Къщата без ягодите

Къщата с ягодите на ул. "Сан Стефано" в София

© Анелия Николова

Къщата с ягодите на ул. "Сан Стефано" в СофияТекстът е от портал "Култура":


И името й е красиво като самата нея. Името на Къщата с ягодите излъчва нещо пролетно и чисто, в същото време малко загадъчно и малко детско. Къде са били тези ягоди, в предния двор или отстрани, как е хрумнало на банкера, построил уникалната къща, подобна на малък замък, да засади точно ягоди. Сигурно са били диви, около полукръглата веранда, към която водят трите каменни стълбища, сигурно сред тях са играли децата му, сигурно от тях слугините са правели уханни сладка – любимото им лакомство, сигурно това сладко се е поднасяло следобед в малки кристални чинийки заедно с чашка ликьор или с ароматно турско кафе, сигурно сред тези ягоди са ставали следобедните сбирки на софийския хайлайф, на жени с воалетки, в копринени рокли и силно начервени устни, с дантелени ръкавици до лактите, през летните месеци сигурно е имало приеми, на които елегантни господа са се разхождали с пура в ръка из градината сред ягодите и са обсъждали политиката, курса на златния български лев и последните новости от двореца.


После новата комунистическа власт изгонва собствениците от дома им и го национализира, превръща го в милиционерски щаб, после в база на съветски журналисти и активисти, ягодите са изпотъпкани от милиционерските ботуши, в двора не играят деца, вече няма нужда и от ягоди, дворът постепенно започва да буренясва,  луксозната къща постепенно губи своя блясък и изящество, милиционерският вкус постепенно я превзема, елегантните виенски мебели са изнесени и с тях са обзаведени къщите на червената буржоазия, на тяхно място са нанесени мебели, изработени по пролетарски вкус в някоя ТПК, картините са откачени от стените, разграбени са от новите господари и на тяхно място са окачени релефи и портрети на партийните им вождове. Безстилието не дразни новите обитатели, напротив, техният вкус постепенно завладява интериора, започва да доминира в него и на никого не прави впечатление крещящия контраст между стила и духа на къщата и  новото обзавеждане, нанесено от новите обитатели.
Много често минавам покрай Къщата с ягодите, почти всеки ден. Къщата с ягодите днес е къщата с бурените. Бурените са и метафора, и действителност. Бурените са и флорални, и духовни. Почти винаги, почти винаги надничам през ниската ограда, заглеждам се в чудната къща и си я представям ремонтирана, боядисана, поддържана, елегантна. Представям си двора, изчистен от многогодишната шума, самораслите диви орехи, падналите клони, безразборно разхвърляните железа и изпокъртените бордюри на алеите. Представям си градината без бръшляна, плъзнал по стволовете на дърветата и задушаващ храстите като в гробище. Представям си я потънала в зеленина, но поддържана и обгрижвана с вкус и любов. Представям си металните врати, сега ръждясали и нашарени със спрей, изчистени от ръждата и боядисани. Представям си, че тази къща би могла да стане един литературен дом, например.


Наскоро бях в Прага и там посетих подобен Литературен дом. Той се намира в дипломатическия квартал, на подобна тиха улица, в една подобна, но съвсем не толкова красива сграда, има също градина, но съвсем не е толкова голяма. Това искам да подчертая, че Литературният дом в Златна Прага съвсем не е толкова красив, колкото е софийската Къща с ягодите. Навсякъде в този дом е наситено с литература, събития, премиери на книги, четения на все още непубликувани текстове, обсъждания на любими и нашумели романи, програмата на Дома е запълнена през почти целия ден. Литературата в Прага има свой дом, свое място, свой храм. Литературният храм в Прага живее и диша пълноценно, докато нашият прелестен замък е мъртъв като изоставено гробище.


Не обичам песимизма, който ни залива отвсякъде, смятам, че писателят е длъжен винаги, във всяка ситуация да намери своя бисер и да го вземе в дланта си. Но с тази прелестна къща, покрай която минавам всеки ден, не мога никъде да видя и следа от бисер. Както няма и следа от ягоди.


Все пак пиша за тази своя мечта, която се пробужда всеки път, когато мина покрай чудната и запустяла къща. Не ми се иска нейното запустение да бъде метафора на нашето време. България също има литература не по-лоша от тази на Чехия, българските писатели, а и българските читатели биха имали съвсем друго самочувствие, ако имаха такъв прекрасен дом – храм. Един интензивен духовен живот, подобен на този в Литературния дом в Прага, би се отразил оздравително и възраждащо на цялото ни общество. Плодовете от подобен духовен център биха били сладки и ароматни като някогашните ягоди в двора.


Нека да не е дом на литературата, нека да е на музиката, вътре в къщата има подиум, на който преди десетилетия са се изпълнявали камерни концерти, олющените й стени са пропити от звуците на класическата музика. Освен това преди петнайсетина години в запустялата къща е сниман филмът "Опашката на дявола", чийто главен герой е композитор. Нека да е галерия, нека да е хотел… Нека да е каквото и да е, но само да не е днешната тъжна руина, защото когато минаваме покрай такава мерзост на запустението, тя невидимо се просмуква и в душите ни, заразява ни.


Дано да не се превърне и на някакво подобие на "замъка" в Равадиново. Дано да не стане дом на чалгата, защото това би било друг вид опустошение, още по-страшно от сегашното запустение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Ягодите ги изядоха комунистите. Както и всичко друго!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Графоманите от портал Култура са нашият вариант на Hollywood Mental Giants
  С какво тяхното мнение тежи повече от това на бай Иван?!?

  #killwhitey
 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3085 Любопитно

  """ . . . сигурно това сладко се е поднасяло следобед в малки кристални чинийки заедно с чашка ликьор или с ароматно турско кафе, . . ."""
  ---------------
  За поднасянето на сладко е имало специална посуда, като най-интересна е тази за лъжичките :
  Тя е елипсовидна, стъклена , с преграда по средата !
  Чистите лъжички се слагат в едната и половина и след като си вземеш лъжичка сладко (повече не се полага! ), слагаш ползваната лъжичка в другото отделение
  Съжалявам , че не мога да я снимам и да ВИ я покажа
  И задължително с чаша ВОДА !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 972 Неутрално

  "Представям си, че тази къща би могла да стане един литературен дом"
  Представяте си, но за съжаление имотът е частен. Така че този, който е дал 1-2 милиона за него (май толкова беше) ще си го ползва по свое усмотрение. И да го задължат да го реставрира в оригинален вид - както например къщата на Цар Освободител, по диагонал срещу Ректората - ще си има висок дувар и охрана отпред, която няма да пуска кой да е вътре.
  Иначе държавни литературни и културни домове си имаме много - например Българският Лувър на Веждито.

 5. 5 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4002 Неутрално

  "... После новата комунистическа власт изгонва собствениците ..."!

  После пък, в наши дни най-новата комунистическа власт, маскирана под името ГЕРБ, оставя друг комунист, вече официално да е собственик...! Много се изписа за тази къща, само не стана много ясно, как всъщност другаря Златев се сдобива с нея...

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 6. 6 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Същите крадци, просто тогавашния Пеевски е построил къща, която днес всеки иска да заграби, не защото е красива, а защото е в центъра на София...

  Малко преигравате със сладкото и лъжичките, а литературен клуб си постигнете сами, много е лесно друг да ти е длъжен да ти го осигури... Само че с антондончевци литература не става..

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 1091 Весело

  [quote#5:"tww09306483"]как всъщност другаря Златев се сдобива с нея... [/quote]
  Спечелил я е на карти с...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Наистина би било чудесно това да е Дом на книгата - отива й. Тъкмо ще възроди отчасти блясъка от миналото й.

  За жалост, посредствените умове не виждат в далечина, а само съзират непосредствения келепир. Времето ще покаже, но досега фактът, че нищо съществено не се случва около къщата (по отношение на нейното възстановяване), е показателен.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1676 Разстроено

  Чалгата победи ! Колкото и да е тъжно няма как да си затваряме очите пред тази действителност!
  Завладяла е дори министерството на културата, ако се съди по културата на министъра, напъните примерно за "лувъра", ларгото и други подобни.
  "Необяснимо" богатият Златев (ортак на карти на един Помпиер) няма как да бъде спрян.
  Съдбата на сградата с "ягодите" - такава като на самите ягоди - стъпкана с милиционерски боту6и. За справка - една нова лаченска сграда на ул. Славянска, пред едно друго министерство ("икономиката"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Много добра статия. Дава ни пълна представа за историята на къщата.


  До коментар [#2] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":  [quote#2:"Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ"]Графоманите от портал Култура са нашият вариант на Hollywood Mental Giants
  С какво тяхното мнение тежи повече от това на бай Иван?!? [/quote]


  Графоманите изразяват мнението на олигарх Иво Прокофиеф.

 11. 11 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#10] от "" По лошо от дъщеря-проститутка е син журналист. "":

  КултурТРЕГЕРите в симбиоза с олигарсите.
  Красота!

  #killwhitey
 12. 12 Профил на krisi_d
  krisi_d
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Мисля си, че текста защитава много готина позиция. Само не мога да разбера дали авторът иска къщата да бъде съборена или не. Аз съм твърдо против!

 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2590 Неутрално  [quote#0:"0"]сигурно сред тези ягоди са ставали следобедните сбирки на софийския хайлайф, на жени с воалетки, в копринени рокли и силно начервени устни" от статията[/quote]

  Някой виждал ли е кутия от червило останало от време оно. Представлява леко сплескан метален цилиндър с диаметър като цигарения и дължина равна на половин цигара. По дължина има прорез, от който се показва дръжката на буталото, което избутва червилото нагоре и надолу. Кутийката задължително е инкрустирана. Самото червило е много червено и много мазно.

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Много често минавам покрай Къщата с ягодите, почти всеки ден. Къщата с ягодите днес е къщата с бурените.

  Спокойно, скоро ще стане къщата с кратуните.

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  СГРАДНИЯТ ФОНД, какъвто и да е той, принадлежи на поколенията, на София, на градът, това е основното, защото събитията, както и човешкият живот са твърде кратки за да могат да се сравнят с нещо съградено за всички още неродени.

  Затова ЦЕННИТЕ съгради трябва да се пазят и задължение на всички нас е да сторим това, защото идните ще живеят в пустота, в каквато живеем днес по бетонните комплекси, несъзнаващи тленноста си.

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#14] от "koko65bg":

  ТЯ къщата, вече е станала - кратунарник, (склад за тикви), нагрухани от един банкянски бостан с тикви, от недостойни надничари, които не могат да бъдат граждани на собствената си държава, както и едвали на някоя друга!

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#10] от "" По лошо от дъщеря-проститутка е син журналист. "":

  Не е точно така, защото психофизиологичните мозъчни уродства и мислене , което е в резултат на тях са наше ежедневие и то желано.
  Ако не беше така, вестник "Капитал", нямаше да е този, който познаваме, като труден за възприемане на равнището ни , културата и възпитанието на комунисти, про и неокомуноиди, пост комуноинтегритетни и откровени просъветско и руски девиантно настроени алиенати.

 18. 18 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 633 Весело

  Тео Д'оро- Дискретния чар на буржоазията.

 19. 19 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Емоционална и смислена статия.От една умна и талантлива писателка и гражданин.И деликатен мечтател! Достойна дъщеря на баща си. Уви и тази сграда, която стои в немара и се руши от 25 години, ще има съдбата на много други в София. Каквото не унищожиха бомбардировките, го довършиха комунистите и наследниците им. И обезличиха града със сталинистките сгради в центъра и панелните грозотии в покрайнините!

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  И след комунистическите велможи, техните деца и внуци вилнеят и оглозгват всичко, включително и тази къща /която е най-малкото/

 21. 21 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 724 Неутрално

  7И никаква "Къщас ягодите" НЕМА!
  Този прякор е измислен от внуците на тези, които изхвърлиха и унищожиха човека, изградил къщата и неин собственик, както и цялото му семейство. Сега убиват този човек за втори път. Правят го пак комунисти, но трето поколение. София пази спомена за хиляди такива престъпления - в целия Център, 90% от жил. фонд е бил експроприиран от новите владетели, а собствениците - изгонени и/или унищожени.
  Пример: наследниците на съветския генерал Панчевски успяха да запазят "семейната" къща на бул "Цариградско шосе". Същата е била заграбена от "враг на народа", който пък бил получил "справедливо възмездие"....
  Затова, не сквернословете!
  Няма "къща с ягоди"!
  КЪЩАТА Е НА банкера Димитър Иванов .
  Казва се: „Къщата на банкера Димитър Иванов“!
  Проектирана е от известния български архитект Георги Кунев.
  ЧервеноРуската агентура* не употребява израза: „Къщата на банкера Димитър Иванов“, защото все ще се намери някой да запита: „ А какво е станало с този Димитър Иванов?“. В такъв случай ще излезе наяве истината – че някой от дядовците на някой от агентурата е утрепал човека….Недопустимо!
  __________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":


  До коментар [#6] от "Johnnie":

  Двамата нали сега разбирате, защо, къщата е на това състояние и е на неокомуноида Златев, приятел и сътрапезник на Председателя Методиев?
  И двамата свързани с благотворителното провеждане на Празниците на камерната симфонична музика в гр. Правец

  Аз знам, защо! И несъмнено това е така, защото ви има и двамата, както и стотиците хиляди подобни на вас!

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  Къщата с ягодите е метафора на българското общество през десетилетията преди, по време и след съветизацията на България.

  Хармония > уродливост > разруха.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Отдавна вече не е Къщата с ягодите, а е Къщата с комунягите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK