Дясното: Полша и България

Бойко Борисов и Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и Радан КъневАнализът е от портала "Култура"


На 25 октомври ще се проведат важни избори за развитието на политическите процеси в Източна Европа като цяло. Поляците гласуват за парламент и са на път да дадат предимство на партията на Качински "Право и справедливост" (PiS). Според прогнозите (около 10% разлика между първия и втория) тази партия ще е в състояние да състави правителство или сама, или в коалиция с други по-малки и по-радикални десни формации. С това най-вероятно ще бъде поставен край на осемгодишното управление на другата голяма дясноцентристка формация в страната – "Гражданска платформа", – която е с ясен либерален и проевропейски профил.


Казано с прости думи, въпросът, чийто отговор чакаме на 25-и, е дали Източна Европа ще осъмне с втори Орбан. PiS е консервативна, някои биха казали национал-популистка формация, която следва в много отношения политиката на Орбановата ФИДЕС в Унгария. Например те обещават да обложат чуждите инвеститори със специални данъци, както и да накарат банковия сектор да понесе тежестта от превръщането на заеми за жилище, теглени в швейцарски франкове и друга валута, в злоти – тежест, която се изчислява на няколко милиарда евро. PiS също така са заявили увеличаване на помощите за деца и намаляването на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години за мъже и 60 за жени.
Това, което е притеснително обаче, е, че PiS са също така евроскептици, и то радикални такива. Тяхното идване на власт ще обтегне отношенията между ЕС и Варшава. Първите видими измерения на тази промяна ще се усетят по въпросите с бежанците и мигрантите, както и общите политики за граничен контрол. На Европа й предстоят важни решения и по отношение на Гърция, и по отношение на Великобритания; координацията на общата външна политика във времена на най-различни кризи – от Сирия до Украйна – също е централно важен проблем. Докато по Украйна едно ново правителство не би променило позицията на Полша, по-всички други гореспоменати въпроси PiS най-вероятно ще създадат допълнителни трудности за постигане на общоевропейска позиция.


Полските избори съвпадат с българските местни избори, които също са индикативни за процесите, протичащи в дясното политическо пространство. Това съвпадение ни дава възможност за сравнителен анализ на тенденции, видими и в двете държави. Полша определено се превръща във водещата държава от бившия източен блок и като икономика, и като политическо влияние. За осемте години управление на "Гражданска платформа" Полша успя да отбележи сериозен икономически ръст и стана единствената държава, която не понесе тежък удар от кризата, започнала през 2008 г. Като признание на лидерската й роля Полша получи и председателството на Европейския съвет в лицето на Доналд Туск. България не е в подобна позиция и развитието на страната през последните години беше забавено и от глобалната икономическа криза, и от аферата КТБ, която си е самоделна. Въпреки тези съществени различия общото е следното:


Маргинализирането на посткомунистическата левица


И в Полша, и в Унгария, а и у нас левицата е в сериозна идеологическа и организационна криза. В Полша двете основни партии са от години насам вдясно от центъра – едната либерална, а другата консервативна с националистически уклон. На предстоящите избори Обединената левица в Полша се очаква да бъде около бариерата за влизане в парламента (8% за коалиции): т.е. тя може да остане извън него. В Унгария доминацията на Орбан е трайна и е (не много енергично) оспорвана както от много раздробената и слаба левица, така и от крайнодясната партия "Йобик". На предходните парламентарни избори "Йобик" се оказа втората партия в повечето избирателни райони на страната, което е ясен сигнал за изместване на партийната система вдясно. У нас БСП номинално остава втората след ГЕРБ политическа сила, но реално влиянието й е сравнимо с това на по-малки формации като ДПС, РБ, АБВ и т.н. Ако негативният й тренд бъде потвърден от изборите в неделя, и България може да се окаже в ситуация на трайно изместване на политическия център вдясно.


Какви са причините за тези феномени? Това изместване е парадоксално, защото икономическата криза от последните години би трябвало да увеличи подкрепата за левицата. Това не се случи, защото, първо, посткомунистическата левица в Източна Европа бе възприела формулата на Тони Блеъровия "трети път" във Великобритания: въвеждане на политиките на дясното на ниски данъци, независима централна банка, пропазарни методи. В този смисъл традиционната левица престана да бъде разпознавана като реална икономическа алтернатива на статуквото. В резултат при избухването на кризата тя продължи да губи гласове и влияние, а и получи конкуренция от по-радикални леви формации. В Източна Европа те са още в ембрионална форма и съществуват повече като "интелектуални кръжоци" – "Критика политична" е един такъв пример в Полша. В Гърция, Испания и Португалия тази по-радикална левица получи и сериозно политическо представителство, като СИРИЗА и "Подемос" са водещите модели.


В този смисъл левицата се оказа притисната между загуба на идентичност и радикализация и досега тя не е намерила убедителен отговор на тази дилема. Т.е. доминацията на дясното е заради слабостта на опонента му.


Вторият фактор, който обуславя тази доминация, е характерен само за източната част на континента. Той е свързан с износването на соцносталгията като мобилизационен ресурс на левицата. Модернизацията и на Полша, и на Унгария, превръщането им в динамични държави правят спомена за социализма все по-розов, но и все по-абстрактен и малозначителен. А и времето си казва думата – новите поколения трудно могат да си представят общество, в което има забрани за говорене, списъци за купуване на телевизори, постоянно и институционализирано доносничество, липса на тоалетна хартия и т.н. От тази гледна точка соцът придобива статута на мита за "благородния дивак" – гол като пушка и невъзпитан, но въоръжен и равен на другите. В този мит има някаква привлекателност, но едва ли може да се превърне в ефективен инструмент за политическа мобилизация.


В някои страни левицата опитва да замени или уплътни соцносталгията с проруска, пропутинова ориентация. В Полша този модел не работи по разбираеми причини, но може да бъде видян в България и Словакия. Тази стратегия е също силно проблематична за лявото – в крайна сметка Путинова Русия – с олигархичната си икономика и автократична власт – не може да представлява идеал за левицата. А и същото заиграване с Русия могат да правят и десните – Орбан например.


Разделянето на либералните от консервативните партии вдясно


На пръв поглед Полша дава модел за бъдещето на дясното в Източна Европа: разделяне на консерватори и либерали. Опити за подобно разделение наблюдаваме и на други места. У нас има анализатори, които представят отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок в този план: първите като по-консервативна формация, а вторите – по-либерална. Има и такива, които пък виждат нещата пак в същите категории, но в обратния вариант – за тях реформаторите са (или трябва да бъдат) по-консервативната формация.


Всъщност Полша може да стане пример за въвеждането на една изкуствена, объркана и вредна за дясното разделителна линия. Объркаността и е видна, ако се спрем на Унгария: да се каже, че Орбан е по-либерален от "Йобик", е горе-долу толкова смислено, колкото да се каже, че Чаушеску е по-либерален от талибаните. Трудността идва от това, че под благовидния етикет "консервативно" се прокарват политики с откровена националистическа или популистка насоченост. В отстояването на идентичността на политическите общности има смисъл и ценност: традициите, историята, усещането за общност трябва да бъдат уважавани и пазени. Дясното безспорно може да използва тези маркери, за да конструира своята идентичност. Но всичко е въпрос на мяра – когато историята на общността и нейната религия се "приватизират" от една формация за партийностроителни цели, резултатът е обикновено примитивен популизъм.


За съжаление полският опит е точно в такава посока. PiS например е мощно подкрепяна от католическата църква и влиятелните й медии, което тласка партията към радикални позиции по отношение на сексуалните малцинства, аборта и гражданските свободи като цяло. Национално-полското се слива с консервативно-религиозното, което не само е изкривяване на реалността, но води и до радикализация на политиката. В интервю за Гардиън например либералният анализатор Яцек Кухарчик определя евентуалната победа на PiS като "предаване на страната в ръцете на екстремисти". Без съмнение консерваторите мислят същото за техните опоненти.


От тази гледна точка българската ситуация е по-добра. Тук, освен че църквата не е въвлечена в политиката до такава степен, разделителната линия между "либерали" и "консерватори" в полския смисъл минава не между, а през двете дясноцентристки формации – ГЕРБ и РБ. При ГЕРБ Борисов играе ролята на балансьор и арбитър между по-либералното крило около хора като Дончев и Бъчварова и по-консервативно-националистическото крило около Божидар Димитров плюс инцидентни орбанофили. Борисов за разлика от Качински е откровено проевропейски настроен, което е сериозен плюс на нашата ситуация.


В РБ нещата стоят по сходен начин: наред с откровените проевропейско, либералноориентирани членове и лидери има и такива, които оставят вратата отворена към идеите на по-крайнодясното. Мнозина настояват за "просветен" национализъм – каквото и да значи това.


Българският модел е по-добър за десницата, отколкото полският – вторият води до сериозни националистически отклонения, пушилка и радикализация. В крайна сметка може да доведе и до загуба на политически позиции в ЕС. И наистина, ако Полша изпадне в същата изолация, в която в момента е Унгария, тежестта на Източна Европа на континента рязко ще намалее. Малко парадоксално, но националистичното дясно по-скоро отслабва позициите, а оттам и суверенитета на държавите от нашия регион.


Градската десница срещу народната десница


Полският модел може да бъде четен и по друг начин: като конкуренция вдясно на по-народняшки партии и по-градски, по-меритократично ориентирани формации. От тази гледна точка PiS представляват провинцията, докато "Гражданска платформа" – големите градове и интелигенцията. Този прочит отговаря донякъде и на ситуацията в Унгария, където ФИДЕС се е превърнала в народняшка партия, а либералите са се окопали основно в столицата и някои други градски анклави. У нас може да се каже с известно приближение, че РБ представлява столицата и интелигенцията, докато ГЕРБ има много широка периферия и покрива цялата страна.


По принцип в един такъв модел на конкуренция вдясно няма нищо лошо. Полският опит показва, че този модел може да проработи, ако разделителните линии между столицата и провинцията не съвпаднат с разделителната линия между националисти и либерали. Тогава второто различие поглъща и обезсилва първото.


България – където няма толкова ясно съвпадение на двете различия – може да се възползва от собствената си ситуация, за да организира конкуренцията вдясно основно по линията между градската десница и народнячеството. РБ има своята сериозна подкрепа в големите градове и сред интелигенцията, но за да се институционализира успешно и трайно като такава партия, би трябвало да предприеме множество допълнителни стъпки. Първо, социалните групи, към които РБ е ориентиран, се характеризират с вътрешен плурализъм и вътрешна конкуренция. С прости думи казано, всяка една от групите, които стоят зад РБ, смята, че е по-умна, по-морална и по-заслужила от другите (и в различни моменти всяка една от тях е права). Този вътрешен плурализъм се отразява – засега по-скоро негативно – на блока в организационен план. От същата болест страда и либералната градска опозиция срещу Орбан в Унгария, което показва, че нашите проблеми не са уникални. Второ, РБ не успява да приобщи част от потенциалните си привърженици. Макар и роден от протестите от лятото на 2013 г., блокът не направи опит по смислен начин да въвлече водещи фигури от тези събития като лидери на "Протестна мрежа", например. Нещо повече, той не прояви достатъчно солидарност с тях, когато те станаха обект на грозни и напълно неоправдани атаки от страна на поръчкови медии. Същото се отнася и за много други (малки сами по себе си) групи на градската интелигенция, които не се виждат адекватно представени от реформаторите: кумулативният ефект от подобни загуби не е незначителен обаче. Трето, за разлика от Полша големи части от градската интелигенция у нас живеят с илюзията, че те са "над" политиката, че обитават кули от слонова кост и могат с отвращение да коментират опитите за политическа мобилизация около себе си. Този инфантилизъм е нещо, което ни отличава сериозно не само от Полша, но и от по-утвърдените демокрации от Западна Европа. Инфантилизмът у нас се облича в антилиберални, "нови леви" или исихастко-апокалиптични одежди, но в крайна сметка е отказ на една група от добре образовани, разполагащи със средства или време градски хора да поемат политическата си отговорност.


Този анализ цели да извлече основните общи мотиви в структурирането на политическите системи в Източна Европа. Естествено във всяка страна има множество персонални и институционални фактори, които са специфични за нея. У нас това са икономически свързаности на играчите, връзките им с бивши и настоящи служби, персоналната харизма и пр., и пр. Тези специфични фактори на моменти могат и да се окажат по-решаващи, но въпреки това е добре да се знае и общата рамка, в която определени събития се случват. За добро или зло тази обща рамка за нас се влияе от събития извън нашите граници като предстоящите избори в Полша.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  "PiS е консервативна, някои биха казали национал-популистка формация"

  В друг коментар днес /предполагам преводен/ Дневник нарече партията на Качински лява !!!
  Препечатвайте по-добре от Култура, там явно разбират повече

 2. 2 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Интересен анализ. С всичките условнисти,за които всъщност говори. Като цяло картинката нито в Западна, нито в Източна Европа не носи особен оптимизъм,но все пак още сме далеч от разни апокалиптични картинки рисувани от някои популисти.
  П.с. Разбира се някои паралели от началото на 30-те на миналия век будят тревога.....

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  блокът не направи опит по смислен начин да въвлече водещи фигури от тези събития като лидери на Протестна мрежа, например
  ==================================
  Е, колкото и да са за либерализма, РБ -тата нямат парите на Америка за България или на други американски НПО -та.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Весело

  Какво дясно в България и от кога ? В нелегалност (по навик и традиция) ли е та не сме го виждали или чували ?
  Премиер,президент,ГЕРБ и други по-малки партии......всичко е пребойдисано от комунета (и деца на корави такива) в демек демократи и......десни !
  В България няма и националисти.
  Сравненията с Полша или Унгария са неудачни.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Смилов първо да се образова какво е "ляво" и какво "дясно" и тогава да се упражнява в софистика като в Ганкиното кафене. Така както описва идеите на PiS в началото на статията, все едно ми описва на Волен Сидеров простотиите. Това не са "крайно-десни", а "крайно-леви" идеи. Популизмът в политиката НЕ МОЖЕ да бъде десен - той по дефиниция е ляв, защото "дясното" мислене е съсредоточено върху индивида и неговите права и свободи, а не върху масата и какво и се харесва на нея, което обикновено е да се вземе от някой индивид нещо, което след това да се раздаде на нея, по равно. Това че някоя партия е "дясна" понеже е шовинистична или направо ксенофобски настроена вероятно ви го е преподавал Петър-Емил Митев в АОНСУ навремето или някое дърто кабинетно комуне от френски произход при някоя специализацийка в Париж плащана от "Отворено общество", ама не е вярно - измислиха го навремето за да скрият, че Хитлер и Мусолини са си стопроцентови марксисти като Ленин.
  Също така айде стига с тая дива омраза към религията. По същество религията освен обяснение за света е и система от морални ценности, които вярващият трябва да следва ежедневно. Какво точно иска да каже авторът като вменява, че е лошо това да има отражение в политиката?!? Че моралът следван от членовете на едно общество не трябва да бъде отразен в политиката следвана от държавата му ли? Или Смилов е от по-простите левичари, които си мислят, че ако религиозен човек е на власт, църквата ще почне пак да гори хора на клади?!? Няма бе Смилов - в САЩ като до Обама все бяха открито религиозни президенти да не би да убиваха гейовете като теб с камъни? Въобще до кога ще се публикуват някакви нищожни напъни на хора опитващи се да се правят на големи разбирачи като повтарят като папагали нечии изразни средства?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 264 Неутрално

  РБ са леви, а не десни.
  javascript:void(0);

 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Разстроено

  [quote#4:"'ΕΡΕΒΟΣ"]В България няма и националисти[/quote]

  Тук ни хвана, има продажници без значение валутата в която им плащат. А национализмът беше преднамерено девалвиран и обезмислен от същите красавци, чиито изяви наблюдава полицията безмълвно.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":
  "Култура" се очертава като най-качествения вестник у нас....
  Ако изобщо може да се нарече вестник де.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Гласът на Америка":
  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Ще успеете ли някога да се откачите от всичките мантри и безсмислени иделогеми които ви спускат от Позитано или Москва, така че да започнете да мислите?
  Аз лично се съмнявам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Τи кажи,че не е така както казвам и задръж стереотипите си за себе си.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  анализа предполага че всяка партия е такава какъвто етикет си е сложила, не може да наричаш партии разпоредителки на държавни средства десни, в това няма нищо вярно, класическата европейска десница олевя за това и левицата загуби почва, така наречените десни за левоцентристки партии със силна любов към бюрокрацията, за това и популистки организации като ГЕРБ бяха припознати като десни, само и само да не се нарекат леви и левите да спечелят точка че управяляват

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Коментарът за евроскептицизма на ПИС иска пояснение. Не става въпрос за излизане на Полша от ЕС, а за процедурно по-значимата роля на страната в политическия процес на Съюза. Добра илюстрация в това отношение е спорът на Л. Качински с А. Меркел за разликата в броя на представителските мандати между двете страни. Брат му е на същите позиции, а и Беата Шидло явно няма да е комфортна за Германия в отстояването на интересите на Полша. (Гданчанинът Туск беше къде по-позитивен в тези отношения и по-близък до немската култура от варшавско-краковската група). Сравненията на България и Полша в политическите концепции също не е особено добро, като се има предвид факта на присъствието на Лондонско полско правителство, Армия Крайова и Катин в съзнанието на полския народ като фактор влияещ, макар и индиректно, на политическите процеси в страната и през периода на съветската доминация.

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Президента е бивш комсомолски секретар, син на високопоставен служител на окръжния комитет на БКП. Бива назначен за шеф на строителна фирма и по случайност се оказва в Германия в правилния момент.
  Премиера навремето напуска МВР защото не желае да се раздели с членството в БКП. После бива назначен за шеф на охранителна фирма. Случайно получила охраната на нефтохима (барабар с инфраструктурата в страната). И личната охрана на бай тошо. Най-великия БГ политик по думите на боце.
  Десни та дрънкат. Колкото Орбан и Качински.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Инфантилизмът у нас се облича в антилиберални, "нови леви" или исихастко-апокалиптични одежди, но в крайна сметка е отказ на една група от добре образовани, разполагащи със средства или време градски хора да поемат политическата си отговорност." - съгласен съм ...

  ... sorry, I'm fucked up inside!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK