България си остава същата

Пред Общинската избирателна комисия в зала Армеец в София в първите часове на нощта след изборите

© Цветелина Белутова, Капитал

Пред Общинската избирателна комисия в зала Армеец в София в първите часове на нощта след изборитеБез изненади, в пълно съзвучие със сякаш умишлено вялата предизборна кампания и с натрапващото се усещане за предрешеност - така преминаха местните избори и референдумът. Какво означава това за България - анализ на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"


С известна условност заради непълните все още данни, предстоящите на много места кметски балотажи и липсващата пълна картина за избраните общински съветници, чийто брой е основният показател за влиянието на партиите - потвърдените в неделя предварителни очаквания могат да бъдат формулирани така: предизвестен победител; без съществени промени в политическото статукво на национално ниво; ниска избирателна активност; умерен организационен хаос (донякъде обясним със сложността на гласуването с по няколко бюлетини) и (както винаги) успешно изпълнени стари и нови схеми за подмяна, контролиране и купуване (кеш или в натура) на вота.


Някои отдават липсата на изненади и ниския градус на изборно напрежение (поне на повърхността) на някакво придвижване към демократична нормалност. Дали?


Победители и не толкова
Отдавна е банална истина, че заради характера си местните избори дават възможност на всяка партия да намери с какво да се похвали. Тези избори не правят изключение. И все пак може да се каже, че още след първия тур има очевидни победители и очевидно провалили се участници.


Предизвестеният победител е ГЕРБ. Управляващата (макар и този път в коалиция) партия очаквано разширява присъствието си в местната власт. На предишните местни избори през 2011 година тя спечели кметските места в 14 от областните градове и в общо 81 общини. Сега още след първия тур вече има 10 кметски места в областни градове, а след балотажа е твърде вероятно броят им да нарасне до около 20. И няма да е чудно, ако общият брой на управляваните от ГЕРБ общини достигне 120. Което не е далеч от половината български общини.


Освен на стройно изградените и дисциплинирани местни структури, победата на ГЕРБ се дължи и на явно много успешното осъществяване на изборния лозунг на партията, повторен и разяснен и в изборния ден от нейния лидер и премиер на страната - "видими резултати". Зад който остават скрити не толкова видимите схеми и клиентелистки бизнес мрежи на характерната за България особена форма на преливане и усвояване на (държавни и най-вече европейски) ресурси от централната към местната власт.


Всъщност, ако се съди по предварителните резултати, единственото, в което победителите от ГЕРБ пак се провалиха, е заканата да отнемат някои от традиционните райони на Движението за права и свободи. Именно ДПС е вторият очевиден победител. Макар отново да не премина отдавна доближената граница и все още да не е втора политическа сила в страната. Не е ясно обаче дали Движението изобщо желае да преминава тази граница. Без изненада то укрепи властта си в т.нар. смесени райони и продължи отдавна очерталата се тенденция да разширява позициите си и в други райони - благодарение преди всичко на ромския вот. При 34 общини преди четири години, ДПС още след първия тур печели в 30 и се заканва да го направи след балотажа в още над 20.


Потвърдиха се и прогнозите, че големият губещ на изборите ще е БСП. След местните избори през 2011 година партията имаше кметове в 8 областни града и в общо 57 общини, а в изборите за местни съвети спечели общо около 24 на сто от гласовете на национално равнище. Сега този процент е двойно по-нисък. Не е сигурно дали партията въобще ще има кмет на областен град след 5-те или 6-те балотажа, в които ще участват нейни представители. Провалът ѝ е особено забележим в най-големите областни градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Кризата в социалистическата партия след безславното ѝ управление по времето на Орешарски очевидно се задълбочава. Немощната ѝ опозиционност и практическото ѝ отсъствие от дебата в ключови за реформите сфери (като конституционните промени, например) вероятно са част от причината. По-скоро обратен резултат е дал и последвалият рязък завой към още по-леви и популистки послания и откровено проруски позиции.


Мнозина предричаха провал на местните избори и за Реформаторския блок. Това обаче е може би единствената прогноза за тези избори, която очевидно няма да се сбъдне. На национално равнище Блокът запази и дори разшири леко влиянието си и е твърдо четвърта политическа сила. Един от издигнатите от него кандидати за кмет в областен град е вече избран, трима ще са на балотаж, резултатът в София беше добър, във Варна Реформаторите си извоюваха второто място, пробив имаше и в градове като Шумен и Кърджали. Което обаче не означава, че бъдещето пред тази формация е безоблачно на фона на продължаващия застой в организационното ѝ развитие, а и заради съмненията в силата на вътрешната ѝ спойка и в изпълненото ѝ с компромиси присъствие във властта.


Проваленият референдум


Напълно според очакванията резултатът от референдума за електронното гласуване няма да е задължителен. Всъщност може да се каже, че референдумът беше съзнателно провален. Най-напред бе запазено (с решаващата роля на управляващата партия, която в последния момент оттегли предложението си за сваляне на прага за валидност) трудно изпълнимото условие да са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори (в случая над 3,5 милиона). След това с пасивността си в кампанията партиите на практика "скриха" референдума, така че мнозина въобще не научиха за провеждането му, да не говорим за смисъла, предимствата и недостатъците на двата отговора. На този фон постигнатият процент на участие и мощният положителен отговор, изпращащ въпроса за разглеждане в парламента, могат да бъдат оценени като голяма гражданска победа.


Въпреки декларациите им, голяма част от партиите очевидно не горят от особено желание за подобна промяна в изборната система. И то не толкова заради техническите въпросителни пред нейното въвеждане, колкото заради страха, че тя би привлякла към участие в политическия живот хиляди млади, образовани, динамични и независими хора, каквито са голяма част от българите по света. По-лесно е с твърдите партийни ядра и с хората, зависими под една или друга форма от властта.


Впрочем, както вече стана дума, кампанията за местните избори не беше кой знае колко по-активна от тази за референдума и съответно участието в тях също не беше кой знае колко по-високо. Основната причина за това е, че местните избори са все по-малко състезание на политики, идеи и стратегии за развитие и все повече премерване на икономическа мощ в битка за овладяване на позициите, от които се разпределят обществени поръчки и европейски фондове. Методите на "убеждаване" в тази битка са други.


"Никакви проблеми нема, всичките мероприятия се спазват"


В пълно съзвучие с прогнозите, схемите за купуване и подмяна на вота бяха задействани по план. В черноморски град (по традиция един от най-съблазнителните) вечерта пред изборите с автомобили от цяла България пристигат стотици непознати. Първо са на банкет, а от 6 сутринта окупират избирателните секции. На местните им се налага да чакат часове, за да успеят да гласуват. В пазарджишко село десетки новорегистрирани "избиратели" са докарани организирано. В монтанско село местните правят жива верига, за да попречат на пришълци да избират вместо тях. Телевизионни репортажи показаха много други подобни сцени.


Това е финалният етап от отдавна известната схема, с която държавата така и не успя да се справи - десетки хиляди хора далеч преди изборите бяха организирано пререгистрирани "по настоящ" (често дори несъществуващ) адрес в други населени места, за да бъде използван гласът им там.


Цели ромски махали от рано сутринта са под строй на опашка пред избирателните секции. Отвън наблюдатели внимателно броят колко и кои са влезли да гласуват. Както на всички други избори, телевизионните репортажи разкриха и множество случаи на директно купуване на гласове. Показаното вероятно е само върхът на айсберга.


Често плащането не е в брой, а в натура. Социологическо проучване преди изборите показа: всеки шести българин смята, че е добре политиците да предлагат на избирателите помощ в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Във врачанско село, което е един от символите на превръщането на местното управление във феодално владение, в месеца преди изборите стотици възрастни хора бяха изпратени на море на разноски на кмета. Други жители на същото село твърдят, че са били заплашвани и затова отивали до урните със страх. Притесняват се от побой и палежи, но никой не смее да се оплаче открито. "Никакви проблеми нема, всичко си е наред. Всичките мероприятия се спазват", казва многозначително стара жена от селото и бърза да се отдалечи от телевизионната камера.


Нормализация или укрепване на порочния модел?


Тези избори едва ли са свидетелство за демократична "нормализация". Те са по-скоро свидетелство за все по-масовото примиряване и приспособяване към порочния модел, при който преплитащи се политически и бизнес интереси овладяват институциите, властта и целия живот в местните общности.


Колкото до националната политика, тези местни избори едва ли ще имат особено значение. И едва ли ще създадат "нова политическа реалност" (по думите на лидера на ДПС), която да наложи промяна в политическото статукво. Съдбата на управляващата коалиция ще зависи по-скоро от онова, което ще последва след този вот - например дали ще бъдат приети конституционните промени и антикорупционният закон. И дали ще бъдат предприети наистина дълбоки реформи или само тяхна имитация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  защо се крие избирателната активност като тя първа се знае !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Девизът на един от кандитатите за Търново беше: "Ако всичко ви харесва, не гласувайте за мен". От изборите разбираме, че на хората всичко им харесва в страната.

 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Изборите на победилия модел КОЙ!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ясене, стягай се да те сложим начело на държавата да промениш нещата, малко да разберем от хубаво и ние!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Неутрално

  каква може да е българия ако хората

  са Едни и Същи ..КАК да стане ???

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  Тези избори бяха поредния пирон в ковчега на нормалната правова държава, прав е автора нищо ново !

  klimentm
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Единственото свежо в тези избори беше лафът на сценариста на Слави:

  "Толкова много кандидати за власт! А аз имам само два средни пръста!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Е, референдумът не е окончателно провален. Все пак парламентът трябва задължително да гласува по въпроса...

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Никой не може да застраши рахата на Бостан. Факт!
  БСП умря и това е хубаво, но гласовете им отидоха в ГЕРБ.
  РБ трябваше да си изиграе по-добре картите.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 847 Весело

  Окрива топлата вода авторът! България оставала същата!!!
  България си е същата от времето на Дочоолу и Точоолу.... без промяна...
  Народностна специфика, просто казано...
  Едни избори повече, едни по малко все тая... "Парица е Царица" и и "Интересът клати феса!" .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Тъжен ден, защото комунистите от ГЕРБ се вкопаха още повече във властта, а с тях и ДПС. Софиянци избраха цветенцата на Фандъкова, която прикрива корупцията и се прави, че не я забелязва

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Това писание е типичен пример за журналистическа импотентност.
  Имаме си някаква теория и в доказателство привеждаме фактите , които ни изнасят.
  Ако не достигат - донаждаме си, пред въображението няма граници.

  Сред безкрайния низ от изсмукани от пръстите глупости най-много ме дразни, че няма нито думичка за факта , че 70 (седемдесет !!!) % от гласувалите на референдума подкрепят ел. гласуване и това задължително влиза в парламента.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Усвояване братя и сестри.. Това беше девизът на тези избори. И понеже Герб бе създадена именно като партия за усвояване на европейски средства тя спечели. Всъщност сигурен съм че 90% от гласувалите за Герб гласуват точно за това..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#9:"neznaiko.bg"]БСП умря и това е хубаво, но гласовете им отидоха в ГЕРБ. [/quote]
  Бедният, но извънредно прост народ е доказал железни принципи, още с избора на Жорж Ганчев...после, с Царя...с Боко-1, с Орешарски, Виденов - Миденов, Боко-2...няма начин с нещо да ни изненада...

  Форумът е в будна кома...
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  България не е точно същата. Наритахме здраво руските партии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  И под една друга статия го писах:

  чист оксиморон, но факт:
  добре дошло, статукво!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Който си е прост, то това си му е задълго. Та на бг-тата ще им требат още години докато разберат к'ви са си ги надробили. Иначе лакеите винаги са си добре.

 18. 18 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Докато хората си остават същите и държавата ще си е същата.

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 813 Весело

  Къде е сега Серж, да излезе да обясни как са постигнали невероятен успех, защото няколко техни кандидата са стигнали чак до балотажа за кметове на областни градове

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  "Всичките мероприятия се спазват"
  Мероприятия,как познато звучи това от близкото минало.Как нищо не се променя в тази държава и даже да мръдне нещо отвреме на време,все се намира,кой да върне всичко обратно.

 21. 21 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 508 Неутрално

  България няма как да бъде промемена след като в 21 век никой не иска да си помисли за електронно гласуване, а господата политици продължават да търгуват с гласове.

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Уви, много точен анализ...

 23. 23 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква изборна активност като
  1. масово купуване на гласове от партиите - циганите коментират няма да гласувам за партия "референдум"? и не искам електрическо гласуване? но първи пускат бюлютини...
  2. създаване на хаос при приемане на протоколите - призиви за намесата на МВР при приемане на чувалите с бюлютините
  Да не говорим, че аз трябваше в едно училище да гласувам за местна власт в София и на пловин час път в друго за референдума?

 24. 24 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Точен анализ, допълващ казаното от Огнян Минчев вчера.
  България бавно, но необратимо се превръща във феодална пост-социалистическа държава от средноазиатски тип. Има един бащица, който държи на равно разстояние останалите политически субекти, и в зависимост от лоялността и послушанието разпределя порциите. Като използва ту едни, ту други в зависимост от конюнктурната ситуация.
  Референдумът за електронно гласуване бе умишлено задушен и провален. Влизането в парламента все пак е някакъв успех, но като знаем кои решават въпроса там...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 25. 25 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Хората са тотало обезверени. Нито знаят за кои да гласуват, нито вярват на някои или нещо, нито знаят какво трябва да се направи, кои може да го направи, нито вярват че нещо някога може да се промени, и с това идва и отчаянието. Отчаеш ли се веднъж, после трудно може да повярваш пак. Аз лично обвинявам изцяло медиите. Медиите са тези които трябва да информират хората и да държат политиците изкъсо. Медиите трябва да покажат кои кандидат какво мисли, какво може и за какво се бори, и после хората сами да преценят за кои да гласуват. При нас, медиите абсолютно не правят. Хората останаха неинформирани за кои да гласуват, какви са проблемите, кои какво предлага, и следователно хората незнаят за кои да гласуват, затова или не гласуват или гласуват за този които до момента е бил, поне така са наясно какво ще стане занапред.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Лично аз, като прочетох заглавието, оставам с впечатление, че авторът не е доволен от резултатите. От материала виждам, че е направен анализ и вероятно това е целда му. Би ми било любопитно, ако не е трябвало България след вчерашния вот да си остане същата, кой трябваше да доминира като победител. Аз имам поне 60 съзнателни години на тоя свят и специално от работата на кметовете съм затруднен да кажа добри ли са били или не.

 27. 27 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Кризата в социалистическата партия след безславното ѝ управление по времето на Орешарски очевидно се задълбочава " Безславното и управление е през целия преход на нейното и обуржоазявяте и предаване на интересите на членовете и.Успеха на Герб се крие в ограбването на народа с 16 милиардния кредит и грабежа на КТБ .И отвратителната роля която игра на нейния председател /10 години/ евреена Станишев.Орешарски послужи само като боксова круша.Кого избираха вчера българите: АБВ–чист типичен ГЕРБ, ПФ–Герб с УЖ отклонения, БСП–Герб имитиращ опозиция, ДПС– турски Герб. Това означава че нищо не са избирали а само сса пускали бюлетини.Това мастития Минчев е пропуснал да каже!

  особен
 28. 28 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това не се връзва - кметски избори и партии!
  Ама то в България ,кое ли е логично!

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Нещо можеше и да мръдне ако бяха дали на хората да гласуват по първите 2 въпроса от референдума, но страхливците ги отрязоха.

  Сега вече никой не им вярва че са в парламента не за себе си, а за хората. Падна им смокиновият лист.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK