Помаците гласуваха за най-малкото зло

В Рибново

© Надежда Чипева, Капитал

В РибновоКоментарът на Фатме Мюхтар-Мей е публикуван в "Маргиналия". Авторката е завършила "Човешки права" в Централноевропейския университет в Будапеща, след което работи в Българския хелзинкски комитет като изследовател по човешките права. През 2005 г. се премества в Съединените щати, където получава докторат и сега работи като продуцент редактор на Journal of Economic Issue към Арканзаския щатски университет. Тя е автор на книгата, "Идентичност, национализъм и културно наследство под обсада".


Изборната кампания в Родопите беше както през последните няколко десетилетия. Помашките села слушат същите речи. Обещанията са толкова много и така изобилни, че те са станали част от политическия шум, който отдавна вече никой не слуша. Ако има изключения, то това са хората, които го правят по навик.


Всъщност това не е съвсем така. В Рибново например имаше предизборен митинг на ДПС на 16 октомври, с речите му, с обещанията му, с нападките на политически опоненти и страстни уверения, че ако "гласуваш за мен" – новия стар кандидат – "аз ще направя спортна площадка в училищния двор, ще поправя пътищата и ще подобря водоснабдяването в селото."
Хората, стълпени на селския площад, гледат унило и скептично, повечето реагират полуавтоматично, освен онези, които са роднини на определен кандидат и имат пряк интерес от избирането му. После обаче на "сцената" се появява млад фолкпевец, наречен Фики, и… младите – момчета и момичета – полудяват под вихъра на ритмичната музика. Нещо повече, множеството от по-възрастни наблюдатели също се оживява. Това несъмнено е кулминацията на митинга не защото политическото послание не е важно, а защото хората са уморени да слушат неизпълнени предизборните обещания. Талантливият Фики, от друга страна, ги кара да се отпуснат и да забравят купищата тревоги за малко. Освен това той само пее и не прави никакви обещания. Ето защо много от хората са на митинга: не че очакват нещо да се промени, а да се съберат с други хора и да се отпуснат за момент.


Рибново

© Георги Кожухаров

Рибново


Имаше хора в Рибново и останалите помашки села в Родопите, които подкрепиха ГЕРБ по време на предишните избори. Това се случи главно защото те бяха изгубили доверие в ДПС, пак поради неизпълнени обещания и заради непотизма (шуробаджанащината, понашему) в тази партия. Млади ГЕРБ-аджии помаци провеждаха предизборни кампании, агитираха традиционни привърженици на ДПС да гласуват за ГЕРБ, къде с успех, къде не. Правеха го не за друго, а с надеждата да получат работа след изборите. Очакваната награда така и не се материализира, след като ГЕРБ спечели въпросните избори. Защо? Няма работни места! Прекалено много кандидати! Кандидатите са помаци, т.е., малцинство! "Можеш ли да им имаш доверие!" Все пак лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов едва ли може да бъде заподозрян в любов към малцинствата, и в частност, към мюсюлманите. Хората имат памет за неговите публични изказвания през годините му на власт.


Но важното тук е не кой кого обича или мрази в политиката, а как отношението на една партия към определени хора – в този случай помаците – определя тяхното политическо поведение. С една дума, "като помак, аз може да не вярвам на ДПС и да не искам да гласувам за тях, но аз се страхувам от ГЕРБ и няма да гласувам за тях, защото те публично използват или допускат да се използва езика на омразата срещу мен." Омразата поражда страх у хората и те, когато са изправени до стената, ще гласуват за най-малкото зло. Докато омразата към исторически потискани хора, каквито са помаците, продължава, мнозинството от тях ще предпочетат да гласуват за ДПС – като по-малкото зло. Не е трудно да предвидим, че тяхното капсулиране ще става все по-дълбоко и по-дълбоко.


В интерес на цялото общество е да е обединено срещу корумпирани политици и правителства, а не срещу уязвими групи от хора, които са трудолюбиви, мирни, образовани и не са причина за лошата икономика, мизерията и безработицата. Корумпираните политици, от друга страна, разчитат на всяването на омраза, за да прикрият своята некомпетентност и финаkсовите си престъпления.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много са объркани горките помаци! Комунистите им промиваха главите 40 години, после ги лепнаха ДПС-то - не ги оставят да стъпят на земята.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "Ето защо много от хората са на митинга: не че очакват нещо да се промени, а да се съберат с други хора и да се отпуснат за момент."
  Старо като света.
  Още римляните са го практикували: "Хляб и зрелища!"

 3. 3 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Повърхностна статия. Няма по-добър професионалист в боравенето с омразата и страха от ДПС. За това тезата няма да гласувам за ГЕРБ (всяващи страх), а за ДПС (по-малко зло) е изсмукана от пръстите.

  Моите роднини българи пък гласуват за ДПС в община доминирана от тази партиея именно от страх. Иначе традиционно гласуват за БСП.

 4. 4 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се образоват и да се интегрират . Ако си мислят ,че някой ще им направи живота лесен по тези баири и ще имат поминък освен тютюн и дърва много , ама много се лъжат.То младите го разбират и хванаха пътя по Европата.....А щом си харесват ДПС да си гласуват за тях.....

 5. 5 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Помаците са българи, които са мюсюлмани. Не мога да разбера защо биват третирани като малцинство. Религията ли ни е проблема? До сега не съм гледал на помаците като на турци и не смятам да започна, но е много тъжно, че трябва да избират между хора, на които не им пука за тях и хора, на които не им пука за тях. Това даже не е като черно-червено в казиното, защото поне едното там печели. Те имат 2 губещи възможности.

  Калпава работа...

  Леко обезчовечен...
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Гусин Почетен, сигурно е голям кеф да имаш едно 50 - 60 000 абоната само от помаците??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  За успехите на ДПС сред помашкото малцинство в Родопите вина има безродната, некадърна и ялова политика на БКП/БСП. Години наред ги обработваше идеологически, че интернационализмът е по-важен от националността! Е, сега всички ще им берем гейлето. Стигна се до там да се фабрикуват факти за помашка нация! Комунизмът е антибългарско явление. Проклет да е!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като видях мюсулманското име си рекох - това ще е интересно.
  После прочето хелзинкски комитет, докторантура и ми стана ясно какво да очаквам.
  Е , потвърдиха се очакванията ми.
  100 лъжи, събрани на едно място не правят 1 истина.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Според мене помаците доброволно са се "капсулирали" в затворено общество, причината е мюсулманската религия. Но щом толкова десетилетия си стоят капсулирани, значи това им харесва и така трябва да си остане. На който не му харесва предприема нещо за да промени положението си. ДПС-то освен джамии, които си имат вече, друго няма какво да им даде.

 10. 11 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Отпускар в командировка":

  Имах колега помак в Истанбул. Той ми каза, че е помак, а аз му казах, че е българин. Той каза, че е от друга "нация" ... "помашката нация". Комунизмът си е свършил работата при него и родителите му, а по-българска физиономия не можеше да има от неговата. Ама на ... друг народ е неговия вече. България се разпада малко по малко...

  Леко обезчовечен...
 11. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "...няма да гласувам за тях, защото те публично използват или допускат да се използва езика на омразата срещу мен"
  Омразата се насажда именно от ДПС функционери, но ще ви трябва време да го разберете. Те си сътрудничат умело с плашила като Атака, а вие кълвете като шарани. Държат ви и в икономическа зависимост, защото бизнесът по вашите райони е изцяло в техни ръце. Познавам помаци, които дори се махнаха от България точно заради натиск от местни ДПС структури, които превърнаха животът им в ад, изолираха ги, само защото не искаха да имат нищо общо с обръчите и не се кланяха на хората на Доан.

 12. 13 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ДПС не ви е най-малкото зло. Напротив. Варианта хората от малцинствата да гласуват за свои представители, членове на партии, които не са създадени на етнически принцип е по-малкото зло. Всички български граждани трябва да се интегрират в партиите според политическите си виждания, не според етнос, религия, раса. Другото води до капсулиране, отчуждение, недоверие, при това по признаци, извадени от контекста на миналото. И това точно БХК би следвало да го знаят уж най-добре.

 13. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#11] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Не е зле да прочетеш малко българска история и престъпленията срещу помаците много преди комунизма.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2899 Весело

  До коментар [#4] от "1_bulgarin":

  Kъде да се интегрират из тези баири!? Към вълците ли или към кафявите мечки?! Там не се строят магистрали, северни тангенти, метро и спортни зали.

  Освен да започнат да садят кафе или да търсят нефт!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 16 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво очаквате от хора,на които им се казва,че българите ги мразим,защото са се отрекли от религията-разбира се,че ще се капсулират,разбира се,че не винаги ще изпитват добри чувства към нас,българите(не,че и те не са такива)40 години промиване на мозъци са си свършили работата!Това са добри и трудолюбиви хора,които може би говорят най-чистият българскиезик!

 16. 17 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Помаците просто са закрепостени към ДПС,подарени от всички основни български партии на кликата около Доган. Всеки техен опит да се самоорганизират бива спъван от българската държава и жестоко преследван от ДПС. Поредната тъжна и безнадеждна история от Абсурдистан.....

 17. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#8] от "qwertqwert":
  Кое е лъжа в горния текст?

 18. 19 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1948 Любопитно

  "цялото общество е да е обединено срещу корумпирани политици и правителства" - няма как да стане, защото бедно общество е склонно към корупция, а "цялост" няма още след т.н. колективизация. Няма единна цел, една идея, която да обедини българското общество, а разните Шенгенски миражи са толкова неразбираеми и неуместни, че дори умните и красивите също се оказаха прекомерно разделени, въпреки доброто си "идейно" начало.

  Коментиране на анализираното, вече...
 19. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#11] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Какви комунисти през 1913та и 1917та бе приятелю! Това са годините, когато помаците вдигат възстанияби са клани, грабени и покръствани!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#18] от "thepirineagle":

  Ами например как това " Млади ГЕРБ-аджии помаци провеждаха предизборни кампании"
  се връзва с това
  " Все пак лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов едва ли може да бъде заподозрян в любов към малцинствата, и в частност, към мюсюлманите."
  Значи БиБи недолюбва малцинствата (това за помаците!!!!!) , прави публични изказвания против тях по времето , когато е на власт, обаче намира млади тъпи помачета да агитират за партията му??
  Обаче е много хитър и вероломен тоя БиБи, мрази малцинствата и в частност мюсулманите, но две поредни правителства назначава за министър на културата (!!!) турчин - мюсулманин....

  Ай ходете се .....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#16] от "licemerka33":

  Вие чувалили сте нещо за Гюмюрджинската република?! Всъщност промитите мозъци са на българите, от които 45 години се криеха помашките борби за право на самоопределяне.

  А промит мозък знание неприхваща! Даже и сега, когато фактите са налице! Промитият мозък може самода възпроизвежда клишета! БКП, ДС, после Костов, сега и Путин.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не е зле да прочетеш малко българска история и престъпленията срещу помаците много преди комунизма.
  --------------------------------------------------------
  Както и гръцката, за престъпления много след края на ВСВ......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 24 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  До коментар [#20] от "tribiri":

  Айде да не копаем в години, когато нашите дядовци не са били дори родени. Други времена, други нрави, други проблеми. Аз някак се чудя що се мъчим всичко да върнем в 7 век или 14 век или дори ранния 20 век. Ако искате толкова да чуете нещо за помаците, вижте уикипедия. Там ясно е написано, че те са помагали доброволно на османската армия. Айде да не ходим там, че картинката е мрачна и неприятна. Нека поживеем в 21 век, от който минаха вече 15 години и почти стаха 16.

  Леко обезчовечен...
 24. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Айде да не копаем в години, когато нашите дядовци не са били дори родени.
  --------------------
  +++++

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  Интересна статия, макар че аз също не съм съгласен, че ДПС по-малкото зло.
  Между другото мой приятел испанец пише в момента дисертация за използването на арабската азбука от босненски мюсюлмани при писането на книги на т.нар. босненски език вместо стандартните сръбска кирилица или хърватска латиница. Знам, че в помашки села в България има гробища, на които имената на гробовете са написани с арабски букви, но ми е интересно, някой знае ли дали сега или в миналото има книги на български помаци написани на български език, но с арабски букви? От това, което чета гърците и турците в момента правят активни опити за създаване на помашки език изписан с гръцки или съответно турски латински букви.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 26. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#12] от "gogo2011":

  Вярно, но кой позволява на Атака да си развява байряка. Демокрацията си е демокрация, но враждебните национализми не могат да се поощряват или дори само да се толерират.

  Къде е съда? ( мда...отговорът е известен)...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Абе много чувствителни тези помаци? Да кажат какво искат за да не се държат като небългари.

 28. 29 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 652 Неутрално

  няколко неща за тези, които ще ги прочетат...
  1. помаци има и ще има. това са мегатрудолюбиви хора, често и енергични, и богати. говоря за нормалните помаци.
  2. сплотена и "стаена" група, винаги съм ги оприличавал на сицилийците и неслучайно част от бг мафията е точно от тях - маргините, багера,...
  3. това са хора, които са били бити винаги - от турци и българи, винаги, херметизирането при тях е нормално, примерно половината искат да са атеисти, или мюсулмани или христиани, другата половина им казва - тц, не, ще си навлечеш беди.
  4. помаците са български граждани и българи, не са привнесен генетичен материал, не са и българо-мохамедани, просто са помаци.
  5. помаците гласуват за ДПС, защото получават малки и, за тях, добри сделки. тютюн, картофи, минаре, образование в турция за децата.
  6. имам огромно приятелство с много от тях, не ги слагам в една категория и не ги смятам за някакви други хора, смятам ги за българи, част - приятели, част - не, част - заблудени, част - светнати за много неща... като ямболии, например!

 29. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3538 Любопитно

  А шопите?
  Или белодрешковците?
  Ами майните?

  Какви са тези веяния?
  Утвърждаваме "помашка националност, а, нови коминтерновци?

 30. 31 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "zidane":

  Баща ми е роден в родопите, понеже дядо ми е бил разпределен за миньор там. Слушал съм толкова много истории за тези хора и странно нито една лоша, освен стандартните сбивания между момчета. Имах съседка, която беше помачка. Много близка приятелка на семейството ми и безкрайно отзивчив човек. Никога не се е самоопределила като нищо друго, освен българка, която просто празнуваше освен Коледа и нова година и няколко байрама. Правеше страхотна баклава и два пъти ме оттърва от сецване . И до ден днешен сме приятели и незнам какво лошо мога да кажа за нея изобщо. Но пък във всяко стадо има и черни овци ... това не е критерий.

  Леко обезчовечен...
 31. 32 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Все някой друг е виновен. Човекът никога не носи отговорност за постъпките си. Много тъпа статия.

 32. 33 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Фатме, как пък от Арканзас разбра какво се случва в Рибново?

 33. 34 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 405 Неутрално

  " Коментарът на Фатме Мюхтар-Мей е публикуван в "Маргиналия". Авторката е завършила "Човешки права" в Централноевропейския университет в Будапеща, след което работи в Българския хелзинкски комитет като изследовател по човешките права. "


  Аха, Човешки права значи! Абе, аман от Соросоиди, хайде Фатме да слага торбата на главата и обратно в Анадола.

 34. 35 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#31] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Какво глупости пишете? Кога са разпределяли миньори. Да не са завършвали университет?

 35. 36 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Важното е, че достъпните в 21в. генетични изследвания показаха, че помаците са 100.0000000000000% чисти българи. Сега просто този факт за кръвта им да достигне до всеки от тях. Религията няма значение, защото българи-християни сме все повече атеисти.

 36. 37 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ислямизирани овчари, които обитават важните проходи на Балканите, шпионират за Високата порта, подкрепят турския аскер по време на военните походи, събиращи беглекчийски данък от името на султана за преминаване през проходите, примати в културно отношение, жестоки спрямо българите по време на въстанията, класически предатели и склонност към криминализиране. Народен спорт – борба! Пепляво руси с пъстри очи доста често. Жълтеникава балканджийска кожа. Предполагам заради по–тънкия озонов слой в планините. За мен категорично не са българи. Може да ги видите още в Гърция, Босна, Румъния и Албания!

 37. 38 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#29:"zidane"]не са и българо-мохамедани, просто са помаци. [/quote]

  Това не е вярно. Терминът помаци се използва, за да ги отдели от българския етнос, все едно са нещо по-старо и било на Балканите преди българите. Но това няма как да е така, защото 2 генетични изследвания показаха, че кръвта им е 100.00000000000% българска. По-правилно е да се наричат българи-мюсюлмани, защото нещо не си харесват българи-мохамедани. ТОЧКА! Няма никви помаци тука. НАУКАТА Е БЕЗГРЕШНА.

 38. 39 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "1mp":

  Ама така де! Да не съм бил на 6, когато комунизма си е отишъл! Не ме е срам, да говоря за една толкова "съвършенна" система с такова непознание. Как съм станал мъж, щом един интелектуалец не съм разстрелял, сигурно се питате още?

  Говоря по памет, защото дядо ми не е сред живите, та да го питам. Иначе може и сам да е отишъл, все тая. Вие сте от хората, които като погледнат слона се оплакват, че имал мравка на гърба.

  Леко обезчовечен...
 39. 40 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Талантливият Фики, от друга страна, ги кара да се отпуснат
  ..............
  Добре, значи тоз Фики ги оправил и си тръгнал.
  На това му викат: "Чук-Чао".
  Помаците, с нищо повече ли не могат да допринесат за общото благо?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 41 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "tribiri":

  викаш след 44-та година вие, комунетата, сте се отнасяли само с разбиране към помаците и турците в България.

  и не ги карахте да си сменят имената и религията през 50-те, 60-те и 70-те.

  нито ги карахте да си сменят имената по време на Възродителния процес?

  нито ги насилихте да напуснат страната през 89-та?

  нито им отнемахте къщите и имуществото?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 41. 42 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#41:"полувишис"]нито ги насилихте да напуснат страната през 89-та?[/quote]

  Кога пък българи-мюсюлмани ( т.нар. помаци ) са напускали страната? Нещо се бъркаш.

 42. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Ако имаха поминък помаците,ако не чакаха на социалните програми и помощи,ДПС никога нямаше да е фаворит на помаците.Но навсякъде,където кметовете са от ДПС е така.Те дават,те колят,те бесят.Могат да те принудят и да се изселиш.А управляващите в София въобще не си мърдат пръстта за тази райони.Отписали са ги и са ги харизали на ДПС завинаги.

 43. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#21] от "qwertqwert":
  Бойко Методиев Борисов не веднъж се е хвалил с участието си във възродителния процес и неведнъж се е изхвърлял с всякакви изцепки. Това,че Вежди Рашидов му е близък / както и Румен Николов - Пашата, който е помак като Трактора, и също близък,вече бивш /, никога не е пречило на Баце да си дондурка Божо Димитров - отявлен националист и псевдоисторик, Красчо Каракачанов и дори Воленчо / при предишния кабинет /. Доколко ГЕРБ е всеядно котило с единствена цел власт и при един етап,когато се опитваха да стъпят навсякъде, никога не е имало проблем да се рекрутират хора от малцинствата. Едното никога не е пречило на Баце да върши или дрънка друго,според момента.
  Когато преди време местен помак бе назначен за зам. областен на Благоевград именно герберската агитка заедно МВРо на Каракачанов организираха кампания с девизи от рода на "тук не е Турско" и т.н.

 44. 45 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#38] от "Дундурук":

  мен ако питаш е най-добре да ги наричаме българи, те да си се наричат помаци. нека са мюсулмани, нека си правят каквото си искат, ...
  истината е, че без великотурски идеи и с образование, каквото лидерите им имат, ни бият по всички показатели.

 45. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#41] от "полувишис":

  Хубаво е че си припонихте всичките си подвизи, а сега прочетете и подписа ми!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  "гласуваш за мен" – новия стар кандидат – "аз ще направя спортна площадка в училищния двор, ще поправя пътищата и ще подобря водоснабдяването
  ...
  агитираха традиционни привърженици на ДПС да гласуват за ГЕРБ, къде с успех, къде не. Правеха го не за друго, а с надеждата да получат работа след изборите.
  ...
  Защо? Няма работни места! Прекалено много кандидати!

  Ето ви отговора "защо не им се получава" — защото чакат на готово, защото са приучени като българите някой друг да дойде да им даде, да им направи, а те просто да ползват. Какво, местното училище няма настоятелство дето да събере парите за площадката ли, или не се познават за да прокарат това в общината?
  Това очакване стои в основата на много от партиите — "ще дадем безплатен обяд" ама само на нашите. Е, и резултата им е същия като в "Северозападния резерват"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 48 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Авторката на статията е живо доказателство, кое е спасението за помаците...излизането им от регионалният, културен, социален, икономически и какъвто още и да го наречем, "трап", в който са се метнали през глава и не желаят да напуснат...

  В същност, някои от тия хорица, наистина трудолюбиви, мирни, но безкрайно неграмотни и неспособни самостоятелно да вземат решения за животът си, дори не подозират, че освен тютюн, съществуват и други селскостопански култури за отглеждане...

  Форумът е в будна кома...
 48. 49 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#44] от "thepirineagle":
  Бойко Методиев Борисов не веднъж се е хвалил с участието
  -------------------------------

  Абе ти малко срам нямаш ли?

  "Пред очите ми е това, което се случи с българските мюсюлмани, тази мъка. Моля, правейки политика върху това, да знаете, че си играете с огъня. "

  "Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на „реформаторите-комунисти”. Сякаш никога нищо не е било. Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход – Мехмед Карахюсеинов."


  Когато преди време местен помак бе назначен за зам. областен на Благоевград
  -----------------------
  Имаш в предвид
  До коментар [#44] от "thepirineagle":

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 49. 50 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#44] от "thepirineagle":

  Когато преди време местен помак бе назначен за зам. областен на Благоевград
  -----------------------------
  Дребно депесарско манипулаторче.
  Това "преди време" беше при Орешарски/Пеевски.
  По времето, когато любимото ти ДПС се ояде с власт като въшка с кръв..........


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 50. 51 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#49] от "qwertqwert":
  Не, срам няма гуруто ти и идолопоклонниците му. Как Баце съвместява хем всеотдайността си към партията-майка, чиито партиен билет отказал да хвърли през 1990-та и напуснал МВР,участието си във възродителния процес,участието си във СИК,генералските пагони от Доган,възхищението си от изцепки като Божо Димитров с имиджа си на "десен" европейски политик,толерантен към всички малцинства,русофил и първи "приятел" на САЩ? Баце е слънце - той е всичко и нищо едновременно,нали?
  Моите виждания и впечатления са изградени от личните ми контакти с много помаци от Родопите и по Места,както и от известни / но не малки / познания по история.

 51. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#50] от "qwertqwert":
  Нямам нищо общо с ДПС и всъщност съм убедена,че тази формация ,създадрна от ДС,играе изключително негативна роля в развитието на България.
  Ще помоля за по-премерен език. Знам, че на определени категории хора им се отдава

 52. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#3:"agata_kristi"]Повърхностна статия. Няма по-добър професионалист в боравенето с омразата и страха от ДПС. За това тезата няма да гласувам за ГЕРБ (всяващи страх), а за ДПС (по-малко зло) е изсмукана от пръстите. [/quote]
  Напротив, написано е от професионален манипулатор. Тази е от младите кадри на ДПС пращани по западни семинари и фондации. ДПС имат изключителна политика в това отношение, единствената партия която масирано си подготвя младежки кадри.

  Една такава беше успяла да разплаче половината Дневник преди 1-2 години с трогателен разказ как се чувствала пренебрегната заради произхода, история за обикновено момиче от турско село. После се оказа, че е била включена в листата на ДПС за евродепутатите, кадър на младежкото ДПС.

  Тези манипулират изключително умело използвайки естественото чувство на състрадание към хората в трудно положение. Горките турци там някъде по селата, няма кой да се погрижи за тях, само малко чалга им е радостта.... затова гласувайте за ДПС, то е по-малкото зло. Прозрачно.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 53. 54 Профил на lebarbiedesevile
  lebarbiedesevile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#49] от "qwertqwert":

  Тeзи писачи създават eдна паралeлна рeалност, чрeз , която сe надъхват а дори тeзи, които знаят истината сe объркват И сe подготвят нeщата за eдин нов мeтeж и взeманe на властта. Защото тя банката замина вeчe по чрeвната Систeма. Сeга тумбака e празeн за ощe.

 54. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#50] от "qwertqwert":
  ...трудно. Но човек винаги може да опита поне

 55. 56 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#41] от "полувишис":
  Имената на помаците са сменени много преди смвната на имената на "турците"и то пак насилствено и жестоко и пак по времето на тошо яшаров,така,че няма причина да бъдат добре настроени към нас!Когато една народност е капсулирана,това означава,че изпитват страх от обществото,в което живеят!

 56. 57 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#52] от "thepirineagle":

  създадрна от ДС,играе изключително негативна роля в развитието на България.
  ----------------------------------------------------
  Ами явно нямаме никакви допирни точки.
  За мен пък ДПС в ранните си години имаше изключително благотворно влияние за България - канализира негодуванието и успокои страховете на преименуваната мюсулманска част от българския народ и така помогна да се разминем със югославския вариант.
  После дойде корупцията, капсуловането, машинациите, заплахите , хидроинженерството, КТБ-ейството и т.н.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 57. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#56:"licemerka33"]Когато една народност е капсулирана,това означава,че изпитват страх от обществото,в което живеят! [/quote]
  Когато една народност е капсулирана това означава, че НЕ ЖЕЛАЯТ да станат част от обществото в което живеят. Капсулирането и нежеланието на мюсюлманите да станат част от обществото на страната която им е дала убежище, дом и работа, да се интегрират са общо известни.

  И в Германия ли ги е страх турците, от немците, та си стоят капсулирани? Всички признават провала на мулти културният модел там, че интегрирането им се е провалило. Не знам държава и народ които да са дали повече за тях, да са по-мекушави и отстъпчиви към тях но ето, стоят си изолирани.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 58. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#57] от "qwertqwert":
  Да,ДПС канализира напрежението от Възродителния процес и подмени истинското движение на турците в България за трансформацията на България в една съвременна правова държава и модернизацията и развитието на техните общности. По подобен начин чрез подхвърлени калинки СДС канализира недоволството от престъпленията на червената върхушка без да попречи на същата да се окопае в политическия,икономически и т.н. живот навеки. Последствията са видими за всеки днес.

 59. 60 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#58] от "Fred":
  Виждаш връзка между турците в Германия и помаците в България?
  А между испанците в холандия и баските в Испания не виждаш ли?

 60. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#44:"thepirineagle"]организираха кампания с девизи от рода на "тук не е Турско"[/quote]
  Доколкото разбирам на вас ми е неприятно че "Тук не е турско", чувствате се засегнати от това? Ами да, не е Турция колкото и да им е неприятно на някои. Или колкото и да им се иска на някои турски политици които неприкрито говорят докъде е стигала Турция.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 61. 62 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#59] от "thepirineagle":

  истинското движение на турците в България за трансформацията на България в една съвременна правова държава и модернизацията и развитието на техните общности.
  -----------------------------------------------------------
  Глупости.
  Ранните 90-години никой понятие си нямаше що е то правова държава (в смисъла, който влагаме днес) и накъде сме се устремили като общество.
  Включително кукловодите от ДС - те пък най-малко.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 62. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#60:"thepirineagle"]Виждаш връзка между турците в Германия и помаците в България? [/quote]
  Виждам връзката между хора с еднаква религия които имат еднакво светоусещане независимо от етноса им. Там търсете причината за самоизолацията.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 63. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#62] от "qwertqwert":
  То и днес различни хора влагат различни неща в термина "правова държава" - питай Цацаров,Колев от ВВС или пък Доган,Пеевски,Цветанов....
  Надявам се не твърдиш, че милионите привърженици на опозицията през 90-те са искали просто повече пари....

 64. 65 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В статията систематично са напъхани турските ислямски неоосмански концепции за смесване на етнос и религия, чиято цел е създаването на "мохамедански етнос". Това би следвало да е престъпление срещу държавата също както в някои страни е престъпление отричането на холокоста и използването на националсоциалистическа символика. На помаците трябва да им се признае културна автономия, ако те толкова държат да се отличават формално. Но в никакъв случай не бива да се търпи този "мохамедански етнос", защото крайната цел е нещо като Гюмюрджинската република - уж помашка, ама всъщност чисто турска.
  Дневник следва да потърси за мнение поне един историк или етнолог, който да разясни за неоосманизма и как така хора на демократична хранилка (като авторката на настоящата статия) пропагандират същия.

 65. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fred":
  Донякъде е така, но при баските и кастилците имаме един и същ католицизъм,но баските си остават сравнително затворена общност...

 66. 67 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#64] от "thepirineagle":
  милионите привърженици на опозицията през 90-те са искали просто повече пари....
  ------------------------
  Истината е, че не знаехме какво точно искаме.
  Искахме свобода, без да си даваме сметка ,че тя върви с реда и отговорността и затова получихме слободия.

  Седесарите от 90-те се провалихме тотално и затова се обрекохме на 25 години път през пустинята.
  Това е истината, колкото и неприятна да е.
  Независимо кой колко е успял в живота.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 67. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#19:"ЗаНи3А"]"цялото общество е да е обединено срещу корумпирани политици и правителства" -[/quote]
  Елементарна манипулация. Цялата статия е анти-ГЕРБ защото се чувстват застрашени от неприкрито заявените стремежи на ГЕРБ да изтика ДПС от техните области. Затова се слагат ГЕРБ в кюпа на "корумпираните и т.н." и след това се вдига лозунга "Хайде всички срещу тях!".

  Удобно замазвайки, че най-корумпираните са точно в ДПС, т.е. при тези които те си избират и които преди няколко реда само е рекламирала като "най-малкото зло". И карайки ни нас да забравим, че те винаги желязно си гласуват за ДПС въпреки корупцията там и че този лозунг с нищо няма да ги разколебае.

  Просто хибридна война, написах го вече, манипулативна статия, курсов проект на младежки кадър на ДПС. Представям си как на семинарите им взаимно се хвалят един пред друг с такива статии и броят колко балъци са им се вързали.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#66:"thepirineagle"]Донякъде е така, но при баските и кастилците имаме един и същ католицизъм,но баските си остават сравнително затворена общност... [/quote]
  Това само доказва, че когато едни не искат да се интегрират не става и това е положението. Причината е в капсулиращата се общност не в обществото което ги било заплашвало каквато теза се прокарваше.

  Въобще това ДПС е изключително манипулативно, какви права и свободи са им отнети? Всичко е с цел да ги държат изолирани, да се чувстват заплашени без реално да са. ДПС и Атака действат в пълен синхрон за изпълнение на тази тактика и предишният парламент, когато големият "противник" на ДПС ги подкрепяше ясно го показа. Голям глупак трябва да си за не вижда човек това и да продължава да гласува за тях.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 70. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#57:"qwertqwert"]За мен пък ДПС в ранните си години имаше изключително благотворно влияние за България - канализира негодуванието и успокои страховете на преименуваната мюсулманска част от българския народ и така помогна да се разминем със югославския вариант. [/quote]
  Защото сценаристите не го поискаха и защото бяхме достатъчно глупави да налапаме кукичката която ни подхвърлиха и да си прокарат сценарият с пълен успех.

  Ако малко нещо беше заплашило Сценарият им можеш да бъдеш сигурен, че щяха да ни разиграят югославският вариант. Забравил ли си, че ДПС е ДС творение пък и Атака? Правеха това което им е наредено.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 71. 72 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fred":
  Сега забелязах този коментар и не мога да не отговоря. На моменти проявявате изключително праволинейно мислене или съзнателно манипулирате/забелязвам обичате да обвинявате в последното всеки несъгласен с Вас /.
  Примерът с кампанията организирана в Благоевград срещу Зам.областния с лозунги от типа "Тука не е Турско", подчертава едно много специфично отношенние на определени слоеве от българското общество и партии, за което се говори и в статията. Именно: човекът е местен помак и не се иска оставката заради некадърност,корумпираност и т.н. а,забележете:защото Благоевград не бил "турски",ерго помаците са "турци","чужди","опасност" за нацията някакъв вид. Жалка картинка,още по-жалко за неразбиращите псевдопатриоти и псевдодемократи.
  П.с. Не ми вменявайте желания,мисли и чувства,каквито нямам. Потомка съм на два комитски рода,които са видяли какво ли не. Може би затова знаем да уважаваме другия,така както изискваме съответното уважение и за себе си....

 72. 73 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 221 Весело

  Някакви хора се страхували от ГЕРБ - толкова много се страхували, че чак гласували за ДПС като спасение от голямото зло ГЕРБ, хахаха.

  И що се страхували - щото ГЕРБ бил използвал езика на омразата!?!!! - в ГЕРБ са толкова меки, обтекаеми и полит-коректни когато става дума за малцинствата, че чак мен ме дразнят, а аз гласувам за ГЕРБ напоследък.

  Интересно как "ГЕРБ-аджиите" (както авторката им вика в статията) успяват да използват езика на омразата, като в тези региони ГЕРБ-аджиите са от същото малцинство от което са и ДСП-арите.

  И какво се случи с мантрата за коалиция Бостан? Тая опорна точка вече не е ли актуална.

  И последния ми въпрос е - какво прави тази статия в Дневник? Да не би някой от икономедия да се страхува от ГЕРБ? Еми правилно - имате основания - страхувайте се... БАУУУ!

 73. 74 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#71:"Fred"]Ако малко нещо беше заплашило Сценарият им можеш да бъдеш сигурен, че щяха да ни разиграят югославският вариант. Забравил ли си, че ДПС е ДС творение пък и Атака? Правеха това което им е наредено. [/quote]
  ДС нямаше конкурент за да има нужда от югославски сценарии. Т.е. извадихме невероятен късмет

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#73:"analysethis"]И що се страхували - щото ГЕРБ бил използвал езика на омразата!?!!! [/quote]
  Кадър на ДПС е авторката на тази статия, нали ви го казвах. Още като прочетох основните и тези и я усетих. Също сълзливо мелодраматичният стил целящ да предизвика съчувствие, типичен похват на манипулаторите , онази статия в Дневник от ДПС евро кандидат депутата на която мнозина се хванаха и тя беше в същият стил. Направо имам чувството, че им ги раздават като курсови проекти.

  Но тази е по-некадърна, повече и личи, а с това "езика на омразата" направо сама се разобличи, че това е точно на Местан фразеологията! Къдър на ДПС гарантирано, секунда съмнение нямам.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 76. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#73:"analysethis"]ГЕРБ са толкова меки, обтекаеми и полит-коректни когато става дума за малцинствата, че чак мен ме дразнят[/quote]
  И мен, ББ направо им се подмазва а тази твърди че те се страхували от него !? Може и да страхува но някои местни ДПС кадърчета които ще останат безработни. Защото са назначени по политическа линия а са неграмотни, в директният смисъл.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 77. 78 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#51:"thepirineagle"]Моите виждания и впечатления са изградени от личните ми контакти с много помаци[/quote]

  И какви са впечатленията. Щото моите впечатления са, че помаците са взели всички най-лоши качества на българите и турците. От българите са взели арогантност към чуждото мнение, тоталната липса на ред и естетика в аранжирането на обкръжаваща ги среда, не поддържат чистота дори в собствените си дворове, къщите им са грозни и нефункционални, но затова пък с пъти по-големи от необходимото. От турците са взели сляпото подчинение на рода, главатаря, малоумната религия... и това да бачкаш като скот, със стари технологии от преди два века, без да мислиш за ефективност, производелност.

 78. 79 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много добра статия! Споделям мнението, че

  "В интерес на цялото общество е да е обединено срещу корумпирани политици и правителства...".

  Но БОСТАНът много умело разделя обществото като противопоставя едни групи на други, за да държи монопол върху властта.  Публикувано през m.dnevnik.bg

 79. 80 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1784 Гневно

  Изключително витиевата статия/материал, с единствената цел да оправдае поредното изборно джелатство на ДПС! Смехотворни лъжи, скалъпени от въпросната госпожа, собственост на кадровата банка на сараите.
  Борисов бил плашел помаците, бил говорел и допускал езикът на омразата, ГЕРБ били обещавали работни места, но след като спечелели, не ги давали?
  Хахахаххх!
  Гарантирам на аудиторията, че една от критиките към Борисов по партийни форуми е точно по повод ненужно меката и всеопрощаваща позиция към въпросните хора! Аз лично също съм ходил в Рибново скоро и съм се информирал за нагласите на местните хора по политически теми. Страх определено е надвиснал вече повече от 20 години, но той съвсем не е от най-голямата българска партия, а от местните ДПС велможи. Те и родовете им са окупирали всички възможни държавни постове и владеят положението до съвършенство. Пускат по някой и друг човек на друга партия, колкото да има възможност такива като въпросната сподвижница на БХК, да се поупражнят на български език.
  Хората иначе са си нормални и работливи, но Бог им е високо, а Цар им е далеко! Знаете ли, че до окръжният им град - Благоевград е час и половина с кола? По странен планински път без алтернатива.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 80. 81 Профил на vender
  vender
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Помаците си издигат човек,а не Бог,на който вярват,затова ги наричат мохамедани от Мохамед.

 81. 82 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Само едно ще кажа на тези, които са обучили авторката. БСП - 100-годишна партия с твърд до фанатичност електорат се провали тотално, защото се гункаше с ДПС-то. Ще чакам докъде ще стигнат те в демократския си поход из българското политическо пространство. Приготвила съм си пакетче с пуканки.

 82. 83 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз живея в област, в която живеят доста т.нар. помаци или както е по-точно да ги наричаме българи мюсюлмани. Първо, не е правилно да се слага знак на равенство между всички тях. В някои райони има българи мюсюлмани, които по начина си на живот и светоглед не се отличават много от останалите българи. В тези населени места ДПС доста пъти дори не е имала мнозинства в общинските съвети и дори кметове. Трябва да напомним, че дългогодишния кмет на община Сатовча Арбен Мименов и бившият кмет на Гърмен Башев започнаха своята кариера като независими, с подкрепа на партии от ОДС и в конкуренция с кандидати на ДПС. И се справяха успешно. За съжаление идването на НДСВ и коалирането им с ДПС преобърна политическата ситуация в тези общини и региони и даде шанс на ДПС да се превърне за няколко години във феодален владетел в тези общини в Западните Родопи. Обединените демократични сили (СДС, Демократическата партия, БЗНС) се съсредоточиха върху вътрешните си проблеми, БСП правеше всичко възможно да спечели симпатиите на ДПС за общо бъдещо управление и така влиянието на българските партии в тези общини постепенно се загуби и ДПС стана монополист в разпределянето на всички ресурси в и към тези общини. Днес ГЕРБ, донякъде реформаторите, се опитват да възстановят някакво политическо присъствие в общините с преобладаващо българомохамеданско население, но трябва време, последователност на усилията и подходящите хора за местни лидери.

  komitata
 83. 84 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 423 Неутрално

  А на нашенци от Родопите най-топлите ми поздрави и искрени почитания. Корави пред трудностите и нежни в човечността си, истински планинци, работливи, почтени, неподправени хора.

 84. 85 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако се върнем към миналото, вярно е, че политиката на българските правителства след Освобождението от 1878 г. не е била особено последователна, често се е люшкала от една крайност в друга (особено политиките на българските комунистически правителства в периода 1944-1989 г.). И това в значителна степен е допринесло за по-силното политическо недоверие и капсулиране на това религиозно малцинство. Тук трябва да отчетем и други фактори като различната културна традиция, икономическата изостаналост, ограниченост на ресурсите и географската изолираност на регионите, в които живее това население.
  Тук е мястото да припомним дейността и на организацията на българите мюсюлмани Дружба "Родина" през 30-те години на миналия век и на нейни лидери като Камен Боляров (Ариф Бейски), Петър Маринов, мюфтията Мехмед Дервишев (Светослав Духовников), Несибе Шехова. Еволюционните промени, които те успяват да осъществят, са достойни за пример. Но идването на комунистите на власт през 1944 г. слага край на дейността на тази патриотична организация, а лидерите й са подложени на репресия.

  komitata
 85. 86 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#37] от "bodensee":
  Чуй песните от Родопите - най-хубавата народна музика на български език.

 86. 87 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#37:"bodensee"]Може да ги видите още в Гърция, Босна, Румъния и Албания![/quote]
  И в Турция. Както и в Македония.
  Но Господ гледа старата карта.

 87. 88 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#85] от "komitata":
  Занимавал съм се с историята на българите-мюсюлмани. Браво за това, че пишете за Дружба "Родина" Да не забравяме и Мустафа Шарков! Един голям българин!

 88. 89 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Може би е редно един помак да вземе становище по статията по-горе! Разбира се при цялата богата и пребогата условност на понятието "помак". Макар да имам желание за едно по-пространно изложение, ще съм кратък, понеже съм изморен в края на работния ден.
  Първо, считам заключенията на авторката за доста повърхностни.
  Защо помаците гласуват за ДПС? Ами кой е казал, че помаците вкупом гласуват за ДПС? Може би това съвсем не е така. Преди някой да изкаже определено твърдение е хубаво да е проверил фактите. А те са, че помаците гласуват във всички посоки на политическия спектър и това е лесно проверимо. Вярно е, че ДПС получава по-голяма подкрепа, което им позволява да овладеят съответната местна власт, но все пак има значителен процент от това население, което традиционно гласува за БСП, ГЕРБ също има своя електорат, а в началото на прехода и малко по-късно СДС и ОДС също получаваха сериозна електорална подкрепа сред това население. Дори в моето родно село в началото на прехода ДПС въобще не можеше да се добере до кметското място, то традиционно се печелеше от БСП, а СДС вземаше до 25 - 30 % от гласовете, като такава беше ситуацията в цяла Благоевградска област. Във времето ДПС получи по-голяма тежест и парче от гласовете, но дори и сега няма пълна доминация. Превесът на ДПС все пак се дължи на липсата на реална политическа работа в тези населени места. Другите партии просто са абдикирали от тези райони и реално не се борят за гласовете на т.н. помаци, т.е. помаците дефакто са изоставени да бъдат електорат на ДПС.
  ДПС не е по-малкото зло. ДПС не е с нищо по-различно от останалите политически партии, т.е като всички останали партии е израз на олигархично-мафиотския модел на управление на страната. Т.е. ДПС не може да се определя като по-голямо или по-малко зло, защото всички политически сили са един некачествен боклук, който се храни като пиявица от обществения ресурс. Повишаването на резултатите на ДПС, или поне тяхната устойчивост, се дължи на пробива му при едно друго малцинство и това са циганите. Като цяло подкрепата сред самите помаци, макар и в бавни темпове, намалява във времето, а освен това младото и работоспособно население от тези райони отдавна е в големите градове или в чужбина, т.е. дреме им за ДПС, понеже са постигнали финансова независимост.
  Тези от помаците, които продължават да гласуват за ДПС го правят по различни причини и въз основа на различни мотиви, сред които са: експлатацията на темата за възродителния процес, симпатии към ДПС като към тези дето са "нашите" (макар да са боклуци са нашите боклуци хах...), има го и елемента на всяване на страх и в същото време обещания за нещо по-добро, което ДПС ще направи за конкретния помак (дали ще е работа за сина, дъщерята и т.н.) - т.е. това е метода на моркова и тоягата; навика също играе роля. Основната причина обаче за това голяма част от помаците да продължат да гласуват за ДПС е, че на политическия небосклон няма нищо качествено, което да ги привлече. Т.е. в това отношение те се държат като всички останали в тази страна, именно и поради това активността в страната не минава 50%.
  Не ми е ясно защо постоянно се налага твърдението, че помаците са капсулирана изолирана и самоизолираща се общност. Това просто не е вярно.....това е стереотип налаган от медиите, който има малко общо с реалността...не може от едно село като Рибново да се правят изводи за цялата помашка общност, това е нелепо. Но медиите, в търсенето на сензации, се скъсват да правят филми за това село...ужас.....

 89. 90 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  вероятно най-добрият български роман изобщо - "Калуня каля" - е за помаците през погледа на главен герой-помак; там може да се прочете и вероятно най-страшната сцена в българската литература - за българско село, вероятно Батак, няколко дена след клането извършено от помаци

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 90. 91 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  пс - иначе самата статия няма смисъл да се коментира, след като за авторката Фики е приятна и ритмична музика - с чалгари не се спори, като комунистите са - нямат способности за рационално мислене

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 91. 92 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Страха е от ДПС , не от Герб,това е очевадно . Меко казано учудващи са внушения от статията

 92. 93 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Фатме Мюхтар-Мей скромничи, партията на която тя явно симпатизира с тая статия, има пълното право да се нарече най - голямото зло за помаците, а и за останалите граждани на България.

 93. 94 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Резултатите в Доспат

  "ПП ГЕРБ - 40.95% или 1918 гласа;
  РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - 26.77% или 1254 гласа;
  Движение за права и свободи - ДПС - 24.89% или 1166 гласа
  БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - 7.39%"

  В пет от селищата на общината има балотаж...
  Кой от какво се страхува?

 94. 95 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2599 Разстроено

  Тя е автор на книгата, "Идентичност, национализъм и културно наследство под обсада".
  ----
  Също е работила за хелзинкския комитет -- какво друго може да се очаква от подобна списвачка която си е градила кариерата като намира причини да показва и изопачава исторически факти и развития които помагат да си получи финансирането! Помаци е обидно понятие -- тези хора са етнически българи изповядващи исляма - няма лошо в това - проблема е като почнат да се измислят разни приказки как били част от турската етнос или били самостоятелна нация и тн= гърците се опитаха да претопят тия хора като ги обявиха за турци и сега си патят от това - а тия хора си говорят на български дори и на много места по южните родопи!

  Справедливо е да се наричат българо-мохамедани - но хелзинкските изроди имат изгода да делят хората както им е угодно -- много добра илюстрация е точно тази статия!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 95. 96 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Много слаба статия, типична за кадрите на БХК.

 96. 97 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1643 Весело

  Or so they think

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#16:"licemerka33"]Това са добри и трудолюбиви хора,които може би говорят най-чистият българскиезик![/quote]

  Най-чистият български може би не, но най-архаичният със сигурност (т.е. рупските говори като цяло).

  Сори, че не е много по темата...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 99. 100 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Абе ДНЕВНИК- стига простотии, моля ви!

  Не разбрахте ли, че за хора като мен- използването на думата "ПОМАК" е обидно! По-лошото- използвайки неправилно подобни етикети се превръщате в съучастници на конкретни външни сили, имащи интерес от прокарването на линия на разделение между нас- българите с мюсюлманско вероизповедание и останалите ни съграждани (с всякакво друго или без конкретно вероизповедание). Ако щете и териториално- между Родопите и останалата част от страната! Участието ви в подобни сепаратистки процеси е не просто непрофесионално, а национално безотговорно.

  След като в качеството ви на журналисти- толкова държите да натъртите на различното вероизповедание на нас- голяма част от хората в Родопите и в други краища на страната, напишете го директно така.

  Необходимо ли е да използвате думи, нагнетяващи излишна болка и негативни емоции у нас?! Необходимо ли е да се превръщате в марионетки и безотечественици в ръцете на чужди сили, та препечатвате подобни материали?!!

  Да ме извинява тази Фатме (авторката на материала), но язък и на ученето, и университетите, щом използва подобна терминология! (Майка ми е Фатме между другото. С най-добри чувства към името). Или по-вероятното- не е толкова глупава, а използването е целево.

  На всички е ясно каква е линията на САЩ по темата. Нормално е да "уйдисват" на Турция- един от най-сериозните им партньори в НАТО. Нормално е всякакви техни знайни и незнайни марионетки да са активни по темата.

  Не мога да разбера обаче- вие с какъв акъл се включвате в този процес??!!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK