Третата колегия на ВАС: Забравете за случайно разпределение на делата

Третата колегия на ВАС: Забравете за случайно разпределение на делата

© Иван ГригоровСлед броени часове за втори път в рамките на 8 дни председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Георги Колев свиква пленума на съда, за да бъде формирана трета, специална колегия в съда, която единствена да се произнася като последна инстанция по касационните дела и по отмяната на влезли в сила решения. Решението беше гласувано на предишния пленум миналия понеделник - 48 съдии бяха "за"  и 31 против.


Напомням азбучната истина, че административното правосъдие е гръбнакът на правовата държава по отношение на защитата на гражданите и бизнеса от произвола на държавата, тъй като ВАС се произнася по актовете и на трите власти. Ако политическата власт произволничи, докато управлява, само ВАС може да я спре. Ако е безпристрастен независим съд.


Що е това трета колегия, защо е специална новост и защо възбужда въпроси - не само за ВАС, а за върховно съдилище въобще?
(Разяснение за по-малко запознатите читатели:  Във ВАС, който се състои от над 80 съдии, сега действат две колегии - Първа и Втора, всяка от които има по няколко отделения. Отделенията са формирани  според материята, която разглеждат, тъй като административното право е с огромен обем и е нужна специализация - във ВАС влизат спорове по многобройни закони, някои от делата по тях са с изключително голяма фактическа и правна сложност, като тези по Закона за енергетиката, за конкуренцията, за електронните съобщения, за опазване на околната среда, за устройство на територията.
ВАС разглежда както делата, подсъдни на него като първа инстанция /тричленните състави/, така също и касационните жалби срещу техните /на тричленните състави/ решения, а също и онези срещу срещу решения на административните съдилища в страната. Всички състави - и тричленните, и петчленните - в момента се формират от /сред/ всички съдии от първа и втора колегия, тоест сред около 80 съдии, според тяхната специализация. Това което председателят Георги Колев сега предлага, е да се създаде трета колегия, която да е с два или три постоянни петчленни състава, тоест 10-15 съдии да решават окончателно само касационни дела, като от техните решения ще се създава и практиката на съда по различните казуси.)


Идеята е специална и събужда тревожни въпроси по мното причини, на първо място е онази, която не е "принципна", а е свързана със


специфичното управление на съда от председателя Колев


. А управлението е специфично, защото председателят на ВАС  не допуска да бъдат проверени от ВСС сигналите за нарушения в случайния принцип на разпределение на делата в неговия съд. В момента случайният принцип - доколкото е случаен, се осъществява въз основа на заповед на председателя Колев от 2013 г. Абсурден /за неизкушените/ е  онзи  конкретен случай, когато Георги Колев се противопостави да бъде проверено от ВСС как е била спазена собствената му заповед за формиране на петчленния състав по делото "Ситнилски" например, макар че би трябвало той да е ней-занитересуван дали не е била нарушена. /Правете си извода./


И все пак, дори да е неперфектна заповедта на Колев (според нея се избира на случаен принцип само докладчикът, а останалите членове на петчленните състави - по сложна схема), поне се вижда нарушаването на схемата, когато го има.


 Да се създаде трета колегия от десетина съдии означава на практика край на случайното разпределение


защото едни и същи съдии - 10-15, ще разглеждат финално жалбите срещу тричленните състави и исканията за отмяна на влезли в сила решения.  Георги Колев обосновава идеята си с европейски препоръки, но не посочва в кои европейски доклади те се съдържат. Той посочва като основание и това, че в съда на ЕС в Люксембург например, както и в нашия Върховен касационен съд, има постоянни състави. Да, има,  само че  нито в Съда на ЕС, нито в българския ВКС чуваме за проблеми със случайното разпределение... Нито  за драстично съмнително решаване на спорове, както за лиценза на КТБ /което впрочем ще ни струва стотици милиони евро заради недопускането от ВАС на акционерите в спора/, или за платото над Банско, или за сдобилите се с крайморски терени висши съдии като крайно нуждаещи се...


Специализираният сайт "Съдебни репортажи" припомня нещо любопитно -  че на 1 октомври във всички съдилища бе въведена нова, временна система, която отговаря на стандартите за сигурност и не позволява манипулации на случайния подбор. И само 19 дни по-късно Георги Колев свика пленума на ВАС, който реши да бъде създадена малката върховна колегия  /.../  "Съвпадението между внедряването на новата система във ВАС и скоростното приемане на решение, с което касационните дела се концентрират в ръцете само на 10 съдии от ВАС, буди подозрение, че това е опит за овладяване на случайния подбор в петчленните състави, които ще се произнасят като последна инстанция" - така Галина Гиргинова коментира съвпадението.


На второ място - създаване на трета колегия за окончателно произнасяне в рамките на същия съд е дълбоко съмнително дали съответства на Закона за съдебната власт и на Конституцията. Всички съдии са с едникъв ранг, а се създава "нормативна йерархия" без  опора в някакъв закон, тоест в един и същи върховен съд се конструира "по-върховна" инстанция.  Съюзът на съдиите в България /ССБ/ реагира вчера с позиция, в която посочи, че решението на пленума на ВАС противоречи на целта на закона и на конституцията. Отделно стои въпросът, че разделянето на върховните съдии на по-висши и редови неизбежно ще ерозира атмосферата във ВАС, казват магистрати.


Освен това:


За пленума на ВАС не бяха уведомени посочените в Закона за съдебната власт органи и институции, които могат да изразят становища


- председателите на административните съдилища, председателят на ВКС, главният прокурор, Висшия адвокатски съвет, министърът на правосъдието.


За днешиня пленум отново никой от тях не е поканен, поне до обяд. Досега, извън декларацията на ССБ, реагира само Висшият адвокатски съвет, обезпокоен от светкавичното и непрозрачно прокарване на решението. Министърът на правосъдето  снощи изказа кратко мнение - че "идеята е проблематична" и че той "смята" да напише писмо до ВАС,  попитан специално в интервю по БТВ. Нито  председателят на ВКС, нито главният прокурор  изразиха публично отношение.


Запознати с проблемите на ВАС, коментираха пред Дневник, че поради голямата натовареност на съдиите, единственото разбираемо основание за третата колегия би могло да бъде да се разтоварят онези, които ще се занимават със сложните по правило първоинстанционни дела. Извън въпроса дали е справедливо "тези долу" да разглеждат само трудните първоинстанционни дела, по които се разнищват доказателствата, други юристи коментират, че  разтоварването  може да стане с промени в конституцията и закона, като маса дела преминат към районните съдилища: например актовете на МС, издавани от него като орган по назначенията, които по същество са трудови спорове... Но такива предложения председателят Колев не се е чувало да коментира...


Липсата на критерии, по които да се формира третата колегия


си остава най-обезпокоителният детайл в картината. Избиране на "елитната част" по старшинство, тоест според стажа, не е критерий за почтеност и устойчивост на натиск от всякакъв вид, което компрометира допълнително идеята на Колев. Отгоре на всичко откъм съда се дочу още миналата седмица, че председателят на бъдещата трета колегия бил вече известен и, разбира се, бил сред приближените на председателя...


Но защо все пак 48 съдии казаха "да" ?


Нямам обяснение. Освен, може би, очакването да бъдат малко разтоварени  - тяхното "да" за трета колегия дава картбланш на Георги Колев  да поиска от ВСС допълнително съдии във ВАС /тъй като 10-15 от тях ще отидат в третата колегия/.  Опитах се да намеря поне един съдия от 48-те, който да разясни публично собствената си мотивация - не се отзова никой.


Единствено двамата членове на ВСС от съдебната квота, бивши съдии във ВАС, които след време ще се върнат отново в същия съд  - Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, коментираха в отговор на моя въпрос: "Подкрепяме огласената публично позиция на колегите, които считат за неприемливо създаване на трета, касационна колегия, която да разглежда само касационни дела пред петчленни състави и дела за отмяна."


Това въздържание от публичност на личната мотивация на съдиите само по себе си е обезпокоително...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Забравих.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Забравете за истинско правосъдие в България.

 3. 3 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Сякаш става дума за ТКЗС или колхоз. Това просто е гавра с върховенството на закона и гражданите.
  Касационните жалби трябва да разглеждат само от председателя на ВАС. Всъщност има и дабра новина. 31 съдии в този съд знаят за какво са там. 4. 4 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#2] от "balkantourist":

  Трудно се забравя това, което не можеш да си спомниш. Горките наистина честни съдии (колкото и където и да са). Ще станат косвена жертва на собствената си система, ама така е. Покрай сухото гори и мокрото.

  Леко обезчовечен...
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Кой посъветва Колев да прави тези глупости?

 6. 6 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Поредното нагло и безочливо бърникане в остатъците от съдебната система,което да продължи да гарантира прокарването на престъпните мераци на властелините на статуквото...
  Отврат....

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Отдавна сме забравили!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Третата колегия е съдът на властта - там ще правораздава лично Цветан Цветанов.

 9. 9 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Някой вече да се съмнява, че Колев е партенка на мафията Д(п)С и нейните производни БСП (к), АБВ (к), Болен и клакьорите му, повечето Гербери и т.н. Самият факт, че иска да концентрира последната инстанция по административните дела в 10-15 простосмъртни (и естествено зависими) човека е достатъчен сам по себе си за отстраняването на този човек, без да се броят мафиотските му изпълнения откакто е "избран" от мафиотското ВСС на този апетитен пост.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#5] от "neznaiko.bg":

  Колев е от Магнаурската школа .Познай КОЙ му е казал?

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "neznaiko.bg":

  Не е до "съвет", а до административно своеволие - негова хчест сам се "дозволява", в самотний връх на целокупната система ...
  За нейното "по-добро" Управление, гаче ни липсва точен Закон за статуса на Министъра на правосъдието в нея ...
  Публичността на мотивацията при съдиите е тъкмо в него ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK