Елегия за червените космонавти

Михаил Мирчев показва мускули в кампанията

© Юлия Лазарова

Михаил Мирчев показва мускули в кампаниятаНа 25-ти октомври, след приключването на изборния ден, евродепутатът Илияна Йотова коментира предварителните резултати. Нейният "анализ", както и последвалите реакции на други политици от БСП, не ме изненадаха. За слабото представяне на левицата, според самата нея, са виновни: лошата организация на изборите, хакнатият сайт на ЦИК (?), масовите фалшификации, корпоративният вот и т.н. Атанас Мерджанов беше поредният висш ляв функционер, който заяви, че след вота столетницата остава "втора политическа сила"… Не се чува нищо обаче за отговорността на политиците от БСП за този, обективно погледнато и de facto, трагичен резултат. Припомних си поговорката, че на кривия космонавт и ракетата, и космоса са му криви…


Нормално е политическите послания и реторика да имат (поне) два различни адресата: външен (публичен, пред когото, каквото и да става, партията винаги едновременно е победител и жертва, тонът е оптимистичен, бодър и борбен) и вътрешен, интериорен (партийният актив – пред него, обикновено при затворени врата, далеч от камерите и светлината на прожекторите, се признават слабости, грешки, пропуски и т.н.).


Драмата на БСП е същата като тази на СДС преди дванадесет години, когато прозвучаха финалните акорди на синята пиеса и започна разпадът: практически няма разлика между двата дискурса. Има примигване, затваряне на очите пред проблемите и самоизяждане. Както посочва Айн Ранд, човек може да пренебрегне реалността, но не и последствията от нея. Реалността е, че в София, както и на много други места
Резултатът на БСП е унизителен


Истинската интрига в столицата, както се очакваше, дойде от битката за това кой да бъде втори (след очевидната фаворитка – Йорданка Фандъкова): Михаил Мирчев или Вили Лилков. През 2011 г., кандидатът на БСП на местните избори в София, се казваше Георги Кадиев – тогава той остана втори с 22% от гласовете. През 2015 г. кандидатът на Реформаторския блок изпреварва този на БСП (последният е с резултат по-малък от 10%). Но да оставим София настрана. Малко се коментира фактът, че в битката за Варна, където се очакваше балотаж между Иван Портних (ГЕРБ, който в крайна сметка спечели убедително още на първи тур) и Чавдар Трифонов (Реформаторски блок) участваха и двама бивши министри от кабинета Орешарски – Данаил Папазов ("Живот за Варна") и Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"). Резултатите на последните двама недвусмислено показват оценката на жителите на морския град за последното правителство, конструирано от БСП. Предстои да видим окончателните резултати за страната, но те не изглеждат добре за социалистите.


Размисли за бъдещето


Шамарът, който БСП получи в София, е удар не само върху градската организация, но и върху председателя на партията Михаил Миков. Не е тайна, че безпартийният професор Михаил Мирчев, беше предпочитаният от лидера на левицата кандидат на БСП за кметската надпревара в столицата. Очаквам слабото представяне на столетницата да бъде използвано от вътрешнопартийната опозиция. Въпреки това, не мисля, че ще бъдат взети под внимание реалните проблеми и предизвикателства, пред които е партията. Те са няколко.

Първо
, неумение за селекция на кадри, които с модерното си мислене, визия и реторика да привлекат младите избиратели. Не е тайна, че на протестите срещу кабинета Орешарски, имаше и немалко леви хора, които или някога са били в редиците на БСП (но са били прогонени/напуснали по собствено убеждение) или никога не са се виждали като част от нея. В столетницата, до голяма степен, продължават да властват децата и внуците на партийната аристокрация. Провалът в кадровия подбор, рефлектира и върху партийния мениджмънт. Със слаб екип не се постигат добри резултати. Който може – прави, а който не – има роднини.


Второ, неспособност да се завоюват нови ниши на политическия пазар. Като партия на статуквото, БСП не можа да яхне лявата вълна, която, например, изтласка СИРИЗА напред в Гърция. По-скоро я заплашва съдбата на ПАСОК (на изборите през януари 2015 г., тя получи само 4.7% от гласовете). Столетницата не успява да капитализира и върху факта, че национализмът, във всичките му разновидности, се продава добре на политическия пазар. Стремежът на Михаил Мирчев да използва националистическа реторика, за да мобилизира и привлече нови избиратели (неслучайно той иронично беше "поканен" да се присъедини към ВМРО), претърпя фиаско. Независимо от това какво АБВ протяга към БСП – ръка, крак и т. н., краткият коментар е, че евентуалното партньорство между тях е без значение. Няма да е прецедент, ако под някаква форма "блудните синове" дори се завърнат на "Позитано". Важното е, че връзката между БСП и левите избиратели изглежда (с все по-малки и застаряващи изключения) е загубила привлекателността си. Тя е изчерпана. В политиката няма вакуум. В България, рано или късно, ще има модерна и силна левица. Но тя няма да се нарича БСП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 740 Неутрално

    "Резултатът на БСП е унизителен"

    И това е чудесно. Нека добавим и: Слаба русия - силна България!

    The best way to predict the future is to invent it.
  2. 2 Профил на tanton
    tanton
    Рейтинг: 280 Неутрално

    БСП бавно отива в историята.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  3. 4 Профил на magistrat
    magistrat
    Рейтинг: 634 Неутрално

    Много верни изводи.
    Първо вината за провал се търси вътре в себе си.

  4. 5 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 289 Неутрално

    оставете БПС на спокойствие!

    столетницата има нужда от покой, за да умре сама, изоставена, болна и в полуразложеното си проядено от проказа тяло.

    следващата новина за БПС, която искам да чуя или прочета е за молебен на 40-я ден от смъртта на кръвопийцата и терористичната партия на българските комунисти. Амин.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  5. 6 Профил на balkantourist
    balkantourist
    Рейтинг: 1199 Неутрално

    На последните парламентарни избори в Полша, местната левица получи ок. 6%. Дано и тук стане така.

  6. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 529 Неутрално

    Тя поговорката не е за кривата ракета, ами за калпавия....и т.н., ама както и да е. Колкото до БСП, от 89-та те правят само грешки, силните червени лидери остаряха или си отидоха, силният червен електорат от бивши партийни функционери и техни храненици също и така партийния ресурс се изчерпа. БСП не направи нито едно силно правителство, сложи начело на партията новобранеца Станишев и сега логично пада надолу. И ако още е втора политическа сила, то е само защото третата не иска да е втора.

  7. 8 Профил на tanton
    tanton
    Рейтинг: 280 Неутрално

    Едня идеология, която е увредила поколения. Ще помълчим. За поколенията.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  8. 9 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1078 Любопитно

    Малкото останали "роднини" не желаят ексхумация на столетницата...
    Оставете ги в скръбта им...!!!

    Форумът е в будна кома...
  9. 10 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 3109 Весело

    Мед капе, мед ми капе на сърцето.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  10. 11 Профил на modus operandi
    modus operandi
    Рейтинг: 233 Весело

    БСП трябва да се прекръсти на БШП - "БеШе Партия"

  11. 12 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
    Hasta La Vista antifascista OI!
    Рейтинг: 668 Весело

    ЗА УМРЕЛИТЕ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО

    ХО-ХО-ХО

    КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ АБРЕВИАТУРИ ЕДНА ПО ЕДАН СЕ ПРЕНАСЯТ В НЕБИТИЕТО - Ц(*7кА БСП - БЕЗЦЕННО !!!

    1914 / 88
  12. 13 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3848 Неутрално

    Нека си вярват от БСП,че са сила.

  13. 14 Профил на Дон Кихот
    Дон Кихот
    Рейтинг: 1852 Весело

    "В политиката няма вакуум. В България, рано или късно, ще има модерна и силна левица. Но тя няма да се нарича БСП."

    Сега това вече звучи като реална точка от дневния ред. А трябваше да прозвучи така най-малко преди 15- 20 години и то не при управление на ГЕРБ, а при управлението на СДС. Няма да дъвча отново причината- отношението на софиянци към кандидат-кмета на ДСБ е достатъчно показателно!

  14. 15 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2303 Неутрално

    " В столетницата, до голяма степен, продължават да властват децата и внуците на партийната аристокрация."

    Те властват и в ПЕС и затова лЯвите губят навсякъде!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  15. 16 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7710 Неутрално

    Това трябваше да се случи преди 20 години и сега България щеше да е по-нормална държава.

  16. 17 Профил на soul
    soul
    Рейтинг: 469 Неутрално

    Първата причина е оредяване на електората им по биологични причини, втората е че не може да се правят на европейски социалдемократи с председател на ПЕС и същевременно да призовават за дружба с СССР (който е в главите на избирателите им) и революция и преразпределение на благата в България!А Атака и други подобни го могат!

    „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
  17. 18 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1025 Любопитно

    Някой ПАк плаче на чуждо гробище!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  18. 19 Профил на emil
    emil
    Рейтинг: 2605 Неутрално

    Сега пък остава и да се кахърим за тях. Вече се знае че няма вариант при който те някога да се върнат на власт и това им е капиталния проблем. Ще се поперчат още година-две и ще ги изоставят даже и пенсионерите защото за какво им е на хората да си профукват последните години залагайки на куц кон. Всъщност гледайте Полша сега за да видите България след 5 години.

    Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
  19. 20 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1025 Неутрално

    БСП не *р@ а гащите на управляващите!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  20. 21 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1025 Неутрално

    Хората по тези геогравски ширини имат нужда от враг! И врагът не е повсеместното ЛОШО, корумпирано и БЕЗНАКАЗАНо управление, а е само една от виновните партии!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  21. 22 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 1789 Любопитно

    Сега може да мечтаем и за лустрация...

    "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
  22. 23 Профил на hunt
    hunt
    Рейтинг: 583 Неутрално

    [quote#21:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]геогравски [/quote]
    Ало, геограВа, коя партия е причината за това корумпирана управление?
    Давате за пример Полша, ама началото на 90-те, когато Балцерович правеше шоковата терапия, тук бабите дрънкаха с тенджери и викаха, че шокова терапия значело празна тенджера.
    Сега нашите тенджери, 25 години по-късно са още празни, ама погледнете в полските!

  23. 24 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 2454 Неутрално

    До коментар [#2] от "tanton":

    " БСП бавно отива в историята "


    След въвеждане на електронното гласуване, ние, българите в чужбина, ВЕЛИКОДУШНО ще и помогнем да ускори скоростта си . Ще и помогнем да заеме мястото си сред пожълтелите страници ...!

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  24. 25 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    Виждам заглавието, реших, че ще е нещо на тема Марс, отварям - червени боклуци.
    Чиба!

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  25. 26 Профил на tigervi
    tigervi
    Рейтинг: 731 Неутрално

    "БСП не можа да яхне лявата вълна"

    БСП винаги е била партия на едрия капитал, на хората с партийни куфарчета назначени за милионери от същата тази партия. Виж, лявата резба могат да яхнат, но това е друга тема.

    "Столетницата не успява да капитализира и върху факта, че национализмът, ..., се продава добре на политическия пазар. "

    БСП винаги е била партия на национални предатели. Русофилията, в най-лошия смисъл на думата, е толкова дълбоко вкоренена в нея, че партията дори не може да се преструва. Хора, закърмени с идеята да служат на чужда сила, няма как да заобичат България, максимум да сменят един господар с друг.

    Eddie lives... somewhere in time!
  26. 27 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Зачената в грях, в ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, така съществувала през всичките години, БКП /БСП/ НИКОГА НЕ Е била партия в нормалния смисъл на тази дума ... жалко, че няма да платят за престъпленията си !

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  27. 28 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 2454 Неутрално

    До коментар [#10] от "дедо Андро":

    " Мед капе, мед ми капе на сърцето "


    Защо имам чувството, че и при мен е така ...?

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  28. 29 Профил на aralambi
    aralambi
    Рейтинг: 627 Неутрално

    БСП щяха да изчезнат още в първите 2-3 години след 1989, ако не бяха разбили набиращата сили Социал-демократическа партия. Тя беше набрала доста членове и бесепарите пратиха там Сашо Апашо и разни други да я съсипят. Има нужда от лява партия, но от социал-демократически тип, не тези, които са синове и внуци на хората, които се ползваха с привилегии едно време.

  29. 30 Профил на persifedron1
    persifedron1
    Рейтинг: 544 Неутрално

    'Резултатът на БСП е унизителен"

    Унизителното е, че партия, заявяваща открито носталгия по тоталитаризма, все още има двуцифрени резултати, макар и само на някои места.

  30. 31 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 2454 Неутрално

    До коментар [#18] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

    " Някой ПАк плаче на чуждо гробище "


    Не е чуждо ! Щеше да бъде чуждо, ако не касаеше България !

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  31. 32 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3734 Неутрално

    Най-много ми харесват последните две изречения от статията! Те вливат сили и увереност за едно по-добро бъдеще на България.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  32. 33 Профил на glog
    glog
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Всъщност БСП си отива просто защото нейните избиратели бяха леви, а тя, от 1989 година до сега, винаги е водила дясна политика. Особено откакто Станишев стана неин лидер. Всъщност най-десните управленчески решения са взети от нея или с нейна помощ.

    Блгарският политически елит успя да да задържи политическото осъзнаване на българите като граждани на тази държава просто защото се оказа по-мошенически и манипулативен от политическите елити на другите държави. И защото, за разлика от другите държави на ЕС, в България нямаше и все още няма нито една наистина лява или наистина националистическа партия. Защото и БСП, и Атака, са не националистически или леви, а проруски, което е принципно различно. Всъщност БСП не знае, дали е проевропейска или проруска партия, едно от доказателствата за което е фактът, че Станишев заема висш пост в Европейската социалистическа партия, единственото социалистическо нещо в която е само в нейното име.

    Но независимо че беше оставен сам на себе си, някъде около 2005 година народът се осъзна и вече гласува не за тази или онази партия, а за тази, за която предполага, че в най-голяма степен (в сравнение с другите партии) ще защитава неговите национални и социални интереси. И точно това подписва присъдата за марганилизирането на БСП.

    Всъщност ако сега на политическия ни хоризонт се появи някакъв български Орбан или български Качински, неговата победа ще стане неизбежна, а ГЕРБ ще последва пътя на СДС-то и на БСП-то.

  33. 34 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 749 Неутрално

    Един от големите проблеми на тази партия е, че има голяма разлика между това което реално представлява и това за което иска да я приемат.

  34. 35 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1031 Весело

    За слабото представяне на левицата, според самата нея, са виновни: лошата организация на изборите, хакнатият сайт на ЦИК (?), масовите фалшификации, корпоративният вот и т.н.
    ----------------------

    Да не забравяме капиталистите, американците, международното положение, илюминатите, врага с партиен билет (Гоце, Кадиев и т.н.), Костов, демокрацията, рептилите, западните тинк-танкове, липсата на достатъчно време за подготовка, високата смъртност на левите симпатизанти, бежанците, партньорите в коалиция "Лява България", съвпадащата дата за референдума, лошото време, смяната на часовото време и т.н. и т.н.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  35. 36 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3159 Неутрално

    Това, че резултататите на БСП били слаби, въобще не ме топли! По-лошото е, че нейните кадри са в някаква постоянна мимикрия умело управлявана от милиционерите на ДС! Бившето БКП, се преименова на БСП, но управлението и всички важни лостове, си остана в тях! Като се почне от съд и прокуратура и се стигне до икономически групировки! Постоянно се сервира все същата претоплена манджа, само и сменят името... ДПС, НДСВ, ГЕРБ и за, каквото се сетите още, все е производно на същите червени другари! Те може и да започнаха да поизмират, ама децата и внуците им поемат щафетата, много добре! Затова, все няма резултат и си тъпчем на едно място!

    Бивш tww09306483.
  36. 37 Профил на stein
    stein
    Рейтинг: 794 Любопитно

    Е като агитираш с руското знаме на местни избори в България, какъв резултат да очакваш?

    "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
  37. 38 Профил на gobay
    gobay
    Рейтинг: 797 Неутрално

    От 1944 година тази партия никога не е управлявала самостоятелно т.е. тя винаги е била подвластна на СССР и КПСС.Всичко е било по нареждане от Москва.Приемането ни в ЕС,колкото и да е оспорвано,излизането на два милиона да работят в чужбина бавно,но сигурно ни откъсва от това влияние на Москва,което ,колкото и да не го желаят лидерите на БСП,а и Атака.И сега какво можем да очакваме от БСП?Според мене ще се търси начин да се съберат с АБВ и лидер на този съюз ще бъде Първанов.Както се казва-ще поживеем,ще видим.

  38. 39 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2738 Неутрално

    "Второ, неспособност да се завоюват нови ниши на политическия пазар. "

    Да си търсим пазарна ниша, хахаха...Това е точно този тип политически инженеринг, който води до дефиле от жоржганчевци, барековци, сидеровци, скатаджии и пр. "политчески проекти". Следвайки повелята на онзи наш достолепен професор, който през 1982 г. внесъл първите учебници по маркетинг от Унгария и до ден днешен повтарял, че "Шаран кълве на лайна, не на блесна!"

    За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
  39. 40 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1885 Любопитно

    Избързвате с оплакването и венците, защото трудно се погребва партия, която има прякор "Столетницата". Това, че "се правят на умрели", съвсем не значи че наистина са такива. Нормално е, след като им спряха игричките и кинтите (помните ли как дойде и си тръгна от властта Орешарски), да се снишат, да се прегрупират, разпръснат и ...съберат в нова партия (коалиция) под ново име. Класическия номер, да вземат властта, да източат каквото могат и да минат в опозиция, когато кредиторите представят сметката на електората. После ползват народното недоволство (щото народа помни кратко, но пък много мрази да си плаща за грешките), отново влизат във властта за следващата "порция"... Добрия Жан и после лошия Костов, лошия Б.Б (с ужасните сметки за тока) и добрия Орешарски с потока дето щеше да източи пенсиите и здравеопазването... Сега ще има нещо подобно около тазгодишните заеми, и евентуалния дефицит на бюджета за догодина...
    Та недейте да сваляте гарда, тези просто са извадили друг номер от торбата с лъжите...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  40. 41 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    Продължителната и бавна смърт на столетницата нанесе обаче толкова поражения в обществото ни, че трябва поколения да минат, за да се възстанови България.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  41. 42 Профил на bawarec
    bawarec
    Рейтинг: 458 Неутрално

    "В България, рано или късно, ще има модерна и силна левица. Но тя няма да се нарича БСП."
    И слава богу. Защото БСП се подиграва вече 25 г. с бедните и нуждаещите се от защита българи. Не може да си социална партия ръководена от богати капиталисти.

  42. 43 Профил на forza
    forza
    Рейтинг: 728 Любопитно

    Това, че БСП охлади супата в София е приятно, но по-интересното е защо го направиха така - без никакво усилие, без никаква кампания, сякаш сами искаха да паднат здраво.

    Мачът им изглеждаше като да се играе в някакво черно тото с мисъл за съвсем други залози, направени далеч в Макао (примерно)...

  43. 44 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4120 Неутрално

    До коментар [#40] от "gost22":

    Много си прав , два пъти ги погребвахме комунистите и те все възкръсват!

    klimentm
  44. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1079 Весело

    БСП не е партия ,това е монархическа корпорация ,наследсвеното там е доминация.
    Не ми е жал за тях... но наистина трябва да има и опозиция.Че ляво и дясно не съществуват това отдавна е известно.
    Някак трябва да се сформира нова политическа карта и конюнктура или да излязат нови философки трудове ,само дано не са с разрушителната моща на Нитсше или Маркс.

  45. 46 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1079 Весело

    А за "доброто" представяне ан Александър Томов нито дума.хаха Ако само беше останал здрав Кремиковци??

  46. 47 Профил на gobay
    gobay
    Рейтинг: 797 Неутрално

    До коментар [#43] от "forza":

    Както се казва-Кадрите решават всичко.При БСП обаче кадрите нещо са нефелни-като започнеш от Миков минеш през Мерджанов,Жаблянов,Кутев и т.н. и т.н..Започват да липсват кадри,а младите,които се пишат за активисти са едни кариеристи,надяващи се да станат значими като членове на партията.Това последното се отнася за всички партии.

  47. 48 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 5035 Неутрално

    [quote#21:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Хората по тези геогравски ширини имат нужда от враг![/quote]
    Ти си типичен пример.

    Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
  48. 49 Профил на Schopenberg
    Schopenberg
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Путиниарията отече в канализацията. Язък му на джуджето за разходите. Опять двойка.

    Navigare Necesse Est
  49. 50 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4489 Неутрално

    Резултатът на БСП е унизителен... за червени космонавти.

    Заслужава ли цяла Елегия в културни средства
    за масова информация?

  50. 51 Профил на greeneyes
    greeneyes
    Рейтинг: 3145 Неутрално

    [quote#49:"Schopenberg"]Путиниарията отече в канализацията. Язък му на джуджето за разходите. Опять двойка. [/quote]
    Сега, ако питаш таваришката от Испания, която е първа путинофилка от Атлантика до полетата на Сибир, не е така. Днешните путиноиди се представят за националисти и даже за монархисти, да не говорим, че всички са ортодоксални православни. Те не разбират, че има огромна разлика между русофилство и путинофилство. Да бъдеш русофил означава да бъдеш загрижен за пропастта, която руските управници издълбаха между народите православни християни и руснаците. Крещящ пример за това са отношенията между руснаци и украинци. Тази година прекарах няколко дни в Созопол и лично видях как украинци и руснаци се млатят по улиците на стария град. Ето това е истината, която задунайските руси-путиноиди не могат или по-скоро не искат да разберат.

    Пазете се от доносника vesolr
  51. 52 Профил на валентин николов
    валентин николов
    Рейтинг: 640 Неутрално

    Червените бабички си отидоха, а младото поколение би шута на червения боклук. Сумарно мозъкът на тези анахронични и неадекватни некадърници е колкото на една кокошка. Кой свестен човек би гласувал за тях?!

  52. 53 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2279 Неутрално

    [quote#16:"rosiraycheva50._"]Това трябваше да се случи преди 20 години и сега България щеше да е по-нормална държава.[/quote]
    Това трябваше да се случи преди 25, а не 20 години. Но...в историята няма но.

    * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
  53. 54 Профил на wild rustica
    wild rustica
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Пепи чолаков се захванал с БСП. Оно вече даде фира на изборите и пуска влага.

    Обичам нежно, но се чукам грубо.
  54. 55 Профил на calypso
    calypso
    Рейтинг: 470 Весело

    В партийните клонове на БСП били организирани кръжоци по комунистическо възпитание. Всичко участници в кръжоците били над 70 години.
    А леля Фани, която е над 100 години, за активна работа я наградили с прожекция на филма " Крайцерът Аврора".
    -Но аз нищо не виждам- казла тя.

  55. 56 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 699 Неутрално

    Честно казано БСП изобщо няма да ми липсват като изчезнат от политическата сцена...

    @)----,--'--
  56. 57 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 2042 Неутрално

    "Не е тайна, че безпартийният професор Михаил Мирчев, беше предпочитаният от лидера на левицата кандидат на БСП за кметската надпревара в столицата. "
    Ей тук е заровено кучето! БСП пак се скриха зад безпартиен свестен човек....и като загуби, му обръщат гръб, все едно е непознат, "чуждица" в Партията! И сега така, още вечерта след изборите никой не му вдига, никой не разговаря с него, все едно не го познават!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  57. 58 Профил на thepirineagle
    thepirineagle
    Рейтинг: 904 Весело

    До коментар [#2] от "tanton":
    За съжаление наистина се случва бавно. Нямаше да е лошо червената шав**нтия да се позабърза малко

  58. 59 Профил на thepirineagle
    thepirineagle
    Рейтинг: 904 Весело

    До коментар [#51] от "GreenEyes":
    Всъщност няма как да си истински русофил и да бъдеш фен на Пут*ин, ама местните таварищи и таваришутки няма как да го разберат. Те винаги бъркат културата с култа/към личността,идеологията,рублите/....

  59. 60 Профил на yorddj
    yorddj
    Рейтинг: 750 Неутрално

    Бавно, сигурно и дългочаквано в калализацията!

  60. 61 Профил на SorryLol
    SorryLol
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Моите любимци определено са Сергей Станишев и Михаил Миков - двамата един след друг много успешно затриват БКП.
    АМИН

  61. 62 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1416 Весело

    С некои неща не съм съгласен.

    ............На 25-ти октомври, след приключването на изборния ден, евродепутатът Илияна Йотова коментира предварителните резултати.................

    Пълничкото червено женище отказа коментар след края на изборният ден с думити: Още не са излезли окончателните резултати.
    Това беше първият и коментар пред журналистите, които я спипаха пред позитано.

    ..........Шамарът, който БСП получи в София, е удар...........

    Същинският шамар комуноидите получиха в Шумен.
    Червеният Шумен спря да е червен.

    Старият ни кмет, макар пак от бсп си беше кмет на място.
    Червените не обичат кадърните хора.
    Може и дъбов да се е проявил, но факт че кмета Костов не се яви на тези избори.

    Та не съм съгласен с някои нещица от статията.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  62. 63 Профил на staska
    staska
    Рейтинг: 1134 Любопитно

    За пореден път се убеждавам, че между БСП и нормалните либерали ... има космическа черна дупка.

    п.п. И ако има някой неразбрал - Позитаник потъна. С гръм и трясък.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
  63. 64
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  64. 65 Профил на madrigal
    madrigal
    Рейтинг: 443 Неутрално

    За слабото представяне на левицата са виновни "сушата, кишата и Гришата"

  65. 66
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  66. 67 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 2454 Неутрално

    До коментар [#62] от "Росен (путлер капут)":

    " Червеният Шумен, спря да е червен "


    Много сте слаби, бе Роско ... Почему ? В Лом, последният червен кмет управляваше още при соца ... Вече 26 години, червенушките стигат най- много до балотаж, докато на първия тур се караме, кой да води дружината, но на балотажа си стискаме ръцете и БСП - в канализац, опс ... в Дунава ...!
    Извод : Учете се от ломчани !

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  67. 68 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 2454 Неутрално

    До коментар [#65] от "madrigal":

    " сушата, кишата и Гришата "


    Сгреших и прочетох ... Мишата ...

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  68. 69 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1270 Неутрално

    Как пък веднъж БСП не си признаха, че са загубили !

  69. 70 Профил на madrigal
    madrigal
    Рейтинг: 443 Неутрално

    [quote#68:"niksan1"]До коментар [#65] от "madrigal":

    " сушата, кишата и Гришата "


    Сгреших и прочетох ... Мишата ... [/quote]
    Всъщност, в съвременния вариант на вица, може и така да се каже.
    Абе, то който и да турят отпред на кормилото, все става за разнасяне по форумите. Ай хаирлия да е

  70. 71 Профил на perperikon
    perperikon
    Рейтинг: 525 Неутрално

    Ама как няма да изчезва ускорено столетницата, като това си е биологична закономерност. Електората й е пенсионерски, а 110 000 от него ежегодно се преселва в един по-добър свят. Свят, в който всички са равни - всички лежат точно на 2 метра под земята и никой не е по горе от другия. Да им пожелаем скорошно равенство и на все още гласуващите от тях. Аман, отровиха ни държавата и прехода с кремълски номера.

  71. 72 Профил на gorid
    gorid
    Рейтинг: 571 Неутрално

    До коментар [#1] от "EU defender":

    Слаба Русия,затрита България !!!...
    До коментар [#51] от "GreenEyes":

    Много скоро в България ще се млатят българи и турцизирани цигани,ако изобщо останат българи. Всъщност "оправните "бързат да стават еничари ,в корпуса на Б.Б... За тукашните наемници отдавна е известно ,че отдавна са се откъснали от корените си и вече сте в чуждестранния легион...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK