Реформа или катастрофа - протестите на привилегированите

Протест на служители в МВР

© Надежда Чипева, Капитал

Протест на служители в МВРКоментарът е от блога на Илиян Василев и се публикува с разрешение на автора.


Да започнем, че реформата в сферата на сигурността е не само наложителна, тя е безалтернативна. Вариантите за постепенност и еволюционност са изчерпани. Остана само шоковият вариант. Тоест протестите са неизбежни - въпросът е да не се допуснат крайни форми и дестабилизация на страната. Нужна обаче е комуникация и информация, умерени компромиси за да се избегне възможността от яхването на протестите от недобросъвестни, дори враждебни сили - вътрешни и външни. Винаги трябва да се помни златното правило на реформаторите - малките компромиси са не само желателни, но и задължителни, защото най-високата цена се плаща при спрени или несъстояли се реформи. Тогава самослучващия се вариант е катастрофа.


В нашия случай да приемем, че полицаите успеят с протестите - увеличим дефицита, влезнем в дълг. Опитът ще се прекопира във всички сфери които плачат за реформи. Гарантирам Ви, че до две години България ще влезне в много по-тежък от гръцкия сценарии. Изобщо не трябва да гледате процентите на дълга към БВП, защото ако ще и триста живота да имаме, никога няма да имаме лукса да получим по 40 000 евро на глава от населението необезпечен кредит като гърците. Никой няма да ни спаси, никой няма да прояви милост, защото не сме и в еврозоната.


Затова разговорът за случващото се в МВР пряко касае съдбата на реформите, ерго на България.

Имаме най-много полицаи, харчим най-много на глава от населението (като проценти) и не получаваме нищо или малко като услуга по охраната на интересите на обществото и гражданите.

Моят личен опит и баланс в сферата на сигурността е негативен, вече дори не ходя до полицейското за да заявя, че нещо ми е откраднато. Няма смисъл - ще ме накарат да пиша половин ден, след което ще минат три месеца и ще ме уведомят, че не са успели да открият нищо. Сега живея зад решетки, блиндирани врати, с множество ключове. Плащам данъци - за публичната сфера на сигурността, и отделно за да поддържат частната.

Без реформа в сферата на сигурността ще сме спънати за да реализираме каквато и да е друга реформа
- съдебна, социална, в сферата на банките, здравеопазването, енергетиката и т.н.


Протестите на хора, които нямат право на протест - и затова е сделката с привилегиите - ясно посочи, че битката ще бъде без правила. Министър председателят, по начина по който реагира, ще изпрати ясен сигнал на всички други засегнати от реформите в другите сектори как да правят протести и да получават желаното. Да, енергетици, потребители, вложители - няма да имат привилегията да не бъдат арестувани, бити, преследвани от закона, каквато имат привилегированите полицаи. Този бонус за полицаите също си има цена, която не се калкулира към привилегиите. 

Но протестиращите в другите сфери поне могат да разчитат на


груповата солидарност на всички протестиращи по линията "да вземем своето от държавата", т.е. от данъкоплатците


Смея да твърдя, че без радикална реформа, без старт от чисто поле, промяната в службите за сигурност няма да бъде възможна. Усещането сред обществото че те не си вършат работата е напълно обективно и непроменяемо в сегашните условия.

Нито МВР, нито ДАНС, нито НСО, нито другите служби си вършат работата. Постоянните атаки срещу ключови сайтове на държавната администрация и то в момент, в който се реализира висшето право на хората да изберат органи на власт, са ярка и ясна демонстрация на импотентност, на безсилие и неспособност.

И тъй като познавам хора от експертното равнище в тази сфера - мога да ви кажа - всеки по отделно е добър специалист, много от тях имат и мотивация и посветеност, но мрежите в които попадат - постоянно съобразяване с политическа целесъобразност и външни зависимости, ги обезсърчава и с времето вместо внушаващи доверие и получаващи признание ченгета или шерифи от спечелени битки с престъпността, се превръщат в борещите се за привилегии. Другото не могат да променят - поне това е съзнанието им.

Основният въпрос на реформата в сферата на сигурността не може да бъдат заплати и осигуровки, а качеството на сигурността, която получават гражданите


Все едно в енергетиката да говорим за заплатите на заетите, а не за цените на тока. Не бъркайте профсъюзите с националния интерес - последния се дефинира на равнище граждани и данъкоплатци.


От там се тръгва при всяка реформа. 

След като се изградят новите структури в МВР и съизмерят техните капацитети на отговорностите, ще се дойде до темата със заплатите. Бъдете сигурни, че накрая на реформата те ще бъдат по-високи, служителите ще бъдат по-добре екипирани и оборудвани. По-малки и по добре платени, но по-качествени сили за сигурност ще дадат по-устойчиво решение, отколкото сегашната формула със социална заетост, чиято основна мотивация са крайните заплати и осигуровките. 

Изобщо не се връзвайте, че масово ще напускат - едва една четвърт от тях ще могат да си намерят работа. 

Частната сфера на сигурността трудно ще ги поеме.

Запомнете - качеството на услугите в сферата между частната и публична сфера са взаимно свързани. Именно частната сфера изяде или ерозира публичната сигурност. За да съществува огромен пазар на услуги за частните фирми - над 100 хиляди души се препитават в нея - бе задължително да съществуват калпави МВР, ДАНС, НСО - които да подхранват усещането за липса на сигурност и да принудят и граждани и корпорации да прибягнат до застрахователи, частни охранителни фирми, частни разследващи компании и т.н.


При качествени услуги от страна на публичните институции в сферата на сигурността - търсенето на частни охранителни услуги щеше да бъде кардинално по-ниско За това и много шефове от МВР, ДАНС, УБО ги устройваше ситуация при която обществото си наема бодигардове, охранители, плаща застраховки, монтира блиндирани врати на всеки апартамент и живее под обсада с перманентно чувство на несигурност. Както винаги и в този случаи става въпрос за бизнес и пари, които обаче не добавят стойност, а преразпределят от националното богатство. 


Именно тези интереси поддържаха импотентността на МВР и днес спират реформата


Бъдете сигурни държателите на статуквото ще отидат до край за да препятстват възраждането на публичните сили за сигурност.


Протестите на полицаите не могат и не трябва да ограничават правото на гражданите чрез своите представители във властта - парламент и правителство да реформират, преструктурират МВР чрез реформа. Реформа в условията на неефективни, дори корумпирани, дефицитни откъм качество и посветеност структури, само с козметика няма никакъв смисъл. В същност най-добрата база на реформата може да бъде значително напускане на кадри - колкото повече, толкова по-добре. От чисто поле по-добре се гради.

Единствената грешка, която виждам в действията на Горанов и Бъчварова е че трябваше да представят цялостен план за реформа - колкото и това да бъде рисковано и да може да предизвика реакция - отколкото да се концентрираме върху орязването на привилегии и това да бъде дискутирано като реформа. Сигурен съм, че министърът на вътрешните работи има план. Подозирам и защо не го обявява - за да не предизвика протести като тези. Но има едно златно правило в реформите - при шокови реформи, а те не могат да бъдат други след толкова отлагания се действа по целия фронт и изцяло. Защото реформа на час и по лъжичка дава шанс за манипулация и за контролирано стимулиране на протестите, защото протестиращите днес си търсят "входните капитали" за влизане в частната система за сигурност.

Ще бъде груба грешка ако третираме армията и МВР по един и същ начин


Българската армия също има нужда от кардинална реформа защото и там услугата сигурност, която обществото очаква от армия е не само на ниско равнище, но и деградираща. Достатъчно е да сравните обаче бюджетите на МВР и МО през годините за да разберете, че българската армия никога не получавала равноправно дори сравнимо третиране с МВР, ДАНС, НСО и НРС.

Бъдете сигурни, че обществото ще подкрепи реформаторите и има сили именно на улицата да осигури подкрепата за блокиране на деструктивните елементи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Има логика, когато Горанов казва, че имаме нужда от малка, но модерна и технически обезпечена полиция. Това обаче не трябва да се случва с почти нелегално прокарване на радикални поправки. От половината от които както си знаем премиерът ще се откаже ден по-късно.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  Навремето в Римската империя, всеки император гладал да е добре с преторианската гвардия, защото те сваляли и издигали императорите. Това Бойко не го ли е чувал, или във Винету това не го пише????

 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Гневно

  С няколко думи: Хвърляме много пари на вятъра, без да получаваме нещо в замяна...
  Колко много пари? - 1 милиард на година, или 25 милиарда за 25 години...
  Реформи и уволнения трябват!!! Всеки в тази държава реве за пари, а много малко хора си гледа работата съвестно, като се започне от болшинството политици, полицаи, лекари и тн.!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Шантажират обществото привилегированите - Те много добре знаят за какво става въпрос .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Че реформа вече е мръсна дума, всички го знаят. Но когато се свежда само до орязване на доходи си е направо отвратителна. Колко ли е закъсала националната икономика, за да кара управляващите да се изправят срещу тези, дето им пазят задниците?

 6. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  аз реформи не виждам, само рязане на бюджет. същите началници, същите политики, само дето още по ниско платени полицаи. звучи като чудесна реформа...

 7. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Весело

  Най ме кефят изказванията на двете дами от ГЕРБ Менда Стоянова и Румяна Бъчварова,че в сектор Сигурност трябвало да се правят реформи защото не били правени."Е кой да ги прави тези реформи като в момента вече управлявате от една година.За последните осем години за втори път сте на власт.

 8. 9 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#6:"Judjuk"]Че реформа вече е мръсна дума, всички го знаят.[/quote] - реформа е мръсна дума само за пазателите на статуквото, защото се опасяват, че ще им развали "моабета"....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 9. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Много точен коментар. Напълно съм съгласен.
  Въпреки всичките си недостатъци и хаотичност, огромен плюс за правителството, дано устоят на натиска. Ако отстъпят /нямам предвид някакви компромиси, които са неминуеми/, ще направят много лошо впечатление и трудно ще противодействат при аналогична ситуация в други сфери.

 10. 11 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Икономист ?Икономист СПЕЦИАЛИСТ в сектор сигурност ?Да си гледа цифрите Не да раздава акъл който не е поискан

 11. 12 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не може да се продължава по този начин на структура и резултат от тези организации!
  Да не забравяме,че МО и МВР съществуват заради Държавата,а не обратното.
  Незаменими служители няма и всеки може да бъде заместен!
  Сега е момента да се извърши пълна реформа с дългосрочна цел,а не да се действа на парче без идея!
  Пожарникаря и физкултурника не са способни на дълбоки реформи-нямат нито идеи , нито кураж за това!

 12. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добре написан материал, така виждам нещата и аз. И по повод необходимостта от радикална реформа (след последните събития няма как да се отлага), по въпроса за армията ни, както и за мнението в обществото, че не получава адекватна защита.
  За мен е дразнещ точно този протест, защото е с цел запазване на статуквото, в частност всички привилегии.
  Масово говорят за липсата на стимули, колко са демотивирани и т.н.. Ние, които сме обикновени работещи, всеки ден отиваме на работа без да сме стимулирани с някакви привилегии. Просто си вадим хляба, а и данъци плащаме, т.е. плащаме и техните привилегии. При това без никаква сигурност, че ще доживеем до пенсия.
  Демотивацията- сигурна съм, че в тези структури има и хора, които са демотивирани не само защото им орязват парите, но и заради гнилата организация. При добре направена реформа би трябвало системата да проработи по предназначение и доста по- ефективно.
  Дразнещо е, че прилича на извиване на ръцете не само на правителството, но и на обществото като цяло. Всъщност се изправят срещу хората, които трябва да пазят и които плащат съществуването им. Недопустимо е.
  Съмнявам се обаче, че това правителство ще успее да проведе такава реформа. За съжаление, защото е належаща, както виждаме.

 13. 14 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "kam27":

  Ами гледа ги. И в икономиката има един елементарен анализ, който се нарича - разход/ полза и на негова база се гледа колко ефективно се изразходват средствата. Когато ползата клони към нула, за да се покачи съотношението трябва да се намалят разходите за постигането на същата полза. Полицаите не им увира акъла, че те самите страдат от това статукво, при което парите се изразходват за имагинерни привилегии - прословутите заплати при пенсия. А не разбират, че вместо да вземат тия заплати накрая е по-добре да вземат дори само 5% по-високи заплати през всичките тези години преди пенсия (да речем 20 години по 12 месеца прави 240 заплати), отколкото да чака това накрая, което така или иначе са пари, които стигат за първите 2 години след пенсия. Ама отде толков акъл и мисъл.

 14. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  Много точен въпрос.
  И лошото е че няма да спрат дотам. В момента се сондира мнение за винетки от близо 150 лева и не помня вече колко за превозвачите.
  Това означава моментално вдигане на цените на всичко. И няма да спре дотам.
  Не знам какви хора са в момента в МС, но има чувството, че всики нещо са слънчасали.
  Или че така са оплели математиките, че извършват някакви безумни и истерични движения, които накрая ще взривят всичко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  А МИЛИАРДНИЯТ БЮДЖЕТ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ

  и ПОЛИТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ ОСТАВА СЪЩИЯ

 16. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 908 Любопитно

  Защо не виждам никъде коментари ПО КОЙ ЧЛЕН ОТ ЗАКОНА ЗА МВР служителите в това ведомство имат право да протестират ,да шестват,да смущават обществения ред и т.н.
  Питам,защото чл.148 категорично забранява това , санкциите при нарушаването му са особено строги!Независимо дали деянията са в работно или извънработно време !

 17. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Терзи красавици на снимката,да не са секретарките.Те за какво стачкуват.Като са против реформите,които им се предлагат,то даже не може да се нарече реформи/,защо не вземем модел от друга европейска държава.Да направим същия бюджет,отнесен процентно към БВП,същия брой полицаи на глава от населението и да искаме същата разкриваемост на престъпленията.

 18. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Точно казано.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 20 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#11:"kam27"]Икономист ?Икономист СПЕЦИАЛИСТ в сектор сигурност ?Да си гледа цифрите Не да раздава акъл който не е поискан[/quote]
  Ти откъде знаеш, че не му е поискан? Пък и не си ти човекът, който ще определя какво да пише или не Илиан Василев в собствения си блог и какво "Дневник" решават да публикуват на страницата си.
  На теб, ако не ти е нужен акъл, не го чети.

 20. 21 Профил на klu
  klu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето от казаното е вярно. Има и пълни гпупости.Първо армията като бюджет гони полицията, като и двата бюджета се въртят около 1 000 000 000 лева. Второ и последно, това не е реформа, а абсолютно плиткоумие. Няма да се впускам в подробности, само ще прогнозирам резултата-привилегите ще останат, ще уволнят дисципинарно няколко неудобни полицаи за незаконността на протестите и системата ще действа още по- зле с още повече разходи. Наглостта на ситуацията е, че хората, които трябва да правят реформа викат, че няма реформа и затова да режем обезщетения и заплати. Имаше сто начина да се убедят куките с намаляне на привилегиите, при заварено положение. Не, трябваше подличко, без да се спазва законодателния процес и без капка разум да се опитат да ги прецакат. Ся, не им вярвали на кандармите. И един реторичен въпро-Ко стана с предния министър Вучков дето тръгна да прави реформи и защо си подаде оставката?

 21. 22 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#14] от "ugi":

  Нещо много се лъжеш ?Първо ,изразходваните средства няма как да ги видиш като пряк видим резултат с изключение на пожарната ,второ на полицаите нямат привилегии а компенсации за служенето си .И трето виждали са толкова глупави реформи и лъжливи обещания колкото правителства са идвали !Че от какво отгоре да вярват и сега ?От каде на каде

 22. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"] .....няма да спрат дотам. В момента се сондира мнение за винетки от близо 150 лева....... [/quote]
  Не са много парите за пътища. Лошото е че доходите са ниски. 3 милиона българи са под екзистенцминиума, а общо 6 млн с недостатъчни за нормално съществуване. А те не правят нищо за развитие на производството. Не че не искат, но не могат. Няма нито един професионалист в правителството. И търсят пари, като под вола теле. Ще измислят и други данъци, изборите минаха.

 23. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514": ≪Е кой да ги прави тези реформи като в момента вече управлявате от една година.За последните осем години за втори път сте на власт.≫

  Доколкото зная от 10.11.1989 година до сега са минали почти пълни 26 години, от които ГЕРБ е управлявал само малко над четири години. За тези малко над четири години ГЕРБ прави пръв опит до сега за подобни реформи. И го обвинявате, че е закъснял. А нима другите партии, управлявали почти 22 години през този период, не са били длъжни да направят така, че или сега да не са необходими реформи, или да извършат някакви реформи?

  За 22 години другите са окензали терена и забатачили всичко. Но за всичко това сега се обвинява само ГЕРБ, който чак сега се сетил да прави реформи. И всички негови политически противници започват да го обвиняват, първо, защо не е направи реформите по-рано, и второ, защо сега е почнал да ги прави. С една дума, ХЕМ СЪРБИ, ХЕМ БОЛИ!

  Хората, които осигурават сигурността на хората като личности и на обществото като цяло, заслужават добро заплащане. За съжаление, вътрешната сигурност на хората и на обществото в България на практика са на отрицателно ниво. На какво основание тогава служащите в тези институции искат запазването на преференциалното заплащане на техния труд, когато обществото и хората като личности не получават нищо от това, за което на тях им се плаща преференциално и което те не са осигурили?

 24. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  Рѝиформата е мантра, която доказано не върши работа!!!!
  Всичките проблеми на България в последните 26 години се дължат на нефелни "рИформи", включително и тези в МВР и силовите структури.... колко бели направи, например, рИформата на Соколето в МВР от 1992? Моментално (още в началото на 1993) отвърза престъпността и мутризацията на страната....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Борисов каза:"Заставам твърдо зад г-жа Бъчварова",но по-точния израз е: скривам се твърдо зад гърба на г-жа Бъчварова...

 26. 27 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Аз ако имах бонусите и привилегиите на хората от МВР щях да ги браня с нокти, зъби и кубинки! Тие вода морни не пият...

 27. 28 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 574 Неутрално

  " А нима другите партии, управлявали почти 22 години ..."

  До коментар [#24] от "glog

  забравяш че 1997-2001 се правиха най-големите реформи, благодарение на които сега има Европейски средства за усвояване и да се биеме у гърдите колко сме способни управляващи,какви смели реформи сме правили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK