Добре дошли в света на Хелоуин

Добре дошли в света на Хелоуин

© Анелия Николова"Дневник" препечатва от "Фейсбук" коментара на доц. д-р Симеон Евстатиев (виж карето) със съгласието на автора. Заглавието е на редакцията


Хелоуин/Халоуин, както можеше да се очаква, разбуни духовете – най-вече в негативен план: чужд празник, натрапен кич, липса на "духовност".


Повечето критики сякаш извират от дълбините на един зле прикрит нашенски оксидентализъм: от Запада имаме материална полза, но иначе той е "бездуховен". За разлика от нас, разбира се.
Наблюденията ми в Америка по време на Хелоуин сочат, че никой не взема този празник насериозно – хората, най-вече със и чрез децата си, просто се забавляват. Така че "духовността" тук няма особено значение – за нея американците имат други източници. Затова ми се струва, че пренебрегваме един прост факт. Критиците на този "чужд празник" биха могли да се замислят как да направят онези свои празници и знакови събития, включително от религията, интересни и вълнуващи, особено за децата. Това, въпреки показателните изключения, важи и за православната ни църква – нейните послания, да не говорим за богослуженията, са почти напълно неразбираеми за мнозина възрастни, какво останало за децата.


Не отправям критика, а само правя най-обикновена констатация: когато нещо е вълнуващо, то запленява умовете и сърцата на хората и особено на децата.


Така че Хелоуин, струва ми се, не ни е никакъв проблем.


Истинските проблеми са в нас самите, включително и в неспособността ни да развълнуваме детското въображение, за което не са ни виновни нито американците, нито китайците. Пък и тикви ежедневно се обаждат от страниците на медии, сайтове и социални мрежи, така че празникът определено отразява и елементи от действителността. Макар и тези тикви да не са особено вълнуващи и интересни.


Добре дошли в света на Хелоуин!Симеон Евстатиев е арабист и специалист по исляма, доктор по история, доцент по история на арабския свят и исляма в СУ "Св. Климент Охридски", където ръководи Университетския център за изследване на религиите и магистърската програма "Общество и култура на арабския свят". През 2013 г. и 2014 г. работи в Принстънския университет, САЩ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK