Затвореното самоуправление на университета е пречка за излизането му от кризата

Софийският университет

© Георги Кожухаров

Софийският университет"Дневник" публикува поредица от статии за промените, от които се нуждае Софийският университет "Св. Климент Охридски". Предстоящият избор на ректор предизвиква обсъждания в университетските среди. Бяха огласени и 13 искания към бъдещия ректор, формулирани от преподаватели от различни факултети. Редакцията получи и коментари по повод изказаните мнения. Днес "Дневник" публикува мнението на доктора на химическите науки Лазарин Лазаров.


В поредицата статии в "Дневник" във връзка с предстоящия избор на нов ректор на Софийския университет, зародена от 13 искания на група преподаватели в университета, се появи нова статия, която не е от преподавател в университета, а от общественик, запознат със съвременната наука за университетско управление. От тази база авторът (Юлиян Попов - бел. ред.) предлага пет необходими стъпки на новия ректор.


Авторът предупреждава, че тези стъпки означават реформа, свързана с "дълбока промяна на институционалната култура" и "изискваща компетентност, вероятността за която да се открие в България е малка". Въпреки това той счита, че ситуацията не е безнадеждна.
Това, което авторът пропуска да отбележи, е, че новият ректор ще се натъкне на неадекватност на целия модел на управление на висшето образование в България, залегнал в Закона за висшето образование от 1995 г. Залегналото в закона затворено самоуправление на българските ВУЗ-ове е предпоставка те да служат на себе си, а не на обществото. Такъв модел на университетско управление няма по света. За съвременните университети е характерно публично управление чрез представители на държавата, обществеността и бизнеса.


Ако желае да следва предлаганите стъпки, новият ректор ще се натъкне едновременно на законови препятствия и на решителна съпротива от страна на университетската общност. Законовият модел в България е обусловил статукво, чието запазване е от жизнен интерес за академичните и административните състави.


Извършвайки "пълен финансов и управленски одит" новият ректор ще разбере, че всякакво преструктуриране на бюджета ще изисква неизпълними управленски решения като например закриване на звена и съкращения. Въвеждането на "система на прозрачни разходни центрове" няма да бъде "разбрано и възприето от всички в университетската общност".


И да се намерят възможности за привличане на елитни студенти тяхното реализиране ще срещне съпротива, ако се нарушава статуквото, определено от законово въведената затвореност и липса на мобилност. Законовата база не предполага външна конкуренция – за всяка позиция се предпочита вътрешният кандидат, ръководството трябва да произлиза от вътрешната общност.  Излизане "на сцената на глобалната конкуренция на образователни и изследователски технологии" със стари играчи не става.


Институционалната култура и поведение не могат да се променят без промяна на институционалната законова рамка. Това е, с което трябва  да се започне, за да влезе наново Софийският университет между най-добрите балкански университети. Разбира се, добре би било новият ректор да разбира смисъла и необходимостта от "петте стъпки". Но такъв човек трябва да бъде и министърът на науката и образованието. Време е спешно на дневен ред да се постави въпросът за нов закон за висшето образование в България. С помощта на европейски експерти трябва да се изработи научно обоснован проект. Трябва да се организира сериозна разяснителна кампания, за да може политическият елит да го разбере и възприеме.


В този смисъл би могло да бъдат коментирани и 13-те искания на групата университетски преподаватели. В предлаганите "стратегически инициативи" трябва ясно да се посочи необходимостта от нова законова рамка и че новото ръководство и елитната университетска общност трябва да станат инициатори в национален мащаб за спешното изработване и приемане на нов закон за висшето образование в България.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Много думи без никакъв смисъл. Клише след клише.

 2. 2 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Лазарин се излага. Не го очаквах от него. Сам си противоречи.

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Клише след клише. Много ниско ниво

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Лазарин Лазаров е бил някога химик а сега е търговец на сирене в страната на Доброто. Това е и причината да бъдат публикувани поредните му общи приказки за "нАуката", щото може да каже как е а Америка и да заклейми "кървавия комунизъм".

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1468 Весело

  Иначе болката е в термина "затвореното самоуправление" Оказва се ,че институция на 135 години и признание въобще не я е еня какво мисли по темата световно неизвестна медийка с не особено голяма популярност на няколко години

  Оказва се, че СУ не са политици - хем се справят по-добре от всички в държавата, хем не може като при политик да вдигнеш шум и той да се уплаши! И сега МАТ - не знаем какво да правим. 'мииииии продължавайте да лаете , на никого не пречите , СУ не е пожарникаря

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Ок ........... 1-во да се стане доктор не е особен успех. Киченето с доктор като с титла е жалко. Имам десетки познати, които завършиха докторантура след магистратурата , общо взето , освен ако не си някой тъп пролетарий - само който не е поискал той не е успял.

  Второ - "българските ВУЗ-ове ....служат на себе си, а не на обществото." Ми не точно лазаринчо - ако вкараме бизнеса , закрием непечелившите специалности, вдигне таксите и обучението мине на Френски немски и английски, тогава СУ ще служи на себе си ,а не на обществото.

  В момента СУ приема студенти за такса от порядъка на 4-500 евро на година, тоест по 35-40 евро на месец. Искам да видя къде по света е това. Поддържа непечеливши специалности като учители, педагози, социални работници и други безполезни за обществото професии.

  И освен това за патенти и открития сътрудничи основно с държавата и обществото , а с бизнеса. АНАТЕМА!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1468 Весело

  Като цяло ясно се вижда желанието СУ на стане НБУ 2 - хем да се печели, хем да не е безапелационна конкуренция на частните университети ( понеже в момента те са в различни вселени, няма база за сравнение ), та и те да изкярят някой лев.

  Ми няма да стане. Просто го приемете, прекалено сте малки

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  [quote#1:"galapagas"]Много думи без никакъв смисъл. Клише след клише. [/quote]
  Можеше направо да напишат ,че е по-добре чрез някое НПО се намерят възможности за привличане на елитни студенти,и да усвояват парите за самоуправление!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Комунизъм играе в академичните среди, както и при магистратите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Можеше направо да напишат ,че е по-добре чрез някое НПО[/quote]
  Командатне, държават ни се е напълнила с ентусиасти и НПО -та и копрократи ! Само ти можеш да ни спасиш! Мечка страх - теб не страх - фърляй се срещу тази напаст!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много слаб текст, без идеи, празни приказки

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Само не разбрах защо самоуправлението на СУ е "затворено". Ако е само защото предпочитат вътрешни кандидати за обявените конкурси, то това няма как да се реши със закон.

 13. 13 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":

  Очевидно, когато "Позитаник" потънал, оцелял само един с куха глава. А познанията му за управление на университет стигат до НБУ и таксите на студентите. От желанието му да доминира форума с глупости пък се вижда, че е трол. Тролът си е трол дори когато не му плащат. "Тро-ло-ве - ю-на-ци!!!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Професорите да си гледат науката,мениджър да поеме финасовото управление на университета.

 15. 15 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 122 Неутрално

  [quote#14:"rosiraycheva50._"]Професорите да си гледат науката,мениджър да поеме финасовото управление на университета.[/quote]

  Виждам серия от статии тук и призиви за нещо подобно в други медии, често позоваващи се на това как е на запад.

  Само че западният опит в това отношение е много горчив -- в последните десетилетия там се наблюдава постоянна тенденция към изземване на контрола върху случващото се в университета от професорите към администрацията (т.е. точно тези "мениджъри", които уж ще ни решат проблемите на нас), което пък естествено води до непрексънато увеличаване на размерът на въпросната администрация и на бюрокрацията, с която професорите трябва да се занимават, и на изместване на фокуса на университетската дейност от чисто академичното към неща, които са приоритет за администрацията. При положение, че у нас оновният проблем е, че на никой не му пука особено за академичната дейност, и че много елементи от тази криза на западното висше образование ги има и у нас така или иначе, не виждам как скачането и с двата крака в този капан ще реши някакъв реален проблем.

  Ако един университет иска да изпълнява основната си мисия -- добро образование и изследователска дейност -- професорите трябва да упражняват колкото се може повече контрол върху него. Някой беше написал в една от предните статии по темата, че не е работа на ректора да се занимава с поръчки за дограми, тръби и пр. Точно така - не е, но и провост с реално повече власт от него, който с течение на времето да си изгради сложна и скъпоструваща административна структура под него, не е нужен за тази работа. И което е най-важно провостът нито ще вкара грамотни и амбицирани студенти в университета, нито ще ги накара да учат, нито ще стимулира професорите да пишат реални оценки, нито ще създаде условия за истинска научна дейност. Това дали ще спестят 10, 20 или 50% от бюджета и дали ще се генерират 10, 20, 50 или 100% повече приходи при положение, че трябват едновременно десетки пъти повече пари и квалифицирани и амибициозни хора за да се вдигне нивото, и това няма как да дойде отвътре от СУ (или който и да било друг ВУЗ).

  Проблемите в България са, първо, че професорите или не искат, или не са в състоение (или много често и двете) да изпълняват тази основна мисия. Било поради некомпетентност, било поради изкривена, много неакадемична по своята същност, ценностна система (много често и двете), която движи хората към корупция и далавераджийство, а не към научни изследвания.

  Само че това няма как да се напише -- статиите до момента бяха писани или от вътрешни лица на системата, които няма как да кажат нещо такова, тъй като това би означавало в най-добрия случай да плюят индиректно сами върху себе си (а в най-лошия да си създадат проблеми с колегите си), или от външни лица с "пазарни" разбирания за образованието и университетите, за които тази проблематика просто няма особено значение.

  И второ -- че почти никой в обществото не го е грижа за науката (което е и дълбоката причина за това положението да е такова). Само че и това няма как да се напише директно, тъй като то би означавало основополагащи национални митове като този колко много българинът ценял образованието (това, че има разлика между формално "образование" и "наука/познание" го оставаме настрана за момент) да се поставят под съмнение.

 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#6] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":
  Титлата "доктор" е най-високоот научно звание в западния свят. Показателно е, че към професори от Англия и САЩ се обръщат по-скоро с "доктор".

 17. 17 Профил на Николай Аретов
  Николай Аретов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Колеги от "Дневник", подбирайте си авторите. Освен високо самочувствие и желание да се повтаря едно и също би трябвало да имат някаква компетентност по въпроса, по който страстно желаят да говорят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK