какво всъщност доказва рейтинг 90%? Резултати от "социологически проучвания"?[/quote]
  Рейтингът на Путлер не е нищо с този на Чаушеску. Румънският диктатор изтреска рейтинг от 96 процента само няколко месеца преди да го изправят пред стената.

  Пазете се от доносника vesolr
 96. 96 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Маркс, насече, накъса периодите в развитието на човечеството : до еди кой си век - феодализъм, после - капитализъм и след това НЕИЗМЕННО следва комунизЪма :)
  До 14 години си тинейджър, , на 14 години и ЕДИН месец -юноша, после младеж и т, н..)
  А всъщност имаме една непрекъсната ЕВОЛЮЦИЯ , развитие на човечеството - непрекъснат , почти процес / с изключение на диктатурите / ...))
  Това делене на обществата,строевете , изкуствено - периодите,
  БЕШЕ използвано за пропаганда от болшевиките и ленин ..""Неизбежен беше"" - строежът на комунизЪма ...:))))
  И го започнаха-и се сгромолясаха:)
  С цената на МИЛИОНИ нещастници ..)
  Айде до по- късно ., по темата :))

  BIG AL
 97. 97 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Весело

  Тони Николов просто с хирургическа точност е извършил идейна дисекция на целия пут*ински интернационал и мурзилаж.........

 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Като цяло авторът е прав от към фактология, не я осмисля за съжаление ....
  Някога болшевиките намериха начина за несиметричен отговор на империалистическата агресия чинтервенциятач и белия терор на капиталетата в самата Русия!!
  после Сталин намери цаката в несиметричен отговор на походът за нов ред в Европа и Света, на хитлеризма, фашизма и мераците на Микадо....
  И днес, последните 70 години, американския империализъм си намира НЕСИМЕТРИЧНИЯ отговор на опитите да завладее света... Било в Конго, Виетнам, Куба, Ангола, Виетнам, днес БИ и Арабския свят...
  Ако има нещо ново, то е че и ние, българите сме в играта.... не е катов 1973, някой ръси напалм някъде си.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 213 Весело

  Авторът е един от най-праволинейните и като резултат - примитивни, "интелектуални" пропагандисти в спонсорираната от" Америка за Америка" медия...

  ами само този "бисер" :
  "Освен това Русия има право да стреля по цели – в Сирия или другаде"

  Нашенският пишман полит-агитатор още не е разбрал, че Русия е единствената страна, която "стреля" в Сирия строго в съответствие с международните правила, и че всичките останали безразборно "стрелящи" там вече няколко години, нарушават тези правила, ерго, са нашественици в чужда страна.

  Апропо, оказва се, че сия медия не само системно цензурира всяко неугодно на пропагандистката им линия мнение или даже връзка с инфо в мрежата, ами практикува
  и "мека" цензура във форума, като изтрива част от натрупаните "одобрения" към подобни мнения, цирк
 100. 100 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#7:"Alexander97"]Колата е Ф 124. Преработена по руски я познаваме като Жигули!!![/quote]

  Но...но това променя всичко! Заслужава трите възлицателни! О боже! Светът вече не е същият!
  !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK